THEO-007 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 29, 2007 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 29, 2007 Δυστυχως εχω μια απωλεια. Εχω χασει την βαθμονομηση των μοιρων στην HQ5 μου. Ειναι το πλαστικο κουτακι με τις μοιρες του γεωγραφικου πλατους στο πλαι της βασης. Δυστυχως ξεκολλησε και επεσε και δεν μπορω πλεον να το βρω. Πρεπει λοιπον να κανω μια κατασκευη με μοιρογνωμονιο και να την κολλησω στην θεση της για να βαζω το γεωγραφικο πλατος του σημειου που βρισκομαι. Εχετε καμια ιδεα τι υλικα να χρησιμοποιησω. Εφοσον βρω κανα μοιρογνομωνιο στο μεγεθος αυτο λεω να φτιαξω μια κατασκευουλα και να το βαλω στην θεση της υποδοχης. Η διαμετρος του κυκλου ειναι κοντα στους 5,5 ποντους. Οπως με ενημερωσαν απο το πλανηταριο αυτος ειναι ο τροπος για να την φτιαξω. Υπαρχουν καποιες σκεψεις. Υ.Γ ... Εαν καποιος φιλος χρησιμοποιει την HQ5 εαν του ειναι ευκολο ας τραβηξει μια φωτο της βαθμονομησης της βασης και ας την τοποθετηση εδω. Θα βοηθησει πολυ.
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 29, 2007 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 29, 2007 Τι να την κανεις; Έτσι κι αλλιώς άχρηστη είναι. Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
THEO-007 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 29, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 29, 2007 απλα για να κλεισω εκεινη την τρυπα. Η πολικη ευθυγραμμιση δεν ειναι πιο καλη βαζοντας το γεωγραφικο πλατος. Δεν βοηθαει καλυτερα στην αστροφωτο....?
παναγιωτης Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 29, 2007 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 29, 2007 RTFM... (Δεν νομίζω η paramount να έχει μοίρες, ούτε καν πολική διόπτρα...) Εγώ πάντως δεν έχω συμβουλευτεί ποτέ αυτά το μοιρογνωμόνιο. Είναι μόνο για χοντρα πράματα. Την τρύπα κάληψέ την με ότι θες, δεν είναι απαραίτητο αυτό... Την ώρα που εμείς κοιτάμε τα , τα βλέπουν και κάποιοι άλλοι, ίσως όχι από τον δικό μας κόσμο...
παναγιωτης Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 29, 2007 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 29, 2007 Η στήριξή σου είναι η EQ5 όχι HQ5, δεν υπάρχει τέτοια... Την ώρα που εμείς κοιτάμε τα , τα βλέπουν και κάποιοι άλλοι, ίσως όχι από τον δικό μας κόσμο...
Bi2L Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 29, 2007 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 29, 2007 Η στήριξή σου είναι η EQ5 όχι HQ5, δεν υπάρχει τέτοια... http://www.skywatchertelescope.net/swtinc/product.php?class1=3&class2=302 EQ5 (EQ4) The EQ5 (EQ4) provides the precision and stability needed for serious observing. With single or double axis motor drive attached, it becomes the perfect instrument for deep-sky photography. Standard features of the EQ5 (EQ4) include a built-in holder for polar scope, a latitude adjuster with micrometer scale, an azimuth polar-alignment adjuster, aluminum setting circles, large manual slow-motion tracking controls, and a bubble level. Back to Top Technical specifications HEQ5 This heavy-duty mount is a smaller version of the sturdy EQ6 mount. It is specially designed for observers who need the steadiness of the EQ6 mount, but find the EQ6 mount too physically demanding. Like the EQ6 mount, this high-precision equatorial mount features engraved aluminum setting circles and a latitude scale, built-in polarscope for both North and Southern Hemisphere use, large R.A. and DEC. locking clamps, electric slow-motion controls on both axes, and retractable counterweight shaft and counterweight. The proposed strong and rigid field tripod is remarkably stable with adjustable height, incorporating 1.5"-diameter steel tripod legs. Βασίλης ΜεταλληνόςOO 16 1600 f4ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200ED80 600 f7.5, Vixen9x63Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi1202009年7月22號日食 - 2017 Aug 21www.metallinos.net
Bi2L Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 29, 2007 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 29, 2007 Εχω χασει την βαθμονομηση των μοιρων στην HQ5 μου. Ειναι το πλαστικο κουτακι με τις μοιρες του γεωγραφικου πλατους στο πλαι της βασης. Δυστυχως ξεκολλησε και επεσε και δεν μπορω πλεον να το βρω.Θες να βοησεις περισοτερο (που στο πλαι? μηπως εννοεις ΠΙΣΩ(νοτια) "το καπακι"?) Βασίλης ΜεταλληνόςOO 16 1600 f4ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200ED80 600 f7.5, Vixen9x63Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi1202009年7月22號日食 - 2017 Aug 21www.metallinos.net
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 29, 2007 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 29, 2007 Η πολικη ευθυγραμμιση δεν ειναι πιο καλη βαζοντας το γεωγραφικο πλατος. Όχι. Ή με πολική διόπτρα θα πας ή με διολίσθηση. Αναλόγως του πόση ακρίβεια θέλεις. Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
THEO-007 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 29, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 29, 2007 Εχω χασει την βαθμονομηση των μοιρων στην HQ5 μου. Ειναι το πλαστικο κουτακι με τις μοιρες του γεωγραφικου πλατους στο πλαι της βασης. Δυστυχως ξεκολλησε και επεσε και δεν μπορω πλεον να το βρω.Θες να βοησεις περισοτερο (που στο πλαι? μηπως εννοεις ΠΙΣΩ(νοτια) "το καπακι"?) Η βαση ειναι η EQ5. Εκανα λαθος. Η διαβαθμιση που εχασα ειναι εκει που ειναι το σημα της βασης στην φωτο.
THEO-007 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 29, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 29, 2007 RTFM... (Δεν νομίζω η paramount να έχει μοίρες, ούτε καν πολική διόπτρα...) Εγώ πάντως δεν έχω συμβουλευτεί ποτέ αυτά το μοιρογνωμόνιο. Είναι μόνο για χοντρα πράματα. Την τρύπα κάληψέ την με ότι θες, δεν είναι απαραίτητο αυτό... Παναγιωτη οταν λες χοντρα πραγματα τι εννοεις. Που χρησιμοποιειται περισσοτερο αυτη η διαβαθμιση.
Bi2L Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 29, 2007 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 29, 2007 Εχω χασει την βαθμονομηση των μοιρων στην HQ5 μου. Ειναι το πλαστικο κουτακι με τις μοιρες του γεωγραφικου πλατους στο πλαι της βασης. Δυστυχως ξεκολλησε και επεσε και δεν μπορω πλεον να το βρω.Θες να βοησεις περισοτερο (που στο πλαι? μηπως εννοεις ΠΙΣΩ(νοτια) "το καπακι"?) Η βαση ειναι η EQ5. Εκανα λαθος. Η διαβαθμιση που εχασα ειναι εκει που ειναι το σημα της βασης στην φωτο.ΟΚ τωρα καλυτερα Βασίλης ΜεταλληνόςOO 16 1600 f4ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200ED80 600 f7.5, Vixen9x63Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi1202009年7月22號日食 - 2017 Aug 21www.metallinos.net
Bi2L Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 29, 2007 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 29, 2007 Αν παρεις τηλ το Πλανηταριο Θεσσ. Δεν θα εχουν Ανταλακτικο? Βασίλης ΜεταλληνόςOO 16 1600 f4ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200ED80 600 f7.5, Vixen9x63Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi1202009年7月22號日食 - 2017 Aug 21www.metallinos.net
THEO-007 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 29, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 29, 2007 Δεν βγαινει ανταλλακτικο αλλα εαν η δουλεια της πολικης ευθυγραμμισης γινεται πολυ καλυτερα με την πολικη διοπτρα και χωρις να χρειαζεται το γεωγραφικο πλατος τοτε απλα θα κλεισω το ανοιχτο μερος και θα παρω μια διοπτριτσα.
παναγιωτης Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 29, 2007 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 29, 2007 Tα χοντρά είναι ότι βάζεις την στήριξη περίπου στις 37 μοίρες στο μοιρογνωμόνιο ώστε να δεις τον πολικό στην πολική διόπτρα χωρίς να πολυψάξεις. Μετά κάνεις πολική ευθυγράμμιση. Την ώρα που εμείς κοιτάμε τα , τα βλέπουν και κάποιοι άλλοι, ίσως όχι από τον δικό μας κόσμο...
THEO-007 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 29, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 29, 2007 Τοτε θα κανω το εξης. 1) θα βαλω την διοπτρα και θα κεντραρω το τηλεσκοπιο ωστε να βρισκεται σε καθετη θεση πανω στην βαση. 2) θα ρυθμισω τον τριποδα με το αλφαδι. 3) Θα κατεβασω την βαση στο χαμηλοτερο σημειο με τους κοχλιες γεωγραφικου πλατους (ανυψωσης) 4) Θα το ανεβασω μεχρις οτου βαλω τον πολικο αστερα στην διοπτρα. 5) Θα χαραξω ενα σημαδακι στην βαση στο σημειο που θα βρισκεται ο δεικτης εκεινη την στιγμη. Σημειο το οποιο προφανως ειναι οι 38 μοιρες γεωγραφικο πλατος. Ειναι λαθος καποια κινηση απο αυτες που εγραψα για την πολικη ευθυγραμιση στην αθηνα........? Με μπερδευουν μονο οι 90 μοιρες τις αποκλισης του τηλεσκοπιου. Ποτε να τις βαλω.
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 29, 2007 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 29, 2007 Θα διαβάσεις τις αναλυτικότατες οδηγίες και μετά θα κάνεις ερωτήσεις. http://www.skywatchertelescope.net/swtsupport/Instruction_Manuals/Polarscope.pdf Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
THEO-007 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 30, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 30, 2007 Αυτα τα εχω ηδη διαβασει και τα καταλαβα. Αυτο που δεν καταλαβα ειναι πως βαζουμε τις 90 μοιρες στην αποκλιση. Μιλαω για το ροδακι με τις διαβαθμισεις που βρισκεται πανω απο τα αντιβαρα. Εαν πχ κανω ΠΟΛΙΚΗ με καθετο το τηλεσκοπιο στην βαση χωρις να το πειραξω καθολου στην ολη διαδικασια της ευθυγραμμισης πρεπει να στριψω το ροδακι της αποκλισης στις 90 μοιρες. Αυτο δεν ειναι το σωστο. Θελω να πω οτι στην πολικη ευθυγραμμιση η αποκλιση πρεπει να δειχνει 90 μοιρες ετσι ωστε οταν βαζουμε αποκλιση αλλων στοχων να πεφτουμε πανω. Ετσι δεν ειναι η κανω λαθος...?
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 30, 2007 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 30, 2007 Θα σου δώσω μια συμβουλη σαν παλαιότερος στο "άθλημα" την οποία δεν θα συζητήσω περαιτερω.ΞΕΧΝΑ τη στόχευση αντικειμένων με κύκλους με τη βάση που έχεις. Δεν θα βρεις τίποτα και θα είναι και πολύ χειρότερα.Δεν έχουν ακρίβεια αφ ενός και αφ εταίρου όταν θα πρέπει να περιστρέφεις τον οπτικο σωλήνα για να έρθει σε θέση που να διευκολύνει την παρατήρηση ο προσοφθαλμιος θα χάνεις το στόχο. Σε τηλεσκόπια και βάσεις μαζικής παραγωγής η μηχανική κατασκευή δεν είναι ακριβείας.Και τα "GOTO" νευτώνια έχουν το ίδιο πρόβλημα. Στα SC δεν χρειάζεται περιστροφή του σωλήνα και δεν υπάρχει πρόβλημα. ΥΓ Δεν πιστεύω να κάνεις πολική ευθυγράμμιση με το τηλεσκόπιο πάνω στη βάση...Ποιό είναι το δύσκολο με τον κύκλο της απόκλισης; Αφού έχεις κάνει πολική ευθυγράμμιση στοχεύεις ένα άστρο γνωστής απόκλισης βάζεις την ένδειξη στον κύκλο και είσαι οκ. Μια φορά το κάνεις αυτό. Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
THEO-007 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 30, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 30, 2007 Θα σου δώσω μια συμβουλη σαν παλαιότερος στο "άθλημα" την οποία δεν θα συζητήσω περαιτερω.ΞΕΧΝΑ τη στόχευση αντικειμένων με κύκλους με τη βάση που έχεις. Δεν θα βρεις τίποτα και θα είναι και πολύ χειρότερα.Δεν έχουν ακρίβεια αφ ενός και αφ εταίρου όταν θα πρέπει να περιστρέφεις τον οπτικο σωλήνα για να έρθει σε θέση που να διευκολύνει την παρατήρηση ο προσοφθαλμιος θα χάνεις το στόχο. Σε τηλεσκόπια και βάσεις μαζικής παραγωγής η μηχανική κατασκευή δεν είναι ακριβείας.Και τα "GOTO" νευτώνια έχουν το ίδιο πρόβλημα. Στα SC δεν χρειάζεται περιστροφή του σωλήνα και δεν υπάρχει πρόβλημα. ΥΓ Δεν πιστεύω να κάνεις πολική ευθυγράμμιση με το τηλεσκόπιο πάνω στη βάση...Ποιό είναι το δύσκολο με τον κύκλο της απόκλισης; Αφού έχεις κάνει πολική ευθυγράμμιση στοχεύεις ένα άστρο γνωστής απόκλισης βάζεις την ένδειξη στον κύκλο και είσαι οκ. Μια φορά το κάνεις αυτό. Οχι ευθυγραμμιση με το τηλεσκοπιο επανω φυσικα. Εαν πχ μετα την πολικη ευθυγραμμιση βαλω το τηλεσκοπιο πανω και στοχευσω πολικο αστερα βαζω την αποκλιση του πολικου αστερα στον δισκο. Αυτο εννοεις.
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 30, 2007 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 30, 2007 Δεν είναι ανάγκη να είναι ο πολικός. Οποιοσδήποτε μπορεί να είναι αρκεί να ξερεις την απόκλισή του. Ο πολικός μάλιστα δεν ενδείκνυται. Με ισημερινή στήριξη είναι δύσκολο να τον στοχεύσεις. Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
alepohori Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 30, 2007 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 30, 2007 Οχι ευθυγραμμιση με το τηλεσκοπιο επανω φυσικα. Εαν πχ μετα την πολικη ευθυγραμμιση βαλω το τηλεσκοπιο πανω και στοχευσω πολικο αστερα βαζω την αποκλιση του πολικου αστερα στον δισκο. Αυτο εννοεις. Καλό είναι να χρησιμοποιήσεις αστέρι κοντά στον ουράνιο ισημερινό,ώστε να ελαχιστοποιήσεις τα σφάλματα. Ο Bellatrix του Ωρίωνα για παράδειγμα,δίνει καλές συντεταγμένες. Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα