Μανούσος Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 8, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 8, 2009 Γιώργο πολύ ενδιαφέροντα αυτά που μας λες. Το γκρίζο αυτό background να φανταστείς ότι φαίνεται και από το δικό μου που είναι 12" f/5 όταν ο ουρανός έχει έστω και λίγη φωτορύπανση. Μόνο στο Σκίνακα πέτυχα μια βραδιά να είναι εντελώς μαύρο. Φαντάζομαι σε μεγαλύτερα τηλεσκόπια ότι το πρόβλημα θα είναι ακόμη πιο έντονο. Από την άλλη εμένα με απασχολεί και το γεγονός ότι αν είναι ένα τηλεσκόπιο με μεγάλη εστιακή εκτός του ότι θα πρέπει να έχεις σκαλίτσα, θα έχεις και μικρό σχετικά ωφέλιμο πεδίο. Επίσης προβληματίστηκα με το θέμα της κόμης που λες. Είναι τόσο μεγάλο το πρόβλημα; Φιλικά -- Μανούσος ΔημήτρηςΟι κατασκευές μου:https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=22270https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=17643https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=19201
Efstathios Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 8, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 8, 2009 Η κόμη κάποιους τους ενοχλεί κάποιους όχι. Me paracorr και καλά προσοφθάλμια δεν θα έχει τόσο πολύ. starrynights.blog
eliasg2004 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 8, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 8, 2009 Η επιλογή ενός πολύ γρήγορου μεγάλου dob είναι τις περισσότερες φορές καθαρά πρακτικό θέμα: με ένα 18άρι f/4 παρατηρείς χωρίς βοηθήματα, ενώ με ένα 18άρι f/5 χρειάζεσαι σκαλοπάτι - ο geonik φαντάζομαι ξέρει καλύτερα από τον καθένα μας τη διαφορά στην ευκολία χρήσης από τη μια περίπτωση στην άλλη. Σίγουρα η αντίληψη της κόμης αλλάζει από μάτι σε μάτι, όμως ο paracorr κάνει πολύ καλή δουλειά τουλάχιστον μέχρι το f/4 αν και εφόσον η ευθυγράμμιση είναι ακριβής. Ένα αδύνατο σημείο στα μεγάλα dob πολλές φορές είναι η στήριξη του πρωτεύοντος: αν το τελευταίο δεν κλειδώνει σωστά στη θέση του και το cell επιτρέπει μικρομετακινήσεις του κατόπτρου, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αλλάζει η ευθυγράμμιση του τηλεσκοπίου. Σε μια τέτοια περίπτωση τα αποτελέσματα που φαίνονται με τον paracorr είναι χειρότερα από το να μην το χρησιμοποιούσε κανείς καθόλου το συγκεκριμένο αξεσουάρ. Αν θυμάμαι καλά γενικά το περιθώριο λάθους στην ευθυγράμμιση στο f/5 είναι κάτι λιγότερο από 3 χιλιοστά, ενώ στο f/4 είναι λιγότερο από 1.5 χιλιοστό! Σε πιο γρήγορα τηλεσκόπια (κάτω από f/4) αυτό το περιθώριο λάθους βρίσκεται στο 1 χιλιοστό. Καταλαβαίνει κανείς πόσο σημαντική υπόθεση είναι η ευθυγράμμιση σε τέτοια γρήγορα όργανα ...
geonik Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 8, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 8, 2009 Δημήτρη το θέμα της κόμης από F/4.5 και κάτω είναι αρκετά ενοχλητικό και βέβαια ούτε να το σκεφτείς χωρίς Paracor. Σίγουρα πάντως με τον διορθωτή έχεις ένα αποδεκτό επίπεδο παρατήρησης. Σε κάθε περίπτωση η κόμη φαίνεται εντονότερη στα φωτεινά αστέρια που συνήθως δεν είναι στο πεδίο μας.Επίσης είναι γνωστό ότι το μάτι συγκεντρώνεται συνήθως στο αντικείμενο που παρατηρείς που είναι κοντά στο κέντρο όπου δεν υπάρχει πρόβλημα και αγνοεί τα υπόλοιπα περιφερειακά αντικείμενα.Τέλος πάντων όταν σχεδίαζα το δικό μου τηλεσκόπιο ήθελα πολύ να το κατασκευάσω κοντό F/4 και ίσως και λιγότερο τότε είχα ρωτήσει τον John Hall απο την Pigasus Optics (O john Hall ιδιοκτήτης της Pegasus Optics είναι τώρα αρκετά γέρος και μέντορας πολλών που τώρα φτιάχνουν καθρέπτες). Tον ρώτησα να μου πει την γνώμη του για την διαφορά στην ποιότητα ανάμεσα σε ένα καθρέπτη F/4.5 και F/4 μου απάντησε ως εξής (Εδώ παρεμπιπτόντως να πω ότι όσο περίμενα να μου έρθει ο καθρέπτης μου απάντησε σε μερικές ερωτήσεις κυρίως πάνω στην ποιότητα και τον τρόπο μέτρησης των οπτικών και έμαθα αρκετά από αυτόν τον φιλικό και αξιόλογο άνθρωπο)Η απάντηση :There will be a great deal of coma. An accuracy that would produce a mirror that meets my minimal tolerance at F/4.5 would be 1.25X the tolerance at F/4. So it is therefore more difficult to figure an F/4 mirror because the optical envelope (or, think of it as a target) is smaller. I've made numerous mirrors for myself that are sub-F/4, such as a previous telescope, which had an F/3.8 20" mirror. My present telescope is a 20" F/4.3, which performs slightly better, mostly because eyepieces work better with a longer focal length. With a Televue and Paracorr, the difference is small indeed. Of course, the larger obstruction with a 4" secondary, vs. a 3.5" secondary, makes a theoretical difference. In practice, I think the difference is small. Αυτό που λέει ο John για τα προσοφθάλμια κάντε το εξής πείραμα όποιοι έχετε nagler (κατά προτίμηση μικρότερο των 12mm και τηλεσκόπιο από F/5 και λιγότερο, βάλτε ένα δυνατό αστέρι στο προσοφθάλμιο και παρατηρήστε το στην άκρη του πεδίου.Παρατηρήστε την εντονότατη χρωματική εκτροπή που είναι ορατή κυρίως στο μπλε όσο το αστέρι κινείται από το κέντρο στην περιφέρεια. Όσο λιγότερο το F τόσο εντονότερο το φαινόμενο.Εγώ έμεινα έκπληκτος όταν το ανακάλυψα τελευταία και ακόμη πιο έκπληκτος που δεν το είχα παρατηρήσει τόσα χρόνια. Γιώργος Νικολιδάκης Μέλος ΕΑΕ.We count the time scale and analyze the creation mechanisms, trying to catch in mind the invisible.http://geonik.homeip.nethttp://astronomia.org.gr
filiatra Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 9, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 9, 2009 Αυτό που λέει ο John για τα προσοφθάλμια κάντε το εξής πείραμα όποιοι έχετε nagler (κατά προτίμηση μικρότερο των 12mm και τηλεσκόπιο από F/5 και λιγότερο, βάλτε ένα δυνατό αστέρι στο προσοφθάλμιο και παρατηρήστε το στην άκρη του πεδίου.Παρατηρήστε την εντονότατη χρωματική εκτροπή που είναι ορατή κυρίως στο μπλε όσο το αστέρι κινείται από το κέντρο στην περιφέρεια. Όσο λιγότερο το F τόσο εντονότερο το φαινόμενο.Εγώ έμεινα έκπληκτος όταν το ανακάλυψα τελευταία και ακόμη πιο έκπληκτος που δεν το είχα παρατηρήσει τόσα χρόνια.Αυτό το έχω παρατηρήσει κ εγώ.Οπως επίσης αφεστίασε λίγο το αστέρι κ απομάκρυνε το απ το κέντρο να δεις τι σχήμα θα αποκτήσει. Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα