kookoo_gr Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 26, 2009 Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 26, 2009 Hi η ερωτηση μου απυεθυνετε κυριως στους κατοχους τηλεσκοπιων (dob 8 ) που ειναι σε νησια και παραθαλασσιες περιοχες. Λογω της δουλειας μου θα μετακομισω κεφαλλονια το καλοκαιρι και καποια στιγμη θα παρω και το τηλεσκοιπο μαζι μου. το προβλημα μου ειναι πως αντιμετοπιζετε την υγρασια και το αλατι που υπαρχει στην ατμοσφαιρα για την αποθηκευση του τηλεσκοπιου στο σπιτι σας Φιλικά Κώστας http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/ Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
themis_kart Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 26, 2009 Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 26, 2009 Εμείς που μέναμε Κεφαλονιά μέχρι το καλοκαίρι που πέρασε άντεξε μια χαρά!!!Απλά λόγο υγρασίας 2 φορές έχασα την παρατήρηση γιατί έπιασε ο δευτερεύων.. Gazing at the universe through the ΄Eyes΄ of an astrophotographer...!!! http://www.astrothemis.gr Greek Astrophotography Discord Chat! https://discord.gg/2DUPacrNfM Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
Laskos Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 26, 2009 Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 26, 2009 Δεν παρατηρεις πανω στην παραλια σε καμια περιπτωση!!! Προσοχη!Απο την θαλασσα, με τον αερα, αποσπουνται σταγονες με αλατι και αλατι δεν θελεις να πεσει πανω στους καθρεφτες σου.Για την αποθηκευση στο σπιτι δεν υπαρχει προβλημα. Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
titi Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 27, 2009 Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 27, 2009 Δεν παρατηρεις πανω στην παραλια σε καμια περιπτωση!!! Προσοχη!Απο την θαλασσα, με τον αερα, αποσπουνται σταγονες με αλατι και αλατι δεν θελεις να πεσει πανω στους καθρεφτες σου.Για την αποθηκευση στο σπιτι δεν υπαρχει προβλημα. μην μου λες τετοια και με απογοητευεις περιμενω τις καινουριες παραλαβες του αστεροσκοπειου Θεσ/νικης σε dob8" για να το παρω και κανω ηδη σχεδια για το καλοκαιρακι να το αραξω σε ενα κτημα πρωτη μουρη στην θαλασσα με αρκετα σκοτεινο ουρανο οπου βρισκομαι τα περισσοτερα σαβ/κα με την οικογενεια. η αποσταση που θα βρισκομαι απο την ακροθαλασσια ειναι γυρω στα 30-40 μέτρα. θα εχω προβλημα??? επισης υπαρχει τροχοσπιτο εκει. μπορω να το αποθηκευω μεσα ολη την υπολοιπη εβδομαδα η ουτε που να το σκεφτομαι? και να το πηγαινοφερνω? " αν θελεις να γινεις πραγματικος επιστημονας πρεπει να σκεφτεσαι τουλαχιστον μιση ωρα την ημερα με τροπο αντιθετο απο τους συναδελφους σου "Albert Einstein Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
Laskos Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 27, 2009 Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 27, 2009 θα εχω προβλημαΠιθανως θα εχεις. Το βραδυ μαλιστα συνηθως φυσαει απο την θαλασσα προς την στερια...Ποσο μεγαλο θα ειναι ομως το προβλημα δεν το ξερω... Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
Ifikratis Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 27, 2009 Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 27, 2009 Δες εγώ τι είχα πάθει απ το αλάτι...200 μέτρα απ την παραλία. http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=2036&view=previous&sid=ae74aa70326a23751c6be3f916eaa26d Πάντως μπορεί το dob επειδή έχει το κάτοπτρο προστατευμένο να μην έχει σοβαρές επιπτώσεις.Να πώ ότι αυτά τα στίγματα τα καθάρισα τελικά μετά απο καιρό, χρησιμοποιώντας ισοπροπυλική αλκοόλη. Βέβαια το θέμα είναι να μη καθαρίζουμε συχνά, και ειδικά αλάτι, που αντιδρά χημικά με τις επιστρώσεις (γι αυτό και κάνει στίγματα).Βέβαια το αλάτι δε θα πάει μόνο στο κάτοπτρο, θα πάει και σε όλο το τηλεσκόπιο..βέβαια αυτό το καθαρίζεις πιο "ανέξοδα"... IK Observing System Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
Bi2L Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 27, 2009 Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 27, 2009 Πολυ απλα μην πηγαινεις για παρατηρηση κοντα σε παραλιες ή σε παραλιες!!!Τις οποιες μπορεις να τις απολαυσεις την ημερα μιας και τελειες (πιο καλες και απο τις Κερκυρας) Βεβαια και το βραδυ μπορεις να τις απολαυσεις αλλα με "αλλη" παρεα, οχι με το τηλε!! Ευτυχως η Κεφαλλονια δεν εχει πολυ πληθυσμο πραγμα που σημαινει οτι θα εχεις λιγη φωτορυπανση οποτε μπορεις να πας σχετικα παντου για Αστροπαρατηρηση και βεβαια εχει και ψηλα βουνα τα οποια ειναι οτι καλυτερο για Αστροπαρατηρηση!!! Μιας και σε φερνουν πιο κοντα στα αστερια, αφου θα εχεις πολυ καλυτερο seeing (1.628 μετρα αερα λιγοτερα μπροστα στο ειδωλο σου ειναι τεραστια διαφορα) Δες και αυτο Astrovox - Παρατήρηση απο Βουνό ή απο Θάλασσα;;;;;Γιατι ειχα και εγω το ιδιο ερωτημα!!! Οποτε πλεον παω στον Παντοκρατωρ(800+μ) και οχι στο Χαλικουνα....οσο τελεια και αν ειναι στις παραλιες υπαρχει ΣΟΒΑΡΟ Προβλημα!! Ευτυχως δεν ειχα αντιμετωπισει καποιο προβλημα με αλατι (τουλαχιστον ετσι νομιζω) αλλα η υγρασια που υπαρχει στην θαλασσα δεν υπαρχει πουθενα αλλου!! Ιδικα εμεις στα νησια!! Βασίλης ΜεταλληνόςOO 16 1600 f4ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200ED80 600 f7.5, Vixen9x63Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi1202009年7月22號日食 - 2017 Aug 21www.metallinos.net Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
babgia Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 27, 2009 Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 27, 2009 Στα Super Market υπάρχει με 8€ μια συσκευασία της UHU για υγρασία, πήρα για πρώτη φορά πριν 10 ημέρες για δοκιμή, στη συσκευασία λέει ότι λιώνει, μετά από αρκετό χρόνο θα ξέρω σίγουρα.Καλύτερα είναι να βρης υδροσκοπικό αλάτι είναι αυτό που υπάρχει στις περισσότερες συσκευασίες μηχανιμάτων συνήθως σε άσπρα σακουλάκια αλλά θα χρειαστείς μεγαλύτερη ποσότητα. Μέλος Συλλόγων:Ελληνικής Αστρονομικης ΕνωσηςΣυλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας.Όμιλος Γερόντων Αστροπαρατηριτών.Ε.Λ.Φ.Ε.ΑΣhttp://users.otenet.gr/~babgia/ Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
Bi2L Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 27, 2009 Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 27, 2009 Στα Super Market υπάρχει με 8€ μια συσκευασία της UHU για υγρασία, πήρα για πρώτη φορά πριν 10 ημέρες για δοκιμή, στη συσκευασία λέει ότι λιώνει, μετά από αρκετό χρόνο θα ξέρω σίγουρα.Καλύτερα είναι να βρης υδροσκοπικό αλάτι είναι αυτό που υπάρχει στις περισσότερες συσκευασίες μηχανιμάτων συνήθως σε άσπρα σακουλάκια αλλά θα χρειαστείς μεγαλύτερη ποσότητα.Για την UHU δεν γνωριζα...οσο για σακουλάκια....μπορω να πω οτι εχω παρα πολλα!!!Ειχα σκεφτει να τα βαλω στο τηλε αρκετες φορες αλλα ποτε δεν το εκανα.Κανουν οντως δουλεια;; ειναι αισθητη διαφορα στην υγρασια;;Το εχει δοκισασει κανεις; Εμείς που μέναμε Κεφαλονιά μέχρι το καλοκαίρι που πέρασε άντεξε μια χαρά!!!Απλά λόγο υγρασίας 2 φορές έχασα την παρατήρηση γιατί έπιασε ο δευτερεύων.. Θεμη αυτο δεν ειναι τιποτα...εγω στο 80% των παρατηρησεων μου εχω υγρασια στον δευτερευων... και μια φορα μου παγωσε!!!! Τωρα απο μερα σε μερα περιμενω πακετο απο την telescopestuff (αν δεν κανω λαθος στην εταιρια) με νεα αραχνη για το τηλεσκοπιο (3 ακτινων) με dew heater!! Ελπιζω να μου λυσει το προβλημα. Βασίλης ΜεταλληνόςOO 16 1600 f4ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200ED80 600 f7.5, Vixen9x63Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi1202009年7月22號日食 - 2017 Aug 21www.metallinos.net Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
babgia Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 27, 2009 Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 27, 2009 Στα Super Market υπάρχει με 8€ μια συσκευασία της UHU για υγρασία, πήρα για πρώτη φορά πριν 10 ημέρες για δοκιμή, στη συσκευασία λέει ότι λιώνει, μετά από αρκετό χρόνο θα ξέρω σίγουρα.Καλύτερα είναι να βρης υδροσκοπικό αλάτι είναι αυτό που υπάρχει στις περισσότερες συσκευασίες μηχανιμάτων συνήθως σε άσπρα σακουλάκια αλλά θα χρειαστείς μεγαλύτερη ποσότητα. Για την UHU δεν γνωριζα...οσο για σακουλάκια....μπορω να πω οτι εχω παρα πολλα!!!Ειχα σκεφτει να τα βαλω στο τηλε αρκετες φορες αλλα ποτε δεν το εκανα.Κανουν οντως δουλεια;; ειναι αισθητη διαφορα στην υγρασια;;Το εχει δοκισασει κανεις; Από ότι γράφω είναι πολύ νωρίς για να βγάλω συμπεράσματα.Είμαι 1,5 Km περίπου από την ακτή σε ευθεία & το κουτάκι με το αφυγραντικό το έχω βάλη στο χώρο που έχω τα τηλεσκόπια.(δωμάτιο περίπου ημιυπόγειο 30cm κάτω, με καλοριφέρ).Μέχρι στιγμής δεν έχω κανένα πρόβλημα με το R-102 & 8"SC που τα έχω εκεί 1 χρόνο, αν θα ήταν κατοπτρικά δεν ξέρω. Μέλος Συλλόγων:Ελληνικής Αστρονομικης ΕνωσηςΣυλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας.Όμιλος Γερόντων Αστροπαρατηριτών.Ε.Λ.Φ.Ε.ΑΣhttp://users.otenet.gr/~babgia/ Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
CarlSagan Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 27, 2009 Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 27, 2009 Φίλε kookoo και φίλη titi, το να παρατηρείτε κοντά σε θάλασσα σαφώς είναι περισσότερο επιζήμιο από οποιοδήποτε άλλο μέρος (βουνό πεδιάδα κλπ) για το κάτοπτρο. Όμως είναι πολύ καλύτερο από το να μην παρατηρείτε καθόλου, ή να είστε σε θάλασσα με καταπληκτικό ουρανό από πάνω και να λέτε "δεν το βγάζω έξω επειδή θα φθαρεί το κάτοπτρο". Μην ανησυχείτε ιδιαίτερα, αν έχετε dob και παρατηρείτε ψηλά θα αργήσετε πάρα πολύ να δείτε διαφορά στην παρατήρηση από τη φθορά του αλατιού. Άλλωστε μην ξεχνάμε οτι το τηλεσκόπιο το αγοράζουμε για να το "χαλάσουμε". Εύχομαι τα τηλεσκόπιά σας να πιάσουνε πολύ αλάτι μέχρι που να μην μπορείτε να παρατηρήσετε. (Θα πάρει χρόνια αυτό και πολλές παρατηρήσεις) Από την άλλη, μπορείτε με 30€ περίπου να αγοράσετε ένα turbofilm της Baader, (νομίζω έχουν όλα τα καταστήματα στο είδος Πλανητάριο, Ακτίς κλπ), το οποίο είναι μια εξαιρετικά διάφανη μεμβράνη που μπαίνει μπροστά στο σωλήνα και προστατεύει το εσωτερικό από υγρασία. Έχω την εντύπωση οτι η διαφορά στην οπτική παρατήρηση είναι μηδαμινή. Όποιος την χρησιμοποιεί ας μας γράψει την γνώμη του! Φιλικά Κώστας Όλη της τη ζωή μελετούσε το σύμπαν, αλλά είχε παραβλέψει το πιο ξεκάθαρο μήνυμά του. Για τα μικρά πλάσματα σαν εμάς η απεραντοσύνη του γίνεται υποφερτή μονάχα μέσω της αγάπης.C. Sagan. Επαφή. Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
Χρήστος Παζαρένκας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 27, 2009 Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 27, 2009 Την έχω βάλει στο Τηλεσκόπιο και κάνει θαυμάσια δουλεια.Ούτε σκόνη μπένει μέσα ούτε τίποτα.Την έχω βάλει σε 80 ΕD Βγάζοντας το σκίαστρο και βάζοντας ένα κομάτι και εφαρμόζοντας το σκίαστρο μετα και είναι έτοιμο.δεν επειρεάζει την εικόνα ακόμα και στο 8αρι μου που την έβαλα μόλις το έβγαλα απο το κουτί του.Ετσι πρόλαβα να και γλίτωσα τα οπτικα του vc200l απο την σκόνη.ενω δεν εμποδίζει και την προσαρμογή του σωλήνα στην εξωτερική θερμοκρασία και ίσως αποτρέπει και την υγρασία.Και μία φώτο μήπως φωτήσει κανέναν και το κάνει και αυτός.Πάντως δεν ήθελα με τίποτα σκόνη στο ωραίο κάτοπτρο το VISAC....Και το καπάκι μπαίνει κανονικά και εφαρμοστά με αέρα.Ετσι έκαν και μία τρύπα για να μπαινοβγαίνει ο αέρας για τι ήταν σαν βεντούζα.Και σε λίγες μέρες θα δείτε και την πρώτη φωτογραφία με φιλμ 400αρι για την εικόνα αν επιρεάζει η όχι.πάντως στην παρατήρηση είναι Αόρατη η ζαλατίνα.δεν επιρεάζει την εκόνα καθόλου.Και δεν είναι ακριβό καθόλου για την δουλεία που κάνει.Θεορώ ότι είναι καθύκον μας να πρωστατέψουμε το τηλεσκόπιο για της ωραίες στιγμες που περνάμε μαζί του ας είναι και άψυχο Αντικείμενο.Την πήρα απο το πλανητάριο κάπου στα 25 ευρώ μόνο.Περίμενα δηλαδή με την δουλεία που κάνει να κόστιζει κανα 50αρι τόσο θα την εκτιμώ.Ευχαρηστώ! Καλες Παρατηρήσεις! Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
Ifikratis Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 28, 2009 Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 28, 2009 Ενδιαφέρον προιόν..στη σελίδα τους μάλιστα λέει ακριβώς το πρόβλημα που συζητάμε. http://www.alpineastro.com/optical_accessories/optical_accessories.htm "protecting all telescopes (incl. refractors) from harsh conditions (ie, salt spray near coastal areas)." Βέβαια οι καμπυλώσεις της μεμβράνης θα προκαλούν λογικά κάποια διάθλαση.. IK Observing System Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
kookoo_gr Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 28, 2009 Συγγραφέας Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 28, 2009 thanx θα τα εχω υποψη μου ολα αυτα που ειπατε Φιλικά Κώστας http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/ Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
Μανούσος Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 28, 2009 Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 28, 2009 Όσο να 'ναι παιδιά οι ζάρες αυτές επηρεάζουν την παρατήρηση. Αλλά και χωρίς ζάρες να το προσαρμόσεις, το φως πρέπει να έχει όσο γίνεται λιγότερα εμπόδια μέχρι να φτάσει στο μάτι μας. Αλλιώς για ποιο λόγο να πάρεις προσοφθάλμια πανάκριβα με όσο γίνεται λιγότερες αντανακλάσεις; Φιλικά -- Μανούσος ΔημήτρηςΟι κατασκευές μου:https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=22270https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=17643https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=19201 Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
Χρήστος Παζαρένκας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 28, 2009 Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 28, 2009 Στην εικόνα δεν είδα διαφορά πριν την βάλω και αφού την έβαλα μετά.Ο καθένας έχει την γνώμη του.Παντως θα δείτε σε λίγο την φωτογραφία αν έχει κατα την γνώμη σας αλλοίωση η όχι. Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
PaltaraTs Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 1, 2009 Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 1, 2009 Για την UHU δεν γνωριζα...οσο για σακουλάκια....μπορω να πω οτι εχω παρα πολλα!!! Μια χαζή απορία : Εκτός από τα σακκουλάκια που συνοδεύουν τα ότγανα, που μπορεί να βρεί κανείς εδώ στην Ελλάδα τέτοια σακκουλάκια ? Σε φωτογραφικά καταστήματα ρώτησα και δεν είχαν. Αν θές με βοηθάς ! Ευχαριστώ. Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
titi Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 3, 2009 Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 3, 2009 Την έχω βάλει στο Τηλεσκόπιο και κάνει θαυμάσια δουλεια.Ούτε σκόνη μπένει μέσα ούτε τίποτα.Την έχω βάλει σε 80 ΕD Βγάζοντας το σκίαστρο και βάζοντας ένα κομάτι και εφαρμόζοντας το σκίαστρο μετα και είναι έτοιμο.Καλες Παρατηρήσεις! Ευχαριστώ πολύ για την συμβουλή. θα φροντίσω να πάρω μια μαζί με το τηλεσκόπιο για την βάλω εξ'αρχής... όσο για την αποθήκευση στο τροχόσπιτο νομίζω οτι θα λυθεί το προβλημα με ένα προιόν που είχα βρεί σε κατάστημα για είδη με τροχόσπιτα (κάπου κοντά στο πλανητάριο Θεσ/νίκης). είχα ζητήσει κάτι για την υγρασία για να προστατέψω το τροχόσπιτο και μου είχαν προτείνει μια συσκευή με 10-20 ευρώ (αν θυμάμαι καλά) που κάνει πολύ καλή δουλειά. με 2-3 τέτοιες μου είπαν οτι δεν θα έχω ποτέ πρόβλημα με υγρασίες που είναι ότι χειρότερο για τα τροχόσπιτα.έχω και το σχετικό link αλλά δεν ξέρω πως να το ανεβάσω γαι να το ανοίγετε απευθείας με την ευκαιρία ας μου πει καποιος να το μάθω και αυτό ευχαριστώ πολύ " αν θελεις να γινεις πραγματικος επιστημονας πρεπει να σκεφτεσαι τουλαχιστον μιση ωρα την ημερα με τροπο αντιθετο απο τους συναδελφους σου "Albert Einstein Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα