Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Γεια σας. Αν και σας παρακολουθώ πολύ καιρό, είναι η πρώτη φορά που γράφω στο Forum.

Είμαι από την Θεσσαλονίκη. Ασχολούμαι πολλά χρόνια με την Αστρονομία (44 χρόνια).

Η πρώτη μου παρατήρηση ήταν όταν σε μια βόλτα στην παραλία κοντά στον Λευκό Πύργο, κοίταξα την Σελήνη μέσα από ένα διοπτρικό (πρέπει να ήταν ένα 4 ιντσο 1000 mm}και έμεινα με το στόμα ανοιχτό βλέποντας τους κρατήρες. Το τηλεσκόπιο το είχε κάποιος σαν «πλανόδιος Αστρονόμος».Έδινες 1 δραχμή και έβλεπες από το τηλεσκόπιο.

Τότε ήμουν περίπου 7 χρονών. Από τότε αγάπησα την αστρονομία και η αγάπη αυτή συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Σήμερα έχω ένα 8 ιντσο LX10 MEADE.

Θα ήθελα την γνώμη σας σχετικά με τις ψηφιακές SLR με αισθητήρες CMOS (όπως CANON 400D) ή CCD (Nikon D40X) σχετικά με την Αστροφωτογράφιση.

Ευχαριστώ. Θανάσης Πέτσας.

Φιλικά,

Θανάσης Πέτσας

Δημοσιεύτηκε

Έχω την εντύπωση οτι οι αισθητήρες CCD είναι καλύτεροι από τους CMOS. Νομίζω ότι έχει να κάνει με τα επίπεδα θορύβου που προκύπτουν με τους εν λόγω αισθητήρες. Παλιότερα είχα μπει στο τρυπάκι να πάρω μια web-camera για αστροφωτογράφηση πλανητών και κατέληξα στο συμπέρασμα οτι η Philips Tucam ήταν η καλύτερη για το λόγω ότι ''φορούσε'' CCD αισθητήρα. Δεν ξέρω όμως τι συμβαίνει στην περίπτωση των DSLR.

Ελπίζω να βοήθησα.

Δημοσιεύτηκε

Σε γενικές γραμμές τα CCD ακόμη υπερέχουν σε ευαισθησια και σε θέματα θορύβου από τα CMOS, και αυτό έχει να κάνει με τον σχεδιασμό τους. Αυτο ισχύει στις web και στις αστρονομικες καμερες, αλλά με το καιρό θα εξαλειφθεί γιατί τα CMOS είναι ποιο οικονομικά, εύκολα στην παραγωγή, και μπορουν να τροφοδοτουνται με χαμηλοτερο βολταζ (αρα χαμηλοτερος θορυβος) οπότε και η έρευνα είναι στραμενη προς αυτά.

Στο θέμα DSLR όμως, όσο αφορα το χόμπι μας, υπάρχει ένα παράδοξο: οι μηχανές που αποδίδουν καλύτερα είναι οι Canon λογω των ειδικών CMOS αισθητήρων τους που παραγουν πολυ χαμηλοτερα επιπεδα θορυβου εχοντας ικανοποιητική ευαισθησια

Επίσης θα πρεπει να λαβεις υποψη και αλλους παραγοντες, οπως για παραδειγμα ποσο ευελικτη ειναι η μηχανη και ποσο μπορεις να την ελεγχεις χειροκινητα, τα αυτοματα συστηματα δεν δουλευουν στην αστρωφοτογραφηση. Ποσο καλος ειναι ο εσωτερικος επεξεργαστης, αν μπορεις να εχεις raw image, ή/και καλουδια όπως mirror lockup, καθαρισμο του αισθητηρα, ευκολια στη αφαιρεση του εσωτερικου IR φιλτρου, δυνατοτητα αποκοπής του εσωτερικού amplifier στις μεγαλες εκθεσεις κ.α.π.

Για φωτογραφηση με τηλεφακους θα κοιταξεις να μη περιοριζεσαι μονο σε αυτοματους φακους : θες manual control

Μεταξύ των δυο ποιο πανω εγω θα επελεγα την Canon γιατι ειναι ωραιο εργαλειο, ενω η Nikon θα λεγα οτι παρα ειναι entry level - αν μιλαγες για D70/D80 το συζηταγαμε (και παλι οι ποιο εμπειροι θα σου λεγανε για Canon)

Ελπιζω να βοηθησα

Δημοσιεύτηκε
Σας ευχαριστώ για την βοήθεια.

μάλλον θα προτιμήσω και εγώ την CANON 400D ακολουθώντας τους πιό έμπειρους.

Ή αγόρασε μια μεταχειρισμένη Canon 300D ή 350D, σε τιμές παραπλήσιες με τους αριθμούς τους, για να γλιτώσεις χρήματα, αλλά κι επειδή οι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές γρήγορα απαξιώνονται από τα νέα μοντέλα που συνεχώς βγαίνουν.

Φιλικά

PapGeo

Δημοσιεύτηκε

Θα συμφωνησω και εγω με τον Γιωργο,

σε αναλογο διλημα ειχα βρεθει και εγω το καλοκαιρι μεταξυ των 350 και 400d τελικα κατεληξα στην 350 λογο πολλων καλων κριτικων που ειχα διαβασει και ειχα δει.Επισης ελαβα πολυ σοβαρα την γνωμη του Christian Bulli που εχει αναπτυξει το IRIS .

Το σχετικο λινκ http://www.astrosurf.org/buil/400d/400d.htm

(αν μπορειτε απο το google να το μεταφρασετε),

η διαπιστωση του ειναι οτι η 350 ειναι καταληλοτερη απο την 400 λογο του μεγαλυτερου pixel size και λογο του μειωμενου της θορυβου.Αν εβρισκες την 300αρα μεταχειρησμενη σε καλη τιμη θα ηταν επισης πολυ καλη ευκαιρια και μην ξεχνας οτι με την καταλληλη τροποποιση του IR CUT φιλτρου τα αποτελεσματα ειναι ακομα πιο εντυπωσιακα.

Ενδεικτικα

http://www.astroadventures.co.uk/main%20pages/deep%20sky01.htm

α....και κοιταξτε και τα αποτελεσματα αυτου του κυριου...

http://web.telia.com/~u18524382/ τρομακτικα καλες για τον εξοπλισμο που εχει.

Να ξεκαθαρησω πως για καθημερινη χρηση η 400 ειναι καπως καλυτερη απο τις αλλες 2 (λογικο αφου ο αισθητηρας της ειναι 10ΜΠ),αλλα για αστροφωτογραφια πιστευω πως η 300 και 350 ειναι καλυτερες.

12\"OrionOptics f/4 λ/10,

Εq6SkyScan Pro,canon 350d(unmodified),Atik1HS,

8"f/6 Meade Starfinder Equatorial Reflector,

NexStar4 Maksutov

70mm Skywatcher(οδηγητικο)

Busnell 4,5\" Equatorial Reflector(το πρωτο μου)

Λοιπα εξαρτηματα...

Δημοσιεύτηκε

Εγω επειδη πρωτου παρω dslr εψαξα αρκετους μηνες εχω να πω τα εξης.Αν και εχω μια nikon d80 πιστευω οτι η οικονομικη λυση για αστροφωτογραφιση ειναι μια canon 400d ενω η ιδανικοτερη ειναι η canon 40d γιατι προσφερη liveview με 10χ μεγενθυση που βοηθαει απιστευτα στην εστιαση, ειναι ποιοτικοτερη κατασκευη και εχει μικροφακους στο cmos που ενισχυει το φως αρα μειωνεται ο θορυβος.Η διαφορες αναμεσα στα ccd και cmos ειναι ΠΟΛΥ μικρες στις dslr με τα μεν ccd να εχουν λιγο καλυτερη αποκριση στα χρωματα και dynamic range ενω τα cmos λιγοτερο θορυβο λογο μικροτερης τασης λειτουργιας.Οι διαφορες γενικοτερα σε διαχειρηση θορυβου αναμεσα σε canon και nikon ειναι οι μεν canon να αφηνουν λιγο χρωματικο θορυβο σε υψηλα ISO για να μην αλοιωσουν την εικονα ενω οι nikon

κοβουν τελειως τον χρωματικο θορυβο εμφανιζοντας ομως εναν luminance θορυβο(μικρους ασπρομαυρους κοκκους ή film grain)που στην καθημερινη φωτογραφια ειναι καλυτερο απο το chroma noise, αλλα οχι στην αστροφωτογραφιση.Βεβαια στις dslr υπαρχουν και αλλα πολυ βασικα κριτηρια για να αποφασισεις(και γι αυτο εχω d80 :wink: )αλλα στην αστροφωτογραφια δεν χρειαζονται αυτα τα κριτηρια και ο ζυγος κλινει προς τις canon.Ελπιζω να βοηθησα και οχι να σε μπερδεψα :mrgreen: .

μερικα links

http://www.cameralabs.com/reviews/Canon_EOS_40D/

http://www.cameralabs.com/reviews/NikonD80/

http://www.cameralabs.com/features/10Megapixel_DSLR_test/

καθως και αυτο το πολυ καλο pdf

http://www.skynews.ca/PDF/SLRcameras.pdf

73 SV1EIH

Δεληγεωργόπουλος Δημήτριος

www.edsro.eu

sw1eih@yahoo.gr

GSO 6\" RC-CCD67 FR

ATIK 16 HR

ASI 120 mc ccd

NIKON D-7000

CANON EOS 500D(mod)

HEQ5 SKYSCAN PRO GOTO

Δημοσιεύτηκε

Σας ευχαριστώ πολύ για την προθυμία σας να με βοηθήσετε.

Θα μελετήσω τις απαντήσεις σας και θα προσπαθήσω να πάρω όσο γίνεται μια σωστή απόφαση.

Σας ευχαριστώ και πάλι.

Φιλικά,

Θανάσης Πέτσας

Δημοσιεύτηκε
Σε γενικές γραμμές τα CCD ακόμη υπερέχουν σε ευαισθησια και σε θέματα θορύβου από τα CMOS, και αυτό έχει να κάνει με τον σχεδιασμό τους. Αυτο ισχύει στις web και στις αστρονομικες καμερες, αλλά με το καιρό θα εξαλειφθεί γιατί τα CMOS είναι ποιο οικονομικά, εύκολα στην παραγωγή, και μπορουν να τροφοδοτουνται με χαμηλοτερο βολταζ (αρα χαμηλοτερος θορυβος) οπότε και η έρευνα είναι στραμενη προς αυτά.

Στο θέμα DSLR όμως, όσο αφορα το χόμπι μας, υπάρχει ένα παράδοξο: οι μηχανές που αποδίδουν καλύτερα είναι οι Canon λογω των ειδικών CMOS αισθητήρων τους που παραγουν πολυ χαμηλοτερα επιπεδα θορυβου εχοντας ικανοποιητική ευαισθησια

Επίσης θα πρεπει να λαβεις υποψη και αλλους παραγοντες, οπως για παραδειγμα ποσο ευελικτη ειναι η μηχανη και ποσο μπορεις να την ελεγχεις χειροκινητα, τα αυτοματα συστηματα δεν δουλευουν στην αστρωφοτογραφηση. Ποσο καλος ειναι ο εσωτερικος επεξεργαστης, αν μπορεις να εχεις raw image, ή/και καλουδια όπως mirror lockup, καθαρισμο του αισθητηρα, ευκολια στη αφαιρεση του εσωτερικου IR φιλτρου, δυνατοτητα αποκοπής του εσωτερικού amplifier στις μεγαλες εκθεσεις κ.α.π.

Για φωτογραφηση με τηλεφακους θα κοιταξεις να μη περιοριζεσαι μονο σε αυτοματους φακους : θες manual control

Μεταξύ των δυο ποιο πανω εγω θα επελεγα την Canon γιατι ειναι ωραιο εργαλειο, ενω η Nikon θα λεγα οτι παρα ειναι entry level - αν μιλαγες για D70/D80 το συζηταγαμε (και παλι οι ποιο εμπειροι θα σου λεγανε για Canon)

Ελπιζω να βοηθησα

Εχεις την καλοσυνη να μου πεις απο ποιο μενου θα μπορεσω να απενεργοποιησω το εσωτερικο amplifier στην canon eos 350 d για να γλιτωσω απο το red glow στο κατω μερος της φωτογραφιας οταν κανω μακρες εκθεσεις.Ευχαριστω.

Αποστολης. ](*,) ](*,) ](*,) ](*,) ](*,) ](*,)

Δημοσιεύτηκε

Δεν ενοούσα ότι είναι κάτι που προσφέρεται από τον κατασκευαστή από όσο ξέρω, είπα "δυνατότητα" και αναφερόμουνα σε αυτό:

http://glogg.jupiter-io.net/300D/amp_off/amp-off.asp

(Ενας από τους λόγους που αγαπάω την 300D μου είναι ότι την έχουν χακ-έψει μέχρι εκεί που δεν πάει.) Δεν ξέρω για άλλα μοντέλα αλλά στο ποιό πάνω αναφέρεται ότι πιθανών το ίδιο να γίνεται και στις ποιό νέες - δεν το έχω ψάξει να σου πω την αλήθεια.

Φυσικά η ψύξη με peltier (άλλη πατέντα για την 300) μπορεί να βελτιώσει αρκετά τα πράγματα.

Δημοσιεύτηκε
Δεν ενοούσα ότι είναι κάτι που προσφέρεται από τον κατασκευαστή από όσο ξέρω, είπα "δυνατότητα" και αναφερόμουνα σε αυτό:

http://glogg.jupiter-io.net/300D/amp_off/amp-off.asp

(Ενας από τους λόγους που αγαπάω την 300D μου είναι ότι την έχουν χακ-έψει μέχρι εκεί που δεν πάει.) Δεν ξέρω για άλλα μοντέλα αλλά στο ποιό πάνω αναφέρεται ότι πιθανών το ίδιο να γίνεται και στις ποιό νέες - δεν το έχω ψάξει να σου πω την αλήθεια.

Φυσικά η ψύξη με peltier (άλλη πατέντα για την 300) μπορεί να βελτιώσει αρκετά τα πράγματα.

Σε ευχαριστω για το λινκ αλλα για μενα ειναι ψιλα γραμματα...και φαινεται βουνο... :roll: :roll: :roll:
Δημοσιεύτηκε
Ναι, αλλά για κοίτα τι λέει στο λινκ, ουτε ο ίδιος το θεωρεί απαραίτητο αν βάλεις ψύξη, που είναι πολύ ποιό εύκολο. Ο πρώτος τρόπος για ψύξη προϋποθέτει άνοιγμα της κάμερας, ο δεύτερος απλά την "τυλίγει" σε ένα κουτάκι και την ψύχει ολόκληρη (ή μόνο το προστινό μέταλο της θήκης). Υπάρχουν λύσεις.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης