Jump to content

Μικρο-μετατροπες - Μικρο-βελτιωσεις


sheliak

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ανοιγω αυτο το θεμα, να ανεβασουμε (με καμια φωτογραφια) μικροβελτιωσεις που εχουμε κανει στα τηλεσκοπεια μας..να περνουμε και ιδεες..

Δεν βρηκα κατι αντιστοιχο στα θεματα του mastrovox και ειπα γιατι οχι..

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Kαι ξεκιναω με την εξης μικροβελτωση.

 

Eιχα προβλημα με το bresser 70/900 στην οδηγηση καθοτι η βαση του finder bracket που ειχε μπορουσε να παρει μονο μικρους ερευνητες ή red dot, και δεν μπορουσα με τιποτα να βρω oδηγητικο αστερι με την spc900nc.

 

Ετσι λοιπον εβγαλα την παλια βαση που ειχε (αυτη με τις δυο βιδουλες πανω στον σωληνα), βρηκα μια μεγαλη βαση για finder bracket (σαν αυτη που εχει το dob 8'' .... :-note :-note ) την βιδωσα στον σωληνα και τωρα πια εχω ερευνητη 9Χ50 πανω στον bresser 70/900.

 

Βεβαια δεν το εχω δοκιμασει αλλα πιστευω οτι θα κανει δουλεια..

 

Υ.Γ. ποσο τυχερος πρεπει να εισαι ωστε να μην παθει τιποτα το κατοπτρο ενος 8-ιντσου αν πανω του πεσει μια μεταλικη πλακα (σχετικα μικρων αλλα οχι αμελητεων διαστασεων) ενω ο σωληνας ειναι ορθιος :?: :?:

 

Οριστε και μια φωτογραφια:

08102008146.jpg.a381a92ba130867660c8becf2e8f3738.jpg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Οχι απλα εβγαλα τις παλιες βιδες που ειχε για την τοποθετηση του ερυντιτη, και σε εκεινες τις τρυπες τοποθετησα την αλλη βαση απο το dob. Οι τρυπες ταιριαζαν..παντως δουλευει, και για πρωτη φορα, καταφερα να βρω οδηγητικο με την web cam..
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Επειδη μεχρι προσφατα, για να εστιασω σε οδηγητικο αστερι, με το bresser μου επαγαν τα νευρα απο τους κραδασμους, αποφασισα να του προσθεσω ενα μηχανακι για να εστιαζω ''μηχανικα'' ωστε να περιορισω τους κραδασμους οσο περισσοτερο μπορω..

 

Τι γινεται ομως, για αυτο το τηλεσκοπιο δεν βγαινει κανενα μηχανακι τυπου motofocus, εδω καλα καλα ουτε καν ξεβιδωνουν απο τον εστιαστη οι ροδελες (ή λαβες ή πεταλουδες ή χειρολαβες).

 

Ετσι λοιπον, αφου πρωτα αγορασα ενα accufocus της orion (το οποιο ταιριαζει γαντι για τα ed της s/w και τα αντιστοιχα της orion- ετσι κι'αλλιως για αυτα ειναι φτιαγμενο :roll: -) ''ανακαλυψα'' το παραπανω προβλημα. Ετσι αποφασισα να λαβω δραστικα μετρα.

 

Ετσι λοιπον:

 

1) Εκοψα με πριονι την μια πεταλουδα-χειρολαβη του εστιαστη.

 

2) Βρηκα και ενα μικρο βαρελακι με ωστε να μεγαλωσω λιγο την διαμετρο της μπαρας του εστιαστη, για να εφαρμοζει στους ανταπτορες του acufocus της orion (με ενα μικρο σπειρωμα στο πλαι για να κλειδωσει πανω στην μπαρα) (1)

 

3) Βρηκα μια αλουμινενια μικρη πλακα την οποια λυγισα και τρυπισα (2)

 

Ισως ειναι λιγο ακαταλαβιστικα ετσι οπως τα περιγραφω..αλλα αν καποιος θελει να κανει κατι αντιστοιχο θα καταλαβει πιστευω. Οχι οτι ειναι και τιποτα σπουδαιο..απλα με αυτη την μετατροπη καθως επισης και με την αλλαγη του ερευνιτη που περιγραφω παραπανω πιστευω οτι το bresser εχει γινει τωρα πια ενα καλο και ευκολοχρηστο οδηγητικο..

 

Ακουλουθουν φωτογραφιες οπου φαινονται αυτα που περιεγραψα (φαινονται και τα εξαρτηματα (1) και (2)).

.jpg.b3439923683d28c3024591d31dec0db0.jpg

(2).jpg.a52991d58ca9a4b212a8707eda03960c.jpg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μπράβο Σταμάτη, ευρηματικότατος!

Έτοιμος για οδηγήσεις ακριβείας!

Αυτό που με "πόνεσε" είναι πως ο motofocuser κατέληξε στο οδηγητικό αντί σε ένα από τα ED, Rss...!

Ηλίας Νταγιόγλου

Μια φωτογραφία = 10^3 λέξεις = 10^6 σκέψεις

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ουπς, και νόμιζα ότι μονο εγω ειχα τετοια προβλήματα !!

Μπραβο Σταματη, πολυ καλή δουλεια =D> =D>

Δεν μπορω να προσαρμόσω κάτι στο WO, η καταληξη απειρων email ειναι ότι το μονο που μπορω να κανω ειναι να αγορασω ενα moonlight ](*,) [-X (ε, όχι ρε, δεν τα δίνω)

και αποφασισα, αντι να κάνω ότι εσυ, να κάνω τελείως δικια μου πατεντα (και για λόγους κόστους).

Ηδη εχω παραγγείλει απο ebay μοτερ κλπ, αυτο που δεν ξέρω ακόμη ειναι αυτο το λαμακι

που το στηρίζει, μιας και σε γενικες γραμμες δεν τα παω καλα με τα μηχανικα (με ηλεκτρονικα οτι θες).

Θα σας πω όταν εχω κατι

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ειναι που ο ετσιαστης του bresser ειναι για πεταμα και ειπα μηπως τον βελτιωσω λιγο... :D :D

 

Γιαννη καλη επιτυχια στην κατασκευη της πατεντας.. !!

Σχετικα με το λαμακι, τουλαχιστον σε μενα στο bresser το σημειο οπου βιδωνει πανω στο τηλεσκοπιο, ο εστιαστης ειναι επιπεδος. Για αυτο και δεν ηταν σπουδαια υποθεση να βρω ενα..για αλλα τηλεσκοπια μια τετοια κινηση, ισως θα θελει λιγο περισσοτερη φασντασια-εργασια :D

 

Δεν μπορω να προσαρμόσω κάτι στο WO, η καταληξη απειρων email ειναι ότι το μονο που μπορω να κανω ειναι να αγορασω ενα moonlight (ε, όχι ρε, δεν τα δίνω)

 

Ειναι αληθεια οτι με μικρο-πατεντες μπορει κανεις να γλυτωσει καποια χρηματα..(σε καποιες περιπτωσεις μαλιστα οι μικρο-πατεντες ειναι και πιο λειτουργικες, και ας ''χανουν'' λιγο απο αισθητικης αποψης.. :roll: )

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ειναι που ο ετσιαστης του bresser ειναι για πεταμα και ειπα μηπως τον βελτιωσω λιγο... :D :D
Ασχετο: κοιτοντας τις φωτογραφίες που εχεις βαλει, διαπιστωνω ότι το Bresser ειναι η ιδια ΟΤΑ με τον ιδιο ετιαστή (της πλάκας οντως) με αυτο που αγορασα εγω σαν Meade από ebay για οδηγητικό με $25. Πλαστικούρα του κερατα ο εστιαστής, αλλα μια ελαφρια κάμερα την σηκώνει. Εγω κανω κατι απλο: εστιάζω στην αρχη (και όχι ντε και καλά με απόλυτη ακρίβεια) και μετα τον ξεχναω. Αλωστε και αν ειναι ελαφρα αφεστιασμένο το οδηγητικό ίσως ειναι και καλύτερα. Οποτε και η απορια του Ηλία ειναι βάσιμη: μοτερ συνήθως θες στον εστιαστή που εχει την κάμερα που θα τραβήξει τις φωτογραφίες.
Ειναι αληθεια οτι με μικρο-πατεντες μπορει κανεις να γλυτωσει καποια χρηματα..(σε καποιες περιπτωσεις μαλιστα οι μικρο-πατεντες ειναι και πιο λειτουργικες' date=' και ας ''χανουν'' λιγο απο αισθητικης αποψης.. :roll: )[/quote']Βρε παιδί μου, αν σκεφτείς ότι ο accufocus ειναι ο ποιό φτηνός, και παλι δεν εχει και καμιά σύνδεση με υπολογιστή (εκτός αν σκάσεις ακόμη παραπανω για τον μετατροπέα απο USB) δεν λέει. Τι είναι ; ενα μοτερ συνεχους, με ενα απλό κύκλωμα οδήγησης με παλμούς. Βαζεις και ενα μικρο-κοντρολερ των 5 ευρω και εχεις και συνδεση με υπολογιστή.

 

Αν εχω επιτυχία θα βγαλω τα σχεδια ελευθερα για να υπαρχουν για οποιον ενδιαφερεται.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Για να πω την αληθεια το εκανα απλα για να το κανω..μαλιστα προχθες εβαλα πανω στον σωληνα του εστιαστη σημαδι με μαρκαδορο στο σημειο που εστιαζει.. :roll: :roll: .

Μπορει τελικα να το βαλω στο ed80 (στο ed80 εχω βαλει τον προσαρμογεα του μοτερ, η αλλαγη του μοτερ μεταξυ τους ειναι πανευκολη). Το r200ss δεν το πειραζω ακομα.. :D εχει πολυ ωραιο εστιαστη. Ισως στο μελλον που θα χρησιμοποιω αλλο μεσο φωτογραφησης να του κανω δωρο ενα πιο εξελιγμενο συστηματακι..

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Σταμάτη,

 

όταν περιστρέφεται παρατηρείς κίνηση στο λαμάκι πανω-κατω (κάθετη στον άξονα της ΟΤΑ) , ή περιστροφική;

(το στανίο μου, με βλέπω να αλάζω εστιαστή ](*,)

και ειναι "σκληρός" και δεν έχει παρα μόνο μια βίδα για να στηρίξω το χαζο-λαμάκι ](*,) , ποιο βλαμένο crayford δεν εχω ξαναδει )

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σε εμενα ο εστιαστης εχει 2 βιδακια...δεν βλεπω καποια κινηση.. εχω την ενυτπωση οτι η κινηση ειναι συνδιασμος των δυο κινησεων που περιγραφεις..οσο μακρυτερο ειναι το λαμακι τοσο επικρατει η περιστροφικη.

 

Εχεις δοκιμασει μηπως και μπορεις να κρατησεις το λαμακι απο της βιδες της βασης του εστιαστη??

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η μόνη "βολική" βιδα ειναι αυτη που ρυθμίζει το πόσο "σφικτός" θα ειναι ο grayford. Και με ενα μόνο σημείο στήριξης δεν στεκεται καλα (να γιατι γενικα τα accufocus κλπ δεν υποστηρίζουν αυτον το εστιαστή ](*,) )

 

Οι κινήσεις που λέω προέρχονται απο κακή ευθυγραμμιση του άξονα του μοτερ με αυτον του εστιαστή. Που βρηκες το "μικρο βαρελακι" που λες, μάλλον θα χρειαστώ και εγω για να φερω τους δυο άξονες στην ευθεία.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

το μικρο βαρελακι δυστυχως - και λεω δυστυχως γιατι ειναι δυσκολη η εκ νεου ευρεση του απο την πηγη μου - το βρηκα (μου το βρηκαν) σε ενα μεγαλο (ισως και το μεγαλυτερο στην ελλαδα) μηχανουργειο...

 

Γενικα παντως δεν ειναι τιποτα πραπανω απο ενα μικρο βαρελακι με μια τρυπα με διαμετρο οσο το σιδερακι του εστιαστη στο οποιο μπαινει και δυο τρυπες με μικρα σπειρωματα στο πλαι για δυο αλλενοβιδες.

Πιθανοτατα να μπορει να φτιαχτει κατι παρομιο και με ενα απλο πλαστικο (π.χ. pvc) σωληνακι ανοιγοντας τρυπες με μικρο τρυπανακι και δημιουργοντας το σπειρωμα κατ'ευθυαν με μια βιδα..

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Σήμερα έφτασε το telecat xls το οποίο αν και προορίζεται για το r200ss είπα να το δοκιμάσω αρχικά πάνω στο skywatcher 8''dob.

 

Έτσι λοιπόν άλλαξα το center spot, και με την ευκαιρία το έπλυνα (με το υγρό της baader το οποίο έκανε εξαιρετική δουλειά).

 

Αφού μούσκεψα το παλιό center spot με λίγο καθαριστικό υγρό, το αφαίρεσα με μια πένα από το μπουζούκι..

 

Δεν άφησε ίχνος σημαδιού..

 

Η αλλαγή είναι εύκολη με τα βοηθήματα που παρέχει η Catseye.

 

Ακολουθούν μερικές φωτογραφίες με τα μέρη του mirror cell του 8-ιντσου dob

1244864957_mirrorcell.JPG.d7ff171ce41f5b74b82bab406e0e2f4e.JPG

460263537_newspot.JPG.4ebacb6f04b74c24c20d45fb3c926812.JPG

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σταμάτη, μπορείς να μας περιγράψεις πώς βρήκες το κέντρο του κατόπτρου;

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ''αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

 

Το flickr μου

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αγορασα μονο το telecat xls (ισως καποια στιγμη παρω και το infinity xls) και μου κοστισε 162 $ μαζι μεταφορικα (+6 ευρω για εκτελωνισμο..... :roll: )

 

Αυτο που μου εκανε εντυπωση ηταν ο τροπος που ηταν πακεταρισμενα...πολυ προσεκτικη δουλεια..

 

Μαζι με το telecat δινουν και μια διαφανεια η οποια φαινεται παρακατω.. την οποια προσαρμοζεις πανω στο τηλεσκοπιο και κανεις την δουλεια αναλογα..

 

Περιγραφουν την διαδικασια στο site τους http://www.catseyecollimation.com/

 

Ειχα διαβασει και εδω για αυτο το συστημα και οντως φαινεται να αξιζει..!

untitled.JPG.20f902bd64463d3bf27ae6b002815220.JPG

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης