Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

ΦΥΛΟ ΚΑΙ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Σπύρος Πάγκαλος Καθηγητής Δ.Ε., Χημικός, υπεύθυνος Α΄ Ε.Κ.Φ.Ε. Πειραιά

 

 

 

Η εισήγηση είναι το προϊόν των παρεμβάσεων που έγιναν στην διδασκαλία του μαθήματος της Αστρονομίας το έτος 2004, σε τμήμα 20 παιδιών του Λυκείου Κορυδαλλού στα πλαίσια του προγράμματος «Ευαισθητοποίηση Εκπαιδευτικών και Παρεμβατικά Προγράμματα για την προώθηση της Ισότητας των φύλων», που αναπτύσσεται στα Σχολεία σε συνεργασία του ΥΠΕΠΘ με το Κέντρο Ερευνών Θεμάτων Ισότητας (Κ.Ε.Θ.Ι.).

 

Το πρώτο μέρος της εισήγησης διερευνά την γλώσσα της Αστρονομίας, κυρίως τις ονομασίες των ουράνιων σωμάτων του Ηλιακού μας Συστήματος, από την διάσταση του φύλου. Τα στοιχεία που περιέχονται στο μέρος αυτό είναι προϊόν ανάλυσης ερωτηματολογίων που απάντησαν οι μαθητές και μαθήτριες του τμήματος .

Το δεύτερο μέρος διερευνά τον ρόλο των γυναικών στην ιστορία και στην σύγχρονη επιστήμη της Αστρονομίας καθώς και την συμμετοχή τους στις διαστημικές πτήσεις. Τα στοιχεία, που περιέχονται, είναι προϊόντα βιβλιογραφικής αναζήτηση.

Οι ονομασίες στο Ηλιακό σύστημα

Η γλώσσα δεν είναι ποτέ αθώα. Μέσα σε κάθε λέξη υπάρχουν παραπληρωματικά νοήματα που δίνουν στις λέξεις η παράδοση, τα κοινωνικά πιστεύω και οι κοινωνικοί κανόνες που ρυθμίζουν την επικοινωνία.

Με αυτό το δεδομένο δεν θα μπορούσε και η ορολογία της Αστρονομίας, όσο αφορά τις ονομασίες στο Ηλιακό μας σύστημα να ήταν απαλλαγμένη από δευτερεύοντα μηνύματα. Αναλύοντας τις ονομασίες που έχουν δοθεί στους πλανήτες στο Ήλιο και στη Σελήνη, βγάζουμε πολλαπλά συμπεράσματα και κυρίως ότι αντικατοπτρίζει την κοινωνική ανισότητα των φύλων. Η πρώτη διαπίστωση είναι ότι το πλήθος των αρσενικού γένους πλανητών (Ερμής, Άρης, Δίας Κρόνος, Ουρανός, Ποσειδώνας, Πλούτωνας) υπερτερεί σε σχέση με το πλήθος των θηλυκού γένους (Αφροδίτη και Γη). Αλλά δεν είναι τόσο σημαντικό αυτό όσο οι έννοιες με τις οποίες συνδυάζονται καθεμιά από τις ονομασίες αυτές. Τόσο από αναλύσεις ερωτηματολογίων που δόθηκαν σε μαθητές και μαθήτριες στην εξέλιξη του προγράμματος, με ανάλογα ερωτήματα, όσο και η διεξοδική

 

Ερασιτεχνική Αστρονομία

 

έρευνα στο διαδίκτυο αποδεικνύεται ότι κάθε ονομασία πλανήτη συνδυάζεται με συγκεκριμένες έννοιες, ευρύτατα διαδομένες. Παραδείγματος χάρη ο πλανήτης Δίας σχετίζεται με τη δύναμη, την αυτοπεποίθηση, την εξουσία, τα χρήματα, την κυριαρχία, την ισχύ κλπ, ο πλανήτης Άρης με τη δύναμη, το πόλεμο, την αυτοπεποίθηση, τη διχόνοια, τη σκληρότητα, τη δολοπλοκία, το μίσος κλπ. Αυτοί και οι υπόλοιποι αρσενικού γένους πλανήτες χαρακτηρίζονται από τα στερεότυπα που κυριαρχούν για το ανδρικό φύλο. Αντίθετα η Γη συμβολίζει τη μητρότητα, την προστασία, την ειρήνη, τη γονιμότητα κλπ και η Αφροδίτη τον έρωτα, την ομορφιά κλπ. Οι δύο μοναδικοί θηλυκού γένους πλανήτες χαρακτηρίζονται από στερεότυπα που επικρατούν για το γυναικείο φύλο στην ανδροκρατική κοινωνία, η οποία περιορίζει το ρόλο της γυναίκας μόνο στην αναπαραγωγή και την μητρότητα.

Αν δούμε και τα δύο κυρίαρχα στις αισθήσεις μας μέλη του ηλιακού μας συστήματος, τον Ήλιο και την Σελήνη. Καταρχήν η αντίθεση ημέρας και νύκτας συνειρμικά οδηγεί το μυαλό των περισσότερων ανθρώπων και στην αντίθεση Ήλιου - Σελήνης. Στην αντίθεση του αρσενικού Ήλιου που σχετίζεται με τη δύναμη, τη ζωή, την εξουσία, την ενέργεια, το δέος, την κυριαρχία κλπ με τη θηλυκή Σελήνη που σχετίζεται τόσο με αρνητικά χαρακτηριστικά όπως με το μυστήριο, τη μαγεία, το φόβο, την απάτη κλπ όσο και με αμφιλεγόμενα θετικά χαρακτηριστικά όπως το ρομαντισμό, τη γλυκύτητα, το συναισθηματισμό κλπ. Πολλοί παράγοντες αναπαράγουν τις ιδέες αυτές. Μερικοί από αυτούς είναι:

α. Ο απόηχος της Ελληνικής μυθολογίας που όλοι και όλες έχουν διδαχθεί στο Δημοτικό σχολείο, όπου κάθε μέλος του δωδεκάθεου συνδυάζεται με συγκεκριμένους ρόλους και ιδιότητες. Και εφόσον οι ονομασίες των πλανητών συμπίπτουν με τα ονόματα των αρχαίων θεών είναι λογικό οι ιδιότητες των θεών να μεταφέρονται και στους πλανήτες

β. Η μεγάλη διάδοση της ψευδοεπιστήμης της Αστρολογίας, και με τη βοήθεια και των Μ.Μ.Ε., που οι στερεοτυπικές αντιλήψεις που αναφέραμε αποτελούν βασικό της εργαλείο ανάλυσης

γ. Η άμεση αντίληψη ορισμένων διαδικασιών στη φύση. Παραδείγματος χάρη είναι λογικό να σχετίζει κάποιος ή κάποια τη Γη με την μητρότητα και την αναπαραγωγή όταν παρατηρεί την ανάπτυξη ενός φυτού μέσα από την Γη.

Συμπερασματικά τα ονόματα και τα χαρακτηριστικά που αποδίδονται στα κύρια μέλη του ηλιακού μας συστήματος προέκυψαν από τα στερεότυπα για τα δύο φύλα, αλλά και αναπαράγουν τα στερεότυπα αυτά. Αναπαράγουν τόσο τα στερεότυπα του ενεργητικού, δυναμικού, επιβλητικού, κυρίαρχου και βίαιου άνδρα όσο και τα στερεότυπα της γυναίκας ως σεξουαλικού και αναπαραγωγικού αντικειμένου.

 

Οι γυναίκες στην Ιστορία της Αστρονομίας

Η Ιστορία της Αστρονομίας είναι κυριολεκτικά γραμμένη από άνδρες. Στα πρώτα της βήματα μέσα από το θολό τοπίο των πρώτων πολιτισμών (στη Μεσοποταμία, στην Αίγυπτο, στην Ινδία και στην Κίνα), φαίνεται ότι άνδρες, κυρίως μέλη του ιερατείου, ασχολιόντουσαν και προήγαγαν την Αστρονομία.

 

Λίγο αργότερα μια σειρά από αρχαίους Έλληνες (όπως ο Θαλής, ο Αριστοτέλης, ο Πυθαγόρας, ο Αρίσταρχος, ο Ερατοσθένης, ο Ίππαρχος και αργότερα ο Πτολεμαίος) ανέλαβαν την εξέλιξη της επιστήμης της Αστρονομίας. Στους επόμενους 13 αιώνες μετά τον Πτολεμαίο, την σκοτεινή περίοδο του μεσαίωνα τα ηνία για την διατήρηση της φλόγας ανέλαβαν πάλι άνδρες από την ισλαμική Αραβία και από την Ινδία .

Την Ευρώπη ανατάραξαν από το λήθαργο οι ιδέες του Πολωνού Copernicus (15ος αιώνας) που εισηγήθηκε το Ηλιοκεντρικό μοντέλο και ακολούθησαν οι μεγάλοι ερευνητές ο Δανός αστρονόμος Tycho Brahe, ο Γερμανός Johannes Kepler, ο Ιταλός Galileo Galilei και ο Άγγλος Isaac Newton. Τον 19ο και 20ο αιώνα πλήθος ανδρών έδωσαν σημαντική ώθηση στην επιστήμη της Αστρονομίας για να φτάσει στα υψηλά επίπεδα ανάπτυξης που βρίσκεται στις μέρες μας. Μόνο λίγες γυναίκες διασώθηκαν καταχωρημένες στα περιθώρια τις επίσημης ιστορίας της Αστρονομίας, όπως η Υπατία η Αλεξανδρινή και μερικές πρωτοπόρες αστρονόμισσες τον 17ο -19ο αιώνα.

Η Υπατία η Αλεξανδρινή έζησε στα τέλη του 4ου μ.Χ. αιώνα στην Αλεξάνδρεια και διδάχθηκε τις επιστήμες από τον πατέρα της Θέοντα. Δίδασκε στο σπίτι της, το οποίο είχε γίνει και κέντρο συζήτησης για φιλοσοφικά και επιστημονικά ζητήματα. Εκτός από διδασκαλία έγραφε κείμενα πάνω στα Μαθηματικά, βοηθούσε τον πατέρα της στην συγγραφή Αστρονομικών κειμένων και είχε σχεδιάσει έναν επίπεδο αστρολάβο για να υπολογίζει τον χρόνο και να μετρά τις θέσεις του ήλιου, των πλανητών και των άστρων. Ανήκε στο κίνημα των Νεοπλατωνιστών. Ο τότε πατριάρχης Αλεξανδρείας Κύριλλος, ένας φανατικός χριστιανός, κήρυξε διωγμό κατά των νεοπλατωνιστών. Η Υπατία αρνήθηκε να προσηλυτιστεί στον χριστιανισμό και τελικά το 415 ένας φανατικός όχλος χριστιανών την κακοποίησε μέχρι θανάτου. Με το θάνατό της τερματίστηκε και η τελευταία φάση της αρχαίας επιστήμης.

Πολλές γυναίκες το 17ο έως το 19ο αιώνα κατάφεραν να ξεπεράσουν με τη συμπαράσταση είτε των πατέρων τους είτε των συζύγων τους πολλαπλά εμπόδια και να συμβάλουν σημαντικά στην ανάπτυξη της Αστρονομίας. Οι βιογραφίες τους είναι γεμάτες από εμπόδια στην επιστημονική τους εξέλιξη από τους άνδρες συναδέλφους τους, που δεν έβλεπαν με καλό μάτι την εμπλοκή τους με τις επιστήμες. Μερικές από αυτές είναι: η Σοφία Μπραχέ (Δανία 1556 -1643 που βοηθούσε τον αδελφό της Tycho Brahe στην παρατήρηση και καταγραφή των κινήσεων των πλανητών και των αστέρων), η Μαρία Κούνιτς (Γερμανία 1610-1664 που έγραψε βιβλία με θέματα θεωρίας της Αστρονομίας), η Ελιζαμπέτα Κούπμαν, (Γερμανία 1647-1693 που μαζί με τον σύζυγό της Γιοχάνες Χεβέλιους δημοσίευσε το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα κατάλογο αστεριών), η Μαρία Βίγκερμαν - Κιρχ, (Γερμανία 1670-1720 που το σπουδαίο έργο της δεν αναγνωρίστηκε από την Ακαδημία Επιστημών του Βερολίνου επειδή ήταν γυναίκα), η Νικόλ ντε λα Μπιέρ Λεπότ, (Γαλλία 1723 - 1788 με σημαντικές μελέτες πάνω στον κομήτη του Χάλεϋ) και η Μαρία Μίτσελ (Ε.Π.Α. 1818-1889, που λόγω του έργου της αποτέλεσε το πρώτο γυναικείο μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών).

 

Οι γυναίκες στην Αστρονομία την σύγχρονη εποχή

Η Αστρονομία και η συγγενής της Φυσική είναι οι Επιστήμες που ακόμα και σήμερα ανδροκρατούνται. Μερικά στοιχεία

Μόνο το 15% των ασχολουμένων με την Αστρονομία είναι γυναίκες στο κόσμο. Μερικές χώρες δεν διαθέτουν ούτε μια γυναίκα Αστρονόμισσα. Από τα 440 Nobel για την επιστήμη (Φυσική, Χημεία και Ιατρική) έχουν δοθεί μέχρι το σήμερα μόνο 10 σε γυναίκες! Δύο μόνο από αυτά ήταν Φυσικής. Το πρώτο το 1903 το πήρε η Μαρία Σκλοντόβσκα Κιουρί που ήταν Γαλλίδα, πολωνικής καταγωγής (1867-1934). Το δεύτερο το πήρε το 1963 η Αμερικανίδα φυσικός, πολωνικής καταγωγής Μαρία Γκέπερτ - Μάγιερ (1906 - 1972). Άλλο στοιχείο ανισότητας φαίνεται στα ποσοστά κατά φύλο των πτυχίων και το των μεταπτυχιακών Φυσικής και Αστρονομίας στις Η.Π.Α. Το 1991 οι γυναίκες στην Αμερική αντιπροσώπευαν μόνο το 15% των πτυχιούχων στη φυσική και την αστρονομία,, ενώ στη χημεία αντιπροσώπευαν το 40%, στα μαθηματικά το 47% , και στις ιατρικές επιστήμες το 51%. Και, ενώ στα 1992 στις γυναίκες αναλογούσε το 11% των διδακτορικών στη φυσική και την αστρονομία, στα μαθη ματικά αντιπροσώπευαν το 19%, στη χημεία το 26% και στις βιολογικές και ιατρι κές επιστήμες το 39%.

Άλλο στοιχείο ανισότητας φαίνεται στα ποσοστά των καθηγητριών Φυσικής, μέσα στις οποίες περιλαμβάνονται και οι καθηγήτριες Αστρονομίας σε Πανεπιστήμια των Η.Π.Α. (στοιχεία 1994). Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά τα ποσοστά συμμετοχής των γυναικών στις τρεις κατηγορίες καθηγητών και καθηγητριών, είναι: μόνιμοι /-ες 3%, από κοινού κάτοχοι εδρών 8% και βοηθοί 10 %.

Στα τμήματα Αστροφυσικής στην Ελλάδα η κατάσταση δεν είναι καλύτερη το 2004 από πλευράς συμμετοχής των γυναικών στο διδακτικό προσωπικό των τμημάτων Αστροφυσικής. Παίρνοντας στοιχεία από τους επίσημους δικτυακούς τόπους των Ελληνικών Πανεπιστημίων διαπιστώνουμε ότι το 2004 υπάρχουν αυτοτελή τμήματα Αστροφυσικής σε τρία Πανεπιστήμια, στο Καποδιστριακό των Αθηνών, στο Αριστοτέλειο της Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Στα 30 άτομα που αποτελούν το διδακτικό προσωπικό του τμήματος Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών μόνο 6 είναι γυναίκες (ποσοστό 20%), Στα 16 άτομα που αποτελούν το διδακτικό προσωπικό του τμήματος Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης καμιά γυναίκα δεν υπάρχει (ποσοστό 0%). Τέλος στα 10 άτομα που αποτελούν το διδακτικό προσωπικό του τμήματος Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης μόνο μία είναι γυναίκα (ποσοστό 10%).

 

Οι γυναίκες στο διάστημα

Σε ένα άλλο επίπεδο που γίνεται εμφανής η διάκριση μεταξύ των φύλων είναι στην στελέχωση των πτήσεων στο διάστημα. Εξετάζοντας την ιστορία των διαστημικών πτήσεων με πλήρωμα διαπιστώνουμε τα παρακάτω.

Η πρώτη διαστημική πτήση με άνθρωπο έγινε με από την τότε Σοβιετική Ένωση. Ο Yuri Gagarin ήταν ο πρώτος άνθρωπος που βρέθηκε στο Διάστημα. Η Σοβιετική ένωση, που ήταν πιο διακριτική σε θέματα ισότητας των δύο φύλων έστειλε την πρώτη κοσμοναύτισσα, τη Valentina Tereschkova, σε ανάλογη αποστολή στο διάστημα το 1963.

 

Στην άλλη μεγάλη διαστημική δύναμη τις Ενωμένες Πολιτείες Αμερικής τα πράγματα δεν ήταν ακριβώς έτσι. Υπήρξε μια απαγόρευση στις γυναίκες να συμμετέχουν σε αυτές τις πτήσεις, Ένα χαρακτηριστικά γεγονός που αποδεικνύει αυτό είναι το παρακάτω.

Η NASA το 1959 είχε διαλέξει δύο ομάδες, μια ανδρών και μια γυναικών, για να τις προετοιμάσει να στελεχώσουν τις διαστημικές της αποστολές. Τα μέλη και των δύο ομάδων είχαν περάσει τις ίδιες αυστηρές ιατρικές εξετάσεις και είχαν πολλές χιλιάδες ώρες πτήσεις με αεροπλάνα.

Στην ομάδα των γυναικών ανήκε και η Jerrie Cobb, που γρήγορα ξεχώρισε από τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσές της και ήταν έτοιμη για την στελέχωση κάποιων από τις πρώτες Διαστημικές πτήσεις. Δώδεκα ακόμα γυναίκες είχαν τα προσόντα για το ίδιο πράγμα.

Προς το τέλος της εκπαίδευσης, το 1962, με αυθαίρετο τρόπο η NASA απέκλεισε όλες τις γυναίκες από τις πτήσεις, γιατί έβαλε σαν επιπλέον όρο για συμμετοχή στις πτήσεις, την προϋπηρεσία σε στρατιωτικά αεροπλάνα. Φυσικά καμιά γυναίκα δεν είχε αυτήν την εμπειρία γιατί απλώς την εποχή εκείνη δεν προσλάμβαναν γυναίκες αεροπόρους στο στρατό.

Η Jerrie Cobb πέρα από ότι ξεχώρισε σε όλα τα τεστ, είχε 10000 ώρες πτήσεων με αεροπλάνα ενώ ο πρώτος Αμερικανός αστροναύτης Scott Carpenter μόλις 2.900 ώρες και ο γνωστός John Glenn 5.000 ώρες.

Σίγουρα στη NASA τότε θα ήξεραν ότι σε λίγους μήνες οι Σοβιετικοί θα έστελναν αστροναύτισσα στο Διάστημα και ότι οι γυναίκες ήταν πιο κατάλληλες για ανάλογες πτήσεις σαν λιγότερο επίφοβες για καρδιακά επεισόδια, λιγότερο τρωτές στην μοναξιά, στο κρύο, στη ζέστη, στο πόνο και στο θόρυβο. Οι γυναίκες επιπλέον έχουν μικρότερο σωματικό βάρος και όγκο και για αυτό επιβαρύνουν οικονομικά πολύ λιγότερο τις πτήσεις.

Στις Ενωμένες Πολιτείες Αμερικής τελικά μόλις το 1983 η Sally Ride έγινε η πρώτη Αμερικανίδα, που συμμετείχε στο πλήρωμα του διαστημικού λεωφορείου Challenger και μόλις το 1999 η Eileen Collins, έγινε η πρώτη Αμερικανίδα, αρχηγός διαστημικής αποστολής, στο διαστημικό λεωφορείο Columbia. Συμπερασματικά ο χώρος της Φυσικής και της Αστρονομίας είναι βαθιά ανδροκρατούμενος από παράδοση αλλά και από την ανάπτυξη μηχανισμών που διατηρούν αυτή την κατάσταση. Είναι το προτελευταίο οχυρό (το τελευταίο είναι η Εκκλησία) όπου η ανδροκρατία διατηρείται και είναι επιτακτική ανάγκη να αρθεί με συντονισμένες ενέργειες το φαινόμενο αυτό. Οι ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση, οι παρεμβάσεις για αλλαγή των αντιλήψεων για το ρόλο των γυναικών στην επιστήμη της Φυσικής και της Αστρονομίας και η θεσμοθέτηση διαδικασιών που θα άρουν τις ανισότητες κατά των γυναικών στο χώρο, είναι αναγκαίες για την άρση της διαφοράς.

Χρίστος "WorkaholiC" Σωτηρόπουλος

Εθνικός Συντονιστής για τους Αστρονόμους Χωρίς Σύνορα & για τους Αστρονόμους των Πεζοδρομίων

Έφορος Εκπαιδευτικών Θεμάτων του Σ.Φ.Α.Κ.

http://www.sfak.org Facebook: www.facebook.com/groups/sfakorg

  • Απαντήσεις 81
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε

Κατερίνα δεν διαφωνώ σε όσα γράφεις.Αποδείξεις γι αυτά που λέω δεν μπορώ να σου φέρω.Είναι μελέτες επιστημόνων που έχουν γίνει κ έχουν καταλήξει σ αυτά τα συμπεράσματα.Δεν καταλαβαίνω γιατί σώνει κ καλά τα δύο φύλα να είναι ίδια.είναι διαφορετικά τα δύο φύλα όσο κ να μην θέλουμε να το παραδεχτούμε.Ισα αλλά διαφορετικά.Δεν είναι δυνατόν να έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα.Εννοείτε πως κ οι γυναίκες αλλά κ οι άνδρες πατάνε σε μέρη που το αντίθετο φύλο τα καταφέρνει καλύτερα με πολύ μεγάλη επιτυχία.Κ αν δεν υπήρχαν κοινωνικοί λόγοι τα ποσοστά αυτά θα ήταν μεγαλύτερα.

Νομίζω πως λέμε τα ίδια πράγματα με διαφορετικά λόγια.

Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Δημοσιεύτηκε
Προσωπικα με λυπει το γεγονος οτι οι γυναικες ασχολουνται λιγοτερο με την αστρονομια(τουλαχιστον με οσα λεει ο csot)..Πιστευω οτι ειναι καθαρα θεμα της θεσης που κατειχε η γυναικα μεχρι πριν λιγα χρονια...Και τα 2 φυλα εχουν πολλα να προσφερουν στην επιστημη της αστρονομιας....

Aσε την ψυχη σου να σταθει νηφαλια και αταραχη μπροστα σε ενα εκατομμυριο συμπαντα!!!

:cheesy: :cheesy:

 

Φιλικα,

Βαλογιαννης Γιωργος

Δημοσιεύτηκε

Ο μόνος λόγος που θα απαγόρευε, ή μάλλον θα δυσκόλευε μία γυναίκα να ασχοληθεί με την ερσατιχνική αστρονομία είναι ή ύπαρξη μεγάλων ή βαριών τηλεσκοπίων που θα δυσκολευόντουσαν να κουμαντάρουν. Οι γυναίκες δεν ασχολούνται με πράγματα που παραδοσιακά έχουμε ονομάσει "Αντρικά Χομπυ" γιατί έτσι επιλέγουν.

Και ο λόγος που δεν το κάνουν είναι γιατί κατα κύριο λόγο, θεωρούν ότι αυτά που κάνουμε εμείς είναι μία απλή προέκταση της παιδικής μας ηλικίας αφορά εμάς και μόνο, και χαμογελούν συγκαταβατικά. Πόσες γυναίκες έχετε δεί να ασχολούνται με το ψάρεμα ή το κυνήγι, ή τον μοντελλισμό, ή τα τραινακια, ή τα βιντεοπαίχνιδα στα Ιντερνετ Καφέ; Γιατι αυτό δεν μας φαίνεται περίεργο;

Ξέρετε πόσες φορές η γυναίκα μου μου έχει πεί "Θα ανέβεις να παίξεις σήμερα;".....Προσέξτε όχι να παρατηρήσεις, ΝΑ ΠΑΙΞΕΙΣ.

Φυσικά, όλα όσα γράφτηκαν παραπάνω για τη θεση της γυναίκας στην κοινωνία και τους λόγους για τους οποίους βρίσκεται εκεί που βρίσκεται είναι , κατα κύριο λόγο σωστοί με εξαίρεση ίσως όσα γραφτηκαν περι χαρτών κλπ που ελπίζω απλα να ήταν για χαριεντισμό. Αλλα μην μπερδεύουμε τα πράγματα. ΑΛΛΟ το δεν ασχολούμαι γιατί δεν μου λέει κάτι και μακράν ΑΛΛΟ το δεν ασχολούμαι γιατί δεν έιμαι ικανός ή γιατί μου είναι κοινωνκά δύσκολο.

Δημήτρης
Δημοσιεύτηκε

Νομίζω, ότι οι κοινωνικοί λόγοι στους οποίους αναφερόμαστε ξεκινούν σε ένα ποσοστό και από την εκπαίδευση. Υπάρχει απ΄όσο θυμάμαι η αντίληψη ότι τα αγόρια είναι πιο καλά στα θετικά μαθήματα(Φυσική, Μαθηματικά κλπ στα οποία θα μπορούσαμε να πούμε και την Αστρονομία), ενώ τα κορίτσια στα θεωρητικά(Αρχαία, Ιστορία κλπ).Αυτό άλλωστε διαπιστώνεται και από την αναλογία αγοριών-κοριτσιών στις διάφορες σχολές(πάντα βέβαια υπάρχουν και οι εξαιρέσεις). Έτσι οι γυναίκες δεν ενθαρρύνονται προς αυτές τις επιστήμες και κατά συνέπεια προς την αστρονομία. Βέβαια ίσως δε γνωρίζουν ότι η παρατηρησιακή, τουλάχιστον, αστρονομία, δεν έχει άμεση σχέση με τύπους.Εξάλλου η Αστρονομία δεν προωθείται και πολύ στο σχολείο(πέρα από το επιλεγόμενο μάθημα που σπάνια συγκεντρώνει τον απαιτούμενο αριθμό μαθητών για να διεξαχθεί), αφού η όλη προσοχή επικεντρώνεται στη φυσική(και συγκεκριμένα στη φυσική των ''ασκήσεων''. Ένας άλλος λόγος που αναφέρθηκε παραπάνω είναι ότι οι γυναίκες στην πλειοψηφία τους τουλάχιστον, δεν αντιλαμβάνονται πολύ εύκολα τα διάφορα μηχανικά θέματα και γι΄αυτό ίσως αποθαρρύνονται γρήγορα. Κι εγώ όταν ακούω για τύπους βάσεων τηλεσκοπίων, για f5, f6 κλπ αρχίζω να ζαλίζομαι λιγάκι. Ακόμη, πιστεύω ότι και το βάρος του εξοπλισμού για παρατήρηση είναι περιοριστικό για τη γυναίκα λόγω της μυικής της δύναμης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αν προσπαθήσει και το ψάξει καλύτερα δε θα βρει τελικά κάτι που θα της αναλογεί. Άλλωστε αν υπάρχει διάθεση όλα ξεπερνιούνται :) Τέλος, νομίζω πως μια γυναίκα δεν ενδιαφέρεται για την αστρονομία ως επιστήμη λόγω των κοινωνικών λόγων που καλλιεργούνται μέσω της εκπαίδευσης.

 

Φιλικά, Χριστίνα

Δημοσιεύτηκε

Καλά τα λέτε περί κοινωνικών λόγων και περί ''μονόδρομου'' προς τις θεωρητικές επιστήμες. Σύμφωνοι.

 

Εμένα ο κύριος ''partner'' στην παρατήρηση είναι γυνή :lol: ωστόσο τα περισσότερα κοριτσάκια σύμφωνα με το δικό μου στατιστικό δείγμα δεν εντυπωσιάζονται από το σπορ και όταν κοιτούν μέσα από το σωλήνα νομίζουν ότι θα δουν την Κάντυ-Κάντυ να χορεύει τσιφτετέλι στη Λύρα.

 

Εντάξει για να μην πω και το κορυφαίο. Φίλος τώρα, την έχει δει ...ρομάντζο, και πάει την κοπελιά του σε μια ερημιά να δούνε τα αστέρια. (ΠΡΟΣΟΧΗ: Η ιστορία βασίζεται σε απολύτως πραγματικά γεγονότα).

 

Είχε και πανσέληνο εκείνη τη μέρα και είχαν εστιάσει (με το μάτι πάντα) στο φεγγάρι. Της λέει ''κοίτα να δεις πόσο φωτεινή είναι! ετερόφωτο σου λέει μετά''. Και απαντάει αυτή : ''τι είναι ετερόφωτο?'' ''Ετερόφωτο είναι όταν φωτίζεται από άλλη πηγή και όχι από μόνο του''.

 

Και απαντάει η 23χρονη φίλη μας: ''Μωρό μου, μην το πεις αυτό μπροστά σε κόσμο. Θα σε πούνε "βλάκα"!'' (''ωχ'' σκέφτεται ο φίλος μου από μέσα του). ''Γιατί?'' τη ρωτά. ''Ρε συ η σελήνη φωτίζεται από μόνη της και μάλιστα φωτίζει όοοολα τα αστέρια που βλέπουμε στον ουρανό!!!'' :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

 

Και ήταν και ομορφούλα η άτιμη.

Γιατί, αλήθεια, Ελευθερία, γεννημένη από σεισμούς, είναι έξω από τα κράτη κι έξω από τους θεσμούς. Έχει από τον ήλιο κάτι κι από τους αστερισμούς...

 

Μ.Χ.

Δημοσιεύτηκε

Παναγιώτη πουθενά στα γραφόμενα μου δεν ισχυρίστηκα πως τα δύο φύλα είναι ίδια.

Απεναντίας έγραψα :

 

" Εννοείται πως υπάρχουν γενετικές διαφορές ανάμεσα στα 2 φύλα, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας. Ούτε αυτές οι

διαφορές είναι ικανές για να αποτρέψουν τις γυναίκες ν ασχοληθούν ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά με την

αστρονομία."

 

Όσο για τις μελέτες που είπε ο Δημήτρης (alepohori), ό,τι εξηγείται η έλλειψη προσανατολισμού, επειδή δεν ξέρω κι εγώ πριν

πόσες εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια πριν, ο άνδρας κυνηγός αναγκάστηκε λόγω συνθηκών να αναπτύξει την αίσθηση τού

προσανατολισμού παραπάνω απ τις γυναίκες, δεν είναι τίποτε άλλο παρά θεωρίες.

Υπάρχουν άλλες τόσες θεωρίες ανθρωπολόγων που καταρρίπτουν τη θεωρία τού άνδρα-κυνηγού.

Αλλά ας υποθέσουμε ακόμα πως ισχύει κάτι τέτοιο, μετά από εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια. Η δική μου λογική αλλά και εμπειρία, αρνείται

να δεχθεί πως η διαφορά αυτή είναι ικανή ώστε να με αποτρέψει να προσανατολιστώ στον ουράνιο θόλο.

 

Κύριε Σοφούλη κι εγώ όταν λέω τού πατέρα μου πως φεύγω γιατί θέλω να πάω για παρατήρηση μου απαντάει:

"πάλι πας να παίξεις με αυτούς τους διαβόλους; Δεν κάθεσαι να κάνουμε καμμιά δουλειά;"

Τεκμαίρεται κάτι από αυτό για τα δύο φύλα, πέραν του ό,τι ο πατέρας μου έχει το χόμπυ μου για... φτύσιμο ;

 

Ειλικρινά αυτή η καραμέλα με το σωματικό βάρος και τα "γυναικεία" τηλεσκόπια, μ έχει κουράσει.

Και μου κακοφάνηκε πάρα πολύ όταν το άκουσα λείαν προσφάτως και από πωλητή τηλεσκοπίων.

Η Ουρανία που είναι 15 χρονών μια χαρά σηκώνει το σωλήνα και τη βάση του SkyWatcher Dobsonian 8" τηλεσκοπίου της.

Εγώ επίσης αν και με κάποια δυσκολία, μια χαρά σηκώνω το σωλήνα των 32 κιλών της Meade.

Αλλά και ποιος άνδρας δε θα το σήκωνε με σχετική δυσκολία, που έχει την αγυμνασιά τη δική μου;;;

 

Όταν οι μανάδες μας, φορτώνονται σας τις γαϊδούρες (να με συγχωρέσουν για την έκφραση οι γλυκιές μανούλες)

10 σακούλες από το σούπερ μάρκετ ή τη λαϊκή, τότε πού είναι οι αδύναμες γυναίκες που δεν μπορούν να σηκώσουν

βάρος; Ή μόνο εγώ τις βλέπω να κυκλοφορούν έτσι φορτωμένες στους δρόμους; Για να μη μιλήσω και για τις

γιαγιάδες μας που ζαλώνονταν με μισό τόνο ξύλα...

 

Δόξα τω Θεώ, ειδικά τα νέα κορίτσια, μπορεί να μην φορτώνονται 10 σακούλες από το σούπερ μάρκετ,

αλλά γυμνάζονται!

 

(Προσοχή: Δε λέω πως σε γενικές γραμμές, λόγω σωματικής κατασκευής και μυϊκής δύναμης ο άνδρας δεν υπερέχει, λέω απλώς πως στο χόμπυ που έχουμε επιλέξει οι διαφορές αυτές είναι αμελητέες.)

 

 

Σας παρακαλώ θερμά, ΑΠΑΝΤΕΣ, προσπαθήστε όλοι στο βαθμό που μπορείτε, να μας βοηθήσετε να βρούμε τη θέση

που μας αξίζει, σ έναν χόμπυ που λατρεύουμε το ίδιο όπως κι εσείς!

Όλα τα υπόλοιπα μεταξύ ανδρών-γυναικών και αστρονομίας είναι φύκια για μεταξωτές κορδέλες...

Δημοσιεύτηκε

 

 

 

 

Και απαντάει η 23χρονη φίλη μας: ''Μωρό μου, μην το πεις αυτό μπροστά σε κόσμο. Θα σε πούνε "βλάκα"!'' (''ωχ'' σκέφτεται ο φίλος μου από μέσα του). ''Γιατί?'' τη ρωτά. ''Ρε συ η σελήνη φωτίζεται από μόνη της και μάλιστα φωτίζει όοοολα τα αστέρια που βλέπουμε στον ουρανό!!!'' :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

 

 

:-# :-# [-(

Aσε την ψυχη σου να σταθει νηφαλια και αταραχη μπροστα σε ενα εκατομμυριο συμπαντα!!!

:cheesy: :cheesy:

 

Φιλικα,

Βαλογιαννης Γιωργος

Δημοσιεύτηκε

Ας μη γίνει η αστρονομία αποκλειστικά ανδρικό χόμπι, όπως έγινε το ποδόσφαιρο αποκλειστικά ανδρικό σπορ γιατί βλέπουμε πως κατάντησε.

Μην προσπαθούμε να απαξιώσουμε άλλες κοινωνικές ομάδες από την αστρονομία για να νιώσουμε ασφάλεια.

Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
Δημοσιεύτηκε
Παναγιώτη πουθενά στα γραφόμενα μου δεν ισχυρίστηκα πως τα δύο φύλα είναι ίδια.

Απεναντίας έγραψα :

 

" Εννοείται πως υπάρχουν γενετικές διαφορές ανάμεσα στα 2 φύλα, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας. Ούτε αυτές οι

διαφορές είναι ικανές για να αποτρέψουν τις γυναίκες ν ασχοληθούν ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά με την

αστρονομία."

 

 

Αυτό λέω ρε Κατερίνα.Απλά αυτές οι διαφορές κάνουν τις γυναίκες να μην θέλουν.Οχι πως δεν μπορούν.Απλά δεν θέλουν.Οταν ήμουν μικρός εγώ διάβαζα περιπέτεια κ τα κορίτσια Κατερίνα.Τώρα που μεγάλωσα αυτές τρέχουν στην θάλασσα κ εγώ στα βουνά.

Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Δημοσιεύτηκε

Και εγω π.χ. δεν ξέρω να πλέκω, δεν σημαίνει κάτι αυτό.

και η 11κάχρονη ανηψιά μου, βρήκε το NGC6960 με τους χάρτες του nightwatch, πάλι δεν σημαίνει τίποτα αυτό.

Τώρα αν η πλειοψηφία, δεν ξέρει να διαβάζει χάρτες, είναι μάλλον γιατί ποτέ δεν χρειάστηκε (όπως και εγω δεν χρειάστηκα ποτέ να ράψω..) και οχι γατί είναι ανίκανη διανοητικά να διαβάσει ενα χάρτη.

_________________

 

 

 

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η γυναίκα ακόμη συνδέεται με το πλέξιμο και το ράψιμο. Προσωπικά, προτιμώ να διαβάζω αστρονομία και να παρατηρώ το βραδινό ουρανό παρά να μαγειρέυω ή κάτι παρόμοιο (το οποίο, μεταξύ μας, ούτε το χω δοκιμάσει ποτέ).

Συμφωνώ με την Κατερίνα.

Τα δύο φύλα είναι διαφορετικά αλλά το ένας συμπληρώνει το άλλο. Άλλωστε δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις στο παρελθόν (αλλά ακόμα και τώρα) που πολλές γυναίκες διέπρεξαν σε ανάλογα επαγγελμάτα.

Και κάτι τελευταίο.... όταν βγαίνω με κάποιον ή με παρέα το βράδυ, κοιτάμε το φεγγάρι. Αρχίζω λοιπόν να τους εξηγώ τι συμβαίνει και τα περισσότερα αγόρια με κοιτάνε έκπληκτα. όσο για τις ερωτήσεις που κάνουν δεν τις αναφέρω επειδή θα θιχτεί αρκετά το ανδρικό φύλλο.....

 

 

Πιστέυω ότι όσοι αγαπάμε την αστρονομία μπορούμε να καταφερουμε τα πάντα, ανεξαρτητα το φύλλο μας!

Φιλικά!

Δημοσιεύτηκε

"STS-120 is the 23rd shuttle mission to the International Space Station, and will launch an Italian-built U.S. multi-port module for the station.

 

Retired Air Force Col. Pamela A. Melroy will command the STS-120 mission to take the Node 2 connecting module to the station. Melroy, a veteran shuttle pilot, is the second woman to command a shuttle...."

 

http://www.nasa.gov/mission_pages/shuttle/shuttlemissions/sts120/index.html

Τι να λεμε τωρα.... :roll:

 

 

Πιστευω οτι ειναι καθαρα θεμα ενδιαφεροντων και πρωτεραιοτητων , αλλα ισως και παιδειας... Σιγουρα και κοινωνικοι λογοι δεν το συζηταω...

Αν κατι σε ενδιαφερει και το αγαπας πραγματικα, κανεις οτι καλυτερο μπορεις για να το παρακολουθεις και να βελτιωθεις πανω σ αυτο. Γι'αυτο ειμαστε κι εμεις εδω! ;):cheesy:

 

 

Κλεινω με τα λογια της Κατερινας η οποια με καλυψε σε μεγαλο ποσοστο σε αυτα που εγραψε γενικοτερα:

Σας παρακαλώ θερμά, ΑΠΑΝΤΕΣ, προσπαθήστε όλοι στο βαθμό που μπορείτε, να μας βοηθήσετε να βρούμε τη θέση

που μας αξίζει, σ έναν χόμπυ που λατρεύουμε το ίδιο όπως κι εσείς!

Όλα τα υπόλοιπα μεταξύ ανδρών-γυναικών και αστρονομίας είναι φύκια για μεταξωτές κορδέλες...

=D> :-note =D> :-({|=

 

:cheesy: Καθαρους ουρανους κοριτσια και αγορια! :cheesy:

astonomyvd6.jpg

Ένα αστέρι πέφτει...πέφτει, το κοιτώ στον ουρανό... :cheesy:

Δημοσιεύτηκε

Πρώτα από όλα θα συνταχτώ με την Κατερίνα:

 

Σας παρακαλώ θερμά, ΑΠΑΝΤΕΣ, προσπαθήστε όλοι στο βαθμό που μπορείτε, να μας βοηθήσετε να βρούμε τη θέση

που μας αξίζει, σ έναν χόμπυ που λατρεύουμε το ίδιο όπως κι εσείς!

 

Στη συνέχεια θα πρέπει να δούμε τι συμβαίνει σε άλλες χώρες όπου τα βήματα για ίσες ευκαιρίες είναι πιο μπροστά. Αυτό που ισχύει είναι ότι οι αριθμοί αν και δεν εξισώνονται δεν έχουν τις διαφορές που υπάρχουν στην Ελλάδα, και αυτό δεν υφίσταται μόνο στην αστρονομία αλλά εν γένει στις θετικές επιστήμες. Πράγμα που καταδεικνύει ότι το μεγάλο μέρος της αποχής των γυναικών από την αστρονομία να οφείλεται σε κοινωνικούς λόγους. Αυτό τουλάχιστον για την επιστημονική έρευνα. Ίσως βέβαια να μην εξισωθούν ποτέ οι αριθμοί σε άνδρες και γυναίκες αστρονόμους (όπως ίσως και ποτέ να μην εξισωθούν οι άνδρες και γυναίκες δάσκαλοι και νηπιαγωγοί), λόγω της διαφορετικότητας των φύλων.

 

Όσο για την ερασιτεχνική αστρονομία είμαι σίγουρος ότι μπορούν να γίνουν πολλά βήματα ακόμη, πριν φτάσουμε να πούμε ότι υπάρχουν πρακτικά προβλήματα που αποτρέπουν τις γυναίκες από την αστρονομία. Φυσικά και είναι λάθος να κρίνουμε από το έτερον ήμισυ για την άποψη του για την αστρονομία μιας και κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Είναι σίγουρα χαρακτηριστική η θέρμη με την οποία έρχεται αρχικά προς τα αστρονομικά -λόγω του αρχικού ενθουσιασμού- η οποία συνήθως σβήνει στην πορεία. Το να βαρεθεί κάποιος όμως δεν πιστεύω πως έχει να κάνει με το φύλο του -πόσοι από εμάς δε φέραμε φιλαράκια στις αστροπαρατηρήσεις που απλά δεν ενθουσιάστηκαν... Και φυσικά αυτό δεν είναι μεμπτό.

Δημοσιεύτηκε

Κύριε Σοφούλη κι εγώ όταν λέω τού πατέρα μου πως φεύγω γιατί θέλω να πάω για παρατήρηση μου απαντάει:

"πάλι πας να παίξεις με αυτούς τους διαβόλους; Δεν κάθεσαι να κάνουμε καμμιά δουλειά;"

Τεκμαίρεται κάτι από αυτό για τα δύο φύλα, πέραν του ό,τι ο πατέρας μου έχει το χόμπυ μου για... φτύσιμο ;

 

Ειλικρινά αυτή η καραμέλα με το σωματικό βάρος και τα "γυναικεία" τηλεσκόπια, μ έχει κουράσει.

Και μου κακοφάνηκε πάρα πολύ όταν το άκουσα λείαν προσφάτως και από πωλητή τηλεσκοπίων.

Η Ουρανία που είναι 15 χρονών μια χαρά σηκώνει το σωλήνα και τη βάση του SkyWatcher Dobsonian 8" τηλεσκοπίου της.

Εγώ επίσης αν και με κάποια δυσκολία, μια χαρά σηκώνω το σωλήνα των 32 κιλών της Meade.

Αλλά και ποιος άνδρας δε θα το σήκωνε με σχετική δυσκολία, που έχει την αγυμνασιά τη δική μου;;;

 

Σας παρακαλώ θερμά, ΑΠΑΝΤΕΣ, προσπαθήστε όλοι στο βαθμό που μπορείτε, να μας βοηθήσετε να βρούμε τη θέση

που μας αξίζει, σ έναν χόμπυ που λατρεύουμε το ίδιο όπως κι εσείς!

Όλα τα υπόλοιπα μεταξύ ανδρών-γυναικών και αστρονομίας είναι φύκια για μεταξωτές κορδέλες...

 

Κυρία Κατερίνα,

Φοβούμαι ότι παρεξηγήθηκα και γι αυτό τοποθερούμαι επι των γραφομμένων σας:

1) Εαν το ΄"Κύριε Σοφούλη" σκόπευε να προσδώσει κάποια έννοια σεβασμού ως προς το σεβαστόν της ηλικίας μου, ευχαριστώ, αλλα λογω της δεδομένης κρίσης ηλικίας που με μαστίζει ήδη, δεν θα πάρω. Ο σεβασμός κατακτάται και δεν αποδίδεται αυθαίρετα. Θα προτιμούσα να με λέτε Δημήτρη.

Αν πάλι ήταν έμμεσο σχόλιο για το κατα την γνώμη σας αρτηριοσκληρωτικό των θέσεων μου, σας παραπέμπω στο κείμενό μου εκ νέου, διαμαρτυρόμενος γιατί με αδικείτε.

 

2) Το ότι π πατέρας σας έχει το χόμπυ σας για φτύσιμο, δεν έχει να κάνει με το φύλο σας, αλλα με την άποψή του για τέτοιου τύπου ενασχολήσεις. Και εαν ήσασταν γιός αντί για κόρη, θεωρώ ότι αντίστοιχα θα φερόταν.

Ας μη γελιώμαστε. Οι γυνάικες είσαστε πολύ πιο λογικά οργανωμένες απο εμάς, και πολλές φορές την ενασχόληση μας με πράγματα που δεν είναι "πρακτικά" τα θεωρείτε "παιχνίδι". Το χόμπυ όποιασδήπτε μορφής προυποθέτει χρόνο, τον οποίο λόγω του επιβαρυμένου της καθημερινότητας μίας γυναίκας δεν τον έχει.

 

3) Το σχόλιο για την μυική δύναμη όπως είναι προφανές απο τον τρόπο που γράφτηκε, είναι ένας "δυνητικός" λόγος για μη ενασχόληση, όχι ουσιαστικός. Εφόσον εσας δεν σας απασχολεί, δεν τίθεται ζήτημα.

 

4) Και τέλος, αν νομίζετε ότι χρειάζεστε βοήθεια για να κατακτήσετε κάτι που σας αξίζει, δίνετε λαβή σε όσους σας θεωρούν (έλλείψη καλύτερου όρου) "υποδεέστερες" να επιβεβαιώνονται. Κακώς. Εσεις και οι υπόλοιπες κυρίες του forum, δεν είστε "φωτεινές εξαιρέσεις" ένος κανόνα που αυτοεπιβεβαιώνεται αυτάρεσκα και πολύ φαλλοκρατικά.

 

Και ένα γενικότεο σχόλιο. Σε μία κοινωνία που αναπαράγει τα λάθη της και τα ήθη της, δεν φταίει μόνο ένας. Φταίμε όλοι. Όσο φταίνε οι πατεράδες που δεν αφήνουν τις κόρες τους να σπουδάσουν γιατί "τι να το κάνει κορίτσι πράγμα", αλλο τόσο φταίνε οι μανάδες που προτρέπουν τους γιούς τους να "περάσουν καλά με κάθε γυναικάκι και μετά να το παρατήσουν για να καλοπαντρευτούν με όποια πεί εκείνη".

 

Φιλικότατα

Δημήτρης

Δημήτρης
Δημοσιεύτηκε

Και απαντάει η 23χρονη φίλη μας: ''Μωρό μου, μην το πεις αυτό μπροστά σε κόσμο. Θα σε πούνε "βλάκα"!'' (''ωχ'' σκέφτεται ο φίλος μου από μέσα του). ''Γιατί?'' τη ρωτά. ''Ρε συ η σελήνη φωτίζεται από μόνη της και μάλιστα φωτίζει όοοολα τα αστέρια που βλέπουμε στον ουρανό!!!'' :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Και ήταν και ομορφούλα η άτιμη.

 

έγραψε!!!!!!!! :lol: :lol: :lol: Ξεκαρδίστηκα...

 

 

 

 

πάντως αυτό με τα αστέρια...πιάνει συνήθως... 8-[

Δημοσιεύτηκε

Παιδιά,

Νομίζω οτι το γιατί οι γυναίκες ενδιαφέρονται τόσο λίγο για την αστρονομία, είναι απλό! Θέλουν αντί να κοιτάμε τα αστέρια, να κοιτάμε εκείνες!! :D

Δημοσιεύτηκε
Παιδιά,

Νομίζω οτι το γιατί οι γυναίκες ενδιαφέρονται τόσο λίγο για την αστρονομία, είναι απλό! Θέλουν αντί να κοιτάμε τα αστέρια, να κοιτάμε εκείνες!! :D

 

=D> =D> =D> =D>

Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Δημοσιεύτηκε

Παιδιά όλοι το ίδιο πράγμα λέτε (εκτος από κάποιους ακραίους :mrgreen: )

Μιά ερώτηση για να δώ λίγο τους ακραίους.

Αν εγώ νοιώθω γυναίκα εγκλωβισμένη σε ανδρικό σώμα κάνω για αστρονόμος? :shock: :shock: :shock: :shock:

Κλείστε το θέμα, πάνω από όλα είμαστε άνθρωποι.

Ολοι κάνουμε για ότι θέλουμε να γίνουμε.

Ένα παιδί μετράει τ΄ άστρα. Μ. Λ

 

ΣΕΑΑ (Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Αργολίδας)

Δημοσιεύτηκε

Δημήτρη (Σοφούλη), αυτό το "αρτηριοσκληρωτικό των θέσεων σου", πολύ μου άρεσε ως έκφραση, αλλά μόνο ως ανέκδοτο για τη δική σου περίπτωση. :mrgreen:

 

Λυπάμαι ειλικρινά αν άθελα μου σ έκανα να νιώσεις αδικημένος.

Δεν ξέρω αν με αυτό που θα σου πω θα μπορούσα να επανορθώσω, σου λέω όμως πως έτυχε να είσαι ο πρώτος που έκανες την αναφορά για τη μυική δύναμη

και ακολούθησε η Χριστίνα, γι αυτό ίσως νόμισες πως το "χρεώνω" σε σένα.

Στην πραγματικότητα, σε κανέναν συγκεκριμένα δεν το χρεώνω, απ την άλλη όμως το χρεώνω και σε όλους μας.

 

Δε σου κρύβω πως μέχρι πρότεινος, απέφευγα ν ασχοληθώ με πολλά πράγματα γύρω από τα τηλεσκόπια και τον εξοπλισμό τους, γιατί με έχουν εκπαιδεύσει να

σκέφτομαι εδώ και 37 χρόνια, πως κάποια πράγματα λέει, είναι αμιγώς ανδρικά.

 

Αναρωτιόμουν κι εγώ, τι με νοιάζει για τα λ και για τα f, για τα γρανάζια και τις ιδιοκατασκευές, αφού είμαι γυναίκα και ως γνωστόν οι γυναίκες δεν σκραμπάζουν

και πολλά από αυτά; (πολύ βολικό, δε βρίσκεις ; ) Εγώ να βλέπω του ουρανό θέλω!

Στην πορεία όμως άρχισα να συνειδητοποιώ πως δε μου έφτανε απλά να βλέπω τον ουρανό αλλά ήθελα να τον βλέπω όσο γίνεται καλύτερα!

Κάτεφυγα στην εύκολη λύση των φίλων και γνωστών με τις κλισέ φράσεις "πες μου τι να πάρω" κι όχι "γιατί να το πάρω", μιας και η αιτιολόγηση για να είναι

κατανοητή από πλευράς μου θα απαιτούσε βασικές γνώσεις που δεν τις κατείχα.

Μία λοιπόν απ τις ευεργετικότερες επιδράσεις που είχε πάνω μου το χόμπυ, ήταν πως με βοήθησε να καταλάβω πως έπρεπε να αλλάξω τον τρόπο που σκέφτομαι

και να εκπαιδεύσω εγώ το μυαλό μου πειραματιζόμενη.

 

Κι εκεί που νόμιζα πως η φύση μου δεν θα με βοηθήσει να κατανοήσω κάποια πράγματα, ξαφνικά συνειδητοποίησα πως το μυαλό μου μια χαρά συνεργαζόταν και όλα

ήταν θέμα εκπαίδευσης τής σκέψης αλλά και μελέτης. Στο πρακτικό κομμάτι ομολογουμένως δυσκολεύτηκα και εξακολουθώ να δυσκολεύομαι μιας και έπρεπε

να ξεκινήσω από το Α.

 

Για τους περισσότερους άνδρες είναι σχεδόν αυτονόητη η χρήση ενός κλειδιού άλλεν. Για μένα το άλλεν (που ούτε ακουστά το είχα), ήταν κάτι εξωγήινο!

Στην προσπάθειά μου να συναρμολογήσω μια βάση dob, ήρθα αντιμέτωπη μ έναν καινούριο κόσμο! βίδες, παραβίδες και διάφορα μεταλλικά αντικείμενα που δεν ήξερα

ούτε πως τα λένε, ούτε τι κάνουν! Βάση τής ως τότε νοοτροπίας μου, θα έπρεπε να πω, ααα τι ωραία και διαφορετικά σχήματα! Ας φωνάξω τον γαμπρό μου να τη

συναρμολογήσει! Περιττό να σου πω πόσες ώρες έφαγα, τι πάθη πέρασα, τι φουσκάλες έβγαλα, τι νύχια έσπασα μέχρι να καταφέρω να τη δω ολοκληρωμένη.

Το τραγελαφικό της υπόθεσης ήταν πως ναι μεν την τελείωσα αλλά η βάση πήγαινε σαν βάρκα! Κατόπιν παραινέσεων φίλων, δέχτηκα βοήθεια, μιας και το άλλεν

αρνιόταν να συνεργαστεί τόσο μαζί μου όσο και με τις βίδες!

Ένας δεύτερος μαγικός καινούριος κόσμος ανοίχτηκε, όταν ο φίλος που προ8υμοποιήθηκε να με βοηθήσει, έπιασε το άλλεν στα χέρια του!

Τότε και μόνο τότε συνειδητοποίησα πως το έρμο το άλλεν δεν συνεργαζόταν μαζί μου για να βιδωθούν οι βίδες ως μέσα, όχι γιατί ήθελε να μου κάνει κόνξες αλλά

γιατί απλώς δεν ήξερα πως έπρεπε να το τοποθετήσω ανάποδα!!!

(Δεν τα είχα και πρόσφατα απ το σχολείο, αυτά περί φυσικής και περί μοχλού... :mrgreen: ).

 

Ξέρω πως σε κάποιους θα φανεί αστείο το παραπάνω περιστατικό (και είναι αν το καλοσκεφτείς) και ίσως κάποιοι άλλοι να σκεφτούν, εμ τι τα θελες κι εσύ αυτά,

αυτά είναι ανδρικές δουλειές...

Στους τελευταίους έχω να πω, πως αν κι εμένα οι γονείς μου, ή τα ξαδέλφια μου δε με απέτρεπαν να ασχοληθώ με τέτοια πράγματα επειδή ήμουν κοριτσάκι, ίσως

σήμερα να μπορούσα να λύνω και να δένω αυτοκίνητο. (καλά ένα παράδειγμα φέρνω τώρα, μην το πάρετε τοις μετρητοίς :P =P~ :P )

 

Και κάτι τελευταίο για τον αγαπητό Δημήτρη Σοφ. Η βοήθεια δεν είναι επαιτεία. Είναι ηθική συμπαράσταση και κατανόηση.

(Άλλωστε το έθεσα ως δεδομένο πως μας αξίζει... :mrgreen: )

 

Το ξέρω πως σας κούρασα αλλά καλά να πάθετε αφού θέλετε να πιάνετε κουβέντα με γυναίκες! :P =P~ :P

(Άντε το πα κι εγω το σεξιστικό μου)

Δημοσιεύτηκε
Δημήτρη (Σοφούλη) ...

Δε σου κρύβω πως μέχρι πρότεινος, απέφευγα ν ασχοληθώ με πολλά πράγματα γύρω από τα τηλεσκόπια και τον εξοπλισμό τους, γιατί με έχουν εκπαιδεύσει να

σκέφτομαι εδώ και 37 χρόνια, πως κάποια πράγματα λέει, είναι αμιγώς ανδρικά.

 

Αναρωτιόμουν κι εγώ, τι με νοιάζει για τα λ και για τα f, για τα γρανάζια και τις ιδιοκατασκευές, αφού είμαι γυναίκα και ως γνωστόν οι γυναίκες δεν σκραμπάζουν

και πολλά από αυτά; (πολύ βολικό, δε βρίσκεις ; ) Εγώ να βλέπω του ουρανό θέλω!

Στην πορεία όμως άρχισα να συνειδητοποιώ πως δε μου έφτανε απλά να βλέπω τον ουρανό αλλά ήθελα να τον βλέπω όσο γίνεται καλύτερα!

Κάτεφυγα στην εύκολη λύση των φίλων και γνωστών με τις κλισέ φράσεις "πες μου τι να πάρω" κι όχι "γιατί να το πάρω", μιας και η αιτιολόγηση για να είναι

κατανοητή από πλευράς μου θα απαιτούσε βασικές γνώσεις που δεν τις κατείχα.

Μία λοιπόν απ τις ευεργετικότερες επιδράσεις που είχε πάνω μου το χόμπυ, ήταν πως με βοήθησε να καταλάβω πως έπρεπε να αλλάξω τον τρόπο που σκέφτομαι

και να εκπαιδεύσω εγώ το μυαλό μου πειραματιζόμενη.

 

Κι εκεί που νόμιζα πως η φύση μου δεν θα με βοηθήσει να κατανοήσω κάποια πράγματα, ξαφνικά συνειδητοποίησα πως το μυαλό μου μια χαρά συνεργαζόταν και όλα

ήταν θέμα εκπαίδευσης τής σκέψης αλλά και μελέτης. Στο πρακτικό κομμάτι ομολογουμένως δυσκολεύτηκα και εξακολουθώ να δυσκολεύομαι μιας και έπρεπε

να ξεκινήσω από το Α.

 

Για τους περισσότερους άνδρες είναι σχεδόν αυτονόητη η χρήση ενός κλειδιού άλλεν. Για μένα το άλλεν (που ούτε ακουστά το είχα), ήταν κάτι εξωγήινο!

Στην προσπάθειά μου να συναρμολογήσω μια βάση dob, ήρθα αντιμέτωπη μ έναν καινούριο κόσμο! βίδες, παραβίδες και διάφορα μεταλλικά αντικείμενα που δεν ήξερα

ούτε πως τα λένε, ούτε τι κάνουν! Βάση τής ως τότε νοοτροπίας μου, θα έπρεπε να πω, ααα τι ωραία και διαφορετικά σχήματα! Ας φωνάξω τον γαμπρό μου να τη

συναρμολογήσει! Περιττό να σου πω πόσες ώρες έφαγα, τι πάθη πέρασα, τι φουσκάλες έβγαλα, τι νύχια έσπασα μέχρι να καταφέρω να τη δω ολοκληρωμένη.

Το τραγελαφικό της υπόθεσης ήταν πως ναι μεν την τελείωσα αλλά η βάση πήγαινε σαν βάρκα! Κατόπιν παραινέσεων φίλων, δέχτηκα βοήθεια, μιας και το άλλεν

αρνιόταν να συνεργαστεί τόσο μαζί μου όσο και με τις βίδες!

Ένας δεύτερος μαγικός καινούριος κόσμος ανοίχτηκε, όταν ο φίλος που προ8υμοποιήθηκε να με βοηθήσει, έπιασε το άλλεν στα χέρια του!

Τότε και μόνο τότε συνειδητοποίησα πως το έρμο το άλλεν δεν συνεργαζόταν μαζί μου για να βιδωθούν οι βίδες ως μέσα, όχι γιατί ήθελε να μου κάνει κόνξες αλλά

γιατί απλώς δεν ήξερα πως έπρεπε να το τοποθετήσω ανάποδα!!!

(Δεν τα είχα και πρόσφατα απ το σχολείο, αυτά περί φυσικής και περί μοχλού... :mrgreen: ).

 

Ξέρω πως σε κάποιους θα φανεί αστείο το παραπάνω περιστατικό (και είναι αν το καλοσκεφτείς) και ίσως κάποιοι άλλοι να σκεφτούν, εμ τι τα θελες κι εσύ αυτά,

αυτά είναι ανδρικές δουλειές...

Στους τελευταίους έχω να πω, πως αν κι εμένα οι γονείς μου, ή τα ξαδέλφια μου δε με απέτρεπαν να ασχοληθώ με τέτοια πράγματα επειδή ήμουν κοριτσάκι, ίσως

σήμερα να μπορούσα να λύνω και να δένω αυτοκίνητο. (καλά ένα παράδειγμα φέρνω τώρα, μην το πάρετε τοις μετρητοίς :P =P~ :P )

...

=D> =D> =D>

Πολύ πετυχημένη και ανθρώπινη απόδοση της πραγματικότητας!

Προτείνω, αφού τροποποιηθεί και συμπληρωθεί κατάλληλα, να αναρτηθεί στην αρχική σελίδα του φόρουμ, για όσες γυναίκες εισέρχονται στον κόσμο της αστρονομίας, είτε συνειδητά, είτε… από σπόντα! (λ.χ. από λάθος πληκτρολόγηση του λήμματος στο google - τα sites της αστρολογίας βρίθουν από γυναίκες! Εκεί, εμείς οι άνδρες, είμαστε η μειοψηφία)

 

Το μόνο σίγουρο είναι ότι, ο ουρανός εκεί ψηλά, ανήκει σε όλους και όλοι έχουν δικαίωμα να τον απολαμβάνουν. Και όλοι μας, άνδρες και γυναίκες, οφείλουμε να συλλογιστούμε «συμπαντικά». Μόνο έτσι, ίσως, ο κόσμος μας γίνει κάποτε καλύτερος. Δεν ξεκινάμε βέβαια όλοι από την ίδια αφετηρία, ούτε διανύουμε τις ίδιες διαδρομές. Ο γιος μου λ.χ. στον δεύτερο χρόνο από τη γέννησή του έμαθε να βιδώνει και να ξεβιδώνει τις βίδες του ποδηλάτου του με σταυροκατσάβιδο, φυσικά μετά από παραίνεση του πατέρα του. Η ικανότητα αυτή, που θα αναπτυχθεί σε όλες τις φάσεις της ηλικίας του, θα του δώσει αύριο την δυνατότητα να αντιλαμβάνεται καλύτερα και να χειρίζεται ευκολότερα τις όποιες μηχανικές κατασκευές, είτε πρόκειται για την οδήγηση ενός αυτοκινήτου μέσα στο χώρο, είτε πρόκειται για την οδήγηση ενός τηλεσκοπίου μέσα στο σύμπαν. Εύχομαι να μπορεί να κατανοήσει το ίδιο καλά και εύκολα τα όσα έχει να του προσφέρει ο γεμάτος σοφία σκοτεινός ουρανός.

 

Φιλικά

 

PapGeo

Δημοσιεύτηκε

Μια και το εφερε η κουβεντα, νομιζω εδω ειναι το πιο καταλληλο μερος για να σας παραθεσω την παρακατω ειδηση:

 

"Female Space Commanders Set for Landmark Mission

By Tariq Malik Staff Writer posted: 13 September 2007 7:00 a.m. ET

 

Two NASA astronauts will make a bit of history next month when they become the first female spacecraft commanders to lead their orbital missions at the same time.

 

Veteran spaceflyers Pamela Melroy and Peggy Whitson will lead a joint construction mission to the International Space Station (ISS) next month. Melroy will command the space shuttle Discovery's STS-120 flight to the ISS, where her seven-astronaut crew and Whitson's Expedition 16 team aboard the outpost will install a new orbital node.

 

"I'm actually very excited about it," Whitson said in an interview..... "

 

 

Περισσοτερα δειτε εδω: http://www.space.com/missionlaunches/070913_female_commanders.html

κατω δεξια, εχει και φωτογραφιες.

 

Ταιριαζει να πουμε και εις ανωτερα??:roll:

=D> :cheesy:

astonomyvd6.jpg

Ένα αστέρι πέφτει...πέφτει, το κοιτώ στον ουρανό... :cheesy:

Δημοσιεύτηκε

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η γυναίκα ακόμη συνδέεται με το πλέξιμο και το ράψιμο. Προσωπικά, προτιμώ να διαβάζω αστρονομία και να παρατηρώ το βραδινό ουρανό παρά να μαγειρέυω ή κάτι παρόμοιο (το οποίο, μεταξύ μας, ούτε το χω δοκιμάσει ποτέ).

 

Λοιπόν, νομίζω οτι το εξαντλήσαμε το θέμα, και καταλήξαμε στα συμπεράσματά μας..

 

απλά θέλω να αναφέρω οτι το ράψιμο, το εφερα σαν παράδειγμα, γιατί είναι το πρώτο που μου ήρθε στο μυαλό σαν "γυναικεία" δραστηριότητα, την οποία την μαθαίνουν (συνήθως) τα κορίτσια, απο μικρή ηλικία (τουλάχιστον κάποτε..)

τι να έγραφα? το σκάψιμο?

 

(Σημειώνω οτι προσωπικά, εχω ρίξει πολύ ράψιμο.. ας είναι καλά ο Ελληνικός στρατός..) :wink:

Δημοσιεύτηκε
Φοβερο θεμα,εχει πολυ πλακα.Το πιο ωραιο ειναι οτι τσιμπησε η Κατερινα.Οποιος εχει ερθει σε παρατηρηση η στην ΕΑΕ,θα καταλαβε οτι κανεις μας δεν διαχωριζει υποτιμητικα τις γυναικες απο τους αντρες.Ειναι ομως αληθεια οτι πολυ πιο λιγες γυναικες ασχολουνται με την αστρονομια(παρατηρηση,μελη συλλογων).Δεν μιλαμε για καποιο ανδροκρατουμενο σπορ,αλλα για προσεγγιση της φυσης και επιστημη.Πιστευω οτι οι γυναικες λειτουργουν περισσοτερο ανθρωποκεντρικα,τα αστερια δεν ανηκουν στην κοινωνια που ζουμε.Σιγουρα ειναι χαμενη η αστρονομια απο αυτο το γεγονος.Οι περισσοτερες γυναικες που ηρθανε για παρατηρηση πρωτη φορα ζεστα ντυμενες(αυτες που κρυωναν βεβαια δεν τους αρεσε)τουλαχιστον εδειξαν ενδιαφερον.Σχεδον ολες ομως ηρθαν λογω παρεας η του συντροφου τους,ελαχιστες θα αποφασισουν να ερθουν στο βουνο η σε συλλογο απο μονες τους.Βεβαια το να γραψει καποιος σε φορουμ ειναι πολυ πιο ευκολο απο το να παρατηρησει,για αυτο εχουμε σχετικα πολλες γυναικες στο αστροβοξ. :D
Η αστρονομια μας βοηθαει να κοιταμε ψηλα. www.astrotheory.gr :D
Δημοσιεύτηκε

οι γυναίκες αστρονόμοι (ερασιτέχνες και επαγγελματίες) είναι απαραίτητες όχι μόνο σε μας τους άνδρες (ερασιτεχνες) αστρονόμους αλλά και για την ίδια την αστρονομία (ερασιτεχνική και επαγγελματική) για του λόγου το αληθές (ένα μικρό μονο δείγμα - να με συγχωρήσουν οι υπόλοιπες- είστε όλες απαραίτητες) :

 

Υπατία

http://www.telemath.gr/mathematical_ancient_times/ancient_greek_mathematicians/ypatia.php

 

Ann Cannon (φασματική ταξινόμηση)

http://209.85.135.104/search?q=cache:MZp8H-S1vIsJ:sci.esa.int/science-e/www/object/doc.cfm%3Ffobjectid%3D37854+ANN+CANNON+H-R+DIAGRAM&hl=en&ct=clnk&cd=4

 

Henrietta Leavit (νόμος περιόδου-λαμπρότητας Κηφείδων)

http://www.pbs.org/wgbh/aso/databank/entries/baleav.html

 

Κατερίνα,

Μαρία,

Ουρανία,...

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης