Jump to content

Roben

Μέλη
  • Αναρτήσεις

    18
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Όλα αναρτήθηκαν από Roben

  1. Roben

    το ειδαμε και αυτο!!!!!

    Αυτό που είναι προφανές είναι ότι το εξάρτημα έχει σκάσει. Αυτό σημαίνει ότι έγινε 1)βραχυκύκλωμα στην έξοδο ή 2)μεγάλη τάση στην είσοδο ή 3)ανάστροφη τάση στην είσοδο. Αν αντικαταστάθηκε απλά ο σταθεροποιητής και το πρόβλημα που προκάλεσε τη ζημιά παραμένει, θα παρουσιάσει πάλι το ίδιο πρόβλημα πολύ σύντομα....
  2. Τι έπαθα ο Χριστιανός…. Και ενώ ήμουν ήρεμος ήρεμος και έκανα τη δουλειά μου είπα να ξεκουραστώ λίγο και να ρίξω μια ματιά στο Astrovox, όπως αρκετά τακτικά κάνω. Ανάμεσα στις αναζητήσεις μου ανοίγω και το συγκεκριμένο post για πρώτη φορά -αν και από ότι είδα μετά, έχει ξεκινήσει εδώ και ένα μήνα περίπου- και αρχίζω να το διαβάζω από το τέλος και κάπου παίρνει το μάτι μου Χαλκίδα και το ενδιαφέρον μου αναθερμάνθηκε, γιατί ήμουν έτοιμος να το παρατήσω – όπου έχω διαβάσει για Πανελλήνια συγκέντρωση φαντάζομαι Πάρνωνα (όσοι τον προτείνουν κάτι θα ξέρουν)- και διαβάζω και διαβάζω και αρχίζω και τα παίρνω, γιατί διαβάζω πράγματα που δεν πάνε σε δρόμο, για τη Χαλκίδα και για τους πρωτόγονους Χαλκιδαίους και σκέφτομαι να απαντήσω? Άσε καλύτερα σκέφτομαι σιγά τώρα. Σηκώνομαι, πιάνω πάλι τη δουλειά μου, αλλά τρώγομαι… Ξανά στον υπολογιστή…. Πόσοι είναι οι Χαλκιδαίοι στο Forum σκέφτομαι… και αρχίζω το ψάξιμο. Εύκολο τέσσερις πέντε βρίσκω, ο ένας ενεργός –ένα πιτσιρικάς 16ρης και οι υπόλοιποι άνοιξαν τον λογαριασμό και δεν ξαναμπήκαν –μάλλον περαστικοί ήταν-ξανασκέφτηκα. Άρα σε μένα αναφέρεται αφού δεν υπάρχει άλλος… Και για να μην το κάνω σαν κι αυτούς που τους φτύνουν και νομίζουν ότι βρέχει, αποφάσισα να απαντήσω στας θαυμασίας και επαναλαμβανομένας των επιστολών σας. Μπράβο!!!! Εύγε!!!! Ευγενέστατος!!!! Είδες πουθενά ανακοίνωση Χαλκιδαικού συλλόγου εδώ μέσα? Σε κάλεσα εγώ και δεν το ξέρω? Θα μου πείς γιατί εξαγριώνεσαι? Γιατί δεν υπάρχει άλλος από Χαλκίδα εδώ μέσα. Είπε κάποιος να κάνει μια συνάντηση να μαζευτούν 10-20 άνθρωποι να κάνουν την πλάκα τους και διαβάζω για προσκλήσεις για γκρέιντερ, για Νομαρχίες για Δήμους, για πυροσβεστικές για εισιτήρια. Έχουμε τρελαθεί τελείως? Ένα ξεροβούνι είναι, πάει όποιος θέλει, βλέπει ότι θέλει και φεύγει όποτε θέλει. Θες να πάρεις κάποιες πληροφορίες, κάνε μια ερώτηση με ευγένεια και δεν νομίζω να μην πάρεις απαντήσεις. Εν πάση περιπτώσει εγώ με το συγκεκριμένο σύλλογο δεν έχω καμία απολύτως σχέση ούτε επαφή και φαντάζομαι ότι αν επικοινωνούσες μαζί τους θα είχες λύσει τις απορίες σου. Σταμάτα να είσαι προσβλητικός γενικότερα. Ζητώ συγγνώμη από του υπολοίπους για το ύφος μου αλλά δεν το άντεξα... Και πάλι συγνώμη.
  3. Roben

    Παρατηρηση Πλουτωνα

    Φίλε Δημήτρη η διαδικασία είναι πολύ απλή και εύκολη. Μέσα από το Cartes du Ciel που διαθέτεις, κάνε επιλογή του Πλούτωνα και δες τα άστρα με τα οποία γειτονεύει. Δώσε μέσα από το πρόγραμμα και κίνηση ώστε να έχεις εικόνα του τι περιμένεις να δεις. (Θα σου πρότεινα να χρησιμοποιήσεις βήμα 1 ώρα για την παρακολούθηση της κίνησης. Κάνε και μία εκτύπωση για κάθε νύχτα παρατήρησης και καλό ψάξιμο. Τα γειτονικά άστρα αν και 9 έως 10 mag θα σε βοηθήσουν σίγουρα αν και θα μπορούσες να κατεβάσεις και άλλους χάρτες με μεγαλύτερα mag.(Δεν το θεωρώ απαραίτητο) Πάντως χωρίς να θέλω να σε απογοητεύσω θεωρώ απίθανο σε ουρανό με φωτορύπανση έστω και μικρή να πετύχεις το στόχο. Προσπάθησα πέρσι το καλοκαίρι και δυστυχώς δεν είχα αποτέλεσμα. Ευχαριστήθηκα όμως “μικροπαρατήρηση” όπως τη βάφτισα ψάχνοντας “ψήλους στ΄ άχυρα”. Καλό κυνήγι.
  4. Roben

    m61 (sakis)

    Παρατηρώντας την καταπληκτική φωτογραφία του Σάκη και προσπαθώντας να δω τον αστεροειδή με mag 16 καλύτερα, παρατήρησα και άλλα αντικείμενα με ίδια διεύθυνση και μήκος λόγο του χρόνου έκθεσης, αλλά ελαφρώς αμυδρότερα. Με προβλημάτισε το γεγονός ότι δεν έγινε καμιά αναφορά σ’ αυτά, αλλά ήθελα να τα υποδείξω – βάζοντας μερικά σε κύκλους - σε εμπειρότερους του είδους, για να λυθεί και η απορία μου.
  5. Η διαφήμιση προϊόντων ή υπηρεσιών μέσα στο site δεν νομίζω να αποτελεί πρόβλημα. Ίσα ίσα που μάλλον για ενημέρωσή μας πρόκειται, την οποία μόνιμα αναζητούμε. Πρόβλημα θα ήταν αν υπήρχε αποκλεισμός κάποιων εταιριών απ΄ τη συγκεκριμένη διαδικασία. Μάλιστα πιστεύω πως αν οι διαχειριστές του site δημιουργούσαν μια νέα κατηγορία με τίτλο ¨Δημοσιεύσεις εταιριών¨ π.χ. ή ¨Διαφημιστικές καταχωρήσεις¨ ή κάπως έτσι θα έλυναν και το πρόβλημα των χρονοβόρων αναζητήσεων. Όσο για τα προϊόντα που διαφημίζονται κατά καιρούς πιστεύω ότι ο κάθε ένας -έμπορος ή κατασκευαστής- έχει δικαίωμα να παράγει και να πουλά ότι θέλει (εννοήται μέσα στους κανόνες του εμπορίου τους οποίους δεν χρειάζεται να αναλύσουμε εδώ). Ο πιθανός αγοραστής, λογικά έχει τη δυνατότητα να επιλέξει και να αγοράσει όποιο προϊόν του αρέσει. Έχει επίσης κάθε δικαίωμα να σχολιάσει το προϊόν θετικά ή αρνητικά ανάλογα με τις προσδοκίες του εφόσον όμως το έχει αγοράσει. Για το αν η γνώμη του ληφθεί σοβαρά υπ’ όψη, έχει να κάνει με την παρουσία του στο χώρο που κινείται γενικότερα. Σε κάθε άλλη περίπτωση κατά τη γνώμη μου, δεν έχει κανένα δικαίωμα να δυσφημεί ένα προϊόν, όποια και αν είναι η γνώμη του γι ‘αυτό, όταν απλά και μόνο το έχει δει σε κάποια διαφημιστική καταχώρηση.
  6. Φίλε Πρόδρομε δύσκολο αυτό που ζητάς. Για να σου προτείνει κάποιος ένα συγκεκριμένο εργαλείο πρέπει να το έχει συγκρίνει με κάποιο άλλο, κάτω από τις ίδιες συνθήκες, να τα έχει δίπλα δίπλα δηλαδή, οπότε να δει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Το να σου πω ότι έχω το τάδε τηλεσκόπιο και είναι έτσι ή αλλιώς είναι κάτι πολύ σχετικό και ουσιαστικά δεν βγαίνει και κάποιο συμπέρασμα. Πάντως σαν ιδέα θα ήταν πολύ καλή να παρατεθούν κάποια στιγμή στο astrovox συγκριτικές δοκιμές τηλεσκοπίων ή και των αξεσουάρ τους όπως φακών, στηρίξεων κλπ , από συναδέλφους που παίρνουν μέρος σε astropartys και έχουν τα εργαλεία τους στις ίδιες συνθήκες και με τους ίδιους στόχους στον ουρανό.
  7. Το ερώτημα αγαπητέ συνάδελφε δεν έχει συγκεκριμένη απάντηση, ή μάλλον καμία απάντηση συνήθως δεν είναι ικανοποιητική. Όπως λέει και ο φίλος μου ο Βασίλης, "όλα είναι θέμα budget". Εφόσον αυτό είναι εξασφαλισμένο έχεις και 4-5 τηλεσκόπια για να κάνεις τη δουλειά σου ευχάριστα (δεν προχωρώ σε ανάλυση γιατί θα είναι μάλλον βαρετή μιας και τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται). Στην περίπτωση " low budget " παίρνεις για αρχή τη μεγαλύτερη διάμετρο που μπορείς να σηκώσεις και να κουβαλήσεις, την καλύτερη ποιότητα οπτικών που μπορείς να πληρώσεις και αργότερα και μια στήριξη για να ευχαριστηθείς παρατήρηση με την ησυχία σου, γιατί κακά τα ψέματα άλλο πράγμα να είσαι μόνιμα on target και άλλο "katse tourko na gemiso"....
  8. Φίλε The Guardian έχω μια KDL-32U2000. Στην αρχή λίγο χάνεσαι μέχρι να συνηθίσεις, αλλά μετά δεν μπορείς να γυρίσεις σε μικρό monitor. Δεν μπορώ να σου περιγράψω την αίσθηση.
  9. Γεια σου Μιχάλη. Αν δεν εχεις παγώσει και συνεχίζεις κοίτα στο στόμα του Λέοντα και θα βρείς τον Κρόνο σου. Όσο για το κρύο, αν είσαι έξω από το σπίτι σου και όχι κάπου μακριά για καθαρότερους ουρανούς θα σου πρότεινα να μην κάθεσε για μεγάλα χρονικά διαστήματα έξω (το τηλεσκόπιο δεν έχει ανάγκη), γιατί η ψύξη έρχεται εύκολα.
  10. Γεια σας και πάλι. Ήταν αρκετές οι ώρες που πέρασα συνεχίζοντας την παρατήρηση και των δύο πλανητών. (Τον Ποσειδώνα σταμάτησα να τον ψάχνω μιας και η παρατήρησή του απαιτεί πολύ σκοτεινό ουρανό και δεν τον διαθέτουμε…). Η κίνησή τους και η αναμενόμενη θέση τους πάντα δεδομένη αλλά με διαφορετικές συνθήκες ατμόσφαιρας και φωτορύπανσης κάθε φορά. Η αρχική μου δημοσίευση για την παρατήρησή τους ισχύει ως έχει. Για παρατήρηση δορυφόρων τους ούτε λόγος. Εννοείται ότι υπό καλύτερες συνθήκες “seeing”, είναι πολύ πιθανό να φαίνονταν κάποιοι. Δεν νομίζω όμως ότι η φωτορύπανση ή η ατμόσφαιρα γενικότερα θα μπορούσε να επηρεάζει το μέγεθος των πλανητών. Θεωρώ ότι το μόνο που θα μπορούσε να επηρεάσει κάτι τέτοιο ίσως ίσως είναι η θέση τους στον ουρανό, μιας και τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες και οι δυο πλανήτες –ειδικά ο Ουρανός- βρίσκονται αρκετά ανατολικά. Ίσως αν περίμενα μερικές εβδομάδες ακόμα … Για του λόγου το αληθές, ο Ουρανός δίπλα στο άστρο 81, όπως τα βλέπω Χ500 και η σύγκριση των μεγεθών γίνεται άνετα...
  11. Μετά από ατέλειωτες συννεφιασμένες νύχτες χθες, αν και το φεγγάρι έκανε τη ζημιά του κατάφερα όχι με μεγάλη δυσκολία να εντοπίσω και να παρατηρήσω με 10” τον Ποσειδώνα και τον Ουρανό. Ο Ποσειδώνας φαίνεται σαν άστρο ακόμα και στην μεγαλύτερη μεγέθυνση που διαθέτω Χ500, ενώ ο Ουρανός στην ίδια μεγέθυνση ίσα-ίσα που αρχίζει να δείχνει δίσκος, με μια απόχρωση που θυμίζει την σελήνη. Σε μικρότερη μεγέθυνση και οι δύο πλανήτες αν τους παρατηρήσει κανείς καλά και ξέρει τι κοιτάζει, θα προσέξει ότι δεν λαμπιρίζουν όπως τα αστέρια, αλλά το φως που ανακλούν είναι σταθερό. Η επίδραση του seeing μετατοπίζει ελάχιστα τους φωτεινούς δίσκους περιμετρικά από το κέντρο τους, δίνοντας την ίδια ακριβώς αίσθηση που θα είχε κάποιος αν κοιτούσε ένα αντικείμενο μέσα σε νερό που μέσα του προσωρινά είχε διαλυθεί λάδι. Ήταν η πρώτη προσπάθεια για τον εντοπισμό τους και ευτυχώς στέφθηκε από επιτυχία. Είχαν προηγηθεί τουλάχιστον δέκα προσπάθειες – βραδιές για τον εντοπισμό του Πλούτωνα, αλλά εις μάτην. Βέβαια η καθαρότητα της ατμόσφαιρας και η φωτορύπανση στο σημείο εντοπισμού του πλανήτη ήταν τέτοια που πολύ φοβάμαι ότι κανένα αντικείμενο μεγέθους περισσότερο από 10 δεν θα μπορούσε να διακριθεί. Μάλιστα εντόπισα στην περιοχή ένα αμυδρότατο διπλό που δεν αναφέρεται στο Cartes du Ciel ως διπλός και είχα κολλήσει μ’ αυτόν νομίζοντας ότι έβλεπα τον Πλούτωνα και τον Χάροντα πράγμα που αποδείχθηκε εσφαλμένο μιας και ο διπλός παρέμεινε αμετακίνητος όσες φορές και αν παρατήρησα τη θέση του. Απ’ ότι φαίνεται είναι μάλλον απίθανο να πέσει το κατώφλι της φωτο – ατμοσφαιρικής ρύπανσης κάτω από 13 ώστε να σκοτεινιάσει το background τόσο. Θα ήθελα να ήξερα αν κάποιος φίλος απ’ το Astrovox έχει χρησιμοποιήσει κάποιο φίλτρο ή όντας σε καλύτερη περιοχή από τη δική μου έχει παρατηρήσει τον Πλούτωνα. Φιλικά roben
  12. Φίλε takman γεια σου. Έχω ένα GSO 10" f/5 dob και μπορώ να σου πω μερικά πράγματα μόνο για αυτό. Ξεκινώντας ανάποδα και συγκεκριμένα από το βάρος του πρέπει να σου πω ότι είναι αρκετό. Μάλιστα λόγω των ελατηρίων που διαθέτει (για τη dob βάση του) το μεταφέρω ολόκληρο (μαζί με τη βάση). Είναι πιο βαρετό να βάζεις και να βγάζεις τα ελατήρια κάθε φορά. Λάβε υπ' όψιν σου ότι παρατηρώ απο τον κήπο του σπιτιού μου, εκτός πόλης μακριά από φωτορύπανση και έτσι δεν περνά καν η σκέψη για μεταφορά μακριά απο τη βάση μου. Ακόμα και η μεταφορά (μ' αυτό τον τρόπο) για περίπου 15 μέτρα με τρία σκαλιά γίνεται σχετικά επίπονα. Στο κουτί της συσκευασίας μόνο του σωλήνα αναφέρει βάρος ΝΕΤ 22Κgr. Ο όγκος του, εντυπωσιακός μεν για φίλους και γνωστούς, αλλά ενοχλητικός για τη σύζυγο. (Τι μου την έφερες αυτή την γκουμούτσα!!!!!) Για το πρωτεύον του πρέπει να σου πω ότι είμαι πολύ ευχαριστημένος. Το πρώτο πράγμα που έκανα όταν το πήρα, το έβαλα δίπλα σε ένα 8" καταδιοπτρικό γνωστής εταιρίας, ενός φίλου που ασχολείται χρόνια πριν από εμένα με το hobby και τα πήγε θαυμάσια. Μάλιστα ο φίλος άρχισε να το σκέφτεται λίγο γιατί τον εντυπωσίασε η σχέση απόδοσης-κόστους. Ήταν και λίγο πιο φωτεινό λόγω ιντσών και καταλαβαίνεις. Εγώ πάλι ζήλεψα τον μικρό όγκο του καταδιοπτρικού αλλά .... Το προσοφθάλμιο που το συνοδεύει, ένα 32mm GSO δεν λέει και πολλά, μιας και περιμετρικά ο αστιγματισμός του είναι περισσότερος από τον δικό μου. Αλλά ούτος ή άλλως δεν θα μείνεις σ΄ αυτό, οπότε μικρό το κακό. Για την ευθυγράμμισή του ούτε να το σκέφτεσαι είναι πανεύκολη. Αν έχει γίνει η βασική, μικροαποκλίσεις διορθώνονται σε δύο λεπτά. Αυτά τα ολίγα. Σου εύχομαι καλή επιλογή και καλή συνέχεια.
  13. http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=3135
  14. Roben

    Στήριξη για τα κιάλια του LIDL

    Μιας και τα κιάλια δεν έχουν steady shot νομίζω ότι ήταν απαραίτητη η κατασκευή μιας στήριξης. Δεν ξέρω αν αξίζει τον κόπο (τρεις ώρες μου πήρε και 25€ τα υλικά) αλλά τουλάχιστον βλέπεις άνετα.
  15. Roben

    Messier N-203

    Γεια σας και πάλι. Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας. Όλες αυτές οι σκέψεις είναι απόλυτα λογικές. Γι' αυτό έθεσα και το ερώτημα, ώστε αν κάποιος από τα μέλη του Forum το διαθέτει ή το διέθετε παλαιότερα έχοντας αποκτήσει επαφή με το συγκεκριμένο μοντέλο να μας έδινε τα σχόλιά και τις παρατηρήσεις του. Απ' ότι φαίνεται θα χρειαστεί να επανέλθω με κάποιο νέο μοντέλο (πιθανή μελλοντική μου αγορά), γιατί δεν έχω σκοπό να προχωρήσω σε αγορά αν προηγουμένως δεν ακούσω γνώμες από κατόχους κάποιου τηλεσκοπίου. Ευχαριστώ Roben
  16. Roben

    Messier N-203

    Γεια και χαρά σε όλους. Θα ήθελα τη γνώμη σας (όσων τουλάχιστον το έχουν δουλέψει) για το Messier Ν-203. Ευχαριστώ Roben
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης