Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Εδώ και καιρό σκέφτομαι να πειράξω την ταπεινή Canon 350D μου και να κάνω την γνωστή επέμβαση αλλαγής ir-block φίλτρου με το baader ώστε να μπορώ να βγάζω περισσότερα νεφελώματα. Επειδή όμως την μηχανή την χρησιμοποιώ και για καθημερινή χρήση, θέλω να ρωτήσω το εξής απλό:

Υπάρχει τρόπος με κάποια ρύθμιση χρωμάτων ή white balance ή δεν ξέρω κι εγώ τί άλλο ώστε μετά την επέμβαση να μπορούμε να τραβάμε καθημερινές φωτογραφίες και να βγαίνουν με φυσιολογικά χρώματα και όχι κόκκινες; Κάποιος που έχει πειραγμένη μηχανή έχει ψαχτεί ποτέ; [-o< [-o< [-o<

Δημοσιεύτηκε

Ο πιο απλος τροπος ειναι να ρυθμισεις το custom white balance για να φερεις τα χρωματα εκει που θες και σαν επιλογη θα εχεις το CWB και οχι στο AUTO.

Μπορεις επισης να παρεις ενα εξωτερικο ir block και να το τοποθετεις μπροστα στους φακους σου για να ειναι οπως και πριν.

Το οτι θα χρειαστεις 2" αστρονομικα φιλτρα το γνωριζεις για παραδειγμα ενα ha ειναι Must.

Δημοσιεύτηκε
Μάνο κάνεις την μετατροπή και μετά αγοράζεις και το x-nite cc1 filter και είναι μια χαρά η μηχανή.Απλά το τοποθετείς μπροστά στο φακό και κάνει την δουλειά που κάνει το φίλτρο που αφαιρούμε.Και όπως είπε και ο Άγγελος ένα 2'' Ha φίλτρο είναι must.
Δημοσιεύτηκε

Μα δεν χάνεις την καθημερινή φωτογράφιση Μάνο με την τροποποίηση.

Πέρα απο τους τρόπους που πολύ σωστά ανέφεραν ο Άγγελος και ο Ανδρέας,

εγω απλά κατεβάζω τις φωτογραφίες στο PC πάω στο photoshop και με ένα απλό Auto Levels όλα αποκτούν τα φυσικά τους χρώματα..πολύ απλά..

EQ6 Sky Scan Pro, Skywatcher dob 8, Skywatcher 70/500, Canon 400D, Webcam PHILIPS - SPC900NC
Δημοσιεύτηκε

Απ' ό,τι κατάλαβα μπορείς να την ρυθμίσεις με white balance αλλά και πάλι το αποτέλεσμα δεν είναι και τόσο καλό, μάλλον δηλαδή χρειάζεται ένα ir-block φίλτρο για να μπλοκάρει ανεπιθύμητη ακτινοβολία. Οπότε:

1) Βάζουμε εσωτερικό φίλτρο μέσα στη μηχανή. Το καλό είναι πως το βάζεις μέσα για καθημερινή φωτογράφηση και το ξεχνάς, το χρησιμοποιείς για όλους τους φακούς, ακόμη και αστροφωτογραφία για γαλαξίες, το κακό είναι πως είναι ακριβούτσικο, θέλει λιγάκι προσοχή στο βάλε-βγάλε.

2) Βάζουμε το εξωτερικό φίλτρο x-nite cc1 filter, το καλό είναι πως μπαίνει βγαίνει εύκολα, είναι φτηνό, το κακό είναι πως θέλεις ένα για κάθε διαφορετική διάμετρο φακού και επίσης δεν μπορεί να χρησιμοποιεί για αστροφωτογραφία για γαλαξίες εφόσον δεν είναι μέσα στη μηχανή.

Τα κατάλαβα καλά; Μήπως να πάρω 2η μηχανή και να πειράξω την υπάρχουσα; Υπάρχουν ρε παιδιά μεγάλες διαφορές σε νεφελώματα πριν και μετά την μετατροπή; Και κάτι άλλο: είναι εύκολη η μετατροπή ή θα την χαλάσουμε εντελώς;

Δημοσιεύτηκε

Αν αλλάξεις το εσωτερικό φίλτρο δεν το πειράζεις ξανά.

Το εξωτερικό το βάζεις για να βγάζεις φυσιολογικές φωτογραφίες (χωρίς κοκκινίλες).

Εγώ αυτό κατάλαβα.

Μέλος Συλλόγων:

Ελληνικής Αστρονομικης Ενωσης

Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας.

Όμιλος Γερόντων Αστροπαρατηριτών.

Ε.Λ.Φ.Ε.ΑΣ

http://users.otenet.gr/~babgia/

Δημοσιεύτηκε

Μάνο υπάρχουν μεγάλες διαφορές. Δες σε αυτό το thread που είχα ανοίξει παλαιότερα: http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=5549&highlight=%EC%E5%F4%E1%F4%F1%EF%F0%DE+canon+300d

Η επέμβαση είναι δύσκολη και αν δεν ασχολείσαι με ηλεκτρονικά μη βάλεις χέρι.. Αν τελικά αποφασίσεις να προχωρήσεις και δεν έχεις κάποιον να το αναλάβει στείλε μου ένα πμ να σου δώσω το τηλέφωνο του δικού μου τεχνικού. Έχω δώσει τα στοιχεία του και στο Πλανητάριο της Αθήνας, ωπότε αν προμηθευτείς το φιλτράκι από αυτούς ούτως ή άλλως εκεί θα σε στείλουν - 'εχει "σφάξει" ως τώρα αρκετές κάμερες :mrgreen: :lol:

Δημοσιεύτηκε
Το φίλτρο της astronomik είναι κομματάκι ακριβό Μάνο όντως.Όσο για το x-nite έχει αυτό το μειονέκτημα που ανέφερες.Τέλος υπάρχει και η λύση αγοράς άλλης μηχανής και μετατρέπεις αυτή που έχεις έτσι το σκέφτηκα και εγώ γιατί την χρησιμοποιούσα και για καθημερινή φωτογράφηση.Η διαφορά πάντως μετά την τροποποίηση είναι μεγάλη φίλε και το διαπίστωσα όταν τράβηξα μια δοκιμαστική το lagoon στα 60sec και είδα ότι όταν το είχα φωτογραφίσει πριν την αλλαγή δεν είχα ούτε το 50% αποτυπώσει.Όσο γα την τροποποίηση εγώ την 400αρα την εγχείρησα μόνος μου αλλά πίστεψε με είναι δύσκολο αν δεν πιάνουνε τα χέρια σου.
Δημοσιεύτηκε
Μήπως να πάρω 2η μηχανή και να πειράξω την υπάρχουσα; Υπάρχουν ρε παιδιά μεγάλες διαφορές σε νεφελώματα πριν και μετά την μετατροπή; Και κάτι άλλο: είναι εύκολη η μετατροπή ή θα την χαλάσουμε εντελώς;

Μάνο γιατί θες να πάρεις το x-nite? Και γιατί να πάρεις 2η μηχανή?

Όπως σου εξήγησα μέσα απο το Photoshop διορθώνονται τα χρώματα πανεύκολα. Αν τώρα θες ντε και καλά να πάρεις το x-nite ή μια 2η μηχανή για καθημερινή φωτογράφηση τότε πάω πάσο. Το μόνο σίγουρο είναι οτι θα δεις τεράστια διαφορά με την τροποποίηση..

EQ6 Sky Scan Pro, Skywatcher dob 8, Skywatcher 70/500, Canon 400D, Webcam PHILIPS - SPC900NC
Δημοσιεύτηκε

Χωρίς φίλτρο μπορεί peakάρει το χρώμα στα κόκκινα και δεν θα έρθει ποτέ σωστά ούτε με levels, παρά μόνο στο περίπου.

Βέβαια το extra φίλτρο θα έχει ανάλογη επίδραση μείωσης της οπτικής ποιότητας, αλλά....

Η καλύτερη λύση φωτογραφικά είναι δεύτερη μηχανή, αν φυσικά το σηκώνει η τσέπη σου...

Βέβαια μπορείς να πάρεις και μια μεταχειρισμένη 300D με καμιά 100 ευρό και να πειράξεις εκείνη...

Δημοσιεύτηκε

Προέκυψαν νέες ερωτήσεις:

1) Αν βγάλω το ir-block φίλτρο και δεν βάλω τίποτ' άλλο, θα έχω πρόβλημα; Απλά για να μην έχω extra αντανακλάσεις και να μην χάνω φως.

2) Όταν είπατε πως θα χρειαστώ φίλτρο Ha κτλ, αυτό δεν το κατάλαβα, αν δεν χρησιμοποιήσω καθόλου φίλτρο τί έγινε; Θα τραβάω όπως τραβάω τώρα απλώς η μηχανή θα είναι πιο ευαίσθητη σε κάποια μήκη κύματος, σωστός;

3) Διαφορές που είπα Ουρανία πως ήθελα να δω modded vs unmodded εννοούσα σε αστρονομικούς στόχους για να δω πόση διαφορά εν τέλη έχει.

4) Η καλύτερη μάλλον λύση μου φαίνεται να πάρω μια μεταχειρισμένη 300d, η καλύτερη τιμή που βρήκα στο ebay είναι 190€, αξίζει λέτε το σώμα μόνο; Η 300d επειδή έχει άλλο αισθητήρα, θα έχω και διαφορετικό πεδίο;

Δημοσιεύτηκε

Αχα. Λοιπόν επειδή με ενδιαφέρει λιγάκι το κοίταξα. Εδώ αυτό που ζητάς: http://mikesastro.com/analysis/IRmod/

και εδώ μια σύγκριση λίγο πιο χοντρικά: http://www.cloudynights.com/ubbthreads/showflat.php/Cat/0/Number/2745466/Main/2620648 στο δεύτερο απτό τέλος post .

Επίσης

The options are as follows:

Option 1 - IR Filter Removal

This option is for those who will use their camera for astronomical use only with a telescope. It will provide the most hydrogen-alpha sensitivity. However, in telescopes with refractive optical systems (including SCT's), an external longwave IR block filter must be inserted in the imaging chain such as a Baader UV/IR Block. The camera's autofocus and optical viewfinder will be out of calibration. However, for software focusing tools, this is of no concern. Normal camera lenses will not be able to come to focus at infinity and therefore cannot be used for astrophotography.

Option 2 - IR Filter Replacement with Clear Glass

This option is for those who will use their camera for astronomical use with a telescope or normal lenses (with an external UV/IR block filter). It can also be used for monochrome IR daylight photography. The autofocus and optical viewfinder remain calibrated. For normal daylight use with camera lenses, an external IR blocking and color correcting filter must be used such as the X-Nite CC1 filter from MaxMax. In refractive optical systems, an external longwave IR block filter must be inserted in the imaging chain such as a Baader UV/IR Block. When using normal camera lenses for astronomical work, an external UV/IR blocking filter must be added to the lens.

Option 3 - IR Filter Replacement with Baader UV/IR block filter

For astronomical use, this is the most versatile modification. The camera can be used for astrophotography with a telescope or normal lenses. An external IR block filter is NOT required for refractive optical systems. The autofocus and optical viewfinder remain calibrated. The camera can be used for daylight photography in the manual and program modes with a stored custom white balance. However, the supply at this time of these special filters is limited...contact me via email before shipping your camera to check for availability.

από το astromart

Οπότε μάλλον θα χρειαστείς και ένα κομμάτι γυαλί να αντικαταστήσεις το φίλτρο που θα αφαιρέσεις.

Δημοσιεύτηκε
Οπότε κοπέλια αυτό δεν είναι το ζητούμενο φιλτράκι;

Μιλήστε τώρα αλλιώς να σωπάσετε για πάντα.

Ναι αυτό είναι Μάνο.Παρ'το και μην μας ζαλίζεις τον έρωτα!!!

:D :D :D :D Άντε να δούμε και καμιά τροποποιημένη φωτογραφία σου. :D :D :D

Δημοσιεύτηκε

Χρειάζεται προσοχή και προγραμματισμός από πριν. Εγώ προτείνω να κάνουμε μια δοκιμή να δούμε αν τα σχέδια που υπάρχουν είναι σωστά και μετά προχωράς με την αγορά του φίλτρου. Μπορεί το μοντέλο της μηχανής να είναι το ίδιο αλλά μερικές φορές υπάρχουν μικρές διαφοροποιήσεις. Γι' αυτό προτείνω να κάνουμε μια πρόβα να δούμε πώς πάει.

Μην κάνουμε βιαστικές κινήσεις.

Δημοσιεύτηκε

Καλά έκανες και το παρήγγειλες Μάνο. Και όπως σου είπα με ενα Auto Level και ένα Auto Color στο Photoshop μια χαρά ημερήσιες φωτογραφίες βγάζει.

Εγώ τουλάχιστον δεν βλέπω καμμία διαφορά στη χρωματική απόκλιση.

Θα το δεις και μόνος σου. Όσο για την τοποθέτηση θα σου πρότεινα να μην την κάνεις μόνος σου γιατί ειναι κομματάκι μπελάς. Αν και στην 350 που έχεις είναι σχετικά πιο εύκολη λόγω έλλειψης του αυτόματου συστήματος καθαρισμού που υπάρχει στα μεγαλύτερα μοντέλα. Όπως και να έχει μετά την τροποποίηση η διαφορά είναι πολύ μεγάλη για τη δουλειά που τη θέλεις. Καλορίζικο το φιλτράκι.. :D :D

ΥΓ.

Μου άρεσε το σλόγκαν σου.

Μιλήστε τώρα αλλιώς να σωπάσετε για πάντα. :mrgreen:

Δημοσιεύτηκε

Διαβάζοντας για πειραγμένη Canon θυμήθικα αυτό.

Ρίξτε μια ματιά. Εν συντομία, πρόκειται για ένα mod που βάζοντάς το στην κάρτα της μηχανής, μεταξύ πολών άλλων, δίνει τη δυνατότητα στις φτηνές Canon (Powershot, Ixus) να τραβάνε raw.

Δημοσιεύτηκε

Το φίλτρο μου ήρθε χθες, ο ασθενής μπήκε στο χειρουργείο το οποίο κράτησε 2 ώρες και 40 λεπτά περίπου και όπως φαίνεται επιβίωσε. Τώρα όμως βλέπω σκουπιδάκια όταν βγάζω φωτογραφίες τα οποία φαίνονται πιο έντονα στα μικρά διαφράγματα, φαίνονται όμως και στα μεγάλα. Προσπάθησα να καθαρίσω τον αισθητήρα αλλά δεν έφυγαν. Υπάρχει περίπτωση να έμειναν σε σημείο που να μην μπορούν να καθαριστούν απ' έξω και να πρέπει να ξαναεγχειρήσουμε τον ασθενή;

](*,) ](*,) ](*,) ](*,) ](*,) ](*,) ](*,) ](*,)

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης