Jump to content

Στέφανος Σοφολόγης

Μέλη
  • Αναρτήσεις

    3048
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

  • Ημέρες που κέρδισε

    14

Στέφανος Σοφολόγηςτελευταία νίκη στο Ιούνιος 25 2022

Το Στέφανος Σοφολόγης είχε το πιο αγαπημένο περιεχόμενο!

4 ακόλουθοι

Σχετικά με Στέφανος Σοφολόγης

  • Γενέθλια 03/05/1970

Πρόσφατοι επισκέπτες προφίλ

Ο αποκλεισμός πρόσφατων επισκεπτών είναι απενεργοποιημένος και δεν εμφανίζεται σε άλλους χρήστες.

του/της Στέφανος Σοφολόγης Επιτεύγματα

Grand Master

Grand Master (14/14)

  • Very Popular Σπάνιος
  • Dedicated
  • Reacting Well Σπάνιος
  • First Post
  • Collaborator

Recent Badges

151

Φήμη

  1. Συγχαρητήρια Άρη γι αυτό το μεγάλο έργο! Ανυπομονώ κι εγώ να το πάρω στα χέρια μου. Είμαι σίγουρος ότι η λεπτομερής και ακριβής δουλειά θα το στείλει με επιτυχία κι εκτός Ελλάδας!
  2. Καλησπέρα Themelis01 και καλώς ήρθες στο Astrovox! Συνήθως στην αρχή τα θέλουμε όλα με λίγα χρήματα: και ισημερινή βάση και φωτογραφία και... Για κάποιον που ξεκινά, είναι πολύ σημαντικότερη η σταθερή και εύχρηστη βάση παρά οι δυνατότητες του τηλεσκοπίου. Επικέντρωσε καλύτερα σε μια ισχυρή αλταζιμουθιακή βάση παρά σε μια μέτρια/ελαφριά ισημερινή σαν αυτή που αναφέρεσαι. Το πιθανότερο είναι ότι θα σε παιδέψει για μεγάλο διάστημα και θα μειώσει τον πραγματικό χρόνο παρατήρησης δραματικά. Οι περισσότεροι που επιλέγουν ένα ισημερινό τηλεσκόπιο για πρώτο, καταλήγουν να μην το χρησιμοποιούν πολύ και συχνά χάνουν το ενδιαφέρον τους. Κανένας δεν φαντάζεται εκ των προτέρων πόσο σημαντική είναι η ευχρηστία και σταθερότητα της βάσης. Όσο για τη φωτογραφία, με το κινητό μπορείς να βγάλεις απλώς μέτριες φωτογραφίες της Σελήνης (με λίγο παίδεμα), χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον μετά από τις πρώτες φορές. Η αστρονομική φωτογραφία, ακόμη και μόνο για πλανήτες, είναι πολύ πιο απαιτητική από την παρατήρηση και θέλει να αφιερώσεις χρήματα και χρόνο για αποτελέσματα που θα σου δίνουν χαρά. Η αλήθεια είναι ότι το πρώτο μας τηλεσκόπιο, καλό ή όχι, χρησιμεύει για να καταλάβουμε τις απαιτήσεις και τους περιορισμούς της παρατήρησης με οικονομικά όργανα. Μαθαίνοντας, είμαστε πιο έτοιμοι για την επόμενη επιλογή που συνήθως είναι πολύ καλύτερη από την πρώτη. Αν στον τόπο που μένεις υπάρχει σύλλογος ερασιτεχνών αστρονόμων, συνάντησέ τους και γνώρισε τα διάφορα τηλεσκόπια από κοντά. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να διαλέξεις με σχετική ασφάλεια. Καλή αρχή!
  3. Θα ήταν πολύ θεαματική εμπειρία! [ Φαντάζομαι βέβαια, Κώστα, γράφοντας "όταν ο κομήτης περάσει μπροστά από το άστρο, φωτίζεται και φαίνεται ο πυρήνας του" δεν εννοείς ακριβώς αυτό (άλλωστε είναι και εντελώς αδύνατο). Υποθέτω εννοείς ότι το άστρο συνεχίζει να φαίνεται πίσω από την ημιδιάφανη, φωτεινή κόμη του κομήτη, καθώς "εισχωρεί" σ' αυτή, μέχρι να το αποκρύψει ο πυρήνας του κομήτη; Σίγουρα υπέροχο θέαμα! ] Πάντως έχοντας δει στο παρελθόν αποκρύψεις άστρων από αστεροειδή, δεν είναι καθόλου δύσκολες αν είσαι στο μονοπάτι και αν ο αστεροειδής είναι αρκετά αμυδρότερος του άστρου. Είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικό θέαμα αλλά σίγουρα όχι σαν αυτό που περιέγραψες!
  4. Κατάφερε κανείς να δει την απόκρυψη; Στη Λάρισα σύννεφα μέχρι 01:30, μετά δεν ξέρω..
  5. Μιας και σε μαγεύουν οι παλιοί χάρτες και τα παλιά αστρονομικά όργανα, ίσως βρεις απολαυστικό να μάθεις τον νυχτερινό ουρανό και τους αστερισμούς χρησιμοποιώντας απλούς, κλασικούς χάρτες του ουρανού (sky maps). Ή και ένα "επιπεδόσφαιρο" ή "πλανισφαίριο" (planisphere) που είναι πολύ άμεσο και διδακτικό για τις κινήσεις και τις θέσεις των αστερισμών: https://planitario.gr/gr/astronomiko-epipedosfairo-40-n.html https://en.m.wikipedia.org/wiki/Planisphere https://www.skyatnightmagazine.com/advice/skills/how-to-use-a-planisphere? Αφού μάθεις να αναγνωρίζεις τους αστερισμούς (πιο εύκολο να ασχοληθείς το καλοκαίρι), το επόμενο βήμα είναι ένα αξιοπρεπές ζευγάρι κιάλια (όχι πλαστικά κινέζικα ή από πωλητές του πάγκου). Αυτά που σου πρότεινε ο fotdektis τα έχουν χρησιμοποιήσει πολλοί με επιτυχία και είναι πράγματι πολύ φθηνά για αυτό που προσφέρουν (αν πετύχεις κάποιο χωρίς ελάττωμα). Συνήθως όμως χρειάζεται να δώσει κάποιος € 100+ για κιάλια με αξιοπρεπή κατασκευή. Χρησιμοποίησε αυτά τα ένα-δυο βασικά για αρχή και τα υπόλοιπα θα έρθουν από μόνα τους!
  6. Κατάφερα και βρήκα κιάλια στη δουλειά (δεν το είχα πάρει είδηση από χθες) και το είδα. Υπέροχο θέαμα, από τα πιο όμορφα στο ηλιακό σύστημα! Πολύ εντυπωσιακή η μεγάλη τελική λαμπρότητα της Αφροδίτης στον γαλάζιο ουρανό αλλά και ο τρόπος που μεταβλήθηκε από το "μηδέν" προς το μέγιστο μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.
  7. Μεσαία προς μεγάλη, αν θυμάμαι καλά από ημερήσια παρατήρηση της Αφροδίτης πριν από κάποια χρόνια. Αν η ατμόσφαιρα δεν έχει υγρασία, γίνεται πολύ ευκολότερη τέτοια παρατήρηση.
  8. Χθες Τετάρτη σχεδιάζαμε (Α-Polaris) να ανεβούμε στο σημείο όπου παρατηρούμε συνήθως, στο καταφύγιο του Κισσάβου - 1500m υψόμετρο - αλλά συννέφιασε πολύ και έβρεξε, λίγο πριν βραδιάσει, οπόδε δεν ανεβήκαμε. Κρίμα γιατί από εκεί φαίνεται όλη η Βόρεια Ελλάδα μέχρι τα βουνά πέρα από τα σύνορά μας. Άλλη φορά...
  9. Και πάλι συγχαρητήρια Μάνο, αναμένουμε με πολύ ενδιαφέρον την παρουσίαση στην Πάτρα!
  10. Θερμά συγχαρητήρια για την επιλογή και το "κλείσιμο" του κορυφαίου Στ. Κριμιζή! Πιστεύω ότι θα γίνει "το αδιαχώρητο" και από Πατρινούς πολίτες.
  11. Απίστευτη και επίπονη δουλειά! Θερμά συγχαρητήρια
  12. Φυσικά, ως σπουδαίος ομιλητής, ήταν και χιουμορίστας: Συχνά, απευθυνόμενος στις ηλικιωμένες κυρίες του ακροατηρίου του, τις "πείραζε" λέγοντας τους ότι είναι ανώφελο να κρύβουν την ηλικία τους αφού, έτσι κι αλλιώς, είναι φτιαγμένες από αστερόσκονη δισεκατομμυρίων ετών!
  13. Αντίο Διονύση Σιμόπουλε... Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του. Αξίζει να θυμηθούμε τη συνέντευξη που έδωσε στο Astrovox το 2011. Και να θυμόμαστε επίσης ανάμεσα στα άλλα ότι ήταν άριστος χειριστής του λόγου, με σπάνια χαρακτηριστικά που κέρδιζαν και ενθουσίαζαν κάθε ακροατήριο. Χαρακτηριστικά που δεν συναντούμε εύκολα πια...
  14. Το αποτέλεσμα είναι θεαματικό για "κοντό" τηλεσκόπιο 100mm! Βέβαια, το φίλτρο Solar Continuum βοηθάει πολύ καθώς καθιστά το τηλεσκόπιο πρακτικά αποχρωματικό. Η επεξεργασία όμως είναι κάπως υπερβολική με την έννοια ότι έχει δώσει πολύ μεγάλη οξύτητα στην εικόνα, όχι όμως χωρίς παρενέργειες - πχ η "τετραγωνισμένη" διάταξη σκοτεινών pixel σε πολλά σημεία που κάνει τη φωτογραφία να φαίνεται σαν να τυπώθηκε επάνω σε καμβά. Έχει δημιουργηθεί πολλή πρόσθετη (τεχνητή) πληροφορία. Η κοκκίαση πάντως είναι εντυπωσιακή!
  15. Έτσι. Τα πολλά κενά μεταξύ των εξαγώνων θα δημιουργούσαν ούτως ή άλλως ισχυρή περίθλαση σε 3 διευθύνσεις (6 ακτίνες), οπότε και η περίθλαση της "αράχνης" έπρεπε να συμπίπτει κατά το δυνατόν με τις διευθύνσεις της πρώτης, αλλιώς οι ακτίνες θα ήταν πολυάρριθμες χωρίς λόγο. Έχει γίνει ασφαλώς πολύ μεγάλη και πολύχρονη προσπάθεια να βελτιστοποιηθούν τα πάντα σ' αυτό το τηλεσκόπιο, αλλά πρέπει και να αποδειχτεί και τυχερό στην πορεία του στο χρόνο γιατί το διάστημα έχει πολλά απρόοπτα (πχ συγκρούσεις με μικροσωματίδια που έχουν ακραίες ταχύτητες).
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης