Jump to content

Το φαινόμενο του θερμοκηπίου, το CO2 και ο άνθρωπος


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δεν ξέρω κατά πόσο αυτό αποτελεί αστρονομική συζήτηση, ή κατά πόσο σας ενδιαφέρει, όμως σκέφτηκα πως είναι ένα καλό θέμα για συζήτηση και προβληματισμό.

 

Παρακολούθησα χθες το βράδυ ένα ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ που πραγματευόταν την σχέση που έχει το φαινόμενο του θερμοκηπίου και τα αέρια αυτού (κυρίως το διοξείδιο του άνθρακα) με την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη και κατά πόσο επηρρεάζεται από την ανθρώπινη δραστηριότητα.

 

Στην αρχή έγινε αναφορά στις διακυμάνσεις της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη στο πέρασμα των αιώνων, και φάνηκε πως σε όλη της ζωή της Γης, υπάρχουν ανάλογες διακυμάνσεις στην θερμοκρασία του πλανήτη, είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω.

 

Επιστήμονες που έφυγαν από το IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) λόγω του γεγονότος ότι δεν συμφωνούσαν με τις θέσεις - μελέτες - δημοσιεύσεις του οργανισμού δήλωναν με στοιχεία πως δεν οφείλεται στο διοξείδιο του άνθρακα η αύξηση της θερμοκρασίας, αλλά, πως είναι ένα περιοδικά επαναλαμβανόμενο φαινόμενο που συμβαίνει ανέκαθεν.

 

Και μόνο το γεγονός πως κάθε χρόνο από την ανταλλαγή αερίων μεταξύ των ωκεανών και της ατμόσφαιρας, ελευθερώνονται 80 εκτομμύρια μεγατόνοι διοξείδιο, ενώ η ανθρώπινη δραστηριότητα είναι υπεύθυνη ΜΟΝΟ για κάτι λιγότερο από το 1/10 αυτού του ποσού κάθε χρόνο, δείχνει πως ακόμα και αν το διοξείδιο του άνθρακα ήταν υπεύθυνο για την αύξηση της θερμοκρασίας ο άνθρωπος δεν είναι αποκλειστικά υπεύθυνος.

 

Πέραν τούτου όμως, εφόσον το διοξείδιο ήταν υπεύθυνο για την αύξηση της θερμοκρασίας, θα έπρεπε να αυξάνεται ανάλογα και η θερμοκρασία στα στρώματα της ατμόσφαιρας όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση διοξειδίου. Αντί αυτού όμως, η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας στα στρώματα που υπάρχει συγκεντρωμένο το διοξείδιο του άνθρακα, δεν ακολουθεί την αύξηση της θερμοκρασίας της επιφάνειας. Αντίθετα, η θερμοκρασία εκεί είναι ιδιαιτέρως χαμηλή!

 

Ο NIGEL CALDER, πρώην εκδότης του περιοδικού New Scientist, μας λέει πως δεν υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που να αποδεικνύουν την σχέση της αύξησης της θερμοκρασίας με την αντίστοιχη αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα. Στην αρχή του 20ου αιώνα, και ενώ δεν ήταν τόσο εξελιγμένος τεχνολογικά ο άνθρωπος, που σημαίνει πως δεν υπήρχε έκλυση μεγάλων ποσοτήτων διοξειδίου, η μέση θερμοκρασία της Γης, παρουσίαζε ανάλογη άυξηση.

Αντίθετα, μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οπότε και άρχισε η "βιομηχανική επανάσταση του μεταπολέμου" και οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα ήταν σαφώς και κατά πολύ μεγαλύτερες απ' ότι στις αρχές του αιώνα, η μέση θερμοκρασία της Γης παρουσίαζε πτώση!!!

 

Τότε, τι είναι αυτό που προκαλεί την αύξηση της θερμοκρασίας;

 

Η απάντηση είναι πολύ απλή! Σηκώστε το κεφάλι σας, και κοιτάξτε ψηλά στον ουρανό! Εκεί είναι η απάντηση... ο ήλιος ....

 

Σε έρευνες που έγιναν για την σχέση των ηλιακών κηλίδων με την αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη, βρέθηκε άμεση και ανάλογη σχέση μεταξύ τους, όχι μόνο για τον αιώνα που μας πέρασε, αλλά για όλες τις εποχές από τότε που έχουμε στοιχεία, και μπορούμε να ερευνήσουμε.

Αντίθετα, δεν βρέθηκε καμία, μα καμία σχέση ανάμεσα στην αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα, και την αύξηση της θερμοκρασίας.

 

Τότε, γιατί μας κάνουν πλύση εγκεφάλου περί της αυξήσεως την θερμοκρασίας του πλανήτη, του λιωσίματος των πάγων και για ποιό λόγο γίνεται όλη αυτή η καταστροφολογία;

Και πάλι, η απάντηση είναι απλή. Το χρήμα...

Κονδύλια ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων δαπανώνται κάθε χρόνο στην έρευνα για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και για την αύξηση της θερμοκρασίας. Κονδύλια, που αν δεν υπήρχε κάποιος λόγος να διατεθούν σε αυτόν τον τομέα, θα πήγαιναν κάπου αλλού.

 

Δεν ξέρω κατά πόσο όλα αυτά σας κάνουν να ξανασκεφτείτε αυτό που τόσα χρόνια ακούμε και μαθαίνουμε, όμως οφείλω να ομολογήσω πως εμένα με έκανε να σκεφτώ πολύ κάποια πράγματα. Ακόμα και η greenpeace, έχει χάσει πλέον τον ακτιβιστικό της χαρακτήρα. Τείνει να γίνει πλέον μια πολιτικοποιημένη οργάνωση.

 

Όπως και να έχει, το μόνο που μπορούμε σίγουρα να κάνουμε, είναι να πληροφορούμαστε συνέχεια, και να μην πιστεύουμε πάντα ό,τι μας λένε, όσο αληθοφανές και αν είναι αυτό ...

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

To ειδα και εγω και καταλαβα ποσο παραμυθιασμενος ημουν. Σοκαριστικα κυριολεκτικα με την εμπορευματοποιηση ακομα και ενος τετοιου θεματος απο του γιαλατζη οικολογους τα μμε και τους πολιτικους και το πως ολα αυτα εξηπηρετουν καποια συμφεροντα (βλεπε αναπτυξη πυρινικης ενεργειας απο την Θατσερ) Φοβερο ντοκιμαντερ ΜΠΡΑΒΟ ΣΚΑΙ =D> =D> =D>

 

Φιλικα Δημητρης

Orion Optics OMC 140 GP2 Goto Canon EOS 40D
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

:shock:astrovoxites,tries εδω σηκωνει πολυ κουβεντα,για να βλεπω τουs ειδικουs μαs να λαβαινουν μεροs στην κουβεντουλα γιατι... αισθανομαι καπωs :evil:
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

:shock:astrovoxites,tries εδω σηκωνει πολυ κουβεντα,για να βλεπω τουs ειδικουs μαs να λαβαινουν μεροs στην κουβεντουλα γιατι... αισθανομαι καπωs :evil:

 

Φιλε Νικο το ειδες? κατ αρχην το ντοκιμαντερ, αν οχι πρεπει πρωτα να το δεις και επιμενω σε αυτο γιατι και εμενα εχθες το πρωι να μου τα ελεγες αυτα θα σε εβριζα αλλα μετα ηρθε το σοκ.

 

Ακομα και αυτος που εκανε την greenpiece ελεγε τα ιδια :shock:

 

Φιλικα Δημητρης

Orion Optics OMC 140 GP2 Goto Canon EOS 40D
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αν και το θέμα το έχουμε ξαναπιάσει, ας τοποθετηθώ ξανά με κίνδυνο να γίνω γραφικός:

 

Σαφώς και ΜΠΟΡΕΙ οι επιστήμονες να έχουν δίκιο και το φαινόμενο να είναι επαναλαμβανόμενο. Εκείνο όμως που δεν πρέπει να ξεχνάμε, είναι:

1) Η ανθρώπινη παρέμβαση στο περιβάλλον άρχισε επι της ουσίας πριν από 200 χρόνια όπου και αρχίζει η εκπομπή των πρώτων μεγάλης κλίμακας βιομηχανικών ρύπων.

2) Επίσης τα τελευταία 200 χρόνια αρχίζει η ανελέητη υλοτόμηση των παρθένων δασών, όπου στις χώρες του "τρίτου" κόσμου, κυρίως για λόγους διεύρυνσης των καλλιεργούμενων ζωνών έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

3) Τα τελευταία 50 χρόνια εισάγεται δύο νέοι ρυπογόνοι παράγοντες , το αεροπλάνο και το αυτοκίνητο.

Μπορεί η ανθρώπινη συνεισφορά στην παραγωγή διοξειδίου να είναι "ΜΟΝΟ" το 10% της πλανητικής παραγωγής, δεν παύει να είναι όμως 10% ΕΠΙΠΛΕΟΝ απο αυτό που ένα αδιατάρακτο σύστημα παρήγαγε.

Ενα αδιατάρακτο σύστημα όμως. Γιατί ας μην ξεχνάμε ότι το σύστημα του πλανήτη θα μπορούσε να διαχειριστεί αυτό το επιπλέον 10% αν τα δάση του δεν είχαν καταστραφεί, οι θάλασσες δεν είχαν μολυνθεί κλπ.

Οπότε;

Και στο τέλος τέλος, γιατί να θεωρήσουμε ότι μας παραμύθιαζαν οι προηγούμενοι και όχι αυτοί κάτω απο το βάρος της διογκούμενης ανησυχίας του κόσμου;

Τελικά, έχετε σκεφτεί,πόσο προσβάσιμη είναι σε εμάς η αντικειμενική γνώση και όχι εκατέρωθεν θεωρίες που εξυπηρετούν τον ένα ή τον άλλο σκοπό;

Αναρωτιέμαι το εξής:

Γιατί τώρα; Γιατί τώρα που ο κόσμος αρχίζει να τσιρίζει βλέποντας τα όσα γίνονται γύρω του οι συγκεκριμένοι επιστήμονες αποφασίζουν να προβάλουν μία διαφορετική θεώρηση των πραγμάτων; Σύμπτωση;

Οταν τα δύο τελευταία χρόνια η Αμερική μαστίζεται απο αλλεπάλληλους τυφώνες μεγάλης έντασης. Πάλι σύμπτωση;

Οταν η Αυστραλία για 4ο η 5ο συνεχή χρόνο βιώνει πρωτοφανή ξηρασία. Πάλι σύμπτωση;

Ε ξέρετε τι λένε οι δικηγόροι; "Σύνολο συμπτώσεων προδίδει ενοχή"!

Και τελικά δηλαδή τί; Εστω και αποδεικνύεται ότι έχουν δίκιο, εμείς βαράμε διοξείδιο αβέρτα κουβέρτα και όποιον πάρει ο χάρος; Θα βλάψει κανέναν αν μειώσουμε τις εκπομπές των ρύπων;

Ας μην κάνουμε σαν τους Γερμανούς μετά τον πόλεμο που "Αυτοί" δεν ήξεραν τι έκαναν οι "άλλοι"

Δημήτρης
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Δημήτρη, σίγουρα ο άνθρωπος έχει επέμβει στο περιβάλλον, με πολλούς τρόπους. Και κάθε μέρα που περνάει όλο και περισσότερο βιάζουμε το "σπίτι" μας! Το ντοκιμαντέρ που έδειξε χθες ο ΣΚΑΙ, δεν έλεγε να σταματήσουμε την προσπάθεια που κάνουμε για να σώσουμε το περιβάλλον. Απλά, κατά την γνώμη μου, πιο πολύ μας ωθούσε στο να προβληματιστούμε και να ψάξουμε το πως και το γιατί.

Άραγε, που κρύβεται η αλήθεια, και το κυριότερο, γιατί κάποιοι την έχουν κρυμμένη;

Και όπως λέει και ο Lunar, όποιος δει το ντοκιμαντέρ, σίγουρα θα αλλάξει (έστω και λίγο) τον τρόπο σκέψης του σχετικά με το περιβάλλον ;-)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Άγγελε,

 

Για να μην παρεξηγηθώ κιόλας, δεν προπαγανδίζω υπέρ του ενός ή του άλλου, απλά αναρωτιέμαι, όπως εξάλλου θα έπρεπε να κάνουμε όλοι. Δυστυχώς, η εμπειρία μας έχει κάνει φιλύποπτους και στο τέλος του ντοκιμαντέρ αντί να μείνω με ένα "Για....δές" έμεινα με ένα "Καλά...αλλα αν δεν;"

 

Και, αν μου επιτρέπεις, μία διόρθωση: Δέν νομίζω ότι θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος σκέψης μας προς το περιβάλλον (εκτός και αν εννοείς προς το ακτιβιστικότερον του πράγματος οπότε μαζί σου και εγώ και πάμε να κλείσουμε τις αποχετεύσεις που βγαίνουν στον Ασωπό) αλλα προς εκείνους που μας δίνουν τις πληροφορίες για το περιβάλλον.

 

ΦΙλικά

Δημήτρης

Δημήτρης
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Συμφωνώ με αυτά που είπε ο Φίλος Δημήτρης Σοφούλης. Ποτέ ξανά δεν υπήρξε τόσο ευρεία αποψίλωση του πλανήτη. Συνεπώς η γη δεν μπορεί να το απορροφηση
Σπύρος
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Παιδιά, ας μην ξεφεύγουμε!!! Υπάρχει τρομερό πρόβλημα με το περιβάλλον!!!

Το να αναφέρει ένα ντοκυμαντέρ ότι δεν ευθύνεται ο άνθρωπος για την

αύξηση του διοξειδίου και θα έχουμε τη συνείδησή μας ήσυχη είναι σαν

να κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας!!!

Είδες κανείς το ντοκυμαντέρ του Εξάντα για τον Αμαζόνιο?

Παρόλα αυτά και τις προσπάθειές να καταστρέψουμε αυτό τον πλανήτη

υπάρχουν μηχανισμοί άμυνας (κάποιου διάβασα για ένα πέρτωμα που απορροφά ποσότητες CO2) αλλά αυτό δε σημαίνει απολύτως τίποτε!!

Έχουμε ευθύνη και είναι καλό να κάνουμε προσπάθειες όχι μόνο λόγια...

Και έχει σχέση και η Αστρονομία με όλα αυτά. Και από την πλευρά της

παρακολούθησης σε άλλους πλανήτες περιπτώσεων αύξησης αερίων

του θερμοκηπίου αλλά και το βασικό ότι για να χαρούμε όμορφους και

καθαρους ουρανούς θα πρέπει να είμαστε και εμείς καλά και το περιβάλλον, δε συμφωνείτε?

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Είπα να μην το κατεβάσω γιατί θα λέει βλακείες αλλά τώρα με κουρδίσατε.Πάντως η τακτική μου είναι να μην παίρνω στα σοβαρά ένα ντοκιμαντέρ που είναι μονόλογος.Ξέρετε πόσα ντοκιμαντέρ έχω δει που σχεδόν σε πείθουν πως υπάρχουν φαντάσματα?
Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Είπα να μην το κατεβάσω γιατί θα λέει βλακείες αλλά τώρα με κουρδίσατε.Πάντως η τακτική μου είναι να μην παίρνω στα σοβαρά ένα ντοκιμαντέρ που είναι μονόλογος.Ξέρετε πόσα ντοκιμαντέρ έχω δει που σχεδόν σε πείθουν πως υπάρχουν φαντάσματα?

 

ΔΕΝ ειναι μονολογος και δεν κυνηγανε "φαντασματα" μιλαει με αποδειξεις και τεκμηριωνει αυτα που λεει, αλλωστε μιλανε δεκαδες επιστημονες.

Απλα δες το Παναγιωτη και μετα ελα πες μου οτι δεν σε προβληματισε εστω και λιγο.

 

Φιλικα Δημητρης

Orion Optics OMC 140 GP2 Goto Canon EOS 40D
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πάντως παιδιά παρόλο που το αποτέλεσμα είναι το ίδιο, θα ένιωθα πολύ πολύ καλύτερα αν ήξερα πως δεν φταίει ο άνθρωπος για αυτές τις κλιματικές αλλαγές αλλά ότι είναι κάτι το φυσικό, πραγματικά.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Απλα δες το Παναγιωτη και μετα ελα πες μου οτι δεν σε προβληματισε εστω και λιγο.

Θα το δω σίγουρα.Θα λείψω για 2 εβδομάδες.Μόλις γυρίσω θα το δω κ βλέπουμε.

 

Πάντως παιδιά παρόλο που το αποτέλεσμα είναι το ίδιο, θα ένιωθα πολύ πολύ καλύτερα αν ήξερα πως δεν φταίει ο άνθρωπος για αυτές τις κλιματικές αλλαγές αλλά ότι είναι κάτι το φυσικό, πραγματικά.

Αυτό ξαναπές το.

Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το έτος που διανύουμε είναι το 10 πιο θερμό από καταγραφής και το πιο ψυχρό τα τελευταία 10 χρόνια (φανταστείται πως ήταν τα προηγούμενα 9).

 

Η ηλιακή δραστηριότητα τα τελευταία 2 χρόνια είναι στο ναδήρ της και παρόλα αυτά η θερμοκρασία ανεβαίνει.

 

Υπάρχουν και άλλα ντοκυμανταίρ (Κούλογλου πχ ) που δείχνουν πως οι ανρώπινες παρεμβάσεις είναι καταλυτικές...

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τώρα lunar επειδή στο συγκεκριμένο ντοκυμαντερ λέει ότι δε φταίμε

μόνο εμείς, θα πουμε εντάξει?

Αν το το βρεί κανείς στο internet ας μας ενημερώσει και τους υπόλοιπους

που δεν το είδαμε, να μη μιλάμε έτσι αόριστα....

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τώρα lunar επειδή στο συγκεκριμένο ντοκυμαντερ λέει ότι δε φταίμε

μόνο εμείς, θα πουμε εντάξει?

Αν το το βρεί κανείς στο internet ας μας ενημερώσει και τους υπόλοιπους

που δεν το είδαμε, να μη μιλάμε έτσι αόριστα....

 

Εγω δεν ειπα ενταξει , και δεν γενικευσα σε αλλα περιβαντολογικα προβληματα μιλησα συγκεκριμενα για οτι ειδα.

 

Απλα δες το και βγαλε τα δικα σου συμπερασματα. Νοημων ανθρωπος εισαι αλλωστε και σιγουρα αμα το δεις ολο και καπως θα σε προβληματισει

 

Φιλικα Δημητρης

Orion Optics OMC 140 GP2 Goto Canon EOS 40D
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε και γείτονα Δημήτρη, πες μου που θα το βρω για να το δω?

Υπάρχει κάπου να το κατεβάσω? Μπορεί κάποιος να μου δώσει

κάποιες επιπλέον πληροφορίες όπως τίτλο ή ποια μέρα το είδατε

στον ΣΚΑΙ?

Συμφωνώ ότι η τίποτε δεν είναι άσπρο - μαύρο ακριβώς γιαυτό θυμίσου

πως το περιβάλλον είναι ένα σύνολο πραγμάτων και τα

περιβαλλοντολογικά προβλήματα είναι άμεσα συνδεδεμένα το ένα

με το άλλο, αυτό προσπαθώ να πω ...

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Προχθες μετα τα μεσανυχτα το επαιξε τιτλο δεν ξερω επεσα πανω του οταν ξεκινουσε. Περισσοτερες πληροφοριες Σκαι

 

Φιλικα Δημητρης

Orion Optics OMC 140 GP2 Goto Canon EOS 40D
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Επειδή παρακολουθώ τακτικά το συγκεκριμένο κανάλι, έτυχε και το είδα κι εγώ το εν λόγω ντοκιμαντέρ. Η δικιά μου εντύπωση είναι ότι όντως ο άνθρωπος έχει συμβάλει κάπως στην αύξηση του CO, αλλά αν συγκρίνουμε άλλες εποχές η ποσότητα του CO ήταν πολύ μεγαλύτερη (νομίζω ότι ήταν πάνω από 100% από την ποσότητα που υπάρχει τώρα). Πού θέλω να καταλήξω:

 

ΟΚ ο άνθρωπος μολύνει το περιβάλλον ΑΛΛΑ δεν το μολύνει σε τόσο μεγάλο βαθμό. Απλά θεωρώ κι εγώ ότι υπάρχουν σκοπιμότητες γύρω από το θέμα (βιομηχανίες που παράγουν "πράσινα" προϊόντα όπως οικονομικές λάμπες κτλ).

 

Προσωπικά θεωρώ ότι είναι πολύ μεγαλύτερο το πρόβλημα λειψυδρίας παρά το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Το ξέρετε ότι εδώ στην Κρήτη υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα ερημοποίησης από την έλλειψη νερού; Φανταστείτε σε χώρες της Αφρικής τι γίνεται. Υπάρχει κάποιος οργανισμός που να ερευνά το θέμα; όχι ακόμη γιατί πολύ απλά δεν είναι ενδιαφέρον οικονομικά (ακόμη).

 

Κάτι διακυβερνητικούς οργανισμούς για το περιβάλλον τους θεωρώ εντελώς άκυρους.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η λειψυδρία έχει άμεσα σχέση με το φαινόμενο του θερμοκηπίου πιστεύω. Λες για την

Κρήτη Μασούσο αλλά και εδώ τα πράγματα δεν πάνε καλά (Θεσσαλία).

Πώς έχει σχέτίζονται όλα αυτά? Απλώς όπως πόλλά πράγματα στη φύση έτσι και το νερό

κάνει κύκλους. Ότι χάνεις το καλοκαίρι, έρχεται πίσω το χειμώνα με τις βροχιές

και τα χιόνια.

Αν όμως δεν βρέξει ή δεν χιονίσει (και εννοούμε πολλές φορές) τί γίνεται?

Πού να δεις και στα Νησιά του Αιγαίου τί γίνεται που δεν έχουν πηγές νερού...

και λες για το οικονομικό μέρος ... δεν έχεις ακούσει ότι ο επόμενος πόλεμος θα

γίνει για το νερό? Υπάρχουν πολλά συμβαίνουν αλλά δεν παίζουν στα κανάλια ...

Τελικά θυμάται κανείς να μου πει για το ντοκυμαντερ για να το δω?

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μπορείτε να μου πείτε πως λέγεται το ντοκυματέρ και αν υπάρχει σε κανένα torrent?[/quote

otan epistrepsw mporw na soy steilw ena link.meta tis 27-11 steile moy ena pm giati mexri tote 8a to exw ksexasei

Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης