Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Απ οσο ξερω ειναι το ιδιο αλλα η μια china και η αλλη usa. Τωρα για περισσοτερες λεπτομερειες ας απαντησει κανεις που τις εχει δουλεψει.

Φιλικα Δημητρης

Orion Optics OMC 140 GP2 Goto Canon EOS 40D
Δημοσιεύτηκε
Δεν υπάρχει το "vs". Όπως είπε και ο Στάθης είναι το ίδιο προιόν με άλλο brand name. Προσωπικά, προτιμώ αισθητικά τις orion - αυτό το λευκό-χρυσο-ασημί-κλπ. ποτέ δεν μου άρεσε :mrgreen:
Δημοσιεύτηκε
Μισό λεπτό ρε παιδιά. Είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα με άλλο όνομα; Κατασκευάζεται δηλαδή στο ίδιο εργοστάσιο; Γιατί αν όχι, δεν μπορεί να είναι ίδιες. Εμένα πάλι το λευκό μου αρέσει περισσότερο...
Δημοσιεύτηκε

Μάνο και οι δύο είναι Synta. Να στο πω αλλιώς: έχω την μαύρη skywatcher EQ6 στην πρώτη της έκδοση και την τελευταία έκδοση 3.20 του χειριστηρίου της Orion Atlas :wink:

Μάλιστα την τελευταία αναβάθμιση του firmware την κατέβασα από το site της skywatcher!

Είτε EQ6 είτε Atlas, ουσιαστικά αγοράζεις το ίδιο πράγμα ...

• 1 μήνα αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Εχθές μου ήρθε τελικά η Orion Atlas, ήδη την δοκίμασα και σε αστροφωτογραφία. Έχω κάποιες απορίες:

1) Κοιτάζω μέσα από την πολική διόπτρα, στρίβω όλο το σύστημα ώστε ο χάρτης να μοιάζει με τον ουρανό, βάζω τον πολικό στον κύκλο. Όταν λέει πως είναι φωτιζόμενη, τι εννοεί;

2) Πως ξεκινάμε; Σε ποια θέση είναι ο σωλήνας; Πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένος με την κεφαλή ευθεία μπροστά; Πως το κάνω αυτό ακριβώς; Με το μοιρογνωμόνιο; Πρέπει να το σφίξω σε σωστή θέση, πως;

3) Προσπάθησα να κάνω 3 star alignment αλλά την 1η φορά απέτυχε, την 2η έγινε απλώς poor alignment. Γιατί; Πως θα πετύχω καλή; Ουσιαστικά αυτό γίνεται μόνο και μόνο για το goto; Ή έχει σημασία και στην παρακολούθηση;

4) Σε κάποια φάση που του είπα να πάει στο M3, γύρισε με τέτοιο τρόπο ώστε ο σωλήνας βρήκε πάνω στο τρίποδο και δεν μπορούσε να συνεχίσει, αναγκάστηκα να ξεσφίξω τον ένα άξονα ώστε να τον απομακρύνω, έτσι χάνεται η ευθυγράμμιση;

5) Έρχονται κι άλλες...

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Δημοσιεύτηκε
Εχθές μου ήρθε τελικά η Orion Atlas, ήδη την δοκίμασα και σε αστροφωτογραφία. Έχω κάποιες απορίες:

1) Κοιτάζω μέσα από την πολική διόπτρα, στρίβω όλο το σύστημα ώστε ο χάρτης να μοιάζει με τον ουρανό, βάζω τον πολικό στον κύκλο. Όταν λέει πως είναι φωτιζόμενη, τι εννοεί;

2) Πως ξεκινάμε; Σε ποια θέση είναι ο σωλήνας; Πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένος με την κεφαλή ευθεία μπροστά; Πως το κάνω αυτό ακριβώς; Με το μοιρογνωμόνιο; Πρέπει να το σφίξω σε σωστή θέση, πως;

3) Προσπάθησα να κάνω 3 star alignment αλλά την 1η φορά απέτυχε, την 2η έγινε απλώς poor alignment. Γιατί; Πως θα πετύχω καλή; Ουσιαστικά αυτό γίνεται μόνο και μόνο για το goto; Ή έχει σημασία και στην παρακολούθηση;

4) Σε κάποια φάση που του είπα να πάει στο M3, γύρισε με τέτοιο τρόπο ώστε ο σωλήνας βρήκε πάνω στο τρίποδο και δεν μπορούσε να συνεχίσει, αναγκάστηκα να ξεσφίξω τον ένα άξονα ώστε να τον απομακρύνω, έτσι χάνεται η ευθυγράμμιση;

5) Έρχονται κι άλλες...

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Απαντήσεις:

1) Φωτιζόμενη εννοεί ότι με κάποιο κουμπί πάνω στη στήριξη, ανάβουν οι γραμμές της διόπτρας (σταυρονήματα κλπ). Λογικά θα πρέπει να ανάβει με το που ανάβεις τη βάση.

2) Η στήριξη στα σημεία περιστροφής (και κατα DEC και κατα RA) έχει δύο ζεύγη από βέλη. Ένα στο σταθερό σημείο και ένα στο περιστρεφόμενο για κάθε μία από τις δύο. Το σημείο ευθυγράμμισης είναι εκεί που οι δύο μύτες του κάθε ζεύγους είναι ευθυγραμμισμένες. Προφανώς για να το κάνεις λύνεις τα φρένα (ένα κάθε φορά).Με καλά ευθυγραμμισμένα το τηλεσκόπιο και την διόπτρα, θα πρέπει να βλέπεις τα ίδια πράγματα και απο τα δύο

3) Δές αν τα στοιχεία που καταχωρείς για την θέση, ημερομηνία και ώρα είναι σωστά. Προσοχή στην ημερομηνία. Μπορεί να αναγράφεται αμερικάνικα (μηνας-ημερα-έτος) δηλαδή η 7 Ιουνίου 2008 θα αναγραφεί 06/07/08. Αυτό επιβεβαιώνεται ώς εξής: Γράψε στην πρώτη θέση "13" αν το πάρει τότε είναι Ημέρα-Μην-ετος. Αν δεν, τότε είναι αλλοιώς.

Πρόσεξε την ζώνη χρόνου (Zone 2 ή GMT+2) και Daylight Saving =Yes

4) Με βάση τα όσα ελέχθησαν στο (3), λογικό είναι να πηγαίνει αλλου γι αλλού, μάλλον τον έψαχνε σε σημείο που είναι κάποιο άλλο μήνα. Λύσε τα προηγούμενα και θα τον βρεί εύκολα.

Αυτά μέχρι εδώ

Φιλικά

Δημήτρης

Δημήτρης
Δημοσιεύτηκε
Στο 2 με ψιλομπέρδεψες αλλά θα το παλέψω όταν πάω σπίτι. Στο 3 τα έβαλα σωστά, όντως είναι ανάποδα. Στο 4 με πήγε προς το Μ3, γενικά με πήγαινε στους στόχους 1 μοίρα κοντά περίπου, απλώς γύρισε περίεργα ώστε βρήκε ο σωλήνας ενώ νομίζω πως θα μπορούσε να γυρίσει αλλιώς.
Δημοσιεύτηκε
Στο 2 με ψιλομπέρδεψες αλλά θα το παλέψω όταν πάω σπίτι. Στο 3 τα έβαλα σωστά, όντως είναι ανάποδα. Στο 4 με πήγε προς το Μ3, γενικά με πήγαινε στους στόχους 1 μοίρα κοντά περίπου, απλώς γύρισε περίεργα ώστε βρήκε ο σωλήνας ενώ νομίζω πως θα μπορούσε να γυρίσει αλλιώς.

Συγγνώμη για το μπέρδεμα. Αλλα αμα δείς τη στήριξη και τα βελάκια θα σου είναι αρκετά καθαρό.

Για το 4, σκέφτομαι το εξής: Οταν σου κάνει το 3 Star Alignment, λογικά θα πρέπει να ψάχνει δύο αστέρια Νότια- Δυτικά του Μεσημβρινού και ψηλά (πάνω απο τις 45 μοίρες) και ένα Ανατολικά. Αναγνώρισε τον ουρανό σου και αν τα αστέρια που επιλέγει από μόνο του δεν είναι ψηλά, άλλαξε τα. Η CG5 ας πούμε σε alignment με αστέρια χαμηλά τα κάνει μούτι.

Φιλικά

Δημήτρης

Δημήτρης
Δημοσιεύτηκε

Καλορίζικη!

4) Σε κάποια φάση που του είπα να πάει στο M3, γύρισε με τέτοιο τρόπο ώστε ο σωλήνας βρήκε πάνω στο τρίποδο

Μάνο είναι ένα θέμα αυτό. Δεν είναι ότι καλύτερο να βρίσκει ο σωλήνας στο τρίποδο. Είχα ακριβώς το ίδιο πρόβλημα με το SW 8" + EQ6 και το αντιμετώπισα με αυτό το σωλήνα προέκτασης:

http://www.planitario.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=981

Δημοσιεύτηκε

Καλορίζικη κι απο μένα. Η επιλογή που έκανες είναι πολύ καλή κι είμαι σίγουρος ότι θα μείνεις απόλυτα ικανοποιημένος.

Όσον αφορά τα χρηστικά της στήριξης θα συμφωνήσω σε όσα γράφει παραπάνω ο Δημήτρης Σοφούλης και θα προσθέσω ότι και η τοποθεσία παίζει σημαντικό ρόλο. Πρέπει να περάσεις σωστά τις συντεταγμένες του χώρου απο όπου παρατηρείς. Ακόμη το τηλεσκόπιο θα πρέπει να είναι καλά ισορροπημένο και στους δύο άξονες. Εγώ χρειάστηκε να αγοράσω και τρίτο αντίβαρο.

Επίσης μην τρελαίνεσαι με το 3 star alignment. Ακόμη και με 1 star δουλεύει καλά. Παραδείγματος χάρην την περασμένη Παρασκευή στον Πάρνωνα λόγω συννεφιάς έκανα 1 star alignment στον Vega. Όλοι οι στόχοι στην ανατολική πλευρά ήταν μέσα στο πεδίο του 24άρη Panoptic. Όταν του ζήτησα να πάει στο Μ3 ο στόχος ήταν λίγο πιο έξω απο το πεδίο του προσοφθάλμιου. Το Σάββατο τώρα με 2 star alignment όλοι οι στόχοι ανεξαιρέτως ήταν μέσα στο πεδίο του 24άρη. Νομίζω ότι το 3 star βοηθά περισσότερο στην φωτογράφηση. Προσωπικά για να μην κουράζω και την μπαταρία δεν το χρησιμοποιώ σχεδόν ποτέ. Βέβαια δεν φωτογραφίζω.

Όσο για το ότι το τηλεσκόπιο χτυπά στα πόδια της στήριξης, εμένα δεν μου έχει συμβεί ποτέ με την EQ 6 Pro. Μαλιστα το φοβόμουν αυτό έχοντας πικρή πείρα απο την βάση του LXD55 που είχα. Με την EQ6 όμως πάντα το "γυρίζει" κάπως και ποτέ δεν χτυπά στα πόδια.

Επιγραμματικά η βάση είναι απλά καταπληκτική. Την έχω πάνω απο ένα χρόνο τώρα και δεν την χορταίνω.

Το αδιανοητο σημερα ειναι η μονη λυση για το αυριο !

Επανάσταση δεν είναι μόνο η εξέγερση, είναι και η συνειδητοποίηση της αλήθειας...

http://www.spartastronomy.gr

Δημοσιεύτηκε

Εχτές έκανα το 2ο τεστ. Έσφιξα τους 2 δαχτύλιους που δείχνουν τις μοίρες, τους ευθυγράμμισα με βάση κάτι τρυπίτσες που έχει πάνω η κεφαλή οπότε ξεκινώντας έβαλα το βελάκι να δείχνει το 0 και στις 2 κατευθύνσεις.

Έκανα 3 star alignment και αυτή τη φορά το έκανε επιτυχώς. Ξανά με πήγαινε λίγο δίπλα από τον στόχο αλλά μετά που ευθυγράμμισα το Μ3 και του είπα recalculate από εκεί και πέρα με πήγαινε ακριβώς. Απίστευτο, φοβερή αίσθηση να σημαδεύω τον Μ51, να βγάζω φωτογραφία γιατί από το προσοφθάλμιο δεν φαινόταν και ως δια μαγείας ο γαλαξίας να είναι ακριβώς στη μέση της φωτογραφίας.

Πραγματικά εχθές το ευχαριστήθηκα αλλά ρε παιδιά σοβαρά δεν νομίζω να κάνω ποτέ παρατήρηση με την ισημερινή. Βασικά την πήρα για φωτογράφηση. Ο σωλήνας παίρνει κάτι άθλιες θέσεις, ποτέ δεν βολευόμουν να βάλω το μάτι μου στο προσοφθάλμιο. Αναρωτιέμαι πως το κάνετε. Αν γυρίσω τον σωλήνα πάνω στα δαχτυλίδια μετά που έχω βρει έναν στόχο, αναγκαστικά δεν κινείται κάτι; Δεν χαλάει η ευθυγράμμιση;

Και κάτι άλλο. Μέχρι 30 δευτερόλεπτα είχα καλές εκθέσεις αλλά από εκεί και πάνω είχα trails. Είναι λίγο παίδεμα τελικά η πολική ευθυγράμμιση. Πρέπει να δοκιμάσω τη διολίσθηση την επόμενη φορά... :-k

Δημοσιεύτηκε

Πραγματικά εχθές το ευχαριστήθηκα αλλά ρε παιδιά σοβαρά δεν νομίζω να κάνω ποτέ παρατήρηση με την ισημερινή. Βασικά την πήρα για φωτογράφηση. Ο σωλήνας παίρνει κάτι άθλιες θέσεις, ποτέ δεν βολευόμουν να βάλω το μάτι μου στο προσοφθάλμιο. Αναρωτιέμαι πως το κάνετε. Αν γυρίσω τον σωλήνα πάνω στα δαχτυλίδια μετά που έχω βρει έναν στόχο, αναγκαστικά δεν κινείται κάτι; Δεν χαλάει η ευθυγράμμιση;

Λογικα εαν περιστρεψεις μονο τον σωληνα (χωρις να χαλαρωσεις τα φρενα της βασης) δεν θα χαλασει η ευθυγραμμιση σου αλλα πιθανον το αντικειμενο να φυγει απο το πεδιο.

Δες αυτη την κατασκευη: http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=3659

Ad Astra Per Aspera

www.agapioselia.com

Δημοσιεύτηκε
Ειλικρινά δεν κατάλαβα πως σε βοηθάνε αυτά τα δαχτυλίδια... Αν ξεσφίξεις τους δαχτυλίους, τότε ο σωλήνας δεν θα είναι ασφαλής. Τα δαχτυλίδια τι κάνουν;
Δημοσιεύτηκε
Ειλικρινά δεν κατάλαβα πως σε βοηθάνε αυτά τα δαχτυλίδια... Αν ξεσφίξεις τους δαχτυλίους, τότε ο σωλήνας δεν θα είναι ασφαλής. Τα δαχτυλίδια τι κάνουν;

Μα δεν ξεσφιγγεις εντελως τα στεφανια. Απλα τα χαλαρωνεις για να μπορεις να περιστρεφεις το σωληνα. Τα δαχτυλιδια κρατανε το σωληνα σταθερο ετσι ωστε να μην χαλαει το ζυγισμα και να μπορεις να εχεις μονιμα χαλαρα τα στεφανια του τηλεσκοπιου για να περιστρεφεις το σωληνα αναλογα με την θεση που σε βολευει.

Ad Astra Per Aspera

www.agapioselia.com

Δημοσιεύτηκε
Ναι αλλά τα δαχτυλίδια απλά αγκαλιάζουν τον σωλήνα έτσι; Πως βοηθάνε ώστε να είναι πιο σταθερός; Εφόσον δεν δένουν και κάπου αλλού...

Τα δαχτυλιδια ακουμπανε πανω στα στεφανια.

Σεναριο:

Παρατηρεις με το σωληνα στραμμενο σε καποιο υψος. Μετα γυριζεις το τηλεσκοπιο καπου αλλου και ο σωληνας παει σε θεση που δεν σε βολευει. Εαν ο σωληνας δεν ειναι σε οριζοντια θεση και πας να χαλαρωσεις τα στεφανια τοτε η θα γλιστρησει ο σωληνας προς τα κατω η εσυ θα βαλεις πιεση προς τα πανω για να το αποτρεψεις με αποτελεσμα να χαλασει το ζυγισμα. Εαν εχεις αυτα τα δαχτυλιδια μπορεις να εχεις χαλαρα τα στεφανια σε οποιοδηποτε υψος και αν ειναι ο σωληνας, ετσι ωστε να περιστρεφεται ελευθερα χωρις να χαλαει το ζυγισμα. Ειναι απλο.

Ad Astra Per Aspera

www.agapioselia.com

Δημοσιεύτηκε

:-k

Πήρα την ισημερινή για να έχω το αντικείμενο πολύ ώρα στον προσοφθάλμιο. Μου αρέσει να αναλύω αυτό που βλέπω και χρειάζομαι αρκετή αρκετή ώρα επάνω του, απερίσπαστος. Με το Dob δεν γινόταν αυτό.

Τώρα έχω την ισημερινή και τα μοτέρ κρατούν το αντικείμενο στο κέντρο. Δεν χρησιμοποιώ το GoTo γιατί μου αρέσει να λύνω τα φρένα και να κατευθύνω τον σωλήνα όπου θέλω, ψάχνοντας, χρησιμοποιώντας ερευνητή, Telrad και χάρτη.

Μετά την κατασκευή με τα δαχτυλίδια Wilcox που εφάρμοσα και εγώ, ανακάλυψα και μία τεχνική, ώστε όσο και να κουνήσω τον σωλήνα να ξαναφτιάχνω αμέσως την ευθυγράμμιση η οποία χαλάει για να απαντήσω και στο ερώτημά σου.

Το τελευταίο είναι χρήσιμο όταν τελικά χρησιμοποιήσω το GoTo . Αν δηλαδή μετά από το όριο μου, στην ώρα, στο να ψάχνω το αντικείμενο δεν το βρω έρχεται συμπληρωματικά το GoTo να βοηθήσει στην εύρεση. Έτσι μαθαίνω τι και που ήταν αυτό που έψαχνα, ώστε την επόμενη φορά να το βρίσκω πιο γρήγορα. Σύντομα αυτό με βοήθησε στο να ανακαλύπτω πιο εύκολα τα αντικείμενα.Στην αρχή φοβόμουν μήπως κολλήσω με την ευκολία του GoTo . Το αντίθετο έγινε. Σπάνια το χρησιμοποιώ πια.

Η ομορφιά του να ψάχνεις και να βρίσκεις αυτό που θέλεις, δεν σε αφήνει να κολλήσεις με εύκολες λύσεις ( αν φυσικά κάποιος έχει χρόνο και διάθεση να ψάχνει).

Αφιέρωσε μερικές βραδιές στο να μάθεις την βάση σου πολύ καλά και ξεσκόνισε το manual.

Μάνο πίστεψέ με όταν συνηθίσεις την ισημερινή δύσκολα θα ξαναγυρίσεις στο dob για πολύωρη παρατήρηση.

Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος

*Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.

Prem Rawat

Δημοσιεύτηκε
Μάνο πίστεψέ με όταν συνηθίσεις την ισημερινή δύσκολα θα ξαναγυρίσεις στο dob για πολύωρη παρατήρηση.
Έεεεετσι! =D>

Όταν δεις ότι η θέση που παίρνει δε σε βολεύει, περιστρέφεις τον σωλήνα κατά τον διαμήκη άξονά του και ξαναδοκιμάζεις. Με την εμπειρία, η σωστή θέση επιτυγχάνεται χωρίς δεύτερη προσπάθεια. Η περιστροφή θα γίνεται πριν βρεις τον στόχο σου, αλλιώς προφανώς θα τον χάσεις. Μπορείς να παρατηρείς όλη νύχτα μέχρι το ξημέρωμα! Άντε κάντο με το dob αυτό! :-note

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε

Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι θα σε μπερδέψω από εδώ και κάτω:

Είναι σωστό λοιπόν η περιστροφή να γίνεται όπως λέει ο Δημήτρης, πριν βρεις τον στόχο σου. Με εξαίρεση την περίπτωση που θέλεις να χρησιμοποιήσεις την λύση του GoTo. Τότε η περιστροφή πρέπει να γίνεται αφού έχεις βρει το στόχο , και επανευθυγράμμιση, αλλιώς το GoTo δεν πρόκειται να πάει ποτέ εκεί αφού όπως έλεγα με την περιστροφή του σωλήνα χαλάει η ευθυγράμμιση.

Τα κατάφερα να σε μπερδέψω, σωστά;

Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος

*Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.

Prem Rawat

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης