Jump to content

Ατενίζοντας το θάνατο...


Προτεινόμενες αναρτήσεις

...των αστεριών εννοείται.

 

Βλέποντας τις καταχωρήσεις των παρατηρήσεων που έκαναν οι φίλοι στον Πάρνωνα το Σ/Κ που πέρασε είπα να μοιραστώ κι εγώ μαζί σας τις δικές μου.

 

Την Παρασκευή λοιπόν και μετά την παρατήρηση των απαραίτητων χαιλάιτς (για να μας φτιάξουν την διάθεση) είπα να κάνω και λίγο σοβαρό deep sky. Μου αρέσουν πολύ τα πλανητικά νεφελώματα κι αφού ήμουν στον Κύκνο πρώτος στόχος έγινε το Blinking (NGC 6826). Αναγνωρίστηκε εύκολα με τον Konig 24 του Γιώργου (εξαιρετικός προσοφθάλμιος παρεπιπτόντως) και η καλύτερη εικόνα ήρθε με τον UWA 6.7mm

Η εικόνα του ήταν πολύ καλή με το εξωτερικό νέφος να διαγράφεται καθαρά, μετά ένα κενό και το κεντρικό αστέρι κι αυτό με το δικό του συννεφάκι εύκολο και καθαρό. Είχα αρκετό καιρό να το παρατηρήσω και η εικόνα του μου άρεσε πολύ. Επόμενος στόχος το NGC 6894. Παρ'ότι είναι m12.3 αναγνωρίστηκε σχετικά εύκολα πάλι με τον 24 Konig αφού είναι σχετικά μεγάλο (42") σαν ένα πολύ αχνό δαχτυλιδάκι καπνού. Παίζοντας με τους προσοφθάλμιους την καλύτερη εικόνα έδωσε ο Meade 4.7 UWA. Άν και παλιός παραμένει πολύ καλός.

Στη συνέχεια σειρά είχε το NGC 7008 με το πολύ ασυνήθιστο σχήμα του. Σ'εμένα πάντως θύμιζε το σήμα της Vodafone!! Εύκολο και πολύ όμορφο με τα δύο αστέρια μεγέθους 9.3 και 10.2 στο επάνω μέρος του.

Συνέχισα με τα NGC 7026 & NGC 7027. Τυπικά πλανητικά στην όψη αντιδρούσαν καλά στο Ο-ΙΙΙ. Πιο δύσκολο αποδείχτηκε το ΝGC 7048 αλλά μέχρι τότε είχα μπεί πλήρως στο πνεύμα του κυνηγιού και δεν μπορούσε να μου ξεφύγει. Αναγνωρίστηκε σαν ένα πολύ αχνό συννεφάκι χωρίς ιδιαίτερη λεπτομέρεια δίπλα σε έναν σχηματισμό αστέρων σε σχήμα ανάποδου Υ.

Κατόπιν κινήθηκα για το Crescent nebula ένα αντικείμενο που δεν το είχα ξαναδεί. Το νεφέλωμα απαίτησε Ο-ΙΙΙ για να μπορέσω να το ξεχωρίσω αν και είναι μεγάλο κι εντυπωσικό θέαμα.

Το κυνήγι συνεχίστηκε για λίγο στον Δράκο με τό γνωστό Cat's eye για να αλλάξω λίγο μενού και να περάσω στους γαλαξίες όπου για πρώτη φορά είδα τους NGC 4256 & NGC 4236. Ο πρώτος αχνός και πολύ δύσκολος, ο δεύτερος πιο εύκολος. Συνέχεια με τον NGC 5907 που ήταν εύκολος στον εντοπισμό και πολύ όμορφος. Τελικά οι edge on γαλαξίες πρέπει να είναι απο τα ομορφότερα θεάματα στον ουρανό. Θυμηθείτε τους NGC 4565 & NGC 891.

 

Δυστυχώς δεν συνέχισα το κυνήγι των πλανητικών στον Αετό αφήνοντάς το για το Σάββατο, όμως ο καιρός είχε άλλα σχέδια.

 

Την επόμενη φορά.

 

Τάκης

 

ΥΓ

Όλες οι παρατηρήσεις έγιναν με τη βοήθεια του εξαιρετικού "The night sky observer's guide" και καταγράφηκαν σε ψηφικό voice recorder Olympus. Γι'αυτό αν με ακούτε να μιλάω μόνος τη νύκτα μην τρομάξετε!!!

Το αδιανοητο σημερα ειναι η μονη λυση για το αυριο !

 

Επανάσταση δεν είναι μόνο η εξέγερση, είναι και η συνειδητοποίηση της αλήθειας...

 

http://www.spartastronomy.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τελικά Τάκη αυτός Αύγουστος στον Πάρνωνα ήταν από κάθε άποψη πετυχημένος. Η οργάνωση από την ΕΑΕ ήταν άψογη στο χώρο της παρατήρησης. Ούτε ένα φωτάκι δεν άναψε, ενώ οι θέσεις των παρατηρητών ήταν τοποθετημένες σωστά και με διαδρόμους ώστε οι παρατηρητές και οι επισκέπτες να μπορούν να περιφέρονται χωρίς να ενοχλεί ο ένας τον άλλο.

 

Όμως, πιστεύω πως η μεγαλύτερη επιτυχία αυτής της εξόρμησης ήταν αυτά που είχαμε τη δυνατότητα να δούμε από τα τηλεσκόπια πολλών φίλων (giorgos gr. Alepohori κ.α) και ιδιαίτερα από το δικό σου. Κι αυτό το λέω γιατί κατάφερες να αξιοποιήσεις τον εξοπλισμό σου με τον καλύτερο τρόπο έχοντας την υπομονή να περιμένεις πάρα πολύ καιρό.

 

Ήταν αδύνατο να κρύψεις τη χαρά που ένιωθες, ενώ κάποια στιγμή έπεσε στην αντίληψή μου ότι είχε σχηματιστεί μια μικρή ουρά από κάποιους φίλους του ουρανού που περίμεναν υπομονετικά να δουν κάποια από τα χαιλάιτ που παρατηρούσες εκείνη τη στιγμή στον Κύκνο, αν δεν κάνω λάθος.

 

Από αυτά που περιγράφεις μεγάλη εντύπωση μου προκάλεσε η παρατήρηση του Crescent nebula που ποτέ πριν δεν το είχα ξαναδεί τόσο καθαρά.

Μια επίσης εντυπωσιακή εικόνα έδινε και το πλανητικό νεφέλωμα ngc 6894 που πραγματικά όποιος το κοιτούσε δύσκολα έπερνε το μάτι του από τον προσοφθάλμιο.

 

Συγχαρητήρια για την σπουδαία παρατήρηση/περιγραφή και καλή συνέχεια!

(Ετοιμαστείτε με τον spartiatis, και τον dark nebula την ερχόμενη Παρασκευή η το Σάββατο για εξόρμηση στον Ταΰγετο).

 

 

Καλές παρατηρήσεις σε όλους!

 

Φιλικά, Θανάσης

The stars that have most glory, have no rest.

www.spartastronomy.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Έτσι είναι Θανάση όπως τα λές. Η συντροφικότητα και η φιλική διάθεση που δείχνουν όλοι οι φίλοι είναι κάτι το μοναδικό.

 

Όσο για τις παρατηρήσεις απο τηλεσκόπια φίλων, θυμάμαι χαρακτηριστικά τον Γιώργο Κορώνη να μου ζητά να του δείξω απο το βιβλίο Hidden treasures το πλανητικό IC 3568 στην Καμηλοπάρδαλη. Για πότε το ανακάλυψε ο αθεόφοβος, σε χρόνο dt. Ποιό goto τώρα. Γιώργος Κορώνης - όλα τα λεφτά. =D> =D>

 

Όσο για την ομάδα της Σπάρτης άντε να μαζευτούμε να ξεσκουριάσουμε.

 

Τάκης

Το αδιανοητο σημερα ειναι η μονη λυση για το αυριο !

 

Επανάσταση δεν είναι μόνο η εξέγερση, είναι και η συνειδητοποίηση της αλήθειας...

 

http://www.spartastronomy.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μου αρέσουν πολύ τα πλανητικά νεφελώματα κι αφού ήμουν στον Κύκνο πρώτος στόχος έγινε το Blinking (NGC 6826). Αναγνωρίστηκε εύκολα με τον Konig 24 του Γιώργου (εξαιρετικός προσοφθάλμιος παρεπιπτόντως) και η καλύτερη εικόνα ήρθε με τον UWA 6.7mm

Μήπως τελικά τα προσοφθάλμια των 7mm kai 6.7mm είναι τα καταλληλότερα για πλανητικά; :-k Τι εστιακή έχεις Τάκη;Αλήθεια,τι ιδιαίτερο έχει το blinking και λέγεται έτσι;

 

Συνέχεια με τον NGC 5907 που ήταν εύκολος στον εντοπισμό και πολύ όμορφος. Τελικά οι edge on γαλαξίες πρέπει να είναι απο τα ομορφότερα θεάματα στον ουρανό.

 

Κατερίνα,ελπίζω να θυμάσαι ότι αυτός ήταν ο γαλαξίας που σου είχα αφιερώσει!!

 

Οι στόχοι καταχωρήθηκαν στο πρόγραμμα για Σεπτέμβριο. έχω και εγώ Κύκνο τότε!

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ''αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

 

Το flickr μου

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αλήθεια,τι ιδιαίτερο έχει το blinking και λέγεται έτσι;

 

Λέγεται "blinking" γιατί αν το κυττάξεις απευθείας φαίνεται να χάνεται απο το οπτικό σου πεδίο, μόλις όμως χρησιμοποιήσεις περιφερειακή όραση τότε νάτο πάλι μπροστά σου. Είναι πολύ όμορφο θέαμα κι είμαι σίγουρος ότι θα το ευχαριστηθείς.

Το αδιανοητο σημερα ειναι η μονη λυση για το αυριο !

 

Επανάσταση δεν είναι μόνο η εξέγερση, είναι και η συνειδητοποίηση της αλήθειας...

 

http://www.spartastronomy.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μπράβο Τάκη πολύ καλή παρουσίαση!

Το NGC7026 είναι μικρό και όμορφο! Το θυμάμαι όταν το προτοείχα δει χρόνια πριν με το C8. Είναι δίπλα σε αστέρα παρόμοιας λαμρότητας. Με μεγάλο τηλεσκόπιο και ικανή μεγέθυνση φαίνεται πως το ενδιαφέρον αυτό νεφέλωμα αποτελείται από δύο λοβούς σε επαφή.

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μπωρει το Σαββατο να μην προλαβαμε να κανουμε κατι λογο καιρου αλλα μονο και μονο η συναντηση με αγαπητα προσωπα εφτασε για να μας γεμιση ψυχικα .. Τακη ευχαριστηθηκα με τον εξοπλισμο σου αν και δεν προλαβαμε να δουμε πολλα τουλαχιστων εγω με τον spartiati αλλα εχουμε και συνεχεια σαν ομαδα ..τα λεμε συντωμα.

:D [DARK DARK SKY BY DARK NEBULA

http://www.spartastronomy.gr/

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης