Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Μεχρι τώρα είχα το κιτ της celestron με τα χρωματικά φίλτρα και φακούς τύπου plossl καθώς δε μου αρκούν πλέον αποφάσισα να τα συμπληρώσω με κάποια ανώτερης ποιοτητας (όχι τελεια :) ) τα οποια όμως δε θα χρειαστει να αλλάξω.Αλλά θα ήθελα να ακούσω πρώτα την γνώμη σας πριν προχωρήσω.

Προς το παρόν έχω διαλεξεί τα εξής φίλτρα:

Lumicon - Ultra High Contrast UHC Filter 1.25 Inch

Celestron - Polarizing Filter Set 1 1/4

Baader Planetarium - H Alpha Narrowband Filter 7nm 1.25 Inch

Lumicon - Oxygen III Filter 1.25 Inch

TELEVUE BandMate Mars Α ή Β

αρκούν;μήπως πρέπει να αλλάξω κάτι

Όσο για φακούς θα αγοράσω

έναν TELEVUE Powermate 5x, 1 1/4' αντί του barlow

και για τα προσοφθάλμια ενα 40μμ με μεγάλο πεδίο ενα +-17μμ και 2μμ που πιστεύω οτί θα χρησιμοποιήσω πιο πολύ αλλά δεν αποφασισά ακριβώς ποιους....Ίσως από την σειρά ultima της celestron

Σας ευχαριστώ

Δημοσιεύτηκε
Όσον αφορά τα φίλτρα, το UHC της Lumicon είναι ενα πραγματικά εξαιρετικό φίλτρο που πρέπει να αποκτήσεις.Για τα άλλα 2 όμως (Ha & OIII), δεν χρειάζεται να πας πάλι σε Lumicon, της Baader είναι μια χαρά.Καλή επιλογή το Polarizing Filter Set της Celestron, για Meade η Orion έχεις κοιτάξει?Επίσης τα Televue BandMate Mars Α & Β δεν ξέρω αν θα σε ικανοποιήσουν απόλυτα και είναι αρκετά ακριβούτσικα.
Δημοσιεύτηκε

Σας ευχαριστώ πολύ.

Πρόκειται για ενα nexstar 114gt τώρα το έχουν ως slt...( http://www.celestron.com/c2/product.php?CatID=8&ProdID=30 ) αλλά έχω σκοπο σε ένα-δύο χρονια να αγοράσω έναν 14' Schmidt - Cassegrain μάλλον celestron

Με προσοφθάλμια τι να κάνω?

Δημοσιεύτηκε

TELEVUE Powermate 5x και προσοφθάλμιο 2μμ? Νομίζω ότι και τα 2 αυτά εργαλεία είναι υπερβολή, τόσο για το 114 σου, όσο και για το μελλοντικό C14”SCT σου. Ο 2μμ θα έδινε 500Χ στο 114 και 1995Χ στο 14άρι. Το 1995Χ, μπορείς να το ξεχάσεις από τώρα, εκτός να θα το χρησιμοποιείς για να κάνεις μόνο collimation στα οπτικά σου.. Δεν μπορείς να δεις κάτι με τέτοια μεγέθυνση. Τώρα για το 500Χ από 114μμ διαμέτρου, θα σε συμβούλευα να τα ξεχάσεις το ίδιο. Ακόμα και η celestron δίνει μέγιστη χρήσιμη μεγέθυνση 269Χ. Η συμβουλή μου είναι να μείνεις κάτω από τα 200Χ, άρα το πολύ 5μμ. Τώρα για το powermate, αυτό και αν δεν βλέπω λόγο να το πάρεις. Αυτά τα προσοφθάλμια και το powermate είναι φτιαγμένα για να βγάζουν μεγέθυνση από τα γρήγορα τηλεσκόπια (διαθλαστικά και μεγάλα νευτώνεια κατοπτρικά).

Αν καταλήξεις σε κάποια άλλα προσοφθάλμια, μην διστάσεις να ρωτήσεις πιο συγκεκριμένα. Χωρίς budget ή επιθυμητή χρήση, η ερώτηση για τα προσοφθάλμια δεν μπορεί να απαντηθεί.

Δημοσιεύτηκε

Το Powermate 5X ειναι ποολυ χρησιμο και γι αφωτογραφηση .Κοιτα και το θεμα φωτογραφησης με Barlow στην ενοτητα " Αστροφωτογραφηση" .

Για τα φιλτρα της Televue ισως να μπορεις να βριεα αλλα που να κανουν την ιδια δουλεια .Θα το ψαξω και θα σου πω .

Τα πάντα ειναι Μαθηματικά.
Δημοσιεύτηκε

Λοιπόν, το φίλτρο Ha είναι καθαρά φωτογραφικό, το UHC θα σου σκοτεινιάσει πολύ το πεδίο σου λόγο της διαμέτρου, αν και θα κάνει δουλειά, και με το ΟΙΙΙ μάλον δεν θα βλέπεις... Άποψή μου για τη διάμετρό σου ένα LPR ή ένα contrast booster.

Για προσοφθάλμια θα σου έλεγα το 17mm Hyperion και το 40mm ή το 32mm Skywatcher plossl. Για να φτάσεις τις μεγεθύνσεις που σου επιτρέπει το τηλεσκόπιό σου (250*) θέλεις μέχρι 4mm προσοφθάλμιο σε πολύ καλές συνθήκες. Θα σου πρότεινα ένα προσοφθάλμιο 10-13mm + ένα 2χ Barllow.

Την ώρα που εμείς κοιτάμε τα :cheesy: , τα βλέπουν και κάποιοι άλλοι, ίσως όχι από τον δικό μας κόσμο... :cheesy: :cheesy: :cheesy:
Δημοσιεύτηκε

το ΟΙΙΙ δε θα κάνει δουλειά στο 14';

BAADER PLANETARIUM Contrast Booster

CELESTRON UHC/LPR

Για αυτά τα φίλτρα τι λέτε;

τις μεγάλες μεγενθύσεις τις θέλω για το φεγγάρι

από εκεί και πέρα έχω έχω 32mm 15mm 9mm 6mm 4mm kai ena x2barlow ;όλα της σειράς celestron plossl + 25μμ και 10μμ που ειχέ το τηλεσκόπιο μαζι και έναν 6μμ φακο που δεν αλλάζω...το θέμα μου ειναί με τα καινουρια να μειώσω τα οπτικα προβλήματα αυτών αλλά δε θα ήθελα να αγοράσω διπλά κάποια απλός στόχος μου είναι με την χρήση ενώς barlow x2 και x5 μαζι με τα 17μμ και 40μμ να βγάλω τις βασικές μεγενθύσης(οι μόνες που χρησιμοποιώ κιολας) σε καλύτερη ποιότητα.

Ο barlow x2 της celestron που ήδη έχω πως σας φαίνεται;

17mm Hyperion vs celestron Ultima 18 mm να φανταστώ καλύτερα το hyperion;

Γιατι skywatcher plossl και οχι celestron axion που δίνει μεγαλύτερο φαινομενικό πεδίο;

Δημοσιεύτηκε
το ΟΙΙΙ δε θα κάνει δουλειά στο 14';

BAADER PLANETARIUM Contrast Booster

CELESTRON UHC/LPR

Για αυτά τα φίλτρα τι λέτε;

τις μεγενθύσεις τις θέλω για το φεγγάρι τώρα χρησιμοποιώ 7μμ φακο χ2 barlow και μια πατεντα που βάζω εναν 25 φακό ακόμα.θα προσπαθήσω να βγάλω κάποιες φωτογραφίες...και πίστευα οτι με 2μμ η χ5barlow θα είχα καλά αποτελέσματα στο 14'...αλλά κατι ξερετε :)

17mm Hyperion vs celestron Ultima 18 mm να φανταστώ καλύτερα το hyperion;

Γιατι skywatcher plossl και οχι celestron axion που δίνει μεγαλύτερο φαινομενικό πεδίο;

1. Celestron Axiom LX σε 1.25" (διόρθωσέ με, αλλά το τηλεσκόπιό σου δεν παίρνει 2", σωστά?) φτάνει μέχρι 15μμ. Αυτό θα σου δίνει ένα πραγματικό πεδίο όπως ο 25άρης plossl(1.23μοίρες). Θα κερδίζεις σε μεγέθυνση(66Χ vs 40Χ) και σε οπτικό πεδίο(82ο vs 50ο), αλλά υπάρχουν αρκετά θέματα στον ουρανό που δεν χωράνε στο μεσαίο αυτό πραγματικό πεδίο. Θα σου κοστίσει και κάτι παραπάνω..

2. Ο skywatcher 40 με οπτικό πεδίο 43ο σου δίνει 1.72μοίρες.

3. 8" Dobsonian, με 7μμ, και 5Χ Barlow, και φωτογραφική.. χμ.. ακούγεται λίγο δύσκολο να δουλέψει.. Καλύτερα να πας σε prime focus με webcam και stacking. Μπαίνεις σε δύσκολα χωράφια..

4.17mm Hyperion vs celestron Ultima 18. Πήγαινε να τα δεις από κοντά αυτά τα προσοφθάλμια πριν τα αγοράσεις..Προσωπικά τα hyperion δεν μου κάθονται καλά..Ήθελα να μου κάτσουν, καθώς είναι πραγματικά "πολυεργαλεία", αλλά, δεν.. Τα ultima lx δεν τα έχω δει ακόμα ζωντανά. Στην κατηγορία αυτή θα σου πρότεινα να σκεφτείς και το W.O. 20μμ SWAN 72o. Πέρα από τα χαρακτηριστικά του, έχει πολύ ξεκούραστο πεδίο Αν δεν σε πειράζει να πάς ακριβότερα, δες το UWAN 16.. Το έχω.. Καταπληκτικό προσοφθάλμιο. Όμορφο μεγάλο πεδίο (82ο), οξύτητα, τα 16μμ δίνουν καλές μεγεθύνσεις, ταυτόχρονα με ικανό πραγματικό πεδίο. Βγαίνει από το τηλεσκόπιό μου, μόνο για αποθήκευση, ή για πλανητική παρατήρηση/μικρούς στόχους. (δεν με τραβάνε τα ανοιχτά σμήνη...)

5. Παίξε λίγο με αυτό εδώ: http://www.atmsite.org/contrib/Prewitt/fieldOfView/

ΥΓ: Πιθανώς το 114SLT να μην μπορεί να "δει" πάνω από 1.1μοίρες πραγματικού ουρανού. Έτσι λέει η celestron στο http://www.celestron.com/c2/product.php?CatID=8&ProdID=30

Φιλικά

Γιώργος

Δημοσιεύτηκε

Έχεις δίκιο, έκανα λάθος για το Dobsonian. Sorry. :)

Τα σχόλια 1&2 για τον celestron axiom lx τα έκανα σε απάντηση της ερώτησης

:"Γιατι skywatcher plossl και οχι celestron axion που δίνει μεγαλύτερο φαινομενικό πεδίο;" Δεν τον έχω δει ακόμα, ούτε υπάρχει κάποιο review στα sites από τα οποία ενημερώνομαι.

Ελπίζω να βοήθησα λίγο. Δες το Hyperlink που σου έγραψα και παίξε με μερικούς συνδυασμούς πραγματικού και οπτικού πεδίου και εστιακού μήκους.

ΦΧ

Γ

Δημοσιεύτηκε

Προσωπικά δεν μου αρέσει η επιλογή του bralow5X.

1) 50-58 και 125-116 ειναι πολύ κοντά.

2) Ο 40άρης έχει μικρότερο φαινόμενο πεδίο από τους κλασικούς Plossl. 43 μοίρες vs50. Αν είναι να έχεις ένα ακριβό barlow5X με έναν Plossl 40άρη, νομίζω καλύτερα να πάρεις ένα 8άρη Plossl και ξεμπέρδεψες.

3) άρχισε να κάνεις όλους τους υπολογισμούς σου και για πραγματικό πεδίο που σου προσφέρουν εκτός της μεγέθυνσης.

4) Διάβασε λίγο για τα hyperion και για το γεγονός ότι μπορείς να 'αλλάξεις' το μήκος τους χωρίς την χρήση barlow αλλά με τα 'hyperion rings". http://www.baader-planetarium.de/download/hyperion_visuell_e.pdf

Ο 17άρης μπορεί να γίνει 21,8 / 17 / 13,1 / 10,8 / 9,2.

Ο 13άρης 22,9 / 13 / 10,8 / 9,2 / 8,1...Με 68 μοίρες. Ενδιαφέρον ε? Γι'αυτό νωρίτερα έλεγα ότι πραγματικά ήθελα να συμπαθήσω τα hyperion..

Δημοσιεύτηκε

τελικά όντως ο Hyperion 17mm αξίζει πολλά αλλά πάνω από τα 21μμ τι κάνω;Εντάξεί ο 40μμ αλλα οι 32 και 25 δεν είναι αρκετα χρήσιμοι;

Κάπου είχα δει νομιζω όπως είναι οι barlow φακούς να μειώουν ισχύει κάτι τέτοιο;

O CELESTRON Barlow OMNI Barlow 2x που έχω τώρα να τον αλλάξω με κάτι καλύτερο ποιοτηκά ή αξίζει;

έχω 32μμ plossl της celestron τι αλλάζει από της skywatcher;

http://www.skywatchertelescope.net/swtinc/product.php?id=90&class1=5&class2=502.Πως σας φαίνεται έχω ένα 6μμ τέτοιον και δε τον αλλάζω...

Δημοσιεύτηκε
Άγη, πραγματικά η γκάμα των προσοφθαλμίων σου είναι μια χαρά. Απλά ν αναβαθμίσεις κάποια. Το 17 hyperion αξίζει πραγματικά. Έχω το 32 skywatcher. Έχει φοβερές επιστρώσεις κ πολύ καλή διόρθωση σε όλο το πεδίο, απλά έχει πολύ μεγάλο και λίγο κουραστικό eye relief, φαντάσου ότι κρατάω το μάτι μου περίπου 1 εκατοστό μακριά από το λαστιχάκι. Αυτό διορθώνεται αν φτιαξεις ένα λαστιχάκι.
Την ώρα που εμείς κοιτάμε τα :cheesy: , τα βλέπουν και κάποιοι άλλοι, ίσως όχι από τον δικό μας κόσμο... :cheesy: :cheesy: :cheesy:
Δημοσιεύτηκε

Κάπου είχα δει νομιζω όπως είναι οι barlow φακούς να μειώουν ισχύει κάτι τέτοιο;

Θα εννοείς Focal Reducer.Όχι, δεν γίνεται να τον βάλεις πάνω σε Νευτώνειο.Δεν θα εστιάζει και ακόμα και αν το καταφέρεις αυτό, θα έχεις τρελό βινιετάρισμα.Το είχα ψάξει πολύ το θέμα, είναι καθαρά για SC.

Δημοσιεύτηκε
απλά έχει πολύ μεγάλο και λίγο κουραστικό eye relief, φαντάσου ότι κρατάω το μάτι μου περίπου 1 εκατοστό μακριά από το λαστιχάκι. Αυτό διορθώνεται αν φτιαξεις ένα λαστιχάκι.

Σε κουράζει το μεγάλο eye relief; Γιατί; :shock:

http://www.skywatchertelescope.net/swtinc/product.php?id=90&class1=5&class2=502.Πως σας φαίνεται έχω ένα 6μμ τέτοιον και δε τον αλλάζω...

Τον ίδιο έχω κι εγώ. Πάρα πολύ άνετη παρατήρηση, πολύ μεγάλο πεδίο αλλά έχω προσέξει πολλή κόμη, ειδικά στη Σελήνη :(

Δημοσιεύτηκε
Άγη, πραγματικά η γκάμα των προσοφθαλμίων σου είναι μια χαρά.

το ξέρω αλλά μου εμφανίζουν κάποια προβλήματα με ανακλάσεις πολύ έντονα για αυτο θέλω να πάρω κάποια βελτιωμένα και οχι να τα αντικαταστήσω.

Σίγουρα τον 17 hyperion θα τον πάρω πάντως είανι τρόμερος...

Θα εννοείς Focal Reducer.Όχι, δεν γίνεται να τον βάλεις πάνω σε Νευτώνειο.Δεν θα εστιάζει και ακόμα και αν το καταφέρεις αυτό, θα έχεις τρελό βινιετάρισμα.Το είχα ψάξει πολύ το θέμα, είναι καθαρά για SC.

Δε ξέρω είανι η αλήθεια το διαφήμιζαν για την χρήση με ccd να μειώνει τις μεγενθύσεις.....

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης