Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Μόλις παρέλαβα το εργαλείο βρισκόμενος στη δουλειά. Αλλά έπαθα ένα μεγάλο σοκ, ΔΕΝ μπορώ να το βάλω στο fiat seicento! Έχω ρίξει προς το παρόν και τα 2 καθίσματα οδηγού και συνοδηγού προσωρινά. Να δω μετά πώς θα καταφέρω να πάω σπίτι. :-k

Εντυπώσεις το βράδυ.

Δημοσιεύτηκε

Με τα χίλια ζόρια το πήγα σπίτι τελικά...

Ήρθε στο σπίτι μου ο nickthegreek13_7, έφερε μπόλικο εξοπλισμό και κάναμε την 1η παρατήρηση με το καινούριο μου τηλεσκόπιο...

Καταρχήν πρέπει να πω ότι έχω τεράστιο πρόβλημα φωτορύπανσης. Η Σελήνη είναι γεμάτη πλέον, οπότε δεν φαίνεται και πολύ ωραία. Ο στόχος που μονοπώλησε ήταν ο Δίας. Με τον 10άρη προσοφθάλμιο φάνηκε πολύ ωραίος. Επιπλέον και με έναν barlow 2x πήγαμε στα 240x και τώρα φάνηκε ακόμη πιο εντυπωσιακός.

Ξεχώριζες άνετα κάποιες ζώνες και επίσης προσέξαμε και κάτι άλλο, το οποίο θέλω να μου το επιβεβαιώσει κάποιος. Σαν να είδαμε μια μικρή σκιά πάνω στον πλανήτη κατά τις 22:30, μήπως ήταν κάποια σκιά κάποιου δορυφόρου του; Τέλος βάλαμε συνδιασμό barlow 2x και 6mm προσοφθάλμιο (μεγέθυνση 400x) και οριακά μπορούσες; να εστιάσεις. Με τόση φωτορύπανση τίποτ' άλλο δεν καταφέραμε να δούμε. Πρέπει να κάνω καμμιά εξόρμηση σε κανένα χωριό, δεν γίνεται αλλιώς.

Οι εντυπώσεις από το τηλεσκόπιο όσον αφορά την ποιότητα κατασκευής είναι άριστες. Κάθομαι και το χαϊδεύω :shock: Ακόμη και κατσαβίδια έχει μέσα η συσκευασία... Ο ερευνητής (9x50) είναι ΠΑΡΑ πολύ χρήσιμος και ευθυγραμμίζεται και εύκολα. Με άλλον έναν κάνεις ένα πάρα πολύ καλό ζευγάρι κυάλια.

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Έχω 2 ερωτήσεις:

α) Θέλω να αγοράσω ένα προσοφθάλμιο στα 7-8mm ΑΛΛΑ με μεγάλο eye relief και όσο γίνεται οικονομικό. Ποιά σειρά να κοιτάξω και και από πού; Η σειρά Vixen Lanthanum LP 1.25 τί λέει; Ξέρετε πόσο κοστίζουν;

β) Πώς στον κόρακα εστιάζει ο ερευνητής; Γυρνάς το μπροστινό μέρος του; Για να εστιάσει αναγκάζομαι να το ξεβιδώσω αρκετά και μετά είναι επικίνδυνο να ξεβιδώσει τελείως. Η μαύρη ροδέλα τί λέει;

Δημοσιεύτηκε
Έχω 2 ερωτήσεις:

α) Θέλω να αγοράσω ένα προσοφθάλμιο στα 7-8mm ΑΛΛΑ με μεγάλο eye relief και όσο γίνεται οικονομικό. Ποιά σειρά να κοιτάξω και και από πού; Η σειρά Vixen Lanthanum LP 1.25 τί λέει; Ξέρετε πόσο κοστίζουν;

β) Πώς στον κόρακα εστιάζει ο ερευνητής; Γυρνάς το μπροστινό μέρος του; Για να εστιάσει αναγκάζομαι να το ξεβιδώσω αρκετά και μετά είναι επικίνδυνο να ξεβιδώσει τελείως. Η μαύρη ροδέλα τί λέει;

Αγαπητε (συντοπψονα)planetman μεγια το τη/ποιο, και καλες παρατηρησεις. Νομιζω οτι εισαι και τυχερος,πρεπει να σου ειλθε η τελευταια

παρτιδα που εχει καλυτερο εστιαστη απο τον δικο μου (Μαρτιο) το ειδα την

παρασκευη 3/8/07 στο μαγαζι των Αθηνων.Βλεπω οτι βιαζεσε λιγο να τα εχεις ολα γρηγορα,σε καταλαβαινω.Θα ελθης γρηγορα στα χρονια μου [-X

χε,χε.Σιγα-σιγα!!!.

Στις ερωτησεις που εχεις α)Εγω εχω HYPERION 3,5m.m. kai 17m.m. 68 μοιρων, και τα δουλευω και στις 2".Εχω ποιο μεγαλο πεδιο στο προσοφθαλμιο, και μετατρεπονται σε 5 m.m. kai 34 m.m. περιπου.Ειναι η καλυτερη αγορα στην τιμη των 100 ευρω,πιστευω αν ξερη αλλος καλυτερα

να σου απαντηση.

β)Ο ερευνητης αν διαβασης τις οδηγιες θα δεις ξεβιδωνης λιγο το Locking Ring kai γυρνας ΑΡΓΑ δεξια-αριστερα το Front-Cell/Objective.Οταν βλεπεις καθαρα,τοτε σφιγεις το Lockink Ring .ΟΧΙ πολυ σφικτα.Δεν σφιγγουμε στα τηλεσκοποια ΠΟΤΕ δυνατα.

Και μια συμβουλη αν υπαρχουν διαταραχες στην ατμοσφαιρα της γης οσο

μεγαλητερη μεγενθυνση τοσο χειροτερη εικονα, μην μπερδευης την φωτορυπανση.Αν καπου κανω λαθος παρακαλω να με διορθωση καποιος. =D> =D> =D>

Δημήτρης Γκιώνης.

Τα δυο μάτια είναι καλύτερα από ένα. :shock:

Δημοσιεύτηκε

Στις ερωτησεις που εχεις α)Εγω εχω HYPERION 3,5m.m. kai 17m.m. 68 μοιρων, και τα δουλευω και στις 2".Εχω ποιο μεγαλο πεδιο στο προσοφθαλμιο, και μετατρεπονται σε 5 m.m. kai 34 m.m. περιπου.

Πώς μετατρέπονται σε 5 mm και 34mm από 3.5mm και 17mm; Βασικά έναν 8ρη hyperion σκέφτομαι να πάρω.

Πώς τα δουλεύεις στα 2"; 1.25" δεν είναι αυτοί;

Δημοσιεύτηκε

Στις ερωτησεις που εχεις α)Εγω εχω HYPERION 3,5m.m. kai 17m.m. 68 μοιρων, και τα δουλευω και στις 2".Εχω ποιο μεγαλο πεδιο στο προσοφθαλμιο, και μετατρεπονται σε 5 m.m. kai 34 m.m. περιπου.

Πώς μετατρέπονται σε 5 mm και 34mm από 3.5mm και 17mm; Βασικά έναν 8ρη hyperion σκέφτομαι να πάρω.

Ρίξε μια ματιά εδώ

http://www.baader-planetarium.de/com/pdf/hyperion_brief_description_e.pdf

Σελίδα 3, πρώτος πίνακας.

Αν χρειαστείς κι'άλλη βοήθεια μην διστάσεις να ρωτήσεις.

Δημοσιεύτηκε

Ρίξε μια ματιά εδώ

http://www.baader-planetarium.de/com/pdf/hyperion_brief_description_e.pdf

Σελίδα 3, πρώτος πίνακας.

Αν χρειαστείς κι'άλλη βοήθεια μην διστάσεις να ρωτήσεις.

Ωραιος ο κanenas Πολυ καλη η σελιδα. =D>

Δημήτρης Γκιώνης.

Τα δυο μάτια είναι καλύτερα από ένα. :shock:

Δημοσιεύτηκε

Τελικά δεν ήξερα ότι μπορούσα να δω deep sky από την ταράτσα του σπιτιού μου. Εχτές το βράδυ με τη βοήθεια των χαρτών του nightwatch είδα:

1) Μ71

2) Μ27

3) Μ11 (πολύ ωραίο)

4) Γαλαξίας Ανδρομέδας!

5) Ίσως είδα και τον πλανήτη Ουρανό (ήταν μια μπλε κουκίδα εκεί που προβλέπει το starrynight, έβαλα τον 10άρη αλλά πάλι είδα λίγο μεγαλύτερη την μπλε κουκίδα, δεν είχα υποψία δίσκου.

Όλα αυτά με τον 25άρη προσοφθάλμιο. Αλλά έχω 2 ερωτήσεις:

1) Το Μ27 φαίνεται στο Starrynight ένα πολύ όμορφο πλανητικό νεφέλωμα, αλλά εγώ είδα απλά κάποια συστάδα αστέρων. Για να δω το νεφέλωμα, χρειάζομαι φίλτρο οξυγόνου;

2) Στον γαλαξία της Ανδρομέδας διάκρινες κυρίως τον πυρήνα της. Για να φαίνεται πιο ολοκληρωμένος σε όλη τη δομή του ώστε να φαίνεται και φωτεινότερος, θα ήταν καλύτερα ένα προσοφθάλμιο με ακόμη μικρότερο ζοομ; π.χ. 40mm;

3) Υπάρχει περίπτωση αυτό που είδα να ήταν όντως ο πλανήτης Ουρανός; Φαίνεται με ένα 8" σαν δίσκος ή είναι πολύ μακριά και φαίνεται απλά σαν μια κουκίδα;

Εχτές άνοιξαν οι ορίζοντές μου. Αρχίζει το κυνήγι βαθέως ουρανού! :mrgreen:

Δημοσιεύτηκε

Βγήκα και σήμερα στην ταράτσα και εντόπισα τα:

1) M4

2) M71

3) M27

4) M28

5) M22

6) M25

7) M17

8) M16

9) M8

10) M6

11) M7

12) M13

13) M57

14) M31

Γιατί δεν μου απαντάει κανείς στις προηγούμενές μου ερωτήσεις;

Δημοσιεύτηκε

1) Το Μ27 φαίνεται στο Starrynight ένα πολύ όμορφο πλανητικό νεφέλωμα, αλλά εγώ είδα απλά κάποια συστάδα αστέρων. Για να δω το νεφέλωμα, χρειάζομαι φίλτρο οξυγόνου;

Μάλλον σημάδευες αλλού γιατί φαίνεται καθαρά με κυάλια, χωρίς κανένα φίλτρο.

2) Στον γαλαξία της Ανδρομέδας διάκρινες κυρίως τον πυρήνα της. Για να φαίνεται πιο ολοκληρωμένος σε όλη τη δομή του ώστε να φαίνεται και φωτεινότερος, θα ήταν καλύτερα ένα προσοφθάλμιο με ακόμη μικρότερο ζοομ; π.χ. 40mm;

Mικρότερη μεγέθυνση βλέπεις μεγαλύτερο πεδίο, οπότε παίρνεις μεγαλύτερο κομμάτι από το γαλαξία, αλλά...υπάρχει όριο (ανάλογα με τον εξοπλισμό) στο πόσο θα μειώσεις τη μεγέθυνση. Αν δεν έχεις διοπτρικό, δεν νομίζω ότι θα χωρέσει όλος ο γαλαξίας στο πεδίο σου.

3) Υπάρχει περίπτωση αυτό που είδα να ήταν όντως ο πλανήτης Ουρανός; Φαίνεται με ένα 8" σαν δίσκος ή είναι πολύ μακριά και φαίνεται απλά σαν μια κουκίδα;

Ναι, είναι πολύ μακριά, αλλά ξεχωρίζει από το ιδιαίτερο χρώμα του και από το ότι δεν "τρεμοπαίζει" όπως οι αστέρες.

Χρήστος Μαρινός
Δημοσιεύτηκε
Στον γαλαξία της Ανδρομέδας διάκρινες κυρίως τον πυρήνα της. Για να φαίνεται πιο ολοκληρωμένος σε όλη τη δομή του ώστε να φαίνεται και φωτεινότερος, θα ήταν καλύτερα ένα προσοφθάλμιο με ακόμη μικρότερο ζοομ; π.χ. 40mm;
Μπα, μέχρι 32mm μπορείς να πας με 1.25'' , ψάξε παλιότερα θέματα για να δεις γιατί το 40mm είναι αχρηστο. Αλλά και πάλι το Μ31 είναι πολύ μεγάλο για να χωρέσει ολόκληρο στο 8'' (επίσης θα βρεις παλιότερα θέματα πάνω σε αυτό με πολλές λεπτομέρειες).
Γιατί δεν μου απαντάει κανείς στις προηγούμενές μου ερωτήσεις;
Διακοπές ;
Δημοσιεύτηκε

Στον γαλαξία της Ανδρομέδας διάκρινες κυρίως τον πυρήνα της. Για να φαίνεται πιο ολοκληρωμένος σε όλη τη δομή του ώστε να φαίνεται και φωτεινότερος, θα ήταν καλύτερα ένα προσοφθάλμιο με ακόμη μικρότερο ζοομ; π.χ. 40mm;

Μπα, μέχρι 32mm μπορείς να πας με 1.25'' , ψάξε παλιότερα θέματα για να δεις γιατί το 40mm είναι αχρηστο. Αλλά και πάλι το Μ31 είναι πολύ μεγάλο για να χωρέσει ολόκληρο στο 8'' (επίσης θα βρεις παλιότερα θέματα πάνω σε αυτό με πολλές λεπτομέρειες).

Ο 40αρης Plossl είναι όντως ένας άχρηστος προσοφθάλμιος! [-X

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=4110&start=0&postdays=0&postorder=asc

Δημοσιεύτηκε
Επανέρχομαι στη συζήτηση και στην τελευταία απορία μου, σχετικά με τους Γαλαξίες, μεγαλύτερο πεδίο, μικρότερη μεγέθυνση κτλ, π.χ. ένας 50mm ή 42mm 2" δεν θα ήταν ό, τι πρέπει γι' αυτή τη δουλειά; Τί λέτε; Θα δω διαφορά από τον 1.25" 25mm;
  • 4 μήνες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε
Τώρα διάβασα ξανά το thread που είχα ανοίξει 6 μήνες πριν όταν δεν είχα ιδέα από τηλεσκόπια και εξοπλισμό και έχω ρίξει πολύ γέλιο με τις ερωτήσεις που έκανα τότε. ](*,) ](*,) ](*,) ](*,) ](*,) ](*,) ](*,) ](*,) ](*,)
Δημοσιεύτηκε

Αντε τωρα θα ρωτας τα ιδια για το μικροσκοπιο του Lidl Μανο.

Αληθεια το πηρες, γιατι εγω πηγα και τσακωσα το τελευταιο!!!! =;

Meade LX200 8" EMC Classic (F/10) , Celestron Ultima Barlow 2x, Baader Ortho 6mm (Phantom),

Hirsch SCT Focal Reducer / Corrector f/6.3, Philips SPC900NC IR/Cut

>Destination Space!

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης