lunar Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 21, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 21, 2007 Μια και ολοι περιπου το ιδιο μου λετε να παρω δηλαδη με 1000-1500 ευρωενα dobs 10-12'' τωρα θα ηθελα να μου πειτε και ποιο? γιατι dobs υπαρχουν πολλα (ανοιχτα, κλειστα) και απο πολλες μαρκες. Αλλα αποδειδουν ολα το ιδιο καλα? και ποια ειναι τα κορυφαια σε αυτες τις inch. ειμαι λιγο δυσκολος ως προς την επιλογη γιατι οσο διαβαζω διαφορα αρθρα τοσο δυσκολοτερο γινετε, και μιας και θα ειναι το πρωτο μου τηλεσκοπιο μετα απο 1,5 χρονο σκληρης μελετης με χαρτες, βιβλια, ιντερνετ και ενα κιαλι 25-65χ70 θελω να παρω κατι οντος καλο. ευχαριστω για την κατανοησηφιλικα Δημητρης p.s. αληθευει οτι αυτου του ειδους τα τηλεσκοπια θελουν recoating τα κατοπτρα στην 10ετια? Orion Optics OMC 140 GP2 Goto Canon EOS 40D
KOTS Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 21, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 21, 2007 Αν αυτο θελει recoating στη 10ετια τοτε ολα τα τηλεσκοπια θελουν recoating στη 10ετια. Oτι οπτικα φοραει αυτο το τηλεσκοπιο φορανε και ολα τα υπολοιπα οποτε μην ανησυχεις! Απλη φροντιδα και ενα καθαρισματακι με απιονισμενο νερο μια στα 2 χρονια. Πληροφοριες θα βρεις και παλι εδω στο astrovox. Εφοσον διαθετεις 1000-1500 ευρω οι πιο αξιολογες μαρκες σε dobsonians ειναι η Orion optics και η Meade. Με τα λεφτα που διαθετεις αποκτας με ανεση το 12αρι Lightbridge και αντιστοιχα το 12αρι της Orion. STARFINDER EQUATORIAL 8\" FL 1200mm MEADE Series 4000 MEADE 6.7mm - 40mm 52 HYPERION 13mm 68
βολιωτης Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 21, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 21, 2007 Οπως ειπε και ο Στεφανος τα Orion Optics ειναι πολυ καλα . Τα Skywatcher , Ts GSO , Celestron ειναι κι αυτα μαζικης παραγωγης αλα τα ΟΟ εγγυονται οπτικη ποιοτητα . Τα ανοιχτα τηλεσκοπια γτανουν σε θερμικη ισορροπια εμ το περιββαλόν πιο0 γρηγορ απο αυατ με κλειστο σωληνα .Ομως ενας κλειστος σωληνας με ανεμηστηρακι ειναι μια πολυ καλη λυση . Οσο για το recoating νομιζω εξαρταται και απο τη κατασταση που θα ειναι σε 10 χρονια .Αν δεν εχει του κοσμου τη σκονη πανω του ή ακομη και υγρασια δε νομιζω να χρειαστει . Καλα να εισαι . Τα πάντα ειναι Μαθηματικά.
nickthegreek13_7 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 21, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 21, 2007 ....αληθευει οτι αυτου του ειδους τα τηλεσκοπια θελουν recoating τα κατοπτρα στην 10ετια? Μέσα σε 10 χρόνια δεν νομίζω να σε απασχολεί αυτό, εφόσον θα το έχεις αλλάξει με κάτι πολύ μεγαλύτερο!
filiatra Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 21, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 21, 2007 Φιλε lunar παρε το μεγαλυτερο Ο-Ο που χωραει το αμαξι σου.Για την στηριξη μην ανησηχεις.Λιγες βιδες ειναι.Σε 1 λεπτο την εχεις λυσει κ σε 2 την εχεις δεσει.Αυτα για Ο-Ο που εχω κ ξερω.Για την στηριξη αλλης μαρκας δεν ξερω κατα ποσο ειναι εφικτο να λυνεις συνεχεια μιας κ ειναι απο ξυλο Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
lunar Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 21, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 21, 2007 φιλε Παναγιωτη (φιλιατρα) διαβασα για το ΟΟ που εχεις και για την πρωτη εμπειρια που ειχες με τους υπολοιπους φιλους και ομολογο οτι την βρηκα μοναδικη και ηταν και ο συμαντικοτερος λογος να αρχισω να σκεφτομαι για dobs. βεβαια πολυτιμη ηταν και η περιγραφη του φιλου σου αλλα ειναι οντος τοσο καλο εργαλειο το ΟΟ σε σχεση με αλλα dobs στις ιδιες inch ? και αυτο το κολπο με τα f στις ιδιες inch τι ειναι παλι? εσυ αυτο που εχεις τι χαρακτηριστικα εχει? φιλικα Δημητρης Orion Optics OMC 140 GP2 Goto Canon EOS 40D
lunar Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 21, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 21, 2007 και ξεχασα και κατι οτι τα ΟΟ ειναι και λιγο ακριβοτερα! Orion Optics OMC 140 GP2 Goto Canon EOS 40D
nickthegreek13_7 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 21, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 21, 2007 και ξεχασα και κατι οτι τα ΟΟ ειναι και λιγο ακριβοτερα! Βασικά είναι πολύ ακριβότερα απο ενα τηλεσκόπιο μαζικής παραγωγής με κινέζικα οπτικά.Σίγουρα ενα Orion Optics έχει καλύτερα οπτικά, αλλά οχι τόσο ώστε να δικαιολογείται η τόσο μεγάλη διαφορά της τιμής.
filiatra Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 21, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 21, 2007 Ρε παιδια δεν ειναι μονο τα κατοπτρα.Ειναι κ η στηριξη.Στον Παρνωνα δουλεβαμε 700χ για να δουμε τον κεντρικο αστερα στο ρινκ.Εκει η στηριξη εδωσε τα ρεστα της αφου κ ταλαντωσεις δεν ειχαμε αλλα κ οδηγηση μπορουσε να γινει.Τωρα αν ειναι καποιος να παρει 8'' λογικο ειναι κ μια οχι τοσο καλη στηριξη σε μικροτερες μεγεθυνσεις να τα βγαζει περα..Εγω παντα σε οτι παρατηρω του δινω μεγεθυνση.Με μια στηριξη οπως στα σκαιγουατσερ πχ θα το ειχα σπασει απ τα νευρα μου. Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
astrovox Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 21, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 21, 2007 Συμφωνώ ότι για ένα 8-ιντσο εισαγωγικό dobsonian το skywatcher είναι καλό και πάνω από όλα φθηνό. Ομως όταν μιλάμε για "σοβαρά" τηλεσκόπια 12 και 14 ή και παραπάνω ιντσών εκεί μάλλον πρέπει να δώσεις το κάτι παραπάνω στην τιμή. Κάνεις που κάνεις τη θυσία στην τσέπη για να το πάρεις, ας δώσεις και κάτι παραπάνω να πάρεις κάτι που θα σε ικανοποιήσει πλήρως. Εξάλλου όταν μιλάμε για τέτοια τηλεσκόπια, πιθανώς μιλάμε για αγορά διάρκειας μια ζωής. «I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Στέφανος Σοφολόγης Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 21, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 21, 2007 Η εμπειρία μας δείχνει ότι είναι πάντα ΠΟΛΥ προτιμότερο ένα μέτριο τηλεσκόπιο πάνω σε μιά ποιοτική βάση από ένα ποιοτικό τηλεσκόπιο σε μια μέτρια βάση. Η άνεση και η αποδοτικότητα της παρατήρησης εξαρτάται πολύ από τη βάση του τηλεσκοπίου. Στην περίπτωση κάποιων εταιριών όπως η Orion Optics τα αποκτά κανείς και τα δύο, αλλά τα πληρώνει.Πριν δυό χρόνια, όταν απέκτησα τη βάση dobsonian της Οrion Optics ο ενθουσιασμός μου ήταν τόσος ώστε θεώρησα απαραίτητο να μεταφέρω τις εντυπώσεις στο forum:http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=1033&highlight=%C5%EE%E7%E3%EF%FD%EC%E1%E9Σήμερα μετά από δύο χρόνια ισχύουν ακριβώς τα ίδια, αλλά θέλω να τονίσω ότι η συναρμολόγηση της βάσης πρέπει να γίνει προσεκτικά ώστε οι «τροχοί» του οπτικού σωλήνα να πατάνε απολύτως συμμετρικά στα 4 τεφλόν. Πιστεύω ότι η Orion Optics θα μπορούσε με ελάχιστο κόστος να βελτιώσει ακόμη περισσότερο την ήδη εξαιρετική βάση (πχ. με πλευρικά «στοπ» ώστε οι τροχοί να πατάνε πάντα «κέντρο» στα τεφλόν). Τοποθετούνται πάντως πολύ εύκολα με λίγο μαστόρεμα.Ένα μειονέκτημα όμως της εταιρίας είναι ότι οι παραγγελίες παίρνουν λίγους μήνες να εκτελεστούν άν δεν υπάρχει διαθέσιμο τηλεσκόπιο (δεν μπορώ να θεωρήσω ότι τα τηλεσκόπιά της ΟΟ είναι μαζικής παραγωγής). Άν κάποιος βρει διαθέσιμο το τηλεσκόπιο με τα χαρακτηριστικά που θέλει, και είναι σίγουρος για την επιλογή του, μάλλον δεν πρέπει να το αναβάλλει και πολύ... Φιλικά, Στέφανος "Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης "Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης www.a-polaris.org
filiatra Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 21, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 21, 2007 Φιλε Δημητρη (lunar) Θα το πω κ λιγο πιο απλα Ο-Ο vs Κινα.Καλυτερα οπτικα(Θα το καταλαβεις μονο σε πλανητες κ μετα απο καιρο που θα αποκτησεις εμπειρια)Καλητερη κινηση.(Θα το καταλαβεις με την πρωτη)Σωληνας ελαφρυτερος. Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
alepohori Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 21, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 21, 2007 Εγώ να ρωτήσω κάτι άσχετο; Τι χάρτη έχεις; Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
Achilleas Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 21, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 21, 2007 Εγώ να ξαναπώ...Σκέψου και ένα Go-To Smidt Cassegrain 8"Όταν θα ψάχνεις με το bazooka τον τάδε γαλαξία (όπως εγώ τώρα) θα ναι αργαααα. Λέσχη Ε.Λ.Φ.Ε.ΑΣ
lunar Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 22, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 22, 2007 Εγώ να ρωτήσω κάτι άσχετο; Τι χάρτη έχεις; Ο χαρτης που πηρα ειναι η uranometria 2000.0 Orion Optics OMC 140 GP2 Goto Canon EOS 40D
alepohori Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 22, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 22, 2007 Εγώ να ρωτήσω κάτι άσχετο; Τι χάρτη έχεις; Ο χαρτης που πηρα ειναι η uranometria 2000.0 Τώρα σε συμπάθησα περισσότερο!!! Είναι πολύ καλός χάρτης,αλλά για να σε βολέψει πρέπει να χρησιμοποιείς και τον "Index" και τους "Finder charts". Όσο για τον σωλήνα και εγώ θα σου έλεγα Orion Optics. Πρέπει να αγαπάς το άθλημα,οπότε τα χρήματά σου θα πιάσουν τόπο. Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
lunar Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 22, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 22, 2007 Εχω χαλασει για βιβλια πανω απο 800Ε και ακομα δεν αξιοθηκα να παρω ενα τηλεσκοπιο! που θα παει θα τα καταφερω!!! Orion Optics OMC 140 GP2 Goto Canon EOS 40D
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα