Jump to content

Τελαυταίο SOS λίγο πριν την τελική απόφαση


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Η αλήθεια είναι πως τόσο πολύ δεν έχω ψάξει στην ζωή μου για άλλη αγορά. Όμως βαρέθηκα να ψάχνω, ΘΕΛΩ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟ!!! Από τη άλλη ίσως να βαρεθήκατε και εσείς από την αναζήτησή μου..

Πριν λοιπόν πάω για αγορά θα ήθελα μια ακόμη γνώμη από εσάς αφού πρώτα προσπάθησα να ζυγίσω τα πράγματα και να λάβω σοβαρά υπ όψιν τις γνώμες αλλά και τις πληροφορίες που μου δώσατε.

Έκανα λοιπόν αυτό που με συμβούλεψε ο “filiatra”

Τέλος πάντων. Πρέπει να βάλεις προτεραιότητες. Πάρατήρηση? Τότε θες ένα 8'' κ πάνω. Φωτογράφιση? Αρκεί μία gp κ ένας μικρός σωλήνας.

Αφού λοιπόν δεν υπάρχει ένα τηλεσκόπιο που να κάνει για όλα επανατοποθέτησα τις προτεραιότητες μου.

 

Κατ αρχάς έχω καταλήξει στο ότι με ενδιαφέρει περισσότερο η πλανητική παρατήρηση και γενικά η παρατήρηση των φωτεινών σωμάτων του ουρανού. Και αυτό γιατί ακούω από εσάς πως οι γαλαξίες φαίνονται σαν αμυδρά συννεφάκια που δύσκολα ξεχωρίζουν οι σπείρες τους. Αυτό δεν με ενθουσιάζει σαν ιδέα. Ίσως κάνω λάθος. Ίσως απλά αλλιώς το φανταζόμουν. Δυστυχώς δεν γίνεται και κανένα αστροπάρτυ ώστε να αποκτήσω ουσιαστική άποψη. Επιπλέον η ιδέα της επίγειας παρατήρησης δεν με αφήνει και τελείως αδιάφορο. Αν φυσικά αυτό είναι εφικτό.

 

Από την άλλη βλέποντας με μια δεύτερη ματιά τα πράγματα λίγο ποιο ψύχραιμα και χωρίς ενθουσιασμούς που σίγουρα παρασύρουν σκέφτομαι πως δεν θέλω να διαθέσω πάνω από 500 ευρώ για αρχή. Στην συνέχεια βλέπουμε. Είχε δίκιο ο “roryt” όταν είπε:

iapetus, έχεις πάθει μπλοκάρισμα, ανεβάζεις την τιμή πολύ περισσότερο από ότι το είχες υπολογίσει, και ΔΕΝ εχεις υπολογίσει το κόστος των παρελκόμενων που είναι σεβαστό.

 

Το θέμα της φορητότητας παραμένει για μένα σημαντικό. Δεν με ενδιαφέρει ένα ογκώδες τηλεσκόπιο με μία βαριά στήριξη που θα το κάνει ακόμα ποιο δυσκίνητο. Τουλάχιστον στο ξεκίνημα. Τα ρομποτικά τα αποκλείω όχι μόνο γιατί είναι ακριβά αλλά και γιατί προσωπικά πιστεύω πως η ομορφιά της ενασχόλησης είναι τελικά στο να βρίσκεις εσύ τον στόχο και όχι αυτό για σένα. Τουλάχιστον αυτό κατάλαβα από τις ενθουσιώδεις περιγραφές των εμπειριών σας.

 

Το θέμα της σοβαρής αστροφωτογράφησης το αφήνω προς το παρόν σε δεύτερο χρόνο. Παρόλα αυτά θα ήθελα να κάνω και από την αρχή κάποιες δοκιμές έστω και αν αυτές είναι μέτριες ή ακόμα και αποτυχημένες. Ίσως μια Ισημερινή που να κινεί άνετα την SLR.

 

Μέσα λοιπόν από αυτές τις σκέψεις και αφού είδα και ξαναείδα πολλά μοντέλα και τύπους κατέληξα σε κάποια σχήματα για τα οποία θα ήθελα την γνώμη σας.

 

Ένα διοπτρικό αχρωματικό μεσαίου μεγέθους για πλανητική και επίγεια παρατήρηση με μία EQ3-2 πάνω στην οποία θα στηρίζεται και μόνη της η SLR.

a. SW 102/1000 EQ 3-2 ή το SW 120/1000 EQ 3-2

b. Bresser Messier R-102/1000 Equatorial MON2

c. Celestron Omni XLT 102/1000 CG4

Το ζήτημα είναι ποια οπτικά είναι καλύτερα (bresser, SW, Celestron). Ίσως όποιο και να πάρω να μην μπορώ να καταλάβω την διαφορά αλλά όταν θα είμαι σε θέση να κρίνω θα ήθελα να μην έχω κάνει λάθος επιλογή. Από την άλλη οι στηρίξεις τους ικανές να τα σηκώσουν;

 

Ένα νευτώνειο SKYWATCHER 150/750P EQ3-2.

Το θέμα είναι αν το συγκεκριμένο νευτώνειο 6” έχει καλύτερη ποιότητα εικόνας και contrast από τα ποιο πάνω 4” διοπτρικά στην πλανητική;

 

Ένα Mak-Cassegrain όπως το SW TRAVELMAX 102 /1300 ή το 127 /1500 με EQ-3-2

 

Από την άλλη βέβαια υπάρχει και η λύση του TS-GSO DOB GSD 200 C.

 

Επίσης επειδή πολλά από αυτά τα μοντέλα έρχονται ΑΖ 3 ας μου πει κάποιος για αυτή την στήριξη

• πόσο εύχρηστη είναι στην παρακολούθηση ενός στόχου

• παίρνει μοτέρ

• μπορεί με κάποια σφήνα αργότερα να μετατραπεί σε ισημερινή και αυτή η μετατροπή την κάνει ισάξια μίας αυθεντικής ισημερινής για αστροφωτογράφηση.

 

:? :? :? Τελικά δύσκολο πράγμα η επιλογή :? :? :?

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Οι σκέψεις σου όλες είναι πολυ σωστές, αλλά αν σκέφτεσαι συνέχεια το ένα υπερ και το άλλο κατά του κάθε τηλεσκοπιου, δεν θα καταλήξεις ποτέ.Σίγουρα πρέπει να λάβεις υπόψιν σου το τι θελεις πραγματικά να κάνεις αλλά δεν χρειάζεται να το "λιβανίζεις" και μέχρι τέλους...αποψή μου, φυσικά.

 

Προσωπικά έχω εμπειρία απο το 6ιντσο το κατοπτρικό στην EQ3-2 και είμαι απόλυτα ευχαριστημένος και απο το ίδιο και απο την στήριξη!!Με την στήριξη είμαι ενθουσιασμένος, διότι χωρίς να περάσω στην κατηγορία των ακριβών-καλών στηρίξεων μπόρεσα να κάνω τα πρώτα μου βήματα στην αστροφωτογράφηση ακόμα και deep sky.Οσο για φορητότητα, δεν το συζητάω, στο 'χέρι' την κουβαλάς!!!Η συγκεκριμένη στήριξη, είναι αποκλειστικά για σένα, όπως τα λες!!

 

Κατα κανόνα βέβαια τα διοπτρικά δίνουν καλύτερο κοντραστ στους πλανήτες, και κατα την άποψη μου το 4ιντσο θα δίνει καλύτερο κοντραστ απο το 6ιντσο, ακόμα και με 2 ίντσες λιγότερο...απλά τα είδωλα δεν θα είναι τόσο λαμπρα.

 

Πάντως καλό θα ήταν να βρεθείς και σε κανενα αστροπάρτυ ή εξόρμηση που κανουμε με τον ΟΦΑ.Ετσι να δεις μερικά τηλεσκόπια και στηριξεις live... www.ofa.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Iapetus έκανες νομίζω την καλύτερη κίνηση.

 

Λοιπόν EQ3-2 και CG4 είναι ίδιες και παράγονται από το ίδιο εργοστάσιο. Μείνε σε αυτή τη στήριξη και όχι σε κάτι λιγότερο. Σε διάμετρο για αχρωματικό μην ξεπεράσεις τις 4'' (102mm). Τώρα το Omni και το αντίστοιχο SW είναι ίδια, απλώς το Celestron είναι πιο όμορφο. Και τα δύο είναι μέσα στον προϋπολογισμός σου. Για στροφωτογράφιση πάρε και μοτέρ για την κίνηση και ξεκινάς με κάτι πολύ πολύ καλό το οποίο δεν θα το δώσεις ποτέ.....

 

Το κοντό (102/500) είναι πολύ καλό από ότι μου έχουν πει (το ζαχάρωνα) αλλά κάνει για ευρύτερα πεδία και σίγουρα όχι για Σελήνη ή πλανήτες σε μεγάλες μεγενθύσεις.

 

Καλές γιορτές και πες στον Άγιο Βασίλη να μην ξεφύγει από αυτές τις επιλογές.

 

Καλή Χρονιά

Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.

 

Arthur C. Clarke

 

 

http://vip-digital-imaging.blogspot.com

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η ΑΖ3 είναι πολύ καλή grab-and-go στήριξη για παρατήρηση ή το πολύ για Σελήνη single-shot (μικρή έκθεση). Την δοκίμασα σε κοντό ενός φίλου και από άποψη φορητότητας είναι σούπερ.

Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.

 

Arthur C. Clarke

 

 

http://vip-digital-imaging.blogspot.com

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ένας μοναδικός δρόμος προς την αστροπαρατήρηση δεν υπάρχει, χωρίς αμφιβολία. Γενικά πολύ σωστό το σκεπτικό σου. Με το μπάτζετ που έχεις, περιορίζεται αρκετά το ευρος των δυνατοτήτων σου. Όπως έθεσες αρχικά τις προτεραιότητές σου, ένα 8ιντσο νευτώνειο σε ισημερινή δείχνει τέλειο. Μόνο που κάνει πάνω από 500 ευρώ. Οπότε καλώς σκέφτεσαι. Μόνο τρεις ενστάσεις, περισσότερο θεωρητικές. Η πρώτη είναι:

 

Τα ρομποτικά τα αποκλείω όχι μόνο γιατί είναι ακριβά αλλά και γιατί προσωπικά πιστεύω πως η ομορφιά της ενασχόλησης είναι τελικά στο να βρίσκεις εσύ τον στόχο και όχι αυτό για σένα. Τουλάχιστον αυτό κατάλαβα από τις ενθουσιώδεις περιγραφές των εμπειριών σας.

 

Αυτά τα λένε όσοι δεν έχουν ρομποτικό. Αν είχαν, θα τραγουδούσαν σε εντελώς αντίθετο ρυθμό. Εξάλλου, μόλις μαζέψουν τα απαιτούμενα χρήματα θα πάρουν ακριβώς τη ρομποτική στήριξη από την οποία σε απέτρεψαν.

 

Η δεύτερη ένσταση είναι σχετικά με το τι φαίνεται στους γαλαξίες από ένα 8ιντσο. Όσοι λένε πως είναι απλά αδιάφορες θολούρες, είτε δεν παρατηρούν από σκοτεινή περιοχή, είτε δεν παρατηρούν με προσαρμοσμένη την όρασή τους στο σκοτάδι, είτε δεν προσέχουν καθόλου όταν κοιτούν μέσα από το προσοφθάλμιο (κοιτούν το αντικείμενο απ'ευθείας και όχι με την άκρη του ματιού τους, πίνουν μπυρίτσα την ώρα της παρατήρησης, καπνίζουν, δε ρίχνουν ένα σκούρο ύφασμα στο κεφάλι τους, δεν αφιερώνουν χρόνο στο κάθε αντικείμενο). Προς θεού δηλαδή! Θα βγάλουμε το 8ιντσο άχρηστο; Επίσης, το 8ιντσο θα δείξει τους πλανήτες πολύ καλύτερα από οποιοδήποτε μικρότερο τηλεσκόπιο.

 

Η τρίτη ένσταση: Λες πως σε ενδιαφέρει η πλανητική παρατήρηση μόνο. Οι πλανήτες που φαίνονται αξιοπρεπώς με τα τηλεσκόπια που σκέφτεσαι είναι μόλις 4 (Αφροδίτη, Κρόνος, Δίας, Άρης κατά περιόδους). Επίσης, απαιτούν σταθερότατη ατμόσφαιρα. Τις περισσότερες μέρες δε φαίνονται καλά. Το ερώτημα είναι πόσο πολύ σου αρέσει η πλανητική παρατήρηση, ώστε να αφιερωθείς μόνο σε αυτή. Τι θέλω να πω: μπορεί να βαρεθείς γρήγορα! Και μετά το μικρό τηλεσκόπιο που πήρες δε θα μπορεί να σου δείξει και πολλά περισσότερα αντικέιμενα.

 

Υ.Γ.: Το κόστος των παρελκόμενων είναι σεβαστό, πλην όμως δε θα τα χρειαστείς άμεσα κι ας λένε!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εξάλλου, μόλις μαζέψουν τα απαιτούμενα χρήματα θα πάρουν ακριβώς τη ρομποτική στήριξη από την οποία σε απέτρεψαν.

Πες τα χρυσοστομε!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Λιγο ασχετη η απαντηση μου αλλα δεν μπορουσα να μην το επισημανω...

Η τρίτη ένσταση: Λες πως σε ενδιαφέρει η πλανητική παρατήρηση μόνο. Οι πλανήτες που φαίνονται αξιοπρεπώς με τα τηλεσκόπια που σκέφτεσαι είναι μόλις 4 (Αφροδίτη, Κρόνος, Δίας, Άρης κατά περιόδους). Το ερώτημα είναι πόσο πολύ σου αρέσει η πλανητική παρατήρηση, ώστε να αφιερωθείς μόνο σε αυτή. Τι θέλω να πω: μπορεί να βαρεθείς γρήγορα!

Πολυ σωστα. Αν υπαρχαν μονο οι πλανητες να βλεπουμε, θα ειχαμε βαρεθει ολοι ηδη...

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

ΔΙΟΠΤΡΙΚΟ ΑΧΡΩΜΑΤΙΚΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟ.

 

Το ειχα και γω στον στοχο να το παρω αλλα τελικα ευτυχως για μενα αλλαξα γνωμη.

 

Τα αχρωματικα εχουν χρωματικο σφαλμα το οποιο και φιλτρα να βαλεις δεν το εξαφανιζουν τελειως.

 

Δεν θελω να σε χαλασω αλλα εαν σκεφτεσαι για διοπτρικο μονο τα αποχρωματικα αξιζουν αλλα ειναι πιο ακριβα.

 

Επειδη και γω τον αυγουστο εψαχνα με το ιδιο στυλ για τηλεσκοπιο ειχα και γω καταληξει σε διοπτρικο αχρωματικο. Τελικα ομως η τελικη επιλογη μου σε ΝΕΥΤΩΝΕΙΟ SKYWATCHER 200/1000 με EQ5 με εχει αφησει φοβερα ικανοποιημενο βασικα με τον ουρανο. Χτυπαει φοβερα πλανητες αλλα και βαθυ ουρανο ενω και με εναν ανορθωτη κανεις και επιγεια παρατηρηση αλλα σε μικροτερη εμβελεια. Το θεμα ειναι οτι μπορω και το μεταφερω ανετα και με το αμαξι ειτε στο πορτπαγκαζ ειτε στα πισω καθισματα.

 

Δεν θελω να επηρεασω την κριση σου αλλα εαν διαλεγα ενα τηλεσκοπιο θα διαλεγα οπωσδηποτε καποιο που να μην εχει χρωματικο σφαλμα.

 

Εφοσον λοιπον σκεφτεσαι κατι με πολυ μικρο μεγεθος εγω στην θεση σου θα εβαζα μερικα παραπανω και θα επαιρνα αποχρωματικο skywatcher αναμεσα σε δυο επιλογες. Στις βαζω κατα την προτεραιοτητα την δικη μου...

 

 

 

http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=848

 

http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1268

 

Θα επαιρνα λοιπον εναν σωληνα απο τους δυο αυτους και θα εβαζα και καποια χρηματα για βαση και θα τελειωνα.

 

Θα ειχα διοπτρικο για φανταστικη επιγεια παρατηρηση, πολυ καλη πλανητικη αλλα και καλο στον βαθυ ουρανο (Βλεπει πολλα) και στην αστροφωτο.

 

Αλλα το βασικοτερο ειναι οτι δεν εχει χρωματικο σφαλμα που ειναι βασικοτατο μειονεκτημα στα αχρωματικα.

 

Θα κοιτας μεσα απο το αποχρωματικο και θα παθαινεις πλακα.

 

Δεν θελω να σε επηρεασω αλλα την αποψη μου στην λεω χυμα αδερφε.

 

Εγω παντως εαν διεθετα καποια χρηματα για να αγορασω κατι που να μου μεινει, να μην το βαριεμαι(θα βλεπω παρα πολλα αντικειμενα), να ειναι ευκολο στην μεταφορα, θα επαιρνα ενα 8ιντσο κατοπτρικο SKYWATCHER η ΝΕΥΤΩΝΕΙΟ η DOBSON. Δεν θα το βαρεθεις ποτε και θα βλεπεις τα παντα και απο πλανητες και απο βαθυ ουρανο και φυσικα χωρις χρωματικο σφαλμα.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Παιδιά διαφωνώ κάθετα στο θέμα της ρομποτικής. Φυσικά μιλάω μόνο για εμένα αν και νομίζω ότι συμπλέω με αρκετούς εδώ μέσα.

 

Η ρομποτική χρειάζεται (μάλλον είναι απολύτως αναγκαία) μόνο για αστροφωτογράφιση (ειδικά το PEC training). Δεν σημαίνει ότι χωρίς αυτήν δεν μπορείς να κάνεις τίποτα αλλά για σοβαρά αποτελέσματα είναι απαραίτητη. Και σίγουρα είναι μεγάλη ευκολία για την παρατήρηση, όχι όμως αναγκαία.

 

Αν ξεκινήσεις χωρίς ρομποτική έχεις μεγάλες πιθανότητες να "μάθεις" τον ουρανό. Αν ξεκινήσεις με ρομποτική έχεις μεγάλες πιθανότητες να μην μάθεις τον ουρανό.... Βέβαια μιλάω για πιθανότητες γιατί πάντοτε υπάρχουν εξαιρέσεις και σίγουρα ΔΕΝ υπάρχει "ο σωστός" δρόμος. Παράδειγμα τρανταχτό είναι αν "δώσεις" σε ένα παιδί ένα calculator από την αρχή πείτε μου τι πιθανότητες έχει να μάθει να κάνει πράξεις από μόνο του......

 

Τώρα αν ασχοληθείς με την αστροφωτογράφιση σίγουρα θα πάρεις μια καλή στήριξη η οποία "πρέπει" να είναι ρομποτική και να έχει PEC training. Αν όχι (φωτογράφιση) απλώς ΔΕΝ την χρειάζεσε.

 

Από τα παραπάνω καταλαβαίνετε ότι ακολούθησα αυτόν τον δρόμο και μάλιστα συνηδειτά. Προτείνω λοιπόν στον φίλο από δική μου εμπειρία αυτόν τον δρόμο χωρίς βέβαια να είναι ο μοναδικός. Απλώς μην υπεραπλουστεύουμε τα πράγματα και λέμε ότι "σου προτείνουν αυτό... και μόλις μαζέψουν χρήματα παίρνουν ρομποτική".... Παίρνεις ρομποτική αν την χρειάζεσε και μόνο. Ή αν δεν σε ενδιαφέρει η "εκμάθηση" του ουρανού και θέλεις "εύκολα" και "γρήγορα" αποτελέσματα. The choice is yours....

 

Τώρα φίλε iapetus από μια γρήγορη έρευνα που έκανα το Omni 102 το astroshop.de μαζί με τα μεταφορικά (κανονικό ταχυδρομείο, όχι courier το οποίο είναι πολύ ακριβότερο) στο δίνει περίπου 30-40€ φθηνότερα από το Πλανητάριο. Δεν νομίζω ότι σε συμφέρει αν μάλιστα αναλογιστείς την καθυστέρηση και το άγχος (την έχω πατήσει με το συγκεκριμένο). Επίσης αν δεν κάνω λάθος η διαφορά τιμής με το "αδερφό" SW δεν είναι μεγαλύτερη των 50-60€. Διαλέγεις και παίρνεις.

 

Επίσης αν στο μέλον αποφασίσεις για καλύτερη και στιβαρότερη στήριξη (π.χ. EQ6) πρέπει να σκεφτείς ότι είναι πολύ βαριά και η μετακίνησή της μερικές φορές ΄μπορεί να αποβεί αποτρεπτική. Οπότε μια καλή και ελαφρία στήριξη θα είναι απαραίτητη για γρήγορες μετακινήσεις. Η EQ3-2 (CG4) σε υπερκαλύπτει για μικρές διαμέτρους. Επιπλέον το συνολικό βάρος (σωλήνας και στήριξη) είναι κάτω από 20 κιλά.... Πιστεύω ότι είναι πολύ καλή αγορά την οποία δεν θα την μετανιώσεις στο μέλλον.

Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.

 

Arthur C. Clarke

 

 

http://vip-digital-imaging.blogspot.com

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο ΤΗΕΟ έχει δίκιο αλλά ανεβαίνεις πολύ σε κόστος για αποχρωματικό. Ο σωλήνας του ED80 φτάνει στα 400€ (700+€ με τα παρελκόμενα του) και ανάλογα την στήριξη που θα πάρεις μπορείς να ξεφύγεις αρκετά. Αν τώρα δεν σε ενοχλεί το κόστος... βουρ.....

 

Αυτά που σου έγραψα αφορούν την "εισαγωγή" σου στο χόμπι με σχετικά ήπιο κόστος και βλέπεις στην πορεία.

Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.

 

Arthur C. Clarke

 

 

http://vip-digital-imaging.blogspot.com

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο ΤΗΕΟ έχει δίκιο αλλά ανεβαίνεις πολύ σε κόστος για αποχρωματικό. Ο σωλήνας του ED80 φτάνει στα 400€ (700+€ με τα παρελκόμενα του) και ανάλογα την στήριξη που θα πάρεις μπορείς να ξεφύγεις αρκετά. Αν τώρα δεν σε ενοχλεί το κόστος... βουρ.....

 

Αυτά που σου έγραψα αφορούν την "εισαγωγή" σου στο χόμπι με σχετικά ήπιο κόστος και βλέπεις στην πορεία.

 

Κ το ED80 ειναι ημιαποχρωματικο! Ενα σοβαρο καθαρο αποχρωματικο 80αρι ξεκιναει απο 1000αρικο.

Περιμενω να σχολασει ο ουρανος να συναντησω τα αστρα...

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σωστά για triplet από 1000€+++ απλώς είναι μία λύση για μικρότερα βαλάντια και μειωμένο χρωματικό σφάλμα.

Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.

 

Arthur C. Clarke

 

 

http://vip-digital-imaging.blogspot.com

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ιapetus αν δεν χρησιμοποιήσεις κάποιο τηλεσκόπιο δεν ξέρεις αν σε καλύπτει.

Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να πάς να δεις από κοντά σε καμιά παρατήρηση καμιά δεκαριά από αυτά τα ρημάδια για να αποφασίσεις. ΄

Έχεις μπερδευτεί αρκετά και ίσως φταίμε και εμείς :-k

 

Χαλάρωσε αγόρασε κάτι και μην νοιώθεις ότι κάνεις την αγορά του αιώνα γιατί φορτώνεσαι με τσάμπα άγχος.

Αν δεν σου κάνει το πουλάς. :cheesy:

 

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το δεύτερο τηλεσκόπιο που θα πάρεις θα είναι καλύτερο από το πρώτο, όχι γιατί θα είναι μεγάλο

θα έχει ρομποτική και θα είναι αποχρωματικό, αλλά γιατί πολύ απλά θα ξέρεις τι θέλεις.

 

Φιλικά Δημήτρης

Ένα παιδί μετράει τ΄ άστρα. Μ. Λ

 

ΣΕΑΑ (Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Αργολίδας)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Να ξεκαθαρίσω ότι η προϋγούμενη συζήτηση που είχαμε είχε σαν βάση την αστροφωτογράφιση. Για αυτό και επέμενα στο κόστος των παρελκόμενων. Στην παρατήρηση δεν είναι τόσο κρίσιμο να έχεις από την αρχή τα έξτρα, αλλά όταν μιλούσες για φωτογράφιση έπρεπε να τα υπολογίσεις.

 

Μερικά σημεία (my 2 cents):

 

1) Το GOTO δεν έχει να κάνει με το PEC και δεν χρειάζεται μόνο για φωτογράφιση. Μπορεί άνετα να χρησιμοποιηθεί και σαν βοήθημα στην παρατήρηση. Το GOTO σε πάει στον στόχο. Το PEC διορθώνει το περιοδικό σφάλμα των μοτέρ για να μην κάνουν "πηδήματα" και χαλάνε την φωτογραφία. Ο αστροστάστης ακολουθεί τα αστέρια, το autoguiding διορθώνει λάθη του αστροστάτη και τις πολικής ευθυγράμισης. Τα 3 τελευταία είναι για φωτογράφιση, το goto δεν παίζει κανένα ρόλο στις λειτουργίες τους.

 

2) Σου είχα πει για αμυδρά συνεφάκια για να σου δώσω ένα στίγμα τι να περιμένεις απο την παρατήρηση. Φυσικά και βλέπεις λεπτομέρειες με διάφορες τεχνικές όπως πολύ σωστά ανάφερε ο φίλος Νίκος. Ακόμη θυμάμαι έντονα την πρώτη φορά που είδα με το 8'' γαλαξία από σκοτεινό ουρανό (τον Whirlpool). Αυτό που είθελα να σου πω είναι ότι δεν θα δεις με τα μάτια σου τις φωτογραφίες του Hubble, ούτε καν τις φωτογραφίες που βγάζουν οι ερασιτέχνες αστρονόμοι.

 

3) Δεν έχω μεγάλη εμπειρία απο αποχρωματικά - τώρα κάνω τα πρώτα μου βήματα με 90mm σε φωτογράφηση και μέχρι τώρα δεν το έχω μετανοιώσει. Αυτό που ξέρω είναι ότι από 4'' και κάτω το χρωματικό σφάλμα δεν είναι και τόσο ενοχλητικό, και εμπιστεύομαι κρίσεις παλιότερων (πχ του eliasg2004) που λένε ότι όσο και αν έχουν χρωματικό σφάλμα, η φωτοσυλλεκτικότητα και το κοντραστ ενός 6'' είναι άπαιχτα. (Αλλωστε μου έχει κάνει εντύπωση το πόσο κίνηση έχουν τα αχρωματικά στο astromart).

 

Θα έλεγα ότι μια ΕQ3 με αστροστάτη και ένα αχρωματικό 4-6'' θα σε καλύψει απόλυτα με τις προϋποθέσεις φωρητότας που βάζεις (αλλιως το 8'' σε HEQ5 θα ήτανε ίσως προτιμότερο). Τα οπτικά λίγο ή πολύ είναι τα ίδια για όλες αυτές τις ΟΤΑ. Και από τον ουρανό σου θα μπορέσεις να κάνεις και DSO, ιδίως με 6''. Και για φωτογράφηση ένα τέτοιο σύστημα θα σου δώσει τα πρώτα βήματα όπως ανέφερε ο φίλος Τηλέμαχος. Aργότερα κάνεις και αναβάθμιση με Synscan ή Littlefoot για να έχεις GOTO, guiding, PEC κοκ

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το ED80 pro στο πλανητάριο έχει 750 ευρώ ενώ στην Aktis 470 ευρώ. Γιατί τόση διαφορά; Είναι το ίδιο η όχι; Ξέρει κανείς;

 

Επίσης επειδή πολλά από αυτά τα μοντέλα έρχονται ΑΖ 3 ας μου πει κάποιος για αυτή την στήριξη

• παίρνει μοτέρ

• μπορεί με κάποια σφήνα αργότερα να μετατραπεί σε ισημερινή και αυτή η μετατροπή την κάνει ισάξια μίας αυθεντικής ισημερινής για αστροφωτογράφηση και παρατήρηση.

Ένα σχόλιο...

 

η φωτοσυλλεκτικότητα και το κοντραστ ενός 6'' είναι άπαιχτα. (Αλλωστε μου έχει κάνει εντύπωση το πόσο κίνηση έχουν τα αχρωματικά στο astromart).

 

Αναφέρεσαι στα αχρωματικά. Όταν λές "άπαιχτη φωτοσυλλεκτικότητα" εννοείς πως ένα 4" αχρωματικό θα μπορούσε να συγκριθεί με ένα νευτόνειο περισσοτέρων ιντσών;

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Προφανώς το πρώτο είναι με βάση ενώ το δεύτερο μόνο σωλήνα

 

Οι Αlt-Az βάσεις έχουν τα καλά του ντόπσον (point&shoot εύκολες στην μεταφορά και το στήσιμο) , και τα κακά των Αlt-Az: ξέχνα τα μοτέρ και την φωτογράφιση

 

Να συπληρώσω στα ποιό πάνω σχόλια μου ότι και το Νευτώνιο 6'' (αν δεν μπαίνει θέμα φωρητότητας) είναι μια δοκιμασμένη λύση

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε roryt έγραψα τα παραπάνω γιατί από όσο ξέρω πάει πακέτο το όλον μαζί με goto διόρθωσέ με αν κάνω λάθος. Επιπλέον εφ' όσον τον ενδιαφέρει η φωτό τότε και μόνο τότε να πάει σε ένα τέτοιο ολοκληρωμένο πακέτο.

 

Τελικά καταλήγουμε στο ίδιο συμπέρασμα (είτε SW 102/1000 EQ3-2 είτε Omni XLT102 CG4) .......

 

iapetus τσέκαρε αν η διαφορά στην τιμή προέρχεται από τον ερευνητή, το πρίσμα και άλλα "αξεσουάρ".

 

Αν δεν κάνω λάθος η ΑΖ3 δεν παίρνει μοτέρ και δεν μπορεί να μετατραπεί σε κάτι άλλο, αν και είδα κάτι στο telescope-service.

Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.

 

Arthur C. Clarke

 

 

http://vip-digital-imaging.blogspot.com

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αναφέρεσαι στα αχρωματικά. Όταν λές "άπαιχτη φωτοσυλλεκτικότητα" εννοείς πως ένα 4" αχρωματικό θα μπορούσε να συγκριθεί με ένα νευτόνειο περισσοτέρων ιντσών;
Το διοπτρικό δεν έχει κεντρική παρεμπόδιση, το νευτώνιο (και τα MAC-CAS) έχουν. Σε γενικές γραμμές σε θέμα κοντράστ (όχι φωτοσυλλεκτικότητας - εκει θες ίντσες) τα διοπτρικά είναι μπροστά.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Προφανώς το πρώτο είναι με βάση ενώ το δεύτερο μόνο σωλήνα

 

Όχι και στα δύο καταστήματα διατήθεται χωρίς στήριξη. Ρίξε αν θέλεις μια ματιά.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μάλλον έχει να κάνει όπως σου είπα με ττον ερευνητή, πρίσμα, πιθανόν δαχτυλίδια και σίγουρα την βαλίτσα μεταφοράς.

Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.

 

Arthur C. Clarke

 

 

http://vip-digital-imaging.blogspot.com

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

iapetus τσέκαρε αν η διαφορά στην τιμή προέρχεται από τον ερευνητή, το πρίσμα και άλλα "αξεσουάρ".

 

Ακτις SKYWATCHER ED80-PRO (OTA) (με δακτύλιους και ερευνητή Baader Skysurfer III) Τι είναι αυτό; 470

Πλανητάριο Ερευνητής : 9x50 750

 

 

Bresser Messier R-102/1000 Equatorial MON2

 

Ένα Mak-Cassegrain όπως το SW TRAVELMAX 102 /1300 ή το 127 /1500 με EQ-3-2

Για αυτά κανένα σχόλιο; Τόσο πίκρα είναι;;;

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε roryt έγραψα τα παραπάνω γιατί από όσο ξέρω πάει πακέτο το όλον μαζί με goto διόρθωσέ με αν κάνω λάθος.
Δεν είναι υποχρεωτικό. Παρακολούθηση κάνεις και μόνο με αστροστάτη. Οδήγηση κάνεις και με διπλά μοτέρ και το χειριστήριο σου : είτε χειροκίνητη, είτε αυτόματη. Ειτε το χειριστήριο υποστηρίζει οδήγηση, είτε παίρνεις το κολλητήρι και το κάνεις να υποστηρίζει :) . PEC πρέπει να υποστηρίζει ο controller και χρειάζεται διπλά μοτερ και έλεγχο πάνω τους από το PEC controller. To Goto είναι ανεξάρτητο. Απλά στην αγορά τα βρίσκεις όλα μαζί (αν και πρόσφατα έπεσα σε ένα Κινέζικο -gotostar- που έχει όλα τα άλλα εκτός από PEC)

 

iapetus το ED80 μόνο σαν σωλήνα "παίζει¨ στα 400, 400+. Αν μιλάς για 740 δεν μπορεί να είναι ερευνητης κλπ, σίγουρα περιλαμβάνει κατι ακριβό (πχ βάση).

Tο παίρνω πίσω, μόλις το κοίταξα και υπάρχει το PRO με 740 και το απλό με 399. Δεν ξέρω την διαφορά, κάποιος άλλος να μας διαφωτίσει;

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

OK roryt...

 

Το 80άρι στα 400€ είναι σκέτο μόνο με δαχτυλίδια και dovetail, στα 747€ έχει δύο προσοφθάλμια (20mm και 5mm), διαγώνιο, ερευνητή και την αλουμινένια βαλίτσα μεταφοράς συν βέβαια τα δαχτυλίδια και dovetail....

Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.

 

Arthur C. Clarke

 

 

http://vip-digital-imaging.blogspot.com

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πάρε ένα dob να ευχαριστηθείς παρατήρηση και αργότερα που θα ξέρεις ακριβώς τι θέλεις από φωτογράφηση, παίρνεις ένα τέτοιο σετάκι. Έτσι κι αλλιώς δύσκολο να έχεις καλό αποτέλεσμα φωτογράφησης με το 1ο τηλεσκόπιο που θα το έχεις αγοράσει χωρίς ιδιαίτερη εμπειρία.

 

Εξάλλου ένα dob ποτέ δεν πάει χαμένο, το στήσιμό του είναι απείρως ευκολότερο και από το μικρότερο τηλεσκόπιο σε ισημερινή και το κόστος του είναι μικρό σε σχέση με αυτά που θα δώσεις αργότερα για σοβαρή φωτογράφηση. Ξέχασα και κάτι άλλο. Η στήριξη του DOB είναι πολύ πιο σταθερή από τις ισημερινές.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η στήριξη του Dob ΔΕΝ είναι πιο σταθερή από όλες τις ισημερινές.

 

Υπάρχουν και Dob που θέλουν αντίβαρα με μαγνήτη σε κάποια πλευρά του σωλήνα για να μη πέφτει ο σωλήνας με βαρύ προσοφθάλμιο!

ΣΤΕΛΛΑ, ΓΙΩΡΓΟ, ΒΑΣΙΛΗ, ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΕΚΕΙ ΨΗΛΑ...
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο φίλος μας έχει ξεκαθαρίσει από προϋγούμενη συζήτηση ότι δεν τον ενδιαφέρει το dob , σκεφτόταν για 8'' σε EQ5. Μετά τα είδε από κοντά και αποφάσισε ότι ο όγκος και το βάρος τους είναι απαγορευτικό.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης