ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ ΛΕΩΝ Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 15, 2007 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 15, 2007 Αργησα,αλλα θα σας περιγραψω μερικα αντικειμενα του νοτιου ουρανου που θαυμασα απο την Αυστραλια.Παρτε εναν χαρτη και ξεκιναμε.Τα Α και Β κενταυρου,καθως και ο σταυρος του νοτου ειναι τα πιο φωτεινα αντικειμενα,φαινονται και μεσα απο την πολη.Το Α κενταυρου ειναι ευκολος διπλος,F και K τυπου.Στον σταυρο το Α και το Γ ειναι τριπλα και το Β διπλο,με τον πορτοκαλι να δινει το χρωμα.Η ευθεια Α-Γ σταυρου 4,5 φορες μας δειχνει τον νοτο.Να σημειωσουμε οτι ο σταυρος ειναι ο μικροτερος αστερισμος του ουρανου.Στον κενταυρο ειναι το γνωστο ω,ενα σφαιρωτο σαν το Μ13(ενα εκ.αστερια),αλλα αντι στα 26 χιλ ετη φωτος απο εμας βρισκεται στα <μολις> 16!Φαινεται φυσικα με το ματι.Ειναι δυσκολο να το εχεις σε ενα πεδιο με 10 ιντσες,τεραστιο!!!Κοντα στον Β του σταυρου βρισκεται το σκοτεινο νεφος coalsack,το οποιο αποτελει το κεφαλι του εμου,του ντοπιου πουλιου,σαν στρουθοκαμηλο αλλα πιο μικρο.Ειναι ο μονος αστερισμος στον ουρανο που δεν οριοθετειται απο τα στερια,αλλα απο την σκοτεινη περιοχη αναμεσα τους.Ειναι τεραστιος,φτανει μεχρι τον σκορπιο και τον τοξοτη.Ακομα ειδα τις νοτιες πλειαδες,νομιζω 8 φωτεινα αστερια,το jewel box,πραγματικα πολυχρωμο ανοιχτο στον β σταυρου,το τεραστιο νεφος Η καρινα,το 47 τουκανα,ενα επισεις τεραστιο σφαιρωτο.Το μικρο νεφος του μαγγελανου,δεν χωραει στα 7χ50 κυαλια,με το ματι φαινεται σαν μικρο συννεφακι στον ουρανο.Φανταζομαι το μεγαλο,αυτην την εποχη ομως ειναι χαμηλα και δεν το ειδα.Ο Σκορπιος στο ζενιθ και αναποδα,η τσαγιερα αναποδα με το τσαι να χυνεται,η λυρα χαμηλα στον οριζοντα(παντα κατα τις πρωτες σκοτεινες ωρες ).Η εκλειπτικη ψηλα και λιγο βορεια(παρατηρηση απο 30-34 μοιρες νοτια).Απο το αεροπλανο εβλεπα το σταυρο του νοτου μεχρι και την Σιγκαπουρη(3 μοιρες βορεια).Οι παρατηρησεις με τηλεσκοπιο εγιναν απο το Linden,λιγο εξω απο το Συντνευ σε εναν λοφο,με τους φιλους παρατηρητες Alan Plummer καιΓιωργο Βασιλαβεα(ναι,πετυχα Ελληνα με τηλεσκοπιο στο βουνο στην Αυστραλια!)Το password ηταν Αντωνης Αγιομαμμιτης,με ρωτησαν σχετικα και τους ειπα πως εχω την τιμη να ειμαι στην ΕΑΕ μαζι του. Η αστρονομια μας βοηθαει να κοιταμε ψηλα. www.astrotheory.gr
takis63 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 15, 2007 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 15, 2007 Τελικά παντού υπάρχει ένας....Έλληνας. Το αδιανοητο σημερα ειναι η μονη λυση για το αυριο ! Επανάσταση δεν είναι μόνο η εξέγερση, είναι και η συνειδητοποίηση της αλήθειας... http://www.spartastronomy.gr
alepohori Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 15, 2007 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 15, 2007 Πάνω από το κεφάλι σου να έχεις τον Σκορπιό και την Τσαγιέρα... Τι να λέμε τώρα.... Βλέπω την Uranometria του νότιου και εντυπωσιάζομαι..Πόσο μάλλον αν τα έβλεπα μπροστά μου... Έκσταση... ω Cen : μέγεθος 3.9v ,διάμετρος 55΄ 47 Tucanae : μέγεθος 4.0v,διάμετρος 50.0' Σύγκριση M13 : μέγεθος 5.8v , διάμετρος 20.0' Μικρό Μαγγελανικό Νέφος : μέγεθος 2.3v ,διαστάσεις 320'Χ205' Σύγκριση Μ31 : μέγεθος 3.4v,διαστάσεις 190.5'Χ61.7' Πηγή Uranometria Vol3 Deep Sky Field Guide Δε περιγράφω άλλο......... Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
PapGeo Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 16, 2007 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 16, 2007 Αργησα,αλλα θα σας περιγραψω μερικα αντικειμενα του νοτιου ουρανου που θαυμασα απο την Αυστραλια.Παρτε εναν χαρτη και ξεκιναμε.Τα Α και Β κενταυρου,καθως και ο σταυρος του νοτου ειναι τα πιο φωτεινα αντικειμενα,φαινονται και μεσα απο την πολη. ... Απο το αεροπλανο εβλεπα το σταυρο του νοτου μεχρι και την Σιγκαπουρη(3 μοιρες βορεια).Κι εγώ κάπως έτσι τα βλέπω μέσα από την φαντασία μου, η οποία βέβαια τροφοδοτείται από περιγραφές τυχερών ερασιτεχνών, όπως η δική σου. Πού θα μου πάει όμως, θα την βρω κι εγώ την άκρη… κάποτε! Ευχαριστούμε Λέοντα Γιώργος
quendi Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 16, 2007 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 16, 2007 Ευχαριστούμε Λεωνίδα!!! Αισθάνομαι τυχερός που είδαμε και τις φωτογραφίες από το ταξίδι στο καταφύγιο του Πάρνωνα, πανέμορφη η Αυστραλία, φοβερός ο ουρανός του νότιου ημισφαιρίου και είναι σίγουρο ότι κάποτε θα πάω! Έχω και μερικούς συγγενείς εκεί! Φιλικά,Παναγιώτης Αντωνόπουλος
ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ ΛΕΩΝ Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 16, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 16, 2007 Αν καποια στιγμη με χασετε η θα με πατησε τρολευ η θα εχω μετακομισει στην Αυστραλια.Παντως ενα ταξιδι σε νοτιο ουρανο με πρωτο σκοπο την παρατηρηση θα πρεπει να το κανουμε καποτε(σαν αστροβοξ).Αστροφαρμες στην Ναμιμπια προσφερουν σκοτεινο,ξηρο ουρανο και εξοπλισμο.Τα εξοδα ειναι σαν δυο καλοκαιρινες διακοπες σε Ελληνικο νησι,η εμπειρια ομως μοναδικη.Αν για εναν χρονο καποιος δεν βγει τα Σαββατα,εχει μαζεψει ισως και τα μισα λεφτα.Η αν αλλαξει αυτοκινητο μερικα χρονια αργοτερα απο οτι θα ηθελε.Εκτος απο τις οικογενειακες και επαγγελματικες υποχρεωσεις,το οικονομικο ειναι και θεμα προτεραιοτητων.Και η απολαυση που ερχεται μετα θυσιων ειναι παντα αξεχαστη. Η αστρονομια μας βοηθαει να κοιταμε ψηλα. www.astrotheory.gr
vag_stephanou Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 17, 2007 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 17, 2007 Πολύ ωραία η περιγραφή σου Λεωνίδα! Και με πληροφορίες που δεν ήξερα για το νότιο ουρανό. Μπράβο, πάντα τέτοια!
Adam Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 18, 2007 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 18, 2007 Λέων πολύ παραστατική η παρουσίασή σου. Τις φωτό θα τις δούμε στην πρώτη συνάντηση της ΕΑΕ;ΥΓ. Σου εύχομαι να πραγματοποιήσεις το όνειρο Νίκος ΛαμπρίδηςEppur, si muoveGalileo Galilei (1564-1642)
Despet Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 18, 2007 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 18, 2007 Λεωνίδα...για κάνετε κάποιο πρόχειρο οικονομικό σχεδιασμό κ.λ.π... Πέτρος Δεσύπρης Corvus Eye ObservatoryATHENS / S Y R O S http://www.pdesypris.com/http://www.ceo-despet.blogspot.com/
MARIA ARGYRIOU Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 20, 2007 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 20, 2007 Πραγματικά πολλά συγχαρητήρια!!!!Σας ζηλεύω πολύ για τις παρατηρήσεις που κάνατε διαβαζοντάς τες!!! Βέβαια θα ήθελα να ρωτήσω κάτι άσχετο με το θέμα..Το 2012 θα γίνει ολική έκλειψη ηλίου στη βόρεια Αυστραλία?Εάν γνωρίζετε? Το σύμπαν δεν είναι μια μηχανή.Είναι μια ατέρμονη μετουσίωση του ορατού σε αόρατο,του κενού σε πλήρες, του αδύνατου σε δυνατό και τανάπαλιν. Μάνος Δανέζης, Στράτος Θεοδοσίου
ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ ΛΕΩΝ Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 20, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 20, 2007 Μαρια,απο οτι θυμαμαι ναι,βορεια στην τροπικη Αυστραλια.Εχουμε ακομα χρονια μπροστα μας.Πετρο,μπορεις να μπεις στο σαιτ της Hakosfarm στην Ναμιμπια να παρεις μια ιδεα.Νικο,φωτο του ουρανου δεν εχω,αλλα επιγειες απο το αστεροσκοπιο του Sydney και το χωρο παρατηρησης στο Linden. Η αστρονομια μας βοηθαει να κοιταμε ψηλα. www.astrotheory.gr
Adam Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 20, 2007 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 20, 2007 Νικο,φωτο του ουρανου δεν εχω,αλλα επιγειες απο το αστεροσκοπιο του Sydney και το χωρο παρατηρησης στο Linden. Ο,τι έχεις Λεωνίδα γιατί δεν έχω δει τίποτα. Ευχαριστώ Νίκος ΛαμπρίδηςEppur, si muoveGalileo Galilei (1564-1642)
Canopus Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 20, 2007 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 20, 2007 Τι εποχή είναι η έκλειψη στη Βόρεια Αυτσταλία το 2012; Γιατί αν είναι μέσα στο wet (Οκτώβριος-Μάρτιος) πιο πιθανό να δείτε αρκετές (πολύ βαρβάτες όμως) καταιγίδες/thunderstorms παρά καθαρό ουρανό από εκείνα τα μέρη Εμένα όνειρο ζωής είναι να πάω εκεί κάποιο Φλεβάρη-Μάρτη (οπότε, το τμήμα του Γαλαξία από τον Ωρίωνα ως και το Σκορπιο είναι ορατό ταυτόχρονα στον ουρανό) κατά προτίμηση στην έρημο γύρω (=~200-300km) από το Alice Springs, όπου πιάνει κάτι 6άρια++ μέγεθος με γυμνό μάτι. Όσο φαντάζομαι ότι θα έχω πάνω από το κεφάλι μου Ωρίωνα, Μεγ. Κύν, Πρύμνη, Καρίνα, Ιστία, Ν. Σταυρό, Κέντραυρο, Λύκο και Σκορπιό ταυτόχρονα με πιάνει ένα δέος αν μη τι άλλο. Άμα ποτέ επιχειρήσω τέτοιο ταξίδι, θα προσπαθήσω από το αεροπλάνο κιόλα να πάρω τις πρώτες ματιές από τον Νότιο Ουρανό (τις περισσότερες πτήσεις από Ευρώπη προς Αυστραλία τις προλαβαίνει η νύχτα και σχεδόν πάντα, ξαναξημερώνει) Με τα χίλια να δώσω 4 χιλιάρικα για ένα τέτοιο ταξίδι παρά για το πιο καλό τηλεσκόπιο, και ας είμαι και με κυάλια 7x50 εκεί κάτω (ή έστω ένα SKY-90 ) Σκόρπιες σκέψεις: http://ngc253.blogspot.com/travel... without movement...
ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ ΛΕΩΝ Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 21, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 21, 2007 Σωστα,απο το αεροπλανο βλεπεις αρκετα,αρκει να εχεις κλεισει θεση στο παραθυρο.Αν εχεις χαρτη της Αυστραλιας,στην περιοχη Parkes-Coonabarabran-Narrabi,μεταξυ Brisbane και Sydney,και 500 χιλιομετρα προς την ενδοχωρα ειναι τα περισσοτερα επαγγελματικα και μεγαλα ερασιτεχνικα τηλεσκοπια.Δυστιχως δεν μπορεσα να παω εκει,αλλα ελπιζω στο μελλον να μπορεσω.Και καλα ειναι πριν παει κανεις να πληροφορηθει τις ημερομηνιες που γινονται αστροπαρτυ. Η αστρονομια μας βοηθαει να κοιταμε ψηλα. www.astrotheory.gr
gbirsianis Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 22, 2007 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 22, 2007 Λεωνίδα πολύ ωραία και πολύ ατμοσφαιρική η περιγραφή σου.Μας μετέφερες την εικόνα του νότιου ουρανού, όπως μόνο ένας ερασιτέχνης αστρονόμος και ένας ποιητής ναυτικός μπορεί να κάνει.Σ΄ ευχαριστούμε. 1600 χρόνια από τη θανάτωση της Υπατίας της Αλεξενδρινής
MARIA ARGYRIOU Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 23, 2007 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 23, 2007 Τι εποχή είναι η έκλειψη στη Βόρεια Αυτσταλία το 2012; Γιατί αν είναι μέσα στο wet (Οκτώβριος-Μάρτιος) πιο πιθανό να δείτε αρκετές (πολύ βαρβάτες όμως) καταιγίδες/thunderstorms παρά καθαρό ουρανό από εκείνα τα μέρη. Η ακριβής ημερομηνία που βρήκα για την ολική έκλειψη Ηλίου είναι 3 Νοεμβρίου το 2012 στη Βόρεια Αυστραλία. Το σύμπαν δεν είναι μια μηχανή.Είναι μια ατέρμονη μετουσίωση του ορατού σε αόρατο,του κενού σε πλήρες, του αδύνατου σε δυνατό και τανάπαλιν. Μάνος Δανέζης, Στράτος Θεοδοσίου
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα