Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε
αλλά η απόσταση κύκλου-σταυρονήματος πρέπει να είναι σωστή

Το κυκλάκι δε νομίζω να κάνει αφού χρησιμεύει για χρήση κάποιου νότιου αστεριού κοντά στο νότιο πόλο (λογικά του σ Octantis), το οποίο απέχει περισσότερο από τον ν.ο.π. απ'οτι ο πολικός από τον β.ο.π.

astrovoxsigmz0.jpg

nightskybarweb9dg.jpg

Δημοσιεύτηκε
αλλά η απόσταση κύκλου-σταυρονήματος πρέπει να είναι σωστή

Το κυκλάκι δε νομίζω να κάνει αφού χρησιμεύει για χρήση κάποιου νότιου αστεριού κοντά στο νότιο πόλο (λογικά του σ Octantis), το οποίο απέχει περισσότερο από τον ν.ο.π. απ'οτι ο πολικός από τον β.ο.π.

Το κυκλάκι κάτω από το σταυρόνημα είναι για τον Πολικό.

Το τραπέζιο είναι για τον Octans του Νοτίου ημισφαιρίου, ρύθμιση με τέσσερα αστέρια του αστερισμού Octans.

Μέλος Συλλόγων:

Ελληνικής Αστρονομικης Ενωσης

Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας.

Όμιλος Γερόντων Αστροπαρατηριτών.

Ε.Λ.Φ.Ε.ΑΣ

http://users.otenet.gr/~babgia/

Δημοσιεύτηκε
Το κυκλάκι κάτω από το σταυρόνημα είναι για τον Πολικό.

Το κυκλάκι στη διόπτρα δεν μπορεί να είναι σωστό ΚΑΙ για τον πολικό (τον βόρειο) και για τον νότιο. Και αφού έχει νότιο αστερισμό μέσα, είναι ΜΟΝΟ για τον νότιο ουράνιο πόλο. Μην παιδεύεσαι πλεον με το κυκλάκι, γιατί λογικά μόνο λάθος αποτελέσματα θα σου δώσει.

astrovoxsigmz0.jpg

nightskybarweb9dg.jpg

Δημοσιεύτηκε

Γιατί διαβάζεις μόνο το μισό μήνυμα, για τον ΝΟΤΟ είναι το τραπέζιο.

Επίσης για να ρυθμίσης σωστά πρέπει να βάλεις σωστή ημερομηνία & ώρα στους αντίστοιχους κύκλους που είναι κοντά στο προσοφθάλιο του ερευνητή για να έρθει ο κύκλος του Πολικού στη σωστή του θέση (βέβαια πρώτα να έχεις κεντράρει σωστά τον πολικό ερευνητή).

Αυτά έμαθα από φίλο που ασχολείται, τηλεφωνικά.

Μέλος Συλλόγων:

Ε.Λ.Φ.Ε.ΑΣ

Δημοσιεύτηκε

Εγώ όλο το μήνυμα το διαβάζω, αλλά εσύ δεν ακούς τι λεω.

Δεν γίνεται η διόπτρα να είναι σωστή ΚΑΙ στα δύο ημισφαίρια! Το κυκλάκι προορίζεται για κάποιο νότιο αστέρι κοντά στο νότιο πόλο, που αποκλείεται να απέχει από το νότιο πόλο όσο και ο πολικός ο δικός μας!! Δεν μπορεί να βάζει τραπέζιο για νότιο αστερισμό και κυκλάκι που να ταιριάζει με το Βόρειο Ουράνιο Πόλο!!! Οι νότιοι, που για αυτούς προοριζόταν η βάση, δε θα έκαναν ποτε πολική ευθυγράμμιση έτσι!!

Σκέψου το λίγο...

astrovoxsigmz0.jpg

nightskybarweb9dg.jpg

Δημοσιεύτηκε

Βαγγέλη, από όσο ξέρω το κυκλάκι και ο σταυρός είναι αποκλειστικά για το βόρειο ημισφαίριο. Για το νότιο είναι μονάχα ο αστερισμός Octans. Στη δεύτερη περίπτωση κανείς ευθυγραμμίζει τα 4 λαμπρότερα αστέρια του Octans με το σχηματάκι στη διόπτρα, αγνοώντας σταυρό και κυκλάκι.

Γι αυτό το λόγο είπα και παραπάνω ότι η συγκεκριμένη διόπτρα είναι universal. Δεν έχω δει ποτέ κάποια ειδικά για το νότιο ημισφαίριο.

Φυσικά, αν κάποιος γνωρίζει διαφορετικά ας φωτίσει το θέμα.

Φιλικά,

Ηλίας.

ΥΓ. Ανεβάζω και ένα σχηματάκι μιας πιο ...συμβατικής διόπτρας προορισμένη για χρήση και στα δύο ημισφαίρια. Η έκδοση του Μπάμπη φαίνεται να είναι πιο απλή αλλά λειτουργική παντού.

dioptra.JPG.862056dee458e3535941564b0e49edb6.JPG

Δημοσιεύτηκε

Ακριβώς για αυτό έχει το κυκλάκι περίπου 45' για τον Πολικό του Βορά.

Και το Τραπέζιο σε μεγαλύτερη απόσταση για τον Νότο όπου δεν υπάρχει αστέρι κοντινότερο από 80' στο Νότο & χρησιμοποιεί 4 αστέρια του Νότου.

Δηλαδή οι πολικοί ερευνιτές είναι UNISEX (Βορά - Νότο). :D

Κοίτα τον ερευνητή σου & θα τα βρεις μέσα.

Μέλος Συλλόγων:

Ε.Λ.Φ.Ε.ΑΣ

Δημοσιεύτηκε

πριν απο λιγο πηρα τον νομικο και του ειπα τα γινεται με την διοπτρα

περιμενω απαντησει!

meade sn6 f/5_BRESSER

mount:skywatcher eq6

Δημοσιεύτηκε

Παιδιά ρίξτε μια ματια εδώ:

http://www.company7.com/vixen/mounts/polefinder.html

Κατεβάστε το αρχείο:

How to set up the Equatorial Mount.

Στην σελίδα 12 θα βρείτε την διαδικασία που πρέπει να χρησιμοποιηθεί για αυτές τις βάσεις (Vixen GPD & κλώνους όπως η ΜΟΝ2,Meade LXD55 -75κλπ) και με την συγκεκριμένη πολική διοπτρα.

Την έχω χρησιμοποιήσει και πάντοτε πετυχαίνω πολική ευθυγράμμιση που μου επιτρέπει αστροφωτογράφηση χωρίς οδήγηση για 90 δεύτερα με αστέρια τέλεια.

Η συγκεκριμένη πολική διόπτρα χρησιμοποιείται και στα δύο ημισφαίρια.

Ελπίζω να βοήθησα.

Φιλικά

Γιώργος Πετρόπουλος

Δημοσιεύτηκε

Παιδιά λύθηκε το μυστήριο, αν και είναι αρκετά μπερδεψιάρικο αυτο το polar finder το bisexual! Ο αστερισμός για το νότιο αλλά το κυκλάκι για το βόρειο ημισφαίριο...!! Έτσι όπως φαίνεται αρχικά είναι ότι απλά το polar finder είναι μόνο για το νότο....

Απ'ότι είδα στο manual, έχει και ακριβώς τη θέση του Β.Πόλου ανάλογα με το πέρασμα των χρόνων σύμφωνα με τη μετάπτωση.

astrovoxsigmz0.jpg

nightskybarweb9dg.jpg

• 1 μήνα αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Το λύσατε αλλά εγώ έμεινα με μια απορία, προσπαθώ να κάνω πολική ευθυγράμμιση με τον τρόπο (βόρειο ημισφαίριο) όπως αναφέρουν οι οδηγίες της EQ6 δηλαδή χρησιμοποιώντας την μεγάλη άρκτου και τη κασσιόπη. Μπορώ να τοποθετήσω τον πολικό μέσα στο κυκλάκι στη άκρη του σταυρονήματος. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι η κασσιόση στον ουρανό είναι πιο ψηλά απο την μεγάλη άρκτο.

Η πολική αυτή ευθυγράμμιση είναι σωστή τώρα ή πρέπει να αλλάξω θέση του πολικού εμπειρικά σε άλλο σημείο επάνω στην άκρη του σταυρονήματος???

Δημοσιεύτηκε
Γυρίζεις την EQ6 έτσι ώστε οι αστερισμοί να βρίσκοντε στο ύψος που είναι στον οτρανό σου & μετά βάζεις τον Πολικό στο κυκλάκι.

Μέλος Συλλόγων:

Ε.Λ.Φ.Ε.ΑΣ

Δημοσιεύτηκε
Συγγνώμη για την ερώτηση αλλά καταλάβετε με λίγο είμαι αρχάριος με τις ισημερινές. Πως θα γυρίσω την ισημερινή?? Σηκώνοντας τα πόδια αναλόγα?
Δημοσιεύτηκε

Όχι βέβαια

Η ισημερινή έχει δύο κλειδιά επάνω της

Ένα γυρίζει όλο το άξονα δεξια-αριστερά με τα αντίβαρα & το τηλεσκόπιο μαζί, με αυτόν θα γυρίσεις για να πάνε οι αστερισμοί στη θέση που θες.

Και ένα που γυρίζει μόνο το τηλεσκόπιο δεξιά αριστερά (χωρίς τα αντίβαρα), αυτόν θα τον γυρίσεις περίπου 90 μοίρες για να ανοίξει η πολική διόπτρα.

Ελπίζω να έγινα κατανοητός.

Μέλος Συλλόγων:

Ε.Λ.Φ.Ε.ΑΣ

Δημοσιεύτηκε

Βαζεις τον πολικο μεσα στο κυκλακι οταν εχεις σιγουρεψει οτι ο προσανατολιμος σου ειναι σωστος για να το κανεις αυτο στρεφεις ετσι την βαση κατα ορθη αναφορα ωστε οι αστερισμος της κασσιοπης οπως ειναι σχεδιασμενος μεσα στην πολικη διοπτρα, να εχει τον ιδιο προσανατολισμο με τον αστεριμο της κασιοπης στον ουρανιο θολο.

Για να μετακινησεις την κεφαλη ετσι ωστε να βρεις τον πολικο και να τον βαλεις μεσα στο κυκλακι ουσιαστικα ρυθμιζεις τις βιδες του αζιμουθιου και του υψους (αζιμουθιο οι βιδες με τις μαυρες πεταλουδες κατω απο την διοπτρα για αριστερα δεξια και υψος η ασημενιες μεγαλες κατω απο την διοπτρα για πανω κατω). Για να τις ρυθμισεις αυτες (ειναι 2 για την καθες ρυθμιση) πρεπει να ξεσφιξεις την μια για σφιξεις την αλλη.

Μην περιμενεις να δεις τον αστερισμο με τα αστερια μεσα απο την διοπτρα..

Ελπιζω να μην μπερδεψα.....

Δημοσιεύτηκε
Συγγνώμη για την ερώτηση αλλά καταλάβετε με λίγο είμαι αρχάριος με τις ισημερινές. Πως θα γυρίσω την ισημερινή?? Σηκώνοντας τα πόδια αναλόγα?
:lol: :lol: :lol: Ελπιζω να κανεις πλακα...

Απλα γυριζοντας τον αξονα της βασης.

.... όπως αναφέρουν οι οδηγίες της EQ6 δηλαδή χρησιμοποιώντας την μεγάλη άρκτου και τη κασσιόπη. Μπορώ να τοποθετήσω τον πολικό μέσα στο κυκλάκι στη άκρη του σταυρονήματος. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι η κασσιόση στον ουρανό είναι πιο ψηλά απο την μεγάλη άρκτο.

Αυτο παρατηρησα και εγω χθες.

Συγχωρήστεμε αλλα αυτο δεν το ειχα ξανακανει ποτε!! Εγω παντα εχω την βαση καθετη και απλα βαζω τον πολικο στο κυκλακι (εξαλου... φωτογραφιση δεν κανω)

Τωρα...χθες που το δοκιμασα (εντελος δοκιμαστικα :lol: ) Δεν γινοταν με ΤΙΠΟΤΑ!!! η Κασσιωπη ηταν αρκετα ψηλα (φαντασου να ανεβει και αλλο), ο αξονας ηταν γυρισμενος σχεδον 90 μοιρες - πραγμα που σημαινει οτι το τηλε ακουμπουσε πανω στο τριποδο + οτι ηθελε και αλλο, αλλα δεν πηγαινε!!

Μηπως εκανα κατι λαθος :roll: :roll: ..... :-s

ΥΣ

Ασχετο: Sheliak εχουμε πανομοιότυπο Avatar!! :mrgreen: Για βαλτο στις φωτογραφιες να το δουμε .... :mrgreen:

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε

Ωραια τα ειπαμε..

Βι2L δεν συγκρινονται..με τιποτα...με κερδιζεις..την ειχα ανεβασει παλαιοτερα μετα απο μια παρατηρηση με το αγγελο ισα ισα για να ξεχασουμε την κουραση πειραματισμοι με την φωτγραφικη το συννεφο τον δια και την σεληνη http://www.astrovox.gr/forum/album_pic.php?pic_id=6148

Πολυ Off topic συγνωμη..... :roll: :roll:

Δημοσιεύτηκε

.... όπως αναφέρουν οι οδηγίες της EQ6 δηλαδή χρησιμοποιώντας την μεγάλη άρκτου και τη κασσιόπη. Μπορώ να τοποθετήσω τον πολικό μέσα στο κυκλάκι στη άκρη του σταυρονήματος. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι η κασσιόση στον ουρανό είναι πιο ψηλά απο την μεγάλη άρκτο.

Αυτο παρατηρησα και εγω χθες.

Συγχωρήστεμε αλλα αυτο δεν το ειχα ξανακανει ποτε!! Εγω παντα εχω την βαση καθετη και απλα βαζω τον πολικο στο κυκλακι (εξαλου... φωτογραφιση δεν κανω)

Τωρα...χθες που το δοκιμασα (εντελος δοκιμαστικα :lol: ) Δεν γινοταν με ΤΙΠΟΤΑ!!! η Κασσιωπη ηταν αρκετα ψηλα (φαντασου να ανεβει και αλλο), ο αξονας ηταν γυρισμενος σχεδον 90 μοιρες - πραγμα που σημαινει οτι το τηλε ακουμπουσε πανω στο τριποδο + οτι ηθελε και αλλο, αλλα δεν πηγαινε!!

Μηπως εκανα κατι λαθος :roll: :roll: ..... :-s

Αν δεν μπορεις με την κασιοπη δοκιμασε με την μεγαλη αρκτο. γι' αυτο υπαρχουν οι δυο αστερισμοι διαλεγεις και παιρνεις αναλογα με το τι βλεπεις. εγω κανω πολικη με την μεγαλη αρκτο

Φιλικά Κώστας

http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/

Δημοσιεύτηκε
Αν δεν μπορεις με την κασιοπη δοκιμασε με την μεγαλη αρκτο. γι' αυτο υπαρχουν οι δυο αστερισμοι διαλεγεις και παιρνεις αναλογα με το τι βλεπεις. εγω κανω πολικη με την μεγαλη αρκτο

Kookoo_gr σε ευχαριστω, αλλα το θεμα μου δεν ειναι οτι δεν με βολευει η Κασσιωπη ή η Μ.Αρκτος, αλλα στο οτι οταν γυριζω τον αξονα ορθης αναφορας για να δω σωστα την Κασσιωπη ή την Μ.Αρκτο το Τηλε βρισκει πανω στο τριποδο και δεν μπορει να παει πιο περα!!

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε
ε τοτε κανε την πολικη χωρις το τηλεσκοπιο επανω στην βαση. \:D/

δες και εδω

http://www.adur-astronomical.com/HEQ5/HEQ5-1.htm

:roll:

:oops: :oops: :oops:

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε
Kookoo_gr σε ευχαριστω, αλλα το θεμα μου δεν ειναι οτι δεν με βολευει η Κασσιωπη ή η Μ.Αρκτος, αλλα στο οτι οταν γυριζω τον αξονα ορθης αναφορας για να δω σωστα την Κασσιωπη ή την Μ.Αρκτο το Τηλε βρισκει πανω στο τριποδο και δεν μπορει να παει πιο περα!!

hi επειδη εχθες εκνα φωτογραφιση και εκανα πολικη με τηλεσοπιο επανω στο τριποδο δεν εβρισκε πουθενα στην βαση. μηπως μπορεις να ανεβασεις μια φωτο; Σημειωση ο αστερισμος της κασιωπης ή της μςγαλης αρκτου ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ποτε να μπουν στην πολικη διοπτρα απλα ειναι οδηγοι για την θεση τους στον ουρανο. οταν θα κοιτας τον ουρανο π.χ. αποψε θα δεις οτι η μεγαλη αρκτος ειναι σχεδον καθετα στον ουρανο. θα γυρισεις λοιπον την κεφαλη απο το τριποδο με το τηλεσκοπιο επανω και τα αντιβαρα ωστε να δεις απο την διοπτρα την μεγαλη αρκτο καθετη. μετα αρχιζει το δυσκολο εργο να εντοπισεις στην διοπτρα τον πολικο απλα μετακινωντας την κεφαλη δεξια-αριστερα με τις μαυρες βιδες και πανω-κατω με τις βιδες του γεγραφικου υψους που εισαι (χαλαρωνεις την μια βιδα και σφιγγεις σιγα σιγα την αλλη) μεχρι να βαλεις τον πολικο στο κυκλακι του.

Φιλικά Κώστας

http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/

Δημοσιεύτηκε

Η τελική φάση της ευθυγράμμισης, γίνεται και με τα δύο μάτια ανοιχτά. Με το ένα στη διόπτρα και το άλλο να παρακολουθεί τον αστερισμό με τον οποίο προσπαθείς να ευθυγραμμιστείς.

Αυτό στη διόπτρα θα βλέπει και τους δύο αστερισμούς ενώ το άλλο θα βλέπει όποιον επιλέξεις εσύ στον ουρανό. Λύσε το φρένο και περιέστρεψε κατα Ορθή αναφορά. Παρατήρησε ότι όσο περιστρέφεις, το σχήμα μέσα στη διόπτρα θα ταυτίζεται σε ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ μόνο με αυτό που παρακολουθεί το άλλο μάτι σου στον ουρανό. Μόλις τα δύο σχήματα συμπέσουν, κλείδωσε το φρένο και τότε μετακινείς τον πολικό στο κυκλάκι.

Ο αστερισμός στον ουρανό ΔΕΝ ΠΡΌΚΕΙΤΑΙ ΠΟΤΕ ΝΑ ΜΠΕΙ ΜΈΣΑ ΣΤΟ ΠΕΔΊΟ ΤΗΣ ΔΙΟΠΤΡΑΣ.

Δημήτρης

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης