Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Γεια σας,

Είμαι νέο μέλος στο forum και δηλώνω καταγοητευμένος από τον πλούτο των πληροφοριών που περιέχονται εδώ με τη συνεισφορά όλων σας...

Αρκετά χρόνια αφ'ότου απέκτησα ένα ταπεινό reflector Konus 114 mm (μιλάμε για 10ετία και βάλε) και 5 χρόνια αφ'ότου έφυγα από την Ελλάδα για τη συνέχιση της ειδίκευσής μου στην Ελβετία, έβαλα στο νου μου ένα σχέδιο που ίσως αφορά κάποιους από σας, κυρίως τους πλέον "πρωτόβγαλτους" στην ερασιτεχνική αστρονομία. Κι εξηγούμαι: Το επόμενο ΣΚ (23-24 Αυγούστου 2008) που θα βρίσκομαι στην Ελλάδα, θα επισκεφθώ τα πάτρια εδάφη της Αλωνίσταινας Αρκαδίας. Εκεί λειτουργεί από πέρυσι ένα μικρό ξενοδοχείο με τη φροντίδα των γονιών μου, το ξενοδοχείο Πλατανίτη. Σκέφθηκα να βγάλω το τηλεσκόπιο από τη "ναφθαλίνη" (το έχω αποθηκευμένο προφυλαγμένο από τη σκόνη και την υγρασία) και να οργανώσω μια βραδιά ερασιτεχνικής αστρονομίας στην Αλωνίσταινα, συγκεκριμένα στο "διάσελο της Αλωνίσταινας". Η περιοχή έχει ιδιαίτερα χαμηλή φωτορύπανση και βρίσκεται σε μεγάλο υψόμετρο (περίπου 1400 μ. στο διάσελο), ενώ κι ο καιρός προβλέπεται αίθριος για τις επόμενες μέρες... μόνο που κάποιοι ορεινοί όγκοι τριγύρω περιορίζουν την ορατότητα χαμηλά στον ορίζοντα. Η σελήνη θα βρίσκεται στο τελευταίο τέταρτο και δε θα μας ενοχλήσει νωρίς τη νύχτα. Θα έχουμε (ελπίζω) καλή ορατότητα (και με Barlow φυσικά) του Δία και των δορυφόρων του, θα δούμε τη γραμμή του Γαλαξία και το θερινό τρίγωνο -με γυμνό μάτι είναι εντυπωσιακά σε αυτό το μέρος- και ό,τι άλλο προκύψει! Θα ήθελα να μου πείτε αν υπάρχει κάποια παράμετρος που θα πρέπει να λάβω υπόψη μου ακόμα... φυσικά δεν πρόκειται για κάτι επίσημα οργανωμένο, απλώς έχω διάθεση να γίνει!

Λοιπόν, όποιος από σας σχεδιάζει να περάσει από την περιοχή της ορεινής Αρκαδίας το Σάββατο και θέλει να συμμετάσχει στο προαναφερθέν εγχείρημα, ας επικοινωνήσει μαζί μου μέσω e-mail μέχρι και την Παρασκευή το απόγευμα (θα χειρίζομαι το e-mail του ξενοδοχείου τις επόμενες ημέρες). Επικοινωνία: http://www.hotelplataniti.gr/contact.php

Δεν είναι απαραίτητο να ...μείνετε στο ξενοδοχείο, αλίμονο. Πάντως για όποιον ενδιαφέρεται, θα φροντίσω ειδική τιμή για μέλη του φόρουμ. Φυσικά προβλέπεται κέρασμα στο ξενοδοχείο πριν την αναχώρησή μας για το διάσελο. Επιθυμητό είναι να είμαστε όλοι στο αίθριο του ξενοδοχείου κατά τις 7-8 μ.μ. το Σάββατο (ώστε να έχουμε το χρόνο να κεράσουμε και κάτι βρε αδερφέ!).

Να πω επίσης ότι ήδη υπάρχει στην ιστοσελίδα του ξενοδοχείου σύνδεσμος στο παρόν φόρουμ ώστε περισσότεροι φίλοι μας να μάθουν για την ύπαρξή του! Δείτε εδώ:

http://www.hotelplataniti.gr/links.html

Επισυνάπτω αρχείο .jpg με χάρτη του ουρανού. Έχει ήδη τις συντεταγμένες της Αλωνίσταινας για το Σάββατο 23 Αυγούστου και ώρα 9 μ.μ. (Ελλάδος). Ο χάρτης είναι από το Sky & Telescope και μπορείτε βέβαια να τον "κατεβάσετε" από την ιστοσελίδα του περιοδικού.

Θα τα πούμε πάλι!

Φιλικά,

Γιώργος.

sky_chart_alonistena.thumb.jpg.3f4c798aa3a686fe37bf8e84d2bec2d2.jpg

χάρτης ουρανού για Αλωνίσταινα 23.08.2008 - 9 μ.μ.

Δημοσιεύτηκε
Φανταστικό μέρος η Αρκαδία για παρατηρήσεις και όχι μόνο. Είχα επισκεφτεί την Άνοιξη το Βαλτετσίνικο και έμεινα γοητευμένος ιδιαίτερα από την απουσία φωτορύπανσης.
Δημοσιεύτηκε

Και πάνω που το "δουλεύω" το πράγμα και το προετοιμάζω με πολλή όρεξη, προκύπτει ...αστάθμητος παράγοντας (οικογενειακή υποχρέωση που δε μπορεί να παρακαμφθεί!) που θα με κρατήσει μακριά από την Αλωνίσταινα το Σάββατο 23/08. Αισθάνομαι άσχημα γι'αυτό, όχι μόνο διότι δε θέλω να είμαι ανακόλουθος -νέο μέλος μάλιστα εδώ μέσα!- αλλά κυρίως διότι ήδη κάποιοι φίλοι εξεδήλωσαν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν και τους ευχαριστώ πολύ γι'αυτό.

Επιθυμώ όμως πολύ να πραγματοποιηθεί η βραδιά αυτή οπωσδήποτε, έστω κι αν είμαι ...μόνος μου εκεί πάνω! Η μόνη λύση είναι να τη μεταθέσω για την Κυριακή 24 Αυγούστου 2008, κάτι που θα κρατήσει δυστυχώς μακριά τυχόν ενδιαφερόμενους που εργάζονται τη Δευτέρα... κι όλα αυτά καιρού επιτρέποντος, φυσικά -κάποια αραιά σύννεφα ίσως εμφανιστούν την Κυριακή (αλλά και το Σάββατο το βράδυ) απ'ό,τι είδα, με βάση τα ως τώρα δεδομένα.

Έχω υπόψη μου ένα σκαρίφημα-πρόγραμμα για την Κυριακή 14 Αυγούστου 2008:

Για μέλη του φόρουμ που θα εκδράμουν στην περιοχή της Αρκαδίας στη διάρκεια της ημέρας και που σκέφτονται να περάσουν για μια βόλτα από την Αλωνίσταινα, προτείνω κάποια ώρα, π.χ. γύρω στις 4 μ.μ. (ας το συζητήσουμε) για παρατήρηση των ηλιακών κηλίδων μέσα από το κατοπτρικό Konus 114 mm που διαθέτω, φυσικά με χρήση ειδικού φίλτρου. Σημείο συνάντησης το αίθριο του ξενοδοχείου. Κερνάμε γλυκά-πίτες-δίπλες κλπ μέχρι να συγκεντρωθούμε όλοι (εμείς κι εμείς). Υπάρχει και Wi-Fi, όποιος θέλει φέρνει laptop (ή χρησιμοποιεί το PC που υπάρχει εκεί) και σερφάρει δωρεάν.

Για όσους μείνουν το βράδυ, καιρού επιτρέποντος, θα πραγματοποιηθεί η βραδιά παρατήρησης με το τηλεσκόπιο. Θα μας απασχολήσει κυρίως ο Δίας και οι δορυφόροι του, ενώ αν έχουμε διάθεση για ξενύχτι θα παρατηρήσουμε και τη Σελήνη που θα βγει κάπως αργά. Αναχώρηση όχι πριν τις 9 - 9.30 μ.μ. από το ξενοδοχείο. Θα φροντίσω και για κολατσιό (έπειτα θα γεμίσουμε με δαχτυλιές τους προσοφθάλμιους και θα πάθω συγκοπή). Οπότε ας ξεχάσουμε το κολατσιό προς το παρόν (κι ας είναι Konus, έχει όμως ψυχή).

Είναι δυνατή η διανυκτέρευση στο "Πλατανίτη" ή όπου αλλού θέλετε, η Αλωνίσταινα διαθέτει 2 ακόμα ξενώνες "Θεοξένια" και "Αλωνίσταινα" (δείτε συνδέσμους στην ιστοσελίδα μας).

Με συγχωρείτε και πάλι για την ξαφνική αλλαγή του προγράμματος. Πάντως, σε επόμενη ευκαιρία το εγχείρημα θα επαναληφθεί, ίσως το φθινόπωρο. Σχόλια και προτάσεις σας είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτα!

Πιο κάτω επισυνάπτω πληροφορίες σχετικά με το τηλεσκόπιο που θα χρησιμοποιήσουμε και μια φωτογραφία του από το διαδίκτυο. Πολλοί από σας ξέρουν ότι το Konus απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί επιτυχημένη αγορά :cry: , όμως είναι ό,τι πρέπει για αρχάριους που ...έμειναν αρχάριοι σαν εμένα... Θυμάμαι το αγόρασα την περίοδο που διάβαζα Παιδιατρική (μεγάλο "μανίκι" στη σχολή), οπότε ακόμα και αυτό το ταπεινό Konus μου έμοιαζε σαν Celestron και βάλε, εκείνη την εποχή!

Φιλικά,

Γιώργος.

konus2.jpg.fe3cc030068559816af61613e2af4691.jpg

περιγραφή τηλεσκοπίου που θα χρησιμοποιήσουμε: Konuspace 500, κατοπτρικό με ισημερινό μηχανισμό έδρασης. Φακοί 25Χ και 83Χ, επίσης με Barlow μέγιστη μεγέθυνση 166Χ. Φίλτρο ηλίου.

Δημοσιεύτηκε

Χθες, οι συνθήκες παρατήρησης ήταν ιδανικές στο διάσελο της Αλωνίσταινας, σε υψόμετρο 1400 μέτρων περίπου. Ούτε ένα συννεφάκι, χαμηλή υγρασία, καλή διάθεση... Με γυμνό οφθαλμό το θέαμα ήταν μαγευτικό, με προεξάρχουσα τη γραμμή του γαλαξία μας, καθώς η φωτορύπανση είναι σχεδόν ανύπαρκτη εκεί πάνω. Με το τηλεσκόπιο είδαμε το Δία με τους δορυφόρους του σε μεγέθυνση έως 166 φορές. Στην επιφάνεια του Δία διακρίνονταν λεπομέρειες (ως καφετιές οριζόντιες λωρίδες) κι ας είχαμε το ταπεινό Konus 114 mm.

Το εγχείρημα υπόσχομαι ότι θα επαναληφθεί μελλοντικά!

Φιλικά,

Γιώργος

http://www.hotelplataniti.gr

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης