Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Επειδή τελευταία ψάχνομαι να βρω ένα γρήγορο αποχρωματικό αποκλειστικά για φωτογράφηση μεγάλων πεδίων και επειδή για να είναι αρκετά γρήγορο και για να πάρεις και μια αξιόλογη διάμετρο πρέπει να πουλήσεις σπίτι και αυτοκίνητο, μου πέρασε από το μυαλό: Γιατί όχι ένα γρήγορο νευτώνειο; Η τιμή τους είναι πολύ πολύ χαμηλότερη.

Όπως αυτό ή αυτό;

Είναι λύση αυτά τα νευτώνεια; Υπολείπονται σε κάτι άλλο εκτός από το υποτιθέμενο καλύτερο contrast που λένε όλοι πως έχουν τα διοπτρικά;

Δημοσιεύτηκε

Το Astromaster δεν έχει καλό καθρέφτη και η στήριξη είναι της πλάκας. Το Vixen είναι Vixen αλλά βρίσκω τη διάμετρό του μικρή. To OMNI 150 XLT είναι όντως γρήγορο, με μεγάλο πεδίο, καλά οπτικά. Μεγάλη φήμη για την ποιότητά του έχει αυτό

http://www.telescope-service.com/GSO/newtonians/GSO-Newtonians.html#1507CR

Τα διοπτρικά έχουν καλύτερο κοντράστ, αλλά παρουσιάζουν χρωματικά σφάλματα. Βέβαια, στα αποχρωματικά, τα σφάλματα είναι μικρά (ως ανεπαίσθητα). Τα γρήγορα νευτώνεια, αν δεν ευθυγραμμιστούν σωστά (και θέλουν ευθυγράμμιση συχνα), δίνουν ασυναγώνιστες εικόνες από αστράκια με κόμη... Οι φήμες είναι μάλλον λίγο τραβηγμένες, μια και στο δικό μου 10ιντσο νευτώνειο (f/4,7), ποτέ ως τώρα δεν το παρατήρησα, αλλά δεν είναι όλα τα τηλεσκόπια της ίδιας ποιότητας. Νομίζω μια χαρά κάνουν για αστροφωτογράφιση. Στην έσχατη ανάγκη κάνε crop στα άκρα του frame της φωτογραφίας σου, ή πάρε ένα coma corrector. Τα γρήγορα νευτώνεια είναι φτηνά, αρκετά ελαφριά, και μαζεύουν περισσότερο φως.

Δημοσιεύτηκε
Όποιος και να είναι ο οπτικός σωλήνας, για τη φωτογραφία πρέπει να διαλέξεις μιά καλή ισημερινή βάση με προδιαγραφές για φωτογράφηση. Κανένα από τα τηλεσκόπια των 500 ευρώ δεν διαθέτει τέτοια βάση και οποιαδήποτε σοβαρή απόπειρα για αστροφωτογράφιση φανερώνει τα πολλά προβλήματά τους. Εν ανάγκη, θυσίασε λίγη διάμετρο οπτικού σωλήνα αλλά μην τσιγκουνευτείς στη βάση.

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Δημοσιεύτηκε
Μάνο, έχεις ήδη το 8ιντσο. Νομίζω ότι το 80άρι ed είναι το καλύτερο για φωτογράφηση ευρέων πεδίων και με καλό contrast. Τα υπόλοιπα τα φωτογραφίζεις και με το 8άρι σου.
starrynights.blog
Δημοσιεύτηκε

Βάση έχω την Orion Atlas! Δεν συζητάμε για βάση. Για σωλήνες συζητάμε μόνο! Καλό το GSO 150/750 αλλά θα προτιμούσα λιγάκι μεγαλύτερο πεδίο. Για το skywatcher 114/500 τι λέτε; Είναι f/4.4!

Το θέμα είναι μπαίνει η μηχανή σε τέτοιους εστιαστές ή πρέπει αναγκαστικά να πάρεις 2ιντσο crayford;

Δημοσιεύτηκε

Ο Παναγιώτης (Spartiatis) χρησιμοποιεί ένα 8ιντσο f/4 πάνω σε μια EQ6. Νομίζω ότι χρησιμοποιεί την 300D βιδωμένη σε έναν Hyperion σε συνδυασμό με ένα Baader MPCC.

Όπως έχετε δεί οι φωτογραφίες του είναι πάρα πολύ καλές.

Γιατί δεν τον ρωτάς για περισσότερες λεπτομέρειες?

Το αδιανοητο σημερα ειναι η μονη λυση για το αυριο !

Επανάσταση δεν είναι μόνο η εξέγερση, είναι και η συνειδητοποίηση της αλήθειας...

http://www.spartastronomy.gr

Δημοσιεύτηκε

Τι λέτε για το 12ιντσο f/4 dob της Orion Optics; Το σηκώνει η eq6 για φωτογράφηση; Το γλυκοκοιτάζω τελευταία. Θα κάνει ωραίο συνδυασμό και για παρατήρηση.

ΥΓ: Αυτό δεν είναι για μεγάλα πεδία αλλά για να αντικαταστήσει το 8ιντσο μου.

Δημοσιεύτηκε
Για μένα είναι το μεγαλύτερο Νευτώνειο που είναι εύκολα μεταφερόμενο κ ανεβαίνει στην eq6 σε αυτήν την τιμή.Ολα τα άλλα Κινέζικα έχουν μεγάλο βάρος αλλά κ είναι πολύ μακριά, με αποτέλεσμα να είναι απαγορευτικά πάνω από τις 10"
Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Δημοσιεύτηκε
Το γλυκοκοιτούσα γιατί είναι και σε αρκετά καλή τιμή (859 λίρες) αλλά τελικά αυτό έχει εστιαστή κρεμαγιέρας και 30άρη ερευνητή. Για να πάρεις το deluxe με 2ιντσο εστιαστή crayford και 50άρη ερευνητή θέλεις 1200 λίρες. Λίγο πολλά βγαίνουν... ](*,)
Δημοσιεύτηκε

Βρε αγόρι μου βρε παιδί μου, δεν θα συνετιστείς ποτέ; Έκανα τα αδύνατα δυνατά να σε αποτρέψω από την φωτογράφηση αλλά δεν τα κατάφερα. Αλλά αφού θες να ασχοληθείς καλό είναι να μπεις σιγά σιγά. Πάντως εγώ που δεν είμαι πολύ σχετικός θα σου πρότεινα να έπαιρνες ένα οδηγητικό φτηνό όπως το Skywatcher 70/500 (όπως σου έχω ξαναπεί) για να κάνεις οδήγηση. Μέχρι στιγμής τα έχεις όλα: 1) Καλή στήριξη 2) Φωτογραφική μηχανή 3) Web-camera κτλ κτλ και το μόνο που σου μένει είναι ένα οδηγητικό για να κάνεις μεγάλους χρόνους. Πάρε πρώτα αυτό, πάρε καμιά-δυο φωτογραφίες με μεγάλο χρόνο έκθεσης και μετά βλέπεις. Υπάρχουν τόσα αντικείμενα που μπορείς να φωτογραφήσεις άνετα με το 8ιντσο αλλά μέχρι στιγμής πέρα από 2-3 σφαιρωτά δεν έχεις φωτογραφήσει τίποτε άλλο γιατί δεν μπορείς με τέτοιους χρόνους.

Εγώ θα σου έλεγα να μην το πάρεις το OO. Άλλωστε με τέτοια διάμετρο είναι ιεροσυλία να τη χρησιμοποιείς για αστροφωτογράφηση :mrgreen:

Άντε κι εγώ θα σου φτιάξω τη βάση με τα δαχτυλίδια για το οδηγητικό. :mrgreen:

Δημοσιεύτηκε
](*,) ](*,) ](*,) ](*,) [-( [-( ](*,)' ](*,) ](*,) ](*,)

Κάποια στιγμή όλοι έτσι το έχουμε βαρέσει. :cheesy: :cheesy: :cheesy:

Πάντως αν σκέφτεσαι σοβαρα για Ο-Ο τώρα είναι ευκαιρία με την προσφορά αναβάθμισης που κάνει.

Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Δημοσιεύτηκε
Πάντως αν πρόκειται για φωτογράφιση με νευτώνειο, όλα γίνονται πολύ δύσκολότερα με διάμετρο πάνω από 10" (οριακά), και απαιτείται πολύ βαριά βάση όπως η ΕQ-6. Ένα 8ιντσο πάνω σε καλή βάση είναι προτιμότερος συνδυασμός.

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Δημοσιεύτηκε
Πάντως τώρα δοκιμάζω με ένα starblast 4" f4 (οπτικά σε σωλήνα ds2114 - θα δείξω την πατέντα όταν βρω χρόνο) πάνω σε meade lxd 75 την οποία λόγω τιμής θεωρώ best buy...!
Δημοσιεύτηκε

Εφ' όσο η συζήτηση είναι για φωτογράφιση με Νευτώνεια, θα πρέπει να κάνουμε και μια αναφορά στα Maksutov - Newtonian τηλεσκόπια. Ο Robert Thompson συγγραφέας του βιβλίου Astronomy Hacks, τα αναφέρει σαν...

"το καλύτερα κρυμμένο μυστικό στην ερασιτεχνική αστρονομία. Χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να εξισορροπήσουν την θερμοκρασία, αλλά η ποιότητα ενός Μak-Newt είναι καταπληκτική, δυσδιάκριτη από αυτή σε ένα αποχρωματικό. Επειδή χρησιμοποιούν ένα πολύ μικρό δευτερεύον κάτοπτρο, έχουν πολύ υψηλό κοντράστ. Επίσης επειδή δεν υπάρχει αράχνη να συγκρατεί το δευτερεύον, αλλά ένας διορθωτικός δίσκος (corrector plate) στην μπροστά μεριά του τηλεσκοπίου, το αποτέλεσμα είναι να μην έχουμε φωτεινές αχτίνες διάθλασης ( diffraction spikes) στα αστέρια. Όπως σε ένα αποχρωματικό, οι φωτογραφίες είναι υψηλού κοντράστ με σημειακά αστέρια. ".

Οι εταιρίες που παρήγαγαν μέχρι τώρα τηλεσκόπια αυτού του τύπου είναι δύο Ρώσικες Intes, και Intes micro. Πρόσφατα όμως είδα στην Αμερικάνικη ORION ότι ετοιμάζονται επιτέλους, να βγάλουν στην παραγωγή ένα Maksutov - Newtonian 7.60 ίντσες f/ 5.3. Η τιμή του $1300 δολάρια δηλαδή 800 ευρώ.

Όταν για να πάρεις ένα αποχρωματικό σε 6 ίντσες χρειάζεσαι πάνω από 6.000 ευρώ, για 7,5 ίντσες να έχεις κερδίσει το λόττο, μπορείς με 800 ευρώ να έχεις 7,5 ίντσες και μια παραπλήσια ( ; ) ποιότητα, αξίζει νομίζω να συζητηθεί.

Ποια είναι η γνώμη σας;

T09972vln.jpg

Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος

*Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.

Prem Rawat

Δημοσιεύτηκε

Αν δεν κάνω λάθος τόσο αυτός ο τύπος όσο και το μότο "the best kept secret in astroimaging" λανσάρεται τα τελευταία χρόνια από την meade για τα lxd75 8'' & 10'', με τιμές για στήριξη και σωλήνα στα 1500 ευρώ περίπου. Βέβαια τα ονομάζει σμιντ νιουτόνιαν και όχι μακσούτοφ νιουτόνιαν (ίσως λόγω καμπυλότητας δευτερεύοντος).

Τόσο αυτό όσο και το λανσάρισμα από την astro-tech ενός πραγματικού ritchey-chretien στα 1500 $ περίπου είναι ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ καλά νέα για την αστροφωτογραφία με "γήινο" κόστος.

Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.

Arthur C. Clarke

http://vip-digital-imaging.blogspot.com

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης