Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε
Επειδή δεν έχω (ακόμη) την Uranometria, μήπως γνωρίζει κανείς που μπορώ να βρω μια τέτοια λίστα. Θέλω να φέρω στα όρια το τηλεκόπιό μου και όπως καταλαβαίνεται θέλω να βρω γαλαξίες μικρης SB και μεγάλου mag.
Δημοσιεύτηκε

Νομίζω ότι το παρακάτω βιβλίο μπορεί να βοηθήσει οποιονδήποτε γνώστη της αστρονομίας, αλλά και των...αγγλικών... :D

http://www.springerlink.com/content/u6044n/?p=b7e216badd6641739ca055c82b2d4f4d&pi=0

και ο παρακάτω πίνακας... :D

http://www.astronomia.org.gr/const/vir/vir.pdf

Life is like riding a bicycle. To keep your balance you must keep moving.

Albert Einstein

Δημοσιεύτηκε
Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σου αλλά μάλλον δεν κατάλαβες την ερώτησή μου. Θέλω να βρω μια λίστα από γαλαξίες NGC-IC ή άλλους με μικρό surface brightness και μεγάλο magnitude. Το βιβλίο που μου προτείνεις είναι εισαγωγικό. Κάτι σαν το Nightwatch πχ. Δεν αναφέρει αλλά περιγράφει το πως μπορείς να παρατηρήσεις ένα γαλαξία. Πάντως σε ευχαριστώ... :)
Δημοσιεύτηκε

Δημήτρη, εννοείς μεγάλη επιφανειακή λαμπρότητα.

Έκανα τον κόπο να ψάξω λιγάκι και βρήκα αυτό. Μπορείς να βάλεις κάποια κριτήρια και σου βγάζει μια λίστα στην οποία αναφέρει το mag αλλά και το SB. Οπότε διαλέγεις από εκεί μετά...

Δημοσιεύτηκε

Κάτσε όταν λέμε ότι o A γαλαξίας έχει SB = 14 mag και o B έχει SB = 11, o B έχει μεγάλη SB ή ο Α;

Δημοσιεύτηκε

Κάτσε όταν λέμε ότι o A γαλαξίας έχει SB = 14 mag και o B έχει SB = 11, o B έχει μεγάλη SB ή ο Α;

Είναι όπως κ το mag.Οσο μεγαλύτερη η τιμή τόσο αμυδρότερο το αντικείμενο.

Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Δημοσιεύτηκε

Παιδιά σας ευχαριστώ και τους δύο. Πολύ χρήσιμα για κάποιον που δεν έχει την πολυτέλεια της Uranometria. Αλλά και πάλι έχω μπερδευτεί λίγο με τα SB. Και ξαναδιατυπώνω την ερώτηση:

Έχουμε 2 γαλαξίες. Ο ένας έχει 14 και ο άλλος 11 SB. Ποιός έχει μεγαλύτερη;

Δημοσιεύτηκε
Μεγαλύτερη επιφανειακή λαμπρότητα θα έχει αυτός που έχει 11 σε σχέση με τον 14. Άρα αυτό σημαίνει ότι είναι λαμπρότερος ανα μονάδα επιφάνειας άρα και μικρότερος με δεδομένο ότι οι 2 προηγούμενοι έχουν ίδιο συνολικό mag.
Δημοσιεύτηκε
Άρα τα νούμερα είναι αντιστρόφως ανάλογα. Το μικρό δηλώνει μεγάλο και το μεγάλο μικρό. Οκ αυτό ήθελα να διευκρινήσω.
Δημοσιεύτηκε
Έχουμε 2 γαλαξίες. Ο ένας έχει 14 και ο άλλος 11 SB. Ποιός έχει μεγαλύτερη;

Ο 11SB είναι λαμπρότερος και πιο εύκολα παρατηρίσιμος για το τηλεσκόπιό σου.

Όλη της τη ζωή μελετούσε το σύμπαν, αλλά είχε παραβλέψει το πιο ξεκάθαρο μήνυμά του.

Για τα μικρά πλάσματα σαν εμάς η απεραντοσύνη του γίνεται υποφερτή μονάχα μέσω της αγάπης.

C. Sagan. Επαφή.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης