Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Προχτές βρεθήκαμε πάλι στις Γωνιές με το Δημήτρη για μια μίνι εξόρμηση. Είχα αγοράσει την ίδια μέρα ένα τραπεζάκι και σήμερα θα έκανα μια διαφορετική παρατήρηση, το night sky observer’s guide μπροστά μου και σβάρνα όλους τους στόχους αλλά σε ποιον αστερισμό; Την λύρα είχα αφήσει στη μέση οπότε ξεκινάμε με όσους στόχους δεν είχα δει:

 

1ος στόχος ο NGC 6646 στα 12.6m για ζέσταμα και φάνηκε εύκολα. Δημιουργεί τρίγωνο με 2 αστέρια 8ου μεγέθους. Πάμε στον NGC 6675 στα 12,4mag, φάνηκε επίσης εύκολα, κι αυτός κοντά σε 2 σχετικά λαμπρά αστέρια, τρίγωνο. Βάζουμε μπροστά για τον NGC 6685 στα 13,4mag, βρίσκω το πεδίο και μετά από λίγο με πλάγια όραση εμφανίζεται ανάμεσα σε 2 αστέρια 10,5mag. Ωραία αποτελέσματα σήμερα. Καλή διαύγεια όπως φάνηκε από την αρχή και προχωράμε σε ίδια επίπεδα δυσκολίας αντικείμενα. NGC 6688 λοιπόν στα 12,6mag φάνηκε εύκολα αλλά έψαχνα να βρω τον UGC 11325 στα 13,6mag o οποίος είναι δίπλα του. Φάνηκε μετά από λίγο και αυτός μόνο με πλάγια όραση, είναι edge on!

 

Πάμε λίγο πιο κάτω σε ένα άλλο ζευγαράκι γαλαξιών, NGC 6703 στα 11,3mag φάνηκε εύκολα ήταν ο πιο εύκολος στόχος της βραδυάς και δίπλα του και ο NGC6702 στα 12,2mag, o NGC 6703 μεγαλύτερος. Σήμερα ένιωθα παντοδύναμος, μέχρι τώρα καμμία αποτυχία! Χαλάμε τη μονοτονία και πάμε αυτή τη φορά σε ένα πλανητικό, PNG 64.9+15.5 στα 13,3mag και αμφιλεγόμενο μέγεθος δίσκου. Το NSOG (night sky observer’s guide) αναφέρει 10-17” ενώ η Uranometria λέει 28”. Εγώ το μόνο που κατάφερα να δω ήταν ένα αστρικό πλανητικό και ο μόνος τρόπος που το εντόπισα είναι με διαδοχικά περάσματα φίλτρου ΟΙΙΙ – κλασικός πλέον τρόπος εντοπισμού αστρικών πλανητικών. Επόμενος είναι ο NGC 6745. Το περίεργο εδώ είναι πως το NSOG αναφέρει πως είναι 12,3mag ενώ η Uranometria λέει πως είναι στα 13.9mag Δεν ξέρω τι συμβαίνει αλλά είναι λίγο μακρόστενος ο οποίος φάνηκε εύκολα. Το NSOG λέει πως στην πραγματικότητα είναι 3 γαλαξίες οι οποίοι φαίνονται σαν ένας. Και η Uranometria πάντως λέει πως είναι τριπλό σύστημα. Πάμε στον NGC 6792 στα 12,1mag. Φάνηκε εύκολα με πλάγια όραση και φαίνεται και το μακρόστενο σχήμα του. Μου φάνηκε περίεργο που σήμερα μπορούσα και έβλεπα τα σχήματα των γαλαξιών σε τέτοια μεγέθη! Εδώ εξαντλούμε τη Λύρα, αλλαγή αστερισμού δηλαδή, πάμε στο Δελφίνι;

 

1η στάση στο πλανητικό NGC 6891 στα 10,5mag, σαν να φάνηκε χρώμα και ο κεντρικός αστέρας ορατός στα 12,4mag. Είχα ξαναέρθει εδώ. Προχωράμε στο NGC 6905, πλανητικό στα 11,1mag και ωπ εμφανίζεται ένας πανέμορφος δίσκος 72” σαν με κάποια εσωτερική δομή. Πολύ όμορφο! Ο Δημήτρης μου είπε ότι σαν να έβλεπε 2 λοβούς, «πολλή φαντασία έχεις» του λέω. Αποδείχθηκε τελικά από φωτογραφία του DSS ότι όντως είχε 2 λοβούς. Μα τι πίνει αυτό το παιδί; Προχωράμε σε ένα ζευγαράκι γαλαξιών, NGC 6928 στα 12,2mag και NGC 6930 στα 12.8mag. Ο 6928 φάνηκε πρώτος και μετά από λίγο φάνηκε και ο NGC 6930. Μακρόστενοι και οι 2 σε κάθετη διάταξη, πολύ ωραίο σετ. Δίπλα υπάρχει και ο NGC 6927 στα 14,5mag αλλά παρέμεινε αόρατος. Προχωράμε και στο σφαιρωτό NGC 6934 στα 8,7mag το οποίο φάνηκε οριακά από τον ερευνητή. Πάμε στο πεδίο και ωωωω, ένα πανέμορφο σφαιρωτό δίπλα σε ένα αστέρι, έσπασε οριακά με τον 7mm nagler. Προχωράμε σε ένα δύσκολο ζευγαράκι γαλαξιών, NGC 6944 στα 13,8mag και NGC 6944A στα 14,1mag. Ο 6944 φάνηκε μετά από λίγη ώρα με πλάγια όραση, εξαφανιζόταν κι εμφανιζόταν ακριβώς στο ίδιο σημείο. Κοίταξα σκίτσο του NSOG και είναι ακριβώς στο σημείο που τον είδα. Εντωμεταξύ εδώ ανακαλύπτω πως αν χρησιμοποιώ και το άλλο μάτι το οποίο δεν το χρησιμοποιούσα μέχρι τώρα για παρατήρηση, έχω περισσότερες πιθανότητες να επιβεβαιώσω ένα αντικείμενο. Επειδή το 2ο μάτι είναι κλειστό τόση ώρα και ξεκούραστο, δίνει καλύτερες εικόνες από το 1ο, απλώς πρέπει να το εκπαιδεύσω, είναι δύσκολο στην αρχή. Είδα στο σκίτσο που βρίσκεται και ο 6944A, προσπάθησα να τον δω, σαν να έβλεπα κάτι αλλά δεν ήμουν σίγουρος. Και με το 12ιντσο, είχαμε ακριβώς την ίδια αίσθηση. Κάτι σαν να βλέπαμε αλλά δεν ήμαστε σίγουροι. Ωραία αποτελέσματα πάντως είχαμε σήμερα!

 

Προχωράμε στον NGC 6956 στα 12.3mag ο οποίος φάνηκε επίσης εύκολα με πλάγια όραση, μεγαλούτσικος στρογγυλός. Επόμενο θύμα μας για σήμερα είναι ο NGC 6954 στα 13,2mag ο οποίος παραδόξως φάνηκε πολύ εύκολα, ίσως επειδή έχει επιφανειακή λαμπρότητα στα 12.1mag. Κολλητά του είναι ένα αμυδρό αστέρι. Πάμε στον NGC 6972 επίσης στα 13.3mag ο οποίος φάνηκε πιο δύσκολα πάλι με πλάγια όραση, δίπλα του έχει κάτι περίεργους σχηματισμούς αστέρων. Το πλανητικό Abell 72 μας περιμένει. Είναι στα 13,8mag με 127” αποφάσισα να βάλω τον 27άρη πανόπτικ μπας και το δω. Βρίσκω γρήγορα το πεδίο, κοιτάζω και ακριβώς δίπλα από ένα φωτεινό αστέρι ακριβώς εκεί που έπρεπε να είναι βλέπω μια άμορφη πολύ αμυδρή νεφελώδη δομή. Βάζω ΟΙΙΙ, γίνεται πιο έντονο, βάζω το Ultrablock και πάλι βλέπω μια άμορφη νεφελώδη πολύ αμυδρή δομή δίπλα από το αστέρι, ακριβώς εκεί που έπρεπε να είναι. Σαν να μου φάνηκε πως ήταν τριγωνικό! Από φωτογραφία του DSS αποδείχθηκε πως όντως ήταν εκεί, πάντως είναι περίεργος στόχος, δεν μου έδωσε τη γνωστή πλανητική δομή αυτό το νεφέλωμα. Τέλοσπάντων, τελευταίος στόχος για σήμερα είναι ο γαλαξίας NGC 7003 στα 13mag. Φάνηκε και το τελευταίο θύμα μας πάλι με πλάγια όραση, μερικά αμυδρά αστεράκια είναι γύρω του και τελειώνει και το Δελφίνι. Τελικά η παρατήρηση πλάι στον night sky observer guide σε συνδυασμό με την Uranometria είναι ένας συνδυασμός εξαιρετικός. Σήμερα όλοι οι στόχοι ήταν αμυδροί, δεν είδα τίποτα φωτεινό και αυτό με κούρασε. Φεύγουμε κατά τις 2:00, την επόμενη μέρα κουτουλάω στη δουλειά αλλά άξιζε τον κόπο.

 

 

Περιμένω τις δικές σας εμπειρίες. :P :P :P :P

 

abell72.gif.e34991f12fb1bb6e2d0b09df5554a7c8.gif

Abell72

Δημοσιεύτηκε

Μπραβο Μάνο και Δημήτρη ωραία πράματα είδατε χαχαχαχ :P =D>

Μάνο πήρες καινούργιο τηλεσκόπιο? έχω καιρό να μπώ λόγο καλοκαιριού, και βλέπω από τα mag που είναι μεγάλα το 8" τα είδε?

Και πάλι μπράβο :mrgreen: =D> :mrgreen: =D> :mrgreen: =D>

Gazing at the universe through the ΄Eyes΄ of an astrophotographer...!!!

http://www.astrothemis.gr

 

Greek Astrophotography Discord Chat!

https://discord.gg/2DUPacrNfM

Δημοσιεύτηκε

Μπράβο παιδιά. =D>

 

Ωραία παρουσίαση και ενδιαφέροντες στόχοι.

 

Σκίζει η Κρήτη. Σκίζει :cheesy:

Το αδιανοητο σημερα ειναι η μονη λυση για το αυριο !

 

Επανάσταση δεν είναι μόνο η εξέγερση, είναι και η συνειδητοποίηση της αλήθειας...

 

http://www.spartastronomy.gr

Δημοσιεύτηκε

Η δική μου παρουσίαση είναι απόσταγμα από τις 3 τελευταίες παρατηρήσεις που έκανα στης 25 και 29 Αυγούστου καθώς και προχτές στης 2 Σεπτέμβρη. Ο καιρός στης 25 δεν ήταν και τόσο καλός μιας και είχε πολύ κακή διαύγεια από τα ζεστά ρεύματα αέρα που επικρατούσαν. Εκείνη τη μέρα πήγα μόνος μου μιας και ο φίλος planetman δεν μπορούσε να έρθει κι εγώ ήθελα να εκμεταλλευτώ την άδειά μου. Επίσης είχα να πάω για παρατήρηση από της 6 Αυγούστου και είχα πάθει στερητικό σύνδρομο. Δε θα πω άλλα και θα ξεκινήσω με την παρουσίαση των στόχων:

 

Πρώτος στόχος της βραδιάς ήταν το νεφέλωμα εκπομπής Sh2-82 ή αλλιώς "The little cocoon" στον αστερισμό Βέλος. Το νεφέλωμα αυτό όπως και όλα τα νεφελώματα Sh (Sharpless) είναι πολύ αμυδρά και είναι κυρίως φωτογραφικά. Αυτό που είδα λοιπόν μετά από δοκιμές με διάφορα προσοφθάλμια και φίλτρα ήταν μια υποψία νέφωσης με τον 11mm χωρίς φίλτρο μιας και δεν βοηθούσαν καθόλου. Ξεκίνησα με δύσκολα. Επόμενος στόχος ήταν τα σκοτεινά B142-143 στον Αετό. Εδώ έπρεπε να βάλω πολύ μικρή μεγέθυνση για να μπορέσω να διακρίνω ποιο εύκολα το νεφέλωμα στο πλούσιο φόντο του γαλαξία μας. Χρησιμοποίησα λοιπόν τον 32mm που είχα εργοστασιακό προσοφθάλμιο του τηλεσκοπίου. Αν εξαιρέσεις το πεδίο που σου δίνει, η εικόνα ήταν εξαιρετική. Το Β142 άρχισε σιγά σιγά να μου εμφανίζεται μπροστά μου σε σχήμα U λίγο γερμένο και στο ίδιο πεδίο λίγο ποιο κάτω το Β143 σαν μια στρογγυλή στάμπα. Τελικά η μαγεία των σκοτεινών νεφελωμάτων είναι ότι δεν τα βλέπεις με την πρώτη αλλά εμφανίζονται μετά από λίγο. Πολύ όμορφος στόχος.

 

Σειρά είχε το NGC 6818 "Little Gem" 9,3mag πλανητικό στον Τοξότη. Στις σημειώσεις μου γράφω: Υποψία δαχτυλιδιού και υποψία δύο συμμετρικών λοβών. Απ' ότι βλέπω στην εικόνα τώρα έχει κατά κάποιο τρόπο και τα δύο χαρακτηριστικά. Ποιο κάτω ο γαλαξίας του Barnard NGC 6822. Ο γαλαξίας αυτός παρ' ότι 9,9mag έχει sb=15.5mag και είναι αρκετά αμυδρός. Εντύπωση μου έκανε το μεγάλο μέγεθός του που άλλωστε δικαιολογεί και την χαμηλή επιφανειακή του λαμπρότητα. Το τηλεσκόπιο τώρα γυρίζει προς τον Κυφέα. Δε συνηθίζω να πηγαίνω από αστερισμό σε αστερισμό αλλά τους στόχους τους έβλεπα από το βιβλίο Deep Sky Image Catalog που σου έχει τα highlights της βραδιάς. Το αντικείμενο ήταν το νεφέλωμα NGC 7023. Χωρίς τη χρήση φίλτρων το νεφέλωμα είχε στη μέση ένα αστέρα ο οποίος φαινόταν θολωμένος από το νεφέλωμα που εκτείνονταν μπροστά. Επίσης υπήρχαν στο νεφέλωμα σκοτεινές περιοχές. Κι αυτός πολύ όμορφος στόχος.

 

Τα νεφελώματα είχαν την τιμητική τους αυτές τις μέρες. Το νεφέλωμα NGC 7129 ήταν το επόμενο, αχνό νέφος ανάμεσα σε 3 αστέρια. Αν είχε καλύτερες συνθήκες ίσως να έβλεπα περισσότερα σε αυτό το νεφέλωμα. Δε στάθηκα πολύ και προχώρησα στο B162 άλλο ένα σκοτεινό νεφέλωμα στον Κυφέα. Παρόλο ότι περίμενα να δω κάτι ενδιαφέρον, φαινόταν πολύ αμυδρά λόγω του οτι η περιοχή, ενώ ήταν στη γαλαξιακή οδό, δεν είχε και τόσα πολλά αστέρια ή ίσως λόγω του opacity. Συνεχίζοντας πήγα στο πλανητικό νεφέλωμα NGC 7008 "Fetus nebula" στον Κύκνο με μόλις 10,7mag. Πολύ εντυπωσιακό πλανητικό. Ήταν οβάλ σαν αβγό και στη μια άκρη ήταν λες και είχε ανοίξει. Έμεινα να το κοιτάω αρκετή ώρα γιατί μου θύμιζε περισσότερο απλό νεφέλωμα παρά πλανητικό. Ο Αιγόκαιρος ήταν και καλή θέση και είπα να "πυροβολήσω" στο Saturn nebula (NGC 7009). Δεν το είχα ξαναδεί από το δικό μου τηλεσκόπιο και δεν είχα κάνει ποτέ απόπειρα να το βρω. Μου έκανε εντύπωση γιατί φαινόταν σαν τον Κρόνο σε μεγάλη γωνία κάτοψης και είχε ένα χρώμα γαλαζωπό.

 

Το Bubble nebula (NGC 7635) είχε σειρά στην Κασσιόπη. Είχα δει φωτογραφίες από το νεφέλωμα αυτό και περίμενα να δω κάτι παρόμοιο. Τελικά το νεφέλωμα αυτό έχει εντελώς άλλη όψη με το μάτι. Βρίσκοντάς το δεν ήμουν σίγουρος για το αν ήταν αυτό που είχα βρει ή κάτι άλλο και στράφηκα στο NSOG για να δω αν υπάρχει κάποιο σκιτσάκι. Βλέπω το σκιτσάκι και επιβεβαιώνω τελικά την παρατήρηση. Στρογγυλό, οβάλ νέφος γύρω από ένα αστέρι. Οι φωτογραφίες τελικά πολλές φορές δεν έχουν καμιά σχέση με αυτά που βλέπεις από το προσοφθάλμιο. Πάρα πολύ ωραίος στόχος. Στη συνέχεια και αφού είχα εντυπωσιαστεί από το Bubble πάω στο NGC 7538 νεφέλωμα στον Κυφέα. Περίμενα να δω πολλά αλλά η αλήθεια είναι ότι με ψιλό-απογοήτευσε και δεν είχα γράψει σημειώσεις γι' αυτό. Πάμε σε κάτι δύσκολο τώρα, στο γαλαξία UGC 11557 13.2mag και 14,7sb πάλι στον Κυφέα (από τώρα και στο εξής οι στόχοι είναι στον Κυφέα). Πολύ αμυδρός χωρίς πυρήνα ευδιάκριτο.

 

Ο NGC 6949 13.5mag 14.3sb, κι αυτός πολύ αμυδρός με κυκλικό σχήμα ανάμεσα σε ένα τραπέζιο από αστέρες. Εδώ πρόσεξα τη διαφορά στο exit pupil του 7mm και του 11mm με το μάτι μου. Ο NGC 6951 10,7mag 13.2sb είχε σειρά, σε κάτοψη με κυκλικό πυρήνα και άλω. Εύκολος στόχος. Δεν ξέρω βρε παιδιά αλλά με τα σκοτεινά έχω ένα κόλλημα. Πάω λοιπόν στο B152 και βάζω τον 24mm. Η αποκάλυψη ήρθε μετά από λίγο στο μάτι μου. Το σκοτεινό νεφέλωμα είχε ένα σχήμα όπως της πατάτας. Έτσι μακρόστενο με καμπύλες. Πολύ όμορφο κι αυτό. Αργότερα πήγα σε κάτι ποιο δύσκολο, το πλανητικό NGC 7076 ή Abell 75. Με 13,2mag μέγεθος ξεχώρισε μόνο με φίλτρο ΟΙΙΙ. Δεν διέκρινα κάποια δομή σε αυτό, αλλά ήταν ικανοποίηση και μόνο που κατάφερα να το διακρίνω. Φεύγω και πάω στο IC1396, ένα νεφέλωμα πάααρα πολύ μεγάλο περίπου 2,5 μοίρες. Στο κέντρο του υπήρχε ένα ανοιχτό σμήνος. Βάζοντας λοιπόν UHC κατάφερα και είδα το κεντρικό κομμάτι του με τις σκοτεινές περιοχές οι οποίες ξεχώριζαν μόνο με το φίλτρο.

 

Επόμενος προορισμός το νεφέλωμα και σμήνος NGC 7129. Το νεφέλωμα το είχα ξαναδεί και το αναφέρω παραπάνω, αλλά έκανα άλλη μια απόπειρα τις επόμενες μέρες και είδα καλύτερο αποτέλεσμα. Χωρίς τη χρήση φίλτρου φαινόταν καλύτερα και μου έκανε εντύπωση αυτό. Επίσης το μέγεθός του ήταν σχετικά μικρό και περιβάλλονταν από 3 αστέρια σε σχήμα τριγώνου. Συνέχεια είχε ένα αμυδρό πλανητικό, το NGC 7139 13.3 mag 78''. Με χρήση ΟΙΙΙ κατάφερα και διέκρινα το κυκλικό του σχήμα με δυσκολία αλλά και είχα μια υποψία δαχτυλιδιού. Βλέποντας τη φωτό το επιβεβαίωσα μετά. Συνεχίζουμε το πρόγραμμά μας με το πλανητικό PK103+0.1 ή Min2-51 στα 13,5mag. Με ΟΙΙΙ εμφανίστηκε ευκολότερα από το προηγούμενο λόγω του μικρότερού του μεγέθους περίπου 41''. Η επόμενη πρόκληση ήρθε μετά με το IC1454 ή Abell 67 13,8mag 33''. Εδώ επιστρατεύτηκε ο 7mm με ΟΙΙΙ. Προσπαθώντας να διακρίνω δομή δαχτυλιδιού δεν τα κατάφερα. Μόνο ένα αμυδρό γκρίζο στρογγυλό αντικείμενο.

 

Το νεφέλωμα-ανοιχτό σμήνος NGC 7380 είχε σειρά. Με 24mm και UHC είδα ένα τριγωνικό σχήμα στο νεφέλωμα και μέσα του αστέρια. Ο τελευταίος στόχος στον Κυφέα ήταν και το ρεκόρ μου στα πλανητικά. Το PK107-2.1 ή Min1-80 14,4mag 8''. Φαινόταν σαν μια πολύ μικρή, πολύ αμυδρή θαμπάδα με τον 7mm χωρίς χρήση φίλτρου. Αλλάζοντας τώρα αστερισμό πήγα στον Αετό που είχα αφήσει μερικούς στόχους να περιμένουν με πρώτο το πλανητικό PK36-1.1 13.1mag. Φαινόταν σαν αμυδρή κηλίδα μέσα σε ένα τρίγωνο αστεριών. Πάμε στο NGC 6905 το πλανητικό που ανέφερε παραπάνω ο planetman. Συνεχίζοντας προχώρησα στο πολύ όμορφο ζεύγος γαλαξιών NGC 6928-NGC 6930 στο δελφίνι με 12,9 και 13,5 mag. Και οι δύο γαλαξίες ήταν αρκετά ευδιάκριτοι και στο ίδιο πεδίο. Τελευταίος στόχος ήταν ο γαλαξίας NGC 6944 13.8 mag ο οποίος και έκλεισε την παράσταση.

 

Αυτά κι από μένα, καλή συνέχεια σε όλους...

Δημοσιεύτηκε
Συγχαρητήρια Μανούσο =D> =D> =D> ...Καλό φθινόπωρο κ καλό χείμωνα κ από μένα παιδιά.Ημουν σε διακοπές κ γύρισα προχθές.Έχω κ εγώ ΄να κάνω αναφορά για 2 αστροεξορμήσεις μου.Όταν βρω χρόνο θα τις μοιραστώ μαζί σας.Καλή συνέχεια! :mrgreen:
Δημοσιεύτηκε

Αλλη μια υπεροχη παρουσιαση... απο τους συνηθης υποπτους!!!!

 

Μπραβο Παιδια ! ! !

 

=D> =D> =D>

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης