Tilemachos Athanasiadis Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 4, 2007 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 4, 2007 ποιες είναι οι καταλληλότερες ρυθμίσεις έκθεση,κλείστρο,ευαισθησία...για να "πιάσουμε" έυκολα κεραυνούς.. Δοκίμασα πριν λίγο καιρό, και κάτι έπιασα.. Με iso 400 και 1 λεπτό έκθεση έπιασα καναν δυο μικρούς σε εντελώς μαυρο ουρανο. Καμιά συμβουλή, τεχνική??
nickthegreek13_7 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 4, 2007 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 4, 2007 Χαμηλότερη δυνατή ευαισθησία ISO και αργό φακό (πχ f/12) στο 1 λεπτό έκθεση για να μην βγούν τα πάντα υπερφωτισμένα
planetman Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 4, 2007 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 4, 2007 1 λεπτό έκθεση; Τί λέτε ρε παιδιά; Ο κεραυνός έχει πολύ φως, δεν το έχω δοκιμάσει ακόμη αλλά λογικά θα θέλει κάποιο κλάσμα του δευτερολέπτου! ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΚΡΗΤΗΣ - το κινητό πλανητάριο
nickthegreek13_7 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 4, 2007 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 4, 2007 1 λεπτό έκθεση; Τί λέτε ρε παιδιά; Ο κεραυνός έχει πολύ φως, δεν το έχω δοκιμάσει ακόμη αλλά λογικά θα θέλει κάποιο κλάσμα του δευτερολέπτου! Για αυτό είπα σε SLR να χρησιμοποιηθεί αργός φακός, ώστε να μην μαζέψει τόσο φως.
planetman Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 4, 2007 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 4, 2007 Παιδιά, μήπως μιλάμε για άλλο πράγμα; Καταρχήν ο κεραυνός διαρκεί ένα κλάσμα του δευτερολέπτου. Το 1 ολόκληρο λεπτό πού κολλάει; ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΚΡΗΤΗΣ - το κινητό πλανητάριο
nickthegreek13_7 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 4, 2007 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 4, 2007 Παιδιά, μήπως μιλάμε για άλλο πράγμα; Καταρχήν ο κεραυνός διαρκεί ένα κλάσμα του δευτερολέπτου. Το 1 ολόκληρο λεπτό πού κολλάει; Το 1 λεπτό κολλάει στο οτι χρειαζόμαστε ενα μέσο να καταγράφει για αρκετή ώρα ώστε να έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να "πετύχει" κάποιον κεραυνό σε μια καταιγίδα.Και επειδή αν χρησιμοποιήσουμε γρήγορο φακό (f/3 πχ), θα βγούν ολα άσπρα, χρειαζόμαστε εναν αργό που να μην πιάσει τόσο φως.
planetman Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 4, 2007 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 4, 2007 Αααααααααααα, πες το έτσι. Αλλά εγώ που δεν έχω DSLR δεν το είχα σκεφτεί αυτό. Είχα σκοπό να μείνω άγαλμα στο παράθυρο με τη μηχανή στο χέρι και το κουμπί μισοπατημένο μέχρι να δω μια λάμψη. Και αν προλάβω, πατάω εντελώς το κουμπί. Θα βγει; Έλα ντε... ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΚΡΗΤΗΣ - το κινητό πλανητάριο
nickthegreek13_7 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 4, 2007 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 4, 2007 Είχα σκοπό να μείνω άγαλμα στο παράθυρο με τη μηχανή στο χέρι και το κουμπί μισοπατημένο μέχρι να δω μια λάμψη. Και αν προλάβω, πατάω εντελώς το κουμπί. Θα βγει; Όχι, αφενώς δεν θα προλάβεις καλά καλά και αφετέρουακόμα και να προλάβεις, θα βγούν ολα κουνημένα.
Gliko_Dakri Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 4, 2007 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 4, 2007 ποιες είναι οι καταλληλότερες ρυθμίσεις έκθεση,κλείστρο,ευαισθησία...για να "πιάσουμε" έυκολα κεραυνούς.. Δοκίμασα πριν λίγο καιρό, και κάτι έπιασα.. Με iso 400 και 1 λεπτό έκθεση έπιασα καναν δυο μικρούς σε εντελώς μαυρο ουρανο. Καμιά συμβουλή, τεχνική?? -Πας σε ένα "σκοτεινό" μέρος μακριά από λάμπες των δρόμων κλπ.-Πας σε ένα ανοικτό τοπίο.... με όσο το δυνατό πιο πολλή θέα.. ασπούμε ένα βουνό και βάζεις τον πιο ευρυγώνιο..σου φακό για να έχεις και το βουνό μέσα στο κάδρο ή άλλο τοπίο.-Θα έβαζα το πιο μικρό ΙSO.... ασπούμε 100 για να έχω τον πιο μικρό "θόρυβο" στην εικόνα μου.-Βάζεις μεγάλο αριθμό διαφράγματος στην μηχανή... ασπούμε f/9 - f/10 - f/12...δηλαδή να κλείσουν τα blades (οι λεπίδες) του διαφράγματος για να έχεις μεγάλο βάθος πεδίου και ευκρινές εικόνα.-Βάζεις την μηχανή να τραβάει πάνω σε ένα τρίποδο μόνη της.Τι θέλω να πω?.. Είτε έχεις remote control και τραβάς λήψεις είτε οποιοδήποτε άλλο βοήθημα έχει η μηχανή.-Θα τράβαγα από το πρόγραμμα ΜANUAL της μηχανής, θα έβαζα ένα διάφραγμα από αυτά που είπα.....και όσον αφορά τον χρόνο θα πειραματιζόμουν σε διάφορους χρόνους "μεγάλης" σχετικής διάρκειας.....για να έβλεπα το επιθυμητό αποτέλεσμα ανάλογα με το φωτισμό του τοπίου μου για να έχω ένα όμορφο..αποτέλεσμα με τον κεραυνό είτε με πολλές αστραπές...Στο CCD της μηχανής ο κεραυνός ή η αστραπή θα αποτυπωθεί σαν λευκή παχιά ρογμή. Κάνοντας όλα αυτά σε μία περιοχή όπου οι αστραπές ή οι κεραυνοί πέφτουν σαν "βροχή" (λίγο υπερβολικός) σίγουρα θα πετύχεις αρκετά καλά αποτελέσματα. 'Ελπις Έλπις
Heal Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 4, 2007 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 4, 2007 Επειδή είναι εικαστικό το ενδιαφέρον μιας τέτοιας φωτογραφίας, θέλει προσοχή η επιλογή του κάδρου όπως σωστά είπε και ο Ελπις. Ένα βουνό, ή κάτι από το φυσικό περιβάλλον ομορφαίνει την εικόνα μας, ενώ παράλληλα ο κεραυνός το φωτίζει με αποτέλεσμα να μη φαίνεται απλώς μια λευκή γραμμή σε ένα μαύρο υπόβαθρο.
elias Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 4, 2007 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 4, 2007 Φίλε Τηλέμαχε για να φωτογράφησης αστραπές το βραδύ τοποθέτησε τη μηχανή σε τρίποδα και στρέψε την προς μια περιοχή του ουρανού οπού προηγουμένως σημειωθήκαν αστραπές. Εστίασε στο άπειρο και ρύθμισε την μηχανή σε ταχύτητα φωτοφράκτη Β με f-stop 8 και iso 100. Άφησε το φωτοφράκτη ανοιχτό ώστε να αποτυπωθούν αρκετές αστραπές και μετά κλειστών. Αν υπάρχει αρκετό φως περιβάλλοντος στον ουρανό περιόρισε την έκθεση σε 5- 20 δευτερόλεπτα. Παρακάτω βλέπεις τα δικά μου αποτελέσματα καλή ευτυχία. pics 2 pics 1 SILENCE OF UNIVERSE
Heal Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 4, 2007 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 4, 2007 Ηλία πολύ ωραίες είναι οι φωτογραφίες σου, τί ώρα τις τράβηξες; Είναι με βάση το πρωτόκολλο που αναφέρεις στην παραπάνω δημοσίευση; Κώστας
elias Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 4, 2007 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 4, 2007 Είχε δύση ο ήλιος καμιά ώρα όσο για τις ρύθμισης είναι αυτές που ανέφερα. SILENCE OF UNIVERSE
takis63 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 4, 2007 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 4, 2007 Απ'ότι ξέρω υπάρχει κι ένα σύστημα "trigger" που τραβάει αυτόματα όταν χτυπήσει κεραυνός. Αν ψάξεις στο διαδίκτυο κάτι θα βρείς (δοκίμασε κάτι σε lightining trigger). Αυτό είναι πολύ χρήσιμο γιατί δεν καταναλώνεις άσκοπα τις μπαταρίες σου σε μεγάλες εκθέσεις. Είχα ασχοληθεί παλιότερα με το θέμα και η πρώτη συμβουλή που έλαβα απο κάποιον πολύ έμπειρο φωτογράφο είναι ότι πρόκειται για πολύ επικίνδυνο σπόρ όταν είσαι σε ανοικτό μέρος και σε υψόμετρο. Χρειάζεται προσοχή και καλός προγραμματισμός. Κατά τα άλλα μπορεί να δώσει πολύ εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Οι συμβουλές του elias και οι φωτό του το αποδεικνύουν. Καλή επιτυχία. Το αδιανοητο σημερα ειναι η μονη λυση για το αυριο ! Επανάσταση δεν είναι μόνο η εξέγερση, είναι και η συνειδητοποίηση της αλήθειας... http://www.spartastronomy.gr
takis63 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 4, 2007 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 4, 2007 www.lightningtrigger.com Το αδιανοητο σημερα ειναι η μονη λυση για το αυριο ! Επανάσταση δεν είναι μόνο η εξέγερση, είναι και η συνειδητοποίηση της αλήθειας... http://www.spartastronomy.gr
Adam Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 4, 2007 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 4, 2007 Καλησπέρα,Πολύ ενδιαφέρον Τάκη. Ψάχνοντας βρήκα κι' αυτό :http://www.solorb.com/elect/lightning/ για τους .... γρανάζηδες της παρέας.Φιλικά Νίκος ΛαμπρίδηςEppur, si muoveGalileo Galilei (1564-1642)
milia Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 4, 2007 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 4, 2007 Καλησπέρα,Πολύ ενδιαφέρον Τάκη. Ψάχνοντας βρήκα κι' αυτό :http://www.solorb.com/elect/lightning/ για τους .... γρανάζηδες της παρέας.Φιλικά Τέλειο Thanx ! δS>=0 (c.s.)
nikos paschalis Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 4, 2007 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 4, 2007 http://www.freewebs.com/paschalis/scenes.htm 30sec φωτογραφια με 50αρι φακο αν θυμαμαι καλα στα 400 iso...Mεχρι 30 δοκιμασε ειναι αρκετα Νίκος ΠασχάληςΑστεροσκοπείο Nunki-Σκιαθοςwww.nunki.gr
Kefalas George Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 5, 2007 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 5, 2007 Να μια που εβγαλα περισυ απο την ταρατσα του σπιτιου μου βαζοντας εκθεσεις των 30 sec με iso200 Περιμενω να σχολασει ο ουρανος να συναντησω τα αστρα...
vag_stephanou Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 5, 2007 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 5, 2007 http://www.freewebs.com/paschalis/scenes.htm 30sec φωτογραφια με 50αρι φακο αν θυμαμαι καλα στα 400 iso...Mεχρι 30 δοκιμασε ειναι αρκεταΤέλεια φωτογραφία...!
ΣΕΡΡΕΣ Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 6, 2007 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 6, 2007 Ωραίες εικόνες. Πολύ ενδιαφέρων και το θέμα. Πριν δυο μέρες είχε μπουρίνι εδώ στις Σέρρες. Το βράδυ λοιπόν κατά τις 2, ξημερώματα δλδ, άρχισαν να πέφτουν πολλοί κεραυνοί εδώ γύρω από την γειτονιά μου (μένω δίπλα από τα νεκροταφεία και πάρα πολλά κυπαρίσσια είναι καμμένα λόγο κεραυνών) οπότε παίρνω την OLYMPUS μ DIGITAL 800, ανοίγω το παράθυρο του δωματίου μου και περιμένω (χωρίς τρίποδα)!! Είχα βάλει ISO 64 στα 4 sec (δεν έχει πιο πολλά) και f 2.8 (ρυθμίζεται μόνο του δυστυχώς). Και εκεί που περίμενα.... σκάει ένας στα 50 μέτρα.... ΑΜΑΝ!!!! Ενώ περίμενα... Κυριάκος Καβακλιώτης 41 . 05΄. 55΄΄ Ν23 . 33΄. 25΄΄ Ε
ΣΕΡΡΕΣ Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 6, 2007 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 6, 2007 Φυσικά τρόμαξα και φαίνεται ακόμα και στην εικόνα αν δείτε τις γραμμές που έγιναν από τις λάμπες.... Βέβαια δεν ξέρω που ακριβώς έπεσε γιατί εκείνη την ώρα είχα κλειστά τα μάτια μου... αλλά το αισθάνθηκα καλά... Δεν μπορώ να καταλάβω αν ο κεραυνός φαίνεται στην εικόνα. Κάτι φαίνεται να την διασχίζει από πάνω αριστερά προς κάτω δεξιά.. Κυριάκος Καβακλιώτης 41 . 05΄. 55΄΄ Ν23 . 33΄. 25΄΄ Ε
vag_stephanou Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 6, 2007 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 6, 2007 Η τρομάρα σου είναι κατανοητή, αλλά αν δε το έλεγες είναι εύκολα πιστευτό πως απλά οι λάμπες τράβηξαν τον κεραυνό!! Αυτή η ψευδαίσθηση δίνεται στην εικόνα!
ΣΕΡΡΕΣ Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 6, 2007 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 6, 2007 Υ.Γ. Φαίνονται και κανά δυο κυπαρίσσια που δεν έχουν κορυφές λόγο κεραυνών. Και μάλιστα στο ένα ήμουν αρκετά κοντά για να νιώσω το τράβηγμα από τον ηλεκτρισμό... Κ ο προπαππούς μου σκοτώθηκε από κεραυνό!! (Μακριά από μας) Κυριάκος Καβακλιώτης 41 . 05΄. 55΄΄ Ν23 . 33΄. 25΄΄ Ε
ΣΕΡΡΕΣ Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 6, 2007 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 6, 2007 Νομίζω ότι αυτά που κύκλωσα είναι από τον κεραυνό! Κυριάκος Καβακλιώτης 41 . 05΄. 55΄΄ Ν23 . 33΄. 25΄΄ Ε
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα