Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ

ΜΕΝΩ ΣΤΟ ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΕ ΕΝΑΝ ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ ΟΥΡΑΝΟ. ΕΙΜΑΙ 100 % ασχετος αλλα υπαρχει το ενδιαφερον ,ειμαι 43 χρονων και με ενδιαφερει η αγορα ενος τηλεσκοπιου ,βασικα μου αρεσει το βραδυ να παρακολουθω ,αμα μπορει καποιος να βοηθεισει να ειναι καλα ,με ενδιαφερει να παρω κατι που να μην το αλλαξω σε ενα μηνα .Θα ηθελα αμα μπορει καποιος να με καθοδηγηση γενικως ευχαριστω

Δημοσιεύτηκε

Φιλε μου, καλως ειρθες. Πρωτα απο ολα το θεμα σου δεν επρεπε να ειναι στις μικρες αγγελιες αλλα στην Αγορα εξοπλισμου.

Για να σε καθοδηγησει κανεις χρειαζονται περισσοτερες πληροφορίες:

Το βασικο ειναι ο σκοτεινος ουρανος. Και ναι μεν η περιοχη σου δεν ειναι και τα χαλια της Αθηνας, αλλα δεν ειναι και τελειως σκοτεινη. Θα δεις, αλλα καποια στιγμη πιθανων να χρειαστει να κανεις και καμια εξορμηση σε καλυτερο παρατηρητηριο. Εχεις τετοια δυνατοτητα; Τι μεταφορικο διαθετεις; Απο "αρση βαρων" πως τα πας; Στο σπιτι, απο που μπορεις να παρατηρεις ; Απο ελευθερο χρονο τι γινεται; Τι χρονο γενικα θα μπορεις να διαθετεις για το χομπυ; Τι χρηματα; Τι περιμενεις να δεις ; Απο μανια για φωτογραφιση πως τα πας;

Το πιθανοτερο, οτι και να απαντησεις, οτι αργοτερα θα αλλαξεις γνωμη, αλλα σε γενικες γραμμες, τα ποιο πανω θα καθορισουν και το τι μπορει κανεις να σου προτεινει.

Η κλασσικη συμβουλη σε αυτο το σημειο ειναι οτι (ιδιως αν δεν τα "φυσας"), καλο ειναι να ξεκινησεις με ενα εισαγωγικο βιβλίο (ψαξε για το Nightwatch), να κοιταξεις παλιοτερα θεματα εδω μεσα, και ισως να κανεις το ντεπουτο σου (καιρου επιτρεποντως !!) με ενα ζευγαρι κιαλια 7χ50 ή 10χ50 - ή οτι μπορει ηδη να εχεις. Και οταν εχεις μαθει 5 πραγματα απο τον ουρανο και τα ειδη τηλεσκοπιων που υπαρχουν, να επανερθεις ή/και να συμμετασχεις σε ενα αστροπαρτυ οπου θα τα δεις απο κοντα, για να αποφασισεις τι σου κανει.

Φιλικα

Δημοσιεύτηκε

ευχαριστω

λιγο με απαγοητευσες αλλα καλοπροαιρετα

λοιπον υπαρχει βραδυνος χρονος μενω αυλακι σε τριοροφη μεζονετα αρα υπαρχει λιγο υψος και σκοταδι για εξορμησεις δυσκολο λογω υποχρεωσεων 2 σκυλια 100 πουλια κορες πεθερικα γυναικα δυσκολο αλα οχι ακατορθωτο αυτοκινητο δεν υπαρχει προβλημα ,γενικως δεν υπαρχουν προβληματα και δυνατο παληκαρι ειμαι το θεμα ειναι τι να παρω ,και αν πρεπει να παρω κατι πριν μαθω κιολας

Δημοσιεύτηκε

Η προθεση δεν ειναι να σε απογοητευσω, αλλα να μην κανεις λαθη.

Μην βιαστεις να αγορασεις, τα αστερια θα ειναι εκει συνεχως. Αλλα δεν απαντησες σε ολες τις ερωτησεις; Ποσα μπορεις να διαθεσεις; Το αμαξι υπαρχει, αλλα ποσο μεγαλο ειναι; Εχεις υποχρεωσεις, αρα τον περισσοτερο χρονο θα παρατηρεις απο το σπιτι, δυνατοτητα μονιμης εγκαταστασης στην ταρατσα εχεις, ή θα πρεπει να τα πηγαινεις πανω-κατω; Τι περιμενεις (ή προτιμας) να δεις ; Εχεις το "σαρακι" της φωτογραφησης (ή υποπτευεσαι οτι θα σου κολλήσει αργότερα; )

Το 2ο κομματι του μυνηματός μου (παρε το Nightwatch και ενα ζευγαρι κιαλια και ξεκινα τωρα αρκει να ειναι καθαροι οι ουρανοι) ισχυει ούτως ή αλλως. Οπως και αυτο του ψαξε το φορουμ, υπαρχουν πολλες χρησιμες πληροφοριες.

Δημοσιεύτηκε

σε ευχαριστω

δυνατοτητα μονιμης εγκαταστασης υπαρχει ,και καποιο χρημα υπαρχει αλλα οχι τρελλο οσο αφορα την μετακεινηση το βλεπω δυσκολο στην αρχη,για φωτογραφιση ειναι κατι που δεν το ειχα σκεφτει

Δημοσιεύτηκε
ΟΚ, τωρα μιλαμε με ποιο σταθερη βαση. Το οτι εχεις δυνατοτητα μονιμης εγκαταστασης σε σχετικα καλο ουρανο ειναι καλο, δεν σε πολυεπιρεαζουν τα θεματα φωρητοτητας, βαρους, ογκου κλπ. Θα πρεπει να σκεφτεις ομως καποιο οριο στα χρηματα που μπορεις να διαθεσεις. Σε αυτο το χομπυ μπορεις να ξεκινησεις απο λιγα (πχ το προτεινομενο μινιμουμ ειναι 300) και να μην υπαρχει ανωτερο οριο. Για αυτο βαλε ορια να καταλαβω που "παιζεις". Το θεμα της πιθανοτητας αργοτερα για φωτογραφιση επισης επιρεαζει. Κανε μια βολτα στις αστροφωτογραφιες (πανω πανω στην σελιδα) και αν βλεποντας καποιες απο αυτες νιωσεις κατι να σε "τρωει" τοτε αλλαζουν τα δεδομενα, ακομη και δεν το εχεις σκεφτει ποιο πριν (ποιος το ειχε απο την αρχη; )
Δημοσιεύτηκε

ok καταλαβα

ας υποθεσουμε οτι παιρνουμε κατι μεχρι 1000 ευρω και αργοτερα μας μπαινει και το μικροβιο της φωτο ? τι κανουμε αν και ποιο πολυ με ενδιαφερει η συνδεση με υπολογιστη

Δημοσιεύτηκε

οπως τα λεει παραπανω ο roryt ειναι...με 1000 ευρω κανεις ενα αρκετα καλο ξεκινημα (πχ τπ dob 8'' kai mia eq5)

ωστωσο και εγω θα προτεινα NIGHTWATCH....διαβασε το και αφου εχεις διαμορφωσει προσωπικη αποψη για τα τηλεσκοπια θα αποφασισεις πιο ταιριαζει περισσοτερο στις προτιμησεις σου!

οταν λες συνδεση με υπολογιστη τι εννοεις???

μηπως να κανεις την πρακολουθηση του στοχου απο την οθονη?

αυτο γινεται ευκολα με ενα ειδικο προσοφθαλμιο που πιστευω μπορει να προσαρμοστει στα περισσοτερα τηλεσκοπια...

Δημοσιεύτηκε

(κανουμε καταχρηση της φιλοξενιας των "Μικρων Αγγελιων", ειτε το θεμα πρεπει να μεταφερθει στην Αγορα απο τους διαχειριστες, ειτε να το κλεισουμε εδω και να ανοιξεις καινουργιο - συνεχεια - εκει)

δες http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?p=101712

Σε γενικές γραμμες σε οποιον ξεκιναει, προτινεται κατι απο 6" και πανω. Συνήθως 8". Τα λεφτα που υπολογιζεις δεν πρεπει να ειναι μονο για το βασικό οργανο, πρεπει να αφησεις περιθωριο και για 1-2 καλα προσοφθαλμια και κανεναν μπαρλοου (το κλασσικο ειναι να επενδυεις σε περιφεριακο εξοπλισμο πολυ περισοτερο απο οτι στο οργανο το ιδιο, και απο εκει ειναι και το κερδος των εμπορων).

Αν μιλαγες για καθαρη παρατηρηση υπαρχει η κλασσική απαντηση να προτιμησεις οσες περισσοτερες ιντσες αντεχει η τσεπη σου σε Νευτωνιου τυπου Ντοπσον (χειροκινητο, χωρις μοτερ και συνδεση με υπολογιστη). Σε αυτην την περιπτωση εγω θα σου προτεινα ενα "μπαζουκας" 12" (τα βρισκεις περιπου 800 ευρω), οχι συμβιβασμους. Λιγο δυσκολο ομως να το χρησιμοποιησεις αργοτερα για κατι αλλο, ειναι βαρης και μακρυς σωλήνας, "αναβαινει" δύσκολα σε ησημερινη βαση, και ειναι καθαρα φιαγμενος για να ΒΛΕΠΕΙΣ (με κεφαλαια γραμματα). Εναλακτικα θα σου πουν παρε 8" ή 10" και αργοτερα το "ανεβαζεις" και σε μια ησημερινη για φωτογραφηση - εγω δεν το πιστευω αυτο, αυτα τα οργανα ΔΕΝ ειναι φιαγμενα για φωτογραφηση, τα σχεδιαζουν για αυτο που τα πουλανε, για παρατηρηση.

Αν μιλας για πιθανοτητα φωτογραφισης θα πρεπει να λαβεις υποψην σου οτι ειναι α) ακριβο χουϊ β) θελει γαϊδουρίσια επιμονη και υπομονη (κανονικο κόλλημα δηλαδη) και οτι για αρχη μονο να βαλεις τις βασεις μπορεις (και μετα βλεποντας και κανοντας). Σε αυτην την περιπτωση μαλλον θα πηγαινα για ενα 8" σε ησημερινή βαση (HEQ5 το λιγοτερο σε ατσαλινο τριποδο ή σε μονιμο πυλώνα στην ταρατσα. Αν εχεις δυνατοτητα για παραπανω λεφτα, τοτε βαση ΕQ6, ακομη καλυτερα). Αποκτας ενα καλο οργανο και για παρατηρηση και για φωτογραφιση. Και μια καλη (ή πολύ καλη βαση) με προοπτικες για αργοτερα. Αυτες οι βασεις μπορει να ειναι ειτε απλα ελεγχομενες απο μοτερ ειτε "ρομποτικες" και με συνδεση με υπολογιστη (αληθεια, γιατι το αναφερεις αυτο; τι θες να κανεις; Αν μιλας για να καθεσαι σπιτι και να το ελεγχεις στην ταρατσα με υπολογιστη και να τα βλεπεις σε οθονη ΞΕΧΝΑ ΤΟ, ο ελεγχος με υπολογιστη δεν ειναι αυτο )

Δεν θα πηγαινα σε ρομπτο-γκατζετιες, ουτε σε κατι μικρότερο απο 6", οχι σε αυτην την φαση (αν δεις πολλοι απο εμας εχουμε πχ 80mm , 3.2", αλλα τα χρησιμοποιούμε καθαρα για φωτογραφηση).

Επισης λαβε υποψην σου οτι σε αυτο το χομπυ παιζει πολύ και το μεταχειρισμενο , οπως και η αγορα απο εξωτερικο.

Ψαχτο και λιγο απο παλιοτερα θεματα στην Αγορα Εξοπλισμου. Περνα και απο τα μαγαζια να τα δεις και απο κοντα. Και οπως ειπαμε, το Nightwatch και ενα ζευγαρι κιαλια για οταν ανοιγει το βραδυ ο ουρανος

Δημοσιεύτηκε

Hi Niko,

I havn't read what everyone else wrote, so I'll pitch in my two-cents worth.

One excellent place to start with is the "star party". That's where us astro-lovers gather so that we can look through telescopes and bring all those photons to a focus in an eyepiece.

Go to one of these events and get there early so that you can look at all of the different instruments. As you probably are aware of, they come in all sizes, shapes, weights, colors and prices. Most amateurs are willing to spend time showing their telescope to you and to discuss it merits. At night many will let you look through their telescope too.

There are many good books out their for the beginner. If it is a text in the Greek language, you will have to rely on what others have recommended to you. I can't read or write Greek worth beans. So I hope that you are able to read this.

The county of Aticca, as us stargazers know, is not good for doing any deep sky observing anywhere within its boundaries. It is ok for the Moon, Planets, Variable Stars, Double Star and some CCD work. Naturally any distance away from the center of Athens is of some help.

Hope that this is of some use for you.

Over and out,

Fred

www.instrumentsoflight.com - www.ras.org.uk

www.avastronomyclub.org - www.aavso.org (LEF)

www.imca.cc (#9181)

www.alpo-astronomy.org

Astrovox Member #4.

Doing astronomy since 1970

Sky & Tel subscriber since 1971

www.highdeserttelescopes.com

Δημοσιεύτηκε

καλημερα και σας ευχαριστω ολους σας

ΜΑΛΛΟΝ ΘΑ ΠΑΩ ΣΕ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΑΡΧΙΚΑ ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΣΕ ΦΩΤΟ .

ΠΑΝΤΩς ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΤΑΙ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΠΑΝΩ ΚΑΤΩ ΣΕ ΠΟΙΕς ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ Η ΜΑΓΑΖΙΑ ΑΞΙΖΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΩ

ΣΑς ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Δημοσιεύτηκε

Για τα μαγαζια, δεν υπαρχουν και πολλα για να πεις οτι εχεις μεγαλα περιθορια επιλογης: http://www.astrovox.gr/buyingtelescopes.html

Στο εξωτερικο υπαρχουν περισσοτερες εναλακτικες οσο αφορα τα μερη να αγορασεις, αλλα οχι πολλες οσο αφορα το τι μπορεις να αγορασεις http://www.astrovox.gr/telescopes.html . Αυτα τα δυο λινκ ειναι στην πρωτη σελιδα του αστροβοχ, στους συνδεσμους στα αριστερα. Δεν μπορεις να φανταστεις τι μπορεις να μαθεις αν αφιερωσεις λιγο χρονο στο διαβασμα/ψαξιμο - και σε αυτο το χομπυ αυτο χρειαζεται

Παρτο σαν τυφλωσουρτι για να μην απογοητευτεις αμεσως και το μετανοιωσεις μετα :

1) Nightwatch

2) Πολύ ψαξιμο στο αστροβοξ σε παλιοτερα θεματα

3) ψαξιμο στο Ιντερνετ και σε βιβλια

4) παρατηρηση με γυμνο ματι και κιαλια

5) αν μπορεις πηγαινε σε αστροπαρτυ να τα δεις απο κοντα

6) αγορα τηλεσκοπιου

Φιλικα

Δημοσιεύτηκε

Τελικα φιλε μου ενα πραγμα καταλαβα μετα απο αρκετο διαστημα ενασχολησης με την νυχτερινη παρατηρηση.

Πιο πολυ αξιζει να εχεις ενα προσοφθαλμιο με μεγαλο ευρος πεδιου παρα ενα 10`dob τηλεσκοπιο με μαπα προσοφθαλμια.

Ολη η ουσια της παρατηρησης ειναι η επιλογη των προσοφθαλμιων.

Καλα προσοφθαλμια τοποθετημενα ακομη και σε 6ιντσο κατοπτρικο δινουν φανταστικο θεαμα.

Για μενα πρωτευων λοιπον αφου μαθεις τον ουρανο και ασχοληθεις πιο στενα ειναι να ριξεις περισσοτερο βαρος στην επιλογη καλων προσοφθαλμιων παρα τηλεσκοπιου.

jpgo.jpg
Δημοσιεύτηκε
Για μενα πρωτευων λοιπον αφου μαθεις τον ουρανο και ασχοληθεις πιο στενα ειναι να ριξεις περισσοτερο βαρος στην επιλογη καλων προσοφθαλμιων παρα τηλεσκοπιου.

Προσωπικα θα διαφωνισω καθετα με αυτο.... και χωρις να κατσω να εξηγησω αναλυτικα το γιατι, θα πω απλα και γενικα οτι ειδα αρκετα μεγαλυτερη διαφορα οταν αλλαξα τηλεσκοπιο και πηγα απο το dob 8'' της skywatcher στο vixen r200ss παρα οταν χρησιμοποιησα (δανικα βεβαια :-note ) καλα προσοφθαλμια εναντι των μαμισιων του πανω στο dob 8'' της skywatcher...

Η πιο διαφωτιστικη βοηθεια για την επιλογη του εξοπλισμου που θα σου ταιριαζει ειναι το να βρεθεις σε καποια απο τις αστροεξορμησεις που γινονται οταν ο καιρος το επιτρεπει...

Δημοσιεύτηκε

Νικο, ετσι δεν θα βγαλεις ακρη.

Ολα τα ειδη τηλεσκοπιου εχουν συν και πλην, ανεξαρτητως κοστους.

Πριν προχωρησεις σε αγορα, προσπαθησε να βρεις την ευκαιρια ,και να παρατηρησεις εστω και για λιγο, με ολα τα ειδη τηλεσκοπιων.

Εμενα πχ, δεν μου αρεσει με τιποτα το συστημα ντομπσον.Παρ' ολα αυτα εχω ενα 10ιντσο, ετσι για να βρισκεται σε αμεσοτητα στο εξοχικο μου.

Θελω να καταλληξω, οτι ειναι και οι συνθηκες/παραγοντες χρησης , που επιρεαζουν την τελικη επιλογη ενος τηλεσκοπιου.

Ειδικα εσυ που προσανατολιζεσαι σε μακροχρονια "επενδυση", μην σταθεις σε απλα τεχνικα χαρακτηριστικα.

Δημοσιεύτηκε

παιδια σας ευχαριστω και τα δεχομαι οπως τα λετε αλλα αν δεν μου πειτε κατι συγκεγριμενα δεν θα βγαλω ακρη .................στειλτε μου email

aftersales@mail.gr

sales@aerodynamic.gr

www.aerodynamic.gr

www.waterslager.gr

www.waterslager-breeder.gr

να ανταλαξουμε και κανενα τηλ ,οκ

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης