Jump to content

Το "Φάντασμα" του Τηλεσκοπίου!


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Αγαπητοί μου αστρόφιλοι,

 

Η αστρονομία και αστροφωτογραφία δεν έχουν μόνο χαρές αλλά και λύπες. Το χόμπι μας είναι σαν την "Ζωή", ένας συνεχιζόμενος αγώνας όπου η δύναμη και αντοχή μας δοκιμάζονται καθημερινά. Έτσι θα ήθελα να σας αναφέρω ένα δυσάρεστο γεγονός το οποίο εγώ προσωπικά το θεωρώ "βουτιά" στο χαμηλότερο σημείο της ψυχολογικής μου ισσοροπίας.

 

Εδώ και τρεις ημέρες και χωρίς λόγο (ούτε κάποιες πρώιμες ενδείξεις), το ηλεκτρονικό σύστημα του βραχίονα του τηλεσκοπίου μου (το Declination – πάνω κάτω) χάλασε. Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, τρέχει αλόγιστα και με την μέγιστη ταχύτητα χωρίς να μπορεί να ελεγχθεί και ούτε βέβαια να φτάσει στον επιθυμητό ουράνιο στόχο. Όπως θα γνωρίζεται το 14αρι και το όλο σύστημα ζυγίζει κάπου 120 κιλά και βέβαια αποκλείεται οποιαδήποτε μεταφορά για επισκευή ή άλλη ενέργεια εκτός σπιτιού. Πάντοτε είχα αυτόν τον φόβο από την στιγμή της αγοράς και συναρμολόγησης του συστήματός μου εδώ στην μόνιμη εγκατάσταση του σπιτιού. Πάντοτε έλεγα «αν πάθει κάτι την βάψαμε!» Τελικά ήρθε η ώρα.

 

Ύστερα από το σοκ αυτό και μετά από προσπάθεια ανύψωσης του ηθικού μου, αποφάσισα να πάρω την κατάσταση στα χέρια μου (διότι κανείς άλλος δεν θα μπορέσει να ασχοληθεί με το θέμα αυτό). Ξενύχτισα δύο ημέρες προσπαθώντας να βρω μέσα στα ξένα forums και από την Meade τα ηλεκτρονικά σχεδιαγράμματα όπου πιστεύω ότι βρίσκεται το πρόβλημα. Συνομίλησα και αντάλλαξα απόψεις με άλλους που έχουν το ίδιο περίπου τηλεσκόπιο και ανοίγοντας τους βραχίονες του τηλεσκοπίου (ευτυχώς που ίσως το πρόβλημα δεν βρίσκεται στην βάση του τηλεσκοπίου που σημαίνει αποσυναρμολόγηση ολόκληρου του συστήματος δηλαδή γλίστρα και φέξε μου), κατάφερα να αποκαλύψω τις ηλεκτρονικές πλακέτες και τα άλλα ευαίσθητα συστήματος που είναι υπεύθυνα για την οδήγηση και κίνηση του τηλεσκοπίου.

 

Τελικά, κατά 90% νομίζω ότι βρήκα πιο είναι το προβληματικό εξάρτημα (κάντε την προσευχή σας να είναι αυτό), το οποίο ονομάζεται “Optical encoder for Declination system”. Είναι ένα στρογγυλό «σκατό» που παράγεται μόνο στην USA και από ειδική εταιρεία. Τους πήρα τηλέφωνο και το έχουν. Είναι φτηνό και θέλει 2 εβδομάδες να έρθει και μπορώ να το αλλάξω μόνος μου.

 

Για να μην σας κουράζω άλλο, απλά άνοιξα αυτό το Θέμα για να μοιραστώ αυτήν την εμπειρία μαζί σας, διότι ξέρω ότι μόνο εσείς καταλαβαίνετε (γνωστοί και φίλοι που δεν γνωρίζουν απλά λένε «έλα μωρέ και σκας για αυτό το θέμα;») Είμαι σίγουρος ότι πολλοί από εσάς έχετε βρεθεί σε παρόμοια θέση και είναι καλό να μην αφήνετε τον εαυτό σας να κατρακυλήσει. Έτσι λοιπόν ψηλά το κεφάλι και με δύναμη και πάθος θα αγωνιστούμε για την ομορφιά και την μαγεία του Σύμπαντος.

 

Τις επόμενες ημέρες και μέχρι να μου έρθει το εξάρτημα (και αν τελικά είναι αυτό, ο θεός βοηθός) θα προσπαθήσω να κινήσω χειροκίνητα το τηλεσκόπιο ώστε να βρω τον στόχο με αυτόν τον τρόπο. Θα προσπαθήσω να το δουλέψω έτσι για να μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε αυτές τις όμορφες ξαστεριές χωρίς Σελήνη.

 

Σας ευχαριστώ όλους.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Αντώνη μην πανικοβάλλεσαι. Σίγουρα είναι σοβαρό το θέμα αλλά να ξέρεις ότι όλα φτιάχνουν και διορθώνονται σε αυτή τη ζωή. Το Encoder που λες είναι ο αισθητήρας θέσης που χρειάζεται το σύστημα για να γνωρίζει τη θέση του Dec ώστε να ξέρει μέχρι που θα πάει για να σταματήσει στο στόχο. Δεν είναι τίποτα και μάλλον κοστίζει και σχετικά λίγα, γύρω στα 50-60 Ευρώ από USDigital αν δεν κάνω λάθος.

 

Υπομονή και όλα θα πάνε καλά.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αντώνη μην ανησυχείς..Το τηλεσκόπιο δεν ήταν σε αχρηστεία και ως γνωστόν όλα τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα έχουν και χρόνο ζωής και πιθανότητα να παρουσιάσουν δυσλειτουργία.

Εφόσον όπως λέει και ο Μανούσος το συγκεκριμένο κομμάτι αφορά όντως αυτό το πρόβλημα, μάλλον το βρήκες..

IK Observing System
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αντώνη καλησπέρα

Σε καταλαβαίνω πολύ καλά αφού έχω περάσει τα ίδια και χειρότερα.

Για διάφορους λόγους έχω αναγκαστεί να κάνω βίδες το δικό μου τηλεσκόπιο.

http://geonik.homeip.net/astro/ra_disassemple.htm

http://geonik.homeip.net/astro/lx200decmod.htm

http://geonik.homeip.net/astro/lx200raleap.htm

Πριν ένα μήνα περίπου έχασα από πτώση κεραυνού τα περισσότερα ηλεκτρονικά μέρη της αυτοματοποιημένης συρόμενης σκεπής

και μαζί κάηκε η RS232 πόρτα του τηλεσκοπίου.

Αναγκάστηκα να βγάλω την κεντρική πλακέτα και να αντικαταστήσω το RS 232 chip.

http://geonik.homeip.net/home/LX200RS232chipReplace/tabid/145/Default.aspx

Σε όλες τις περιπτώσεις με έπιανε απελπισία, όμως στο τέλος όλα πήγαιναν καλά.

Το δικό σου πρόβλημα είναι γνωστό (RUN AWAY MOTOR) και δυστυχώς το παθαίνουν τα LX200 αρκετά συχνά.

Νομίζω ότι πρέπει να υπάρχει και replacement declination kit για αυτή την δουλειά σαν τελική λύση.

Εύχομαι να πάνε όλα καλά..

Γιώργος Νικολιδάκης

Μέλος ΕΑΕ.

We count the time scale and analyze the creation mechanisms, trying to catch in mind the invisible.

http://geonik.homeip.net

http://astronomia.org.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Αντώνη! Επειδή είμουν τεχνικός ηλεκτρονικός σε φωτοτυπικά μηχανήματα, ( τα οποία περιέχουν αυτό το encoder), μου έχουν τύχει αρκετές βλάβες με το συγκεκριμένο εξάρτιμα! Οι βλάβες του συγκεκριμένου εξαρτήματος, αφορούν:

1ο Το σπάσιμο του encoder

2o To βγάλσιμο από τη θέση του και συνεπώς τη μη περιστροφή του!

3ο Το λέρωμα των γραμμών του encoder από σκόνη ή από άλλου είδους βρωμιά!

4ο Τον αισθητήρα που "διαβάζει" αυτές τις γραμμές! (τη βλάβη αυτή τη καταλαβαίνεις μόνο με την αλλαγή του, με ένα που λειτουργεί σίγουρα!)

 

Αν δεν είναι τίποτα απ΄'ολα αυτά, τότε πάς για την πλακέτα που ενώνετε ο αισθητήρας! Δύσκολα πράγματα, αλλά όλα φτιάχνονται!

Ελπίζω να βοήθησα και ελπίζω σύντομα να ξαναλειτουργίσει το τηλεσκόπιο!

....τὸν ἥλιον εἰς ἐξουσίαν τῆς ἡμέρας, τὴν σελήνην καὶ τοὺς ἀστέρας εἰς ἐξουσίαν τῆς νυκτός....

Ψαλμός 135

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αγαπητε Αντωνη.

Ειμαι σιγουρος οτι πολυ συντομα το συστημα σου θα ναι και παλι ετοιμο,και θα μας χαρισεις ολους μαγικες στιγμες μεσα απο τις φωτογραφιες σου.

Λιγη υπομονη χρειαζεται.Σε καταλαβαινω παντως.Θυμαμαι οταν εμαθα οτι για να επισκευασθει η βλαβη στην Ατικ μου,επρεπε να παει στην Πορτογαλια...

Οπως και να χει συντομα ολα αυτα θα αποτελουν παρελθον και το συστημα σου θα ναι και παλι οκ !

Εδω ειμαστε και καταλαβαινουμε...

 

Να σαι καλα και λιγο υπομονη.

Στελιος

"ΠΕΡΙ ΤΗΝ ΓΗΝ ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΛΥΔΑΙΔΑΛΟΣ ΑΣΤΡΩΝ ΕΙΛΕΙΤΑΙ ΦΥΣΕΙ ΑΕΝΑΩ ΚΑΙ ΡΕΥΜΑΣΙ ΔΕΙΝΟΙΣ"

Ορφικα κειμενα.[/b]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Eίμαι ηλεκτρονικός και δουλεύω σε εταιρεία με ΑΤΜ τραπεζών και κάνω το service στους καταμετρητές χρημάτων που περιέχουν 4-5 τέτοιους encoder.

Στην ουσία είναι ένας δίσκος με τρύπες που κάθε μια είναι ένα βήμα Τα βήματα μετριούνται, με τη βοήθεια ενός φωτοκύτταρου, από ένα απλό μετρητή. Από κει και πέρα ένας μικρό σύστημα επεξεργασίας (mini controller) λέει πόσα βήματα ακόμα απομένουν και ανάλογα δουλεύει το εκάστοτε. Είναι ένα σύστημα αυτόματου ελέγχου με feetback τον encoder. Τώρα το πρόβλημα μπορεί να είναι, είτε αυτά που πολύ σωστά είπε ο συνάδελφος ptolemeos, είτε ακόμα:

-βλάβη στο mini controller της κίνησης. Αν είναι SMD τεχνολογίας η πλακέτα πάει όλη για αλλαγη.

-Βλάβη στο σύστημα τροφοδοσίας του μοτερ. Κατά κάποιο τρόπο παρέχεται το λάθος ρεύμα (μέγιστο δυνατό στη συγκεκριμένη περίπτωση) με αποτέλεσμα το μοτέρ να τρέχει συνεχώς.

 

Αλλαξε τον εncoder. Μην πολύ ανοίγεις το μοτέρ για πολύ ώρα γιατί δεν ξέρεις αν μπορεί να προκληθεί βλάβη λόγο μεγάλης τροφοδοσίας

Σπύρος
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Συμφωνω και εγω με το Σπυρο....

Η βλαβη μπορει να ειναι στο encorder, αλλα επισης σοβαρη πιθανοτητα, ειναι η υπαρξη βλαβης στη main board. Θελω να πω οτι ισως το encorder δινει σωστα πληροφορια, αλλα ο επεξεργαστης ειτε δεν αναλυει σωστα τα δεδομενα, ειτε δεν "αποφασιζει" σωστα.... :-k

Το λεγομενο "maintenance kit" (πλακετες - μοτερ) εχει σταματησει να διατιθεται ΔΥΣΤΥΧΩΣ.

Αντωνη, η ωρα που φοβοσουν απο την ωρα που αγορασες το τηλεσκοπιο, δυστυχως ηρθε, και οπως βλεπεις εισαι μονος σου.

Δεν θελω να ξεκινησω γκρινια πανω στο δικο σου ατυχες γεγονος, αλλα βλεπεις πλεον ποσο ευκολη θα ηταν η διαγνωση/αντιμετωπιση, αν υπηρχε ενας στοιχειωδως καταρτισμενος υπαλληλος, με ενα κιτ ανταλλακτικων, ωστε να διαγνωση συντομα και ασφαλως το προβλημα....

Ιφικρατη, σιγουρα ολα χαλανε (και για αυτο ενας καθοριστικος παραγοντας στην επιλογη καποιου προιοντος ειναι η υποστηριξη του).Δεν βλεπω ομως τη Meade να λαβαινει υπ οψιν της αυτην την δυσαρεστη προοπτικη.....Και αν ο καθε Αντωνης, μετα απο ενα Γολγοθα, επισκευασει ενα συστημα, μετα τι γινεται??? Η ανακουφιση της επισκευης, αντικαθισταται με την αγωνια της επομενης βλαβης προφανως.

Αντωνη ελα σε επαφη και με την telescopeservice.com.

Ειναι η τελευταια επιλογη, λογω της ελεεινης και απαραδεκτης συμπεριφορας τους (εκμεταλευονται αδιστακτα την απογνωση των πελατων της Meade, σε αυτες τις περιπτωσεις).

Αν καταληξεις σιγουρα σε εξαρτημα, ισως μπορουν να σε προμηθευσουν.

Σου ευχομαι το προβλημα σου να εχει την καλυτερη δυνατη εξελιξη, και να ειναι η πρωτη και τελευταια φορα που η χαρα σου μετατραπηκε σε καταστροφη.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καταρχάς θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την τεράστια ψυχολογική στήριξη πού μου δείχνετε. Το εκτιμώ αφάνταστα αυτό. Ήδη το εξάρτημα βρίσκεται στον δρόμο για Ελλάδα και εύχομαι όσο τίποτα άλλο να είναι αυτή η βλάβη. Επίσης η ατυχία δεν σταμάτησε εκεί, αλλά καθώς προσπαθούσαν να κινήσω χειροκίνητα το τηλεσκόπιο κόλλησε το Declination ξανά και το Hyperstar μαζί με την ATIK χτύπησαν στην σκεπή με αρκετή δύναμη και επειδή δεν είχα υπολογίσει αυτήν την απότομη κίνηση.

 

Τώρα παρόλο που κάνω collimation δεν μπορώ να εστιάσω σωστά σε ολόκληρο το πεδίο. Ύστερα από το λύσιμο ολόκληρου του μπροστινού συστήματος κατάλαβα ότι κάτι πρέπει να έχει διαστρεβλωθεί στο μπροστινό σύστημα. Πραγματικά η υπομονή μου έφτασε στα όριά της. Σήμερα το βράδι θα προσπαθήσω να δω τι μπορώ να κάνω με αυτό το πρόβλημα και θα σας ενημερώσω σύντομα. Ευχαριστώ και πάλι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αντώνη μήν στενοχωριέσαι θα βρεθεί η λύση. Όσο για την στρέβλωση, κοίτα τις βιδούλες που πιάνουνε το hyperstar, κάποια από αυτές μπορεί να έχει στρεβλώσει έστω και λίγο και να μήν φαίνεται κιόλας. Βρές και βάλε άλλες άν μπορείς.
starrynights.blog
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ohhh βρε θηρίο. Μόλις έλεγξα τις 3 βίδες και είναι και οι τρεις τραβές. Λες νά ήταν αυτό; Σε 1 ώρα θα το δοκιμάσω. Καλά αν δεν είχα και σας τι θα έκανα. :o

 

Για να δούμε.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Άρχισα να ψάχνω συστηματικά τη τεχνολογία που χρησιμοποιείται από τα συστήματα κίνησης αρκετών βάσεων και το έριξα στο ηλεκτρονικό κομμάτι και σε τιμές για διάφορα συστήματα που μπορεί να χρησιμοποιεί ο ερασιτέχνης. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΗΚΕ ΟΤΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΧΟΜΠΙ ΤΟ ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ ΣΕ ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΤΙΜΕΣ. Δεν νοείται ένα τηλεσκόπιο των 9200 Ε να χάνει την υποστήριξη του μετά από μερικά χρόνια ενώ τα απάρτια των ηλεκτρονικών του τα βρίσκεις σε οποιαδήποτε κινεζική αποθήκη και σε τιμές γελοιωδώς φτηνές.

Δυστυχώς πρέπει να κατηγορήσουμε το μάρκετινγκ όλων των εταιριών. Για κανένα λόγο δεν πιστεύω πως μια βάση astrophysics 12000 ή μια software bisque έχουν κανονικό κόστος παραγωγής πάνω από 3000Ε και όμως... πωλούνται σε τιμές μικρού αυτοκινήτου. Το ίδιο με τις αστρονομικές κάμερες. Δεν δικαολογούνται τιμές των 5-6χιλιάδων όταν μια τυπική broadcasting κάμερα τηλεοπτικού σταθμού κάνει 20-30.000Ε. Και μια broadcasting camera δεν είναι ακριβώς μαζική παραγωγή και αν δείτε τι ακριβώς κάνει ή τι διαφορές έχει από μια ερασιτεχνική θα πάθετε πλάκα.

Σπύρος
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ευχαριστώ όλους για τα καλά σας λόγια και την αμέριστη υποστήριξη σας. Γνωρίζω ότι προέχει η υγεία μας και συμφωνώ απόλυτα, αλλά κάποιες φορές η υγεία μας εξαρτάται από μερικούς παράγοντες.

 

Τα τελευταία νέα είναι τα εξής, παράγγειλα το Encoder της US Digital από USA και αν όλα πάνε καλά θα έρθει στα μέσα της εβδομάδος. Πριν το αλλάξω θα κάνω τον σταυρό μου και θα δοκιμάσω αν τελικά αυτή είναι η βλάβη του μηχανισμού απόκλισης (Declination). Αν το πρόβλημα συνεχιστεί και μετά την αλλαγή του encoder θα πρέπει να με αποχαιρετήσετε (τις αστροφωτογραφίες) για άγνωστο χρονικό διάστημα. Θα σας ενημερώσω και πάλι για την έκβαση της κατάστασης.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Aγαπητε Αντωνη.

Αν μου επιτρεπεις μια συμβουλη...

Ασε τις οποιες επιδιορθωσεις μια δυο μερες.Ειναι φανερο οτι απο την πιεση που (λογικα) αισθανεσαι μπορει να κανεις και τιποτα αλλο σε καποιο αλλο τμημα του συστηματος σου.Αφησε το να ηρεμησει το θεμα.Οσες φορες υπο πιεση πηγα να επιδιορθωσω κατι (σε καποιο θεμα που μουν "κολημενος") τα εκανα χειροτερα.

Η αστροφωτογραφια μπορει να περιμενει λιγο.Δεν νομιζεις ? Εξ αλλου εχεις κανει τοσα πραγματα αγαπητε.Και εχεις να κανεις και ακομα πολλα...

Ψυχραιμια,επιμονη !!!

 

Με εκτιμηση Στελιος.

"ΠΕΡΙ ΤΗΝ ΓΗΝ ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΛΥΔΑΙΔΑΛΟΣ ΑΣΤΡΩΝ ΕΙΛΕΙΤΑΙ ΦΥΣΕΙ ΑΕΝΑΩ ΚΑΙ ΡΕΥΜΑΣΙ ΔΕΙΝΟΙΣ"

Ορφικα κειμενα.[/b]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Λοιπόν αγαπητοί μου φίλοι, τα νέα έχουν ως εξής. Τελικά το θέμα που προέκυψε με την ανεπιτυχείς εστίαση της CCD μέσω Hyperstar δεν οφειλόταν στις 3 βίδες αλλά στην ίδια την ΑΤΙΚ, η οποία κατά την πρόσκρουσή της με την σκεπή μετέβαλε την ευθυγράμμισή της ως προς το Hyperstar. Άρα τα προβλήματα έχουν ανέρθει σε ΔΥΟ. Ύστερα από δύο βράδια εργασιών κατάφερα να εστιάσω με μικρο-πατέντα ολόκληρο το πεδίο της CCD. Πιστεύω λοιπόν ότι το πρώτο πρόβλημα λύθηκε.

 

Το άλλα σοβαρό θέμα με το Encoder της USDigitial (που παράγγειλα) σας ενημερώνω ότι σήμερα το μεσημέρι το παρέλαβα στα χέρια μου. Αυτό σημαίνει ότι σήμερα το βράδι θα είναι η πιο σημαντική στιγμή για την εξέλιξη της βλάβης. Αν είναι η βλάβη στο εξάρτημα που μου ήρθε, τότε θα ακούσετε φωνές χαράς μέσα στην νύχτα από την Ραφήνα. Αν όχι, τότε θα ακούσετε κλάματα. Εύχομαι λοιπόν το επόμενο μήνυμα που θα σας στείλω εδώ να είναι γεμάτο χαμόγελα.

 

Μαζί σας νιώθω ότι έχω την καλύτερη ψυχική υποστήριξη και σας ευχαριστώ και πάλι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Λοιπόν αγαπητοί μου φίλοι, .......................... ...... Αν όχι, τότε θα ακούσετε κλάματα. Εύχομαι λοιπόν το επόμενο μήνυμα που θα σας στείλω εδώ να είναι γεμάτο χαμόγελα.

 

Μαζί σας νιώθω ότι έχω την καλύτερη ψυχική υποστήριξη και σας ευχαριστώ και πάλι.

 

Γείτονα δεν θέλω ηττοπάθεια στην ομάδα.

Καλή επιτυχία Με πολή ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΈΡΓΕΙΑ.

 

Περιμένω το βράδυ να ακούσω Ιαχές θριαμβου από την Ραφήνα.

Μέλος Συλλόγων:

Ελληνικής Αστρονομικης Ενωσης

Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας.

Όμιλος Γερόντων Αστροπαρατηριτών.

Ε.Λ.Φ.Ε.ΑΣ

http://users.otenet.gr/~babgia/

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Λοιπόν, η μάχη συνεχίζεται και δεν σκοπεύω να καταθέσω τα όπλα. Ύστερα από 2 ώρες εργασίας για την αντικατάσταση του Optical Encoder και παρά την πετυχημένη αλλαγή, το πρόβλημα συνεχίζεται. Δεν πειράζει καλό είναι που αλλάχτηκε.

 

Στη συνέχεια κατάφερα να αποσυναρμολογήσω ολόκληρη την πλακέτα της Ορθής Αναφοράς (DEC) και είδα ότι έχει 7 ολοκληρωμένα κυκλώματα (chips), 2 Πυκνωτές και έναν κεντρικό ταλαντωτή. Σήμερα το απόγευμα θα πάω να βρω όλα αυτά τα υλικά και θα ζητήσω να αντικατασταθούν όλα πάνω στην πλακέτα. Πιστεύω ότι η βλάβη βρίσκεται σε αυτήν την πλακέτα.

 

Νάστε καλά και θα σας ενημερώσω σύντομα για την έκβαση της ιστορίας αυτής.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλό κουράγιο Αντώνη, δεν θέλει ανχος εμείς να είμαστε καλά και όλα τα υπόλοιπα διορθώνονται. Είμαι σίγουρος πως θα την βρεις την άκρη.
Φιλικα Χρηστοs.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αντώνη είναι επίσης πιθανό να υπάρχει πρόβλημα στις φωτοδιόδους είτε να είναι κάποια καμένη,

είτε να είναι στο καλωδιάκι που πηγαίνει στην πλακέτα.

Ελεγξέτο καλά μήπως κάτι έχει ξεκολλήσει-ψυχρή κόλληση..

Σου δίνω δύο Link όπου αναφέρουν κάποιοι χρήστες πώς διόρθωσαν το πρόβλημα

εύχομαι να πάνε όλα καλά.

 

http://www.mapug-astronomy.net/ragreiner/decdrive.html#Top

http://www.mapug-astronomy.net/AstroDesigns/MAPUG/DecAxis2.htm#anchor1070270

Γιώργος Νικολιδάκης

Μέλος ΕΑΕ.

We count the time scale and analyze the creation mechanisms, trying to catch in mind the invisible.

http://geonik.homeip.net

http://astronomia.org.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Yeessss, ύστερα από την αλλαγή του εξαρτήματος το τηλεσκόπιο, κατά περίεργο τρόπο, δεν έφτιαξε αμέσως. Την άλλη μέρα όμως ξαφνικά όλα δούλεψαν ρολόι, και μάλιστα πιο smooth και αρμονικά από ότι πριν. Σήμερα πάλι συνεχίζει και πηγαίνει καλά καθώς φωτογραφίζω τον επόμενο στόχο έκπληξη που θα δούμε σύντομα.

 

Δεν θέλω να λέω πολλά λόγια και ούτε να είμαι πολύ χαρούμενος, μήπως και το ματιάσω. Το αφήνουμε έτσι λοιπόν και ο χρόνος θα δείξει.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

κ. Αντώνη, χαίρομαι που όλα πήγαν πολύ καλά.Αναμένουμε για την live παρατήρηση τώρα.

 

Καλή συνέχεια και καθαρούς ουρανούς. :D

Το σύμπαν δεν είναι μια μηχανή.Είναι μια ατέρμονη μετουσίωση του ορατού σε αόρατο,του κενού σε πλήρες, του αδύνατου σε δυνατό και τανάπαλιν.

 

Μάνος Δανέζης, Στράτος Θεοδοσίου

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης