Jump to content

octans

Μέλη
  • Αναρτήσεις

    15
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Όλα αναρτήθηκαν από octans

  1. Καλησπέρα σας. Θα ήθελα να ενημερωθώ για κάποια οικονομικά και επιστημονικά θέματα γύρω από την Αστρονομία και ενδεχόμενη μελλοντική (ισως αρκετά μελλοντική) συνεργασία. Επειδή καταλαβαίνω πως θα υπάρξουν πολλές ερωτήσεις και πολλά μηνύματα, παρακαλώ για την υπομονή σας στις απαντήσεις μου. Ευχαριστώ, Άνθιμος
  2. octans

    3o κρουσμα...

    Μην προβληματίζεσαι.... η τελευταία παράγραφος ειναι η αλήθεια... σε ποσοστά τουλάχιστον... και κοίτα να διώξεις τα σύννεφα! καλοκαίριασε!
  3. well done!!!! σε ευχαριστουμε για τα links!
  4. πολύ καλές πληροφορίες... ξέρεις αν υπάρχουν - αντίγραφα έστω - στην Κρατική Βιβλιοθήκη?
  5. οσα αναφέρανε οι φίλοι είναι σωστά... τα έχω ήδη όλα αυτά τα βιβλία και τα προτείνω και εγω. φακούς να πάρεις... εγώ πήρα αυτές τις μέρες έναν Barlow X2 (μεγενθυντής), εναν Baader hyperion 8mm, ένα φθηνό Vixen 6mm (βασικά αυτά για πλανήτες) και έναν Μeade 4000 2" 36mm όλα από Αgena Astroproducts (www.agenaastro.com) σε πολύ καλές τιμές. ( ο hyperion ειχε 50$...) a! πήρα και ένα φίλτρο baader 1.25" Moon & Skyglow. Πιστεύω πως όλα αυτά είναι αρκετά για εμας τους αρχάριους και σίγουρα το καλοκαίρακι θα περάσω πολλές ωραίες βραδυές! όλα αυτά μαζευουν πάνω από 550€ μαζι με το τηλεσκόπιο....
  6. Αν θα πρέπει να ξέρεις κατι... χμμμμ.. Οσα περισσότερα γνωρίζεις τόσο καλύτερα.. Βασικά ενδιαφέρον να έχεις και μετά αναλόγως παίρνεις και βιβλία. Η παρατήρηση του Ουρανού μπορεί να είναι απλή ως μια ευχάριστη ενασχόληση (με επίκεντρο την ιδέα "θέλω να δώ τι υπάρχει εκεί έξω) ή να είναι σύνθετη και πάλι ευχάριστη αλλά πιο κουραστική (με ιδέα "θέλω να μάθω οσο το δυνατόν περισσότερα για τον ουρανο και τα φαινόμενα που συμβαίνουν εκει πάνω")\ άλλα βιβλία στην πρώτη περίπτωση άλλα στη δευτερη. Για αρχή τα απλά βιβλία που έχουν στα μαγαζια με τηλεσκόπια είναι μια χαρα. Στην Aktistar.com εχει αλλο ένα DOB στην ίδια τιμή, αλλά αυτοί είναι στην Θεσσαλονίκη. Και βέβαια έχει αλλα παρελκόμενα... ψαξε το. δεν έχω κάτι αλλο υπόψη μου. Εγω έχω το SW dob 8 pyrex και είμαι ευχαριστημένος, σαν αρχάριος. Στο μέλλον ίσως πάρω κατι ακόμα αλλα αυτό θα το κρατήσω. Τα κιάλια πιστεύω είναι η πιο καλή αρχή.
  7. Καλησπέρα! και εγω έτσι ξεκίνησα, αλλα είχα ήδη κιάλια και χάρτες.... δες και αυτη την εναλλακτική... Χάρτες βρίσκεις και στο ιντερνετ και στα μαγαζια αυτα.... θα σου προτείνουν και αυτοί με ένα τηλέφωνο. Εδω στο φόρουμ θα βρεις αρκετες προτάσεις και links. Tο Πλανητάριο Θεσσαλονίκης είναι στο κέντρο κοντα στην Ομόνοια... για να πάρεις το Dob 8 όμως χρειάζεσαι αυτοκίνητο... αλλo μαγαζι ειναι το telescopeshop.gr αλλα δεν εχει Sky Watcher, έχει όμως άλλα Dobsonian... αυτά από εμένα.
  8. octans

    Συντήρηση Dobson

    Λοιπόν παιδιά, εχθές το βράδυ μετά απο άλλη μια παρατήρηση στο μπαλκόνι, έβαλα το τηλεσκόπιο μέσα (SW dob 8"). Και όπως κάθε φορά (μιας και ακόμα είμαι στην αρχή της καριέρας μου) έλεγξα τα πάντα. Ανακάλυψα όμως ενα κομματάκι σκόνης, ίσως χνούδι, ισως κάτι άλλο, στο πρωτεύον κάτοπτρο. Ξεβίδωσα λοιπόν τις χειρολαβές από την βάση, ανέβηκα στο κρεβάτι και το αναποδογύρισα.... μικρές αναταράξεις και οκ.. Τελικά το χνούδι δεν έφυγε.. ο στατικός ηλεκτρισμός μαλλον ειναι αρκετά δυνατός... Και σκέφτηκα... μιας και η σύντροφος στέγνωνε τα μαλλιά της, να παρω το φονικό πιστόλι Philips (πιστολακι..χαχαχα) και να το φυσίξω? απο μακριά και με λίγη ένταση? Δεν το έκανα βέβαια, προτειμώ να ακούσω πρώτα και τις προτάσεις σας!... καλή ιδέα η μπα? Δεν ανοίγω νέο θέμα μιας και εδώ είναι μια χαρά!
  9. octans

    Δύο παλαιά βιβλία!

    Το μεν πρώτο έχει 160 σελιδες (σε Α4 χωράνε δύο σελίδες) και έναν χάρτη ουρανού (διστάσεις Α3 και λίγο πιο πλατύ). Το δε δεύτερο έχει 964 σελίδες.... και έχει αρκετές πληροφορίες για τα άστρα... (τουλάχιστον για εμένα που είμαι αρχάριος). Το συνημμένο παράδειγμα είναι σχετικά μικρό αφου σε κάποιους άλλους αστερισμούς έχει αφιερωμένες πάνω απο 20-30 σελίδες. Όποιος ενδιαφέρεται να τα φωτοτυπίσει ας μου πει.. Τυπικό παράδειγμα παρουσίασης.
  10. Καλημέρα σας. Πριν ακόμα ασχοληθώ με την παρακολούθηση του Ουρανού, η ιδέα της εξερεύνησής του με ενθουσίαζε. Καιρό τώρα προσπαθώ να μαζεύω παλαιά και σπάνια βιβλία. Από τις πρώτες μου επιλογές είναι τα δύο βιβλία που σας παρουσιάζω τα οποία τα βρήκα με μεγάλη δυσκολία στο βιβλιοπολείο της Εστίας και στην Πολιτεία (Αθήνα). Είναι απλά αρκετά, αλλα εμβαθύνουν και λίγο. Θα σας πρότεινα να τα ψαξετε και εσείς, καθως όπως και σε άλλο θέμα, οι συντροφοί μας τα βρήσκουν πολύ ενδιαφέροντα και είναι μια καλή αρχή για αυτές - αυτούς...
  11. H ανόρθωση στην προκείμενη περίπτωση δεν με ενδιαφέρει! χαχα... ενας RACI ναι είναι η λύση (κανει και ανορθωση...). Απλά σκεφτόμουν αν υπάρχει adaptor 3/4 ωστε να μην άλλαζα ερευνητή. Εχει και η SW νομίζω (http://www.astroshop.eu/skywatcher-9x50-right-angled-finderscope-champagne-with-white-bracket/p,16116 όπως και η Orion και κάποιες αλλες.... Το τραπεζάκι ειναι κατι απλό φυσικά οπότε και η προσωρινή λύση (και μονιμη...)
  12. Καλησπέρα σας! Μολις μπήκα μέσα μετά από μια ήσυχη παρακολούθηση του Κρόνου και του Άρη... Λοιπόν, ο Άρης είναι πολύ ψηλά όπως και πολλά άλλα θεάματα. Για να εστιάσω εκει με το SW Dobson 8" ταλαιπωρήθηκα αρκετά.... έπρεπε να σκύβω συνέχεια. ... Αναρωτιέμαι αν υπάρχει "διαγώνιο κάτοπτρο" ωστε να βλέπω απο με τον ίδιο ερευνητή στο πλάι. Είδα για παράδειγμα στο astroshop, να έχει διαγώνιους ερευνητές, αλλα adaptor για αυτά τα απλά που εχουν τα SW dob 8 δεν υπάρχει; Πέρα από αυτό, ενας Telrad λύνει το πρόβλημα η όχι? αλήθεια ο Τelrad ειναι ικανοποιητικός για μέσα στην Αθήνα (απο Αθήνα κοιτάω πιο συχνά οπότε αυτο ειναι το βασικό); Η έξοδος του ερευνητή είναι νομίζω 3/4 της ίντσας (1,91εκ) αφού εξωτερικά μαζι με το μέταλλο είναι 2,25εκ. Δεν δοκίμασα βέβαια να δώ αν βγαίνει αυτό το σωληνάκι των 3/4 να δω τι έχει απο μέσα. Όποιος μπορεί να βοηθήσει θα του ήμουν υπόχρεος. Ευχαριστώ.
  13. γεια σας... πολυ θα το ήθελα να ερθω απο εκει, αλλα δεν ξερω αν θέλει και η σύντροφος (μη εθισμένη στα αστρα) θα ήθελα να ερθω να δω πως χρησιμοποιείτε τον εξοπλισμό, να μου πέιτε διάφορες χρησιμες πληροφορίες και tips, να χαζέψω λίγο από τα τηλεσκόπια σας και τα συναφή... Αν δεκτεί να ερθει για την βόλτα θα ερθω να σας γνωρήσω από κοντα! Καλή θέαση.
  14. και εγω σε ευχαριστω Δημητρη! απολαμβανω τον Αρη και τον Κρονο αυτη τη στιγμη! σουπερ ο barlow..
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης