Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε
Κάποιες έχουν ρυθμίσεις για μέχρι 30'' έκθεσεις. Το θέμα είναι πόσο ευαίσθητες είναι και ότι δεν βγαίνει ο φακός, οπότε περιορίζεσαι σε piggy back και afocal.
Δημοσιεύτηκε
Το έψαξα λίγο και βρήκα κάποιες καλές μέχρι 15" έκθεση (τόσο πάει στις Compact).Εννοείται δεν θα αποσπάτε ο φακός, εξάλλου για αυτό τον λόγο ρώτησα συγκεκριμένα για Compact και οχι Reflex.
Δημοσιεύτηκε

Για ρίξε και μια ματιά στις Olympus στα μοντέλα με 10χ οπτικό.

Η δικιά μου αν και παλιά πάει μέχρι 16sec.

Δημήτρης

Ένα παιδί μετράει τ΄ άστρα. Μ. Λ

ΣΕΑΑ (Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Αργολίδας)

Δημοσιεύτηκε
Το θέμα είναι πως και να έχεις περισσότερα δευτερόλεπτα έκθεσης σε τέτοιες μηχανές, χάνεις πολύ από ηλεκτρονικά-->θόρυβο.... Εξαλλου, γι'αυτό δεν προσφέρουν οι κατασκευαστές μεγαλύτερες εκθέσεις διότι από ένα σημείο και μετά ο θόρυβος είναι απαράδεκτος.

astrovoxsigmz0.jpg

nightskybarweb9dg.jpg

Δημοσιεύτηκε
Οπως επίσης και τα υψηλά ISO στις compact έχουν πολύ θόρυβο, πολύ περισσότερο από τις DSLR.
«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε

πολύ σωστά αυτά για το θόρυβο

υπάρχουν κομπακτ με εκθεσεις μεχρι κια δυο λεπτα, αλλά...

η olympus 5060 δίνει ταχύτητα κλείστρου με επιλογέα μέχρι 15 δευτερολεπτα

για μακρυτερες εκθεσεις δινει bulb εως 120 δευτερολεπτα αλλα πρεπει να κρατας το κουμπί πατημένο! βέβαια θα αγοράσεις το ασύρματο ντεκλανσερ αλλα και παλι σου πιανεται το δακτυλο.

η panassonic (lumix) DMC-LX στη λήψη scenery δίνει 3 fix επιλογές για έναστρο ουρανό 15 sec 30 sec ή 60sec αλλά δεν έχεις΄κανένα έλεγχο στα ASA ή σε οτιδήποτε άλλο.

Δημοσιεύτηκε

η olympus 5060 δίνει ταχύτητα κλείστρου με επιλογέα μέχρι 15 δευτερολεπτα

για μακρυτερες εκθεσεις δινει bulb εως 120 δευτερολεπτα αλλα πρεπει να κρατας το κουμπί πατημένο! βέβαια θα αγοράσεις το ασύρματο ντεκλανσερ αλλα και παλι σου πιανεται το δακτυλο.

Μου εχει περασει απο το μυαλο.Αληθεια γινεται αν κρατας το κουμπι πατημενο να εχεις μακρυτερες εκθεσεις??

Aσε την ψυχη σου να σταθει νηφαλια και αταραχη μπροστα σε ενα εκατομμυριο συμπαντα!!!

:cheesy: :cheesy:

Φιλικα,

Βαλογιαννης Γιωργος

Δημοσιεύτηκε

ΟΧΙ.!

όλοι οι τυποι αισθητηρων έχουν μια μέγιστη τιμή εκθσης πάνω από την οποία υφίστανται κορεσμό με αποτελεσμα να μην μπορουν να καταγράψουν επιπλέον πληροφορία (ακόμη και αν ο χρονος της έκθεσης γινόταν άπειρος). γιαυτό οι κατασκευαστές "βαζουν" ένα προγραμματάκι, ένα τσιπάκί που εμποδίζει την περαιτέρω έκθεση.

αν δεις μαλιστα οι τροποποιημένες web cameres συχνά έχουν παρακάμψει αυτό το τσιπάκι για να μπορούν να κανουν μεγαλύτερες εκθέσεις!

Δημοσιεύτηκε
Φτου!! :evil: :evil: ](*,) ](*,)

Aσε την ψυχη σου να σταθει νηφαλια και αταραχη μπροστα σε ενα εκατομμυριο συμπαντα!!!

:cheesy: :cheesy:

Φιλικα,

Βαλογιαννης Γιωργος

Δημοσιεύτηκε

και να γινόταν αυτό, με το παραμικρό κούνημα ακόμα και του πιο σταθερού χεριού θα αρκούσε για να θολώσει την φωτογραφια..

Εκτός βέβαια αν χρησιμοποιούσαμε κατι σε ντεκλασερ, αλλα παιδιά δεν αξίζει...γνώμη μου είναι ότι ο θόρυβος ρίχνει τόσο την ποιότητα που απλά τα αποτελέσματα με πολύ κόπο θα είναι μέτρια..για deepsky μιλάω...

Δημοσιεύτηκε

Δείτε εδώ¨

http://www.salzgeber.at/astro/pics/20040520_M57.html

http://www.salzgeber.at/astro/pics/20040520_M27.html

http://www.salzgeber.at/astro/pics/20050111_m38_ngc1907.html

http://www.salzgeber.at/astro/pics/20050111_m42.html

Εμένα μια χαρά μου φαίνονται... λέω να δοκιμάσω κι εγώ!

Αυτου του είδους οι αστροφωτογραφίες μ αρέσουν είναι με απλά μέσα και όχι με εξοπλισμό χιλιάδων που ο καθένας μπορεί να διαθέσει.

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε

Όλες μια χαρά είναι!

Κατ αρχήν είναι αστροφωτογραφίες στο πραγματικό ερασιτεχνικό πνεύμα, τις βλέπεις και λες ναι θα βγάλω κι εγώ μπορώ!

Όχι σαν κάποιες της Ροζέττας τραβηγμένες με 3 διαφορετικα τηλεσκόπια σε 130 νύχτες και επεξεργασμένες άλλα 200 24ωρα. Αυτό είναι computer art όχι αστροφωτογράφηση.

Ο αυστριακός έχει κάνει δουλειά με την Coopix 4500!

http://www.salzgeber.at/astro/pics/20030523_M13.htm

Χμμ έχω καλύτερη μηχανή απ' ότι νόμιζα! Επίσης έχει αναλογική Nikon FM2 όπως επίσης ο υποφαινόμενος :cheesy:

Εδώ δίνει και αναλυτικές οδηγίες:

http://www.salzgeber.at/articles/astrofocus/astrofocus.html

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε

Η Canon Powershot G6 επιτρέπει εκθέσεις μέχρι 15" αλλά δυστυχώς (και περιέργως για την τιμή της) δεν έχει λειτουργία bulb. Τρία από τα χαρακτηριστικά της όμως δίνουν πολύ καλά αποτελέσματα στις μεγαλύτερες εκθέσεις του ουρανού:

- Έχει πολύ φωτεινό φακό, f/2.0 στην πιό ευρυγώνια ρύθμιση και f/3.0 στη μέγιστη μεγέθυνση (τηλεφακός). Έτσι η μέγιστη έκθεση των 15" ισοδυναμεί με έκθεση 60" με μια μηχανή όπου η φωτεινότητα φακού είναι απλώς f/4.

- Στις εκθέσεις πάνω από 1" ενεργοποιείται η λειτουργία μείωσης ψηφιακού θορύβου, με εξαιρετικά αποτελέσματα (προαιρετική λειτουργία).

- Το ασύρματο τηλεχειριστήριο ήταν στάνταρ στη συσκευασία και επιτρέπει ακλόνητες εκθέσεις (αν εξαιρέσουμε τα ίχνη λόγω περιστροφής της Γης που ωστόσο εξαφανίζονται με απλό piggy-back).

Κάποια στιγμή είχα βγάλει κάποιες εκθέσεις του Ωρίωνα με 10"~15" που έδειχναν πολύ πλούσια αστρικά πεδία και ένα M42 που είχε καταγραφεί σε πολύ μεγάλη έκταση αλλά μάλλον τις διέγραψα. To συμπέρασμα πάντως είναι ότι οι λίγο καλύτερες κόμπακτ παρουσιάζουν αρκετό ενδιαφέρον στη φωτογράφηση μεγάλων πεδίων του ουρανού, αλλά και σε περιορισμένη deep-sky φωτογράφηση, όπως δείχνουν πολύ καλά οι παραπάνω φωτογραφίες με τη Nikon Coolpix 4500.

Φιλικά, Στέφανος

Tip για κόμπακτ που έχουν manual ρύθμιση της έκθεσης αλλά όχι πολύ καλό φακό: Κλείνοντας κατά ένα-δύο stop το μέγιστο διάφραγμα του φακού, βελτιώνεται σημαντικά η ευκρίνεια στα άκρα του πεδίου και μειώνεται το βινιετάρισμα.

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Δημοσιεύτηκε

Πάντως έχω την εντύπωση ότι έχουν ωριμάσει πια τα πράγματα για DSLR. Η τιμή μιας μεταχειρισμένης Canon 300d είναι γύρω στα 300 ευρώ, πολύ φθηνότερη δηλαδή από αρκετές "φθηνές" κάμερες τέτοιου τύπου. Μια Pentax K1000D - με αισθητήρα CCD παρακαλώ και όχι CMOS - έρχεται γύρω στα 500 ευρώ καινούργια - χωρίς να γνωρίζω τι αποτελέσματα μπορεί να δώσει στην αστροφωτογράφηση. Αν και δεν συμφωνώ με τον ορισμό της ερασιτεχνικής αστροφωτογραφίας που έθεσε ο Γιώργος πιο πριν, με μια DSLR μπορεί κανείς να πάρει εξαιρετικά και ερασιτεχνικά με την παραπάνω έννοια αποτελέσματα.

Φιλικά,

Ηλίας.

Δημοσιεύτηκε

Αν κάποιος θέλει να κάνει έκθεση με χρόνο μεγαλύτερο από τις διαθέσιμες προρρυθμισμένες «ταχύτητες» της μηχανής, πρέπει να επιλέξει τη λειτουργία "bulb" ή εν συντομία "Β" που επιτρέπει να μείνει το κλείστρο ανοιχτό για όσο πιέζεται το κουμπί ενός χειριστήριου (Το "Β" είναι λοιπόν μιά από τις «ταχύτητες» της μηχανής). Αυτό συνδέεται με τη μηχανή με καλώδιο ή ασύρματα για να μη μεταδίδεται καμία καταστροφική μικροκίνηση στη μηχανή κατά την έκθεση.

Στις πολύ παλιές μηχανές, το χειριστήριο αυτό ήταν μια λαστιχένια «φούσκα» (=bulb) που μέσω λεπτού εύκαμπτου σωλήνα πίεζε το κουμπί της μηχανής, δηλ. όταν έσφιγκε κάποιος τη φούσκα στο χέρι του. Το κλείστρο έμενε ανοιχτό όσο διάστημα πιεζόταν η φούσκα. Αργότερα αυτή αντικαταστάθηκε από τα μηχανικά «ντεκλανσέρ» και σήμερα τείνουν κι αυτά προς εξαφάνιση δίνοντας τη θέση τους στα ενσύρματα και ασύρματα ντεκλανσέρ. Αντίθετα, ο όρος "bulb" δε λέει να εξαφανιστεί (και δεν μας πειράζει καθόλου).

Φιλικά, Στέφανος

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Δημοσιεύτηκε
Η Canon Powershot G6 επιτρέπει εκθέσεις μέχρι 15" αλλά δυστυχώς (και περιέργως για την τιμή της) δεν έχει λειτουργία bulb.

Δυστυχώς και περιέργως για την τιμή της δεν έχει ούτε η OLYMPUS C5050.

1600 χρόνια από τη θανάτωση της Υπατίας της Αλεξενδρινής

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης