-
Αναρτήσεις
975 -
Εντάχθηκε
-
Τελευταία επίσκεψη
-
Ημέρες που κέρδισε
3
Τύπος περιεχομένου
Forum
Λήψεις
Ιστολόγια
Αστροημερολόγιο
Άρθρα
Αστροφωτογραφίες
Store
Αγγελίες
Όλα αναρτήθηκαν από Μιχάλης
-
προφανως.Και εγω που πηρα την σφηνα της skywatcher απογοητευτικα απο την ποιότητα της.Ο σφυκτήρας με ελάχιστο ζόρισμα ξεχαρβαλώθηκε.
-
τα single shots ηταν 20s.Χθες τραβηξα πανω απο 4.5 ωρες με 30s σε single shots,υπολογιζω οτι ειχα περιπου 20%rejection rate.Παιζει ρολο και η θεση του στοχου.Mosaic mode ισως δοκιμασω ξανα πριν ανεβω αθηνα ωστε να εχω πιο ολοκληρωμενη αποψη.Παντως τεραστια αναβαθμιση το eq mode,επιτελους να μπορω να πιανω μεγαλους χρονους εκθεσης με λιγοτερο θορυβο.
-
η βιδα του τριποδου πανω στην οποια βιδωνει το τηλεσκοπιο εχει μαλλον κολα σπειρωματων και δεν ξεβιδωνει με τιποτα ή χρειαζεται πολυ ροπη με κινδυνο να κανεις ζημια στο τριποδο,οποτε την αφησα ως εχει. Στο θεμα της στηριξης ,Για μενα δουλεψε πολυ καλα η λυση με το επιπλεον βαρος να κρεμεται ,οπως φαινεται στην εικονα.Το τριποδο ειναι πολυ σταθερο και δεν εμπνέει ανησυχια. Στο κομματι του eq mode δοκίμασα mosaic mode με 20s exposure,μπορω να πω οτι ειχα μεγαλο rejection rate,μετα απο 2,5 ωρες ειχα μονο 70 λεπτα συνολική εκθεση.Ισως να φταιει ο στοχος που ειχα,δεν ξερω.Στα single shots υπαρχει μεγαλη διαφορα ομως.Ελει μιλαμε για σχεδον μηδενικο rejection rate. Για να απαντησω στον εαυτο μου σχετικα με τα hot pixels,μετα την χθεσινη βραδια δεν τα παρατηρησα εκ νεου ,θα δειξει πως θα παει. Τελος,επειδη βρισκομαι σε σκοτεινο ουρανο,μπορω να πω οτι αυτος ειναι το μεγαλυτερο μυστικο για ομορφες φωτογραφιες και για να ευχαριστηθουμε την αστρονομια.Πεντακάθαρες εικονες χωρις process,οι ζωνες με τα stray lights εχουν εξαφανιστει και γενικα το επιπεδο λεπτομερειας που αποτυπωνεται στις φωτογραφιες ειναι χαοτικο σε σχεση με την αθηνα.
-
Δοκίμασα μετά από κάνα μήνα από την τελευταία φορά χρήσης του Seestar να τραβήξω με eq mode ,και έχω πρόβλημα με hot pixel.Πριν δεν υπήρχαν,δεν μπορώ να καταλάβω την αιτία εμφάνισης τους.Ωστωσο υπάρχουν,απ όσο διαβάζω στο post processing μπορούν να φύγουν αλλά είναι ενοχλητικά.Εχει αντιμετωπίσει κάποιος κ κάτι παρόμοιο;Φωτό από τα hot pixel που λόγω dithering έχουν κάποια διασπορά με πράσινο.
-
Μια και η αγορά νεου τριποδου μου φαινεται ακριβη λύση για ένα τετοιου low badget τηλεσκοπιο,αποφασισα να δοκιμασω την πιο απλη λυση που εχουν εφαρμοσει πολλοί άλλοι,και ετσι απλά ανοίγοντας δυο τρύπες Φ10 σε ένα απλό λαμάκι ,έφτιαξα το παρακάτω εντελώς δοκιμαστικά.Ειναι πολύ πιο σταθερο απο το να χρησιμοποιηθεί μόνο η βαση με τη σφήνα.Δεν έκανα κανένα μέτρημα και όλα ειναι με το μάτι.Το λαμάκι ηταν μολις 2.5mm και ειχε ταλάντωση αλλά με μια 5αρα λαμα δεν θα καταλαβαίνει τίποτα.Εμένα δεν μου εμπνέει ανησυχία και πιστευω οτι πέτυχα αρκετά καλα το κέντρο βάρους να βρίσκεται ανάμεσα στα ποδαρικά, Πέραν της λάμας, μια βίδας 3/8" & 2 παξιμαδιών & wedge χρησιμοποίησα και το 360 panoramic rotating base της Neewer που με βοηθάει να στρέφω το wedge γιατί όταν σφίγγω τις βίδες δεν ειναι ευκολο να ειναι τηλεσκόπιο & λάμα 100% στην ίδια ευθεία. Αυτό που με παραξένεψε ειναι οτι δεν μπόρεσα να ξεβιδώσω το άλεν 3/8" της βάση ώστε να το αντικαταστήσω με βίδα πιο μεγάλου μήκους (το εργοστασιακό ειναι κοντό και δεν επαρκεί το μήκος του να βιδώσει σωστά το παξιμάδι) παρόλο που είχα imperial allen.Έχει δοκιμάσει κανεις να το ξεβιδώσει;
-
τα διαγραφεις,ειναι αχρηστα.Μόνο το jpeg που εχει κανει stacked ολα τα frames κραταω για να μπορω να κάνω preview περιπου τι εχω φωτογραφισει χωρις να χρειαστεί να ανοίξω τα fits,κρατάω.
-
απο τριποδο χρησιμοποιησες το stock ή κάποιο άλλο;Δοκίμασα με το stock & σφήνα και μου φάνηκε πολύ επίφοβο (με πλήρες άνοιγμα ποδιών)
-
Απλά γυρίζετε το κινητό/tablet στα πλάγια.Τουλάχιστον αυτό δουλέυει στο ipad.
-
ναι υπαρχει η δυνατοτητα αυτη.Στο ipad που στριμαρω εχει landscape mode,οποτ εαν κανεις mirroring θα εμφανιζεται με τον ιδιο προσανατολισμό.
-
δεν ειπε κανεις οτι μπορεις με 500 ευρω να κανεις αστροφωτογραφιση.Αν δεις φωτογραφιες με 2-3 φορές αυτο το μπατζετ θα καταλαβεις την διαφορα.Αυτος ειναι ο λογος που πουλαει το seestar ομως,για οσους δεν θελουν να διαθεσουν αυτα τα χρηματα για αστροφωτογραφιση.Ο χρονος επεξεργασιας πάνω κάτω ειναι ο ίδιος ανεξάρτητα με τον εξοπλισμό,αν θελεις να εχεις ενα ποιοτικό αποτέλεσμα.Αν εσενα σε ικανοποιεί αυτο που τραβας αυτό φτάνει!Εγω καταθετω την αποψη μου ,λεγοντας οτι για το χρονο που σπαταλώ το αποτέλεσμα δεν με ικανοποιεί πλέον.Ελπιζω με το eq mode να εχω λιγότερο rejection rate στα frames και να παίρνω πιο μεγάλες εκθέσεις.Η φωτορύπανση της αθήνας πραγματικά δεν παλεύεται.
-
το seestar πουλάει λόγω τιμής όχι λόγω specs!Εχω βαρεθεί να βλέπω (και να τραβάω) πολύ μέτριες ποιοτικά εικόνες.Αν αναβαθμιστεί σε επίπεδο αισθητήρα κτλ θα κοστίζει πολυ περισσότερο (πιστεύω) πραγμα που θα το κάνει μή ανταγωνιστικό.Υπάρχει μικρό περιθώρειο για άνοδος τιμής σε ένα αναβαθμισμένο μοντέλο αλλα θεωρώ ότι ο ανταγωνισμός ειναι πολύ μεγάλος για πάνω απο 1500 ευρω.
-
εμενα για να πω την αληθεια με χαλαει που για να λειτουργησει σωστα το eq mode πρέπει να δωσεις + 150 ευρω τουλάχιστον,για τριποδο και wedge,αλλά τι να κάνεις το τηλεσκόπιο δεν φτιαχτηκε γ αυτο. Στα της επεξεργασίας τωρα:εχει καταφέρει κανεις να κάνει τα αστρα να μοιάζουν σημειακά και όχι σαν σφαίρες;εχω βρεις το workflow για να μην ειναι κορεσμένα και υπερφωτισμένα αλλά ειναι ενοχλητικό που φαίνονται σαν σφαίρες.Διαβασα οτι οφειλεται στο pixel size του αιθητηρα και στο σχεδιασμό των οπτικών του,αλλά υπάρχει τρόπος έστω να μειωθεί αυτό το φαινόμενο;
-
Δεν μου αρεσε η εκτυπωση.Μολις πηγα να κλεισω το τηλεσκοπιο εσπασε η γωνια οπως φαινεται στη φωτο.Νομιζω ειναι απο τις εκτυπωσεις που θα πανε κατυεθειαν στα σκουπιδια.το dew shield με αυτο το σχεδιασμο δεν λειτουργει για εμενα
-
Καλησπέρα ! Εσπασα το stl που παραθέσατε πιο πάνω απο το facebook group και το εβαλα στο cura για να δω χρονο εκτύπωσης. Τα αποτελέσματα παρακάτω.Ολο το συναρμολόγημα ειναι περίπου 62 gr και ο συνολικός χρόνος για 100% infill ειναι περίπου 6 ώρες.Παραθετω και τα αρχεία stl ωστε αν καποιος θέλει να το εκτυπώσει να το κάνει εύκολα καθώς το αρχικό stl δεν ηταν στημμένο για εκτύπωση όλων των κομματιών ταυτόχρονα. seestar-EQ-Hood part 2.STL seestar-EQ-Hood part 3.STL seestar-EQ-Hood part 1.STL
-
εγω τα εκτυπωνω ολα με 100% infill.Matte PLA δεν ξερω αν υπάρχει μια και οι στρωσεις που δημιουργουνται απο τα επιπεδα εκτύπωσης φτιαχνουν μια καπως σαγρέ επιφάνεια.Επίσης οσα dew shiled εχω εκτυπώσει εγώ εχουν κάποιες εσωτερικές πτυχώσεις οι οποίες χρησιμέυουν στο μην καταλήγουν οι αντανακλάσεις στο φακό και κάπως να μειώνεται το φαινόμενο της αντανάκλασης.Εχω δει και εχω διαβασει διαφορα στο ιντερνετ περί αντακλάσεων στα dew shield και δεν ξερω κατα πόσο έχουν πρακτικη αξία να τα εφαρμόσει κανείς.Εγω απλό μαυρο PLA χρησιμοποιώ.Το βραδυ αν βρω χρονο θα τα βασω στον cura να σας πως χρονο εκτύπωσης.
-
ο χρονος εκτυπωσης γενικά ειναι μεγαλος στους FDM printers λογω του τροπου λειτουργιας τους και της ταχυτητας εκτυπωσης τους,φυσικά εάν μιλάμε για βιομηχανικό printer που εχει τραπεζα εκτυπωσης κανα τετραγωνικό μέτρο τοτε και το κοστος ανα κομματι πέφτει και ο αναλογικός χρόνος εκτύπωσης μειώνεται. Σχετικά με τις διαστάσεις,μιλώντας για PLA σε έυρος θερμοκρασιων 0-35 βαθμους κελσιου αν το σχεδιο εχει σχεδιαστεί με μια τυπική χάρη 0,1-0,2mm απο την εσωτερική διάμετρο του φακου πανω στον οποίο κουμπώνει το dew shiled θα ειναι μια χαρα.Εχω κανει αρκετες εκτυπωσεις που χρειαστηκε να κουμπώσει ενα κομματι με ένα άλλο και ποτε δεν χρειαστηκε να ξαναεκτυπωσω κατι.Συνηθως τα σχεδια που υπάρχουν στο ιντερνετ σε πλατφορμες για 3d printing ειναι σωστα.Σχετικά με το υλικό το PLA ειναι το πιο φθηνο και προσβάσιμο σε όλους,το PETG ειναι καλύτερο σε αντοχή σε θερμοκρασία και το ABS ειναι το καλυτερο απο αποψη μηχανολογικων ιδιοτητων αλλα χρειαζεται πιο ειδική μεταχείριση κατα την εκτύπωση (καλό εξαερισμό και εκτυπωτη που να μπορεί να εκτυπώσει ABS).Καταληκτικά για το 80% των συμβατικών αναγκων ενος ερασιτεχνη αστρονόμου το PLA επαρκεί.
-
Αυτο με τις αντανακλασεις ισχυει,το εχω διαβασει και εγω.Δεν θυμαμαι ακριβως ποσα γραμμαρια βγαινει το print αλλα,ενταξει αν καποιος θελει να κανει 10-20 εκτυπωσεις με τις τιμες που αναφερετε,συμφερει να αγοράσει ολοκληρο 3d εκτυπωτη. Τελος παντων,βρηκα τροπο να σπασω το stl σε τρια ξεχωριστα θα το ανεβασω κιολας εδω αν καποιος τα χρειαστεί.Μολις βρω χρονο θα δοκιμάσω να τα εκτυπωσω,πιστευω κανα 12ωρο εκτύπωσης θα βγει.
-
Αν υπάρχει το STL μπορω να το εκτυπωσω εγω.Εννοειται χωρις αμοιβη.Ειναι εξαιρετικα μικρο το κοστος και πολυ απλη η εφαρμογη για να πληρώσετε για κάτι τετοιο!Πόσο μάλλον τα ποσά που αναφέρετε.Επειδη ανοιξα το συγκεκριμένο stl που αναφέρεται στο λινκ ,θα χρειαστει σπασιμο σε τρια κομμάτια για να εκτυπωθεί σωστα.
-
εγω εχω αγοράσει το wedge της skywatcher, πηρα και το NEEWER Camera Panoramic Panning Base (δεν ξερω που θα μου χρησιμευσει αυτο απλα το ειδα σε ενα ποστ στο reddit) και χρησιμοποιωντας το stock τριποδο θα επιχειρήσω να τραβήξω φωτό χωρις να εχω πρόσβαση στον πολικό αστέρα.Σιγουρα το assembly στέκεται πάνω στο στοκ τριποδο,το δοκίμασα,αλλά δεν ξέρω πόσο στιβαρό ή ανθεκτικό σε ριπές αέρα θα είναι.Πιστευω θα πρέπει να χρησιμοποιήσω το seestar_alp. Για οσους αγοράσουν το skywatcher wedge θα πρέπει να βρούν και μια μακριά βίδα σύσφιξης Μ8 γιατί αυτή που διαθέτει η βάση ειναι κοντή και βρίσκει πάνω στη βάση του seestar.
-
Αυτο θυμαμαι να γινεται στην Ελλαδα εδω και 15 χρονια τουλαχιστον.
-
Για πλανητες οχι δεν κανει,μονο φεγγαρι,ηλιο ισως δια και κρονο αντε και αρη θα εχεις υποψια οτι ειδες.Το ζουμ που προσφερει ειναι ψηφιακο οποτε χαλαει επιπλεον την ηδη μικη αναλυση του αισθητηρα.Για DSO μπορεις να δεις οτιδηποτε θελεις γιατι μεσω της εφαρμογης seesatr_alp μπορεις να βρεις το στοχο απο αρκετες database και φυσικα μπαινουν και χειροκινητα οι συντεταγμενες (νομιζω γινεται και απο την εφαρμογη του κινητου αυτο.)Οσο για το οτι βρισκεστε στην Αθηνα,απλα θα χρειαστειτε περισσοτερες ωρες ληψης σε σχεση με εναν σκοτεινο ουρανο (πολλες περισσοτερες ωρες),υπομονη και καθαρους ουρανους να εχετε και δεν υπαρχει θεμα!Κια εγω απο αθηνα ειμαι κια μαλιστα κεντρο και εχω τραβηξει δεκαδες ωρες μεχρι στιγμης.Ειδικα τωρα που θα ενσωματωθει και το eq mode στην εφαρμογη θα μειωθει πολυ το rejection rate των frames και ετσι θα υπαρχει περισσοτερος ωφελιμος χρονος ληψης.Για φορητότητα τωρα ,δεν το συζητάμε!Ειναι 3-4 κιλα και αν καποιος εχει διαθεση για πατεντες το βαζει σε μια μονιμη βαση στο μπαλκονι του με μια υποτυπωδη προφυλαξη απο αερα κτλ και το εχει αρκετες νυχτες εξω και αυτος να βρισκεται μεσα στο σπιτι και να το ελεγχει.Εδω στο φορουμε εχουν ανεβει πολλες φωτογραφιες απο το seestar οποτε μπορειτε να δειτε αποτελεσματα.Πιστευω οτι το μυστικο για να εχεις καπως αποδεκτες φωτο ειναι οι πολλες ωρες εκθεσης.
-
αο οσο θυμαμαι πρεπει να ορισεις οριζοντια και καθετα ποσα πανελ θελεις και το ποσοστο επικάλυψης αυτων.Το ποσοστο επικάλυψης πρεπει να ειναι 50% ή και περισσοτερο.Για τον αριθμο των πανελς εγω το παω εντελως με το ματι,υπολογιζοντας παντα οτι τα περιθωρια του τελικου αρχειου θα εχουν πολυ θορυβο αρα θα πρεπει να κανω crop,αρα υπολογίζω να εχω ικανοποιητική αποσταση του στοχου απο τα ακρα των frames. δες και αυτο το βιντεο που εξηγει περισσοτερα.
-
-
φαινεται πολυ ομορφο,αν εχει δυνατοτητα να εξαγεις τις φωτογραφιες και να τις επεξεργαζεσαι εκ νεου δεν θα εχει αντιπαλο,καθως θα μπορει να προσαρμοζεται σε καθε τηλεσκοπιο με ρομποτικη στηριξη.
-