Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Είμαι σε φάση σχεδιασμού προς το παρόν.

Στόχος είναι το σύστημα να μπορεί να χρησιμοποιηθεί εύκολα σε οποιοδήποτε τηλεσκόπιο, με οποιαδήποτε στήριξη, χωρίς να χρειάζεται μετατροπές, ενώ δεν θα χρειάζεται και computer για τη λειτουργία του (αργότερα ίσως μπεί κομμάτι επικοινωνίας με pc)

Το πολύ χαμηλό κόστος δεν θα είναι αυτοσκοπός, αλλά ο modular χαρακτήρας θα το κάνει πολύ ευέλικτο έτσι κι αλλιώς.

Επίσης, θα σχεδιαστεί έτσι ώστε να είναι εύκολο να γίνονται upgrades τόσο στο hardware, όσο και στο software.

Το πρώτο κομμάτι που θα είναι και ο πυρήνας της υπόθεσης, είναι σύστημα ώστε να ξέρει το τηλεσκόπιο σε ποιό σημείο του ουράνιου θόλου είναι στραμμένο. Περισσότερα όταν δοκιμάσω μερικά πράγματα πρακτικά.

Περιορισμοί, να μην χρειάζεται μετατροπή η στήριξη ή το τηλεσκόπιο, και να υποστηρίζει προσθαφαιρούμενη κόκκινη οθόνη που θα δείχνει τη θέση σε μοίρες.

Δημοσιεύτηκε

Εξαρταται απο το τι θελεις να κανεις. Για απλη παρατηρηση ισως να ειναι ενταξει (με επιφυλαξη), για φωτογραφηση σιγουρα δεν ειναι.

Αληθεια, τα DSC (Digital setting circles) και τα εργαλεια του στυλ Argonavis να εχεις υποψην σου; Βεβαια χρειαζεσαι επεμβαση στην βαση.

Απλα να σου πω το Argonavis δινει αισθητηρα 2500 τικς που με 4-σμο τα μετραει σαν 10.000 τικς. Οποτε (για κατευθειαν εφαρμογη στον αξονα) σου δινει 24 μοιρες / 10.000 = 24 * 60 / 10000 = 0.144 arcmin = 8.65 arcsec

Δημοσιεύτηκε
Μπράβο και συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία αλλά τι ακριβώς θα κάνει αυτό το σύστημα; Θα είναι go-to; Πώς ακριβώς το κάνεις; Με ενδιαφέρει κι εμένα κάτι τέτοιο και έχω ξεκινήσει να φτιάχνω κάτι, αλλά δυστυχώς τα οικονομικά μου αυτό τον καιρό έχουν φρενάρει το project.
Δημοσιεύτηκε
Εξαρταται απο το τι θελεις να κανεις. Για απλη παρατηρηση ισως να ειναι ενταξει (με επιφυλαξη), για φωτογραφηση σιγουρα δεν ειναι.

Αληθεια, τα DSC (Digital setting circles) και τα εργαλεια του στυλ Argonavis να εχεις υποψην σου; Βεβαια χρειαζεσαι επεμβαση στην βαση.

Απλα να σου πω το Argonavis δινει αισθητηρα 2500 τικς που με 4-σμο τα μετραει σαν 10.000 τικς. Οποτε (για κατευθειαν εφαρμογη στον αξονα) σου δινει 24 μοιρες / 10.000 = 24 * 60 / 10000 = 0.144 arcmin = 8.65 arcsec

Γιάννη αυτά που υπολογίζεις εσύ είναι λεπτά και δεύτερα της Right Ascension και όχι καθαρά arcsecs και arcmins.

Για καθαρά arcmins έχουμε 360*60/10000 = 2,16 arcmin, οπότε τα 3,3 που παίρνω περίπου εγώ είναι αρκετά κοντά... (0,22 λεπτά ορθής αναφοράς και 13,2 δεύτερα). Ισως μπορέσω να αυξήσω ακόμα περισσότερο την ανάλυση...

Δημήτρη, χοντρικά θέλω να φτιάξω έναν υπολογιστή που να τα κάνει όλα και να συμφέρει. Εύκολα και γρήγορα, χωρίς πολλά πολλά με τη βάση κλπ. Αλλά να είναι και σε κομμάτια, ώστε να βάζεις μόνο αυτά που θέλεις.

Το κόστος προβλέπεται... μικρό... :D

Δημοσιεύτηκε

Ναι, αυτα παθαινεις οταν κανεις υπολογισμους με το μυαλο σου να ταξιδευει σε αλλα πραγματα (δουλευα εκεινη την στιγμη) :oops:

Αλλα και παλι, εχοντας εμπειρια απο το συγκεκριμενο, καλοοοο ειναι για παρατηρηση μονο - τι αισθητηρα θα βαλεις;

Δημοσιεύτηκε

Αυτό ψάχνω τώρα...

Έλεγα να το κάνω με γυροσκόπια, αλλά θέλει πολύ ψιλοδουλειά με custom πλακέτες κλπ για να ανεβάσω την ανάλυση στα 14 ή 16 bit, και ξεφεύγει και το κόστος...

Τώρα προσανατολίζομαι να το κάνω οπτικά...

Δημοσιεύτηκε

OK αφού αγόρασα την EQ3-2, διαπίστωσα ότι τα πράγματα με την ισημερινή είναι πολύ πιο εύκολα από την αλταζιμουθιακή.

KAI NAI!!

Oι προδιαγραφές για το σύστημα βάσης είναι έτοιμες.

Και το όνομα αυτού... "Where?" :lol: :lol:

- Παρακολούθηση της κίνησης της στήριξης.

- Προβολή κοντινών στο στόχο αντικειμένων από μια βάση των πιο δημοφιλών αντικειμένων.

- Δυνατότητα επιλογής αντικειμένου και εμφάνιση απαραίτητης κίνησης της στήριξης (σε Α/Ζ ή Ισημερινές συντεταγμένες) για να φτάσουμε εκεί.

- Συμβατότητα/συνεργασία με τα ΟΕΜ συστήματα μοτέρ των εταιρειών (δεν είναι απαραίτητη η ύπαρξή τους).

- Σύστημα εύκολου και γρήγορου ελέγχου πολικής ευθυγράμισης με συμβουλές για τη διόρθωσή της.

- Χειριστήριο αφής για εύκολο χειρισμό.

- Οθόνη (4x20) κόκκινη σε μαύρο φόντο με ρύθμιση contrast και brightness.

- Ρολόι.

- Επιλογή ανάμεσα σε αισθητήρες για Α/Ζ ή Ισημερινής.

- Αισθητήρες που συνδέονται εύκολα σε κάθε στήριξη χωρίς δύσκολες μετατροπές και κίνδυνο για τον εξοπλισμό.

- Εύκολο καλιμπράρισμα για χρήση με κάθε στήριξη.

- Θύρα USB για εύκολη επικοινωνία με PC (Δεν είναι απαραίτητη).

- Εύκολη αναβάθμιση firmware και βάσης αντικειμένων μέσω USB.

- Εύκολη επέκταση με modules όπως μοτέρ, go-to, auto-guide, camera, οθόνη αφής, γραφική βάση δεδομένων και πολλά άλλα...

- Έμφαση στην ποιότητα κατασκευής.

Εκτιμώμενο κόστος, γύρω στα 100 ευρο, ανάλογα με το πως θα εξελιχθεί

Περιμένω σχόλια :cheesy:

Δημοσιεύτηκε

Λίγα περισσότερα για το τι έχω παραγγείλει και το τι έχω στήσει/δοκιμάσει μέχρι τώρα...

Το σύστημα θα είναι πάνω σε ATmega (1 ή 2 γιατί δεν βλέπω να φτάνει το ένα).

USB μέσω serial σε usb IC.

Έλεγχος της οθόνης με εξομοίωση serial.

Έλεγχος θέσης στήριξης με encoders πάνω σε μειωτήρες (αυξητήρες για τους encoders) στροφών.

Χειριστήρια αφής στύλ iPod σε συνδυασμό με trackball από blackberry ελεγχόμενα από Ι/Ο και με καλιμπράρισμα ευαισθησίας.

Αρχεία/Log/Ρυθμίσεις σε SD κάρτα μέσω I2C

1-wire RTC

1-wire temperature sensor

Ορίστε και ένα πρώτο δείγμα του πως θα δείχνει :D

box.jpg.1751eff3930339984f2cfc4aa475f256.jpg

Δημοσιεύτηκε

Αν τα καταφερεις με μονο 100 ευρω, μολις βρηκες ενα τροπο να βγαλεις λεφτα !!! Και οχι μονο απο την Ελληνικη αγορα, κατι τετοιο θα εκανε θραυση και στην διεθνη, το αστρομαρτ και το cloudynights να ειναι καλα. Αρκει να βγαλεις κατι που θα ανταγωνιστει το Argonavis και οχι το Skycommander και τα αναλογα, γιατι σε αυτα τα τελευταια οι τιμες ειναι πολυ χαμηλες ηδη.

Εχεις υπολογισει σωστα το κοστος; Μονο οι encoders κανουν καποιο σεβαστο ποσο.

Ααα, και κατι αλλο, θες και υποστηριξη dobs (alt-az γενικα) σε equatorial platform για να εισαι πληρης , δεν ειναι τιποτα, μια αλαγη στους υπολογισμους για το tracking. Εχεις τους υπολογισμους και τους αλγοριθμους για ολα αυτα ; (Taki's και τα συναφη, ισως και απο τα προγραμματα του Bartels ; )

Καλη συνεχεια

Δημοσιεύτηκε
Αν τα καταφερεις με μονο 100 ευρω, μολις βρηκες ενα τροπο να βγαλεις λεφτα !!! Και οχι μονο απο την Ελληνικη αγορα, κατι τετοιο θα εκανε θραυση και στην διεθνη, το αστρομαρτ και το cloudynights να ειναι καλα. Αρκει να βγαλεις κατι που θα ανταγωνιστει το Argonavis και οχι το Skycommander και τα αναλογα, γιατι σε αυτα τα τελευταια οι τιμες ειναι πολυ χαμηλες ηδη.

Σιγά σιγά... Το πρώτο κομμάτι αρχικά θα με βοηθήσει να αναλύσω τις κινήσεις των στηρίξεων με βάση προϊόντα που ήδη δουλεύουνε...

3 ευρό ο ένας... και είναι και ακριβοί...

Ααα, και κατι αλλο, θες και υποστηριξη dobs (alt-az γενικα) σε equatorial platform για να εισαι πληρης , δεν ειναι τιποτα, μια αλαγη στους υπολογισμους για το tracking. Εχεις τους υπολογισμους και τους αλγοριθμους για ολα αυτα ; (Taki's και τα συναφη, ισως και απο τα προγραμματα του Bartels ; )

Καλη συνεχεια

Για Α/Ζ, θα χρησιμοποιηθεί το ίδιο μηχάνημα. Ίσως αλλάζουνε μόνο μηχανικά οι encoders που θα είναι έτσι κι αλλιώς ανεξάρτητοι.

Για το tracking έχω μεγαλεπίβολα σχέδια... θα φανεί...

Ένα ένα όμως...

Παρεπιπτόντως, αν πετάξω τη μεγάλη γραφική οθόνη, τα χειριστήρια αφής, το usb και το SD, στο στύλ του sky commander, το κόστος πέφτει στο 50άρικο ή και πιο κάτω...

Δημοσιεύτηκε

Θελω να δω σε τι αναφερεσαι, μεχρι τωρα οσους (σοβαρους) εχω δει ειναι απο μονοι τους της ταξης των $70-$100.

Για Α/Ζ, θα χρησιμοποιηθεί το ίδιο μηχάνημα. Ίσως αλλάζουνε μόνο μηχανικά οι encoders που θα είναι έτσι κι αλλιώς ανεξάρτητοι.
Δεν χρειαζονται αλλοι , με τους ιδιους (αλλα με αλλον αλγοριθμο) μπορεις να εχεις και σε ενα ντοπς και σε ησημερινη.

Για το tracking έχω μεγαλεπίβολα σχέδια... θα φανεί...

Ένα ένα όμως...

ενοουσα τους αλγοριθμους υπολογισμου για το DSC, οχι υποστηριξη tracking. Ενα προγραμμα dsc πρεπει να λαβει υποψην του αν η κεφαλή σου ειναι ησημερινη ή alt-az και αν εχει tracking ή οχι. Ολα αυτα εχουν αναλυθει σε μαθηματικους τυπους και αναπτυχθει σε αλγοριθμους χρονια τωρα. Θα σου συνηστουσα να ξεκινησεις απο το site του Taki (http://www.asahi-net.or.jp/~zs3t-tk/index.htm ) ή/και του Bartels (http://www.bbastrodesigns.com/ ) και να το πας λιγο ψαχτα, δεν λεει να ανακαλυπτεις το τροχο εδω, μιλαμε για πολυ δουλεια

Δημοσιεύτηκε

Θελω να δω σε τι αναφερεσαι, μεχρι τωρα οσους (σοβαρους) εχω δει ειναι απο μονοι τους της ταξης των $70-$100.

Κοίτα το σύστημα θα απευθύνεται στο μέσο ερασιτέχνη που δεν θέλει να δώσει και πολλά λεφτά.

Της Alps είναι αυτός που θα χρησιμοποιήσω, με μαλακό άξονα, βήμα 12 μοίρες +- 3 μοίρες λάθος και δίνει 4bit σήμα.

Όπως είναι όλοι οι τυπικοί encoders σε αυτά τα λεφτά, και ανεβάζεις την ανάλυσή τους μηχανικά.

Από κει και πέρα, το σύστημα θα μπορεί να αυτο-καλιμπραριστεί έτσι κι αλλιώς, οπότε αν κάποιος θέλει, θα μπορώ να του βάλω ακριβότερους.

Δημοσιεύτηκε

Δηλαδη 30 τικς (ή 120 με 4πλασιασμο). Δεν ειμαι και τοσο σιγουρος οτι δεν θα χανεις πληροφορια αν θες να πιασεις τις επιδωσεις που εχουν οι αισθητηρες του εμποριου. Δοκιμασε το πρωτα, εγω παλιοτερα ειχα προσπαθησει να προσαρμωσω στο ντοπς encoders απο ποντικι και τα παρατησα, ήτανε τοσο μεγαλο το σφαλμα που δεν αξιζε τον κοπο.

Και θα πρεπει να λαβεις υπoψην σου και δυο αλλους παραγοντες αν βαλεις μηχανικους μειωτηρες ενδιαμεσα πριν τους encoders και οχι κατευθειαν στον αξονα: το περιοδικο λάθος απο την μια και το backslash απο την άλλη (ακριβως για τους ιδιους λογους που αυτοι οι δυο παραγοντες επιρεαζουν και μια κεφαλη).

Οταν πας στο επιπεδο των arcmin/arcsec ολα παιζουν ρολο, χανεις λιγο απο εδω, λιγο απο εκει, στο τελος λες ειμαι στο ταδε σημειο του ουρανου και βρισκεσαι μερικες δεκαδες arcsecs ποιο κει - το εχασες. Και οσο και να προσπαθεις να ανταπεξελθεις σε αυτα τα σφαλματα με software στο τελος δεν τα πιανεις ολα. Θα χρειαζεσαι 2-star alignment καθε λιγο και λιγακι και θα εχεις ακριβεια μονο στην αμεση γειτονια σου.

Δημοσιεύτηκε
Δυστυχώς ο φίλος roryt έχει δίκιο. Επειδή το έχω ψάξει κι εγώ το θέμα δυστυχώς θα πρέπει να καταφύγεις σε πιο ακριβούς encoders για να έχεις μια σχετικά καλή ακρίβεια. Εγώ εκεί έχω κολλήσει και έχω σταματήσει το εγχείρημα.
Δημοσιεύτηκε

Γι' αυτό και θέλω να κάνω το decoding με τον ελεγκτή και όχι με chip counter.

Για να μπορώ να καλιμπράρω και να διορθώνω και για τον encoder και για τα σφάλματα του μειωτήρα. Μια ιδέα είναι να βάλω στο μειωτήρα και 2 hall αισθητήρες με μαγνητάκια. Έτσι οι hall θα χρησιμοποιούνται για επιβεβαίωση, μιας και το αποτέλεσμά τους θα είναι σταθερό σε κάθε περιστροφή, και οι encoders θα χρησιμοποιούνται για ανάλυση, ενώ τα ticks τους θα ομαδοποιούνται και θα επαληθεύονται από τους hall.

Έτσι το σφάλμα αν υποθέσουμε μια σχέση 1:4 στο μειωτήρα, θα περιορίζεται σε το πολύ 1 τικ ανά 4 του encoder, και μόνο στα 4 τελευταία.

Δούλεψα λίγο το software για τους encoder.

To κακό είναι ότι για τέτοιες αναλύσεις, ειδικά με τις απότομες κινήσεις στα dob, το encoder θα γυρνάει σαν τρελλό...

Για να πιάνουμε όλη την ανάλυση με interrupts κλπ, μάλλον θα χρειαστεί ξεχωριστός ελεγκτής για κάθε αισθητήρα στην καλύτερη. Ελπίζω ο έλεγχος των hall να μην καθυστερεί πολύ το loop.

Δημοσιεύτηκε

Aκομη πρεπει να εχω καπου τους ελεκτες/4πλασιαστες - υπαρχει chip που παρεμβαλεται πριν τον encoder, αφενος σου κανει το Χ4 χωρις interrupts, αφετερου σου κανει buffering για να μην χανεις τικς (που χανεις οτι και να γινει, απλα ειναι πολύ γρηγορη η κινηση). Το θεμα ομως δεν ειναι μονο να μην χανεις τικς, ειναι και το πως μεταφραζεις την κινηση των encoders σε Χ4 και σε "μπρος/πισω". Το ειχα σχεδιασει με NAND οταν διαπιστωσα οτι υπαρχουν αυτα τα chipακια που ειναι φτηνα και τα κανουν ολα μονα τους και πολύ καλυτερα. Θα ψαξω να τα βρω σπιτι και θα σου πω τον τυπο τους - τα ειχα κανει παραγγελια απο Αγγλια.

Ακομη κοιτα στην κατασκευη του Dave Ek http://digicircles.eksfiles.net/ που εχει και οδηγους ascom και προγραμμα για Palm (PalmDSC http://palmdsc.dougbraun.com/ ) και οχι μονο. Ειναι μακραν απο τις ποιο φτηνες λυσεις στο χωρο, και ο Dave μπορει να σου στηλει τα sources του microcontroller σε C αν ενδιαφερεσαι (τα εχω και εγω απο τοτε που το εψαχνα, και πριν αποφασισω οτι δεν εχω χρονο και αγορασω Argonavis). Με μια συνδεση με πχ Cartes du Ciel ή αναλογα εισαι κομπλε.

Καλη συνεχεια και καλη επιτυχια. Αν σου βγει κατι καλο και φτηνο θα ειναι οφελος για ολους μας. Και οπως παντα δεν ειναι μονο η Ιθακη, ειναι και ο δρομος για αυτην (αν και να πω την αληθεια, τα τελευταια χρονια αρχισα να προτιμαω να περναω τα βραδια κατω απο τα αστρα παρα να αναπνεω τους ατμους απο καλαϊ :) )

Δημοσιεύτηκε

Update...

To firmware των encoders πάει πολύ καλά στο testing με dummy data. Error correction παίζει μέχρι και 4 ticks ανά step, ενώ και η ανίχνευση αλλαγής φοράς παίζει jet.

Aπό βδομάδα περιμένω και τους hall αισθητήρες με τα μαγνητάκια, για να του βάλω και index channel, ώστε να έχω διόρθωση και σε λάθη μεγαλύτερα του 1 step.

H ανάλυση του encoder θα είναι περίπου στα 500 τίκς ανά περιστροφή του μοτέρ της βάσης, οπότε πιστεύω να είναι αρκετός για μεγεθύνσεις μέχρι 400-500% από πρόχειρους υπολογισμούς.

Αν δεν κάτσει ή δεν φτάνει σε κάποιους, τότε θα μπορούμε πολύ εύκολα να τους αλλάζουμε με καλύτερους, ίδιους με του Αrgonavis, αλλά προφανώς με μεγαλύτερο κόστος.

Από κει και πέρα, μιας και τα τσιμπράγκαλα είναι ήδη πολλά και μεγάλα σε μια βόλτα παρατήρησης, εξετάζω το ενδεχόμενο να μικρύνει αρκετά το κουτί σε μέγεθος μεγαλούτσικου κινητού, και να ενσωματωθεί μπαταρία λιθίου και φορτιστής. Αρκεί να μπορεί ο ελεγκτής να κρατήσει το error correction με τα 8Mhz, αλλά αν βάλω και το Index κανάλι, δεν νομίζω ότι θα είναι πρόβλημα, ακόμα και να χάσει max 48 τίκ του encoder ο επεξεργαστής. Θα δούμε σε περισσότερες δοκιμές σύντομα...

Δημοσιεύτηκε

Και μερικά upgrades/επιλογές που σχεδιάζω επίσης σε τιμές χώμα... :P

- 2 εκδόσεις του χειριστηρίου. Επαναφορτιζόμενο με μπαταρία λιθίου ή απλή έκδοση με τροφοδοσία 4 μπαταρίες D.

- Η τροφοδοτούμενη έκδοση θα υπάρχει διαθέσιμη με διάφορα μεγέθη έγχρωμης οθόνης, από 1 μέχρι 3,2 ίντσες.

- GOTO με δυνατότητα εξωφρενικής ανάλυσης 32bit σε κάθε άξονα.

- Ασύρματη επικοινωνία του χειριστηριου με τους αισθητήρες και τα μοτέρ για όσους δεν θέλουνε να πήζουνε στα καλώδια. Επίσης αν έχουνε πολλά άτομα με το ίδιο, θα μπορούνε να ορίζουνε ένα σαν master και τα υπόλοιπα σαν slave για να ακουλουθούνε τις οδηγίες του. Τέλειο για astroparty και ξεναγήσεις/παρουσιάσεις/μαθήματα, ακόμα και χωρίς το GOTO...

- Δυνατότητα σύνδεσης με USB σε υπολογιστή. Για updates και οδήγηση.

- Δυνατότητα σύνδεσης Ethernet για παρακολούθηση των κινήσεων ή για χειρισμό και οδήγηση μέσω ιστοσελίδας, αν το τηλεσκόπιο είναι μακρυά για USB, ή απλά σε συνδυασμό με web camera για να βλέπουνε όλοι τι βλέπετε κι εσείς, όπου κι αν είναι.

- Δυνατότητα σύνδεσης WiFi για τα ίδια.

Δημοσιεύτηκε

Προχωράς πολύ γρήγορα και δεν σε προλαβαίνουμε. Μια ερώτηση:

Τον κώδικα σε τι γλώσσα τον γράφεις; C, assembly ή κάτι άλλο;

Δημοσιεύτηκε

Καλά το γρήγορα είναι σχετικό...

Το πιο δύσκολο κομμάτι είναι το testing και debugging.

Πρακτικά η γλώσσα είναι C-like.

Από τη δουλειά τώρα έριξα μια ματιά στο τι καταλόγους να του βάλω...

Εδώ τώρα θα εξαρτηθούνε πολλά από το τι θα σηκώνει ο ελεγκτής.

Σίγουρα θα είναι ο NGC (με τα Messier) και μάλλον ο BSC.

Οπότε μιλάμε για 17000 περίπου αντικείμενα.

Επίσης σίγουρα ξεχνάμε την πιθανότητα χρήσης απλής eeprom.

Η υπόδειξη κοντινών αντικειμένων για να μη γονατίζει το σύστημα θα περιοριστεί πολύ μόνο στα αστέρια των αστερισμών και στα messier που είναι πολύ δημοφιλή έτσι κι αλλιώς.

Για τα υπόλοιπα θα μπορεί να γίνει αναζήτηση με το χέρι.

Επίσης εξετάζω το ενδεχόμενο δυνατότητας ενσωμάτωσης module με GPS για πιο ακριβή ορισμό των συντεταγμένων του παρατηρητή και κατά συνέπεια πιο ακριβείς υπολογισμούς.

Δημοσιεύτηκε

OK τώρα νομίζω ότι είμαστε στο σωστό δρόμο...

Με ένα Propeller και με μια έτοιμη βιβλιοθήκη, οι 2 encoders θα διαβάζονται με ένα μέσο όρο 7000 φορές το δευτερόλεπτο :D, και θα έχω και άλλους 6 διαθέσιμους πυρήνες για άλλα φοβερά πράγματα... Νομίζω ότι ήρθε η ώρα για νέα παραγγελία...

Τουλάχιστον για πειραματισμό...

Δημοσιεύτηκε

Ξεκίνησα γερό debugging σήμερα. Πάμε καλά μπορώ να πώ, και από άποψη χώρου και από άποψη μνήμης.

Ορίστε ένα μικρό dump αυτών που παίζουνε στάνταρ μέχρι τώρα.

Δεκαδικά κρατάω πολλά, απλά δεν φαίνονται στο dump.

Οι συντεταγμένες είναι κάπου στο Birmingham, μιας και μόνο αυτές είχα πρόχειρες με αποτελέσματα. Το stellarium μου buggare σήμερα.

[code:1]

23:12:01 Monday August 10 1998

Days from J2000 epoch...221.47 // wrong for <2000

Getting the object's location (M13)...

RA: 16h 41m 7.00s

RA in decimal: 16.69

RA in degrees: 250.28

DEC in degrees: 36.47

Getting location coordinates...

LAT: 52d 30m 0.00s

LAT in degrees: 52.50

LON in degrees: -1.92

Getting Local Siderial Time...

UT time in dec is 23.20

[/code:1]

Nύστα...

Άν έχει καμιά χοντράδα... Δεν φταίω εγώ... Η ώρα... :P

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης