Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Το astroshop δήνει το παλιό Skylux με την ισημερινή 149 Ε + μεταφορικά

http://www.astroshop.eu/bresser-telescope-ac-70-700-skylux-eq-1/p,4133

Κατα την άποψή μου αξίζει όλα του τα λεφτά .

MASTERED by desire impulsive By a mighty inward urging

I am ready now for singing Ready to begin the chanting

• Απαντήσεις 198
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Δημοσιεύτηκε

αξιζει για να αφιερωσει καποιος λιγο χρονο μαζι του χωρις να του σπασουν τα νευρα και να φυγει ευχαριστημενος απο την παρατηρηση βλεποντας τα βασικα?

Στην περίπτωση που είσαι νέος στο χώρο και δεις για πρώτη φορά απο τηλεσκόπιο (δηλ. μέσα από το συγκεκρημένο), θα φύγεις απόλυτα ικανοποιημένος, κάτι δηλαδή σαν να έχεις κατακτήσει το διάστημα. Όμως όταν έχεις 8ιντσο και γενικά είσαι χρόνια στο χώρο, και δείς από αυτό, θα επέλθει η απογοήτευση. Γιαυτό οι προχωρημένοι, αξιοποιούν αλλιώς το συγκεκρημένο τηλεσκόπιο, όπως για παράδειγμα, χρησιμοποιόντας το σαν οδηγητικό. Θα σε ευχαριστήσει ακόμα όταν δεν έχεις κανένα άλλο όργανο να κάνεις παρατηρηση και αυτό είναι η μόνη λύση, παράδειγμα να το έχεις στο αυτοκίνητό σου και να βρεθείς σε ένα σκοτεινό ουρανό, χωρίς να είχεςσκοπό, να κάνεις παρατήρηση.

Ελπίζω να σε κάλυψα.

....τὸν ἥλιον εἰς ἐξουσίαν τῆς ἡμέρας, τὴν σελήνην καὶ τοὺς ἀστέρας εἰς ἐξουσίαν τῆς νυκτός....

Ψαλμός 135

Δημοσιεύτηκε

Παιδιά εγώ αν δεν υπήρχε αυτό το τηλεσκόπιο αυτή την στιγμή δεν θα μίλαγα με κανέναν από εσάς αφού δεν θα είχα εισέλθει ποτέ στον ερασιτεχνικό κόσμο της Αστρονομίας! Οπότε κατά κάποιο τρόπο χρωστάω ένα ευχαριστώ και στο bresser αλλά και στα lidl!! Σαφώς για κάποιον που δεν έχει ιδέα και θέλει να έρθει σε μία πρώτη επαφή χωρίς πολλά πολλά και κυρίως ανέξοδα είναι μία καλή λύση!! Βέβαια υπάρχουν και οι περιπτώσεις που δρα σαν αποτρεπτικός παράγοντας αφού ο χρήστης άλλα περιμένει και άλλα βλέπει!! Το θέμα είναι αυτό που βλέπει να το αξιοποιήσει στο έπακρο και από εκεί και πέρα έπεται αναβάθμιση!! Δεν το συνιστώ για πρώτο τηλεσκόπιο το 8άρι dob πάντα θα είναι μία πολύ καλή πρώτη επιλογή αλλά αυτός που δεν ρώτησε και το πήρε έτσι ευκαιριακά όπως και εγώ ας το εκμεταλλευτεί...χαμένος δεν θα βγει!!

ΥΓ..Πριν κανα χρόνο έγραφα.....

(καλά εννοείται πως δεν πρόκειται να πάρω τπτ για αυτό!! απλά θέλω να καλύψω τις απορίες μου!! Μάλλον θα καταλήξω σε skywatcher dobsonian 8" αφού βέβαια ξεκοκαλίσω αυτό που έχω!)

Δημοσιεύτηκε
Ένα βραχύ διοπτρικό σαν τα Orion/ Celestron/ Skywatcher 80/400 ή 102/500 είναι σημαντικά πιο ευέλικτο. Με έναν barlow η εστιακή απόσταση επιτρέπει να δεις και τους πλανήτες

Όχι Κώστα απλά δεν κάνει ένα τέτοιο τηλεσκόπιο για πλανήτες. Στα 125x έναν δίσκο με δυο ασαφείς ζώνες χαμένο μέσα σε ένα μπλε πεδίο είναι αυτό που βλέπεις στο Δία με το 102/500. Μόνο αφήνοντας το μικρό καπάκι και κάνοντας το 2" f/10 βλέπεις καλά τον Δία χωρίς χρώμα και βασικά το προτιμώ έτσι παρά με πλήρες άνοιγμα στους πλανήτες.

Ένα αχρωματικό διοπτρικό 3" πρέπει να είναι τουλάχιστον f/10 και ένα 4" τουλάχιστον f/12 για να μην πω f/15 καλύτερα για να έχει αποδεκτό χρωματικό σφάλμα.

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε
Ένα βραχύ διοπτρικό σαν τα Orion/ Celestron/ Skywatcher 80/400 ή 102/500 είναι σημαντικά πιο ευέλικτο. Με έναν barlow η εστιακή απόσταση επιτρέπει να δεις και τους πλανήτες

Όχι Κώστα απλά δεν κάνει ένα τέτοιο τηλεσκόπιο για πλανήτες. Στα 125x έναν δίσκο με δυο ασαφείς ζώνες χαμένο μέσα σε ένα μπλε πεδίο είναι αυτό που βλέπεις στο Δία με το 102/500. Μόνο αφήνοντας το μικρό καπάκι και κάνοντας το 2" f/10 βλέπεις καλά τον Δία χωρίς χρώμα και βασικά το προτιμώ έτσι παρά με πλήρες άνοιγμα στους πλανήτες.

Ένα αχρωματικό διοπτρικό 3" πρέπει να είναι τουλάχιστον f/10 και ένα 4" τουλάχιστον f/12 για να μην πω f/15 καλύτερα για να έχει αποδεκτό χρωματικό σφάλμα.

Αυτό είπα και εγώ: επιτρέπει να δεις και τους πλανήτες. Όχι να τους δεις ωραία. Μπορείς να μελετήσεις όμως τους δορυφόρους του Δία για παράδειγμα, ή να πάρεις πανοραμική εικόνα της σελήνης. Όταν θέλω πλανήτες θα βγάλω το Mak. Μέχρι να πάρω όμως το Mak, μια που το είχα το ST80 έβαζα έναν Powermate και έκανα την δουλειά μου, έχοντας το χρωματικό σφάλμα που περιγράφεις. Με ό,τι έχει βολεύεται ο καθένας. Το ανάποδο όμως, δηλαδή να δεις ευρύτερα πεδία με ένα διοπτρικό f/10-f15 είναι περισσότερο πολύπλοκη υπόθεση. Χρειάζεσαι έναν focal reducer του οποίου το κόστος είναι μεγαλύτερο από των περισσότερων αχρωματικών σωλήνων και ταιριάζει πιο πολύ σε αποχρωματικά. Δεν γνωρίζω μάλιστα αν εστιάζουν με αυτόν όλα τα αχρωματικά- οι περισσότερες εταιρίες κυκλοφορούν ειδικούς μειωτές για συγκεκριμμένα τηλεσκόπια, σε αντίθεση με τον μειωτή 0.63 των SCT's που ταιριάζει σε όλα (και στο Mak το δικό μου τουλάχιστον).

Όταν είσαι καταναλωτικό ον όπως είμαστε αρκετοί εδώ, η ιδέα να έχουμε ένα τηλεσκόπιο και έναν φακό για κάθε χρήση είναι ιδιαιτέρως ελκυστική. Εκείνος που ξεκινά όμως, χρειάζεται απλώς ένα εισαγωγικό τηλεσκόπιο που θα του επιτρέψει να πάρει μια γενική ιδέα.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε
Να ρωτήσω μπάϊ δε γουέϊ, ποιά διοπτρικά εστιάζουν ευκολότερα (εννοώ περισσότερο ευέλικτα, με ή χωρίς διαγώνιο, με zoom, με focal reducers κλπ); Τα f/5, f/10, f/15;

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

εγω δεν εχω ιδεα καθολου για αστρονομια και θελω ετσι λιγο να δω πως παει το επαγγελμα...

αξιζει για εναν που εχει μαυρα μεσανυχτα για αρχη;

http://www.lidl.gr/cps/rde/xchg/SID-BCF4173A-3A4DEB07/lidl_gr/hs.xsl/index_8698.htm

το εβγαλε απο δευτερα παλι...

Δημοσιεύτηκε

Βέβαια αξίζει, αν συνυπολογίσεις το κόστος. Απλώς πρέπει να δεχτείς τους περιορισμούς του.

Νομίζω πως και μια ματιά στην σελήνη μόνο αξίζει 80 ευρώ. Μπορεί να σου αλλάξει την ζωή σου.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Στο Lidl της Θηβών (Πειραιάς) υπήρχαν προ ολίγου 9 τηλεσκόπια, για όποιον επιθυμεί ένα. Και πολλοί μετεωρολογικοί σταθμοί.

Επίσης ένα όμορφο βιβλίο γεωλογικού ενδιαφέροντος.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε
Να ρωτήσω μπάϊ δε γουέϊ, ποιά διοπτρικά εστιάζουν ευκολότερα (εννοώ περισσότερο ευέλικτα, με ή χωρίς διαγώνιο, με zoom, με focal reducers κλπ); Τα f/5, f/10, f/15;

Τα "μακρύκανα" φυσικά! Λυπάμαι που δεν υπάρχουν διοπτρικά 3-4" f/15 στην αγορά πια...

Ως γνωστόν ο σωστός αχρωματικός ριφράκτορας πρέπει να είναι f/15 και να περιλαμβάνει ξύλινο κουτί με ταμπελάκι επάνω!

Κάποια παλιά μακρύκανα είχαν ένα συρόμενο σωλήνα με βιδάκι που κλείδωνε και την κλασσική κρεμαγιέρα για ακριβή εστίαση. Πολύ βολικό και εστίαζες με ό,τι προσοφθάλμιο και κάμερα ήθελες.

33348MG_7007.jpg

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε
Zio, ποιός σου έδωσε το δικαίωμα δημοσιεύεις φωτογραφίες με τον πισινό του σκύλου του κυρίου Φαρμακόπουλου; :evil:

Βλέποντας λοιπόν αυτές τις φωτογραφίες , μιά ολόκληρη βραδιά προσπαθούσα να εντοπίσω το ρημάδι το Μ 57 . Ηταν καλοκαίρι και ο αστερισμός της Λύρας ήταν στο ζενίθ. Με διοπτρικό όταν παρατηρείς στο ζενίθ είναι από μόνο του αυτό μεσαιωνικό βασανιστήριο! Αποτέλεσμα την επόμενη μέρα ήμουν με κολλάρο στον αυχένα. Όταν με ρωτούσαν πώς το παθα τους έλεγα οτι προσπαθούσα να βρω το δαχτυλίδι.... αντε να καταλάβουν ποιο δαχτυλίδι εννοούσα :D :D

.

Μετά απο μια εξοντωτική ημέρα γεμάτη παραλογισμό... ξεκαρδίστικα στα γέλια! Λειτουργεί ψυχοθεραπευτικά το astrovox. Xα χα.

Η Αλήθεια είναι Υπέρλογη!
Δημοσιεύτηκε
Τι έγινε, το πήρε κανείς εφέτος;

Λοιπόν φίλε μου τα κατάφερες και έπεισες κάποιον φέτος. Αν θυμάσαι στο θέμα http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=13400&start=15 είχες καταβάλει φιλότιμες προσπάθειες. Το αγόρασα εγώ σήμερα απο το Lidl στο περιστέρι.

Για όποιον ενδιαφέρεται κατα τις 20:00 που ήμουν εγώ εκεί και το πήρα είχαν μείνει καμμια 10αριά ακόμα. Λοιπόν οι εντυπώσεις μου είναι αρκετά θετικές. Βέβαια δεν είμαι και αντικειμενικός κριτής μια και είναι το πρώτο μου. Κατάφερα και είδα σελήνη σήμερα, αν και είχε αρκετή συννεφιά, και μπορώ να πω ότι με εντυπωσίασε. Σε λίγες μέρες που θα φύγω και εκτός Αθήνας και θα είμαι σε ουρανό χωρίς φωτορύπανση πιστεύω ότι θα σας πω και άλλες εντυπώσεις.

Δημοσιεύτηκε

Πάρτε και δύο δείγματα τραβηγμένα πριν λίγο χρησιμοποιώντας δύο απο τα προσοφθάλμια που βρίσκονται στο κουτί και το κινητό μου τηλέφωνο :D :D

1117944974_201210b-Copy.thumb.jpg.68766b9f4df50e5327a3afd011b428c3.jpg

φωτο 2

203485236_201210a-Copy.thumb.jpg.5ac2cf8b1147ace0341c057959e64396.jpg

φωτο 1

Δημοσιεύτηκε
το πηρα και εγω στα χερια μου σημερα, πολυ ωραιο κατα πρωτη γνωμη, βλεποντας διάφορα βουνα, ουρανο μαλλον δεν θα μπορω το βραδυ γιατι εχουμε πολυ συννεφια, αρα ολοκληρωμενες εντυπωσεις στο μελλον
Δημοσιεύτηκε
θα ηθελα να ρωτησω, γαι να συνθεσω την φωτογραφική με το τηλεσκοπιο αυτο μπορω; τι ανταπτωρα θελω, μπορειτε να μου δειξετε link; εχω μια ψηφιακη olympus
Δημοσιεύτηκε
Είναι μια καλή αρχή! =D>

....τὸν ἥλιον εἰς ἐξουσίαν τῆς ἡμέρας, τὴν σελήνην καὶ τοὺς ἀστέρας εἰς ἐξουσίαν τῆς νυκτός....

Ψαλμός 135

Δημοσιεύτηκε

Γεια σας και καλη χρονια!

Ναι και γω απο το lidl πηρα επιτελους το πρωτο μου τηλεσκοπιο yeah!!!

Αλλα εχω μια ερωτηση... γιατι βλεπω ανεστραμμενη την εικονα οταν κοιταω μεσα απο το φακο που κανει γωνια. Απο το αλλο το ισιο τα βλεπω κανονικα.

Το ξερω χαζη ερωτηση αλλα δεν κατεχω το αντικειμενο.

Ευχαριστω πολυ και καλη χρονια!

Δημοσιεύτηκε

Πολυ καλες εντηπωσεις μου εχει αφισει απο το πολυ λιγο που το χρησημοποιησα.. χτες το πηρα και τα 80 Ε δεν ειναι τιποτα μπροστα σε αυτα που μπορει να προσφερει...

.

Μηλαμε για ενα τηλεσκοπιο οπου:

1.εχει κοστος αγορας σε ενα καταστημα απο Ελλαδα που τα εμπορευεται 185 Ε και στο lidl εχει 80 Ε

2.για αυτα που μπορεις να δεις ακομα και με τον βασικο και απλο εξοπλησμο που παρεχει και μερα αλλα και νυχτα τα λευτα ειναι πολυ λιγα.

3.κανει για οδηγητικο σε αστροφωτο (απο οτι ειδα ειναι αρκετοι που το χρησημοποιουν)

4.σκευτουμουν στο μελων να αγορασω μια ισημερινη βαση για ψηφιακη μηχανη (με 80Ε αγορασα την βαση και μου εμεινε δωρακι το τηλεσκοποιο)

5. οπτικα πρεπει να εχει πολυ καλα μεσα το τηλεσκοπιο.. το δοκιμασα με το sw 25mm προσοφ. αλλα και τον baader zoom και η εικονα ειναι κρυσταλο τα προσοφ. που εχει μαζι καλα ειναι για αρχη αλλα παιζει και πολυ καλητερη εικονα με αλλα ποιο καλα.

6.φοριτοτητα δεν το σηζηταω καν... παναλαφρο,, στεινεις και ξεστηνεις σε 1 λεπτο, και ο χωρος που ποιανει ειναι μηδαμηνος.

7. μπορεις να το εχεις μονιμα στο αυτοκινητο ετυμο προς χρηση αναπασα στηγμη το χρειαστεις για μια απροσμενη παρατηρηση. χωρις να κλες μια περιουσια αν παθει κατι. οπου δεν εχει και κατι που να χαλαει πανω του. μονο αν κουνιθουν τα οπτικα μεσα απο τους κραδασμους αλλα πιστευω σε μια καταληλη θηκη δεν θα παθει ποτε τιποτα (+bonus 5 χρονια εγγυηση -κατι ειναι και αυτο)

.

και μετοχος στην lidl να ημουν τοσα θετικα δεν θα ειχα βρει. :D

ΑΞΙΖΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΟΣΟΙ ΠΡΟΛΑΒΕΤΕ!!!!!!!!!!!!!!!

.

αλλα εχει αλλο ενα αρνητηκο εκτος απο την ποιοτητα τον προσοφθαλμιων που περιεχει οπου ειναι μετρια (αλλα ειναι αποδεκτα δεν ειναι χαλια- ανετα καποιος μπορει να το χρησημοποιησει με αυτα ως εχει, και εγω ετσι θα το κρατησω προσ το παρων) αλλα μπορει να αναβαθηστει..

.

Ειναι η μετρια ποιοτητα του εστιαστη για εμενα τουλαχιστoν οπου θελω να το χρησημοποιησω αρκετες φορες, με πολυ ποιο βαρια προσολφθαμια. οπως τον ZOOM και σε συνδιασμο με BARLOW η καποια ψηφιακη μηχανη το βαρος ειναι πολυ( βεβαια και το 12'' dob που εχω την ακουει λιγο με το βαρος) και ειναι λογικο για το μεγεθος του bresser,

Και εχω μπει σε σκεψεις να τον φτιαξω αλουμινενιο τον εστιαστη. μονος μου και με τη βοηθεια καποιου μηχανουργιου.

εχει να μου προτεινει καποιος κατι? :?

οτιδηποτε ξερει καποιος και αφορα την βελτιωση της εστιασης του Bresser θα μου φανει πολυ χρησημο. δεν ξερω αν εχει παρατηρησει καποιος αυτο που αναφερω και αν το εχει βελτιωσει?

SK DOB 12'''' :arrow: Όταν πετύχει το CERN και δημιουργηθεί μια μαύρη τρύπα ελπήζω να αλλάξουμε τροχιά για να δούμε πράγματα που δεν ειχαμε φανταστεί... :cheesy:
Δημοσιεύτηκε
Εχει δυο βιδακια με ενα σταυροκατσαβιδο αν τα σφιξεις λιγο θα βελτιωθει αρκετα για να συγκρατεί πιο βαρια προσοφθάλμια

«Μην βαδίζεις απαλά μέσα σε αυτήν την καλή νύχτα – Εξοργίσου, εξοργίσου ενάντια στον θάνατο του φωτός».Do Not Go Gentle Into That Good Night

Dylan Thomas (1914-1953)

Δημοσιεύτηκε

Σε ευχαρηστω jimkopa θα το κοιταξω!

αλλα γενικα το μερος του τηλεσκοπιου που εκτινεται κατα την εστιαση και συγκρατει τους προσοφθαλμιους ειναι πλαστικο σε σχεση με το υποληπο τηλεσκοπιο οπου ειναι αλουμινενιο και γιαυτο χρειαζεται γενικη διορθοση της ποιοτητας του εστιαστη!

το θεμα το εχω μεταφερει εδω

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=13627&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=

SK DOB 12'''' :arrow: Όταν πετύχει το CERN και δημιουργηθεί μια μαύρη τρύπα ελπήζω να αλλάξουμε τροχιά για να δούμε πράγματα που δεν ειχαμε φανταστεί... :cheesy:
  • 3 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Έτσι για ενημέρωση. Το bresser στο Lidl (τουλάχιστον στην Αλεξανδρούπολη που το είδα), το έχουν με 65€ (Τελευταία κομμάτια.)

Για φαντάσου! Τηλεσκόπιο με βάση και τρίποδο, μόνο 65€!!! :shock:

Ψαλμός 135

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης