Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Ως γνωστό ο Ήλιος παρουσιάζει ένα 11-ετή κύκλο αλλαγής της έντασης και τελικά της πολικότητας του μαγνητικού του πεδίου. Κατά το ελάχιστο αυτού του κύκλου η ηλιακή δραστηριότητα (ηλιακές κηλίδες, εκλάμψεις και CME) πέφτει στο ελάχιστο. Έχει παρατηρηθεί ότι η μειωμένη δραστηριότητα οδηγεί σε πτώση της θερμοκρασίας της Γης και σε αύξηση των βροχών. Η σχέση ίσως οφείλεται στο ότι ο μειωμένος ηλιακός άνεμος επιτρέπει περισσότερες κοσμικές ακτίνες που πηγάζουν από το γαλαξία μας να φτάσουν στην επιφάνεια του πλανήτη μας και αυτές βοηθάνε στο σχηματισμό χαμηλών σύννεφων.

Το τελευταίο ελάχιστο έγινε το 2005 και από τότε να σηκωθεί!! Η δραστηριότητα παραμένει ασυνήθιστα μικρή. Δείτε και την επισύναψη που δείχνει τον αριθμό των ηλιακών κηλίδων ανά τα έτη.

Ο Ήλιος μερικές φορές μπαίνει σε χαμηλή δραστηριότητα για χρόνια. Η τελευταία φορά έγινε το 1790-1830 (ελάχιστο Dalton) με αποτέλεσμα παρατεταμένους χειμώνες, καταστροφές στις καλλιέργειες και πείνα (οι Έλληνες όμως το νίκησαν και αυτό)!

Ήδη από τον Ιανουάριο 2007, ο Ιανουάριος 2008 ήταν πιο κρύος κατά 0,75 C. H μεγαλύτερη πτώση τα τελευταία 100 χρόνια!

Δεν ξέρουμε ακόμα, αλλά λέτε να μπαίνουμε σε μια κρύα περίοδο; Η ένταση φυσικά δεν μπορεί να είναι γνωστή αλλά μπορεί να είναι από μια μικρή ανακούφιση του πλανήτη από το φαινόμενο του θερμοκηπίου έως μια μίνι παγετώδη περίοδο με παγκόσμια οικονομική περίοδο!

Ας ελπίσουμε να γίνει κάτι τέτοιο και να είναι ελαφρύ ώστε να μας σώσει από την υπερθέρμανση και την λειψυδρία! (Πάντως η Ελλάδα θα ευνοηθεί και τουριστικά!)

giss-jan08-520.png.219f1c4023de70243c49055655f5970b.png

SvensmarkLowCloudComicRaySMALL.jpg.968ffa085a2ea5cda216628d1103709f.jpg

sunspot.gif.a766806fadee6f91c6675a774e024156.gif

Δημοσιεύτηκε

Ας ελπίσουμε να γίνει κάτι τέτοιο και να είναι ελαφρύ ώστε να μας σώσει από την υπερθέρμανση και την λειψυδρία!

 

Αυτό είναι κάτι που δεν κατάλαβα πέρυσι και όποιος γνωρίζει σχετικά ας μου το εξηγήσει.

Όπως θυμάστε τον χειμώνα 2008 δεν βρίσκαμε νύχτα να βγούμε, γιατί σχεδόν πάντοτε υπήρχε νεφοκάλυψη. Βροχές δεν έπεφταν; Γιατί αργότερα το καλοκαίρι, μας έλεγαν για λειψυδρία;

 

(Πάντως η Ελλάδα θα ευνοηθεί και τουριστικά!)

Γιατί;

Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος

 

*Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.

Prem Rawat

Δημοσιεύτηκε

Δείτε κι αυτά:

 

The Solar Wind Takes a Breather

http://www.skyandtelescope.com/community/skyblog/newsblog/29741259.html

 

και από το newsletter του NASA JPL:

 

Ulysses Reveals Global Solar Wind Plasma Output at 50-Year Low

 

PASADENA, Calif. -- Data from the Ulysses spacecraft, a joint NASA-European Space Agency mission, show the sun has reduced its output of solar wind to the lowest levels since accurate readings became available. The sun's current state could reduce the natural shielding that envelops our solar system.

Αμφιβάλλω, άρα ίσως υπάρχω.
Δημοσιεύτηκε

Διαβάστε και το παρακάτω :

 

«Απνοια» στο Διάστημα

Ασυνήθιστα εξασθενημένη η ηλιακή δραστηριότητα

 

Το μητρικό μας άστρο έχει «κατεβάσει στροφές», αποκαλύπτουν μετρήσεις του διαστημικού σκάφους Οδυσσέας. Η συνολική ισχύς του Ήλιου είναι ασυνήθιστα μειωμένη, ενώ ο ηλιακός άνεμος βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 50 ετών.

 

Ο ηλιακός άνεμος, το σταθερό ρεύμα υποατομικών σωματιδίων που πηγάζει από το άστρο και πνέει στο Διάστημα με ταχύτητα 1,6 εκατ. χιλιομέτρων την ώρα, είναι 14% πιο ψυχρός και 17% λιγότερο πυκνός από το κανονικό, ενώ η πίεσή του έχει πέσει κατά 20% από τη δεκαετία του 1990 έως σήμερα.

 

Επιπλέον, για πρώτη φορά εδώ και πάνω από έναν αιώνα, οι ηλιακές κηλίδες εξαφανίστηκαν για δύο μήνες αυτό το καλοκαίρι και εμφανίστηκαν ξανά μόλις την περασμένη Δευτέρα.

 

Η εξασθένιση, που πιθανότατα έχει συμβεί και στο παρελθόν, δεν φαίνεται να συνδέεται με τον φυσιολογικό 11ετή κύκλο ηλιακής δραστηριότητας, κατά τον οποίο αυξομειώνονται τόσο οι ηλιακές κηλίδες όσο και η συνολική ισχύς της ακτινοβολίας.

 

Οι ερευνητές διαπιστώνουν ότι ο Ήλιος «διανύει ένα ιδιαίτερα παρατεταμένο ελάχιστο». Κανονικά, το ηλιακό ελάχιστο διαρκεί μόνο ένα χρόνο σε κάθε κύκλο, αυτή τη φορά όμως συνεχίζεται από το 2006.

 

Τα τελευταία 15 χρόνια, η συνολική ισχύς του Ήλιου φαίνεται να είναι χαμηλότερη από το κανονικό, ακόμα και όταν βρισκόταν στο μέγιστο σημείο του κύκλου πριν από περίπου 8 χρόνια, σχολιάζει ο Ντέιβ ΜακΚόμας του Ερευνητικού Ινστιτούτου Southwest, ο οποίος δημοσιεύει τα ευρήματά του για τον ηλιακό άνεμο στο Geophysical Research Letters.

 

H έρευνα βασίστηκε σε δεδομένα που μετέδωσε τα τελευταία 18 χρόνια το ευρω-αμερικανικό σκάφος Ulysses, το οποίο βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο και είναι το πρώτο που μελέτησε τους πόλους του άστρου. Έχοντας ξεπεράσει κατά τέσσερις φορές την ονομαστική διάρκεια ζωής του, ο Οδυσσέας αναμένεται να σταματήσει να λειτουργεί σε ένα-δυο μήνες.

 

Η εξασθένιση της ηλιακής δραστηριότητας δεν απειλεί τους κατοίκους της Γης, αυξάνει όμως τον κίνδυνο για τους αστροναύτες, καθώς ο ηλιακός άνεμος προστατεύει από τα επικίνδυνα σωματίδια της κοσμικής ακτινοβολίας.

 

Όσον αφορά τους δορυφόρους, η αυξημένη κοσμική ακτινοβολία απειλεί τα κυκλώματά τους, από την άλλη όμως η μειωμένη πίεση του ηλιακού ανέμου τούς επιτρέπει να παραμείνουν σε τροχιά για ελαφρώς μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

 

Η επίδραση που ενδεχομένως θα έχει η εξασθένιση του Ήλιου στο παγκόσμιο κλίμα παραμένει ακόμα άγνωστη.

 

Πηγή : http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=941400

EQ6 Sky Scan Pro, Skywatcher dob 8, Skywatcher 70/500, Canon 400D, Webcam PHILIPS - SPC900NC

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης