B.D. Foxmoor Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 28, 2009 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 28, 2009 Το περασμένο Σάββατο πραγματοποιήθηκε μια απ'τις πιο χορταστικές παρατηρήσεις που έχω κάνει, και αυτό όχι τόσο λόγω στόχων, αλλά λόγω πραγματικά σκοτεινού ουρανού!Βρεθήκα στον Πάρνωνα για 1η φορά απ'το Σάββατο το μεσημέρι και ο καιρός ήταν πραγματικά χάλια: βροχή, συννεφιά και ομίχλη ενναλάξ!Πάνω εκεί που είχαμε απελπιστεί ότι δεν θα καταφέρουμε να στήσουμε και επιτέλους να παρατηρήσω από πραγματικά σκοτεινό ουρανό, ο καιρός άρχισε να ανοίγει κατά τις 11 το βράδυ.Ευτυχώς τα δελτία καιρού επιβεβαιώθηκαν! Γύρω στις 12 λοιπόν αρχίσαμε να στήνουμε...Η παρατήρηση έγινε με το γνωστό Skywatcher Dob 8'' (πολλά ευχαριστώ στη Στέλλα που μου το παραχώρησε όλο το βράδυ!!!) Το πρόγραμμα που είχα βγάλει ήταν τεράστιο και δεν θα έφταναν ούτε 2 νύχτες για να το τελειώσω, αλλά ήθελα να είμαι σίγουρος ότι δεν θα ξεμείνω από στόχους!Περιελάμβανε κυρίως Μεγάλη Άρκτο που ήταν κοντά στο ζενίθ, Βοώτη και Θηρευτικούς Κύνες. Ξεκίνησα με τον highlight στόχο M51 και πραγματικά έμεινα έκπληκτος.Το είχα ξαναδεί αρκετές φορές αλλά σε αυτόν τον ουρανό είναι πραγματικά τέλειος.Οι 2 πυρήνες ήταν πολυ έντονοι και για πρώτη φορά έβλεπα το "συννεφάκι" γύρω απ'τους πυρήνες τόσο έντονο!Δεν κατάφερα να διακρίνω σπείρες.Συνέχισα με το Μ101 στο οποίο δεν διέκρινα συγκεκριμένη δομή και ύστερα στα Μ108 - Μ97.Και ο γαλαξίας (Μ108) ήταν πανέμορφος σαν ξυράφι και το Owl Nebula (M97) είναι ένα πολύ όμορφο πλανητικό! Κάπου εκεί είπα να χαζέψω με τα κυάλια, και τα έστρεψα προς την "Κυψέλη" Μ44 (Beehive Cluster) την οποία την "ανακάλυψα" με γυμνό μάτι.Πανέμορφο ανοιχτό σμήνος και με κυάλια, και με το τηλεσκόπιο που στα 54x μπορούσα να μετρήσω πολλά αστέρια.Αμέσως μετά πήγαμε σε ένα σημείο όπου φαινόταν το ω-Κενταύρου και έμεινα κατάπληκτος!Δεν το είχα ξαναδεί και ήταν πραγματικά εντυπωσιακό!Με το τηλεσκόπιο δεν το είδα γιατί το έκρυβαν τα δέντρα (τι να πει και ο Σταμάτης ).Συνέχισα με τους Μ81-Μ82 που σε τέτοιο ουρανό πραγματικά έδωσαν ρέστα, ειδικά όταν τους είχα στο ίδιο πεδίο με τον Vixen 22mm.Ύστερα πήγα στον Μ109 στον οποίο δεν μπόρεσα να διακρίνω δομή. Μετά από "παρεμβολές" στράφηκα προς τη Λύρα όπου έσπασε ο ε-Lyr με τον Nagler 9mm κάτι που επιβεβαίωσε το σχετικά καλό seeing της βραδιάς.Χαζέψαμε λίγο το Ring Nebula(Μ57) και ύστερα τον β-Lyr (sheliak) που είναι ένα απ'τα καλύτερα διπλά που έχω δει.Ο φωτεινός λευκός είναι πραγματικά σαν διαμάντι στον ουρανό και ο συνοδός του είναι ένας όμορφος μπλε. Επέστρεψα στην Μεγάλη Άρκτο και έψαξα τον NGC 3675 10,2mag ένας όμορφος και εύκολος γαλαξίας τον οποίο σκιτσάρισα,ώστε αργότερα να επιβεβαίωνα τη δομή του.Είναι πραγματικά ωραία η στιγμή της επιβεβαίωσης.Σειρά είχε ο Βοώτης και το σφαιρωτό σμήνος NGC 5466 στα 9mag που είναι αρκετά μεγάλο σε έκταση αλλά αμυδρό.Ο Nagler 13mm μου έδωσε την καλύτερη εικόνα του.Ύστερα ένα γρήγορο πέρασμα απ'το Μ3 που όπως πάντα είναι πανέμοφρο.Ο NGC 5675 11,2mag ήταν αμυδρός και μικρός.Τουλάχιστον έτσι μου φάνηκε. Επόμενος στόχος το Μ94 στους Θηρευτικούς Κύνες και ύστερα ο Μ106 με ένα αρκετά έντονο πυρήνα.Ο Sunflower Galaxy M63 ήταν τέλειος σε ένα τέτοιο ουρανό και ακολούθησε ο NGC 3726 10.4mag.Συνέχισα με τον NGC 3877 στα 11mag που βρίσκεται σχεδόν πάνω στον χ-UMa και τον εντόπισα όταν έβγαλα τον αστέρα οριακά εκτός του πεδίου του φακού.Ύστερα επανέφερα το αστέρι στο κέντρο και το θέαμα τους ήταν υπέροχο.Ο NGC 3953 δεν με εντυπωσίασε και πήδηξα στον NGC 4051 10,2mag που βρίσκεται ανάμεσα στον χ-UMa και Cor Caroli (υπέροχος διπλός).Ύστερα στον NGC 4088 στα 10,6mag και για το τέλος έμεινε ένας στόχος που πραγματικά με εντυπωσίασε και έκλεισε την τέλεια βραδιά: ένα ζεύγος γαλαξιών τα NGC 4485-4490 (11.9mag - 9.8mag) που αποτελούν ένα υπέροχο θέαμα.Βρίσκονται ακριβώς δίπλα στον β-CVn και σχηματίζουν ένα γυρτό και ανάποδο "Γ".Για να πάρτε μια ιδέα όσοι δεν τους έχετε δει, επισυνάπτω μια φωτογραφία τους. Αυτοί ήταν πάνω κάτω οι στόχοι που κυνήγησα.Οι περισσότεροι από αυτούς δεν είναι ιδιαίτερα αμυδροί ή δύσκολοι γιατί ήθελα πιο πολύ να δω τους highlights στόχους που έχω παρατηρήσει από Κιθαιρώνα ή Κιούρκα, σε έναν πραγματικά σκοτεινό ουράνο!Είχα να βγω για παρατήρηση απ'το Νοέμβρη οπότε φαντάζεστε την ευτυχία μου κατά τη διάρκεια της βραδιάς. Το μόνο αρνητικό της βραδιάς η πολλή υγρασία.Τα πάντα είχαν μουσκέψει.Ακόμη και το χαρτί που σημείωνα σκιζόταν στην προσπάθεια μου να γράψω.Γι' αυτό το λόγο χρησιμοποιήσα τον Pocket Sky Atlas και άφησα την Uranometria να αναπαύεται, καθώς λυπόμουν να την βγάλω σε τόση υγρασία και χωρίς τραπεζάκι. Πριν πάμε για ύπνο,ο Πάρνωνας μας χάρισε και ένα πολύ όμορφο θέαμα με την Αφροδίτη να έχει μόλις ανατείλει ανάμεσα στα δέντρα και τον Δία στα Βορειοανατολικά της... NGC 4485-4490 Άγγελος Μακρής www.aggelosmakris.comwww.facebook.com/aggelosmakrisnightscapeswww.instagram.com/aggelos_makris
sheliak Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 28, 2009 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 28, 2009 Αγγελε μπραβο!!!! Δυναμικοτατη επιστροφη...!!! Εν'το μεταξυ ησουν πληρως αφωσιομενος στο εργο σου και το αποτελσμα σε ανταμειψε...εκανες μια πολυ οργανωμενη παρατηρηση! Το φοβερο παντως ηταν οτι παλευες με την υγρασια...ενα μπραβο και για την υπομονη σου που μπορεσες και κρατησες σημειωσεις με τοσο νερο...
Τρελός επιστήμονας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 28, 2009 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 28, 2009 Ουου........ Φανταστική περιγραφή !!!!!!!!! ΜΠΡΑΒΟ και για την περιγραφή σου αλλά και για την τόσο όμορφη και οργανωμένη παρατήρηση. ΑΣΤΡΟΝΌΜΟΣ
Efstathios Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 28, 2009 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 28, 2009 Από το Σούνιο με το 9.25 έχουμε δεί σπείρα στον M51. Από Πάρωνα θα πρέπει να φαίνονται άνετα λεπτομέρειες. Το Σάββατο όμως άν και είχε καλό seeing είχε πολύ υγρασία και γι αυτό δεν τις διέκρινες. Ο ουρανός όσο σκοτεινός και άν είναι η υγρασία μειώνει την διαύγεια. Άν πάς εκεί σε βραδιά χωρίς υγρασία θα δείς πολύ περισσότερες λεπτομέρειες. Ωραία παρατήρηση πάντως κάνατε. Οι στόχοι μπορεί να μήν ήταν οι πιό αμυδροί κλπ, αλλά είναι όλοι ωραίοι. Καλά να κηνυγάμε τα αμυδρά αλλά είναι στόχοι που όσες φορές και άν τους δείς είναι εντυπωσιακοί, π.χ σφαιρωτά, όμορφοι διπλοί, φωτεινοί γαλαξίες κλπ. starrynights.blog
eliasg2004 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 29, 2009 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 29, 2009 Μπράβο Άγγελε! Τέτοιες βραδιές μένουν για πολύ καιρό
planetman Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 29, 2009 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 29, 2009 Μπράβο! Πήγαμε κι εμείς την ίδια μέρα αλλά είχε της τρελής την υγρασία. Τελικά είναι το χειρότερο πράγμα! ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΚΡΗΤΗΣ - το κινητό πλανητάριο
Polykarpos Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 29, 2009 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 29, 2009 Εξαίσια... Εύχομαι να χεις και άλλες τέτοιες βραδυές
Μανούσος Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 29, 2009 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 29, 2009 Συγχαρητήρια, πραγματικά πρέπει να ήταν πολύ χορταστική παρατήρηση. Η υγρασία είναι όντως πολύ κακό, αλλά αν έχεις όρεξη δεν καταλαβαίνεις τίποτα. Πάντως ο Πάρνωνας πρέπει να έχει πολύ καλό πεδίο Νότια για να φαίνεται το ω-Centauri από εκεί. Φιλικά -- Μανούσος ΔημήτρηςΟι κατασκευές μου:https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=22270https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=17643https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=19201
Γιάννης Ευφραιμίδης Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 29, 2009 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 29, 2009 Μπράβο Άγγελε, σου εύχομαι πολλές τέτοιες χορταστικές βραδυές παρατήρησης - χωρίς υγρασία Αστρονομική Ένωση Σπάρτης
themis_kart Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 29, 2009 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 29, 2009 Μπράβο Άγγελε όταν διάβασα το post σου το χάρηκα πραγματικά,όταν έβλεπες πολλά άτομα να κάνουν παρατηρήσεις και εσύ με στεναχώρια να λες δεν προλαβαίνω με μαθήματα και άλλα. Τώρα πήρες το αίμα σου πίσω!!! Σου εύχομαι η επόμενη παρατήρηση να είναι και αυτή πολύ κοντινή!!! Gazing at the universe through the ΄Eyes΄ of an astrophotographer...!!! http://www.astrothemis.gr Greek Astrophotography Discord Chat! https://discord.gg/2DUPacrNfM
Bi2L Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 29, 2009 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 29, 2009 Συγχαρητήρια Άγγελε!!!Πολυ καλη παρατηρηση!! Παντα τετοια!!! Βασίλης ΜεταλληνόςOO 16 1600 f4ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200ED80 600 f7.5, Vixen9x63Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi1202009年7月22號日食 - 2017 Aug 21www.metallinos.net
Κατερινα Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 29, 2009 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 29, 2009 Ωραία πράγματα B.D ! Και μπράβο και στη Στέλλα ! Με το ω-Centauri, έχει πολλή πλάκα στον Πάρνωνα!Τον βλέπεις συγκεκριμένη ώρα χαμηλά στον ορίζοντα και από συγκεκριμένο σημείο του γηπέδου -που σπάνια στήνει κάποιος εκεί τηλεσκόπιο-.Οπότε συνήθως κάποιος -που έχει το νου του και τον έχει εντοπίσει με κιάλια- φωνάζει: "Ωμέγα Κενταύρου, ωμέγα Κενταύρου, ποιος θέλει να το δει;; " και οι υπόλοιποι παρατάνε τα τηλεσκόπια και τρέχουν να τον δουν!!! Εσείς Μανούσο που είστε και πιο νότια, είστε προνομιούχοι σε πολλά πράγματα!
Μανούσος Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 29, 2009 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 29, 2009 Εσείς Μανούσο που είστε και πιο νότια, είστε προνομιούχοι σε πολλά πράγματα! Κατερίνα το ξέρω, αλλά τέτοια εποχή ο Ψηλορείτης έχει ακόμη χιόνια. Δυστυχώς εκεί που πηγαίναμε μέχρι τώρα έχει μεν καλό ουρανό, αλλά επειδή είμαστε ποιο χαμηλά μπαίνει μπροστά ο ορεινός όγκος του βουνού και μας κρύβει λίγο Νότο. Αλήθεια ο Πάρνωνας δεν ήταν χιονισμένος; Φιλικά -- Μανούσος ΔημήτρηςΟι κατασκευές μου:https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=22270https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=17643https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=19201
B.D. Foxmoor Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 29, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 29, 2009 Με το ω-Centauri, έχει πολλή πλάκα στον Πάρνωνα!Τον βλέπεις συγκεκριμένη ώρα χαμηλά στον ορίζοντα και από συγκεκριμένο σημείο του γηπέδου -που σπάνια στήνει κάποιος εκεί τηλεσκόπιο-.Οπότε συνήθως κάποιος -που έχει το νου του και τον έχει εντοπίσει με κιάλια- φωνάζει: "Ωμέγα Κενταύρου, ωμέγα Κενταύρου, ποιος θέλει να το δει;; " και οι υπόλοιποι παρατάνε τα τηλεσκόπια και τρέχουν να τον δουν!!! Κάπως έτσι έγινε, αλλά όχι απ'το γήπεδο! Σας ευχαριστώ πολύ παιδιά , το χάρηκα πραγματικά το συγκεκριμένο Σαββατόβραδο αλλά και όλη την εκδρομή! Όπως είπα η επιλογή των στόχων έγινε με βάση τον Pocket Sky Atlas και για να χορτάσω τους highlight σε έναν διαφορετικό ουρανό.Όσο για τον Πάρνωνα, ούτε ίχνος χιονιού...μόνο ΠΟΛΛΗ υγρασία. Άγγελος Μακρής www.aggelosmakris.comwww.facebook.com/aggelosmakrisnightscapeswww.instagram.com/aggelos_makris
takis63 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 29, 2009 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 29, 2009 Μπράβο Άγγελε για την ωραία παρουσίαση. Έτσι, δεν χρειάζεται να κυνηγάμε πάντα τα πιο αμυδρά αντικείμενα. Κι εγώ όταν πάω Πάρνωνα την πρώτη ημέρα την αφιερώνω στα highlights γιατί το θέαμα απο εκεί πάνω με καλό ουρανό δεν παίζεται. Η υγρασία είναι όντως πρόβλημα στον Πάρνωνα όμως. Είναι αρκετές οι φορές που έχει κοντέψει να μας τρελάνει το μικροκλίμα του. Όσο για το ω-Κενταύρου θυμάμαι ότι το είχαμε δεί απο ψηλά απο το καταφύγιο, με το τηλέσκόπιο να κοιτά σχεδόν...κάτω. Αν ήταν πιο ψηλά στον ουρανό θα σκότωνε. Εγώ κι ο Θανάσης δυστυχώς δεν μπορέσαμε να παραβρεθούμε αυτή τη φορά γιατί είμασταν σε γάμο. Εκεί να δείτε υγρασία...εσωτερική Το αδιανοητο σημερα ειναι η μονη λυση για το αυριο ! Επανάσταση δεν είναι μόνο η εξέγερση, είναι και η συνειδητοποίηση της αλήθειας... http://www.spartastronomy.gr
seti Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 29, 2009 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 29, 2009 Υγρασία εσωτερική απ'τα ποτά; ή...!!!
takis63 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 29, 2009 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 29, 2009 Υγρασία εσωτερική απ'τα ποτά; ή...!!! Παντρευόταν ο κουνιάδος μου κι όπως καταλαβαίνεις ήπιαμε λιιιιιίγο παραπάνω Το αδιανοητο σημερα ειναι η μονη λυση για το αυριο ! Επανάσταση δεν είναι μόνο η εξέγερση, είναι και η συνειδητοποίηση της αλήθειας... http://www.spartastronomy.gr
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα