Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Όντως, το Mewlon έχει κεντρική παρεμπόδιση (περίπου 29%). Φαίνεται όμως ότι ο συνδυασμός του καταδιοπτρικού σχεδιασμού τύπου Dall-Kirkham, του πολύ μεγάλου διαμετρήματος, του μεγάλου εστιακού λόγου και της εξωφρενικής ποιότητας των κατόπτρων (η Takahashi ισχυρίζεται ότι τα κάτοπτρα των Mewlon έχουν λειανθεί στα λ/20 :shock: ),όλα αυτά δημιουργούν ένα "πακέτο" που κάνει θαύματα ΚΑΙ στην πλανητική παρατήρηση...(γι΄αυτό και το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο κοστίζει κυριολεκτικό όσο ένα οικογενειακό αυτοκίνητο ](*,) )

Σχετικά με τα τηλεσκόπια που περιλαμβάνει ο κατάλογος Yoshida υπάρχει και μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια.....όλα αυτά ανήκουν σήμερα στον Yoshida ή ανήκαν στο παρελθόν και τα έχει πουλήσει :shock: :shock: .....ελάχιστα είναι αυτά που τα δανείστηκε για να τα τεστάρει!!!!

Δεν ξέρω για σας αλλά εγώ ευχαρίστως θα δεχόμουν να με υιοθετήσει :lol:

Θοδωρής

----------------------------------------------------------------------------------

Takahashi TOA-130S

Zeiss Abbe II ortho set

------------------------------------------------------------------------------------------

Takahashi TOA-130S

Zeiss Abbe II ortho set + 2X Barlow

Δημοσιεύτηκε
Χαιρετισματα σε ολα τα μελη του φορουμ και πλεον καλο χειμωνα.Σκεφτομαι να αγορασω το πρωτο μου προσοφθαλμιο για πλανητικη και δεν μπορω να αποφασισω για την καταλληλη επιλογη.Εχοντας διαβασει τις σχετικες συζητησεις εχω καταληξει στην αγορα ενος Baader Ortho,αλλα δεν μπορω να αποφασισω μεταξυ 5,6(ή και 7)mm.To τηλεσκοπιο για το οποιο προοριζεται ειναι ενα GSO 10" Dob.Η απορια μου ειναι μηπως τα 5 δωσουν τετοια μεγεθυνση που θα ειναι δυσκολο να ακολουθηθει ο στοχος με το Dob ή ακομα θολουρα που θα κανει τις λεπτομερειες τους δυσδιακριτες.Εχει καποιος παρατηρησει με τα συγκεκριμενα προσοφθαλμια σε Dob 10"?

Ευχαριστω για ολες τις απαντησεις.

Ριξε μια ματια κυριως στο πρωτο λινκ (μιας και το θεωρω εξαιρετικο συγκριτικο).

Η ταπεινη μου αποψη ειναι να δωσεις λιγα παραπανω και να παρεις καποιο tmb* supermonοcentric που θα σου μεινουν μια ζωη.

*Τα tmb supermono οπως ειπα και παραπανω, πλεον διατειθενται απο την ΑΡΜ.

Στο δικτυο θα βρεις επισης κατι πλανεταρυ ΤΜΒ τα οποια ομως δεν εχουν καμια σχεση με τα ΤΜΒ supermono. Αν και θα το καταλαβεις απο τη διαφορα τιμης.

http://www.cloudynights.com/item.php?item_id=1935

http://www.cloudynights.com/item.php?item_id=281

http://www.cloudynights.com/documents/tmb.pdf

φιλικα Βαγγελης
Δημοσιεύτηκε

Σχετικά με το ποιο από τους 2 τύπους τηλεσκοπίου, διοπτρικό ή κατοπτρικό, εγώ έχω να καταθέσω 2 εμπειρίες.

Η πρώτη μου εμπειρία με ένα αποχρωματικό ικανοποιητικών ιντσών ήταν στην τελευταία ΠΣΕΑ στην Ανάβρα όταν ένας φίλος είχε στήσει ενα Tak 5 ιντσών αν θυμάμαι και είδα Δια. Δεν μπορώ να πω ότι με τύφλωσε αλλά είδα λεπτομέρεια και ένα χαρακτηριστικό απαλό είδωλο που δεν περίμενα να δω από ένα 5". Σε σχέση με το 12" νευτώνειο που έχω δεν είχε καμία σχέση όσο αφορά τη φωτεινότητα αλλά και τη διακριτική ικανότητα όταν το επιτρέπουν οι συνθήκες, αλλά το είδωλο είχε κάτι που με τράβηξε (ακόμη δεν μπορώ να καταλάβω τι).

Από την άλλη όσο αφορά τους διπλούς αστέρες 1 βραδιά είχα καταφέρει να "σπάσω" διπλό στα 0,5". Δεν νομίζω όμως σε τόσο οριακές καταστάσεις να μπορεί να αντεπεξέλθει ένα αποχρωματικό στις μισές ίντσες.

Αν κάνω λάθος παρακαλώ διορθώστε με.

Δημοσιεύτηκε
Όντως, το Mewlon έχει κεντρική παρεμπόδιση (περίπου 29%). Φαίνεται όμως ότι ο συνδυασμός του καταδιοπτρικού σχεδιασμού τύπου Dall-Kirkham, του πολύ μεγάλου διαμετρήματος, του μεγάλου εστιακού λόγου και της εξωφρενικής ποιότητας των κατόπτρων (η Takahashi ισχυρίζεται ότι τα κάτοπτρα των Mewlon έχουν λειανθεί στα λ/20 :shock: ),όλα αυτά δημιουργούν ένα "πακέτο" που κάνει θαύματα ΚΑΙ στην πλανητική παρατήρηση...

Οπότε για να είμαστε δίκαιοι θα έπρεπε στο συγκριτικό να είχαμε κ ένα νευτώνειο λ/20 .Για να μην πω πως με τόσα χρήματα θα είχαμε νευτώνειο με λ/345987,3333333....... Που ξέρεις?Ο συνδυασμός της πολύ καλής λείανσης με το πολύ καλό υλικό κατασκευής κατόπτρου κ τις τέλειες επιστρώσεις αλλά κ των πολλών ιντσών να έδινε πολύ καλύτερο αποτέλεσμα απ ότι έδωσε το ταπεινό 10" της O-O.Δε λέω καλά τηλεσκόπια βγάζουν οι Αγγλοι (κ εγώ Ο-Ο έχω)αλλά σε σχέση με τα Νευτώνεια εξ Αμερικής έχουν κάποια διαφορά.

Κ για να μην παρεξηγηθώ.Συμφωνώ κ εγώ πως τα Νευτώνεια ειναι φτιαγμένα για βαθύ ουρανό.Απλά δεν πιστεύω πως δεν κάνουν κ πλανητική παρατήρηση.Ισως με κάποιες συμβιβάσεις αλλά όχι πως πρέπει να τ αποκλείσουμε.

Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης