Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Θέλω να με συγχωρήσουν οι απανταχού astrovoxίτες αν του φόβησα. Ευτυχώς δεν προκλήθηκε καμία βλάβη ή γρατζουνιά στο κάτοπτρο μέχρι στιγμής. Το αν θα πάθει αργότερα ο χρόνος θα δείξει (αν και δεν το νομίζω). Εν πάση περιπτώση πήρα το μάθημά μου. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω έτσι κι αλλιώς για τις όποιες απαντήσεις σας.

Καλές παρατηρήσεις..

• 6 έτη αργότερα...
Δημοσιεύτηκε
Παιδιά πολλές καλησπέρες από Δραπετσώνα μεριά. Είμαι νέος στο φόρουμ, αν και το πρώτο μου τηλεσκόπιο το απέκτησα από τα 10 μου το μακρινό '94. Τώρα ποιο είναι το προβλημά μου? Αμέσως. Έχω από το 2005, το dobsonian XT10 της ORION, των 25 εκατοστών. Από τότε μέχρι και σήμερα, δεν έχω προβεί σε καμία ενέργεια καθαρισμού του πρωτεύοντος κατόπτρου.... Είναι ψιλοχάλια στην σκόνη... Βρήκα από τις παραπάνω αναρτήσεις τρόπους καθαρισμού, αλλά το θέμα είναι μετά πως θα ξαναμονταρίσω στη σωστή θέση το κάτοπτρο??? #-o #-o #-o Ευχαριστώ πολύ παίδες.
Δημοσιεύτηκε

Καλώς ήρθες στο Astrovox!

Θα πρότεινα να αγνοήσεις παντελώς αυτό εδώ το αρχαίο νήμα του 2007 και τις συγκεκριμένες αναρτήσεις και να ακολουθήσεις ΚΑΤΑ ΓΡΑΜΜΑ τις παρακάτω οδηγίες, χωρίς να αποκλίνεις καθόλου από αυτές!!

Για το καλό του κατόπτρου σου και...της ψυχικής σου υγείας! :D Το λέω γιατί το να το βλάψεις από αμάθεια θα σε κάνει να στεναχωρηθείς αρκετά, οπότε ακολουθώντας τις οδηγίες στο link, δεν θα έχεις κανένα απολύτως πρόβλημα!

http://astronomia.org.gr/pdf/milonas-katoptra.pdf

Καλή επιτυχία στο πλύσιμο. :mrgreen:

Στο μοντάρισμα θα προσέξεις να μην σφίξεις πολύ τα clips που συγκρατούν το κάτοπτρο. Ίσα να ακουμπάνε ελαφρά στην επιφάνεια για να μην δημιουργήσεις αστιγματισμό στο κάτοπτρο. Προσοχή και με το κατσαβίδι, θα το κρατάς και με τα 2 χέρια, ένα στην λαβή και ένα στην μύτη κάτω που θα βιδώνει για να μην σου ξεφύγει και πέσει πάνω στο κάτοπτρο. Καλό είναι να φοράς λευκά γάντια μιας χρήσεως στην όλη διαδικασία, προς αποφυγήν αγγίγματος της επιφάνειάς του.

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Δημοσιεύτηκε

καλωσορισες συντοπιτη , λιγο πιο πανω σου μενω (Αγ Δημητριος ) . Ακολουθησε πιστα τις οδηγιες που

αναφερονται στο λινκ που σου εγραψε ο Τασσος και δεν θα εχεις προβλημα .

Γεια χαρα και ευχαριστω για τα ψαρια!
Δημοσιεύτηκε
Παιδιά σας ευχαριστώ πολύ, κυρίως για το πολύ ζεστό καλωσόρισμα! :D :D :D :D :D Θα κάτσω να μελετήσω με προσοχή τις οδηγίες που μου παρέχεις Τάσο! Μιλάμε την προηγούμενη άνοιξη είχε τον πιο καθαρό νυχτερινό ουρανό εδώ στη Δραπετσώνα που δεν τον έχω ξαναζήσει! Συντοπίτη μου 50mm θα συμφωνείς, ε? Έκανα ένα καταπληκτικό κατέβασμα πλανητικών νεφελωμάτων, όπως για παράδειγμα την turtle nebula NGC 6210 στον Ηρακλή και την NGC 6572 στον Οφιούχο! Μέσα απ'την πόλη! Όλα αυτά σας τα ανέφερα γιατί αναρωτήθηκα, αν με τόσο σκονισμένο κάτοπτρο βλέπω σε τόσο βάθος, τι θα βλέπω με τον καθρέπτη να γυαλίζει! Συντοπίτη μου εγώ στο τσιμεντάδικο μένω, απέναντι από το τεχνικό λύκειο. Τα καθαρά βράδια τα περνάω ΠΑΝΤΑ στην ταράτσα! \:D/ \:D/ \:D/ Τάσο σε ξανα ευχαριστώ για το πολύ χρήσιμο link, σας ευχαριστώ για το θερμό καλωσόρισμα! :mrgreen: =D>

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης