Jump to content

fotodektis

Μέλη
  • Αναρτήσεις

    3311
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

  • Ημέρες που κέρδισε

    40

fotodektisτελευταία νίκη στο Ιούλιος 18

Το fotodektis είχε το πιο αγαπημένο περιεχόμενο!

Πρόσφατοι επισκέπτες προφίλ

22420 επισκέψεις προφίλ

του/της fotodektis Επιτεύγματα

  1. fotodektis

    NGC 7331 & 2026aaiv SUPERNOVA

    Εμφανίστηκε την 1η Σεπτεμβρίου 2026 και θα αποκτήσει τη μέγιστη λαμπρότητά του περίπου στα μέσα Σεπτεμβρίου,δηλαδή σε λίγες μέρες. https://www.rochesterastronomy.org/sn2026/sn2026aaiv.html
  2. fotodektis

    NGC 7331 & 2026aaiv SUPERNOVA

    Πολύ καλή η καταγραφή του σουπερνόβα,φαίνεται ευδιάκριτος και ιδιαίτερα λαμπερός! Πότε εμφανίστηκε;
  3. Δημοσιεύεις ίσως τις φωτογραφίες σου και στο astrobin σε μεγαλύτερη ανάλυση;
  4. Υπέροχη είναι Γιώργο!! Πολύ καλή καταγραφή λεπτομέρειας και στις σκοτεινές περιοχές,σωστή τονική διαβάθμιση και πολύ ωραία χρώματα!!
  5. Πολύ καλή Γιώργο,συγχαρητήρια!!
  6. fotodektis

    LDN 1295 - LBN 603 Giraffe Nebulla / wide field

    Πολύ καλή απεικόνιση με πολλή λεπτομέρεια,σωστή τονική διαβάθμιση,ωραία ισορροπημένα χρώματα!! Είναι από τις φωτογραφίες που τις βλέπεις αρκετές φορές για να τις μελετήσεις και τις χορτάσεις,συγχαρητήρια Γιώργο!!
  7. Με μια πρώτη ματιά φαίνεται καλό.Ευχαριστούμε!🙂
  8. fotodektis

    The cosmic flower and a bow shock

    Πολύ καλή Στέλιο με ωραία χρώματα! 🙂
  9. Γιάννη χαίρομαι και εγώ πολύ που σε ξαναβλέπω μετά απο τόσο καιρό στο φόρουμ! Ελπίζω-αν θέλεις και μπορείς-να μείνεις! 🙂
  10. fotodektis

    Barlow ή Καινούριο eye piece

    Με έναν καλό ζουμ 8-24mm στα 8mm η μεγέθυνση γίνεται 750/8~94x. Αν βάλεις και barlow 2x γίνεται ~188x,που σε καλές ατμοσφαιρικές συνθήκες είναι εφικτή σε πλανήτες-Σελήνη,και είναι μεγαλύτερη απο αυτή που σου δίνει ο 5mm ~150x. Αν δεις οτι τα 188x είναι μια σχετικά συχνά εφικτή μεγέθυνση,με καθαρό είδωλο,μπορείς να προχωρήσεις στην αγορά ενός 6mm που θα δώσει μεγέθυνση 750/6~125x,που με τον barlow 2x θα γίνει~250x.Με πολύ καλές ατμοσφαιρικές συνθήκες είναι μια εφικτή μεγέθυνση σε Σελήνη-πλανήτες και μόνο. Αν δεις ότι η ατμόσφαιρα κάποιες φορές είναι τόσο καλή (ειδικά σε μεταμεσονύκτιες ώρες) μπορείς να τολμήσεις την αγορά ενός 5mm,που με τον barlow 2x ίσως σου δώσει το άνω όριο του τηλεσκοπίου σου που είναι ~300x και αυτό ΜΟΝΟ σε Σελήνη,Δία,Κρόνο,Άρη.Αυτό βέβαια αν συμβεί,θα συμβεί πολύ ΣΠΑΝΙΑ στον ουρανό σου εκτός αν βγεις σε καλύτερο ουρανό! Για πλανητική παρατήρηση χρειάζεσαι ευελιξία,οπότε μπορείς να καλύψεις τις απαιτήσεις σου με τον 8-24mm και έναν barlow 2x και αν έχεις καλές ατμοσφαιρικές συνθήκες και με έναν 6mm,ίσως και τον 5mm. Οι ευελιξία στις μεγεθύνσεις στην πλανητική παρατήρηση,είναι πολύ σημαντική,διότι μικρές αυξήσεις στην μεγέθυνση μπορεί να αναδείξουν λεπτομέρειες. Προσοχή μην γίνει παρανόηση: Η μεγέθυνση ΔΕΝ δημιουργεί λεπτομέρειες,αλλά αναδεικνύει τις ήδη υπάρχουσες,που με μικρότερη μεγέθυνση δεν φαίνονται τόσο ευδιάκριτα-είναι "στριμωγμένες" για το ανθρώπινο μάτι! Όλα αυτά ισχύουν βέβαια αν έχεις σύμμαχο καλές ατμοσφαιρικές συνθήκες (διαύγεια και seeing).
  11. fotodektis

    M31.png

    Ωραία βγήκε η Ανδρομέδα πάντως! 🙂
  12. fotodektis

    IC5067

    Ωραία φωτογραφία Ηλία,με σωστό κοντράστ στη δεξιά περιοχή,όπου διαχωρίζονται πολύ καλά οι φωτεινές απο τις σκοτεινές περιοχές,αλλά και ωραία χρώματα στην υπόλοιπη αριστερή περιοχή! 🙂
  13. Πώς αναβαθμίζεται το ADC σε eADC Αλέξανδρε;
  14. fotodektis

    Barlow ή Καινούριο eye piece

    Αν μπορείς να διαθέσεις τα χρήματα για ποιοτικότερο zoom,θα σου πρότεινα τον: => Baader Hyperion Universal zoom 8-24mm,Mark IV. Είναι πολύ καλός,τον χρησιμοποιώ και έχω μείνει ανέλπιστα ευχαριστημένος απο την ποιότητα και την απόδοσή του! Εδώ διατίθεται μεταχειρισμένος: Εδώ καινούργιος: https://telescopium.gr/product/baader-hyperion-zoom-8-24mm/ https://planitario.gr/gr/baader-hyperion-universal-zoom-mark-iv-8-24mm-eyepiece-1-2.html Θα σου μείνει και με μελλοντικό ποιοτικότερο τηλεσκόπιο,τόσο στην αστρονομική,όσο και στην επίγεια παρατήρηση! Προσοχή σε μια παρανόηση που υπάρχει: => Στον συγκεκριμένο φακό μπορείς να χρησιμοποιήσεις όχι μόνο τις διακριτές απο το click stop 5 εστιακές αποστάσεις του,αλλά και πολλές ενδιάμεσες! Ο επιλογέας εστιακών αποστάσεων είναι πολύ ομαλός και μαλακός στην κίνησή του! Άρα έχεις πολλές διαθέσιμες εστιακές σε έναν φακό!
  15. fotodektis

    Barlow ή Καινούριο eye piece

    Επίσης κάτι πολύ σημαντικό: Μην περιμένεις να δεις αισθητή διαφορά στις τυπικές ατμοσφαιρικές συνθήκες των πόλεων,μεταξύ ενός ποιοτικού ζουμ και ενός plossl σε φωτεινά και με ικανό κοντράστ αντικείμενα,όπως Σελήνη,Δίας,Κρόνος,Άρης. Ειδικά με το 6" τηλεσκόπιο που έχεις και στις μεσαίες μεγεθύνσεις,που συνήθως θα έχεις εφικτές και ωφέλιμες στον ουρανό που παρατηρείς. Αυτό δείχνει η συστηματική παρατηρησιακή εμπειρία,όταν έχουμε επάρκεια οπτικής ποιότητας στους φακούς και επάρκεια φωτεινότητας και κοντράστ στα αντικείμενα προς παρατήρηση,χωρίς να μπορούμε όμως λόγω ατμοσφαιρικών συνθηκών,να χρησιμοποιήσουμε μεγάλες μεγεθύνσεις. Όταν απαιτείς παρατήρηση στα όρια,σε μεγάλες μεγεθύνσεις,πρέπει να έχεις και εξαιρετικές ατμοσφαιρικές συνθήκες.Τότε τα πιο ποιοτικά οπτικά (φακοί,barlows,τηλεσκόπιο) θα παίξουν το ρόλο τους και θα κάνουν τη διαφορά. Πάντως ένα τέτοιο σετ (zoom+barlow 2x) είναι εξαιρετικά χρήσιμο και στην επίγεια παρατήρηση,αν πάρεις αργότερα διοπτρικό ή καταδιοπτρικό τηλεσκόπιο. Η ευελιξία στις μεγεθύνσεις είναι πολύτιμη ειδικά στην πλανητική παρατήρηση,όπως και στην επίγεια! Διότι οι ατμοσφαιρικές συνθήκες (διαύγεια και seeing) μεταβάλλονται διαρκώς,άρα και οι ωφέλιμες διαθέσιμες μεγεθύνσεις κάθε φορά. Επίσης ευελιξία παρέχεται και στα παρεχόμενα οπτικά πεδία!
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης