alepohori Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 24, 2008 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 24, 2008 Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί βγάζουνε 6mm ethos. Συμφωνώ. Είναι πράγματι περίεργη επιλογή. Είδα ότι θα βγάλει και 17mm, τον οποίο αμέσως γλυκοκοίταξα, αλλά όταν είδα ότι είναι 2", μου έφυγε κάθε επιθυμία! Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
babgia Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 24, 2008 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 24, 2008 Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί βγάζουνε 6mm ethos. Συμφωνώ. Είναι πράγματι περίεργη επιλογή. Είδα ότι θα βγάλει και 17mm, τον οποίο αμέσως γλυκοκοίταξα, αλλά όταν είδα ότι είναι 2", μου έφυγε κάθε επιθυμία! Μπορούν να φθάσουν μέχρι 28mm με Field Stop 49mm, φυσικά σε 2" για φαινόμενο πεδίο 100 μοιρών.O 17mm έχει Field Stop 29,6mm δηλαδή στο όριο για της 100 μοίρες σε 1,25". Μέλος Συλλόγων:Ελληνικής Αστρονομικης ΕνωσηςΣυλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας.Όμιλος Γερόντων Αστροπαρατηριτών.Ε.Λ.Φ.Ε.ΑΣhttp://users.otenet.gr/~babgia/
geonik Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 24, 2008 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 24, 2008 Είδα ότι θα βγάλει και 17mm, τον οποίο αμέσως γλυκοκοίταξα, αλλά όταν είδα ότι είναι 2", μου έφυγε κάθε επιθυμία! Γιατί άραγε ? Γιώργος Νικολιδάκης Μέλος ΕΑΕ.We count the time scale and analyze the creation mechanisms, trying to catch in mind the invisible.http://geonik.homeip.nethttp://astronomia.org.gr
alepohori Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 24, 2008 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 24, 2008 Είδα ότι θα βγάλει και 17mm, τον οποίο αμέσως γλυκοκοίταξα, αλλά όταν είδα ότι είναι 2", μου έφυγε κάθε επιθυμία! Γιατί άραγε ? Για πρακτικούς λόγους. Χρησιμοποιώ μόνο 1,25" και με τον 2", θα χρειαζόμουν αντάπτορα. Ήδη αναγκάζομαι και χρησιμοποιώ προέκταση για να μπορώ να εστιάζω. Δε θα ήθελα να "μπλέξω" και με άλλα καλούδια. Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
Στέφανος Σοφολόγης Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 24, 2008 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 24, 2008 Γιατί είναι περίεργο που σχεδίασαν έναν Ethos 6 mm; Ίσα-ίσα που ήταν μάλλον αναμενόμενο. Ο λόγος ύπαρξης της σειράς Ethos είναι ένας: ακόμα μεγαλύτερο οπτικό πεδίο για δεδομένη μεγέθυνση. Κι αν το μεγαλύτερο πεδίο δεν είναι αναγκαίο στις μεγάλες μεγεθύνσεις που περιορίζουν δραστικά το οπτικό πεδίο τότε που είναι; Η Tele Vue πάντα πρόσεχε ιδιαίτερα τους χρήστες των dobsonian κι αυτοί είναι που χρειάζονται μεγάλα πεδία στις μεγάλες μεγεθύνσεις, αφού τα dob δεν είναι αυτόματα οδηγούμενα. Επιπλέον, τα τηλεσκόπια της Tele Vue έχουν μεσαίους προς μικρούς εστιακούς λόγους (είναι δηλ. σχετικά «γρήγορα» για διοπτρικά) και συνεπώς χρειάζονται πολύ μικρούς (σε mm) προσοφθάλμιους για τις μέγιστες μεγεθύνσεις τους. Δεν είναι καθόλου παράξενο λοιπόν να υπάρξει στο μέλλον κι ένας Ethos 4mm. Οι ορθοσκοπικοί έχουν εντελώς διαφορετική φιλοσοφία από έναν Ethos. Οι Ethos όπως και οι Nagler έχουν σαν προτεραιότητα το οπτικό πεδίο (και φυσικά και την ποιότητα εικόνας, εξ΄ου και η υψηλή τιμή). Οι ορθοσκοπικοί μόνο την απόλυτη ποιότητα εικόνας. Συνεπώς οι σειρές μπορούν να συνυπάρχουν μια χαρά. Ethos 28 mm δεν μπορεί να υπάρξει στις 2", τουλάχιστον όχι με 100° φαινόμενο οπτικό πεδίο. Το όριο είναι γύρω στα 26 mm γιατί το field stop δεν μπορεί να υπερβεί τα 46mm (το βαρελάκι των 50,8 mm πρέπει να έχει και τοιχώματα!). Πάντως οι μικροί Ethos θα είναι ιδανικοί για κάποιον που αρέσκεται να παρατηρεί δύσκολα και μικρά αντικείμενα deep-sky με τηλεσκόπιο χαμηλού εστιακού λόγου, γιατί παρά τη μεγάλη μεγέθυνση τα αντικείμενα δεν θα απομονώνονται από το γειτονικό τους πεδίο, κάνοντας και την ανεύρεση τους ευκολότερη και τις εικόνες πιό περιεκτικές και όμορφες. "Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης "Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης www.a-polaris.org
takis63 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 25, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 25, 2008 Υπό αυτή την έννοια Στέφανε κι έχοντας κατά νού την προηγούμενη ενέργειά τους να πάνε απο τα 13mm στα 8mm θα περίμενε κανείς να πάνε στα 5mm ή στα 4mm. Αυτό θα το καταλάβαινα. Όμως η διαφορά σε μεγέθυνση του 8mm απο τον 6mm στο δικό μου τηλεσκόπιο που είναι f/4 είναι μικρή - 125χ έναντι 165χ. Ένας 5mm θα έδινε 200χ κι ένας 4mm 250χ. Σαφώς πιο "χρήσιμες" μεγεθύνσεις για κάποιον που θέλει να επενδύσει στα Ethos γιατί δεν πρέπει νομίζω να ξεχνάμε κάτι πολύ σημαντικό. Τα Ethos είναι πολύ ακριβά προσοφθάλμια και θα είναι νομίζω ελάχιστοι αυτοί που μπορούν να έχουν πλήρη σειρά. Ιδιαίτερα στις μέρες μας. Θα μπορούσε κάποιος να πεί - έχω τον 13 βάζω κι έναν barlow κι έχω (σχεδόν) την μεγέθυνση του 6. Εντάξει δεν είναι ακριβώς το ίδιο (σε οπτική απόδοση) αλλά γλυτώνεις ένα κάρο λεφτά και κάνεις σχεδόν εξίσου καλά τη δουλειά σου. Εγώ τουλάχιστον έτσι σκέφθηκα. Έχω τον 8 & τον powermate 2.5x κι αν τα συνδυάσω έχω σχεδόν 310χ. Πόσες φορές θα τα χρειαστώ? Ελάχιστες. Σκέψου ότι τώρα που βγήκαν τα ethos βρίσκεις Nagler στο astromart σε πολύ καλές τιμές. Ένας Nagler 5mm έχει γύρω στα 250 USD. Γλυτώνεις σχεδόν 350 USD σε σχέση με έναν Ethos. Μπορείς να βρείς Panoptic 35 με αυτά τα λεφτά και να συμπληρώσεις έτσι μια καταπληκτική σειρά προσοφθαλμίων. Βέβαια περί ορέξεως.....Άν έχεις τα λεφτά και θέλεις το καλύτερο αγοράζεις πλήρη σειρά Ethos.Πόσοι όμως θα το κάνουν? Εγώ πάντως αποκλείεται να έχω και τον 8 και τον 6. Το αδιανοητο σημερα ειναι η μονη λυση για το αυριο ! Επανάσταση δεν είναι μόνο η εξέγερση, είναι και η συνειδητοποίηση της αλήθειας... http://www.spartastronomy.gr
filiatra Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 25, 2008 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 25, 2008 Exw dei mono ap ton 13mm k den mporw na pw pws me en8ousiase.Kanei oti yposxete.Dhladh dinei megalo pedio k malista me kala dior8omena akra.H diabgia tou htan pou den mou arese.Me dyskolia diekrina domes pou diekrina eykola apo ala prosof8amia idias mege8unshs.Den kserw gia tous alous Ethos ti sumperifora exoun.Makari na einai kalyteroi. Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
eliasg2004 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 25, 2008 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 25, 2008 Τάκη δες και την περίπτωση του Antares 1.6x - νομίζω ότι το ανέφερα κάπου - ή του επίσης εξαιρετικού Proxima 1.5x που έχει ο Gary Hand (hands on optics). Συνήθως πωλούνται "σετάκι" με τους 13άρηδες ethos, αλλά είδα ότι o antares δουλεύει πολύ καλά και με τον 8άρη (->5μμ). Και οι δύο barlow είναι σε φορμά 2" χαμηλού προφίλ, ενώ δεν υπάρχει φόβος να βρει η μύτη 1.25" των ethos στο γυαλί του barlow.Παναγιώτη, μήπως δεν βοηθούσαν οι συνθήκες τη συγκεκριμένη νύχτα; Το λέω αυτό γιατί γενικά ακούγονται μόνο καλά λόγια σε αυτό τον τομέα, ακόμα και από ανθρώπους που δεν τους πολυαρέσουν οι ethos. Για μένα ένα αρνητικό σημείο των ethos είναι το σχετικά μικρό eye relief. Υποτίθεται ότι είναι 15μμ αλλά πολλές φορές νοιώθω τα βλέφαρά μου να αγγίζουν στο γυαλί του 8άρη, ιδιαίτερα όταν προσπαθώ να "χωνέψω" όλο το πεδίο μέχρι τα άκρα. Αυτό βέβαια ίσως είναι προσωπική μου αίσθηση και να μην ισχύει για όλο τον κόσμο.
filiatra Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 25, 2008 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 25, 2008 Παναγιώτη, μήπως δεν βοηθούσαν οι συνθήκες τη συγκεκριμένη νύχτα; Το λέω αυτό γιατί γενικά ακούγονται μόνο καλά λόγια σε αυτό τον τομέα, ακόμα και από ανθρώπους που δεν τους πολυαρέσουν οι ethos. Oxi Hlia.Htan apef8ias antipara8esh me enan 13mm LVW.Skeftome pws mporei na ekana la8os.Isws na me mperdepse to megalo pedio?Sxedon diplasio ap ton LVW.8a sigoureftw kapoia alh stigmh pou 8a tous ksana exw. Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
eliasg2004 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 25, 2008 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 25, 2008 Τότε αλλάζει το πράγμα Δυστυχώς δεν έχω εμπειρία και βέβαια ούτε προσωπική γνώμη για τον 13άρη. Ο 8άρης ωστόσο στο θέμα κοντράστ έχω την εντύπωση ότι κινείται στα επίπεδα των Τ6 nagler οι οποίοι αν και δεν είναι ακριβώς ορθοσκοπικοί είναι πολύ κοντά στους τελευταίους. Και πάλι όμως δεν είχα την ευκαιρία να κάνω κάποιο τεστ άμεσης αντιπαράθεσης μιας και οι T6 που είχα ...χρηματοδότησαν την αγορά του 8ρη ethos
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα