Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Παρατήρηση απο Βουνό ή απο Θάλασσα ή τελος παντων απο Ψηλα ή απο Χαμηλα.

Που ειναι καλύτερο μερος για παρατήρηση ψηλα σε ενα βουνό ή χαμηλα σε μια παραλια; Ρωταω γιατι σε ενα βουνο συνηθως φυσαει αρκετα και πολλες φορες μαζευει συννεφα + οτι αν μενεις σε ενα μετριο Νησι (πχ Κερκυρα) οπου το μεγαλυτερο βουνο ειναι 914μετρα (βουνο ας γελασω) εχει ΟΛΑ τα φωτα του νησιου απο κατω, οποτε αρκετη φωτορυπανση.

Ή ειναι καλυτερα σε μια απομονομενη παραλια μακρια απο φωτα και με πολυ μεγαλο οπτικο πεδια αλλα με αρκετη υγρασια + οτι τι φως διανύει μεγαλύτερη αποσταση στην ατμοσφαιρα.

Για πειτε την γνωμη σας.

Ευχαριστω

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε
Δεν έχω κάνει παρατήρηση σε παραλία αλλά φαντάζομαι οτι μπορεί να υπάρξει πρόβλημα με την άμμο. Αν δεν έχει υγρασία τότε πολύ πιθανό να φυσάει. Ξέρουμε τι γίνεται αν φυσάει στην παραλία. Σηκώνεται η άμμος και μπαίνει παντού. Έτσι μπορεί να υποστούν σοβαρές βλάβες όπως γρατζουνιές σε προσοφθάλμια και κάτοπτρο. Οπότε δεν νομίζω να είναι καλή ιδέα. Σε αυτό μπορεί να κάνω και λάθος αλλά φίλαγε τα ρούχα σου... Επίσης όσο ποιό ψηλά τόσο ποιό καλά από άποψη ατμόσφαιρας.
Δημοσιεύτηκε

Βασικα σε δρομο διπλα (πανω, μεσα) σε παραλια, Δεν μου εχει συμβει ποτε προβλημα με την αμμο ( 39°26'43.59"N 19°53'41.75"E ). Το καλο που εχει η παραλια ειναι οτι εχεις τεραστιο οπτικο πεδιο, σκεψου οτι βλεπω τον Γαλαξια να δυει μεσα στην θαλασσα και να καθρεπτιζεται επανω της :mrgreen: Μαγεια :cheesy:

Απλα ψαχνω να βρω αναλακτικα μερη για παρατηρηση.

Επίσης όσο ποιό ψηλά τόσο ποιό καλά από άποψη ατμόσφαιρας.

Παιζει τοσο πολυ ρολο??? :-s

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε

Φίλε Bi2L,

Αυτό που γενικά πρέπει να μας ενδιαφέρει, είναι ο κατασκότεινος ουρανός οπουδήποτε υπάρχει και μπορούμε να τον προσεγγίσουμε.

Στη συνέχεια εξαρτάτε τι προτιμήσεις μπορεί να έχουμε στην παρατήρηση μας. Αν μας ενδιαφέρει η παρατήρηση της Σελήνης, των Πλανητών, διπλών αστέρων, μεταβλητών αστέρων και κάποιων αρκετά φωτεινών deep sky τότε η παρατήρηση μπορεί να γίνει από χαμηλό υψόμετρο, άνετα.

Εάν θέλουμε να παρατηρήσουμε αμυδρούς deep sky στόχους, και να έχουμε πολύ καλύτερης ποιότητας είδωλα μέσα από τον προσοφθάλμιο σε κάθε αντικείμενο που θα παρατηρήσουμε, τότε το υψόμετρο επιβάλλεται.

Ο άνεμος η υγρασία τα σύννεφα η ποιότητα του seeing και η διαύγεια στην ατμόσφαιρα επηρεάζουν την παρατήρηση όπου και να βρισκόμαστε το ίδιο.

The stars that have most glory, have no rest.

www.spartastronomy.gr

Δημοσιεύτηκε

Μ Α Κ Ρ Υ Α απο κάθε παραλια. Ακόμα και αν δεν φυσάει, η αυρα της θαλασσας καταστρέφει το κάτοπτρο. , όσο μακριά και αν ειστε από την θάλασσα, τα οπτικά ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ!!

Τα άλατα είναι ο,τι χειρότερο μπορει να καθίσει στο κάτοπτρο.

Παντα βουνό.

Αφήστε τις παραλίες για το καλοκαίρι με το κοριτσι σας παρατηρώντας με γυμνά μάτια και.... γυμνά κορμια... :-$ :-$ :-$ :-note :-note :-note

Όλη της τη ζωή μελετούσε το σύμπαν, αλλά είχε παραβλέψει το πιο ξεκάθαρο μήνυμά του.

Για τα μικρά πλάσματα σαν εμάς η απεραντοσύνη του γίνεται υποφερτή μονάχα μέσω της αγάπης.

C. Sagan. Επαφή.

Δημοσιεύτηκε
Μ Α Κ Ρ Υ Α απο κάθε παραλια. Ακόμα και αν δεν φυσάει, η αυρα της θαλασσας καταστρέφει το κάτοπτρο. , όσο μακριά και αν ειστε από την θάλασσα, τα οπτικά ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ!

Παιδια Ευχαριστω. Δεν ειχα σκεφτει οτι η θαλασσια αυρα κανει ζημια :-s πω πω και ολο το καλοκαιρι πηγαινα για αστροπαρατηρηση στην Παραλια ](*,) ](*,) aouch :shock: :roll:

Και μου αρεσε παρα πολυ στην Παραλια... Ωρα να ξαναπαρουμε τα βουνα.

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε
Βεβαια εδω η διαφορα δν ειναι μεγαλη αλλα ας μην ξεχναμε οτι τα μεγαλα τηλεσκοπια κατασκευαζονται σε μεγαλα υψομετρα :wink:

Aσε την ψυχη σου να σταθει νηφαλια και αταραχη μπροστα σε ενα εκατομμυριο συμπαντα!!!

:cheesy: :cheesy:

Φιλικα,

Βαλογιαννης Γιωργος

Δημοσιεύτηκε

Γνώμη μου...

Παρατήρηση απο το βουνό γιατί μας φέρνει πιό κοντά στον ουρανό που τόσο αγαπάμε...

Εστω και κατα 500 ή και παραπάνω μέτρα μόνο...

dreamers and not, do not lower the head...
Δημοσιεύτηκε
Γνώμη μου...

Παρατήρηση απο το βουνό γιατί μας φέρνει πιό κοντά στον ουρανό που τόσο αγαπάμε...

Δεν μπορω παρα να συμφωνησω φιλε elohim =D> :D =D> :D

"Nowadays in science there is no EUREKA!There is only ...hmm that''s funny..."
Δημοσιεύτηκε
Γνώμη μου...

Σωστος!! :wink:

Aσε την ψυχη σου να σταθει νηφαλια και αταραχη μπροστα σε ενα εκατομμυριο συμπαντα!!!

:cheesy: :cheesy:

Φιλικα,

Βαλογιαννης Γιωργος

Δημοσιεύτηκε

Βουνό και πάλι βουνό!

Απόλυτη ησυχία, πιο καθαρός ουρανός, μακριά από περίεργους και απρόσεκτους (ακόμα θυμάμαι το Σάββα να λέει πως έπεσε ένας πιτσιρικάς μπροστά στο τήλε σε ένα αστροπάρτυ και έπεσε όλη η άμμος μέσα - το κάτοπτρο ήταν πλέον πίνακας αφηρημένης τέχνης!! ](*,) ](*,) ), και φυσικά μακριά από άλατα!!

Κάποιος παλαιότερα είχε ποστάρει πως είχε στήσει ένα καταδιοπτρικό 200 μέτρα μακριά από τη θάλασσα και είχε αέρα προς το τήλε, το μπροστά τζάμι έπαθε μεγάλη ζημιά... :!:

ΣΤΕΛΛΑ, ΓΙΩΡΓΟ, ΒΑΣΙΛΗ, ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΕΚΕΙ ΨΗΛΑ...
Δημοσιεύτηκε

Τα παντα ειναι υποθετικα και που βρησκεσε, εγω πχ δεν μπορω να παω καπου καλα σε βουνο γιατι ... οπως ειπε και ο sheliak τα φωτα της πολης/χωριο/κτλ με ενοχλουν :( . Επεισεις δεν εχω καλο οπτικο πεδιο στο βουνο λογο δεντρων/βραχων (αν και μπορει να υπαρχει καποιο καλο σημειο αλλα να μην το εχω βρει ακομα). Ναι στο βουνο εχει πολυ καλο ουρανο απο θεμα seeing.

Βουνό και πάλι βουνό!

Απόλυτη ησυχία, πιο καθαρός ουρανός, μακριά από περίεργους και απρόσεκτους (ακόμα θυμάμαι το Σάββα να λέει πως έπεσε ένας πιτσιρικάς μπροστά στο τήλε σε ένα αστροπάρτυ και έπεσε όλη η άμμος μέσα - το κάτοπτρο ήταν πλέον πίνακας αφηρημένης τέχνης!! ](*,) ](*,) ), και φυσικά μακριά από άλατα!!

Κάποιος παλαιότερα είχε ποστάρει πως είχε στήσει ένα καταδιοπτρικό 200 μέτρα μακριά από τη θάλασσα και είχε αέρα προς το τήλε, το μπροστά τζάμι έπαθε μεγάλη ζημιά... :!:

Ολο το καλοκαιρι πηγαινα στην θαλασσα και ποτε δεν ειχα προβλημα με την αμμο (αν και ποτε δεν πηγα οταν ειχε αερα). Τωρα που εμαθα το προβλημα με την θαλασσια αυρα μαλλον δυσκολα θα ξαναπαω... βεβαια εκει που πηγαινα δεν με ενοχλουσε κανεις, και ειχα σουπερ ουρανο διοτι εκει υπηρχε μονο η Μεσογειος :D

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε
Εμείς οι ερασιτέχνες αστρονόμοι παίρνουμε τα βουνά!!!!!!!!

.

Καλα τα λες, απλα ψαχνω να βρω την Χρυση Τομη. Και επεισεις μια νεα τοποθεσια για να παρατηρω :lol: :lol:

Εχετε ακούσει κανέναν να λέει ότι παίρνει τις παραλίες..???

Τους νησιωτες :cheesy: Αφου δεν εχουμε "βουνα", τα μονα θεοσκοτεινα σημεια ειναι οι παραλιες :cheesy: :cheesy:

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε

Ρε παιδια να ρωτησω κατι, αντε και επιλεγουμε μια τοποθεσια σε ενα ορεινο μερος και σιγουρα ερημικο γιατι λογικα μονο ετσι θα πληρει τις προυποθεσεις (για την περιπτωση μου κοντα στην αθηνα).

Και πες πως ερχεται και ενας ακομα φιλος το πολυ δυο (γιατι ακομα φιλη που να ασχολειται με τηλεσκοπια δεν εχω βρει..).

Και πες πως παμε στο βουνο λοιπον δυο ατομα με τα τηλεσκοπια, την βαση, τα προσοφθαλμια, κανα φιλτρο, κανα barlow, την φωτογραφική, και σε προχωρημενη περιπτωση με ενα laptop και μια ccd ή και web cam, δηλαδη με εναν πολυτιμο εξοπλισμο..

Και ρωταω λοιπον δεν θα επρεπε να φοβομαστε με εναν τετοιο εξοπλισμο στις ερημιες?? (και αναφερομαι σε φοβους απωλειας εξοπλισμου :D)

Δεν ξερω γιατι αλλα καθε φορα που πηγαινω για παρατηρηση εχω σε ενα βαθμο(μικρο) μια αισθηση ρισκο. 8-[

Κανω λαθος?

Δημοσιεύτηκε

Παιδια εγω εδω στην Κερκυρα δεν εχω και ιδιαιτερο προβλημα με ληστες, αφου φανταστειτε μια μερα (νυχτα) με πειρε ο υπνος στην παραλια και ειχα ολα τα πραγματα εξω (laptop, βαση, τηλεσκοπιο,κυαλια,προσοφθαλμια,τα κλειδι στην μιζα κτλ) αλλα.... επειδη ποτε δεν ξερει τι μπορει να συμβει και ειμαι σε συνορα (Ιταλια-Αλβανια-Ελλαδα) και κανουν "διακινηση" εχω μαζι μου ενα αυτοσχεδιο γκλοπ =;

By the way το topic μου λεει για βουνα ή θαλασσα :-note Any way (ειναι και δεν ειναι σχετικο)

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε
H ερωτηση μου ειναι στα ορια της σχετικοτητας με το θεμα δεν νομιζω οτι ξεφευγει.

Οπως το παρει κανεις..

Ναι εννοειτε αυτο, για αυτο και απαντησα στο θεμα.

Παντως το θεμα τις ασφαλειας ειναι αρκετα σημαντικό, γιατι μια φορα να σου συμβει κατι.... δεν θελει και δευτερη :-&

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε

Αυτο ειναι αληθεια, αυτο που με προβληματιζει ειναι οτι αρκετες φορες εχουν σταματησει διερχομενοι απο περιεργεια για να ριξουν μια ματια, μου εχει τυχει μια φορα (κ μην παρεξηγηθω με αυτο που λεω) ενω ειχα στησει να ερθουν διπλα μου (στο χωρο που παρατηρουσα) καμια 10αριά αλλοδαποι με πολλες μπυρες και φωνες.. εκει προβληματιστικα αρκετα..και μαλιστα παρατηρω απο μερος οπου οι διαρηξεις ειναι συχνες..

Κ για να το συνδεσω με το θεμα,και κλεινω εδω, δεν ξερω αλλα το βουνο σε ενα βαθμο για τον συγκεκριμενο λογο με αγριευει περισσοτερο απο την θαλασσα..

Αλλα ειναι αυτη η αλμυρα της που την κανει απαγορευτικη.. :D

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης