Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε
Εχω αγορασει προσφατως τα Celestron Skymaster 15χ70 και προσπαθω να εντοπισω ομορφους στοχους στον ουρανο... αλλα περα απο τον Δια,ρο φεγγαρι κλπ... δεν μπορω να βρω κατι αξιολογο...Εχθες προσπαθησα να δω την ανδρομεδα αλλα απογοητευτηκα καθως δεν φαινοταν κατι παραπανω απο μια θολουρα.... Μπορει καποιος να μου προτεινει ωραιους στοχους για κυαλια?
Δημοσιεύτηκε
τωρα το καλοκαιρι στον τοξοτη(κοντα στο Δια)μπορεις να δεις με κυαλια πολλους στοχους,Μ6-Μ7-Μ8-Μ21-Μ13 το διπλο σμηνος στον περσεα ngc 869-884.αν εισαι σε σκοτεινο ουρανο τα κυαλια σου θα σου επιτρεψουν να απολαυσεις περισσοτερα.
BLOODY SHADOWS
Δημοσιεύτηκε
"Touring the Universe through binoculars" του Philip Harrington. Το μόνο κακό του είναι που δεν έχει χάρτες. Παίρνεις τον Pocket Sky Atlas και καθάρισες!

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε

Βρίσκω ωραίο το θέμα που ανοίγεις και πιστεύω ότι είναι η απορία αρκετών ανθρώπων που ασχολούνται για πρώτη φορά με κιάλια. Ασχολήθηκα 3 χρόνια με την παρατήρηση μέσα από κιάλια και οι απογοητεύσεις και χαρές που μου πρόσφεραν, είναι αμέτρητες. Και συνεχίζουν να μου προσφέρουν χαρές στις διακοπές μου.

Πρώτα από όλα να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Μπορείς αν θέλεις από την πόλη, να παρατηρείς με κιάλια.

Για να απολαύσεις όμως το ουρανό, πρέπει να βρεθείς στο ύπαιθρο, σε περιοχή μακριά από τα φώτα της πόλης.

Αλλά ακόμη και εκεί πιθανόν, η θέα, ας πούμε της Ανδρομέδας, ή κάποιου σμήνους, να μη σε εντυπωσιάσει καθόλου.

Ότι και να δεις μέσα από κιάλια αλλά ακόμη μέσα και από τηλεσκόπια είναι φωτεινές μουτζούρες,

αχνά συννεφάκια, κοντινά το ένα στο άλλο αστεράκια, πάνω σε ένα σκοτεινό ουρανό.

Πίστεψέ με δεν αξίζει να ασχοληθεί κανείς με αυτά. Είναι βαρετά.

Αυτό είναι κάτι που ξεχνούν οι παλιότεροι εδώ στο forum όταν συζητούν με νέους στο χώρο και στις περιγραφές τους φαντάζουν όλα εξωπραγματικά...

Αν δεν εντυπωσιαστείς από τον γαλαξία της Ανδρομέδας ίσως δύσκολα θα εντυπωσιαστείς από την θέα άλλων αντικειμένων με κιάλια ή τηλεσκόπιο.

Τι είναι λοιπόν αυτό που κάνει κάποιους ανθρώπους να περιγράφουν αυτά που βλέπουν στον ουρανό με τα ομορφότερα λόγια και τους νεότερους στο χώρο να απογοητεύονται από τα ίδια αντικείμενα;

Κατ’ αρχήν είναι οι γνώσεις που έχουμε για ένα αντικείμενο. Περιπλανήσου για παράδειγμα σε ένα μουσείο, μη έχοντας γνώση για τα αντικείμενα που κοιτάς. Δεν έχει σχεδόν κανένα ενδιαφέρον. Είναι όλα πήλινα δοχεία και αγάλματα που σε λίγο βαριέσαι να τα βλέπεις. Και κάνε το ίδιο με ένα ξεναγό την επόμενη φορά. Να σου εξηγεί πως φτιάχτηκε το καθετί και για ποιο λόγο. Να αναλύει την τέχνη πίσω από τις πτυχές στα ρούχα του αγάλματος, την αληθοφάνεια στους μύες, την αποτύπωση της κόμμωσης των μαλλιών την ελαφριά κίνηση στα χέρια. Ξάφνου τα αγάλματα που βαριόμασταν αποκτούν ομορφιά και μπορούμε να τα θαυμάζουμε. Σωστά; Η ομορφιά υπήρχε κρυμμένη και αναδύθηκε τώρα εξ αιτίας της γνώσης.

Αν θέλεις λοιπόν ο ουρανός να αποκτήσει την ομορφιά που του πρέπει, το πρώτο βήμα είναι η γνώση για τα αντικείμενα που θα δεις. Βρες 10 αντικείμενα και ψάξε πληροφορίες γι’ αυτά. Κράτα σημειώσεις και διάβαζε κάθε μία όταν κοιτάς το αντικείμενο. Την επόμενη φορά ο ουρανός θα είναι πιό όμορφος.

Κάτι ακόμα που μας κάνει να ευχαριστιόμαστε τις ώρες κάτω από τα αστέρια είναι η προσπάθεια να ανακαλύψουμε τους στόχους μας. Η υπομονή στο ψάξιμο, ανταμείβεται με το υπέροχο αίσθημα της εύρεσης ( πιστεύω πρωταρχικό, αυτό του κυνηγού – εξερευνητή ). Άρα ένας τυπωμένος χάρτης της περιοχής που θα κοιτάς, είναι απαραίτητος ...

• Δοκίμασε λοιπόν με 10 αντικείμενα που υπάρχουν στην σελίδα του Astrovox εδώ
http://www.astrovox.gr/top10deepsky.html

Επίσης δοκίμασε και τα 10 καλύτερα αντικείμενα με κιάλια, στο αρχείο που έχω ανεβάσει παρακάτω (είναι στα αγγλικά). Φυσικά, μερικά είναι κοινά, στους δύο καταλόγους. Πάρε πληροφορίες γι’ αυτά και πως μπορείς να τα βρεις στον χάρτη και στον ουρανό.

Θα δεις τον ουρανό με μια άλλη ματιά. Το συννεφάκι, θα γίνει ένας γαλαξίας παρόμοιος με τον δικό μας, με δισεκατομμύρια άστρα που περιστρέφονται γύρω από ένα κέντρο. Ένα μακρινό αντικείμενο έξω από τον δικό μας γαλαξία. Και το φως που φτάνει τώρα στα μάτια σου, μάθε πόσο καιρό ταξιδεύει στο διάστημα. Όταν ξεκίνησε, είχαν κατέβει οι άνθρωποι από τα δέντρα; Η φωτεινή μουτζούρα θα γίνει ένα σμήνος αστεριών σαν σμάρι από χιλιάδες μέλισσες, ένα εκατομμύριο αστέρια που όλα μαζί φαίνονται σαν ένα μοναδικό. Και αν κάποτε αργότερα, κάποιο βράδυ χάσεις την ανάσα σου, ή ένα δάκρυ θελήσει να κυλήσει από όσα έχεις δει, μην το εμποδίσεις. Η γνώση θα ευθύνεται γι’ αυτό.

Εύχομαι με το κείμενο αυτό, να μην πέτυχα το αντίθετο αποτέλεσμα και να σε κούρασα περισσότερο. Αν σε παρακίνησα για να αρχίσεις να βλέπεις τα φωτεινά «σημαδάκια» με άλλο μάτι τότε θα πέτυχα μάλλον το σκοπό μου.

Να περνάς καλά

Κωνσταντίνος

Ten Favorite Binocular Targets.doc

Τα δέκα καλύτερα αντικείμενα για κιάλια.

Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος

*Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.

Prem Rawat

Δημοσιεύτηκε
Δημήτρη σ' ευχαριστώ :mrgreen:

Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος

*Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.

Prem Rawat

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης