Jump to content

Δροσος Γεωργιος

Μέλη
  • Αναρτήσεις

    14304
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

  • Ημέρες που κέρδισε

    15

Αναρτήσεις δημοσιεύτηκε από Δροσος Γεωργιος

  1. Αγαπητο Astronio.Φιλε Παυλο.

    Σε προηγουμενο site ανεφερες οτι η χρονικη περιοδος που μπορουμε να κατοικουμε ακομη στην Γη ειναι περιπου 1 δις ετη.Ο ηλιος συνεχως αυξανει το επιπεδο ακτινοβολιας του με αποτελεσμα μετα απο 1 δις ετη θα αρχισει 

    ουσιαστικα να κατακαιει τον πλανητη μας.Τι κανουμε λοιπον μεχρι τοτε?

    Ξερουμε οτι το 2026 θα γινει η πρωτη διευλευση αστροναυτων γυρω απο την Σεληνη.Μετα το 2026 η 2027 θα γινει η πρωτη προσελληνωση.Ξερουμε επισης οτι η Κινα μαζι με την Ρωσια επιδιωκουν προσελληνωση το 2030.Αρα βλεπουμε οτι η επανοδος μας στην σεληνη ειναι δεδομενη με προοπτικη μονιμης εγκαταστασης αστροναυτων,κοσμοναυτων και ταικοναυτων στο Φεγγαρι.

    Μετα ερχεται ο Αρης.Πιστευω οτι μετα το 2035(αφηνω τα μεγαλεια Μασκ για αποικηση)θα ξεκινησει μια πραγματικη προσπαθεια να παμε εκει.Πιστευω οτι το 2040 πιθανον να το εχουμε καταφερει.Εκει βεβαια παμε για να μεινουμε πραγματικα.Με καταλληλη γεωπλασια(εν αρχη CO2 που θα φερει αυξηση θερμοκρασιας-θερμοκηπιο και βροχες) θα μπορεσουμε πραγματικα να φτιαξουμε γηινο περιβαλλον.

    Σημειωτεον η προσεγγιση του Αρη θα γινει με τα νεα πυρηνικα διαστημοπλοια που ηδη προσπαθουν να φτιαξουν και η Αμερικη και η Ρωσια μαζι με την Κινα.Η ταχυτητα αυτων των νεων διαστημοπλοιων θα φερει επακολουθα  και την προσπαθεια μετα ισως απο το 2050 να παμε και στον Ερμη και στην Αφροδιτη καθως και στους Εξωτερικους Πλανητες Δια,Κρονο,Ουρανο,Ποσειδωνα και στους εκατονταδες δορυφορους τους και στους χιλιαδες αστεροειδεις.Ετσι το 2080 τα τρισεγγονα μας θα ταξιδευουν σε ολο το ηλιακο μας συστημα.

    Και μετα.Τοτε τα τετρασεγγονα μας μπορουν να παρουν την αποφαση για το μεγαλο αλμα.

    Ο Εγγύτατος  Κενταύρου b  βρίσκεται σε απόσταση 4,2 ετών φωτός από τη Γη.

    Ετσι Παυλο η ανθρωπινη παρουσια θα γινει διαπλανητικη και τιποτε δεν προκειται να μας αφανισει.

    Η προοπτικη του ανθρωπου ειναι να κατακτησει το Συμπαν και μονο αν η στενοκεφαλια μας μας βαλει να αυτοκαταστραφουμε στον Πλανητη μας δεν θα τα καταφερυμε.

    Ευχαριστω.Περιμενω γνωμες και σχολια απο ολους τους φιλους του Astronio.

     

  2. Ροσκόσμος
    Ένα ρομποτικό συγκρότημα προετοιμάζεται για εκτόξευση σε μια επιχείρηση Roscosmos

    Η θέση σε λειτουργία του ρομποτικού συγκροτήματος που παράγεται από την AtomIntelMash (μέρος της Rosatom Service) έχει ξεκινήσει στο Proton-PM.
    Ο εξοπλισμός θα καταστήσει δυνατή τη δημιουργία κεραμικών καλουπιών για χυτά τεμάχια εξαρτημάτων πυραύλων, διαστημικού και αεροπορικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων των κινητήρων RD-191 για την οικογένεια πυραύλων Angara.
    Ο εξοπλισμός αυτοματοποιεί τη διαδικασία, παρέχει υψηλότερη παραγωγικότητα και δυνατότητα ελέγχου, καθώς και σταθερότητα των παραμέτρων της διαδικασίας.
    Το νέο συγκρότημα τίθεται σε λειτουργία στο πλαίσιο ενός μεγάλης κλίμακας προγράμματος εκσυγχρονισμού για το κέντρο ικανοτήτων χυτηρίου Proton-PM.

    https://vk.com/roscosmos?reactions_opened=wall-30315369_569248&w=wall-30315369_586574

    ros4.jpg

  3. Ροσκόσμος
    Η Roscosmos και η Εθνική Διαστημική Υπηρεσία της Κίνας υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για τη δημιουργία σεληνιακού σταθμού παραγωγής ενέργειας

    Το μνημόνιο περιλαμβάνεται στον κατάλογο των εγγράφων που υπογράφηκαν μετά τη σημερινή συνάντηση μεταξύ του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.
    Ο ρωσικός σταθμός παραγωγής ενέργειας θα αποτελέσει σημαντική συμβολή στο έργο του Διεθνούς Επιστημονικού Σεληνιακού Σταθμού, το οποίο έχει προγραμματιστεί να κατασκευαστεί έως το 2036.
    Ο σταθμός θα διεξάγει βασική διαστημική έρευνα και θα δοκιμάσει τεχνολογίες για μακροπρόθεσμη μη επανδρωμένη λειτουργία του MNS με την προοπτική ανθρώπινης παρουσίας στη Σελήνη.
    13 χώρες έχουν ήδη συμμετάσχει στο ρωσο-κινεζικό έργο για τη δημιουργία ενός σεληνιακού σταθμού.

    https://vk.com/roscosmos?reactions_opened=wall-30315369_569248&w=wall-30315369_586616

  4. Δεν γνωρίζουμε απολύτως τίποτε για το 99,999% του παγκόσμιου βυθού.

    Ο υποθαλάσσιος κόσμος παραμένει σε μεγάλο βαθμό αθέατος για τον άνθρωπο.

    Τον ισχυρισμό πολλών επιστημόνων ότι γνωρίζουμε περισσότερα για τον Άρη από ότι για τους ωκεανούς της Γης και ειδικά ότι κρύβεται στα βάθη τους ενισχύει μια νέα μελέτη στην επιθεώρηση «Science Advances» η οποία αναφέρει ότι η ανθρωπότητα έχει καταφέρει να παρατηρήσει οπτικά λιγότερο από το 0,001% του παγκόσμιου θαλάσσιου πυθμένα τα τελευταία 70 χρόνια.Ο ωκεανός υφίσταται τις κύριες επιπτώσεις της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής και ενώ είναι πολλά γνωστά για τον αντίκτυπο της υπερθέρμανσης του πλανήτη στην επιφάνεια της θάλασσας και τα ρηχότερα νερά, λιγότερα είναι κατανοητά για την επιρροή της στον βαθύ ωκεανό, δηλαδή σε βάθος μεγαλύτερο των 200 μέτρων.Οι ερευνητές συνέκριναν 43.681 καταγραφές από αποστολές υποβρυχίων από το 1958 και μετά σε 14 χώρες, 120 Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ) και την ανοιχτή θάλασσα. Στην καλύτερη περίπτωση, τα δεδομένα κατέγραψαν το 0,001% του θαλάσσιου πυθμένα.Η έρευνα εντοπίζει ότι υπάρχουν γεωγραφικές ανισότητες στα συλλεχθέντα δεδομένα, καθώς οι περισσότερες παρατηρήσεις έχουν γίνει εντός 200 ναυτικών μιλίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία και τη Νέα Ζηλανδία. Οι ίδιες τρεις χώρες, καθώς και η Γαλλία και η Γερμανία, είχαν πραγματοποιήσει μαζί το 97,2% όλων των καταδύσεων. «Αυτό το μικρό και μεροληπτικό δείγμα είναι προβληματικό όταν επιχειρείται ο χαρακτηρισμός, η κατανόηση και η διαχείριση ενός παγκόσμιου ωκεανού», σημειώνουν οι συγγραφείς της μελέτης.Οι υπολογισμοί τους δείχνουν ότι θα χρειαστούν περισσότερα από 100.000 χρόνια για να απεικονιστεί ο θαλάσσιος πυθμένας in situ. «Αυτές οι εκτιμήσεις καταδεικνύουν ότι χρειαζόμαστε μια θεμελιώδη αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο εξερευνούμε και μελετούμε τον παγκόσμιο βαθύ ωκεανό», καταλήγουν.

    https://www.naftemporiki.gr/green/wildlife/1953892/den-gnorizoyme-apolytos-tipote-gia-to-99999-toy-pagkosmioy-vythoy/

  5. Η Ανταρκτική «ξαναπαγώνει ταχέως» αποκαλύπτει νέα μελέτη.

    Απρόσμενα ευρήματα που δείχνουν ανάκτηση των πάγων στην ήπειρο που... λιώνει τις τελευταίες δεκαετίες.

    Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Tongji στη Σαγκάη ανακάλυψαν ότι η Ανταρκτική ανέτρεψε ξαφνικά την επί δεκαετίες τάση καταστροφικής τήξης της και τα τελευταία χρόνια ανακτά πάγους και μάλιστα σε ποσότητες ρεκόρ.Αν και το μόνιμο στρώμα πάγου της Ανταρκτικής έχανε πάγο με ανησυχητικό ρυθμό για σχεδόν δύο δεκαετίες, μεταξύ 2002 και 2020, αυτή η τάση άλλαξε απότομα το 2021. Από το 2021 έως το 2023, η μελέτη διαπίστωσε ότι η ασυνήθιστα «έντονη χιονόπτωση» στην Ανταρκτική βοήθησε στη δημιουργία στρωμάτων φρέσκου πάγου, ένα γεγονός που προκάλεσε επίσης επιβράδυνση της ανόδου της στάθμης της θάλασσας.Η στάθμη της θάλασσας σε παγκόσμιο επίπεδο αυξάνεται σε ύψος καθώς οι θερμοκρασίες των ωκεανών αυξάνονται και περισσότεροι παγετώνες λιώνουν λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, απειλώντας να πλημμυρίσουν μεγάλες παράκτιες πόλεις σε όλο τον κόσμο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτή η τριετής αντιστροφή του κλίματος μείωσε την ετήσια άνοδο της παγκόσμιας στάθμης της θάλασσας κατά σχεδόν 15%, μια αξιοσημείωτη διαφορά.Πριν από αυτήν την πρόσφατη αλλαγή στην Ανταρκτική, η μελέτη υπολόγισε ότι το στρώμα πάγου έχανε περίπου 120 δισεκατομμύρια τόνους πάγου ετησίως τις δύο προηγούμενες δεκαετίες. Μεταξύ 2021 και 2023 η Ανταρκτική κέρδιζε περίπου 108 δισεκατομμύρια τόνους πάγου κάθε χρόνο. Ενώ οι ερευνητές σημείωσαν ότι τα εκπληκτικά αποτελέσματα αντικατοπτρίζουν μόνο μια προσωρινή αλλαγή στα καιρικά μοτίβα της Ανταρκτικής που θα μπορούσαν τελικά να αλλάξουν ξανά οι σκεπτικιστές της κλιματικής αλλαγής βρήκαν πρόσφορο έδαφος για να κάνουν λόγο για δικαίωση των θέσεων τους.

    Το εικονιζόμενο οροπέδιο της Ανατολικής Ανταρκτικής είναι το πιο κρύο σημείο της Γης.

    https://www.naftemporiki.gr/green/climate/1953763/i-antarktiki-xanapagonei-tacheos-apokalyptei-nea-meleti/

     

     

     

     

    Ξεκινούν δοκιμές μιας μεθόδου παρεμπόδισης του λιώσιμου των θαλάσσιων των πάγων της Αρκτικής.

    Η παρουσία τους είναι ζωτικής σημασίας για τα τοπικά οικοσυστήματα και σημαντική για το κλίμα της Γης.

    Λίγα 24ωρα μετά τη δημοσιοποίηση μελέτης που αναφέρει ότι υπάρχει αντιστροφή κλιματικών συνθηκών στην Ανταρκτική και επιστρέφουν εκεί μαζικά οι πάγοι ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ προτείνουν ένα τρόπο για να συμβεί κάτι ανάλογο και στην Αρκτική.Η ομάδα των ειδικών έχει σκεφτεί και δοκιμάζει μια μέθοδο για την αύξηση των πολύτιμων για τα τοπικά οικοσυστήματα αλλά και το περιβάλλον του πλανήτη θαλάσσιων πάγων της Αρκτικής οι οποίοι λιώνουν με ταχείς ρυθμούς και τους καλοκαιρινούς μήνες σχεδόν εξαφανίζονται χωρίς να ανακάμπτουν πλέον στη διάρκεια του χειμώνα.Εάν η μέθοδος αποδειχθεί πετυχημένη θα μπορούσε να περιοριστεί το λιώσιμο των θαλάσσιων τους καλοκαιρινούς μήνες και να επιβραδύνει την περιφερειακή θέρμανση λένε οι ερευνητές. Η εκτίμηση των επιστημόνων είναι ότι η Αρκτική θα είναι απαλλαγμένη από θαλάσσιους πάγους το καλοκαίρι στη δεκαετία του 2030 ακόμη κι αν γίνουν άμεσα απότομες περικοπές στις εκπομπές βλαβερών αερίων.Ορισμένοι ερευνητές λένε ότι ο μόνος τρόπος για να αποτραπεί αυτό είναι να πυκνώσει τεχνητά ο πάγος από τον οποίο εξαρτώνται τόσο η πολική άγρια ζωή όσο και οι κοινότητες των ιθαγενών Ινουίτ. Ο θαλάσσιος πάγος σχηματίζεται από το πάγωμα του νερού στον πυθμένα του υπάρχοντος πάγου που επιπλέει στην επιφάνεια του ωκεανού.Καθώς ο πάγος μεγαλώνει γίνεται ένα παχύτερο μονωτικό στρώμα μεταξύ του ψυχρού αέρα της Αρκτικής πάνω από τον πάγο και του νερού από κάτω και έτσι ο ρυθμός ψύξης επιβραδύνεται. Οποιοδήποτε χιόνι στην επιφάνεια του πάγου λειτουργεί επίσης ως μονωτικό, επιβραδύνοντας περαιτέρω τον ρυθμό ανάπτυξης νέου πάγου.Επιστήμονες του Κέντρου Επιδιόρθωσης Κλίματος του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ θα τεστάρουν μια τεχνική που ονομάζεται πάχυνση επιφάνειας. Αυτή στοχεύει να αυξήσει το πάχος του θαλάσσιου πάγου άμεσα όταν δεν υπάρχει χιόνι αντλώντας θαλασσινό νερό στην επιφάνεια, έτσι ώστε να εκτίθεται άμεσα στη δροσερή ατμόσφαιρα και να πυκνώνει τον πάγο από πάνω.Οι δοκιμές πεδίου πρόκειται να ξεκινήσουν φέτος στον Καναδά σε συνεργασία με τη βρετανική οικολογική οργάνωση Real Ice (η οποία έχει πάρει την μορφή εταιρείας) με αποστολή να «διατηρήσει και να αποκαταστήσει τον πάγο της Αρκτικής Θάλασσας». Η Real Ice πραγματοποίησε ήδη κάποιες δοκιμές της μεθόδου οι οποίες είχαν θετικά αποτελέσματα και τώρα θα ξεκινήσουν δοκιμές σε μεγαλύτερη κλίμακα και πραγματικές συνθήκες για να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα της.

    https://www.naftemporiki.gr/green/wildlife/1954222/xekinoyn-dokimes-mias-methodoy-parempodisis-toy-liosimoy-ton-thalassion-ton-pagon-tis-arktikis/

    ros1.webp

    ros2.webp

  6. Εταιρεία Πυραύλων και Διαστήματος "Ενέργεια"
    Τι πρόβλημα υπάρχει με αυτή την «Πρόοδο»; Αυτό είναι αλήθεια. Απλώς δεν έχει σημείο πρόσδεσης. Αντ' αυτού, υπάρχει ένας μικροδορυφόρος.

    Το Progress M13-M έφτασε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) στα τέλη του 2011 και πέρασε εκεί λίγο λιγότερο από τρεις μήνες. Πριν από την αποδέσμευση, όπως συνήθως, το φορτίο τοποθετήθηκε στο πλοίο για απόρριψη. Αλλά αυτή τη φορά η αποστολή του «αποχαιρετισμού» του φορτηγού ήταν πιο σημαντική. 
    Αντί για τη μονάδα πρόσδεσης, οι κοσμοναύτες τοποθέτησαν ένα δοχείο εκτόξευσης με τον μικροδορυφόρο Chibis-M.
    Μετά την αποδέσμευση, το φορτηγό πλοίο ανέβηκε πάνω από την τροχιά του σταθμού (σε ύψος 510 χλμ.)

    Εκεί, τα μονοπάτια του Progress και του Chibis αποκλίνουν: χρησιμοποιώντας ένα ελατήριο, ο μικροδορυφόρος ξεκίνησε ένα ελεύθερο ταξίδι.
    Η συσκευή, βάρους περίπου 40 κιλών, προοριζόταν για την παρατήρηση κεραυνών στην ατμόσφαιρα της Γης για δυόμισι χρόνια – για να μελετήσει τις εκρήξεις ακτίνων γάμμα που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια καταιγίδων. Αυτοί οι τύποι υπερ-ισχυρών ραδιοπαλμών μπορούν να αποτελέσουν φυσική πηγή παρεμβολών για τα συστήματα GPS.
    Θεωρητικά, τέτοιες παρορμήσεις θα μπορούσαν επίσης να αποτελέσουν απειλή για τα αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων των πληρωμάτων. Αλλά είναι σπάνιο ένα αεροπλάνο να πετάει πάνω σε ένα «σύννεφο καταιγίδας», δεν συμφωνείτε; Κυρίως λόγω αναταράξεων.

    https://vk.com/rsc_energia?z=video-167742670_456239508%2F716faa6bc5381524ed%2Fpl_wall_-167742670

    https://vk.com/rsc_energia?w=wall-167742670_22835

     

    Εταιρεία Πυραύλων και Διαστήματος "Ενέργεια"
    Χρόνια Πολλά σε όλους για την Πρωτομαγιά!

    Στη Γη, μερικές εβδομάδες πριν από την 1η Μαΐου, παραδοσιακά βάζουμε τα πράγματα σε τάξη. Καθαρισμοί, καθάρισμα... Και ειδικά τα παράθυρα. Θα πρέπει να λάμπουν στον ήλιο. Είναι δυνατόν να πλύνετε τα "παράθυρα" από το εξωτερικό του ISS; Δεν είναι δυνατόν, είναι απαραίτητο!
    Αλήθεια, όχι πλύσιμο, αλλά καθάρισμα, και όχι παράθυρα, αλλά φινιστρίνια... και θα ήταν καλύτερο να τα διατηρούμε καθαρά όλο το χρόνο, γιατί από αυτό εξαρτάται η ποιότητα της επιστημονικής έρευνας. Όχι μόνο όμορφες φωτογραφίες που όλοι αγαπάμε τόσο πολύ, αλλά και, για παράδειγμα, λήψη της επιφάνειας του πλανήτη με ένα υπερφασματόμετρο σε διάφορες περιοχές φωτεινών κυμάτων. 
    Τι λεκιάζει τα φινιστρίνια στο διάστημα;
    Βασικά, τα υπολείμματα εκπομπών από τη λειτουργία κινητήρων προσανατολισμού διαστημοπλοίων σύνδεσης. Επίσης, κοσμική σκόνη.
    Πώς τα καθαρίζουν;
    Χρησιμοποιώντας μια ειδική ξύστρα με ρυθμιζόμενη γωνία της επιφάνειας εργασίας και μια μαλακή, μη λειαντική επίστρωση.

    Ποιο φινιστρίνι στο ρωσικό τμήμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να «πλυθεί»;
    Ίσως το φινιστρίνι αρ. 9 της μονάδας σέρβις Zvezda. Είναι μεγάλο - με διάμετρο πάνω από 40 εκατοστά - και σημαντικό επειδή βλέπει προς το ναδίρ (τη Γη) και είναι κατασκευασμένο από χαλαζιακό γυαλί για να επιτρέπει τη διέλευση του υπεριώδους φωτός.
    Έχετε ολοκληρώσει τον ανοιξιάτικο καθαρισμό σας;

    https://vk.com/rsc_energia?w=wall-167742670_22840

     

     

    ros3.jpg

    ros4.jpg

    ros5.jpg

    ros6.jpg

    ros7.jpg

    ros8.jpg

    ros9.jpg

    ros10.jpg

    ros11.jpg

     

  7. Εταιρεία Πυραύλων και Διαστήματος "Ενέργεια"
    Κοσμοναύτης Ιβάν Βάγκνερ.

    Ο καιρός εκπλήσσει με τις αλλαγές του. Την εβδομάδα που ακολούθησε την επιστροφή μας, η Σταρ Σίτι κατάφερε να μας υποδεχτεί με ζεστό ήλιο και να μας υπενθυμίσει τι είναι το χιόνι.
    Σε τέτοιο καιρό, ο μόνος τρόπος να θαυμάσεις τον έναστρο ουρανό είναι με φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από το φινιστρίνι της πρόσφατης καλύβας μου. Η μεγάλη ταχύτητα κλείστρου και η ευαισθησία του αισθητήρα της κάμερας με βοήθησαν να δω περισσότερα και να κοιτάξω πιο μακριά.
    Η φωτογραφία δείχνει αστρικά σμήνη και νεφελώματα στον αστερισμό του Τοξότη.
    Στην πρώτη εικόνα, κάτω αριστερά, μπορείτε να δείτε το Τρισχιδές Νεφέλωμα εκπομπής M20 και το ανοιχτό σμήνος M25 στον αστερισμό του Τοξότη, και στα δεξιά, τα αστρικά σμήνη Butterfly M6 και Ptolemy M7 στον Σκορπιό.
    Η δεύτερη εικόνα είναι η ίδια, αλλά το σύμπλεγμα M25 δεν είναι πλέον ορατό.

    https://vk.com/rsc_energia?w=wall-193482660_11498

    ros1.jpg

    ros2.jpg

  8. Amazon: Πετύχαμε «θεμελιώδες άλμα στη ρομποτική» (βίντεο)

    Ρομποτικός βραχίονας με εξαιρετική αίσθηση αφής και χειρισμού αντικειμένων.

    Η Amazon αναφέρει ότι πραγματοποίησε ένα «θεμελιώδες άλμα στη ρομποτική» με τη δημιουργίας ενός ρομποτικού μηχανισμού, ενός βραχίονα που μπορεί να χειριστεί, να πιάσει και να μετακινήσει όπου πρέπει με ασφάλεια το 70% των προϊόντων στις τεράστιες αποθήκες του εμπορικού κολοσσού.Ο βραχίονας που ονομάζεται Vulcan παρουσιάστηκε στην έκθεση «Delivering the Future» στο Ντόρτμουντ της Γερμανίας την Τετάρτη και έχει σχεδιαστεί για να βοηθά τους ανθρώπους να ταξινομούν αντικείμενα για αποθήκευση και στη συνέχεια να τα προετοιμάζουν για παράδοση. «Δεν είναι απλώς να βλέπεις τον κόσμο, αλλά να τον αισθάνεσαι, επιτρέποντας δυνατότητες που ήταν αδύνατες για τα ρομπότ της Amazon μέχρι τώρα» αναφέρει ο Άαρον Πάρνες διευθυντής ρομποτικής της Amazon.Ο βραχίονας είναι σε θέση να αναγνωρίζει αντικείμενα αγγίζοντας τα χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη για να προσδιορίσει τι μπορεί και τι δεν μπορεί να χειριστεί και να διαπιστώσει πώς να τα σηκώσει και να τα μετακινήσει καλύτερα. Ο βραχίονας θα λειτουργεί παράλληλα με τους εργάτες των αποθηκών οι οποίοι είτε παίρνουν από τα ράφια προϊόντα και τα τοποθετούν σε ρομποτικά τροχοφόρα οχήματα για να τα προωθήσουν στην υπηρεσία παράδοσης είτε παραλαμβάνουν από τα οχήματα αυτά προϊόντα για να τα τοποθετήσουν στα ράφια των αποθηκών. Η Amazon διαθέτει περισσότερα από 750 χιλιάδες ρομποτικά οχήματα. Όπως είναι ευνόητο η ύπαρξη του Vulcan δημιουργεί βάσιμες ανησυχίες για περικοπές θέσεων εργασίας στην εταιρεία.

     

    Τις ανησυχίες αυτές έσπευσε να καθησυχάσει ο Τάι Μπρέιντι, επικεφαλής τεχνολόγος ρομποτικής στην Amazon που υποστηρίζει ότι τα ρομπότ δεν θα αντικαταστήσουν, τουλάχιστον όχι εξ ολοκλήρου, το ανθρώπινο δυναμικό στις αποθήκες αλλά θα λειτουργήσουν βοηθητικά αυξάνοντας παράλληλα το επίπεδο ασφαλείας για το προσωπικό.

    Ο ρομποτικός βραχίονας Vulcan

    https://www.naftemporiki.gr/techscience/1953724/amazon-petychame-themeliodes-alma-sti-rompotiki-vinteo/

    ros13.jpg

  9. Σταμάτης Κριμιζής: Από την Χίο στη NASA 

    Ένας Χιώτης που έγραψε ιστορία στο διάστημα

    Ο Σταμάτης Κριμιζής είναι ίσως ο σημαντικότερος εν ζωή Έλληνας επιστήμονας στον τομέα της διαστημικής έρευνας. Γεννημένος στη Χίο το 1938, μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου και διέγραψε μια εντυπωσιακή πορεία στη NASA, φτάνοντας να συμμετέχει – και να ηγείται – σε μερικές από τις πιο εμβληματικές διαστημικές αποστολές της ανθρωπότητας.Ο Κριμιζής υπήρξε επικεφαλής του Τμήματος Διαστήματος του Applied Physics Laboratory του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, ενώ έχει τιμηθεί με πληθώρα διεθνών διακρίσεων για το έργο του.Το 2019, παραιτήθηκε από πρόεδρος του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού, εκφράζοντας ανησυχίες για την ανεξαρτησία και τη λειτουργία του φορέα, μια κίνηση που προκάλεσε έντονο δημόσιο διάλογο.Συνεχίζει ακούραστα να εμπνέει νέες γενιές επιστημόνων, διατηρώντας ισχυρούς δεσμούς με την Ελλάδα και στηρίζοντας προσπάθειες ενίσχυσης της έρευνας και της τεχνολογίας στη χώρα μας.Από τις αυλές του Βροντάδου στην απεραντοσύνη του σύμπαντος, ο Δρ. Σταμάτης Κριμιζής δεν σταμάτησε ποτέ να κοιτάζει ψηλά. Με καταγωγή από τη Χίο, ο πολυβραβευμένος Ακαδημαϊκός και Διαστημικός Επιστήμονας, που συμμετείχε σε όλες σχεδόν τις αποστολές της NASA προς τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, επιστρέφει στα αγαπημένα του μέρη, ανακαλώντας μνήμες από τα παιδικά του χρόνια και αφηγούμενος τις πιο συναρπαστικές στιγμές της επιστημονικής του πορείας.Ο Δρ. Κριμιζής μας ξεναγεί μέσα από την εκπομπή «Όπου Υπάρχει Ελλάδα» με γνήσια συγκίνηση στα στενά του Βροντάδου, εκεί όπου γεννήθηκε το πάθος του για τη γνώση. Θυμάται τα καλοκαίρια της ξεγνοιασιάς, το σχολείο, τους δασκάλους που τον ενέπνευσαν, και τη στιγμή που αποφάσισε ότι ήθελε να φτάσει πιο πέρα από τον ορίζοντα – κυριολεκτικά.Σήμερα, με μια καριέρα γεμάτη από ιστορικές επιτυχίες, όπως η αποστολή Voyager που κατέγραψε για πρώτη φορά την έξοδο ενός ανθρώπινου κατασκευάσματος από το ηλιακό μας σύστημα, ο Χιώτης επιστήμονας δεν χάνει ευκαιρία να μιλήσει για την πατρίδα του. Για τον Βροντάδο που κουβαλά πάντα μαζί του. Και για το σύμπαν που – όπως λέει – «είναι πιο κοντά από όσο νομίζουμε, όταν πιστεύουμε στον εαυτό μας».

     

    πηγή: https://www.skai.gr/news/technology/stamatis-krimizis-apo-tin-xio-sti-nasa-enas-xiotis-pou-egrapse-istoria-sto-diastima

  10. Εγκρίθηκαν οι προεκλογικές επιθυμίες του Μασκ για τις εκτοξεύσεις της SpaceX και την αποίκηση του Άρη.

    Αυξάνεται ο αριθμός δοκιμών του σούπερ πυραύλου και του διαστημοπλοίου της διαστημικής εταιρείας.

    Ο Ελον Μασκ είχε δηλώσει ότι ένας από βασικούς λόγους που υποστήριξε σθεναρά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ ήταν η αλλαγή του πλαισίου αδειοδότησης διαστημικών εκτοξεύσεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες και Αρχές. Εκατό ημέρες μετά τις εκλογές η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA) ενέκρινε την αύξηση του αριθμού ετήσιων εκτοξεύσεων που είχε ζητήσει η SpaceX για τον σούπερ πύραυλο της και επίσης ενέκρινε το αίτημα της διαστημικής εταιρείας του Μασκ για τις τοποθεσίες προσθαλάσσωσης των πυραύλων της.Η διαδικασία αδειοδότησης εκτοξεύσεων διαστημικών αποστολών στις ΗΠΑ δεν είναι μια απλή διαδικασία ενώ σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά σε μια εκτόξευση το πρωτόκολλο για επανάληψη του εγχειρήματος είναι ιδιαίτερα αυστηρό αφού απαιτούνται πολλοί έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες και Αρχές που να επιβεβαιώνουν ότι ο ιδιωτικός ή δημόσιος φορέας που πραγματοποιεί την εκτόξευση έχει υλοποιήσει τις υποδείξεις που του έχουν υποδειχθεί διαδικασία που είναι χρονοβόρος.Ο Ελον Μασκ διαμαρτυρόταν συχνά για αυτή την διαδικασία υποστηρίζοντας ότι ο σωστός τρόπος για να προχωρά η επιστήμη και η τεχνολογία στο διαστημικό τομέα είναι να γίνονται συνεχείς δοκιμές έστω και αν είναι αποτυχημένες αφού από κάθε αποτυχία συλλέγονται τα απαραίτητα δεδομένα και γνώσεις που οδηγούν στον εντοπισμό των προβλημάτων και την επίλυση τους και κερδίζεται έτσι πολύτιμος χρόνος.Επίκεντρο των διαμαρτυριών του Μασκ ήταν οι δοκιμές του ισχυρότερου πυραύλου στον κόσμο, του Super Heavy, που έχει κατασκευάσει η SpaceX για να μεταφέρει μεγάλα φορτία και το διαστημόπλοιο Starship της εταιρείας. Με το σκάφος αυτό ο Μασκ οραματίζεται μεταφορά δεκάδων επιβατών στον Άρη για τη δημιουργία μιας μεγάλης αποικίας ενώ παράλληλα η SpaceX μελετά τη χρήση του Starship ως επιβατηγού αεροσκάφους που θα πραγματοποιεί υποτροχιακές πτήσεις εντός της Γης εκμηδενίζοντας τις αποστάσεις και πραγματοποιώντας ταξίδια από τη μια πλευρά της Γης στην άλλη σε ελάχιστο χρόνο.Μέχρι σήμερα η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA) είχε εγκρίνει μάξιμουμ πέντε εκτοξεύσεις του Super Heavy και επίσης σε περίπτωση προσθαλάσσωσης κατά την επιστροφή του η οδηγία ήταν ότι αυτή έπρεπε να συμβεί σε κάποιο σημείο του Κόλπου του Μεξικού εντός των χωρικών υδάτων των ΗΠΑ. Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters η FAA ενέκρινε το αίτημα της SpaceX για αύξηση των εκτοξεύσεων του Super Heavy από πέντε σε 25 αναφέροντας ότι η αύξηση αυτή δεν θα αποτελέσει πρόβλημα για το τοπικό περιβάλλον ενώ επίσης επιτρέπει την προσπάθεια προσθαλάσσωσης του πυραύλου και σε διεθνή ύδατα.

    Η αποίκηση και τα παιδιά

    Την απόφαση της FAA ακολούθησε η εμφάνιση του Ελον Μασκ στο τηλεοπτικό δίκτυο FOX ο οποίος αναφέρθηκε στο όραμα του για δημιουργία μιας αποικίας ανθρώπων στον Άρη.«Δεν πρόκειται να πάμε στον Άρη για να τον επισκεφτούμε μία φορά και να επιστρέψουμε πίσω αλλά να κάνουμε τη ζωή πολυπλανητική, ώστε να μπορούμε να επεκτείνουμε το εύρος και την κλίμακα της ανθρώπινης συνείδησης, για να κατανοήσουμε καλύτερα τη φύση του Σύμπαντος και να διασφαλίσουμε τη μακροπρόθεσμη επιβίωση του πολιτισμού στην περίπτωση που συμβεί κάτι τρομερό στη Γη. Η μετάβαση στον Άρη χρησιμεύει ως ασφαλιστικό σχέδιο για τους ανθρώπους αφού ο Ήλιος θα καταστρέψει έτσι και αλλιώς κάποτε τη Γη. Αυτό είναι ένα από τα οφέλη του Άρη, είναι ασφάλιση ζωής συλλογικά. Κάποια στιγμή πρέπει να γίνουμε πολιτισμός πολλών πλανητών γιατί η Γη θα αποτεφρωθεί» είπε ο Μασκ που έχει δηλώσει ότι στοχεύει σε μια μη επανδρωμένη αποστολή στον Άρη το 2026 ξεκινώντας μια σειρά προπαρασκευαστικών αποστολών στον Κόκκινο Πλανήτη με στόχο τη δημιουργία των πρώτων βάσεων όπου θα διαμένουν οι πρώτοι άποικοι του πλανήτη.Ο Μασκ έχει δηλώσει ότι αν όλα πάνε σύμφωνα με τον σχεδιασμό της SpaceX στα μέσα του αιώνα η εταιρεία θα έχει στείλει στον Άρη δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους για μόνιμη εγκατάσταση εκεί και αυτό όπως λέει μπορεί να επιτευχθεί αν επιταχυνθούν οι διαδικασίες εκτοξεύσεων. Να σημειωθεί ότι ο Ντόναλντ Τραμπ παρουσίασε πριν από λίγα 24ωρα ένα πρόγραμμα περικοπών του ετήσιου προϋπολογισμού της NASA στοχεύοντας το πρόγραμμα επανδρωμένων αποστολών στη Σελήνη ενώ παράλληλα υπάρχει αύξηση ενός δισ. δολαρίων στο πρόγραμμα επανδρωμένων αποστολών στον Άρη κάτι που επίσης είχε ζητήσει δημόσια ο Μασκ υποστηρίζοντας ότι πρέπει να εγκαταλειφθούν τα σχέδια επιστροφής του ανθρώπου στο φεγγάρι και να υπάρξει προσήλωση στην παρουσία ανθρώπων στον Κόκκινο Πλανήτη.Μέχρι να συμβούν όλα αυτά ο Μασκ φέρεται να έχει επίσης ένα σχέδιο «επανακατοίκησης» της Γης με περισσότερα μωρά τα οποία όπως λέει θα είναι υψηλής νοημοσύνης. Ο ίδιος είναι πατέρας τουλάχιστον 14 παιδιών με τέσσερις γυναίκες.  «Νομίζω ότι για τις περισσότερες χώρες, θα πρέπει να βλέπουν τον ρυθμό γεννήσεων ως το μοναδικό μεγαλύτερο πρόβλημα που πρέπει να λύσουν. Εάν δεν κάνετε νέους ανθρώπους, δεν υπάρχει ανθρωπότητα και όλες οι πολιτικές στον κόσμο δεν έχουν σημασία» είχε δηλώσει παλαιότερα σε ένα συνέδριο.

    https://www.naftemporiki.gr/techscience/1953199/egkrithikan-oi-proeklogikes-epithymies-toy-mask-gia-tis-ektoxeyseis-tis-spacex-kai-tin-apoikisi-toy-ari/

  11. Σκοτεινή ύλη στον Ήλιο;

    Tο Parker Solar Probe της NASA ως ανιχνευτής σκοτεινής ύλης.

    Οι ερευνητές της NASA εκμεταλλευόμενοι τις στενές επαφές του διαστημικού σκάφους με τον Ήλιο αναζήτησαν μεταξύ άλλων και σήματα σκοτεινών φωτονίων στο στέμμα του Ήλιου.Η σκοτεινή ύλη παρά το γεγονός ότι δεν έχουμε ιδέα περί τίνος πρόκειται, αντιπροσωπεύει το 27% του συνολικού ενεργειακού περιεχομένου του σύμπαντος και παίζει κρίσιμο ρόλο στο σχηματισμό των κοσμικών δομών, αποτελώντας τον σκελετό του «κοσμικού ιστού» των γαλαξιών. Όμως, οι μη βαρυτικές αλληλεπιδράσεις της με γνωστά σωματίδια παραμένουν ένα μυστήριο. Μεταξύ των πολλών τύπων σωματιδίων σκοτεινής ύλης που έχουν προταθεί, ένας πιθανός υποψήφιος είναι το υπερελαφρύ σκοτεινό φωτόνιο.Το σκοτεινό φωτόνιο είναι ένα υποθετικό σωματίδιο του σκοτεινού τομέα, ένα νέο είδος μποζονίων βαθμίδας, που μεσολαβούν στις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των σωματιδίων της σκοτεινής ύλης. Προτείνεται ως φορέας δύναμης δυνητικά συνδεδεμένης με την σκοτεινή ύλη παρόμοιας με την ηλεκτρομαγνητική – φορέας της οποίας είναι το φωτόνιο του ηλεκτρομαγνητισμού.
    Οι ερευνητές αναζήτησαν και στο παρελθόν σκοτεινά φωτόνια χρησιμοποιώντας εργαστηριακούς ανιχνευτές σωματιδίων και επίγεια τηλεσκόπια. Οι φυσικοί Haipeng An et al χρησιμοποίησαν ένα μοναδικό σημείο θέασης κοντά στον Ήλιο για να ανιχνεύσουν σήματα σκοτεινών φωτονίων. Αναλύοντας τα δεδομένα ραδιοσυχνοτήτων από το Parker Solar Probe, δεν βρήκαν φασματικές παραμορφώσεις που θα ήταν σημάδια σκοτεινών φωτονίων. Έτσι, οι ερευνητές έθεσαν τα ισχυρότερα μέχρι σήμερα όρια όσον αφορά τα σκοτεινά φωτόνια με μάζες γύρω στα 10−9 eV/c2.Το σκοτεινό φωτόνιο είναι ένας ελκυστικός υποψήφιος για τη σκοτεινή ύλη, επειδή αναδύεται με φυσικό τρόπο από ορισμένες θεωρίες σχετικές με τη θεωρία των χορδών. Όμως, αυτά τα μοντέλα δεν καθορίζουν την μάζα του σκοτεινού φωτονίου. Έτσι οι αναζητήσεις εκτείνονται σε πολλές τάξεις μεγέθους μάζας, από 10−18 έως 106 eV/c2. Το υπερελαφρύ σκοτεινό φωτόνιο (<1 eV/c2) ξεχωρίζει, καθώς προσφέρει χαρακτηριστικά κοσμολογικά αποτελέσματα και ιδιαίτερες πειραματικές υπογραφές.Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι το σκοτεινό φωτόνιο θα μπορούσε να αλληλεπιδράσει με κανονικά σωματίδια διαμέσου ενός φαινομένου γνωστού ως κινητική ανάμειξη. Αυτή η ασθενής σύζευξη επιτρέπει στα σκοτεινά φωτόνια να «ταλαντώνονται» προς συνηθισμένα φωτόνια και αντιστρόφως, όπως ακριβώς τα νετρίνα ταλαντώνονται μεταξύ διαφορετικών γεύσεων. Αυτή η ταλάντωση μπορεί να ενισχυθεί σε ορισμένα περιβάλλοντα, όπως το ηλιακό στέμμα – ένα υπέρθερμο, ιονισμένο αέριο που εκτείνεται εκατομμύρια χιλιόμετρα στο διάστημα γύρω από τον Ήλιο. Τα ηλεκτρόνια σε αυτό το πλάσμα αλληλεπιδρούν με κανονικά φωτόνια, κάνοντάς τα να συμπεριφέρονται σαν να είχαν μάζα. Η τιμή αυτής της ενεργού μάζας εξαρτάται από την πυκνότητα ηλεκτρονίων του στέμματος, η οποία μειώνεται με την απόσταση από τον Ήλιο. Αν ένα σκοτεινό φωτόνιο περάσει μέσα από το ηλιακό στέμμα και η μάζα του είναι ίση με την ενεργό μάζα σε μια συγκεκριμένη περιοχή του πλάσματος, τότε η μετατροπή από το σκοτεινό σε κανονικό ενισχύεται δραματικά διαμέσου ενός συντονισμού. Το προκύπτον φωτόνιο είναι εξαιρετικά μονοχρωματικό, με ενέργεια ίση με τη μάζα του σκοτεινού φωτονίου.Μερικά από αυτά τα τροποποιημένα φωτόνια θα απορροφηθούν ή θα σκεδαστούν στο πλάσμα, αλλά ένα μέρος από αυτά θα διαφύγει, οδηγώντας σε ένα παρατηρήσιμο «εξόγκωμα» στο φάσμα του στέμματος. Παλαιότερες αναζητήσεις τέτοιων υπογραφών σκοτεινών φωτονίων πραγματοποιήθηκαν χρησιμοποιώντας επίγεια ραδιοτηλεσκόπια. Αυτές οι παρατηρήσεις έχουν περιοριστεί σε συχνότητες φωτονίων άνω των 10 MHz, που αντιστοιχούν σε μάζες σκοτεινων φωτονίων πάνω από 10−6 eV/c2. Ο λόγος για αυτό το περιορισμένο εύρος είναι ότι οι ραδιοσυχνότητες κάτω από περίπου 10 MHz ανακλώνται πίσω στο διάστημα από την ιονόσφαιρα της Γης. Επίσης, τα επίγεια ραδιοτηλεσκόπια μειονεκτούν λαμβάνοντας εξασθενημένο σήμα λόγω της τεράστιας απόστασης Γης-Ήλιου.Έτσι, το Parker Solar Probe (PSP) χρησιμοποιήθηκε ως ανιχνευτής σκοτεινής ύλης in situ. Το PSP είναι μια αποστολή της NASA που σχεδιάστηκε για να μελετήσει το ηλιακό στέμμα κινούμενο πιο κοντά στον Ήλιο από οποιοδήποτε άλλο διαστημόπλοιο. Εκτοξεύθηκε το 2018, και έφτασε στην πλησιέστερη απόσταση περιηλίου περίπου 10 ηλιακών ακτίνων τον Ιούλιο του 2022, αλλά η εξαιρετικά ελλειπτική τροχιά του του επέτρεψε να μελετήσει από κοντά το πλάσμα του στέμματος σε ένα ευρύ φάσμα ακτίνων – και επομένως σε ένα ευρύ φάσμα πυκνοτήτων ηλεκτρονίων. Οι δύο ραδιοφωνικοί δέκτες του PSP είναι ικανοί να μετρούν συχνότητες που κυμαίνονται από περίπου 20 kHz έως 20 MHz. Χρησιμοποιώντας αυτά τα ραδιοφωνικά δεδομένα και την τροχιακή διαδρομή του ανιχνευτή, οι Haipeng An et al μπόρεσαν να αναζητήσουν φασματικά «καρούμπαλα» που αντιστοιχούν σε μάζες σκοτεινών φωτονίων μεταξύ 3×10−10 και 8×10−8 eV/c2. Για μικρότερες μάζες σκοτεινών φωτονίων (ισοδύναμα μικρότερες συχνότητες), το PSP έχει μικρότερη ευαισθησία. Έτσι, στην περιοχή των χαμηλών συχνοτήτων, οι ερευνητές έλαβαν επίσης υπόψη δεδομένα του Solar Terrestrial Relations Observatory (STEREO), το οποίο διατηρεί μια σταθερή τροχιακή απόσταση μιάς αστρονομικής μονάδας από τον Ήλιο.Οι ερευνητές μπόρεσαν επίσης να καθορίσουν τα όρια της κινητικής παραμέτρου, την αδιάστατη παράμετρο που περιγράφει την ισχύ ανάμειξης μεταξύ σκοτεινών και κανονικών φωτονίων. Στο προαναφερθέν εύρος μάζας, βρήκαν ανώτερα όρια περίπου 10−13 έως 10−14. Αυτά τα όρια ξεπερνούν τους περιορισμούς από τις παρατηρήσεις κοσμικής μικροκυματικής ακτινοβολίας υποβάθρου, στις οποίες το υποτιθέμενο σήμα είναι μια φασματική παραμόρφωση που προκαλείται από μετατροπές σκοτεινών φωτονίων στο αρχέγονο σύμπαν. Υπερβαίνουν επίσης την περιοχή χαμηλής μάζας που ανιχνεύεται από εργαστηριακά αλωσκόπια, κοιλότητες μικροκυμάτων συντονισμένες για να μετατρέπουν σκοτεινή ύλη φωτονίων ή αξιονίων σε συνηθισμένα φωτόνια.

    Το Parker Solar Probe έχει πλησιάσει τον Ήλιο πιο κοντά από οποιοδήποτε άλλο διαστημικό σκάφος. Αυτή η προσέγγιση προσέφερε μια μοναδική ευκαιρία για να μελετηθούν τα σκοτεινά φωτόνια. Αυτά τα υποθετικά σωματίδια (που εμφανίζονται ως κυματιστά βέλη στην εικόνα) μπορούν να μετατραπούν σε κανονικά φωτόνια μέσα στο θερμό πλάσμα του στέμματος του Ήλιου. Οι ερευνητές αναζήτησαν σήματα σκοτεινών φωτονίων στα δεδομένα που συνέλλεξαν οι δέκτες ραδιοκυμάτων του διαστημικού σκάφους.

    διαβάστε περισσότερες λεπτομέρειες: «Combing Through the Sun’s Corona for Dark Matter» – https://physics.aps.org/articles/v18/91

    ros3.png

  12. Ο προϋπολογισμός του Προέδρου Τραμπ για το οικονομικό έτος 2026 αναζωογονεί την ανθρώπινη εξερεύνηση του διαστήματος.
    Η κυβέρνηση Τραμπ-Βανς δημοσίευσε τα βασικά στοιχεία του προϋπολογισμού του Προέδρου για το οικονομικό έτος 2026 την Παρασκευή. Ο προϋπολογισμός επιταχύνει την ανθρώπινη εξερεύνηση της Σελήνης και του Άρη με ένα οικονομικά υπεύθυνο χαρτοφυλάκιο αποστολών.
    «Αυτή η πρόταση περιλαμβάνει επενδύσεις για την ταυτόχρονη εξερεύνηση της Σελήνης και του Άρη, δίνοντας παράλληλα προτεραιότητα στην κρίσιμη επιστημονική και τεχνολογική έρευνα», δήλωσε η αναπληρώτρια διευθύντρια της NASA, Τζάνετ Πέτρο. «Εκτιμώ τη συνεχή υποστήριξη του Προέδρου για την αποστολή της NASA και ανυπομονώ να συνεργαστώ στενά με την κυβέρνηση και το Κογκρέσο για να διασφαλίσω ότι θα συνεχίσουμε να σημειώνουμε πρόοδο προς την επίτευξη του ακατόρθωτου».
    Αυξημένη δέσμευση για την ανθρώπινη εξερεύνηση του διαστήματος με στόχο την εξερεύνηση τόσο της Σελήνης όσο και του Άρη. Διαθέτοντας περισσότερα από 7 δισεκατομμύρια δολάρια για σεληνιακή εξερεύνηση και εισάγοντας 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε νέες επενδύσεις για προγράμματα που επικεντρώνονται στον Άρη, ο προϋπολογισμός διασφαλίζει ότι οι προσπάθειες ανθρώπινης εξερεύνησης του διαστήματος της Αμερικής παραμένουν απαράμιλλες, καινοτόμες και αποτελεσματικές.
    Επαναπροσδιορίστε τους επιστημονικούς και διαστημικούς τεχνολογικούς πόρους για την αποτελεσματική εκτέλεση έρευνας υψηλής προτεραιότητας. Σύμφωνα με την προτεραιότητα της κυβέρνησης να επιστρέψει στη Σελήνη πριν από την Κίνα και να στείλει έναν Αμερικανό στον Άρη, ο προϋπολογισμός θα προωθήσει επιστημονικές και ερευνητικές αποστολές και έργα προτεραιότητας, τερματίζοντας οικονομικά μη βιώσιμα προγράμματα, συμπεριλαμβανομένου του Mars Sample Return. Δίνει έμφαση σε επενδύσεις σε μετασχηματιστικές διαστημικές τεχνολογίες, ενώ παράλληλα μετατοπίζει υπεύθυνα έργα που είναι πιο κατάλληλα για την ηγεσία του ιδιωτικού τομέα.Μετάβαση της εκστρατείας Artemis σε μια πιο βιώσιμη και οικονομικά αποδοτική προσέγγιση στην εξερεύνηση της σελήνης. Ο πύραυλος SLS (Space Launch System) και η κάψουλα Orion θα αποσυρθούν μετά το Artemis III, ανοίγοντας το δρόμο για πιο οικονομικά αποδοτικά εμπορικά συστήματα επόμενης γενιάς που θα υποστηρίξουν τις επόμενες σεληνιακές αποστολές της NASA. Ο προϋπολογισμός τερματίζει επίσης το Πρόγραμμα Gateway, με την ευκαιρία να επαναχρησιμοποιηθούν ήδη παραγόμενα εξαρτήματα για χρήση σε άλλες αποστολές. Οι διεθνείς εταίροι θα κληθούν να συμμετάσχουν σε αυτές τις ανανεωμένες προσπάθειες, διευρύνοντας τις ευκαιρίες για ουσιαστική συνεργασία στη Σελήνη και τον Άρη. Συνέχιση της διαδικασίας μετάβασης του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού σε εμπορικές αντικαταστάσεις το 2030, εστιάζοντας στην έρευνα επί του σκάφους σε προσπάθειες κρίσιμες για την εξερεύνηση της Σελήνης και του Άρη. Ο προϋπολογισμός αντικατοπτρίζει την επερχόμενη μετάβαση σε μια πιο οικονομικά αποδοτική, ανοιχτή εμπορική προσέγγιση στις ανθρώπινες δραστηριότητες σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη, μειώνοντας το μέγεθος του πληρώματος του διαστημικού σταθμού και την έρευνα επί του σκάφους, προετοιμάζοντας τον ασφαλή παροπλισμό του σταθμού και την αντικατάστασή του από εμπορικούς διαστημικούς σταθμούς.Εργασία για την ελαχιστοποίηση των επικαλύψεων προσπαθειών και την αποτελεσματικότερη διαχείριση της κατανομής των χρημάτων των Αμερικανών φορολογουμένων. Αυτός ο προϋπολογισμός διασφαλίζει ότι τα συνολικά έσοδα της NASA επιτρέπουν μια οικονομικά βιώσιμη πορεία για την ολοκλήρωση της πρωτοποριακής έρευνας και την εκτέλεση της τολμηρής αποστολής του οργανισμού. Εστίαση των πόρων της NASA στην βασική της αποστολή, την εξερεύνηση του διαστήματος. Αυτός ο προϋπολογισμός τερματίζει τις δαπάνες για την «πράσινη αεροπορία» που επικεντρώνονται στο κλίμα, προστατεύοντας παράλληλα την ανάπτυξη τεχνολογιών με τον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας και άλλες εφαρμογές της κυβέρνησης και των εμπορικών εφαρμογών των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση χρημάτων. Αυτός ο προϋπολογισμός θα διασφαλίσει επίσης τη συνεχή εξάλειψη οποιασδήποτε χρηματοδότησης προς μη ευθυγραμμισμένες πρωτοβουλίες DEIA, διαθέτοντας αντ' αυτού αυτά τα χρήματα σε αποστολές ικανές να προωθήσουν την βασική αποστολή της NASA. Η NASA θα συνεχίσει να εμπνέει την επόμενη γενιά εξερευνητών μέσω συναρπαστικών, φιλόδοξων διαστημικών αποστολών που καταδεικνύουν την αμερικανική ηγεσία στο διάστημα.Η NASA θα συντονιστεί στενά με τους εταίρους της για την εκτέλεση αυτών των προτεραιοτήτων και επενδύσεων όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά και αποδοτικά. Βασιζόμενος στην υπόσχεση του Προέδρου για αύξηση της αποτελεσματικότητας, αυτός ο προϋπολογισμός πρωτοπορεί σε μια στοχευμένη, καινοτόμο και οικονομικά υπεύθυνη πορεία προς την επόμενη μεγάλη εποχή της Αμερικής στην εξερεύνηση του διαστήματος από τον άνθρωπο.

    Μάθετε περισσότερα για το αίτημα του Προέδρου για τον προϋπολογισμό της NASA:
    https://www.nasa.gov/budget

     

     

     

     

    Η καθοδική τροχιά του σοβιετικού διαστημοπλοίου Kosmos 482

    Το Kosmos 482 εκτοξεύτηκε το 1972 από την Σοβιετική Ένωση με σκοπό την εξερεύνηση της Αφροδίτης. Όμως δεν κατάφερε να πάει πολύ μακριά. Εκτός από δυο τμήματα που έπεσαν στην Γη, η κυρίως κάψουλα 500 κιλών και διαμέτρου ενός μέτρου παραμένει επί 53 χρόνια σε τροχιά γύρω από τη Γη. Το υπόλειμμα του διαστημικού σκάφους χάνει συνεχώς ύψος και σύμφωνα με υπολογισμούς η επανείσοδός του στην ατμόσφαιρα της Γης αναμένεται στις 10 Μαΐου ± 2,2 ημέρες.Το Kosmos 482 δεδομένου ότι σχεδιάστηκε για να αντέξει την κάθοδο στην κολασμένη ατμόσφαιρα της Αφροδίτης, είναι πιθανό να μην καταστραφεί καθώς θα διασχίζει την ατμόσφαιρα της Γης. Αν δεν καεί κατά την πτώση τότε εκτιμάται πως θα συντριβεί με ταχύτητα 242 χιλιόμετρα/ώρα.Το διαστημόπλοιο θα μπορούσε να επανεισέλθει στην ατμόσφαιρα οπουδήποτε μεταξύ 51,7ο βόρειου και νότιου γεωγραφικού πλάτους. Όμως επειδή το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη καλύπτεται από νερό το πιο πιθανό είναι να καταλήξει σε κάποιον ωκεανό.

    Mπορείτε να παρακολουθείτε την καθοδική τροχιά του Kosmos 482 ΕΔΩ:n2yo.com

    (Αριστερά) Μακέτα του σοβιετικού διαστημοπλοίου Venera 7, που ήταν παρόμοιο με το Cosmos 482. (Δεξιά) Εικόνες του σοβιετικού διαστημοπλοίου στην τροχιά της Γης. Τραβήχτηκαν από τον Ολλανδό αστρονόμο-φωτογράφο Ralf Vandebergh

    πηγή: https://www.space.com/space-exploration/launches-spacecraft/new-images-of-soviet-venus-lander-falling-to-earth-suggest-its-parachute-may-be-out – https://www.theguardian.com/science/2025/may/02/soviet-era-spacecraft-kosmos-482-uncontrolled-return-earth-next-week

    ros2.png

  13. Καταφθάνει στο νυχτερινό ουρανό το «ποτάμι» που ρέει από τον κομήτη Χάλεi.

    Μια εντυπωσιακή βροχή από πεφταστέρια που προέρχονται από σωματίδια του διασημότερου κομήτη.

    Οι Ήτα Υδροχοΐδες, διάττοντες αστέρες που προέρχονται από την ουρά του κομήτη του Χάλεϊ, κορυφώνονται και στην Ελλάδα το βράδυ της Πέμπτης 5 Μαϊου προς τα ξημερώματα της Παρασκευής 6 Μαϊου. Είναι η δεύτερη ανοιξιάτικη βροχή διαττόντων μετά τις Λυρίδες του Απριλίου.Επειδή η Σελήνη βρίσκεται σε φάση μιας λεπτής ημισελήνου ο νυχτερινός ουρανός θα είναι αρκετά σκοτεινός πράγμα που θα διευκολύνει τις παρατηρήσεις εφόσον δεν υπάρχουν σύννεφα και μακριά από την αστική φωτορύπανση.Στο βόρειο ημισφαίριο, όπου βρίσκεται και η χώρα μας, αναμένονται έως 30 διάττοντες ανά ώρα στον ουρανό, κυρίως λίγο πριν την αυγή, ενώ στο νότιο ημισφαίριο ο αριθμός τους φθάνει έως τα 60 μετέωρα την ώρα, με ταχύτητα 67 χλμ. το δευτερόλεπτο. Η ονομασία της «βροχής» οφείλεται στο ότι οι διάττοντες φαίνεται να προέρχονται από το άστρο Ήτα του αστερισμού του Υδροχόου.Αυτά τα «πεφταστέρια» παρατηρούνται δύο φορές κάθε χρόνο στον ουρανό, όταν η τροχιά της Γης διασταυρώνεται με τα σωματίδια σκόνης που έχει αφήσει πίσω του ο κομήτης του Χάλεϊ. Σε πρώτη φάση η «βροχή» (γνωστή ως Ήτα Υδροχοΐδες) διαρκεί από τις 19 Απριλίου έως τις 28 Μαϊου και η βροχή κορυφώνεται τρεις ώρες μετά τα μεσάνυχτα της 5ης Μαΐου και διαρκεί για περίπου δύο ώρες μέχρι τις πέντε τα ξημερώματα της 6ης Μαΐου. Τη δεύτερη φορά η «βροχή» (με την ονομασία Ωριωνίδες) διαρκεί από τις 4 Οκτωβρίου έως τις 14 Νοεμβρίου, με αποκορύφωμα στις 22 Οκτωβρίου.Έχουν περάσει περίπου 25 χρόνια από τότε που για τελευταία φορά ο κομήτης «Χάλεϊ», γνωστός από πολύ παλιά, πλησίασε στη Γη. Είχε βρεθεί, στις 9 Φεβρουαρίου 1986, στο κοντινότερο σημείο του από την Ήλιο, περνώντας ανάμεσα στον Ερμή και στην Αφροδίτη. Ο κομήτης ακολουθεί μία ελλειπτική τροχιά διάρκειας 75 ετών και απομακρύνεται πια διαρκώς από τον πλανήτη μας, παρ’ όλα αυτά έχει αφήσει πίσω του ένα «ποτάμι» σωματιδίων που περιοδικά συναντιέται με τη Γη.

    https://www.naftemporiki.gr/techscience/1952191/kataftanei-sto-nychterino-oyrano-to-potami-poy-reei-apo-ton-komiti-chalei/

    ros1.webp

  14. Το Hubble φωτογραφίζει ένα… λοξό γαλαξία (βίντεο)

    Πρόκειται για ένα σπάνιο είδος γαλαξιών του Σύμπαντος με μεγάλο ερευνητικό ενδιαφέρον.

    Το Hubble κατέγραψε εντυπωσιακές εικόνες από ένα ασυνήθιστο σε όψη σπειροειδή γαλαξίας που έχει λάβει τις κωδικές ονομασίες Arp 184 και NGC 1961. Ο γαλαξίας βρίσκεται σε απόσταση περίπου 190 εκατομμυρίων ετών φωτός μακριά από τη Γη στον αστερισμό της Καμηλοπάρδαλης και ανήκει σε μια μικρή ομάδα γαλαξιών με περίεργο σχήμα.Το όνομα Arp 184 προέρχεται από τον «Άτλαντα ιδιόρρυθμων γαλαξιών» που συντάχθηκε από τον αστρονόμο Χάλτον Αρπ το 1966. Περιέχει 338 γαλαξίες που έχουν περίεργο σχήμα και τείνουν να μην είναι ούτε εντελώς ελλειπτικοί ούτε εξ ολοκλήρου σπειροειδείς. Πολλοί από τους γαλαξίες βρίσκονται σε διαδικασία αλληλεπίδρασης με άλλους γαλαξίες, ενώ άλλοι είναι νάνοι γαλαξίες χωρίς καλά καθορισμένες δομές. Ο Arp 184 κέρδισε τη θέση του στον κατάλογο χάρη στον ενιαίο φαρδύ σπειροειδή βραχίονα γεμάτος άστρα που φαίνεται να εκτείνεται προς την πλευρά του παρατηρητή. Η μακρινή πλευρά του γαλαξία έχει μερικές φυσαλίδες αερίου και αστέρια, αλλά δεν έχει έναν παρόμοιο εντυπωσιακό σπειροειδή βραχίονα.Αυτή η εικόνα του Hubble συνδυάζει δεδομένα από το πρόγραμμα παρατήρησης Snapshot που αποτελείται από τρία διαφορετικά μοντέλα καταγραφής εικόνων και δεδομένων. Ένα από τα τρία προγράμματα στόχευσε το Arp 184 για την περίεργη εμφάνισή του. Αυτό το πρόγραμμα εξέτασε γαλαξίες που περιλαμβάνονται στον Άτλαντα των ιδιόρρυθμων γαλαξιών καθώς και στον κατάλογο των νότιων ιδιόμορφων γαλαξιών και ενώσεων, έναν παρόμοιο κατάλογο που συντάχθηκε από τους Χάλτον Άρπ και Μπάρι Μάντορ.Τα υπόλοιπα δύο προγράμματα εξέτασαν τον απόηχο των φευγαλέων αστρονομικών γεγονότων όπως οι σουπερνόβα και τα γεγονότα παλιρροϊκής διαταραχής όπως όταν μια υπερμεγέθης μαύρη τρύπα διασπά ένα αστέρι αφού περιπλανηθεί πολύ κοντά. Δεδομένου ότι ο Arp 184 φιλοξένησε τέσσερα γνωστές εκρήξεις σουπερνόβα τις τελευταίες τρεις δεκαετίες έχει αναδειχθεί σε ένα σταθερό στόχο των κυνηγών σουπερνόβα.

     

    Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble γιόρτασε πριν από λίγες μέρες τα 35α γενέθλια του και συνεχίζει να μας προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες του.

    Ο γαλαξίας Arp184.

    https://www.naftemporiki.gr/techscience/1951758/to-hubble-fotografizei-ena-loxo-galaxia-vinteo/

    ros5.webp

  15. Η κλιματική αλλαγή διασπείρει στην Ευρώπη έναν επικίνδυνο για τον άνθρωπο μύκητα.

    Σύμμαχος του Ασπέργιλλου οι συνθήκες που διαμορφώνονται στο περιβάλλον.

    Ασπεργίλλωση ονομάζεται η ομάδα των παθήσεων που προκαλεί ο κοινός μύκητας Ασπέργιλλος. Μια νέα μελέτη αναφέρει ότι ο μύκητας εξαπλώνεται στην ευρωπαϊκή ήπειρο με σύμμαχο την κλιματική αλλαγή.Η μούχλα που σχηματίζεται από το μύκητα απελευθερώνει μικροσκοπικά σωματίδια, τα λεγόμενα σπόρια, τα οποία είναι εξαιρετικά ελαφριά και μεταφέρονται εύκολα με τον αέρα, μολύνοντας εσωτερικούς χώρους. Όταν τα σπόρια αναπτύσσονται, δημιουργείται σε διάφορα σημεία μούχλα και ενδέχεται να προκύψει λοίμωξη των πνευμόνων εάν ο μικροοργανισμός εισβάλλει στο σώμα με την εισπνοή.Τα σπόρια του Ασπέργιλλου βρίσκονται παντού γύρω μας, τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους. Το συγκεκριμένο είδος βρίσκεται συχνά στα φύλλα των δέντρων που σαπίζουν, σε κομπόστ (φυσικό λίπασμα), σε εγκαταστάσεις ψύξης-θέρμανσης, σε υλικά θερμομόνωσης κ.α.Όπως κάθε τύπος μύκητα, έτσι και ο Ασπέργιλλος αναπτύσσεται ευκολότερα σε ζεστό και υγρό περιβάλλον. Η νέα μελέτη δείχνει ότι ο μήκυτας θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε ένα επιπλέον 77 τοις εκατό της Ευρώπης μέχρι το έτος 2100 ως αποτέλεσμα της μεγάλης χρήσης ορυκτών καυσίμων στον κόσμο, εκθέτοντας δυνητικά εννέα εκατομμύρια ανθρώπους στην Ευρώπη σε μόλυνση.

    Εικόνα του Ασπέργιλλου.

    https://www.naftemporiki.gr/techscience/1952214/i-klimatiki-allagi-diaspeirei-stin-eyropi-enan-epikindyno-gia-ton-anthropo-mykita/

    ros4.webp

    • Ευχαριστώ 1
  16. Ερευνητές αναζητούν την πηγή της ανθρώπινης συνείδησης.

    Νέα μελέτη αναζητά τη... φωλιά της συνείδησης στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

    Η συνείδηση βρίσκεται στο κέντρο της ανθρώπινης ύπαρξης, η ικανότητα να βλέπει, να ακούει, να ονειρεύεται, να φανταστεί, να αισθάνεται πόνο ή ευχαρίστηση, τρόμο, αγάπη και πολλά άλλα. Αλλά πού ακριβώς βρίσκεται στον ανθρώπινο εγκέφαλο; Αυτό είναι ένα ερώτημα που… πονοκεφαλιάζει επί δεκαετίες την επιστημονική κοινότητα. Μια νέα μελέτη προσπαθεί να ρίξει φως σε αυτό το μυστήριο.Σε μια αναζήτηση για τον εντοπισμό των τμημάτων του εγκεφάλου που στηρίζουν τη συνείδηση νευροεπιστήμονες μέτρησαν την ηλεκτρική και μαγνητική δραστηριότητα καθώς και τη ροή αίματος στους εγκεφάλους 256 ατόμων σε 12 εργαστήρια στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και την Κίνα, ενώ οι συμμετέχοντες είδαν διάφορες εικόνες. Οι μετρήσεις παρακολούθησαν την ενεργοποίηση σε διάφορα μέρη του εγκεφάλου.Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η συνείδηση μπορεί να μην εμφανίζεται στο «έξυπνο» μέρος του εγκεφάλου τις μετωπικές περιοχές όπου στεγάζεται η σκέψη, που προοδευτικά αναπτύχθηκε στη διαδικασία της ανθρώπινης εξέλιξης αλλά στις αισθητήριες ζώνες στο πίσω μέρος του εγκεφάλου που επεξεργάζονται την όραση και τον ήχο.«Γιατί είναι κάτι από όλα αυτά σημαντικό;» Αναρωτιέται ο νευροεπιστήμονας Κριστόφ Κοχ του Ινστιτούτου Άλεν στο Σιάτλ, εκ των επικεφαλής της μελέτης.
    «Αν θέλουμε να κατανοήσουμε το υπόστρωμα της συνείδησης, ποιος το έχει – ενήλικες, προγλωσσικά παιδιά, έμβρυο δεύτερου τριμήνου, σκύλος, ποντίκι, καλαμάρι, κοράκι, μύγα – πρέπει να εντοπίσουμε τους υποκείμενους μηχανισμούς στον εγκέφαλο, τόσο για εννοιολογικούς όσο και για κλινικούς λόγους» λέει ο Κοχ.Στα άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη οι ερευνητές έδειξαν εικόνες από πρόσωπα ανθρώπων και διάφορα αντικείμενα.
    «Η συνείδηση είναι ο τρόπος με τον οποίο αισθάνεσαι όταν βλέπεις ένα σχέδιο μιας τοστιέρας ή του προσώπου της ενός αγαπημένου προσώπου. Η συνείδηση δεν είναι ίδια με τη συμπεριφορά που σχετίζεται με αυτό το συναίσθημα, για παράδειγμα το πάτημα ενός κουμπιού ή το να πεις «βλέπω την σύντροφο μου» αναφέρει ο Κοχ.

    Η μελέτη

    Οι ερευνητές εξέτασαν δύο κορυφαίες επιστημονικές θεωρίες για τη συνείδηση. Σύμφωνα με τη Θεωρία του Παγκόσμιου Νευρωνικού Χώρου Εργασίας, η συνείδηση υλοποιείται στο μπροστινό μέρος του εγκεφάλου, με σημαντικά κομμάτια πληροφοριών στη συνέχεια να μεταδίδονται ευρέως σε όλο τον εγκέφαλο. Σύμφωνα με τη Θεωρία της Ολοκληρωμένης Πληροφορίας, η συνείδηση προέρχεται από την αλληλεπίδραση και τη συνεργασία διαφόρων τμημάτων του εγκεφάλου καθώς εργάζονται συλλογικά για να ενσωματώσουν πληροφορίες που βιώνονται συνειδητά. Τα ευρήματα δεν ταιριάζουν με καμία από τις δύο θεωρίες.«Πού είναι τα νευρωνικά ίχνη της συνείδησης στον εγκέφαλο; Πολύ χοντροκομμένα, είναι στο μπροστινό μέρος του φλοιού που είναι το πιο εξωτερικό στρώμα του εγκεφάλου όπως ο προμετωπιαίος φλοιός όπως προβλέπεται από τη Θεωρία του Παγκόσμιου Νευρωνικού Χώρου Εργασίας;» ρωτάει ο Κοχ.
    Αυτός ο προμετωπιαίος φλοιός είναι που κάνει το είδος μας μοναδικά ανθρώπινο, οδηγώντας σε υψηλότερης τάξης γνωστικές διαδικασίες όπως ο σχεδιασμός, η λήψη αποφάσεων, η συλλογιστική, η έκφραση της προσωπικότητας και ο μετριασμός της κοινωνικής συμπεριφοράς.«Ή είναι τα ίχνη στις πίσω περιοχές του φλοιού, στον οπίσθιο φλοιό;» συνεχίζει ο Κοχ. Ο οπίσθιος φλοιός στεγάζει τις περιοχές όπου λαμβάνει χώρα η επεξεργασία της ακοής και της όρασης. «Εδώ, τα στοιχεία είναι αναμφισβήτητα υπέρ του οπίσθιου φλοιού. Είτε πληροφορίες που σχετίζονται με τη συνειδητή εμπειρία δεν βρέθηκαν στο μπροστινό μέρος είτε ήταν πολύ πιο αδύναμες από ό,τι στο πίσω μέρος. Αυτό υποστηρίζει την ιδέα ότι ενώ οι μετωπιαίοι λοβοί είναι κρίσιμοι για τη νοημοσύνη, την κρίση, τη λογική κ.λπ., δεν εμπλέκονται κριτικά στην όραση» λέει ο Κοχ.Ωστόσο, η μελέτη δεν εντόπισε αρκετές συνδέσεις που διαρκούν για όσο διάστημα η συνειδητή εμπειρία στο πίσω μέρος του εγκεφάλου για να υποστηρίξει την Ολοκληρωμένη Θεωρία Πληροφοριών. Υπάρχουν πρακτικές εφαρμογές για την απόκτηση βαθύτερης κατανόησης της μηχανικής της συνείδησης στον εγκέφαλο.Ο Κοχ λέει ότι θα ήταν σημαντικό για το πώς αντιμετωπίζουν οι γιατροί ασθενείς σε κώμα ή ασθενείς σε βλαστική κατάσταση ή με σύνδρομο εγρήγορσης που δεν ανταποκρίνονται όταν είναι ξύπνιοι αλλά δεν παρουσιάζουν σημάδια επίγνωσης λόγω τραυματικού εγκεφαλικού τραυματισμού, εγκεφαλικού, καρδιακής ανακοπής, υπερβολικής δόσης φαρμάκων ή άλλων αιτιών.«Εάν ο ασθενής παραμείνει σε αυτή την κατάσταση που δεν ανταποκρίνεται για περισσότερο από μερικές ημέρες χωρίς σημάδια ανάκαμψης, η κλινική ομάδα ξεκινάει συζήτηση με την οικογένεια γύρω του: «Αυτό θα ήθελαν;» αναφέρει ο Κοχ. Από αυτούς τους ασθενείς, το 70% έως το 90% πεθαίνουν επειδή έχει ληφθεί απόφαση για απόσυρση της θεραπείας διατήρησης της ζωής.«Ωστόσο, γνωρίζουμε τώρα ότι περίπου το ένα τέταρτο των ασθενών είτε σε κώμα είτε σε σύνδρομο βλαστικής κατάστασης/συνδρόμου εγρήγορσης που δεν ανταποκρίνεται έχουν τις αισθήσεις τους – κρυφή συνείδηση – αλλά δεν είναι σε θέση να το σηματοδοτήσουν στο κρεβάτι» εξηγεί ο Κοχ, αναφερόμενος σε έρευνα που δημοσιεύτηκε πέρυσι στην επιθεώρηση «New England Journal of Medicine».«Γνωρίζοντας τα ίχνη της συνείδησης στον εγκέφαλο θα μας επιτρέψει να ανιχνεύσουμε καλύτερα αυτήν την κρυφή μορφή του ‘είναι εκεί’ χωρίς να μπορούμε να σηματοδοτήσουμε» καταλήγει ο Κοχ.

    https://www.naftemporiki.gr/techscience/1952307/ereynites-anazitoyn-tin-pigi-tis-anthropinis-syneidisis/

  17. Iπτάμενη μοτοσυκλέτα βγαλμένη από τον Πόλεμο των Άστρων (βίντεο)

    Η μοτοσυκλέτα του Luke Skywalker

    Τα τελευταία χρόνια έχουν παρουσιαστεί διαφόρων ειδών ιπτάμενα οχήματα που επιχειρούν να λειτουργήσουν ως αερο-μοτοσικλέτες. Μια πολωνική νεοφυής εταιρεία δημιούργησε (;) μια ιπτάμενη μοτοσικλέτα που μοιάζει με αντίγραφο εκείνης στο κινηματογραφικό διαστημικό έπος Star Wars.Ονομάζεται Volonaut Airbike και το βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα δείχνει το μονοθέσιο όχημα να ταξιδεύει πάνω από μια έρημο και να αιωρείται στη θέση του πριν αρχίσει να κινείται ξανά. O σχεδιαστής του οχήματος Τομάστζ Πατάν έχει σχεδιάσει και ένα μονοθέσιο ηλεκτροκίνητο όχημα κάθετης απογείωσης/προσγείωσης eVTOL.

     

    «Το βίντεο είναι όσο πιο αληθινό γίνεται, χωρίς τεχνάσματα, χωρίς τεχνητή νοημοσύνη»,υποστηρίζει ο εφευρέτης Πατάν στο Robb Report

    Η εταιρεία προς το παρόν δεν δίνει πολλά στοιχεία για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του Airbike. Αναφέρει ότι δουλεύει με μηχανή τζετ αντί ελίκων για την ώθηση του αεροσκάφους και αναπτύσσει ταχύτητες που αγγίζουν τα 200 χλμ./ώρα. «Θέλω να διατηρήσω κάποια μυστικότητα και να το κάνω λίγο πιο μαγικό και συναρπαστικό για κάποιο χρονικό διάστημα» δήλωσε ο Πατάν λέγοντας ότι περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν αργότερα.«Το σύστημα σταθεροποίησης του Airbike ελέγχεται από έναν υπολογιστή πτήσης και παρέχει αυτόματη αιώρηση και ευκολία ελέγχου στον αναβάτη του. Η μοναδική θέση οδήγησης με μια ανεμπόδιστη θέα 360 μοιρών βοηθά τον αναβάτη να γίνει γρήγορα ένα με την ιπτάμενη μηχανή και παρέχει την αίσθηση της απόλυτης ελευθερίας» αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρείας.  Αν και δεν δίνει το ακριβές βάρος, η εταιρεία λέει ότι το Airbike είναι επτά φορές ελαφρύτερο από μια τυπική μοτοσικλέτα, «χάρη στη χρήση προηγμένων υλικών από ανθρακονήματα, της τρισδιάστατης εκτύπωσης και της μινιμαλιστικής προσέγγισης».

    πηγή: https://www.naftemporiki.gr/techscience/1951504/entyposiaki-iptameni-motosykleta-sta-protypa-ekeinis-toy-star-wars-vinteo/ – https://volonaut.com/

    ros1.png

    ros3.webp

  18. Σοβιετικό διαστημικό σκάφος αναμένεται να συντριβεί στη Γη, 53 χρόνια μετά την εκτόξευσή του.

    Ενα διαστημικό σκάφος της Σοβιετικής εποχής που επρόκειτο να προσεδαφιστεί στην Αφροδίτη πριν από πέντε δεκαετίες αναμένεται σύντομα να πέσει ανεξέλεγκτα πίσω στη Γη.Σύμφωνα με τους ειδικούς εντοπισμού των διαστημικών συντριμμιών, είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουν πού μπορεί να καταλήξει η μεταλλική αυτή μάζα του μισού τόνου ή κατά πόσο θα αντέξει κατά την επανείσοδό της στη γήινη ατμόσφαιρα. Οπως εκτιμά ο Ολλανδός επιστήμονας Μάρκο Λανγκμπρόκ, το σκάφος που απέτυχε στην αποστολή του θα πέσει στη Γη γύρω στις 10 Μαΐου, με εκτιμώμενη ταχύτητα 242 χλμ./ώρα, αν παραμείνει άθικτο.«Αν και δεν είναι εντελώς ακίνδυνο, δεν θα πρέπει να ανησυχούμε πολύ», εκτιμά ο Λάνγκμπροκ. Το αντικείμενο είναι σχετικά μικρό και, ακόμη και αν δεν διαλυθεί τελικά, «ο κίνδυνος είναι παρόμοιος με εκείνον της πτώσης ενός τυχαίου μετεωρίτη, κάτι που συμβαίνει αρκετά συχνά κάθε χρόνο. Πιο μεγάλο κίνδυνο διατρέχει κανείς από χτύπημα κεραυνού στη ζωή του», διευκρινίζει ο ίδιος. Η πιθανότητα το διαστημικό σκάφος να χτυπήσει πραγματικά κάποιον ή κάτι είναι μικρή, πρόσθεσε. «Αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς».Το 1972, η τότε Σοβιετική Ενωση είχε εκτοξεύσει το Kosmos 482, σε μία από μια σειρά αποστολών στην Αφροδίτη. Ωστόσο, το σκάφος δεν κατάφερε ποτέ να βγει από την τροχιά της Γης εξαιτίας μιας δυσλειτουργίας του πυραύλου.Το μεγαλύτερο τμήμα του καταστράφηκε μέσα σε μια δεκαετία. Ωστόσο, όπως θεωρούν ο Λάνγκμπροκ και άλλοι επιστήμονες, η ίδια η κάψουλα προσγείωσης – ένα σφαιρικό αντικείμενο διαμέτρου περίπου 1 μέτρου– συνέχισε την περιφορά του σε μια ελλειπτική τροχιά τα τελευταία 53 χρόνια, μειώνοντας σταδιακά το υψόμετρό της.Είναι πολύ πιθανό το διαστημικό σκάφος των σχεδόν 500 κιλών να μη διαλυθεί κατά την επανείσοδο, καθώς κατασκευάστηκε για να αντέξει μια κάθοδο μέσα από την ατμόσφαιρα της Αφροδίτης που είναι γεμάτη διοξείδιο του άνθρακα, δήλωσε ο Λάνγκμπροκ του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Delft στην Ολλανδία.Το διαστημικό σκάφος θα μπορούσε να καταλήξει οπουδήποτε μεταξύ 51,7 μοιρών βόρειου και νότιου γεωγραφικού πλάτους, δηλαδή βόρεια όσο το Λονδίνο και η Αλμπέρτα του Καναδά έως το Ακρωτήριο Χορν της Νότιας Αμερικής. Αλλά, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη είναι νερό, «είναι πιθανό πως θα καταλήξει πράγματι σε κάποιον ωκεανό», εκτιμά ο ίδιος. 

    Πηγή: Guardian

     

     

    Ροσκόσμος
    Η τροχιά του ISS άλλαξε λόγω απειλής σύγκρουσης με διαστημικά συντρίμμια
    Σύμφωνα με το TsNIIMash, στις 01:10 ώρα Μόσχας, οι κινητήρες του διαστημοπλοίου Progress MS-30 τέθηκαν σε λειτουργία και λειτούργησαν για 212,79 δευτερόλεπτα. και παρήγαγε μια ώθηση 0,3 m/s, η οποία επέτρεψε την αύξηση της τροχιάς του ISS κατά περίπου 540 μέτρα.
    Μετά τον ελιγμό αποφυγής, η τροχιακή περίοδος του σταθμού ήταν 92,89 λεπτά, η τροχιακή κλίση ήταν 51,66 μοίρες, το μέσο τροχιακό ύψος ήταν 418,74 χλμ. και το ελάχιστο— 417,86 χλμ., μέγιστο — 438,05 χλμ.

    https://vk.com/roscosmos?reactions_opened=wall-30315369_569248&w=wall-30315369_586428

    01lMjTCjpGk.jpg

    6uTZsQWNVmY.jpg

  19. Έτοιμη η «καρδιά» του διεθνούς προγράμματος πυρηνικής σύντηξης ITER (βίντεο)

    Ολοκληρώνεται η κατασκευή του σούπερ μαγνήτη με τον οποίο θα λειτουργεί ο αντιδραστήρας.

    Ένα έργο πυρηνικής σύντηξης που έχει καθυστερήσει πολύ και περιλαμβάνει περισσότερες από 30 χώρες μπαίνει στην τελική ευθεία με την ολοκλήρωση της δημιουργίας του πιο ισχυρού μαγνήτη στον κόσμο ο οποίος θα αποτελέσει τον πυρήνα των προσπαθειών για την παραγωγή καθαρής ενέργειας συνθλίβοντας τα άτομα σε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες.Το έργο του Διεθνούς Θερμοπυρηνικού Πειραματικού Αντιδραστήρα (ITER) που θα εγκατασταθεί στη νότια Γαλλία και υποστηρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Ρωσία και την Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται το πανίσχυρο μαγνητικό σύστημα για να δημιουργήσει ένα «αόρατο κλουβί» που θα περιορίζει τα υπέρ-καυτά σωματίδια πλάσματος τα οποία ενώνονται και συντήκονται για να απελευθερώνουν ενέργεια.Οι υπεύθυνοι του προγράμματος ITER ανακοίνωσαν ότι το τελευταίο εξάρτημα του συστήματος, η κεντρική ηλεκτρομαγνητική βαλβίδα, είναι έτοιμο πέρασε τους απαραίτητους ελέγχους και ξεκίνησε η συναρμολόγηση του.

     

    «Είναι σαν το μπουκάλι σε ένα μπουκάλι κρασί: φυσικά το κρασί είναι ίσως πιο σημαντικό από το μπουκάλι, αλλά χρειάζεσαι το μπουκάλι για να βάλεις το κρασί μέσα», δήλωσε ο Πιέτρο Μπαραμπάσκι, γενικός διευθυντής του ITER. Το μαγνητικό σύστημα που θα περιλαμβάνει δέκα χιλιάδες τόνους υπεραγώγιμων μαγνητών είχε αρχικά προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί το 2021 αλλά σημειώθηκε σημαντική καθυστέρηση εξαιτίας διαφόρων παραγόντων.Ο Μπαραμπάσκι λέει ότι τα προβλήματα στο πρότζεκτ έχουν πλέον τελειώσει και η κατασκευή του αντιδραστήρα προχωρούσε με τον ταχύτερο ρυθμό στην ιστορία του ITER. Η φάση εκκίνησης του έργου θα ξεκινήσει το 2033 όταν έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει η παραγωγή πλάσματος.Είπε επίσης ότι το ITER απέδειξε ότι οι χώρες μπορούν ακόμα να συνεργαστούν παρά τις γεωπολιτικές εντάσεις.

     

    «Έχουν μια πολύ, πολύ ισχυρή συνοχή στόχων και προς το παρόν δεν βλέπω κανένα σημάδι απόσυρσης από κανέναν». Οι επενδύσεις σύντηξης αυξάνονται, με δεκάδες πρωτοβουλίες σε εξέλιξη. Αρκετές ιδιωτικές νεοφυείς επιχειρήσεις έχουν πει ότι μπορούν να κατασκευάσουν εμπορικούς αντιδραστήρες σύντηξης εντός της προσεχούς δεκαετίας.Ο Μπαραμπάσκι είπε ότι ήταν δύσπιστος σε πολλές περιπτώσεις αλλά ότι υποστήριξε πολλά από αυτά τα εγχειρήματα σε όλο τον κόσμο. «Γνωρίζουμε ήδη ότι μπορούμε να έχουμε σύντηξη. Το ερώτημα είναι, θα κάνουμε τη σύντηξη με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι οικονομικά αποδοτικό;» λέει ο επικεφαλής του ITER για το αποκαλούμενο ιερό δισκοπότηρο της ενέργειας που για πολλούς θα αποτελέσει ένα ορόσημο για τον ανθρώπινο πολιτισμό ανοίγοντας νέους μακροπρόθεσμους ορίζοντες για την ανθρωπότητα αν φυσικά αυτό το εργαλείο αυτό χρησιμοποιηθεί με σύνεση και λογική.

    https://www.naftemporiki.gr/techscience/1951069/etoimi-i-kardia-toy-diethnoys-programmatos-pyrinikis-syntixis-iter-vinteo/

    ros6.webp

  20. Μεγάλο βήμα στην αδιάλειπτη παραγωγή πυρηνικής ενέργειας.

    Επιστήμονες μετά από πολυετή έρευνα κατάφεραν να τροφοδοτήσουν με καύσιμο αντιδραστήρα σχάσης ενώ λειτουργούσε.

    Η Κίνα έκανε ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια της ανθρωπότητας για παραγωγή απεριόριστης καθαρής ενέργειας.  Επιστήμονες στην επαρχία Γκανσού στα δυτικά της χώρας πέτυχαν το ορόσημο της επαναφόρτωσης καυσίμου σε έναν αντιδραστήρα πυρηνικής σχάσης ενώ ήταν σε λειτουργία.Το επίτευγμα δείχνει ότι οι αντιδραστήρες σχάσης μπορούν να λειτουργούν και να ανεφοδιάζονται χωρίς να διακόπτεται η λειτουργία τους προσφέροντας δυνητικά μια σταθερή πηγή παραγωγής ενέργειας. Η επιστημονική κοινότητα προσπαθεί εδώ και δεκαετίες να βρει τρόπο δημιουργίας πυρηνικής σύντηξης που θεωρείται το ιερό δισκοπότηρο στον τομέα της ενέργειας και τα τελευταία χρόνια γίνονται σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.Η ανθρωπότητα είχε όμως καταφέρει να βρει τρόπο παραγωγής πυρηνικής ενέργειας με χρήση της πυρηνικής σχάσης μια διεργασία κατά την οποία ένας ασταθής ατομικός πυρήνας διασπάται σε δύο ή περισσότερους (μικρότερους) πυρήνες και σε μερικά παραπροϊόντα σωμάτια (όπως νετρόνια). Η σχάση αποτελεί μια περίπτωση μεταστοιχείωσης κατά την οποία παράγονται δύο πυρήνες με συγκρίσιμες μάζες. Βασιζόμενοι σε μια απόρρητη μέχρι πρόσφατα αμερικανική έρευνα η οποία αποχαρακτηρίστηκε κινέζοι μηχανικοί άρχισαν το 2018 να κατασκευάζουν μια πειραματική μηχανή, έναν αντιδραστήρα λιωμένου άλατος θορίου (MSR).Ο Thorium MSRs είναι ένας τύπος προηγμένης πυρηνικής τεχνολογίας που χρησιμοποιεί υγρά καύσιμα (λιωμένα άλατα) τόσο ως καύσιμο όσο και ως ψυκτικό και θεωρείται γενικά πιο ασφαλής από τους υπάρχοντες αντιδραστήρες σχάσης που χρησιμοποιούν ουράνιο. Η πετυχημένη επαναφόρτωση καυσίμου σε εν λειτουργία αντιδραστήρα σχάσης σηματοδοτεί την πρώτη μακροπρόθεσμη, σταθερή λειτουργία της τεχνολογίας.

    Ο Αίσωπος

    Ο Ξου Χονγκτζέ, επικεφαλής επιστήμονας της ερευνητικής προσπάθειας έκανε την ανακοίνωση του επιτεύγματος κατά τη διάρκεια συνάντησης στην Κινεζική Ακαδημία Επιστημών. «Τώρα η Κίνα οδηγεί την ενεργειακή επανάσταση σε παγκόσμιο επίπεδο μετά από δεκαετίες εντατικής έρευνας. Οι ΗΠΑ άφησαν την έρευνά τους δημόσια διαθέσιμη, περιμένοντας τον κατάλληλο διάδοχο. Ήμασταν αυτός ο διάδοχος» ανέφερε ο Χονγκτζέ που αποκάλυψε ότι η ομάδα του μελέτησε τις έρευνες που έκαναν οι ΗΠΑ σε αντιδραστήρες λιωμένου άλατος στις δεκαετίες του 1960 και του 1970 οι οποίοι τελικά εγκαταλείφθηκαν υπέρ των συστημάτων με βάση το ουράνιο.«Στο πυρηνικό παιχνίδι, δεν υπάρχουν γρήγορες νίκες. Πρέπει να έχετε στρατηγική αντοχή, εστιάζοντας στο να κάνετε μόνο ένα πράγμα για 20, 30 χρόνια» είπε ο Κινέζος επιστήμονας που υπέδειξε το διάσημο μύθο του Αισώπου για να εξηγήσει την τακτική που ακολουθήθηκε. «Οι λαγοί μερικές φορές κάνουν λάθη ή τεμπελιάζουν. Τότε είναι που η χελώνα αρπάζει την ευκαιρία της».Η ερευνητική ομάδα στο Ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Φυσικής CAS της Σαγκάης πέρασε χρόνια αναλύοντας αποχαρακτηρισμένα αμερικανικά έγγραφα και βελτιώνοντας τα πειράματά τους. «Κατακτήσαμε κάθε τεχνική που περιγραφόταν στα αρχεία και στη συνέχεια προχωρήσαμε περαιτέρω» λέει ο Χονγκτζέ.Ο πειραματικός αντιδραστήρας που δημιούργησαν οι ερευνητές βρίσκεται στην πόλη Wuwei της ερήμου Γκόμπι και μπορεί να παράγει δύο μεγαβάτ ενέργειας αρκετή για να τροφοδοτήσει 2.000 νοικοκυριά.Ένας πολύ μεγαλύτερος αντιδραστήρας λιωμένου άλατος θορίου που κατασκευάζεται τώρα πρόκειται αναμένεται να λειτουργήσει μέσα στην επόμενη πενταετία. Εκτιμάται ότι το θόριο είναι 500 φορές πιο άφθονο από το ουράνιο-232 που χρησιμοποιείται στους συμβατικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες και έχει χαιρετιστεί ως μια πιθανή λύση στη ζήτηση για πυρηνική ενέργεια.

    https://www.naftemporiki.gr/techscience/1951363/megalo-vima-stin-aproskopti-synechi-paragogi-pyrinikis-energeias/

  21. Ερευνητές υποστηρίζουν ότι εντόπισαν ένα νέο επίπεδο ανθρώπινης συνείδησης.

    Πρόκειται για ένα έντονο είδος ονείρων που ίσως έχουν άλλη νοητική διάσταση από αυτή που πιστεύαμε.

    Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «The Journal of Neuroscience» ερευνητική ομάδα αναφέρει ότι ανακάλυψε πώς το αποκαλούμενο συνειδητό ή διαυγές όνειρο είναι κάτι περισσότερο από μια απλή κατάσταση ύπνου, είναι στην πραγματικότητα μια εντελώς άλλη κατάσταση συνείδησης.Το διαυγές όνειρο συμβαίνει όταν ένα άτομο συνειδητοποιεί ότι ονειρεύεται, αποκτώντας συχνά την ικανότητα να ελέγχει τα γεγονότα του ονείρου.
    Για παράδειγμα, μπορεί να πετάξει, να περάσει μέσα από τοίχους ή να αντιμετωπίσει φόβους, εκμεταλλευόμενο τις απεριόριστες δυνατότητες που προσφέρει αυτή η κατάσταση.Οι επιστήμονες θεωρούν ότι τα διαυγή όνειρα είναι απλώς πιο «ζωντανές» ή έντονες εκδοχές των τυπικών ονείρων που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της φάσης ύπνου REM (ταχεία κίνηση των ματιών) που είναι μια φυσιολογική φάση του κύκλου ύπνου που χαρακτηρίζεται από αυξημένη εγκεφαλική δραστηριότητα.Αλλά αυτή η νέα μελέτη δείχνει ότι τα μοτίβα της εγκεφαλικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια ενός διαυγούς ονείρου είναι εντελώς διαφορετικά από αυτά που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια κανονικών ονείρων και εγρήγορσης. Αυτά τα μοτίβα αντικατοπτρίζουν αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο ενεργοποιούνται και επικοινωνούν οι περιοχές του εγκεφάλου, που συνδέονται με αλλαγές στην αντίληψη, τη μνήμη, την αυτογνωσία και τον γνωστικό έλεγχο.Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα διαυγή όνειρα συσχετίστηκαν με μειωμένα κύματα βήτα εγκεφάλου (τα οποία συνειδητότητα με την εγρήγορση) σε δύο διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν τη χωρική επίγνωση, την αίσθηση της αφής και την αυτοαντίληψη. Εν τω μεταξύ, τα κύματα γάμμα, που υποδηλώνουν αυξημένη εστίαση και συνείδηση, αυξήθηκαν στον έσω προμετωπιαίο φλοιό, μια περιοχή που εμπλέκεται στην αυτοαναφορική σκέψη και τη μεταγνώση.Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι το διαυγές όνειρο είναι μια μοναδική νευρική κατάσταση, που προσφέρει νέες ιδέες για τη συνείδηση και πιθανές εφαρμογές στη θεραπεία. «Αυτή η έρευνα ανοίγει την πόρτα σε μια βαθύτερη κατανόηση του διαυγούς ονείρου ως μια περίπλοκη κατάσταση συνείδησης, υποδεικνύοντας την πιθανότητα ότι η συνειδητή εμπειρία μπορεί να προκύψει από τον ίδιο τον ύπνο» λέει ο επικεφαλής της έρευνας Καγκατάι Ντεμιρέλ από το Πανεπιστήμιο Radboud Medical Center στην Ολλανδία.«Αυτή η εργασία προσφέρει μια προοπτική που θα μπορούσε να αμφισβητήσει την παραδοσιακή δυαδική άποψη του ύπνου και της εγρήγορσης σε μελλοντικές έρευνες», πρόσθεσε.

    Οι πηγές

    Οι ερευνητές συγκέντρωσαν έναν τεράστιο όγκο δεδομένων από προηγούμενες μελέτες ύπνου οι οποίες έκαναν καταγραφές της εγκεφαλικής δραστηριότητας με ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα σε αυτό που πιστεύουν ότι είναι τώρα το μεγαλύτερο σύνολο δεδομένων σε αυτόν τον τομέα.
    Στη συνέχεια συνέκριναν τα μοτίβα εγκεφαλικής δραστηριότητας για την εγρήγορση, τον ύπνο REM και τα διαυγή όνειρα για να προσδιορίσουν τι κάνει κάθε κατάσταση μοναδική.Σε επιφανειακό επίπεδο, η εγκεφαλική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια των διαυγών ονείρων δεν έμοιαζε τόσο διαφορετική από τον ύπνο REM. Αλλά όταν οι ερευνητές έψαξαν βαθύτερα τις πηγές ηλεκτρικών σημάτων στον εγκέφαλο, βασικές διαφορές άρχισαν να διαμορφώνονται. Η μείωση στα κύματα βήτα που σχετίζονται με τα διαυγή όνειρα απομονώθηκε στον δεξιό κροταφικό λοβό (ο οποίος ελέγχει τη χωρική επίγνωση και τη μη λεκτική μνήμη) και τον βρεγματικό λοβό (που ελέγχει τις αισθήσεις και την αυτοαντίληψη).Τα κύματα βήτα είναι εγκεφαλικά κύματα υψηλής συχνότητας που συνήθως σχετίζονται με μια κατάσταση εγρήγορσης. Συμμετέχουν στη συνειδητή σκέψη και τη λογική σκέψη και τείνουν να έχουν διεγερτική επίδραση.

    Τα μοτίβα

    Οι ερευνητές προτείνουν ότι αυτή η μείωση θα μπορούσε να σηματοδοτήσει τη διαδικασία του εγκεφάλου να αναγνωρίσει ότι το όνειρο δεν είναι πραγματικό, επιτρέποντας έτσι στον ονειροπόλο να συνειδητοποιήσει ότι ονειρεύεται. Βρήκαν επίσης μια αύξηση των κυμάτων γάμμα στο δεξιό προκούνιο, το τμήμα του εγκεφάλου που παίζει σημαντικό ρόλο στη χωρικά καθοδηγούμενη συμπεριφορά και στη φαντασία των δικών του ενεργειών.Αυτό το κύμα δραστηριότητας γάμμα συνέπεσε με τη στιγμή που ο ονειροπόλος συνειδητοποιεί ότι ονειρεύεται, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να αντανακλά περαιτέρω τη διαδικασία του εγκεφάλου να γίνει διαυγής ενώ κοιμάται.  Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτά τα πρότυπα εγκεφαλικής δραστηριότητας είναι εντελώς μοναδικά για τα διαυγή όνειρα, υποδεικνύοντας ότι είναι η δική του κατάσταση συνείδησης.Αλλά ίσως το πιο ενδιαφέρον είναι ότι βρήκαν επίσης ότι αυτά τα μοτίβα μοιάζουν περισσότερο με την εγκεφαλική δραστηριότητα που σχετίζεται με τις επιπτώσεις ψυχοδραστικών παρασκευασμάτων όπως το LSD και η αγιαχουάσκα. Όπως τα διαυγή όνειρα, αυτές οι ψυχεδελικές εμπειρίες συνδέονται επίσης με αλλαγές δραστηριότητας στον προκούνιο, σύμφωνα με τους ερευνητές.«Ενώ τα ψυχεδελικά φαινόμενα συχνά οδηγούν σε διάλυση του εγώ και μειωμένη αυτοαναφορική επεξεργασία. Τα διαυγή όνειρα μπορεί στην πραγματικότητα να αξιοποιούν στοιχεία αυτογνωσίας και ελέγχου» αναφέρουν οι ερευνητές στην εργασία τους.

    https://www.naftemporiki.gr/techscience/1951075/ereynites-ypostirizoyn-oti-entopisan-ena-neo-epipedo-anthropinis-syneidisis/

  22. Το James Webb αποκαλύπτει τα μυστικά του πιο ψυχρού εξωπλανήτη στο γαλαξία μας (βίντεο)

    Μετανάστευσε πιθανότατα στην κατοικήσιμη ζώνη του συστήματος του.

    Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «The Astrophysical Journal Letters» ερευνητική ομάδα παρουσιάζει τα αποτελέσματα των παρατηρήσεων που πραγματοποίησε με το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb στον πιο ψυχρό εξωπλανήτη που γνωρίζουμε.Οι πλανήτες που ανακαλύπτονται μακριά από το ηλιακό μας σύστημα έλαβαν από την επιστημονική κοινότητα την ονομασία εξωπλανήτες. Έχουν ανακαλυφθεί περίπου 5.500 χιλιάδες εξωπλανήτες στο γαλαξία μας ενώ έχει υποδειχθεί η ύπαρξη άλλων περίπου πέντε χιλιάδων και απομένει η επιβεβαίωση της παρουσίας τους στο Σύμπαν.Οι επιστήμονες πίστευαν ότι οι τύποι των πλανητών που υπάρχουν στο ηλιακό μας σύστημα είναι σε γενικές γραμμές όσοι τύποι μπορούν να αναπτυχθούν σε πλανητικά συστήματα. Αποδείχθηκε ότι η ποικιλομορφία των πλανητών είναι πολύ μεγάλη αφού εντοπίζονται συνεχώς καινούργιοι τύποι πλανητών με ακραίες σε πολλές περιπτώσεις συνθήκες και εξωτικά χαρακτηριστικά.Ένας από τους εξωπλανήτες που βρίσκεται στην κορυφή της λίστας εκείνων με ακραίες συνθήκες είναι ο WD 1856+534 b που βρίσκεται σε απόσταση 81 ετών φωτός από τη Γη. Πρόκειται για ένα γιγάντιο πλανήτη με μάζα έξι φορές μεγαλύτερη από αυτή του μεγαλύτερου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, του Δία.  Ο WD 1856+534 b είναι ο πιο κρύος εξωπλανήτης που έχει εντοπιστεί ποτέ, με μέση θερμοκρασία μείον 87 βαθμούς Κελσίου. Αυτό καθιστά τις μέσες θερμοκρασίες του πλανήτη περίπου ίδιες με τη χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στη Γη κάτι που συνέβη στην Ανταρκτική στη διάρκεια του χειμώνα στην παγωμένη ήπειρο.

    Η μετακίνηση

    Παρόλο που ο εξωπλανήτης περιφέρεται κοντά στο μητρικό του άστρο του γεγονός που κανονικά θα σήμαινε ότι έχει υψηλή θερμοκρασία επιφάνειας σε αυτήν την περίπτωση δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο αφού το άστρο αυτό είναι πρακτικά νεκρό.  Πρόκειται για ένα λευκό νάνο, ένα κοσμικό σώμα που αποτελεί το υπόλειμμα ενός άστρου που αφού έκαψε τα καύσιμα του έπαψε πια να λειτουργεί . Όταν τα αστέρια μεσαίου μεγέθους φτάνουν στο τέλος της ζωής τους, αποβάλλουν τα εξωτερικά τους στρώματα και δεν δημιουργούν πλέον θερμότητα μέσω της σύντηξης. Ωστόσο, υπάρχει ακόμα εναπομείνασα θερμότητα σε αυτά, έτσι συνεχίζουν να κρυώνουν με την πάροδο του χρόνου.Οι λευκοί νάνοι είναι πολύ συνηθισμένοι στο γαλαξία μας, επομένως το γεγονός ότι οι εξωπλανήτες μπορούν να περιφέρονται γύρω τους είναι σημαντικό αφού σύμφωνα με τους ειδικούς είναι πιθανό να υπάρχουν κατοικήσιμοι κόσμοι που περιστρέφονται γύρω από αυτά τα νεκρά άστρα. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν μελετώντας αυτόν τον ψυχρό εξωπλανήτη δεν ήταν σίγουροι εάν θα ήταν δυνατό για έναν πλανήτη να επιβιώσει σε αυτήν την τοποθεσία.Αυτό συμβαίνει επειδή κατά τη διάρκεια του θανάτου ενός άστρου σαν αυτό αρχικά διογκώνεται για να γίνει κόκκινος γίγαντας πριν συρρικνωθεί σε έναν πυρήνα. Εάν ο πλανήτης βρισκόταν στη σημερινή του θέση κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα τον είχε κυριολεκτικά καταπιεί ο κόκκινος γίγαντας. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο πλανήτης βρισκόταν μακριά από το άστρο και στη συνέχεια με την πάροδο του χρόνου πλησίασε πιο κοντά σε αυτό.

     

    «Ο WD 1856+534 b είναι τώρα ο πρώτος άθικτος εξωπλανήτης που επιβεβαιώθηκε στην ‘απαγορευμένη ζώνη’ ενός λευκού νάνου, μια περιοχή όπου οι πλανήτες θα είχαν εξαφανιστεί κατά τη φάση του κόκκινου γίγαντα του άστρου. Η παρουσία του εξωπλανήτη παρέχει άμεσες αποδείξεις ότι η πλανητική μετανάστευση σε κοντινές τροχιές συμπεριλαμβανομένης της κατοικήσιμης ζώνης γύρω από λευκούς νάνους είναι δυνατή» αναφέρουν οι ερευνητές.
    https://www.naftemporiki.gr/techscience/1951343/to-james-webb-apokalyptei-ta-mystika-toy-pio-psychroy-exoplaniti-sto-galaxia-mas-vinteo/

  23. Ο νυχτερινός ουρανός του Μαΐου.

    Οι θέσεις των πλανητών:
    Ερμής: Πολύ χαμηλά ανατολικά στο λυκαυγές στην αρχή του μήνα, σε ανώτερη σύνοδο (πίσω από τον Ήλιο) στις 30/5
    Αφροδίτη: Στον πρωινό ουρανό ανατέλλει: 04:19 στο μέσο του μήνα (φαινόμενο μέγεθος -4,6, φαινόμενη διάμετρος 30′ ‘, φωτισμός δίσκου 39%)
    Άρης: Στον απογευματινό ουρανό, δύει 02:08 στο μέσο του μήνα Καρκίνος, φαινόμενο μέγεθος 1,1, φαινόμενη διάμετρος 6′ ‘)
    Δίας: Στον απογευματινό ουρανό, δύει 22:58 στο μέσο του μήνα (φαινόμενο μέγεθος -1,8, φαινόμενη διάμετρος 33′ ‘)
    Κρόνος: Χαμηλά στον πρωινό ουρανό, ανατέλλει 2 ώρες πριν τον Ήλιο στο μέσο του μήνα (Ιχθείς, φαινόμενο μέγεθος 1,2, φαινόμενη διάμετρος 16′ ‘ και κλίση δακτυλίων 2,5ο)

    Πιο συγκεκριμένα στον νυχτερινό ουρανό του Μαΐου:
    3/5: Η Σελήνη 2ο από τον Άρη, που βρίσκεται δίπλα στο σμήνος της «Φάτνης»

    5/5: Η Σελήνη σε απόσταση 1ο από τον Βασιλίσκο (α Λέοντα)
    Μέγιστο βροχής διαττόντων «η-Υδροχοϊδες» (ενεργές 194-285 μέγιστος ρυθμός υπό ιδανικές συνθήκες περίπου 50 μετέωρα/ώρα)

     

    10/5: Η Σελήνη σε απόσταση 4ο από τον Στάχυ (α Παρθένου) πρωινός ουρανός
    12/5: Πανσέληνος
    14/5: Η Σελήνη σε απόσταση 2ο από τον Αντάρη (α Σκορπιού) (πρωινός ουρανός)
    15/5: Ο Δίας σε απόσταση 1ο από το νεφέλωμα του καρκίνου (Μ1, χαμηλά στο δυτικό βραδινό ορανό)
    23/5: Η Σελήνη σε απόσταση 6ο από τον Κρόνο (πρωινός ουρανός)
    24/5: Η Σελήνη σε απόσταση 4ο από την Αφροδίτη (πρωινός ουρανός)
    28/5: Η Σελήνη σε απόσταση 5ο από τον Δία
    30/5: Η Σελήνη σε απόσταση 6ο από τον Πολυδεύκη και 8ο από τον αστερισμό της «Φάτνης»

    (*) Οι χρόνοι των φαινομένων αφορούν μόνο την Θεσσαλονίκη. Μπορεί κανείς να βρει τους αντίστοιχους χρόνους όλων των αστρονομικών φαινομένων (για τον τόπο του) πολύ εύκολα, χρησιμοποιώντας την εφαρμογή: https://stellarium-web.org/ 

    πηγή: αστρονομικό ημερολόγιο 2025, εκδόσεις Πλανητάριο Θεσσαλονίκης – earthsky.org

    ros5.jpeg

  24. Γιγαντιαίο ζώο-φάντασμα κινηματογραφήθηκε να κολυμπά στον πυθμένα της Ανταρκτικής.

    Ένα τηλεχειριζόμενο όχημα έπεσε πάνω σε ένα πλάσμα... φάντασμα σε μια οκταήμερη αποστολή κοντά στη θάλασσα Bellingshausen στα ανοικτά της Ανταρκτικής.Αυτό αναφέρεται σε δημοσίευμα του discoverwildlife.com σημειώνοντας ότι το πλάσμα αυτό μπορεί να φτάσει σε μήκος τα 10 μέτρα.Ενα τεράστιο παγόβουνο έκτασης περίπου 510 τετραγωνικών χιλιομέτρων αποκολλήθηκε από έναν πλωτό παγετώνα τον το George VI, που συνδέεται με το στρώμα πάγου της Ανταρκτικής.

    Μια μοναδική αποστολή και έρευνα στον βυθό της Ανταρκτικής
    Το γεγονός αυτό αποτέλεσε μια μοναδική ευκαιρία για τους ερευνητές βαθέων υδάτων που επέβαιναν στο R/V Falkor του Ινστιτούτου Schmidt Ocean Institute να εξερευνήσουν μια τεράστια περιοχή του ωκεανού που δεν είχε ερευνηθεί ξανά.Η ομάδα έφτασε στον  βυθό στις 25 Ιανουαρίου και με τη βοήθεια του τηλεχειριζόμενου οχήματος (ROV SuBastian) άρχισε την έρευνα.«Δεν περιμέναμε να βρούμε ένα τόσο όμορφο, ακμάζον οικοσύστημα», λέει η επικεφαλής επιστήμονας της αποστολής δρ Πατρίσια Εσκέτε.Με βάση το μέγεθος των ζώων, «οι κοινότητες που παρατηρήσαμε βρίσκονται εκεί εδώ και δεκαετίες, ίσως και εκατοντάδες χρόνια».

    Οι ερευνητές έκαναν πολλές εκπληκτικές ανακαλύψεις κάτω από το παγόβουνο. 

    Ενα από τα πιο εντυπωσιακά ζώα που κινηματογραφήθηκαν στην οκταήμερη αποστολή ήταν μια γιγαντιαία μέδουσα-φάντασμα (Stygiomedusa gigantea). Αυτή η μέδουσα με το μωβ χρώμα μπορεί να φτάσει σε κολοσσιαίο μέγεθος: η καμπάνα μπορεί να έχει διάμετρο πάνω από ένα μέτρο και οι τέσσερις «ουρές» μπορούν να φτάσουν σε μήκος πάνω από 10 μέτρα.Η γιγαντιαία μέδουσα φάντασμα είναι μια σπάνια και μυστηριώδης μέδουσα βαθιάς θάλασσας, γνωστή για την φανταστική, ημιδιαφανή εμφάνισή της. Σε αντίθεση με τις περισσότερες μέδουσες, δεν έχει πλοκάμια.Εντοπίστηκε και συλλέχθηκε για πρώτη φορά το 1899, αλλά δεν αναγνωρίστηκε ως είδος παρά μόνο 60 χρόνια αργότερα. Έχει παρατηρηθεί λιγότερες από 150 φορές από ερευνητές, κυρίως μέσω υποβρυχίων βαθιάς θάλασσας, όπως το ROV SuBastian του Ινστιτούτου Schmidt Ocean.

     

    "https://www.iefimerida.gr/green/gigantiaio-zoo-fantasma-kinimatografithike-sti-antarktiki">

    ros1.webp

  25. Το Παράδοξο της Ανδρομέδας.

    Το νοητικό πείραμα – γνωστό ως «Παράδοξο της Ανδρομέδας» – διατυπώθηκε για πρώτη φορά από τον νομπελίστα φυσικό Roger Penrose στο βιβλίο του «O νέος αυτοκράτορας (;)» . Όπως όλα τα παράδοξα μας προκαλεί σύγχυση θέτοντας το ερώτημα, αν το μέλλον είναι ακόμα ανοιχτό ή αν έχει ήδη καθοριστεί στο πλαίσιο της θεωρίας της σχετικότητας του Αϊνστάιν.

    Ακολουθούν μερικά σχετικά αποσπάσματα από τo βιβλίο του Penrose:
    «Πώς είναι δυνατόν παρατηρητές που κινούνται με διαφορετικές σταθερές ταχύτητες να είναι ισοδύναμοι για την γεωμετρία Minkowski; Kάθε επίπεδο, με συντεταγμένη t=σταθερά, απεικονίζει τον «χώρο» σε κάποια «χρονική στιγμή» για τον παρατηρητή S, δηλαδή την ομάδα των γεγονότων που ο S θεωρεί ταυτόχρονα. Ας αποκαλέσουμε αυτά τα επίπεδα ταυτόχρονους χώρους του S.Kατά την μετάβασή μας σε κάποιον άλλον παρατηρητή Μ, θα πρέπει να περάσουμε από την αρχική μας ομάδα ταυτόχρονων χώρων μια νέα με τη βοήθεια μιας κίνησης Poincaré, η οποία θα μας δώσει τους ταυτόχρονους χώρους για τον Μ (Πρόκειται για χώρους γεγονότων που ο Μ κρίνει ότι είναι ταυτόχρονοι, σύμφωνα με τον ορισμό του Αϊνστάιν για το ταυτόχρονο. Ο ορισμός αυτός χρησιμοποιεί φωτεινά σήματα που εκπέμπονται από τον Μ και ανακλώνται ξανά προς αυτόν από τα εξεταζόμενα γεγονότα).
    Παρατηρείστε στο σχήμα 1 ότι οι ταυτόχρονοι χώροι του Μ εμφανίζουν μια «κλίση προς τα πάνω» . Αν ξεφύγουμε από το πρίσμα των αναλλοίωτων κινήσεων του ευκλείδειου χώρου, θα δούμε ότι αυτή η κλίση είναι αυτό που περιμένουμε για τον χώρο Minkowski. Ενώ για τον S, όλα τα γεγονότα που βρίσκονται σ’ ένα από τα επίπεδα με t=σταθερά δείχνουν να συμβαίνου ταυτόχρονα, ο M έχει διαφορετική αντίληψη των πραγμάτων: βλέπει να συμβαίνουν ταυτόχρονα τα γεγονότα που βρίσκονται πάνω στον καθένα από τους «επικλινείς» ταυτόχρονους χώρους! Στη γεωμετρία Minkowski δεν υπάρχει απόλυτο κριτήριο για το «ταυτόχρονο» : Κάθε παρτηρητής που κινείται ομοιόμορφα μεταφέρει την προσωπική του αντίληψη σχετικά με το τι σημαίνει «χρονική σύμπτωση» ή «ταυτόχρονα γεγονότα».
    Ας εξετάσουμε τα δυο γεγονότα R και Q στο σχήμα 1. Σύμφωνα με τον παρατηρητή S, το γεγονός R συμβαίνει πριν από το γεγονός Q, γιατί το R βρίσκεται σ’ ένα ταυτόχρονο χώρο, που προηγείται εκείνου όπου βρίσκεται το Q. Όμως σύμφωνα με τον Μ συμβαίνει το αντίστροφο και το Q βρίσκεται στον ταυτόχρονο χρόνο που προηγείται! Έτσι, για τον ένα παρατηρητή, το γεγονός R λαμβάνει χώρα πριν απ’ το Q, αλλά για τον άλλο, το Q προηγείται του R! (Aυτό μπορεί να συμβαίνει μόνο, επειδή τα R και Q είναι διαχωρισμένα στο χώρο, που σημαίνει ότι το ένα βρίσκεται έξω από τον κώνο φωτός του άλλου, έτσι, ώστε ένα υλικό σωμάτιο ή φωτόνιο να μη μπορεί να ταξιδέψει από το ένα γεγονός στο άλλο). Ακόμα και για μικρές τιμές σχετικής ταχύτητας θα έχουμε σημαντικές διαφορές στη χρονική σειρά των γεγονότων όταν αυτά συμβαίνουν σε μεγάλες αποστάσεις.Ας φανταστούμε δυο ανθρώπους που περπατούν αργά στο δρόμο και διασταυρώνονται. Τα γεγονότα που συμβαίνουν στο γαλαξία της Ανδρομέδας (τον πλησιέστερο μεγάλο γαλαξία κοντά στον δικό μας, σε απόσταση περίπου 20.000.000.000.000.000.000 χιλιομέτρων), και τα οποία τα δυο άτομα κρίνουν ότι είναι ταυτόχρονα με τη στιγμή της διασταύρωσής τους απέχουν στην πραγματικότητα κατά ένα μεγάλο αριθμό ημερών όπως φαίνεται στο σχήμα 2. Ενώ για το ένα άτομο ο διαστημικός στόλος που εκτοξεύθηκε με σκοπό να εξαλείψει τη ζωή από τον πλανήτη Γη βρίσκεται ήδη καθ’ οδόν, για τον άλλο ούτε που έχει συζητηθεί αν θα εκτοξευθεί ή όχι.(…)
    (…) Για τον έναν από τους δύο ανθρώπους που διασταυρώνονται ο διαστημικός στόλος της Ανδρομέδας έχει ήδη ξεκινήσει το ταξίδι του, ενώ σύμφωνα με τον άλλον δεν έχει ληφθεί ακόμα η απόφαση για το αν θα γίνει τελικά το ταξίδι! Πώς μπορεί να είναι απροσδιόριστη η έκβαση της απόφασης; Αν για το ένα από τα δύο άτομα η απόφαση είναι ειλημμένη, είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί να είναι απροσδιόριστη. Η εκτόξευση του διαστημικού στόλου είναι αναπόφευκτη. Για την ακρίβεια, κανείς από τους δυο δεν μπορεί να γνωρίζει την εκτόξευση του διαστημικού στόλου εκείνη τη στιγμή. Το γεγονός αυτό θα γίνει γνωστό αργότερα, όταν τηλεσκοπικές παρατηρήσεις από τη Γη θα δείξουν ότι ο στόλος έχει όντως ξεκινήσει. Τότε θα μπορέσουν να ξαναγυρίσουν σε εκείνη την τυχαία συνάντηση και να συμπεράνουν ότι τότε η απόφαση βρισκόταν στο απροσδιόριστο μέλλον του ενός και στο καθορισμένο παρελθόν του άλλου (Αφού είδα την ιδέα μου γραμμένη και τυπωμένη συνειδητοποίησα ότι μέχρι τότε και οι δύο άνθρωποι θα έχουν πεθάνει! Οι μακρινοί τους απόγονοι θα είναι εκείνοι που θα πρέπει να «ξαναγυρίσουν» σ’ αυτήν τη συνάντηση).
    Το ερώτημα είναι: υπήρχε τότε κάποια απροσδιοριστία για την έκβαση του μέλλοντος; Ή μήπως το μέλλον και των δύο ήταν ήδη προκαθορισμένο;
    Αρχίζει να διαφαίνεται ότι αν έστω και ένα γεγονός είναι καθορισμένο, τότε και ολόκληρος ο χωροχρόνος πρέπει να είναι επίσης καθορισμένος! Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει «απροσδιόριστο» μέλλον. Το σύνολο του χωροχρόνου πρέπει να είναι καθορισμένο και δεν υπάρχει περιθώριο για καμιά απροσδιοριστία. Απ’ ότι φαίνεται και ο Αϊνστάιν είχε οδηγηθεί σε αυτό ακριβώς το συμπέρασμα. (…)»

    Σχήμα 1: Μια κίνηση Poincaré σε χωρόχρονο τριών διαστάσεων. Το αριστερό διάγραμμα απεικονίζει ταυτόχρονους χώρους για τον παρατηρητή S, ενώ το δεξί ταυτόχρονους χώρους για τον παρατηρητή Μ. Βλέπουμε ότι ο παρατηρητής S νομίζει ότι το γεγονός R του γεγονότος Q, ενώ ο Μ νομίζει ότι το Q προηγείται του R. (H κίνηση εδώ θεωρείται παθητική που σημαίνει ότι επηρεάζει μόνον τις διαφορετικές περιγραφές που θα έδιναν οι δυο παρατηρητές S και Μ για τον έναν μοναδικό χωροχρόνο.)

    Σχήμα 2: Δύο άτομα Α και Β περπατούν αργά και διασταυρώνονται, όμως έχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με το αν ο διαστημικός στόλος είχε εκτοξευθεί από την Ανδρομέδα κατά τη χρονική στιγμή που διασταυρώθηκαν.

    Πηγές:
    1. Roger Penrose, «O νέος αυτοκράτορας (;)» , μετάφραση Βασιλική Νικολαΐδου, εκδόσεις Γκοβόστη
    2. Rietdijk–Putnam argument – https://en.wikipedia.org/wiki/Rietdijk%E2%80%93Putnam_argument

    Ακολουθεί το πρόσφατο βίντεο της Sabine Hossenfelder σχετικό με το Παράδοξο της Ανδρομέδας:

     

     

    ros3.png

    ros4.png

    ros2.webp

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης