Jump to content

HOMO

Μέλη
  • Αναρτήσεις

    1855
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

  • Ημέρες που κέρδισε

    1

Αναρτήσεις δημοσιεύτηκε από HOMO

  1. Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο σε συνεργασία με την Αστρονομική Εταιρεία Κέρκυρας έχουν την τιμή να φιλοξενήσουν το 12ο Διεθνές Συνέδριο INSAP (INSpiration of Astronomical Phenomena), το οποίο θα πραγματοποιηθεί 20 με 24 Μαΐου 2024, στην Ιόνιο Ακαδημία στην Κέρκυρα και αποτελεί ένα σημείο συνάντησης για επιστήμονες, καλλιτέχνες και μελετητές από διάφορους κλάδους (συμπεριλαμβανομένης της Αστρονομίας, Αρχαιολογίας και της Ανθρωπολογίας, της Τέχνης και της Ιστορίας της Τέχνης, της Ιστορίας, των Φυσικών και Κοινωνικών Επιστημών, της Μυθολογίας, της Φιλοσοφίας και της Θρησκείας) για να παρουσιάσουν και να συζητήσουν τις μελέτες τους σχετικά με τις επιρροές που είχαν τα αστρονομικά φαινόμενα στην ανθρωπότητα.

    Τα συνέδρια INSAP είναι μια σειρά διεθνών συναντήσεων, που πραγματοποιούνται κάθε δύο-τρία χρόνια, με το πρώτο να λαμβάνει χώρα το 1994, τα οποία διερευνούν την επίδραση που έχουν στην ανθρωπότητα και τον ανθρώπινο πολιτισμό τα μεγαλειώδη θεάματα που βλέπουμε στον ουρανό τη νύχτα και την ημέρα.

    Στόχος των συνεδρίων είναι να διερευνήσουν τη γοητεία της ανθρωπότητας για τα αστρονομικά φαινόμενα που υπήρξαν ισχυρά, και συχνά κυρίαρχα, στοιχεία της ανθρώπινης ζωής και του πολιτισμού.

    Στην φετινή συνάντηση, η κεντρική οργανωτική επιτροπή επέλεξε το συνέδριο να πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κέρκυρα,  γιορτάζοντας παράλληλα τα 30 χρόνια από την ίδρυση του.

    Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο  με τη συνεργασία της  Αστρονομικής Εταιρείας Κέρκυρας, θα ανοίξει τις φιλόξενες πόρτες του στο συνέδριο INSAP εγκαινιάζοντας ένα διεθνές γεγονός μεγάλης εμβέλειας.

    Διεξαγωγή: 20 με 24 Μαΐου 2024

    Τοποθεσία: Ιόνιος Ακαδημία - Καποδιστρίου 1, Κέρκυρα, Ελλάδα

    Θέμα Συνεδρίου: Τριάντα Χρόνια Αστρονομίας, Τέχνης και Έμπνευσης

    Τοπική Οργανωτική Επιτροπή:  Το συνέδριο φιλοξενείται από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο Κέρκυρας και συνδιοργανώνεται από το Τμήμα Τουρισμού και την Αστρονομική Εταιρεία Κέρκυρας (σε συνεργασία με την Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή)

    https://conferences.ionio.gr/insap/

    a7e4c005-75dc-4c0e-8766-5e29e59d3d20 (1).jpg

    • Μου αρέσει 1
  2. Ναι είναι πολύ καλά και ποιοτικά κιάλια . Το σώμα καθάρισέ το με απολυμαντικό μαντιλάκι. Τα οπτικά  καθάρισέ τα με ένα πανάκι καθαρισμού γυαλιών ορασης ή με ένα ύφασμα με μικροϊνες. Χνώτισε τα και σκούπισέ τα απαλά με το πανάκι. Αν έχουν στιγματα  επανέλαβε τη διαδικασία 2-3 φορές. Υπάρχουν και υγρά καθαρισμού αλλά δεν είναι  απαραίτητο να τα χρησιμοποιήσεις. Το πρόβλημα είναι αν έχουν στιγματα τα οποία είναι ίχνη μουχλας οπτικών επιστρώσεων. Ανεβασε μια φώτο απ τα οπτικά μέρη για να έχουμε καλύτερη εικόνα. 

    • Ευχαριστώ 1
  3. Συμβαίνει! Το σφαιρωτό σμήνος Palomar 5   π.χ. έχει περάσει πριν από εκατομμύρια χρόνια μέσα από τον Γαλαξία. Ουρές από αστέρες εκτείνονται προς αμφότερες τις πλευρές του κατά μήκος της τροχιάς του, σε αποστάσεις 13.000 ετών φωτός[63]. Οι παλιρροϊκές αλληλεπιδράσεις με την ύλη του Γαλαξία έχουν απογυμνώσει το σμήνος αυτό από πολλούς από τους αστέρες του, ενώ παραπέρα διελεύσεις του από τις κεντρικές περιοχές του Γαλαξία αναμένεται στο μέλλον να το μετατρέψουν σε ένα μακρύ αστρικό ρεύμα που θα περιφέρεται γύρω από τον Γαλαξία μας.

    • Μου αρέσει 1
  4. Καμία δραστηριότητα .... . Η διαρκεια έκθεσης είναι πολύ μεγάλη  γι αυτη τη βάση που δεν είναι ισημερινή. Αν μεγεθύνεις τη 2η φωτο θα διαπιστώσεις ότι ολα τα φωτεινα αστρα έχουν ουρίτσα δλδ "trail". 

    • Ευχαριστώ 1
  5. Θα συμφωνήσω με τον Δημήτρη. Η αστρονομία δεν είναι απλά ένα hobby .  Αντιπροσωπεύει μια  ορθολογική θεώρηση του κόσμου  , προτείνει  αξίες και στάσεις ζωής. 

    Ασχετο ...αλλά το ότι ο Λεφάκης παρουσιάζεται ως επιστημονικός συνεργάτης αυτό με πεθαίνει!!😅

  6. Schmidt newtonian έβγαζε η meade και η  intes . Απ ότι είχα μάθει ήταν λιγάκι βαριά , με δυσκολία στην ευθυγράμμιση των οπτικών του. Τα νευτώνια έχουν νομίζω πολλά πλεονεκτήματα . Είναι φτηνά , με μικρο εστιακό λόγο , ερχεται γρηγορα σε θερμική ισορροπία. Στα μειονεκτήματα είναι η αναγκη καθαρισματος των οπτικών και σχετικά τακτικής ευθυγράμμισης. μετά από 10-15 χρόνια ίσως χρειαστουν επαλουμίνωση. Τα Schmidt cassegrain εχουν θετικά και αρνητικά. πρεπει να ερθουν σε θερμική ισορροπία , στην εστιαση παρατηρείται μετατοπιση πεδίου λόγω κινησης του πρωτευοντος φακού , είναι  μεγάλο εστιακό λόγο αρά φωτογραφικά θελουν μειωτη  ,θέλουν σπάνια ευθυγράμμιση . 

    Αν είναι όλα καλοευθυγραμμισμένα και σε σκοτεινό ουρανό νομίζω είναι εξίσου καλά. 

  7. Αν θυμάμαι καλά πριν από καμια 10 -12 χρόνια περίπου μαζί με τον BI2L  είχαμε δει καθαρα τον Όμπερον  ή την Τιτάνια . Δεν είμαι σίγουρος..... Η παρατηρηση γινόταν με ενα 10ιντσο και ενα 16ιντσο.  Πλάγια όραση με 5αρη  nagler και ξεχώριζε  . Φυσικά ο Ουρανός ήταν εκτός πεδίου. 

  8. Σ ευχαριστούμε Γρηγόρη ! Ετσι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση τείνω να είμαι απαισιόδοξος για την εξέλιξη των πραγμάτων. Προβλέπω στο μέλλον να γίνεται ένας χαμός.  

  9. Δε νομίζω πως υπάρχουν στο εμπόριο τραπεζάκια. Φτιαξε ενα εσυ , στο υψος που το θέλεις. Πήγαινε σε ενα μαραγκο και ζήτα να σου φτιάξει ενα με κοντραπλακε θαλάσσης. Ανοιξε και τρεις τρυπες στο πανω μερος για να μπαίνουν τα ποδαράκια της μαμα βασης. Δες πως το εφτιαξα εγώ. Αν πιάνουν τα χέρια σου είναι πανεύκολο.

    AA 081.jpg

  10. Μια χαρά φορητό και σταθερό είναι. Εντάξει η βάση δεν είναι πολύ στιβαρή αλλά σηκώνει ανετα το βαρος του τηλεσκοπίου. Γενικά μπορείς να δεις τα πάντα αλλά σε σχέση με ένα νευτώνειο έχει πιο σκοτεινό πεδίο οπότε ενδείκνυται για φωτεινούς στόχους. Διπλά αστρα , πλανήτες , σελήνη , ανοικτά σμήνη , αλλά και φωτεινούς γαλαξίες και νεφελώματα τα βλέπει μια χαρά. Υπάρχει πλήθος αντικειμένων που μπορείς να δεις. Επειδή έχει μικρό πεδίο να κάνεις πολύ καλό alighment  και επίσης να προμηθευτείς οπωσδήποτε ένα προσοφθάλμιο με πολύ μικρή μεγέθυνση για να το χρησιμοποιείς για τον εντοπισμό των στόχων. 

  11. Οφείλουμε ευγνωμοσύνη στον Terence Dickinson . Τα βιβλία του μας γαλούχησαν στην αστρονομία. Τα βιβλία  του θα αποτελούν παρακαταθήκη και θα  εισαγάγουν και τις επόμενες γενιές στη μαγεία του εναστρου ουρανού.  Η αιώνια του μνήμη είναι δεδομένη!

    • Μου αρέσει 4
  12. On 29/12/2022 at 2:44 ΜΜ, Rossolatos Antonios said:

    Βρήκα ΣΠΡΕΥ ΓΡΑΣΣΟ ΛΙΘΙΟΥ Ασπρο. Λες να κάνει δουλεια για τα ρουλεμαν των RA και DEC;

    Επειδή είμαι κι εγώ σε φάση συντήρησης της Celestron CG5  νομίζω πως  το σπρει είναι καλό για τη λίπανση ρουλεμάν αλλά τις ροδέλες θέλει γράσο. Το σπρέι είναι πολύ λεπτόρευστο  σε σχέση με τον κινέζικο στόκο-γράσο που υπάρχει μέσα. Επίσης καλό θα ήταν να αντικατασταθούν όλες αυτές οι ροδέλες τεφλόν . 

  13. Ο Robert Owen Evans ήταν ερασιτέχνης αστρονόμος που κατέχει το ρεκόρ οπτικών ανακαλύψεων σουπερνόβα . Έχει ανακαλύψει 42 γαλαξίες οπτικά  και άλλους 5 φωτογραφικά. Οι ανακαλύψεις έγιναν αρχικά με ένα 10ιντσο και μετά με ένα 16ιντσο και στο τέλος με ένα 12ιντσο ντομπσόνιαν. Ανέφερε 6.814 παρατηρήσεις γαλαξιών σε διάστημα 107 ωρών και 30 λεπτών, κατανεμημένες σε 77 νύχτες. Σε μια συνέντευξη, ο Έβανς ανέφερε ότι ήταν σε θέση «να παρατηρήσει 50 γαλαξίες την ώρα όταν ήταν διασκορπισμένοι γύρω από τον ουρανό και 120 γαλαξίες την ώρα στην Παρθένο . Έλαβε πολλά βραβεία και τιμητικές διακρίσεις για την προσφορά του .Το 2005, ο Έβανς παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου της Επιτροπής Αναζήτησης Υπερκαινοφανών AAVSO αφού υπηρέτησε σε αυτή τη θέση για δύο δεκαετίες. Ο Robert Owen Evans ήταν παππάς κι έχει γράψει αρκετά θρησκευτικά βιβλία. 

    Για όλους τους παρατηρησιακούς ο Evans  έχει αγγίξει το ακατόρθωτο .

    Καλό ταξίδι!

    robertevanswithtelescope.jpg

    • Μου αρέσει 5
  14. Πολύ ενδιαφέρον  Γρηγόρη. Μετά τη συγκεκριμένη ημερομηνία δεν θα γίνονται δεκτές παρατηρήσεις;; Δηλαδή δεν έχει δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων που να δέχεται  καταγραφές  για όλο τον χρόνο;; Ίσως έτσι οι σεληνοφεγγείς νύχτες να αποκτήσουν ενδιαφέρον!!😀😀

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης