Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Το Σάββατο δοκίμασα για πρώτη φορά το νέο απόκτημα μετά απο σειρά ατυχιών που δεν μου επέτρεψαν να το κάνω νωρίτερα. Λοιπόν:

Το τηλε φορτώθηκε στην CG-5 με προσθήκη ενός επιπλέον αντίβαρου στο πλήρες του configuration (Sky- surfer, Ερευνητής και το βαρύτερο προσοφθάλμιο που έχω- Hyperion 13mm), έτσι ώστε να ζυγιστεί στο πιό βαρύ του όριο.

Ωφείλω να πώ ότι τα μοτέρ της στήριξης ζορίστηκαν λιγάκι, ό ήχος είδικά κατα την ορθή αναφορά ήταν πιό έντονος απο ότι στο 8" και τα σταματήματα του ήταν λίγο πιό απότομα. Παρ όλο το επιπλέον βάρος που τράβαγε η στήριξη συμπεριφέρθηκε άψογα, ή στόχευση΄ήταν πολύ καλή και η απόσβεση κραδασμών εξαιρετική. Το Tracking απέδωσε ευχάριστα, ο Κρόνος και ο Mizar παρέμειναν στο πεδίο σε όλη τη διάρκεια της παρατήρησης (15 και 10 λεπτά αντίστοιχα). Ισως όμως η EQ-6 να είναι πρτιμητέα έναντι της CG-5 (με κάθε επιφύλαξη καθώς δεν την έχω δοκιμάσει).

Το seeing βέβαια ήταν ελεεινό, όταν δεν είχε σύννεφα έμενε μία ελαφριά ομίχλη, οπότε και πρακτικά dso's ήταν εκτός, οπότε μου απέμεινε Κρόνος και κανένας διπλός (Mizar) για δοκιμή.

Στα 13mm, το είδωλο ήταν καλο ( με δεδομένες πάντα τις συνθήκες) πολύ πιο οξύ και φωτεινό απο το προηγούμενο τηλε, και μπορώ με σιγουριά να πώ ότι και στη μεγέθυνση, η διαφορά απο το 8" είναι εμφανώς αντιληπτή παρ όλες τις επιφυλαξεις όλων μας.

Η χρήση του Orthoscopic 6mm (έτσι για να μου φύγει και ο καημός) απέδωσε τα αναμενόμενα λόγω κακών συνθηκών, παρ όλα αυτά το είδωλο δεν ήταν του πεταμού, απείχε πολύ απο μια φωτεινή θολούρα απλά δεν ήταν καθαρό στο βαθμό που να θεωρηθεί ευχάριστο.

Η εστίαση στο τελικό στάδιο με τον focuser knob δέν είχε το πρόβλημα image shift στο βαθμό που το παρουσίαζε το 8", παρ όλα αυτά ο crayford νομίζω ότι θα είναι χρήσιμος.

Τέλος νομίζω ότι το τηλε χρειάζεται μικρο ευθυγράμμιση, έμεινα με την εντύπωση ότι τα είδωλα του Mizar παρουσίαζαν ανομοιογενή κατανομή της διάχυσης, θα πρέπει όμως να το ξαναδώ υπο ΚΣ για σιγουριά.

Τελικά, θα πώ ότι έμεινα πολύ ευχαριστημένος, ή χαρά μου είναι μεγάλη και ευελπιστώ σε καθαρούς ουρανούς για να του βγάλω τη ψυχή. Αν σας κάτσει να το πάρετε, αξίζει τον κόπο και το χρήμα.....

ΥΓ να ευχαριστήσω τον Αριστείδη Βούλγαρη απο το Πλανητάριο για την εκπληκτική δουλειά που έκανε στη λαβωμένη απο πτώση στήριξή μου, που δουλεύει πάλι σαν καινούργια.

Δημήτρης
Δημοσιεύτηκε
Καλορίζικο Δημήτρη! Εύχομαι σε όλους μας να βγούμε σύντομα για παρατήρηση,γιατί κοντεύουμε να ξεχάσουμε πώς γ'ινεται το στήσιμο!

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε

Δημήτρη καλορίζικο, εύχομαι όχι μόνο να του «βγάλεις την ψυχή», αλλά και να το ευχαριστηθείς με την ψυχή σου!

Γιώργος

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης