Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Just wanted to bring this to everyones attention.

 

It happened in 1994 and it looks like it happened again.

 

There are images at www.spaceweather.com and at this NASA link also... http://www.nasa.gov/topics/solarsystem/features/jup-20090720.html

 

-Fred

www.instrumentsoflight.com - www.ras.org.uk

www.avastronomyclub.org - www.aavso.org (LEF)

www.imca.cc (#9181)

www.alpo-astronomy.org

Astrovox Member #4.

Doing astronomy since 1970

Sky & Tel subscriber since 1971

www.highdeserttelescopes.com

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Fred I have just translated the article from UniverseToday

 

Ένας ερασιτέχνης αστρονόμος τράβηξε φωτογραφία μίας πρόσκρουσης στον Δία χτες και σήμερα η ΝΑΣΑ επιβεβαίωσε ότι η μαύρη κηλίδα στον γιγαντιαίο πλανήτη αερίων είναι όντως μία πρόσκρουση και όχι κάποια μετεωρολογική διαταραχή. Και ο Άντονι Γουέσλεϊ έκανε την μεγαλύτερη ανακάλυψη της ζωής του.

 

Το τηλεσκόπιο Υπερύθρων στην κορυφή του Μάουνα Κία στην Χαβάη φωτογράφισε την νότια πολική περιοχή του Δία, επιβεβαιώνοντας την πρόσκρουση η οποία συνέβη στις 19 Ιουλίου. Νέες φωτογραφίες στο υπέρυθρο δείχνουν το πιθανό σημείο πρόσκρουσης, με μία ορατή σκούρα "ουλή" στα άνω τμήματα της ατμόσφαιρας του Δία που εντοπίστηκαν στα υπέρυθρα μήκη κύματος, και μία υπερθέρμανση της άνω τροπόσφαιρας με τον εντοπισμό εκπομπής αερίων αμμωνίας στα μέσα υπέρυθρα μήκη κύματος.

 

Ο Άντονι είπε ότι αυτό είναι ένα πεδίο όπου οι ερασιτέχνες αστρονόμοι μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά στην επιστήμη. "Η μελέτη των πλανητικών ατμοσφαιρών είναι ένα πολύ καυτό θέμα αυτό το καιρό και πουθενά δεν είναι οι δυναμικές τόσο εμφανείς όσο στον Δία," είπε. "Οι ερευνητές βασίζονται στις ερασιτεχνικές φωτογραφίες του Δία για το μεγαλύτερο μέρος των δεδομένων τους, στηριζόμενες από επαγγελματικές φωτογραφίες αν κάτι πολύ σημαντικό συμβεί που δικαιολογεί το κόστος χρήσης μεγαλύτερων οργάνων."

 

Jupiter-impact.jpg[/center]

Ο Άντονι Γουέσλεϊ από την Καμπέρα της Αυστραλίας φωτογράφισε την νέα κηλίδα από την πρόσκρουση με τον Δία. Πηγή: Άντονι Γουέσλεϊ

 

Η νέα πρόσκρουση έγινε ακριβώς 15 χρόνια μετά την πρώτη πρόσκρουση του κομήτη Shoemaker-Levy 9, και καθώς γιορτάζουμε την επέτειο της προσσελήνωσης του Απόλλο 11.

 

Ο Γκλεν Όρτον, επιστήμονας στο JPL και η ομάδα του ξεκίνησαν να παρακολουθούν τον πλανήτη την Δευτέρα το πρωί και δεν έχουν σταματήσει ακόμα. Αυτήν την ώρα κατεβάζουν δεδομένα και προσπαθούν να κλείσουν χρόνο παρατήρησης σε αυτό και σε άλλα τηλεσκόπια.

 

"Ήμασταν πολύ τυχεροί να δούμε τον Δία στον κατάλληλο χρόνο, την κατάλληλη ώρα και την κατάλληλη πλευρά για να γίνουμε μάρτυρες του γεγονότος. Δεν θα μπορούσαμε να το είχαμε σχεδιάσει καλύτερα," είπε.

 

Jupiter-impact-JPL.jpg

Η φωτογραφία που τραβήχτηκε από το Τηλεσκόπιο Υπερύθρων είναι στα 1,65 microns, ένα μήκος κύματος ευαίσθητο στο ηλιακό φως που αντανακλάται από τα πάνω στρώματα της ατμόσφαιρας του Δία και δείχνει τον φωτεινό κρατήρα της ουλής (κάτω αριστερά) και τα θραύσματα στα βορειδυτικά (πάνω αριστερά).

 

Ο Shoemaker-Levy 9 ήταν ένας κομήτης που καταγράφτηκε να σπάει σε πολλαπλά κομμάτια πριν αυτά χτυπήσουν τον Δία το 1994

Χρίστος "WorkaholiC" Σωτηρόπουλος

Εθνικός Συντονιστής για τους Αστρονόμους Χωρίς Σύνορα & για τους Αστρονόμους των Πεζοδρομίων

Έφορος Εκπαιδευτικών Θεμάτων του Σ.Φ.Α.Κ.

http://www.sfak.org Facebook: www.facebook.com/groups/sfakorg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Hi Christos,

 

Well, if I could write in Greek, I would make life a bit easier for a lot of people on Astrovox. I can read Greek to some extent and even do a decent translation-but nothing to fancy.

 

Great on translating the article, I am certain that it will help those who have no knowledge of English.

 

I wonder if we will ever witness an impact on Saturn? That would be interesting.

 

-Fred

www.instrumentsoflight.com - www.ras.org.uk

www.avastronomyclub.org - www.aavso.org (LEF)

www.imca.cc (#9181)

www.alpo-astronomy.org

Astrovox Member #4.

Doing astronomy since 1970

Sky & Tel subscriber since 1971

www.highdeserttelescopes.com

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πολύ καλό το άρθρο εξαιρετικό θα έλεγα... :mrgreen: :mrgreen:

Αν και το διάβασα από την ελληνική εκδοχή... :cheesy:

 

Ο Δίας αποτελεί για μένα ένα πολύ ενδιαφέρον αντικείμενο παρατήρησης..Καταρχάς οι κηλίδες που έχει στην ατμόσφαιρα όπως και τα στρώματα νέφων..Πιστεύω ότι στην περίπτωση του Shoemaker-Levy 9 σταθήκαμε τυχεροί λόγω του Δία...

 

 

I wonder if we will ever witness an impact on Saturn?

 

 

Υπάρχουν κηλίδες στον Κρόνο κάτι που είναι κοινό με τον Δία, οι οποίες όμως για την περίπτωση του Κρόνου είναι σημαντικά ασθενέστερες και παρουσιάζουν μεγαλύτερο πάχος κοντά στον σημερινό. Οι λεπτομέρειες της ατμόσφαιρας καθώς και η κυκλοφορία της στα ανώτερα ατμοσφαιρικά στρώματα δεν είναι ορατές από τη Γη,αλλά μόνο από τις διαστημοσυσκευές(όπως Voyager).Δεν νομίζω πως εδώ στη Γη τουλάχιστον θα μπορέσουμε να δούμε κάτι τέτοιο αλλά μακάρι!!! :cheesy:

Ο άνθρωπος προέρχεται από την αστερόσκονη των αστεριών και από την ανθρώπινη αστερόσκονη μπορεί να γεννηθούν νέα αστέρια....!!!!-(Μάνος Δανέζης)

:cheesy: :cheesy: :cheesy: :cheesy:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κατι τετοια γεγονοτα με κανουν να σκεφτομαι ποσο τυχεροι ειμαστε που τα παντα τοσο πανω στον πλανητη μας οσο και στο κοντινο μας διαστημα υπαρχουν ετσι ωστε ο "ανθρωπος" νσ επιβιωνει και να ανπτυσσεται μεσα στο τοσο επικινδυνο και αδιαμφισβητητα εχθρικο για την υπαρξη του συμπαν,οπου και λες και πορευεται χρησιμοποιωντας ως διαστημοπλοιο τη Γη μας!!!

Φιλικά,

 

Πέτρος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...
Οι επιστήμονες πιστεύον πως το αντικείμενο που προσέκρουσε στο Δία ήταν κομήτης ή ακόμη και αντικείμενο από τη ζώνη των αστεροειδών.. και είναι η δεύτερη φορά μέσα σε 15 χρόνια που συμβαίνει κάτι τέτοιο, απο το 1994 που κομμάτια του κομήτη Σιούμεϊκερ Λεβί 9, είχαν προσκρούσει στον πλανήτη, σχηματίζοντας κηλίδες που ξεπερνούσαν σε μέγεθος τη Γη.

Ο άνθρωπος προέρχεται από την αστερόσκονη των αστεριών και από την ανθρώπινη αστερόσκονη μπορεί να γεννηθούν νέα αστέρια....!!!!-(Μάνος Δανέζης)

:cheesy: :cheesy: :cheesy: :cheesy:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το είχα διαβάσει και εγώ το συγκεκριμένο γεγονός.Το είχαν αναφέρει και στις ειδήσεις στην τηλεόραση.Θεωρώ πώς είμαστε πολύ τυχεροί, διότι ο Δίας και ο Κρόνος με την βαρύτητα τους εκτρέπουν πολλούς αστεροειδείς και κομήτες από την πορεία τους και κατεύνονται προς αυτούς δημιουργώντας κηλίδες.Έτσι, πολλές φορές αποφεύγεται ο κινδύνος ένας αστεροειδής ή κομήτης να προσκρούσει με την Γη.Ήδη έχουμε γλυτώσει πάνω από 2 φορές.

Πάντως όπως και να έχει, μπορεί κάποια στιγμή στο μέλλον η βαρυτήτα του Δία να αποτρέψει την τροχιά ενός αστεροειδή με αποτέλεσμα να κατευθυνθεί προς τα εμάς. :-k

 

Πάντως πολύ καλό το άρθρο αγαπητέ Fred Ley.Ευχαριστούμε για την ενημέρωση. :)

Το σύμπαν δεν είναι μια μηχανή.Είναι μια ατέρμονη μετουσίωση του ορατού σε αόρατο,του κενού σε πλήρες, του αδύνατου σε δυνατό και τανάπαλιν.

 

Μάνος Δανέζης, Στράτος Θεοδοσίου

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πάντως όπως και να έχει, μπορεί κάποια στιγμή στο μέλλον η βαρυτήτα του Δία να αποτρέψει την τροχιά ενός αστεροειδή με αποτέλεσμα να κατευθυνθεί προς τα εμάς. :-k

 

Φαέ τη γλώσσα σου χριστιανή μου... :P

 

Πάντως από ότι είχα διαβάσει ενας αστεροειδής που αρχικά φαινόταν τελείως άκακος, τελικά αποδείχτηκε ότι έχει ορισμένες πιθανότητες να προσκρούσει στον πλανήτη μας μετά από 160 χρόνια.Ο αστεροειδής 1999 RQ36 ανακαλύφθηκε πριν μια δεκαετία και τότε δεν θεωρήθηκε ότι αποτελεί πρόβλημα, όμως οι νέες εκτιμήσεις αναβάθμισαν την εν δυνάμει απειλή του, καθώς υπάρχουν μία στις 1.400 πιθανότητες να χτυπήσει τη Γη μεταξύ των ετών 2169 - 2199.Όλα αυτά αναφέρει στο New Scientist ο αστρονόμος Αντρέα Μιλάνι του πανεπιστημίου της Πίζας και οι συνεργάτες του.Η διάμετρός του υπολογίζεται στα 560 μέτρα και είναι υπερδιπλάσιος σε μέγεθος από το γνωστότερο αστεροειδή Aποφι, που έχει μια πιθανότητα στις 45.000 να χτυπήσει τη Γη το 2036.Και οι δύο αστεροειδείς είναι αρκετά μεγάλοι: αν πέσουν στους ωκεανούς θα προκαλέσουν καταστροφικά κύματα τσουνάμι.Αν και αργεί το πλησίασμα του 1999 RQ36, το «παράθυρο» ευκαιρίας για την αποτροπή της απειλής του είναι πολύ πιο νωρίς, στη διάρκεια μιας σειράς από κοντινές προσεγγίσεις του αστεροειδούς προς τη Γη μεταξύ των ετών 2060 - 2080.Μια μικρή παρεκτροπή κατά ένα χιλιόμετρο της τροχιάς του θα ήταν αρκετή για να εξαλειφθεί τελείως η απειλή τον επόμενο αιώνα.Μετά το 2080 ο αστεροειδής δεν πλησιάζει τη Γη τόσο κοντά, μέχρι την πιθανή πρόσκρουσή του, άρα, αν είναι να γίνει κάτι, πρέπει να γίνει τις αμέσως επόμενες δεκαετίες.Πάντως, όπως έχει συμβεί ξανά στο παρελθόν, νέοι και ακριβέστεροι υπολογισμοί στο μέλλον μπορεί να αποκλείσουν τελικά την πιθανότητα πρόσκρουσης.

 

Επίσης το 2029 ο Άποφις θα διέλθει σε πολύ μικρή απόσταση από τη Γη. Η βαρυτική έλξη της Γης αναμένεται να κάμψει την τροχιά του αστεροειδούς με αποτέλεσμα να επανέλθει σε κοντινή απόσταση με τη Γη στις 13 Απριλίου 2036 όπου η πιθανότητα σύγκρουσης με τη Γη είναι 1 προς 5.880 ή 0,017%. Η πιθανότητα αυτή έχει δείκτη επικινδυνότητας 1 στην κλίμακα του Τορίνο καθώς ο Άποφις αναμένεται να προσεγγίσει τη Γη σε απόσταση πολύ κοντινότερη από αυτή του 2029.

 

Οι συχνές προσεγγίσεις του αστεροειδούς με τη Γη μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα το συγχρονισμό της τροχιάς του με την τροχιά της Γης αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα μελλοντικής σύγκρουσής του με τη Γη. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει ο αστεροειδής να διέλθει από μία στενή περιοχή κοντά στη Γη που ονομάζεται «βαρυτική κλειδαρότρυπα» και είναι μια μικρή περιοχή του διαστήματος εύρους 600 m. Προβληματισμός επίσης υπάρχει κατά πόσο το φαινόμενο Yarkovsky θα επηρεάσει την τροχιά του αστεροειδούς. Σήμερα γνωρίζουμε ότι το φαινόμενο αυτό μπορεί μακροχρόνια να μεταβάλει σημαντικά την τροχιά ενός αστεροειδούς. Ο Άποφις είναι ο πρώτος ιστορικά αστεροειδής που προκάλεσε ανησυχία για το μέλλον της Γης.

 

Ας ελπίσουμε και εδώ ο Δίας να ''γλιτώσει'' τη γη από τέτοιες συγκρούσεις... :roll:

 

:cheesy: :cheesy:

Ο άνθρωπος προέρχεται από την αστερόσκονη των αστεριών και από την ανθρώπινη αστερόσκονη μπορεί να γεννηθούν νέα αστέρια....!!!!-(Μάνος Δανέζης)

:cheesy: :cheesy: :cheesy: :cheesy:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φιλοι μου,Κοσμοναυτες του Συμπαντος.

Λιγα πραγματα για την δουλεια που κανει ο Θεος του Ολυμπου για μας.

Αν δεν ήταν ο Δίας, μπορεί και να μην κάναμε διακοπές φέτος. Δεν μιλάμε για τον θεό του Ολύμπου, αλλά τον μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, ο οποίος την περασμένη Κυριακή μπήκε ανάμεσα στη Γη και έναν απειλητικό κομήτη. Ο κομήτης που δεν ξεπερνούσε σε διάμετρο το ένα χιλιόμετρο έπεσε στην επιφάνεια του Δία με τόση φόρα, που άνοιξε μια τρύπα ίση με τον Ειρηνικό Ωκεανό

 

O κομήτης έπεσε στην επιφάνεια του Δία με τόση φόρα, που άνοιξε μία τρύπα ίση με τον Ειρηνικό Ωκεανό. Οι επιστήμονες της ΝΑSΑ θεωρούν ότι το αντικείμενο που τη δημιούργησε ήταν αρκετά μικρό και δεν ξεπερνούσε σε διάμετρο το ένα χιλιόμετρο. Υπολογίζουν ότι έπεσε στον πλανήτη με ταχύτητα 60 χλμ. το δευτερόλεπτο και συνδέουν με το γεγονός αυτό κάποιες ατμοσφαιρικές μεταβολές (θέρμανση της τροπόσφαιρας, αύξηση της εκπομπής αέριας αμμωνίας κ.ά.).

 

 

Οι επιστήμονες πιστεύουν πως αν ο κομήτης δεν έβρισκε εμπόδια στον δρόμο του, ίσως έπεφτε πάνω στη Γη. Και δεν είναι η πρώτη φορά που μας γλιτώνει ο Δίας. Πριν από 15 χρόνια, ο κόσμος παρακολουθούσε με κομμένη την ανάσα τον κομήτη Σουμέικερ-Λέβι 9 να πέφτει στην επιφάνεια του μακρινού πλανήτη, αφήνοντας σημάδια όμοια σε μέγεθος με τη Γη.

 

Αυτή είναι η δουλειά του Δία, λένε οι αστρονόμοι, και ευτυχώς για μας, την κάνει καλά. Η βαρυτική έλξη του πλανήτη αποτελεί την προστατευτική ασπίδα της Γης, που αλλάζει πορεία στα διαστημικά σκουπίδια και τα ουράνια αντικείμενα, όπως οι κομήτες και τα σπρώχνει μακριά από το ηλιακό μας σύστημα.

 

Μεγάλες καταστροφές.

 

Αν ένας κομήτης έπεφτε στη Γη, θα μπορούσε να προκαλέσει όση ζημιά έκανε ο αστεροειδής που εξαφάνισε τους δεινόσαυρους πριν από 65 εκατ. χρόνια. «Αν κάτι παρόμοιο είχε χτυπήσει τη Γη, θα τελείωνε η ζωή στον πλανήτη μας, γι΄ αυτό πρέπει να είμαστε ευγνώμονες που υπάρχει ο Δίας και “καθαρίζει” το Σύμπαν από όλα αυτά τα μεγάλα αντικείμενα», λέει ο Άντονι Γουέσλι, ο Αυστραλός ερασιτέχνης αστρονόμος, που πρώτος παρατήρησε το σημάδι στην επιφάνεια του Δία και σήμανε τον γενικό συναγερμό στην αστρονομική κοινότητα.

 

Μάλιστα, οι αστρονόμοι χρησιμοποιούν τον Δία ως οδηγό στην αναζήτησή τους για εξωγήινη ζωή. Αναζητούν παρόμοια πλανητικά σχήματα, δηλαδή έναν γιγαντιαίο πλανήτη κοντά σε ένα κεντρικό αστέρι, με μικρότερους πλανήτες γύρω τους γιατί ενδεχομένως αυτός ο σχηματισμός επιτρέπει τη δημιουργία συνθηκών φιλόξενων προς κάποια μορφή ζωής.

 

Δημιουργεί και απειλές.

Είναι όμως ο Δίας ο φύλακας άγγελός μας; Υπάρχουν και οι διαφωνούντες. «Διατηρώ τις επιφυλάξεις μου», λέει ο Μπράιαν Μάρσντεν από το Κέντρο Αστροφυσικής των Χάρβαρντ- Σμιθσόνιαν, με ειδίκευση στην παρακολούθηση κομητών στο ηλιακό μας σύστημα. «Μέχρι ένα σημείο είναι αλήθεια. Ο Δίας λειτουργεί ως σωτήρας μερικές φορές, άλλες όμως δημιουργεί μεγάλες απειλές. Ο πλανήτης στέλνει πολλούς κομήτες έξω από το ηλιακό μας σύστημα, αλλά και μέσα σε αυτό». Για παράδειγμα, ο κομήτης Λέξελ το 1770 πέρασε 1,6 εκατ. χιλιόμετρα από τη Γη, απόσταση πολύ μικρή για τα διαστημικά δεδομένα. Αυτός ο κομήτης είχε έρθει προς τα μέρη μας από το εξωτερικό ηλιακό σύστημα τρία χρόνια νωρίτερα και πέρασε κοντά από τον Δία. Η βαρύτητα του Δία άλλαξε την τροχιά του κομήτη και τον έστειλε κατευθείαν πάνω στη Γη.

 

ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ πιστεύουν πως αν ο κομήτης δεν έβρισκε εμπόδια στον δρόμο του, ίσως έπεφτε πάνω στη Γη

 

Επιφυλάξεις αστρονόμων για την ασπίδα της Γης

 

ΤΗ ΜΕΣΗ ΟΔΟ της… αστρικής διπλωματίας προτιμά ο Χαλ Λέβισον, αστρονόμος στο ερευνητικό ινστιτούτο του Κολοράντο, που μελετά την εξέλιξη του ηλιακού μας συστήματος.

 

Ο επιστήμονας εξηγεί πως ο Δίας μπορεί να είναι προστάτης της Γης ή επικίνδυνος ανάλογα με την προέλευση των κομητών. Ο Λέξελ, ο Σουμέικερ-Λέβι 9 και πιθανώς αυτός που χτύπησε τον Δία την περασμένη Κυριακή, προήλθαν από μία παγωμένη ζώνη διαστημικών θραυσμάτων, γνωστή με την ονομασία Ζώνη Κουίπερ, που βρίσκεται έξω από την τροχιά του Ποσειδώνα. «Ο Δίας μάλλον αυξάνει τον κίνδυνο έκθεσης της Γης σε αυτούς τους κομήτες».

 

Από την άλλη, ο Δίας μας προστατεύει από μία, πιο επικίνδυνη ακόμα, ομάδα κομητών που προέρχεται από το Νέφος του Όορτ. Το νέφος αυτό αποτελείται από ένα τρισεκατομμύριο περίπου πυρήνες κομητών.

 

Τον πρώτο καιρό μετά τη δημιουργία του ηλιακού μας συστήματος, ο Ποσειδώνας και ο Ουρανός τραβούσαν κοντά τους θραύσματα και τα εκσφενδόνιζαν μακριά. Αυτά έφταναν στο Νέφος του Όορτ. Αλλά ο Δίας και ο Κρόνος, ακόμα πιο ισχυροί πλανήτες, έπαιρναν αυτά τα κομμάτια και τα πετούσαν ακόμα μακρύτερα, έξω από το ηλιακό μας σύστημα.

 

Κάθε τόσο, ένας κομήτης αποσπάται από το νέφος λόγω ενός διερχόμενου αστέρα και κατευθύνεται προς το εσωτερικό του ηλιακού συστήματος. Όταν συμβαίνει αυτό, ο Δίας αναλαμβάνει δράση και τους αλλάζει πορεία.

1035166_b_183.jpg.7553c553582246381075215392adfcb3.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τελικά στάθηκαμε πολύ τυχεροί...Και άνοιξε τρύπα ίσα με τον Ειρηνικό ωκεανό στον Δία σε εμάς η καταστροφή ακόμα μεγαλύτερη..Και μόνο το ωστικό κύμα που θα έιχαμε νομίζω είναι αρκετό..

 

Όμως υπάρχουν μεγαλύτερες απείλες από αστεροειδείς και τότε θα πρέπει να βρούμε τρόπο να λύσουμε το πρόβλημα αυτό,γιατί δεν θα είναι πάντα ο Δίας για να μας σώζει..

Ο άνθρωπος προέρχεται από την αστερόσκονη των αστεριών και από την ανθρώπινη αστερόσκονη μπορεί να γεννηθούν νέα αστέρια....!!!!-(Μάνος Δανέζης)

:cheesy: :cheesy: :cheesy: :cheesy:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πάντως παιδιά, επιτρέψτε μου, νομίζω πως είμαστε απίστευτα ασήμαντοι στην κλίμακα του Σύμπαντος, το γνωρίζετε ήδη αυτό και πως αν είναι να έρθει πάνω μας ένα τέρας αστεροειδής και να μας κάνει κομματάκια...δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε τίποτα για αυτό...

 

Σενάρια κινηματογραφικού τύπου (βλέπε Αρμαγεδών Bruce Willis κλπ.) είναι απλά πως θα επιθυμούσαμε να γίνει...το Σύμπαν όμως δεν ρωτάει κανέναν και τίποτα. Αν για ένα "καπρίτσιο" του είναι να διαλυθούμε..θα διαλυθούμε πάει και τελείωσε! Απαισιόδοξη άποψη αλλά πέρα για πέρα ρεαλιστική...

 

Αν λάβω μάλιστα υπόψη πόσο πολύ πρωτόγονο είδος είμαστε (με 100 χρόνια τεχνολογία μόνο) τότε τα πράγματα είναι αποτέλεσμα μιας κοσμικής ρουλέτας και τίποτα άλλο...εμείς όλα τα μυρμηγκάκια-ανθρωπάκια θα πρέπει να εξελιχθούμε πάααρα πολύ σαν πολιτισμός και να φτάσουμε σε επίπεδο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Τύπου 2 τουλάχιστον για να μπορούμε να αποτρέπουμε τέτοια φαινόμενα από το να συμβούν και να μας καταστρέψουν...

 

επεξήγηση για τους τύπους Πολιτισμών από τον Michio Kaku εδώ..

http://www.youtube.com/watch?v=yHbnM_42mQE

παρακαλώ δείτε με προσοχή το παραπάνω βίντεο, είναι πολύ επεξηγηματικό και από έναν από τους μεγαλύτερους θεωρητικούς Φυσικούς...

 

Είμαστε ακόμη τύπος 0!!!!

 

Παραμένουμε ανήμποροι τεχνολογικά για πολυυυύ καιρό ακόμη...αν είναι λοιπόν να γίνει αστροσκονισμένοι φίλοι μου, απλά θα δεχθούμε την μοίρα μας αναπόφευκτα και θα ξαναγίνουμε ότι είμασταν πάντα... αστρόσκονη...εδώ δεν μπορούμε να σώσουμε τους ίδιους τους εαυτούς μας και τον πλανήτη μας από εμάς τους ίδιους...πόσο μάλλον να αποτρέψουμε ένα ΤΕΡΑΣ αστεροειδή (και όχι απαραίτητα και τόσο τέρας..και μικρός αρκεί!) από το να μας αφανίσει ερχόμενος με ΚΟΣΜΙΚΕΣ/ΑΣΤΡΙΚΕΣ ταχύτητες...είτε ο Δίας μας το στείλει επιδρώντας βαρυτικά..είτε έρθει από το πουθενά...είμαστε απλώς...sitting ducks....τυχερά ducks ακόμη βέβαια...προς το παρόν... :cry:

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Θα διαφωνήσω εν μέρει μαζί σου..

 

Σε ένα συγκεκριμένο άρθρο που διάβασα,σχετική με τον αστεροειδή Απόφις που είναι άμεση απειλή είπε ότι το τρέχων έτος θα ανακοινώσουν προτάσεις για την αποτροπή του αστεροειδή ή την καταστροφή..

 

http://news.pathfinder.gr/periscopio/384046.html

 

Επίσης προτείνω τα εξής:

 

http://www.physics4u.gr/news/2005/scnews2245.html

 

http://www.physics4u.gr/news/2005/scnews2119.html

 

 

Ελπίζω να βοήθησουν!!

 

 

 

:cheesy: :cheesy:

Ο άνθρωπος προέρχεται από την αστερόσκονη των αστεριών και από την ανθρώπινη αστερόσκονη μπορεί να γεννηθούν νέα αστέρια....!!!!-(Μάνος Δανέζης)

:cheesy: :cheesy: :cheesy: :cheesy:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αγαπητέ Δροσο Γεωργιε ευχαριστούμε πολύ για τις πληροφορίες.Από ότι βλέπω και από την φωτογραφία πρέπει να ήταν σφοδρή η σύγκρουση.

 

Πάντως, αγαπητέ Τάσο Βράτολη, το σενάριο που περιγράφεις θεωρώ πώς είναι περισσότερο καταστροφολογικό παρά ρεαλιστικό.Υπάρχουν πολλοί παράγοντες και παράμετροι ώστε ένας αστεροειδής να συγκρουστεί με την Γη και να προκαλέσει τέτοια καταστροφή ώστε να προκαλέσει τον αφανισμό του ανθρώπινου είδους.

 

Και δεν είμαστε τόσο ανύμποροι όσο πιστεύεις.Εδώ και χρόνια έχουν αναπτυχθεί προγράμματα παρακολούθησης μετεωριτών και αστεροειδών τα οποία είναι:

NEO Discovery Teams

Near-Earth Asteroid Discovery Statistics

NASA Near-Earth Object Search Report

 

Lincoln Near-Earth Asteroid Research (LINEAR)

Near-Earth Asteroid Tracking (NEAT)

Spacewatch

Lowell Observatory Near-Earth Object Search (LONEOS)

Catalina Sky Survey

Japanese Spaceguard Association (JSGA)

Asiago DLR Asteroid Survey (ADAS)

 

τα οποία συγκαταλέγονται στο Near Earth Object search program αλλά και χιλιάδες άλλοι ερασιτέχνες ανά τον κόσμο συμμετέχουν στον εντοπισμό αστεροειδών και μετεωριτών παρακολουθώντας καθημερινώς τις τροχιές τους.

Ήδη πάντως όπως ανέφερε η nansy έχουν αναπτυχθεί κάποια σχέδια για να βρουν λύση σε περίπτωση που μας απειλήσει αστεροειδής.

 

Θεωρώ πώς ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η καταστροφολογία και ο άδικος πανικός. =;

 

 

 

 

Για όποιον ενδιαφέρεται και θέλει να μάθει περισσότερα πάνω στον εντοπισμό μετεωριτών:

 

http://neo.jpl.nasa.gov/neo/

Το σύμπαν δεν είναι μια μηχανή.Είναι μια ατέρμονη μετουσίωση του ορατού σε αόρατο,του κενού σε πλήρες, του αδύνατου σε δυνατό και τανάπαλιν.

 

Μάνος Δανέζης, Στράτος Θεοδοσίου

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δεν ξέρω τι θα μπορούσαμε να κάνουμε κ τι όχι σε μία τέτοια περίπτωση, τέλοσπάντων...

 

Να θυμηθούμε όμως επ' ευκαιρία και τι έγινε τότε με τον SL9:

o κομήτης έσπασε σε τουλάχιστον 21 κομμάτια (τόσα διέκριναν τα όργανα παρατήρησής μας) και βομβάρδισε την επιφάνεια του Δία. Καθώς περιστρεφόταν ο Δίας, το κάθε κομμάτι τον χτυπούσε και σε άλλο σημείο, πάνω στην νοητή περιφέρεια ενός κύκλου...

Επί 5 ολόκληρες μέρες βομβαρδιζόταν ο Δίας, από τις 16 ως τις 22 Ιουλίου του 1994, και η επίδραση στην ατμόσφαιρα του Δία ήταν πέρα από κάθε πρόβλεψη...

Απίστευτες συγκρούσεις, ένα απίστευτο φαινόμενο - μεγαλειώδες και τρομακτικό ταυτόχρονα!

SL9.jpg.e736e8ec582acc505b67a887a890d292.jpg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Όντως εξαιρετικές εικόνες!!Μου θυμίζουν τη συγκρούση του Shoemaker-Levy 9 με τον Δία!! :cheesy: Αλλά αφού αυτή η συγκρούση είναι..

 

Σε ευχαριστούμε!! :cheesy:

Ο άνθρωπος προέρχεται από την αστερόσκονη των αστεριών και από την ανθρώπινη αστερόσκονη μπορεί να γεννηθούν νέα αστέρια....!!!!-(Μάνος Δανέζης)

:cheesy: :cheesy: :cheesy: :cheesy:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αγαπητή Μαρία,

 

φυσικά και τα γνωρίζω τα προγράμματα για τον εντοπισμό των αστεροειδών, όμως, αναφερόμουνα στο τι θα μπορούσαμε να κάνουμε την στιγμή που ίσως τελικά κάποιος τεράστιος από αυτούς έρθει σε πορεία σύγκρουσης με την Γη...θεωρώ πολύ μικρές εώς μηδενικές τις πιθανότητες επιβίωσης..εκεί πάει το επίθετο ανήμποροι...

 

Τα προγράμματα εντοπισμού είναι κάτι που υπάρχει πολλά χρόνια και δεν είναι νέο. Το θέμα είναι πως ξεφεύγουμε από μια τέτοια απειλή..το να την προβλέψουμε απλά δεν μας λύνει το πρόβλημα...είναι η μισή λύση..

 

Τον περασμένο Μάρτιο ήταν που δεν πήρε κανένας χαμπάρι έναν αστεροειδή, τον 2009 DD45 ο οποίος έγινε αντιληπτός 2 ημέρες πριν από την διέλευσή του!!!

σχετικό άρθρο http://planetary.org/news/2009/0302_Space_Rock_Swoops_by_Earth.html

ΠΑΡΑ ΤΡΙΧΑ!!

 

και εγχώρια ενότητα

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=9622&highlight=%E3%EB%F5%F4%FE%F3%E1%EC%E5

 

Όπως καταλαβαίνεις...το να τους παρακολουθούμε απλά...ΔΕΝ μας κάνει λιγότερο ανήμπορους..αν σου φαίνεται τώρα αυτό καταστροφολογικό, εμένα μου φαίνεται απλώς τρομακτικό! :shock:

 

Ωραία και τον εντόπισες λοιπόν και έρχεται με μαθηματική ακρίβεια κατά πάνω μας και πιάνει την μια στις 45.000 πιθανότητες για σύγκρουση...τι κάνεις είναι το ζήτημα...

 

απόσπασμα από τα παραπάνω άρθρα:

Ο Ed Lu, από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, είπε ότι για έναν αστεροειδή στο μέγεθος του Apophis θα χρειαστούν τουλάχιστον δυο εβδομάδες για την αποτροπή μιας σύγκρουσης με τον πλανήτη μας.

φαντάσου να τον ανακαλύψουμε αργά λοιπόν, σε λιγότερο από 2 εβδομάδες τι έχει να γίνει..

 

άλλο απόσπασμα:

Οι ειδικοί λένε ότι οι πυρηνικοί πύραυλοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανατίναξη τέτοιων αστεροειδών, αλλά τα όπλα αυτά θα πρέπει να εντοπίσουν τον στόχο τους σε μακρινή απόσταση έτσι ώστε να αποφευχθεί το φαινόμενο της διάλυσης του αστεροειδούς σε μικρότερα επικίνδυνα κομμάτια.

αν δεν τον εντοπίσουν λοιπόν εγκαίρως;;;τι κάνουμε; λουζόμαστε ένα ντους από σπασμένα κομμάτια βράχου..μια από τα ίδια δηλαδή...

 

τέλος, κρατάω την τελευταία φράση του άρθρου:

Άλλες προτάσεις συστήνουν την χρησιμοποίηση συσκευών κινητικής ενέργειας για την απομάκρυνση των απειλών και την εφαρμογή λέιζερ ή σκαφών για την αποτροπή της σύγκρουσης. Όλες οι παραπάνω προτάσεις όμως έχουν απορριφθεί λόγω έλλειψης στρατηγικής ικανότητας ή της αναγκαιότητας για υπερβολικά μεγάλη οικονομική επένδυση στην τεχνολογία.

βλέπεις λοιπόν ότι ερχόμαστε στα λόγια μου;;

έλλειψη στρατηγικής ικανότητας σου λέει...οικονομική επένδυση ασύμφορη σκέφτονται...εδώ ο κόσμος θα είναι ένα βήμα πριν το τέλος και αυτοί θα σκέφτονται την οικονομική επένδυση...τα σάβαννα όμως δεν έχουν τσέπες..

 

Ελπίζω να μην παρεξηγηθώ και να κατάλαβες τι εννοώ με το όλο σκεπτικό.

Σε μια κοσμική ρώσικη ρουλέτα παίζουμε όλοι και με τον νόμο των πιθανοτήτων..

 

Φιλικά πάντα,

 

Τάσος

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Θα συμφωνήσω και με την MARIA ARGYRIOU που με κάλυψε απόλυτα αλλά και με τον Τάσος Βράτολης γιατί και οι δύο έχετε πολύ λογικά επιχειρήματα και ο καθένας υποστηρίζει την άποψη του.

 

Επίσης:

Εκτιμάται ότι αστεροειδείς οι οποίοι είναι μεγαλύτεροι από 800 μέτρα σε πλάτος προσκρούουν στην γη κάθε 500,000 χρόνια.

Όμως πολύ μεγάλες συγκρούσεις πραγματοποιούνται επίσης μια φορά κάθε 1000 χρόνια και η πιθανότητα του θανάτου από μια τέτοια σύγκρουση είναι γύρω στην 1 στις 20,000, περίπου η ίδια με αυτή του θανάτου από τυφώνες, λαίλαπες, σεισμούς και πλημμύρες.

 

 

Βέβαια αντί να σκεφτόμαστε πως θα καταστρέφουμε από έναν αστεροειδή ας σκεφτούμε πως να μην κατασρέψουμε εμείς τη Γη και τα άλλα λύνονται.Γιατί η Γη κινδυνεύει πιο πολύ από εμάς παρά από έναν αστεροειδή.

 

 

 

 

:cheesy: :cheesy:

Ο άνθρωπος προέρχεται από την αστερόσκονη των αστεριών και από την ανθρώπινη αστερόσκονη μπορεί να γεννηθούν νέα αστέρια....!!!!-(Μάνος Δανέζης)

:cheesy: :cheesy: :cheesy: :cheesy:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Θα συμφωνήσω και με την MARIA ARGYRIOU που με κάλυψε απόλυτα αλλά και με τον Τάσος Βράτολης γιατί και οι δύο έχετε πολύ λογικά επιχειρήματα και ο καθένας υποστηρίζει την άποψη του.

 

Επίσης:

Εκτιμάται ότι αστεροειδείς οι οποίοι είναι μεγαλύτεροι από 800 μέτρα σε πλάτος προσκρούουν στην γη κάθε 500,000 χρόνια.

Όμως πολύ μεγάλες συγκρούσεις πραγματοποιούνται επίσης μια φορά κάθε 1000 χρόνια και η πιθανότητα του θανάτου από μια τέτοια σύγκρουση είναι γύρω στην 1 στις 20,000, περίπου η ίδια με αυτή του θανάτου από τυφώνες, λαίλαπες, σεισμούς και πλημμύρες.

 

 

Βέβαια αντί να σκεφτόμαστε πως θα καταστρέφουμε από έναν αστεροειδή ας σκεφτούμε πως να μην κατασρέψουμε εμείς τη Γη και τα άλλα λύνονται.Γιατί η Γη κινδυνεύει πιο πολύ από εμάς παρά από έναν αστεροειδή.

 

 

 

 

:cheesy: :cheesy:

Θα μου επιτρέψεις να σε διορθώσω: ΕΜΕΙΣ κινδυνεύουμε από μας, όχι η Γη, ο πλανήτης "μας" αντέχει και η ζωή πάντα κάπως επιβιώνει...

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αγαπητέ Τάσο Βράτολη, δεν παρεξήγησα τα λεγόμενα σου και όπως έχω τονίσει επανειλλημένως οι αντιπαραθέσεις βοηθούν στην ανάπτυξη ενός υγιούς διαλόγου χωρίς βέβαια να ξεπερνιούνται τα όρια.

 

Λοιπόν, θα συμφωνήσω μαζί σου εν μέρει.Λοιπόν, καταρχήν ο αστεροειδής 2009 DD45 είχε διάμετρο 21 με 47 μέτρα και θα προκαλούσε καταστροφή όσο ο αστεροειδής που έπεσε στη Γη το 1908 στην Σιβηρία.

 

απόσπασμα από τα παραπάνω άρθρα:

Ο Ed Lu, από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, είπε ότι για έναν αστεροειδή στο μέγεθος του Apophis θα χρειαστούν τουλάχιστον δυο εβδομάδες για την αποτροπή μιας σύγκρουσης με τον πλανήτη μας.

φαντάσου να τον ανακαλύψουμε αργά λοιπόν, σε λιγότερο από 2 εβδομάδες τι έχει να γίνει..

 

Για αυτό ο χειροτέρος κίνδυνος είναι ο πανικός.Για να έρθει σε πορεία σύγκρουσης και να προκαλέσει την αφάνιση όλου του ανθρώπινου είδους στη Γη υπάρχουν πολλοί παράγοντες που παίζουν ρόλο και πολλοί παράμετροι.Εξάλλου οι επιστήμονες παρακολουθούν εντατικά την τροχιά του αστεροειδή Apophis, οπότε λογικά θα γνωρίζουν πολύ πιο πριν κατά πόσο επικίνδυνος μπορεί να χαρακτηριστεί.

 

Εξάλλου όσοι αστεροειδείς έχουν ανακαλυφθεί κοντά στην Γη είχαν αρκετά μικρή διάμετρο, σχεδόν αμελητέα για να προκαλέσει μια τεράστια καταστροφή στον πλανήτη μας (βλέπε 2009DD45).

 

Αν πάλι, δεν τον ανακαλύψουμε εγκαίρως δεν μπορώ να προβλέψω τι θα γίνει και πώς θα αντιδράσουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις (ας κάνουμε την προσευχή μας.. 8-[ 8) ).Εγώ όμως πιστεύω στα προγράμματα αυτά και παραμένω αισιόδοξη ότι σίγουρα θα βρεθεί τρόπος να αντιμετωπιστεί μια τέτοια ενδεχομένη απειλή.

 

Εξάλλου, η τεχνολογία μας εξελίσσεται συνεχώς με νέες ανακαλύψεις και επιτεύγματα.Ακόμα, κοιτώντας την ανθρώπινη ιστορία παρατηρεί αμέσως κάποιος ότι βρίθει από επιτεύγματα τα οποία θεωρούνταν αδιανόητα για τον ανθρώπινο νου (π.χ. ταξίδια στο διάστημα).

Το σύμπαν δεν είναι μια μηχανή.Είναι μια ατέρμονη μετουσίωση του ορατού σε αόρατο,του κενού σε πλήρες, του αδύνατου σε δυνατό και τανάπαλιν.

 

Μάνος Δανέζης, Στράτος Θεοδοσίου

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σε ευχαρίστω για την διόρθωση... :D

 

Επίσης είχα διαβάσει και αυτό:

 

Τον αστεροειδή 2009 BD81 ανακάλυψε ο αστρονόμος Robert Ηolmes, σε συνεργασία με άλλους παρατητηρητές.

ο Ηolmes εργάζεται στο παρατηρητήριο τού Astronomical Research Institute, συλλέγοντας δεδομένα για το πρόγραμμα Near Earth Observation της NASA και το Killer Asteroid Project.

 

Έτσι, στις 31 Ιανουαρίου 2009 ανακάλυψε έναν αστεροειδή, ο οποίος για φέτος μας πλησιάσε στις 27 Φεβρουαρίου, σε αρκετά μεγάλη απόσταση.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις μετρήσεις και τα σχετικά μοντέλα, υπάρχει κάποια (απειροελάχιστη) πιθανότητα σύγκρουσης, μετά το 2042.

Ο 2009 BD81 είναι της κατηγορίας Apollo,οι αστεροειδείς της κατηγορίας apollo έχουν τροχιές με μεγάλο ημιάξονα>1AU, και οι οποίες διασταυρώνοναι με αυτήν της Γης. Αυτό τους κάνει να είναι πιθανώς επικίνδυνοι για σύγκρουση.

Στατιστικά βέβαια η πιθανότητα αυτή είναι πολύ μικρή - πχ για ένα σώμα διαμέτρου >1χλμ, είναι 1 στα 100,000 χρόνια. Η οποία σύγκρουση ακόμα και αν συμβεί, δεν σημαίνει ότι η Γη θα γίνει σκόνη και θρύψαλα ούτε ότι θα εξαφανιστεί κάθε ίχνος ζωής. Το μέγεθος των επιπτώσεων εξαρτάται προφανώς από το μέγεθος του αστεροειδή.

 

Έτσι, αν μιλάμε π.χ. για έναν αστεροειδή διαμέτρου 10χλμ τότε πράγματι μια σύγκρουση μπορεί να οδηγήσει στην εξαφάνιση πολλών ειδών ζωής, ενώ η καταστροφή στην Tunguska προήλθε από σώμα διαμέτρου ~50 μόλις μέτρων.

Οι άλλες δυο κατηγορίες Near Earth Asteroids, είναι:

* οι Aten με ημιάξονα < 1AU

* οι Amors με ημιάξονα > 1ΑU -όπως δηλαδή οι Apollo- αλλά λίγο μεγαλύτερο περιήλιο (κοντινότερη απόσταση στον Ήλιο). Έχουν τροχιές εξωτερικές της γήινης, αλλά εσωτερικά της τροχιάς τού Άρη.

 

Στο πιο κάτω διάγραμμα φαίνεται με ποιόν τρόπο οι 3 ομάδες ΝΕΑ συναντούν την τροχιά της Γης. Φυσικά, συναντούν μόνο την τροχιά και όχι την ίδια την Γη.

 

Για να μιλήσουμε όμως για πιθανό κίνδυνο και να ανήκουν στους PHAs, τα κριτήρια είναι:

 

*Ελάχιστη απόσταση της τροχιάς τους από την γήινη d < 0.05AU [Minimum Orbit Intersection Distance -MOID]

*Απόλυτο μέγεθος H < 22.00, που αντιστοιχεί σε διάμετρο > 150 μέτρων, στην περίπτωσή μας.

Και αν φαίνεται αντίφαση, να θυμηθούμε ότι το μικρότερο μέγεθος αντιστοιχεί σε μεγαλύτερη λαμπρότητα. Έτσι σώματα με μικρότερο Η είναι μεγαλύτερα.

 

Και αυτές είναι οι δυο βασικές συνθήκες για να αρχίσει να θεωρείται ένα σώμα επικίνδυνο για σύγκρουση.

Ο 2009 BD81 τώρα, έχει τροχιά η οποία εκτείνεται μέχρι τον Δία και την κύρια ζώνη αστεροειδών, ανάμεσα στον Άρη και τον Δία.

Φαίνεται πως μια διέλευση από τον Δία και η βαρυτική επίδραση του αέριου γίγαντα ήταν αιτία να διαταραχθεί η τροχιά του, με αποτέλεσμα να βγεί από την κύρια ζώνη και να κατευθυνθεί προς τους εσωτερικούς πλανήτες.

 

Ελπίζω να μην φύγω πολύ off-topic... :cheesy:

Ο άνθρωπος προέρχεται από την αστερόσκονη των αστεριών και από την ανθρώπινη αστερόσκονη μπορεί να γεννηθούν νέα αστέρια....!!!!-(Μάνος Δανέζης)

:cheesy: :cheesy: :cheesy: :cheesy:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φιλοι μου,Κοσμοναυτες του Συμπαντος.

Παρακολουθω προσεκτικα την συζητηση σας και θα ηθελα να καταθεσω καποιες σκεψεις μου.

Κατ΄αρχην δεν νομιζω οτι ο ανθρωπινος πολιτισμος απειλειται απο μια πτωση μετεωριτη.Θα επελθουν αναλογα το μεγεθος και το σημειο πτωσης του τεραστιες οικολογικες και οικονομικες καταστροφες αλλα ο πολιτισμος μας και η γνωση που εχουμε κατακτησει θα επιτρεψει την αντιμετωπιση των συνεπειων της προσκρουσης αποφασιστικα.

Εξαλλου η παγκοσμιοποιηση των μεσων επιτρεπει την γρηγορη μεταφορα βοηθειας και ενα τετοιο κτυπημα θα φερει μεγαλυτερη αισθηση ενοτητας και αλληλοβοηθειας του ανθρωπινου γενους.

Δευτερον:Επειδη ολοι κατανοουμε οτι ολα ειναι θεματα πολιτικης βουλησης και αποφασης, πιστευω οτι οι νεες ηγεσιες των δυο κυριωτερων διαστημικων δυναμεων (Ρωσια-Η.Π.Α.) δηλαδη Ομπαμα-Μεντβεντεφ(Πουτιν) μετα το περας της οικονομικης κρισης θα βαλουν μπροστα προγραμμα αντιμετωπισης των μετεωριτων επειδη μπορουν να κατανοησουν το θεμα της προσκρουσης μετεωριτη στην Γη

(π.χ. ο Μπους και οι Ευαγγελιστες που τον καθοδηγησουν μπορει να το εβλεπαν σαν θεια τιμωρια γιατι οι γυναικες δεν μενουν παρθενες πριν το γαμο τους και ο ηλιθιος θα τους ακουγε) ](*,)

και σε συνεργασια με ολες τις διαστημικες δυναμεις (ESA-Κινα-Ινδια-Ιαπωνια-Καναδα-Βραζιλια κ.λ.π.)να ετοιμασουν ενα προγραμμα για την επιτυχη παρεκλιση απο την τροχια του ενος επιλεγμενου αστεροειδους για την αποκτηση της καταλληλης τεχνολογιας και εμπειρειας.

Σημειωτεον οτι σε καποια χρονια θα πρεπει να φυλαμε οχι μονο την Γη αλλα και την Σεληνη γαιτι οι βασεις μας εκει θα διατρεχουν σοβαρο κινδυνο απο μια βιαιη προσκρουση.

Αρα λοιπον ας ειμαστε αισιοδοξοι γιατι εχουμε τα μεσα πιστευω και θα ερθει και η πολιτικη αποφαση να τα δοκιμασουμε. \:D/

Εξαλλου σαν ανθρωπινο ειδος επιβιωσαμε οταν ειμαστε μονο λιγες εκατονταδες κατω στο κερας της Αφρικης πριν σκορπιστουμε σε ολο τον πλανητη. :-note

Ας αισιοδοξουμε λοιπον!!! :cheesy:

3393644527_d774136ddc_o.jpg.a4242a5a65efddfcf8a8925523d0afbb.jpg

702470-170446212.jpg.b7b050edf6f561dfb3eccbd743a0412e.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πολύ σωστή η άποψη σας κ.Δρόσε.Μόνο που θα διαφωνήσω εν μέρει μαζί σας.

Καταρχάς πιστεύω πως είναι κάπως απόλυτο να πιστεύουμε πως η Γη δεν κινδυνεύει από καποιο τέτοιο αντικείμενο.Όλα είναι θέμα πιθανότητων.Η Γη έχει τις ίδιες πιθανότητες να χτυπηθεί αλλά και τις ίδιες να μην χτυπηθεί.Καταρχάς όπως σωστά προανάφεραν οι παραπάνω ο Δίας μπορεί να προσελκύει αρκετά τέτοια αντικείμενα,όμως μπορεί και να τα εκτρέψει προς τα εμάς κατι που είναι πολύ επικίνδυνο.Επίσης μην ξεχνάμε τους αστεροειδείς της ομάδας Απόλλο που οι τροχιές τους είναι πολύ κοντινές με της Γης και μπορεί η Γη με τη βαρύτητα της να τα προσελκύσει.

Όσο για το μέγεθος της καταστροφής μπορεί να είναι από έλάχιστο ως μεγαλιώδες..

Σε περίπτωση τέτοιας καταστροφής η ανταπόκριση βοήθειας πρέπει να είναι άμεση και οργανωμένη.Αυτό ισχύει και σε περίπτωση κινδύνου.Απαιτείται συνεργασία και αλληλοβοήθεια.Προσωπικά για μένα είναι κάπως ανέφικτο να συμβεί αν αναλογιστούμε ότι και τώρα η Ρωσία θεωρεί ότι ακόμα συνεχίζεται ο αγώνας των υπερδυνάμεων για την κατάκτηση του Άρη,κάτι που η ΝΑΣΑ δεν ενστερνίζεται καθώς ήδη συνεργάζεται με Ευρώπη και Καναδά.

Πως μπορούμε να πούμε για συνεργασία αυτών των δυναμέων από την στιγμή που η Ρωσία την ανταγωνίζεται για τον Άρη?

Αν δεν υπάρξει μια τέτοια συνεργασία πως μπορούμε να ευελπίστουμε ότι μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε περίπτωση κινδύνου?

Και δεν μιλώ μόνο για την Γη αλλά ακόμα και για τις βάσεις μας στη Σελήνη στο μέλλον,όπως σωστά είπε ο κ.Δρόσος..

 

Δεν έχουμε παρα να είμαστε αισιόδοξοι!! :cheesy:

Ο άνθρωπος προέρχεται από την αστερόσκονη των αστεριών και από την ανθρώπινη αστερόσκονη μπορεί να γεννηθούν νέα αστέρια....!!!!-(Μάνος Δανέζης)

:cheesy: :cheesy: :cheesy: :cheesy:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φιλοι μου,Κοσμοναυτες του Συμπαντος.

Σημερα(13/8/2009) εγραφα στο θεμα:Διαστημικη Εξερευνηση(ΔΙΑΣΤΗΜΑ) για τους νεους κινητηρες Μαγνητοπλασματος Μεταβλητης Ειδικης Ωσης(VASIMR)-Variable Specific Impulse Magnetoplasma Rocket.Εκει λοιπον αναφεροταν οτι θα χρησίμευε ο (VASIMR)για τον εκτοπισμό αστεροειδών από την πορεία τους προτού πλησιάσουν επικίνδυνα τη Γη.

Ετσι λοιπον φαινεται οτι το θεμα απασχολει σοβαρα ολους αυτους που μπορουν υπευθυνα να διαμορφωσουν πολιτικη για την αντιμετωπιση των μετεωριτων. =D>

Επισης nansy για το θεμα της συνεργασιας Ρωσων-Αμερικανων να μην ξεχναμε την αγαστη συνεργασια τους στον Διεθνη Διαστημικο Σταθμο και το οτι απο το 2010 εως το 2015 μονο οι Ρωσοι θα εκτοξευουν πληρωματα για τον ISS και ετσι η συνεργασια τους ειναι απολυτως αναγκαια και πιστευω οτι θα επεκταθει και για την Σεληνη και για το θεμα της αντιμετωπισης των μετεωριτων. :cheesy:

Επειδη οι δυο εικονες στην προηγουμενη δημοσιευση θυμισαν Οδυσσεια 2000 ας μην ξεχναμε απο που ξεκινησαμε και που φτασαμε ως τωρα \:D/

472044210_ContentSegment_9220620W232_H250_R0_P0_S1_V1Jpg.jpg.9c0dd91cad1ea583bead30d08675143d.jpg

3394461434_92b6c16a0a_o.jpg.ade2307070392cee6c2e990dfa8f00d8.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης