Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε
Καλησπεριζω η μαλλον καλημεριζω τα μελη του αστροβοξ, και θετω το εξης ερωτημα(μιας και ειμαι καινουργιος)...να προτιμησω ενα τηλ. 6" με ισημερινη βαση στιρηξης η οποια θα με βοηθησει στον πιο ευκολο εντοπισμο πολλων ουρανιων σωματων η να προτιμησω ενα τηλ. 8" με βαση ντομπσονιαν και να προσπαθησω μεσω των αστερισμων και μονον να εντοπισω τα διαφορα ουρανια σωματα...???

Φιλικά,

Λεωνίδας

Δημοσιεύτηκε

Καμμία βάση δε βοηθά περισσότερο από την άλλη τον εντοπισμό αντικειμένων,αν δεν είναι GOTO! Απλώς η ισημερινή βοηθά πολύ την μετέπειτα παρακολούθηση του αντικειμένου.

Θα σου έλεγα το 8".Εκτός αν είσαι από εκείνους (όπως εγώ) που αρέσκονται στην περιστροφή ενός και μόνο κοχλία για την παρακολούθηση ενός αντικειμένου.

Καλωσήρθες!!

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε

Φίλε Λεωνίδα

Η εύκολη απάντηση είναι 8" Dob. Πιό πολλές ιντσες, δέν θέλει στήσιμο και πολική ευθυγράμμιση, εν ολίγοις, το αρπάζεις και βουρ για παρατήρηση.

Απο την άλλη μεριά όμως, η παρακολούθηση είναι βάσανο, μέχρι να της πάρεις το αέρα τουλάχιστον.

Το βασικό πρίν αποφασίσεις για τηλε, είναι να αποφασίσεις τι θέλεις να κάνεις (μόνο παρατήρηση, φωτογράφηση και τα δύο) ακόμα ακόμα να ποφασίσεις αν τελικά το γουστάρεις στο κάτω κάτω της γραφής.

Θα πρότεινα να ξεκινησεις με κάτι φτηνό (dob) και βλέπεις στη διαδρομή

Καλως όρισες και απο εμένα

Δημήτρης
Δημοσιεύτηκε

Τα παιδιά λίγο πολύ το κάλυψαν το θέμα. Εκείνο που διαφωνώ είναι το "βασανο" στην παρακολούθηση με το dobsonian. Γίνεται δεύτερη φύση χωρίς να το καταλάβεις καλά καλά, όπως η οδήγηση ενός αυτοκινήτου :cheesy:

Το ισημερινό σε γερμανική βάση είναι πολύ πιο δύσχρηστο. Ωστόσο κερδίζει σε παρατηρήσεις σε μεγάλη μεγέθυνση που είναι πράγματι πιο άνετες με αυτό.

Παρ' ότι παλιός και πιστός dobsonας θεωρώ το 6" f/8 ισημερινό νευτώνιο ως πολύ καλή εναλλακτική πρόταση στο 8" f/6 dobsonian.

Μοτέρ πάρε μόνο σε ορθή αναφορά, αρκεί.

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε

[ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΟΦΟΥΛΗΣ]να αποφασίσεις τι θέλεις να κάνεις (μόνο παρατήρηση, φωτογράφηση και τα δύο) ακόμα ακόμα να ποφασίσεις αν τελικά το γουστάρεις στο κάτω κάτω της γραφής.

Εδω και εναν χρονο περιπου ενδιαφερομουν για την αγορα ενος τηλεσκοπειου ομως λογο οικονομικης δυσχεριας αυτο δεν ηταν εφικτο(με λιγα λογια το "γουσταρω")...οσον αφορα τωρα, το ειδος χρησης του τηλεσκοπειου θα το ηθελα(προς το παρον)μονον για παρατηρηση...

Φιλικά,

Λεωνίδας

Δημοσιεύτηκε
Εκείνο που διαφωνώ είναι το "βασανο" στην παρακολούθηση με το dobsonian. Γίνεται δεύτερη φύση χωρίς να το καταλάβεις καλά καλά
Ε, λοιπόν, σήμερα θα κάνω τον δικηγόρο του διαβόλου :mrgreen: Εγώ δεν το έχω συνηθήσει. Είναι θέμα οργάνου φυσικά, στο δικό μου η κίνηση καθ'υψος είναι απαράδεκτη, τα ελατήρια έχουν "σκάψει" τα σημεία επαφής τους και το τηλεσκόπιο κάνει πηδήματα. Αλλά και καινούργιο που ήτανε, πάλι δεν συγκρίνεται η οδήγηση με το χέρι με την οδήγηση με μοτέρ, κυρίως σε μεγάλες μεγενθύσεις. Απλά είναι η εύκολη, φτηνή και ικανοποιητική λύση.
Δημοσιεύτηκε
Όπως είπες είναι θέμα τηλεσκοπίου. Προφανώς δεν είναι καλά κατασκευασμένο. Έχει γνήσιο τεφλόν; Αν όχι αντικατέστησε τα "παπουτσάκια¨στον άξονα ύψους με γνήσιο τεφλόν.
Δημοσιεύτηκε
Το προβλημα που εχω εγω στο dobson μου ειναι η περιστροφη κατα Αζιμ που εχει τεφλον και οχι ενα ρουλεμαν . Θα παω να ψαξω κανα μαγαζι μπας και βρω κανα ρουλεμαν που να κανει.

Hellooooooo, my name is Ηλίας. :-note

http://astrocom.wordpress.com/

Δημοσιεύτηκε
Έχει γνήσιο τεφλόν; Αν όχι αντικατέστησε τα "παπουτσάκια¨στον άξονα ύψους με γνήσιο τεφλόν.
Δεν είναι θέμα του τεφλόν, αλλά των σημείων επαφής των ελατηρίων, σύντομα ελπίζω να βάλω μια πατέντα στο mastrovox για το πως αυτό μπορεί να βελτιωθεί. Και για να μην κάνουμε κατάληψη στο θέμα του φίλου μας, ότι μικροπροβλήματα και να υπάρχουν, το dobs δεν παύει να είναι ένα καλό entry level όργανο για αρχάρειους (και όχι μόνο). Αλλωστε μικρο-προβληματάκια μπορούν να βρεθούν και σε όργανα με ισημερινή, σωστά ;
Δημοσιεύτηκε
Αλλωστε μικρο-προβληματάκια μπορούν να βρεθούν και σε όργανα με ισημερινή, σωστά ;

Τα οποία είναι δύσκολο ή και αδύνατο να τα διορθώσει κανείς μόνος του. Ένα πλεονέκτημα σοβαρό του dob που δεν ακούω συχνά να το αναφέρει κανείς είναι η ευκολία παρεμβάσεων και βελτιώσεων σε αυτό!

Δημοσιεύτηκε

Γεγονός πάντως παραμένει το εξής:

το 6άρι με την ισημερινή, θα μείνει για πάντα 6άρι..

το 8άρι dob, μπορεί να γίνει κάποτε 8άρι σε ισημερινή! :wink:

Δημοσιεύτηκε
Αγαπητα μελη του αστροβοξ ευχαριστω για τις πολυτιμες συμβουλες σας περι του διλημματος μου...μαλλον θα καταληξω στο Dob 8" γιατι παντα ενα κατοπτρο μεγαλυτερης διαμετρου ειναι πιο ελκυστικο και χρησιμο...

Φιλικά,

Λεωνίδας

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης