fotispigi Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 29, 2022 Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 29, 2022 UHD έχω ένα omegon του 50ρικου, τηλεσκόπιο bodson 12" . Σκέφτομαι για ένα OIII η για alpha deta. Είμαι ανάμεσα στα δύο αυτά. Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
alepohori Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 29, 2022 Συγγραφέας Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 29, 2022 9 hours ago, fotispigi said: UHD έχω ένα omegon του 50ρικου, τηλεσκόπιο bodson 12" . Σκέφτομαι για ένα OIII η για alpha deta. Είμαι ανάμεσα στα δύο αυτά. Αν εννοείς το Omegon DGM Narrow Passband, δεν είναι καθόλου του 50αρικου, το έχω κι εγώ, είναι από τα καλύτερα Narrow UHC που κυκλοφορούν και το μόνο που αφήνει και τη γραμμή του Ha. Δημήτρης ΚαπετανάκηςCGCG108-138: Mag 15.5v, να τ''αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
fotispigi Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 30, 2022 Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 30, 2022 20 hours ago, alepohori said: Αν εννοείς το Omegon DGM Narrow Passband, δεν είναι καθόλου του 50αρικου, το έχω κι εγώ, είναι από τα καλύτερα Narrow UHC που κυκλοφορούν και το μόνο που αφήνει και τη γραμμή του Ha. αυτο εδω τπ φιλτρο εχω... https://www.astroshop.eu/uhc-filters/omegon-filters-pro-1-25-uhc-filter/p,47288 αλλα μηπως θα ηταν καλυτερα ενα ΟΙΙΙ? Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
alepohori Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 1, 2022 Συγγραφέας Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 1, 2022 On 30/7/2022 at 6:31 ΜΜ, fotispigi said: αυτο εδω τπ φιλτρο εχω... https://www.astroshop.eu/uhc-filters/omegon-filters-pro-1-25-uhc-filter/p,47288 αλλα μηπως θα ηταν καλυτερα ενα ΟΙΙΙ? Καλύτερα ένα ΟIII. Αυτό που έχεις είναι UHC γενικής χρήσης. Δημήτρης ΚαπετανάκηςCGCG108-138: Mag 15.5v, να τ''αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
planetman Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 8, 2022 Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 8, 2022 Γεια σου Δημήτρη. Τώρα είδα ξανά αυτό το νήμα μετά από χρόνια. Το Pease 1 το είχα δει αρκετά χρόνια πριν με το 16άρι. 1 ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΚΡΗΤΗΣ - το κινητό πλανητάριο Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
alepohori Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 20 Συγγραφέας Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 20 Γεια! Ξεθάβω το θέμα θέλοντας να μεταφέρω την εμπειρία μου από τη θέαση και αναγνώριση ενός αρκετά δύσκολου πλανητικού. Μου κέντρισε το ενδιαφέρον το γεγονός ότι η Uranometria δεν αναφέρει καθόλου το οπτικό του μέγεθος! Εκείνο που με έκανε να το παλέψω ήταν το φωτογραφικό μέγεθος: 13.3p, διαμέτρου 10"!! Ο λόγος για το PN G61.9 +41.3. Η πολύ μικρή διάμετρος (δε θα το έλεγα almost stellar, έχω δει και πολύ πιο μικρά) σε συνδυασμό με το "αρκετά βατό" φωτογραφικό μέγεθος, με έκανε να πιστέψω ότι είναι μέσα στα όρια της θέασης/αναγνώρισης. Η δυσκολία λοιπόν δεν ήταν στη θέαση. Ήταν στην αναγνώριση....... Εκεί τα είδα όλα! Βασικά είδα κι έπαθα να το δω..... Το πρόβλημα ήταν η σχεδόν μηδαμινή ανταπόκριση στο OIII. Μιλάμε, δεν έπαιρνε σχεδόν χαμπάρι!!! Ευτυχώς υπήρχε ένα άστρο δίπλα του και ήταν το τέλειο reference. Αλλά έπρεπε προηγουμένως να ευθυγραμμιστεί ακριβώς ο ερευνητής με το οπτικό άξονα. Δηλαδή ακριβώς ακριβώς. Έτσι ώστε να είσαι απολύτως σίγουρος ότι είσαι πάνω σε ένα "αστέρι " διαμέτρου 10" και επομένως να εφαρμοστεί η μέθοδος του "μόνιμου ΟΙΙΙ" : Δηλαδή, αποστηθίζεις τις 2 λαμπρότητες χωρίς το φίλτρο και τις συγκρίνεις με εκείνες που βλεπεις με το φίλτρο. Με προσεκτική σύγκριση, γινόταν αντιληπτό ότι το ένα αστεράκι εμφανιζόταν λαμπρότερο με το φίλτρο έναντι του διπλανού. Ακριβέστερη ευθυγράμμιση του ερευνητή. Αυτό θα έλεγα ήταν το μυστικό... Και επίσης ήταν τόσο δύσκολη η σύγκριση των λαμπροτητων που ήθελε βιδωμένο το ΟΙΙΙ και όχι απλό πέρασμα πάνω από το προσοφθάλμιο. Για να βλέπω νέες προσπάθειες και προκλήσεις! Καθαρούς ουρανούς σε όλους! 1 Δημήτρης ΚαπετανάκηςCGCG108-138: Mag 15.5v, να τ''αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
Startoucher101 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 21 Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 21 Απίστευτο... Τα μόνα πλανητικά νεφελώματα που 'εχω δει με τηλεσκόπιο είναι το M27 και το M57... Χωρίς φίλτρο ΟΙΙΙ. Τα άλλα πρέπει να είναι πολύ δύσκολα... Καθαρούς ουρανούς! Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
alepohori Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 21 Συγγραφέας Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 21 2 hours ago, Startoucher101 said: Απίστευτο... Τα μόνα πλανητικά νεφελώματα που 'εχω δει με τηλεσκόπιο είναι το M27 και το M57... Χωρίς φίλτρο ΟΙΙΙ. Τα άλλα πρέπει να είναι πολύ δύσκολα... Καθαρούς ουρανούς! Υπάρχουν πολύ εύκολα πλαηνητικά και μάλιστα με πολύ έντονα και πανέμορφα χρώματα. Δοκίμασε να ψάξεις στον Κύκνο, Αετό, Τοξότη, Δελφίνι. Δεν είναι όλα τα πλανητικά δύσκολα και είναι κρίμα να περιοριζόμαστε στα Messier. Δεν έχω το ημερολόγιο κοντά μου αυτή τη στιγμή, να σου κατονόμαζα κάποια. Ρίξε και μια ματιά στις παρατηρήσεις που έχουμε καταγράψει στο φόρουμ. 1 Δημήτρης ΚαπετανάκηςCGCG108-138: Mag 15.5v, να τ''αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
Startoucher101 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 23 Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 23 Πρέπει να είναι πολύ ενδιαφέρον! Αλλά πως είναι δυνατόν να μην είναι τόσο γνωστά; Με ένα τηλεσκόπιο 72mm(μιλάω για αστροφωτογραφία) χωρίς φίλτρο οξυγόνου μπορώ να τα τραβήξω ή είναι πολύ μικρά; Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
alepohori Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 23 Συγγραφέας Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 23 Αναφέρομαι στην οπτική παρατήρηση και όχι στην αστροφωτογραφία. Δημήτρης ΚαπετανάκηςCGCG108-138: Mag 15.5v, να τ''αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
Startoucher101 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 23 Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 23 Ναι, το ξέρω απλώς με αστρφωτογραφία ίσως να ήταν πιο εύκολο. Εαν μπορέσω αυτό το καλοκαίρι,σε μία νύχτα χωρίς φεγγάρι να προσπαθήσω να τα παρατηρήσω! Καλές παρατηρήσεις! Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα