Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Πρόκειται για μια εργασία που έκαναν οι Perek-Kohoutek (εξού και το PK) να συντάξουν όλα τα πλανητικά νεφελώματα που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι στιγμής. Η εργασία λέγεται "Catalogue of Galactic Planetary Nebulae" και συντάχθηκε το 1967. Η ταξινόμηση του καταλόγου γίνεται ανάλογα με τις γαλαξιακές συντεταγμένες (πχ PK XXX+-XX.X όπου ΧΧΧ=γαλαξιακό μήκος από 000-360 μοίρες και το ΧΧ.Χ γαλαξιακό πλάτος το οποίο είναι θετικό για το Βόρειο γαλαξιακό πόλο και αρνητικό για το Νότιο) Επειδή είναι αδύνατο να υπάρξει κάποιο αρχείο για όλα αυτά (πρόκειται για 1510 αντικείμενα) βρήκα την εργασία δημοσιοποιημένη σε ιστοσελίδα.

Ο κατάλογος δεν αναφέρει το φαινόμενο μέγεθος αλλά αναφέρει το όνομα με το οποίο ανακαλύφθηκε. Αυτό μας δίνει ένα σημείο αναφοράς για να βρίσκουμε ποιο εύκολα τα αντικείμενα. Π.Χ. το M 2-19 (από τον κατάλογο Minkowski) είναι το PK 000-01.1.

Την εργασία αλλά και τον κατάλογο μπορείτε να τα δείτε από εδώ:

http://www.hs.uni-hamburg.de/DE/Ins/Per/Kohoutek/kohoutek/WEBcgpn2/table1-DEF/index.html

Δημοσιεύτηκε

Μπράβο Δημήτρη για το αρχείο!

Μήπως υπάρχει κάποιος κατάλογος (ή βιβλίο) λίγο πιο συμμαζεμένο και με τα φαινόμενα μεγέθη των πλανητικών νεφελωμάτων?

Είναι απ'τα αγαπημένα μου αντικείμενα εκεί ψηλά...

Άγγελος Μακρής

www.aggelosmakris.com

www.facebook.com/aggelosmakrisnightscapes

www.instagram.com/aggelos_makris

Δημοσιεύτηκε
Μπράβο Δημήτρη για το αρχείο!

Μήπως υπάρχει κάποιος κατάλογος (ή βιβλίο) λίγο πιο συμμαζεμένο και με τα φαινόμενα μεγέθη των πλανητικών νεφελωμάτων?

Είναι απ'τα αγαπημένα μου αντικείμενα εκεί ψηλά...

Άγγελε δυστυχώς δεν έχω βρει τίποτα (έχω φάει τον κόσμο του internet...). Πάντως αν βρω κάτι σίγουρα θα το γράψω εδώ.

• 2 μήνες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Πριν 10 περίπου μέρες παρήγγειλα αυτό το βιβλίο μεταχειρισμένο και σήμερα μου ήρθε.

http://www.alibris.com/booksearch.detail?invid=9730530817&wquery=webb+society+deep+sky&qwork=-89490028&qsort=&page=1

Είναι απ'τη σειρά "Webb Society Deep Sky Observer's Handbook" και είναι το Volume 2 "Planetary and Gaseus Nebulae".

Έχει καταχωρημένα γύρω στα 180 νεφελώματα.

Δεν είναι μεγάλο αλλά μου φαίνεται οργανωμένο και το συνιστώ.

DSC01870.JPG.3a113619186eec2b8aaaa83258cc4885.JPG

Άγγελος Μακρής

www.aggelosmakris.com

Δημοσιεύτηκε
Άγγελε τα νεφελώματα είναι όλα πλανητικά ή έχει και άλλου είδους; Ενδιαφέρον πάντως φαίνεται.
Δημοσιεύτηκε

Κυρίως πλανητικά...αλλά δεν είμαι σίγουρος.

Η οργάνωση του βιβλίου δεν είναι καλή και είναι έκδοση του 1979 οπότε δεν μπορώ να σου απαντήσω στα σίγουρα. :-k

Άγγελος Μακρής

www.aggelosmakris.com

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης