Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε
Αυτό το thread θα είναι μια προσπάθεια καταγραφής των κοινών παρατηρήσεων μας με τον Σταμάτη (Sheliak). :roll:

Άγγελος Μακρής

www.aggelosmakris.com

www.facebook.com/aggelosmakrisnightscapes

www.instagram.com/aggelos_makris

Δημοσιεύτηκε

Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η 1η σοβαρή μου αστροπαρατήρηση,και η 1η μέσα από τηλεσκόπιο!

Μετά απ'την διάλεξη του Φοιτητικού Αστρονομικού Συνδέσμου στο Φυσικό,πήγαμε στο πάρκινγκ της Φαρμακευτικής μες την Πανεπιστημιούπολη με τον Σταμάτη) και με το τηλεσκόπιο του (SkyWatcher 8'') κάναμε μια αξιοπρεπή παρατήρηση.

Δεν ήταν και οι καλύτερες παρατηρησιακές συνθήκες γιατί είχε κάμποσο φως εκεί που είμασταν αλλά είδαμε αρκετά:

-Νεφέλωμα Ωρίωνα...καταπληκτικό!

Ήταν η 1η φορά που το έβλεπα και ήταν άψογο θέαμα.Είχα την υποψία πράσινου χρώματος.Ξεχώριζε άνετα το τραπέζιο αστέρων στο μέσο του.

-Γαλαξίας την Ανδρομέδας...εντυπωσιακό αλλά όχι εντελώς ξεκάθαρο λόγω φωτορύπανσης.Το άπειρο μάτι μου δεν με άφησε να δω πολλά και σίγουρα ο Σταμάτης διέκρινε περισσότερα.

-Διπλό σμήνος στον Περσέα...πραγματικά εντυπωσιακό,και τα 2 σμήνη χωρούσαν στο πεδίο και ήταν ακριβώς όπως στις φωτογραφίες.

-Σμήνη στον Ηνίοχο-Μ37,Μ36,Μ38

Μετά από λίγη προσπάθεια τα εντοπίσαμε και ήταν ωραία.

-Άρης

Δεν φάνηκε καλά.

-Πλειάδες.

Πανέμορφες,και με το τηλεσκόπιο και με τα κυάλια.(Bresser 10x50)

-Υάδες

Αρκετά όμορφες,ειδικά με κυάλια.

Δεν νομίζω να ξεχνάω κάποιον στόχο.Το κρύο ήταν τσουχτερό και η παρατήρηση κράτησε κάτι λιγότερο από 2 ώρες.

Είμαι πραγματικά εντυπωσιασμένος :shock:

Για τεχνικές λεπτομέρειες παρακαλώ απευθυνθείτε στον Σταμάτη :P

Άγγελος Μακρής

www.aggelosmakris.com

Δημοσιεύτηκε

Ρίξαμε όντως καλές ματοτουφεκιες!! :lol:

Ωραίο τίτλο διάλεξες =D>

Ήταν μια καλή παρατήρηση (μέσα από το κέντρο κιόλας..), ελπίζω να σου έδωσε το τελικό και ισχυρότερο κίνητρο για την αγορά τηλεσκοπίου :D

(λες και αυτό περίμενες για να αποφασίσεις.. :lol: )

Να πω κιόλας, ότι είμαι πραγματικά εντυπωσιασμένος από τα κιάλια που πρώτη φορά χρησιμοποιώ.

Άντε να δούμε πότε θα μας ξανακάνει την χάρη ο καιρός..

Έχουμε και εξεταστική τώρα.. και ο ελεύθερος χρόνος ολοένα και λιγοστεύει..

Δημοσιεύτηκε
Μπράβο παιδιά! Με το καλό να τελειώσετε και με την εξεταστική και σύντομα να ακολουθήσουν και άλλες παρατηρήσεις! Μονάχα ο καιρός να ανοίξει ...

Ευχαριστουμε!

Βεβαια ας ειναι συνεργασιμος ο καιρος και ο χρονος βρισκεται.. (ακομα και μεσα στην εξεταστικη..).

Δημοσιεύτηκε

Να προσθέσω άλλη μια,στον αριθμό,παρατήρηση της ομάδας (B.D. Foxmoor-Sheliak).

Σχετικά αποτυχημένη λόγω μη ευνοϊκών συνθηκών.. :D

Απλά ενημερώνω το αρχείο.. :D

Δημοσιεύτηκε

Όντως χθες κάναμε την 2η μας κοινή παρατήρηση.

Επιτέλους είδα από κοντά και επί τω έργω μια ισημερινή στήριξη,καθώς και τα μαραφέτια της αστροφωτογράφησης.

Δεν καταφέραμε κάτι σπουδαίο αλλά μόνο και μόνο η βόλτα σε καθαρό οξυγόνο μέτρησε!

Είμαι σίγουρος ότι την επόμενη φορά θα επιτύχουμε :D

Υ.Γ. Συνειδητοποίησα ότι μέσα από την Αθήνα,σοβαρή παρατήρηση/φωτογράφηση δεν γίνεται...κρίμα [-(

Άγγελος Μακρής

www.aggelosmakris.com

Δημοσιεύτηκε

Μπραβο παιδια απο την στιμγη που υπαρχει η ευκαιρια γιατι να παει χαμενη!!!Αντε με το καλο και 2η παρατηρηση με πιο πολλους στοχους!!!!

Μεχρι τοτε καλους σχεδιασμους παρατηρησεων για την επομενη παρατηρηση!!

=D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D>

Gazing at the universe through the ΄Eyes΄ of an astrophotographer...!!!

http://www.astrothemis.gr

Greek Astrophotography Discord Chat!

https://discord.gg/2DUPacrNfM

Δημοσιεύτηκε

Να είσαι καλά φίλε μου!

Αν και με αντίξοες συνθήκες πχ. καιρός,εξεταστική 8-[ ,θα προσπαθούμε να βγαίνουμε όσο πιο συχνά γίνεται.

Ευτυχώς που ο ουρανός είναι πάντα εκεί...

Άγγελος Μακρής

www.aggelosmakris.com

Δημοσιεύτηκε
Μπράβο παιδιά, αν και το καλύτερο είναι να πηγαίνεις σε όσο σκοτεινό ουρανό γίνεται. Εγώ πλέον στην πόλη δεν βγαίνω καν. Δεν μου κάνει καμμία μα καμμία αίσθηση. [-(
Δημοσιεύτηκε

Μπράβο παίδες.

Η αρχή είναι το ήμιση του παντός.

Καλή συνέχεια.

Το αδιανοητο σημερα ειναι η μονη λυση για το αυριο !

Επανάσταση δεν είναι μόνο η εξέγερση, είναι και η συνειδητοποίηση της αλήθειας...

http://www.spartastronomy.gr

Δημοσιεύτηκε
Σας εύχομαι καλή αρχή και καλή συνέχεια. Όντως θα πρέπει να πάτε σε ποιό σκοτεινό ουρανό. Θα δείτε πολλά περισσότερα
Δημοσιεύτηκε

Σας ευχαριστουμε!

Η αληθεια ειναι οτι σκεφτομασταν για σουνιο εκεινο το βραδυ, αλλα, απο τη μια οι αποστασεις απο την αλλη η κουραση μας οδηγησαν σε μια πιο light εξορμηση.

Δυστυχως δεν ειχα και το 8'' (λογω επισκευων..) και ετσι προσπαθησαμε να κανουμε κατι με το 80αρι με μπολικη φωτορυπανση και υγρασια..

Μεσα στην πολη η αληθεια ειναι οτι το 8'' βολευει..

Planetaman εγω κυριως παρατηρω εξω απο αθηνα περιπου

(30 χιλιομετρα απο κηφισια για οσους ξερουν), εχω βρει ενα παρα πολυ καλο μερος, πιστευω το καλυτερο για τα βορεια προαστια..

Οντως εχοντας ψιλοσυνηθησει σε αυτον τον πολυ καλο ουρανο, η παρατηρηση μεσα στην αθηνα δεν με γεμιζει και πολυ..ομως απο την αλλη ο ουρανος οπου και να ειμαι, οπως και να ειναι με συγκινει παντα..και καθε ευκαιρια για παρατηρηση ειναι πολυτιμη..

Σιγουρα θα υπαρξει και συνεχεια.. ελπιζω βεβαια με καλυτερα αποτελεσματα..

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Σημερα θα παω για παρατηρηση λοιπον μετα απο καιρο στο βουνο.. επιτελους..μετα απο καιρο το προγραμμα μου και ο καιρος συμβαδισαν..μονο η πανσεληνος μου το χαλαει λιγο..τελος παντων θα δοκιμαω και το τροποποιημενο μου τηλεσκοπιο.. αντε να δουμε.. :roll:

Σχετικα ασχετο με το thread αλλα επειδη ειναι και σχετικα σχετικο απο την αλλη, γαι αυτο το ανεφερα εδω.. :D

Δημοσιεύτηκε

Καλή παρατήρηση Σταμάτη!

Γράψε εδώ τα νέα σου..για ανανέωση του αρχείου.

Υ.Γ. Τα νεύρα μου σμπαράλια λόγω εξεταστικής,και ακόμη δεν αρχίσαμε. 8-[

Άγγελος Μακρής

www.aggelosmakris.com

Δημοσιεύτηκε

Μολις γυρισα.. πολικο ψυχος... ειχε πολυ αερα και στο κρυο σε περονιαζε..

Τελος παντων ισα ισα να γεμισω τις μπαταριες για την εξεταστικη.. να και ενα δειγμα (canon 400D / iso 800 / 3min / 18 -55mm)

DPP_20.thumb.JPG.1e48a899eb6693e595a0a3accda43360.JPG

• 3 μήνες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Παρατήρηση: Κιθαιρώνας ,Παρασκευή 16/05/08

Μετά από αρκετό καιρό κάναμε κοινή παρατήρηση με τον Σταμάτη (και πολλούς άλλους) σε μια βραδιά με Σελήνη και συννεφιά.

Παρ'όλα αυτά καταφέραμε και είδαμε:

Μ 57 Ring Nebula -- Καταπληκτικό κατά τη γνώμη μου.Μου άρεσε σχεδόν όσο του Ωρίωνα!Το είδαμε αρκετές φορές αλλά εγώ ακόμη να το χορτάσω.

Μ 13 Globular Cluster -- Το είδαμε με διάφορα προσοφθάλμια και σε όλες του τις όψεις μου άρεσε πολύ.Ο πυρήνας του με άφησε έκπληκτο.

Albireo ( β-Κύκνου) -- Ο γνωστός διπλός με ένα πορτοκαλί και ένα μπλε άστρο.Όταν ο Σταμάτης πείραξε λίγο την εστίαση, τότε τα χρώματα φάνηκαν πολύ καθαρά (ήμουν λίγο άπιστος 8-[ )

ε-Λύρας -- Διπλός Διπλός λίγο πιο "κάτω" απ'τον Βέγα. (πρόταση του Δημήτρη (alepohori) )

M 27 Dumbbell Nebula -- Μου φάνηκε αχνό, αλλά ξεχώριζε καθαρά το σχήμα του σαν μήλο.Στο τηλεσκόπιο του κ. Ευφραιμίδη δεν το είδα καν λόγω απειρίας.

Παράπλευρα κέρδη:

Απ'τα τηλεσκόπια του Δημήτρη και του Αντρέα είδα τον Δία με τις ζώνες του να ξεχωρίζουν πολύ εύκολα και με λίγη προσπάθεια είδα για πρώτη φορά την κηλίδα!

α-Ηρακλή: Διπλός, ένα άστρο πορτοκαλί και ένα γαλάζιο.

Αυτά είδαμε πάνω κάτω.Η παρέα καταπληκτική και πολλά ευχαριστώ στον Σταμάτη,Δημήτρη,Αντρέα και σε όλα τα παιδιά! =D>

Μακάρι να μας άφηνε ο καιρός να δούμε περισσότερα.Πάντως μόλις έδυσε η Σελήνη, φάνηκε λίγο ο Γαλαξίας μας στην περιοχή του Κύκνου.

Φαντάζομαι πόσο καλές παρατηρήσεις θα γίνονται από αυτό το μέρος,όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν...

Επόμενος προσωπικός στόχος τα Άστρα Άνθρακα γιατί μου έχουν κινήσει την περιέργεια πολύ με όσα έχω ακούσει :roll:

Άγγελος

Άγγελος Μακρής

www.aggelosmakris.com

Δημοσιεύτηκε

Επόμενος προσωπικός στόχος τα Άστρα Άνθρακα γιατί μου έχουν κινήσει την περιέργεια πολύ με όσα έχω ακούσει :roll:

Δηλαδή Άγγελε μελετάς τη λίστα επομένως να ετοιμάσω χάρτες! :shock:

Δημοσιεύτηκε

Μπράβο Αγγελε και παιδιά, όλα είναι θέμα καλής παρέας οπότε αφού την έχετε θα δείτε πολύ πράμα!!!

Παιδιά τίποτα σε σοδουχα έχει?Μ' αρέσει η σόδα πολύ εμένα!!! :mrgreen: :lol: :lol: :lol:

Gazing at the universe through the ΄Eyes΄ of an astrophotographer...!!!

http://www.astrothemis.gr

Greek Astrophotography Discord Chat!

https://discord.gg/2DUPacrNfM

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης