ΙΑΝΟΣ Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 16, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 16, 2008 Διαβάστε αυτό το ιδιαίτερα χρήσιμο άρθρο, του Mike Simonsen, που αφορά τις εξορμήσεις τον χειμώνα. Δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της aavso το 2001. COLD WEATHER OBSERVING By Mike Simonsen SXN When winter arrives in the Midwest it is rarely subtle. Suddenly,sometimes overnight, we have to deal with snow on the ground, below-zerowind-chill,low clouds that never seem to part, and a whole new set ofrules for survival. Here are some rules I have learned, observing from Michigan intemperatures down to -40C : 1- Wear warm boots. When I meet people new to astronomy, they alwayswant to know what the best telescope is and what accessories to buy.I always tell them, "the most important piece of equipment you will everbuy is warm boots". When it is clear, it is cold. If your feet are cold,you are miserable. If you are miserable, you are done. 2- Wear a hat. Most of the heat in your body escapes through the topof your head like a chimney. Cover your head and retain body heat. 3- Keep your hands warm. Mittens are better than gloves, but they areawkward to use when dealing with focuser knobs, charts, pens, pencils, etc.If you insist on wearing gloves, keep your hands in your pockets as muchas you can and out of the wind. If your fingers begin to hurt fromthe cold, go inside or get in your car and warm them up thoroughly.Frostbite can be very painful. 4- Get out of the wind. Most of the time it's not the air temperaturethat gets you, it's the wind-chill. Put a building or a hedge or anobservatory between you and the wind and you will be able to endurethe cold for twice as long. The added bonus of not having the telescopeshake will save you time in making estimates. 5- Don't breathe on optics. Breathing on cold glass means instantfrost. If you wear a scarf over your face, be sure not to let the warmair you exhale spill out over the top of the scarf and down onto theeyepiece. Set up your finder so you are not breathing on the eyepiecewhen looking through the finder. On very cold nights I usually havea large patch of frost to scrape off the back of the mirror cell ofmy SCT, caused by my breathing on the cell while looking through the finder. 6- If you have dew heaters, use them right from the start of yoursession. They are much better at preventing frosted corrector plates,secondaries, eyepieces and finders than they are at removing frost.A heated box or holder for eyepieces can be a great benefit. If you onlyswitch between a few, keep them in your pockets to stay warm. 7- Keep your pen warm or the ink will freeze. I keep mine tuckedbehind my ear to keep it warm. I have one of those "astronaut pens".Even that froze at 40 below. 8- Use a plastic flashlight. If you are like most of my friends whoread charts and log observations by flashlight, you put the flashlightin your mouth to write. A very cold metal flashlight can be hard to removefrom your lip without losing a bit of flesh. 9- Take breaks every hour or half hour, depending on the weather,and go warm up. Keep an extra pair of dry socks warming on the dashof your car, or go in and throw a pair in the dryer for a few minutes.It's amazing how a nice toasty pair of socks can change your attitude! 10- Be aware of battery life in cold temperatures. The batteries inyour flashlight, telescope, camera, dew heaters, etc., will performpoorly in cold temperatures. Keep warm extras handy. 11- Keep your own personal battery charged. Plenty of rest, a goodmeal,snacks and hot coffee go a long way towards warding off the inevitablefreeze. The search for a thermos that would keep coffee hot in sub-zerotemperatures was my 'Holy Grail' for a long time. I finally found oneat a camping supply store and it makes all the difference to me. 12- Know your limits. You have to be realistic about how much cold,discomfort or pain you can endure in order to get those last fewobservations. Don't wait until it's too late and then decide to teardown and pack up. That's when you will meet Mr. Frostbite. With a little planning and common sense you can take advantage ofthose long, clear, cold winter nights. Orion, Gemini and Auriga are calling.Just be careful out there. ----------------------------------------------------------------------------- Καλές παρατηρήσεις!DXA The stars that have most glory, have no rest.www.spartastronomy.gr
eliasg2004 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 16, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 16, 2008 Λίγο πιο ...άγριες συνθήκες από αυτές που αντιμετωπίζουμε στην Ελλάδα, αλλά πόσο δίκιο έχει σε ΟΛΑ τα σημεία!
ammonite Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 16, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 16, 2008 Θα συμπλήρωνα και τη χρήση ισοθερμικών ρούχων σαν αυτά που χρησιμοποιούν οι ορειβάτες (κάλτσες, κολάν, φανέλα με μακριά μανίκια). Είναι άνετα και διατηρούν τη θερμοκρασία του σώματος. Το μόνο κακό είναι η τιμή. Είναι λίγο τσιμπημένα…Επίσης χρησιμοποιώ μάλλινα γάντια με επένδυση στα οποία έχω κόψει τα δάχτυλα για να μπορώ να πιάνω εύκολα τα προσοφθάλμια.
vag_stephanou Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 16, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 16, 2008 Παιδιά παρατήρηση στους -40 νομίζω είναι στα όρια του μαζοχισμού... Εδώ πάμε καλοκαίρι στο βουνό και κρυώνουμε, όχι -40... Εντάξει, είπαμε. Στο τέλος, μέχρι να κάνεις όλα αυτά που λέει δε θα σου έχει μείνει χρόνος για παρατήρηση! (Εκτός αν είσαι τόοοοσο βόρεια που δεν ξημερώνει καθόλου... )
alepohori Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 16, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 16, 2008 9- Take breaks every hour or half hour, depending on the weather,and go warm up.Αυτό το έχω κάνει στο Αλεποχώρι πέρσι τον χειμώνα,παρέα με τον μάχιμο παρατηρητή Δημήτρη Τσακαλή.Δε θέλω να φανταστώ τι θα σκεφτόταν κάποιος αν έβλεπε 2 τρελούς να τρέχουν πέρα δώθε,ο ένας δίπλα στον άλλον,μέσα στην ερημιά και τα σκοτάδια... Πάντως πιστεύω ότι η εργονομία και η άνεση είναι από τους βασικότερους παράγοντες για μια απολαυστική παρατήρηση,σε οποιεσδήποτε συνθήκες!Αν υπάρχει έστω και ένας μόνο παράγοντας που θα μπορούσε να καταστήσει την παρατήρηση μια επίπονη διαδικασία,τότε είναι θέμα χρόνου να βαριόμαστε ακόμα και να βγούμε στο μπαλκόνι μας,έστω και για 1 ώρα. Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
sheliak Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 16, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 16, 2008 Eγω παντως οταν κανω παρατηρηση στο βουνο ειμαι τοσο αφοσιωμενος που δεν καταλαβαινω κρυο με τιποτα αρχιζω και το καταλαβαινω μονο οταν ειναι να μαζεψω για να φυγω. Να προσθεσω οτι το λιγο τσιπουρο (σε μικρες και τακτικες δοσεις) βοηθαει αρκετα..
Tilemachos Athanasiadis Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 16, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 16, 2008 Χειμωνιάτικη νύχτα παρατήρησης χωρίς τη στολή του σκί?? ΠΟΤΕ!!!
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΟΦΟΥΛΗΣ Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 17, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 17, 2008 Eγω παντως οταν κανω παρατηρηση στο βουνο ειμαι τοσο αφοσιωμενος που δεν καταλαβαινω κρυο με τιποτα αρχιζω και το καταλαβαινω μονο οταν ειναι να μαζεψω για να φυγω. Να προσθεσω οτι το λιγο τσιπουρο (σε μικρες και τακτικες δοσεις) βοηθαει αρκετα..Βοηθάει και η ηλικία.................................. Επίσης να πώ ότι απο επιστημονικές έρευνες έχει αποδειχθεί ότι το οινόπνευμα δεν βοηθά είπ τη ουσίας, καθώς επιταχύνει τους ρυθμούς της καρδιάς και προκαλεί ιδρώτα, με αποτέλεσμα την περεταίρω πτώση της σωματικής θερμοκρασίας. Δημήτρης
vag_stephanou Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 17, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 17, 2008 απο επιστημονικές έρευνες έχει αποδειχθεί ότι το οινόπνευμα δεν βοηθά είπ τη ουσίας, καθώς επιταχύνει τους ρυθμούς της καρδιάςΊσως στους -40 το να επιταχύνεις τους χτύπους της καρδιάς είναι ζωτικής σημασίας!
astrovox Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 17, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 17, 2008 Το -40 μου φαίνεται εξωπραγματικά, δεν μπορώ να με φανταστώ σε τέτοια θερμοκρασία να παρατηρώ. Εχουμε μάθει εδώ στα νότια όπου το +5 είναι κρύο κανονικό! Εγώ δεν έχω ισοθερμικά αλλά εφαρμόζω τη λογική των πολλών στρωμάτων. Ο άερας που παγιδεύεται ανάμεσα στα στρώματα ρούχων είναι επίσης μια καλή θερμομόνωση! «I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
ngc4565 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 17, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 17, 2008 - Από προσωπική εμπειρία μπορώ να σας πω ότι -10c είναι πιθανώς το πιό κρύο που μπορώ να παρατηρήσω - και αυτό για τιν περιοδο μιας ώρας.(between warmup sessions) Πιό κρύο (απο -10c ) δεν είναι ευχάριστο και ο εξοπλισμός παγώνει. Μπορούμε εύκολα να κάνουμε ζημία στα EQ Mounts στο κρύο και η ζημία στα ηλεκτρονικα είναι επίσης πιθανο. Ακόμη και σε -10c με το Windchill Factor η θερμοκρασία μπορεί εύκολα να μειωθεί σε -15c ή -20c Αυτό είναι ένα από τα προβλήματα που έχουμε στον Καναδά (45 degrees North) την άνοιξη όταν συμμετέχουμε τον Messier Marathon. Σπάνια πηγαίνω έξω κάτω από -10c και έπειτα για τα πολύ special γεγονότα (Comets, Eclipses ..etc) και όπως ο φίλος Δημήτρης είπε: Βοηθάει και η ηλικία....... Φιλικά, Frank http://www.oaog.ca/ http://www.rascmontreal.org/ "Imagination is more important than Knowledge"
eliasg2004 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 17, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 17, 2008 Το αλκοόλ πάντως είναι διαπιστωμένο ότι επηρεάζει την διακριτική μας ικανότητα σε αμυδρούς στόχους. Γι αυτό όπως λέει και ο "uncle" Rod Molisse:"I usually save the alcohol for the end of the observing run. Nothing like popping a beer or drinking a nice whiskey when the equipment's all packed away at the end of a wonderful evening. Sipping my drink and watching the Sun rise and the stars wink out is a lovely finale to a night of touring the cosmos". Παρεπιπτόντως, δυστυχώς για τους καπνιστές φίλους, το ίδιο αποτέλεσμα στη νυχτερινή όραση, αλλά σε μικρότερο βαθμό έχει και το κάπνισμα κατά την παρατήρηση...
PapGeo Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 17, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 17, 2008 Σημαντικές πληροφορίες, που δεν είναι ανάγκη να τις χρησιμοποιήσουμε στους -40. Εδώ, στην νότιο Ελλάδα, έχει τύχει να παρατηρήσω με -4 και όντως, πολλά από τα πράγματα τριγύρω μου είχαν παγώσει, έχοντας πιάσει «κρούστα», από το αυτοκίνητο και τον σωλήνα του τηλεσκοπίου, μέχρι τους χάρτες και τις σημειώσεις μου. Από ένα άλλο, πρόσφατο περιστατικό, πάλι, πέρυσι τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο, είχα βγει για παρατήρηση, αλλά οι συνθήκες ήταν εξαιρετικά αντίξοες. Εκτός από το κρύο, είχε έναν απίστευτο αέρα, που όχι μόνο τηλεσκόπιο δεν μπορούσες να κρατήσεις σταθερό, ούτε τον ίδιο σου τον εαυτό – σε έπαιρνε κυριολεκτικά ο άνεμος. Κάποιοι από την παρέα προτίμησαν να πάνε για σουβλάκια (όχι! δεν ήταν μεταξύ τους αυτός που υποπτεύεστε!), κάποιοι άλλοι προτίμησαν να γυρίσουν πίσω. Προσωπικά, επειδή δεν έχω την πολυτέλεια των πολλαπλών ευκαιριών για παρατήρηση, αλλά και επειδή δεν μου αρέσει να εγκαταλείπω, έψαξα και βρήκα μια θέση πίσω από έναν τοίχο που απάγκιαζε, και εκεί, έκανα μια αρκετά αποδοτική παρατήρηση, η οποία ήταν σίγουρα και μια από τις πιο χαρακτηριστικές που έχει τύχει να ζήσω, με τον άνεμο δεξιά, αριστερά και επάνω μου κυριολεκτικά να ουρλιάζει! Πραγματικά, αρκετές φορές φθάνουμε στα άκρα, χάριν της ενασχόλησής μας. Αυτό όμως που καταφέρνουμε να βιώσουμε μας κάνει ξεχωριστούς ανθρώπους. Φιλικά PapGeo
Δημήτρης Τσακαλής Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 17, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 17, 2008 Αυτό όμως που καταφέρνουμε να βιώσουμε μας κάνει ξεχωριστούς ανθρώπους. Σωστός ΦιλικάΔημήτρης CELESTRON Dob www.medicalmarket.gr
Efstathios Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 17, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 17, 2008 Το -40 στο κείμενο πρέπει να είναι λάθος, όχι κελσίου αλλά φαρενάιτ και όχι μείον αλλά σύν. Δηλαδή 40 φαρενάιτ που είναι +4,4C. -40C στο Michigan δεν νομίζω να έχει. starrynights.blog
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα