kkokkolis Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 16, 2009 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 16, 2009 ΧαίρετεΤο πρώτο μου τηλεσκόπιο είναι από τον Ιούλιο του 2009 ένα Celestron Nexstar 6'. Είναι φοβερά διασκεδαστικό και μαθαίνεις και τον ουρανό με την βοήθεια κυαλιών και ενός laser pointer σε συνδυασμό με χάρτη ή ένα ψηφιακό πλανητάριο. Με έναn Hyperion zoom είναι σκέτο παιχνίδι (μη βαράτε, θα πάρω μερικά WO και TV σιγά σιγά, έχω και πλήρη Plossl) Νομίζω όμως πως υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Βλέπω αποχρωματισμό στο "τεστ του φακού" ο οποίος με τρομάζει. Υπάρχουν ανώμαλες ιώδεις- μενεξεδένιες αποχρώσεις και αρκετά ολοστρόγγυλα σημεία που φαίνεται μόνο γυαλί, μεγέθους από ξ=κεφαλή καρφίτσας έως 2mm.Τι είναι αυτό. Πότε πρόλαβε να γίνει; Εάν το έβλεπα σε άνθρωπο (είμαι ιατρός) θα έλεγα με βεβαιότητα πως είναι μύκητες. Όμως ποτέ δεν θάμπωσε από υγρασία ούτε το ακούμπησε τίποτα. Η σκόνη είναι ελάχιστη και οι εικόνες αρκετά καλές (με μικρά spikes γύρω από τα λαμπρότερα άστρα.Τι να κάνω; Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
Laskos Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 16, 2009 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 16, 2009 δεν καταλαβα τι θελεις να πεις,,,βλεπεις αλλοιωση στις επιστρωσεις του μπροστα διορθωτικου φακου?Αν ναι τοτ καλυπτεται απο εγγυηση
Despet Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 16, 2009 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 16, 2009 Aγαπητέ φίλεεάν το έχεις πάρει από την Ελληνική αγορά και νομίζεις ότι υπάρχει πρόβλημα στις τελικές επιστρώσεις του φακού,το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να το αναφέρεις στο κατάστημα από όπου το πήρες.Εάν το πήρες από το εξωτερικό ή από δεύτερο χέρι και πάλι μια ερώτηση στο γνωστό κατάστημα θα σου λύσει την όποια απορία σου. Καλή τύχη και εύχομαι να μην είναι τίποτα το σοβαρό. Πέτρος Δεσύπρης Corvus Eye ObservatoryATHENS / S Y R O S http://www.pdesypris.com/http://www.ceo-despet.blogspot.com/
eliasg2004 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 16, 2009 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 16, 2009 Φίλε καλώς ήλθες και εύχομαι να χαρείς το νέο σου απόκτημα!Αν έχω καταλάβει καλά, φωτίζοντας με ένα φακό τη διορθωτική πλάκα (το πάνω γυαλί του τηλεσκοπίου σου) και το πρωτεύον στο βάθος, διακρίνεις σκόνη, αντανακλάσεις και γενικώς διάφορα σκουπίδια στα "γυαλιά" του τηλεσκοπίου.Το "τέστ φακού" όπως το ονομάζεις γενικά δεν είναι καλός σύμβουλος. Αν με το συνηθισμένο φως της ημέρας τα οπτικά του καινούργιου σου τηλεσκοπίου σου φαίνονται καθαρά και οι επιστρώσεις είναι ομοιογενείς χωρίς γρατζουνιές και προβλήματα τότε πιθανότατα όλα είναι καλά. Το φως το φακού απευθείας πάνω στο γυαλί μεγεθύνει το οποιοδήποτε σκουπιδάκι και δείχνει προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν.Αυτό που πρέπει να προσέξεις είναι η υγρασία της νύχτας. Αν κατά την παρατήρηση σχηματιστεί υγρασία στη διορθωτική πλάκα δεν πρέπει να κλείσεις το τηλεσκόπιο με τα καπάκια του όταν τελειώσεις, αλλά να το αφήσεις ανοιχτό για το επόμενο 24ωρο προκειμένου η υγρασία να εξαφανιστεί πλήρως. Σε αντίθετη περίπτωση αφήνεις να δημιουργηθούν συνθήκες ευνοικές για την ανάπτυξη μυκητών. Και για να σε καθησυχάσω, οι μύκητες στα οπτικά αρχικά έχουν τη μορφή ιστού αράχνης - με λίγα λόγια πολύ μακριά από αυτό που περιγράφεις. Και κάτι τελευταίο, η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά αλλά όχι στα τηλεσκόπια Θα περάσει πολύς καιρός, και θα σχηματιστεί αρκετά πυκνό στρώμα σκόνης και μικροσωματιδίων στη διορθωτική πλάκα προτού χρειαστεί να καθαρίσεις το τηλεσκόπιο. Ελπίζω τα παραπάνω να βοήθησαν..Και πάλι καλώς ήλθες και καλή συνέχεια!Φιλικά,Ηλίας.
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 16, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 16, 2009 Τι άμεση απάντηση είναι αυτή ρε παιδιά; Ευχαριστώ.Το τηλεσκόπιο είναι ολοκαίνουριο, αγορασμένο από τον γνωστό αντιπρόσωπο της Celestron από την Αθήνα. Το πρόβλημα είναι στον διορθωτικό φακό (Corrector plate). Οι περισσότεροι βλέπω έχετε Νευτώνια και διοπτρικά. Όλο και κάποιος θα έχει όμως και SC, έστω και της Meade. Έχετε δει ποτέ κάτι ανάλογο; Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
Laskos Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 16, 2009 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 16, 2009 Έχετε δει ποτέ κάτι ανάλογο;Δεν εχουμε καταλαβει τι ακριβως βλεπεις. Πιθανως σημαδια στις επιστρωσεις. Το χρησιμοποιησες κοντα σε θαλασσα?Απευθυνσου στον αντιπροσωπο αν πραγματι ειναι κατι σοβαρο...Ολοι που σου απαντησαμε εχουμε sc...
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 16, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 16, 2009 Όλοι έχετε SC αλλά μόνο εγώ έχω σημάδια (την τύχη μου). Ναι το χρησιμοποίησα στο Αλεποχώρι αλλά 150 μέτρα από την θάλασσα και μόνο μια φορά σε οπτική επαφή με αυτή (και άλλες 10 στην άλλη πλευρά του σπιτιού). Υποπτεύεσαι αλάτι μάλλον;Συγνώμη αν σας κούρασα, θα πάω να μιλήσω στην αντιπροσωπία. Μπορεί να επανέλθω και με φωτογραφία (εάν φαίνεται σε αυτή το "φαινόμενο") Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
Laskos Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 16, 2009 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 16, 2009 Υποπτεύεσαι αλάτι μάλλον; Αρκετα πιθανον...Παντως ενημερωσε οποιο και αν ειναι το αποτελεσμα...Ελπιζω να μην ειναι τιποτα, μερικες βρωμιες και να τα παραλες...
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 17, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 17, 2009 Παραθέτω φωτογραφίες από την διορθωτική πλάκα Εδώ βλέπετε (χωρίς φλας γιατί με φλας φαίνεται μόνο η σκόνη που δεν είναι και πολλή) τον αποχρωματισμό ή χρωματικό διαχωρισμό: Εδώ φαίνονται τα διάφανα στίγματα (σαν να μην υπάρχει επίστρωση) Καθέτως ή χωρίς έντονο πλάγιο φωτισμό δεν φαίνεται σχεδόν τίποτα Εδώ στημένο στο μπαλκόνι μου, νοτιοδυτικά προς την θάλασσα (100 μέτρα χαμηλότερα και 200 μακρύτερα- στο εξοχικό είμαι πιό κοντά στην θάλασσα) Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
Despet Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 17, 2009 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 17, 2009 Αγαπητέ Γιατρέ μας...έχεις δίκιο... Πρώτη φορά βλέπω και εγώ αυτού του είδους "Τηλεσκοπική ασθένεια"... Νομίζω ότι υπάρχει κάποια οξείδωση στις επιστρώσεις ...αλλά με πολύ επιφύλαξη.Νομίζω ότι θα έπρεπε να είχες ήδη επικοινωνήσει με Αθήνα ή Θεσσαλονίκη.Καλά έκανες πάντως και μας παρουσίασες το πρόβλημα, για να έχουμε και εμείς μια εικόνα του. Τη Δευτέρα πρέπει να επικοινωνήσεις ....νομίζω ότι σε περιμένουν.!!!! Πέτρος Δεσύπρης Corvus Eye ObservatoryATHENS / S Y R O S http://www.pdesypris.com/http://www.ceo-despet.blogspot.com/
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 17, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 17, 2009 "Αγαπητέ Γιατρέ μας...έχεις δίκιο... " Πρώτη φορά στεναχωριέμαι που ακούω αυτήν την φράση. Μακριά από σας, Δευτέρα επικοινωνώ με αντιπροσωπία και ελπίζω να βρω κατανόηση. Ευχαριστώ για την βοήθειά σας Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
Laskos Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 18, 2009 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 18, 2009 Μην λες: ελπιζω να βρω κατανοηση. Αν πραγματι ειναι μια βλαβη στις επιστρωσεις (ετσι φαινεται) πρεπει να στο αντικαταστησουν. Τερμα.
eliasg2004 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 18, 2009 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 18, 2009 Τηλεσκόπια και παραλία δεν είναι καλός συνδυασμός, αλλά τέτοια εκτεταμένη ζημιά στις επιστρώσεις - τουλάχιστον από ότι φαίνεται στις φωτογραφίες - σίγουρα δεν οφείλεται στην θαλασσινή αύρα ...Ελπίζω να βγάλεις άκρη σύντομα και χωρίς προβλήματα!
babgia Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 18, 2009 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 18, 2009 Εγώ το βλέπω σαν υγρασία που έχει στεγνώσει, πιστεύω ότι με ένα προσεκτικό καθάρισμα & θα είναι όλα καλά. Μέλος Συλλόγων:Ελληνικής Αστρονομικης ΕνωσηςΣυλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας.Όμιλος Γερόντων Αστροπαρατηριτών.Ε.Λ.Φ.Ε.ΑΣhttp://users.otenet.gr/~babgia/
KOSTAKIS Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 18, 2009 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 18, 2009 Γεια και απο εμενα...Μηπως οταν ηταν ακομα "υγειες" δοκιμασες να το καθαρισεις καποια στιγμη , και αν ναι, με καποιο τροπο???
Κατερινα Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 18, 2009 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 18, 2009 Πώς εξηγείτε που στην τρίτη φωτογραφία δεν φαίνεται τίποτα;
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 18, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 18, 2009 Μήνες πριν το αγοράσω διάβαζα συνέχεια για τα τηλεσκόπια, τόσο στο Astrovox όσο και σε άλλα sites αλλά και πολλά βιβλία, όπως την σειρά του Sir Patrick Moore (πχ το Starware) και τα βιβλία του Rod Molisse (από τον οποίο πείστηκα να πάρω SCT). Διάβασα και το Manual. Ξέρω λοιπόν πώς πρέπει να καθαριστεί και πως αυτό πρέπει να γίνει μόνο όταν είναι απολύτως αναγκαίο. Όχι μόνο δεν το έχω καθαρίσει αλλά και τίποτε δεν το έχει ακουμπήσει. Ούτε είχε υγρασία τον Αύγουστο που το πρωτοπαρατήρησα. Με το μάτι πλέον φαίνεται και καθέτως (όπως στην τρίτη φωτογραφία) αλλά με δυσκολία. Υπό γωνία αποκαλύπτεται καλύτερα και με έναν φακό λάμπει με μεγαλοπρέπεια που προκαλεί έμφραγμα. Όταν το πρωτοείδα φαινόταν μόνο με τον φακό (δείγμα ότι επιδεινώνεται και διαβάζοντας στο site της Meade για imperfections που δεν επηρεάζουν την οπτική προσωρινά καθησυχάστηκα. Μην έχοντας δει από κοντά άλλο δεν μπορούσα να συγκρίνω. Ευτυχώς που μου ήρθε έκλαμψη και σας έγραψα (από εδώ και πέρα ή θα με "παντρευτείτε" ή θα τα παρατήσω και θα συνεχίσω να μαζεύω πετρώματα που δεν χαλάνε). Αν φαινόταν και καθέτως θα έπρεπε να τα βλέπω όλα θολά, έτσι δεν είναι; Η εικόνες που βλέπω -πχ από τον Δία, για DSO στον Πειραιά ας μην μιλάμε, κάτι λίγο από Dumbell Nebula βλέπω- είναι καλές (αν και δεν μπορώ να συγκρίνω αφού είναι το μόνο τηλεσκόπιο που έχω δει). Κάποιες αντανακλάσεις φευγαλέα είναι ορατές αλλά δεν ξέρω αν ευθύνεται αυτό (και δεν είναι ουσιαστικά ενοχλητικές). Το τηλεσκόπιο είναι μάχιμο αλλά τι θα γίνει αν χειροτερέψει το πρόβλημα;Σχετικά με την θάλασσα σας είπα για την απόσταση από αυτή. Το εξοχικό το έχω 7 χρόνια και δεν έχει δείγμα αλατιού στα κάγκελα ή αλλού, σε αντίθεση με αυτά που είναι ακριβώς εμπρός από την παραλία. Ρε παιδιά, όλα τα τηλεσκόπια στον Πειραιά και στα νησιά θα έπρεπε να δείχνουν έτσι (αν όχι στους τρεις μήνες, ίσως στα τρία χρόνια χρήσης). Υπάρχει και κάποιος άλλος από το Αλεποχώρι, αν μας διαβάζει ας μιλήσει και εκείνος. Έχω 24 χρόνια ένα σοβιετικό μονοκυάλι 8Χ30 (πολυ)επιστρωμένο στον αντικειμενικό και τον προσοφθάλμιο και δεν έχει πάθει τίποτε, παρόλο που έχει φάει στην μάπα θάλασσες, νησιά, εξωτερικά (μέχρι Ισλανδία έχει πάει, εκεί αν έχει θάλασσα και υγρασία). Το έχω καθαρίσει (στεγνά) και 50 φορέςΑφήστε, είμαι σκασμένος. Έξω, Κυριακή βράδυ, δεν έχει ούτε φεγγάρι, ούτε ένα σύννεφο (πρώτη φορά εδώ και μήνα) ανατέλλει ο Ταύρος και έπεται ο Ωρίωνας και δεν έχω όρεξη να το βγάλω. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
astrovox Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 18, 2009 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 18, 2009 Αγαπητέ φίλε, Σχετικά με τη θάλασσα, αυτό που περιγράφεις.... Ναι το χρησιμοποίησα στο Αλεποχώρι αλλά 150 μέτρα από την θάλασσα και μόνο μια φορά σε οπτική επαφή με αυτή (και άλλες 10 στην άλλη πλευρά του σπιτιού). δε νομίζω ότι μπορεί σε καμία περίπτωση να ευθύνεται. Αλλίμονο δηλαδή αν ήταν έτσι τα πράγματα τότε όλοι όσοι μένουμε σε παραλιακές πόλεις θα είχαμε χαλασμένα τηλεσκόπια. «I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
alepohori Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 18, 2009 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 18, 2009 Αγαπητέ συντοπίτη, γεια σου και απο μένα! Εμάς το σπίτι είναι ούτε 100 μέτρα από την παραλία. Ο θαλασσινός άνεμος μας πιάνει χαλαρά! Έχω στήσει πολλές φορές το 8" νευτώνειο στο σπίτι μας για παρατήρηση και δεν έχει επηρεαστεί το κάτοπτρο καθόλου. Ούτε στο παραμικρό. Άλλες τόσες φορές έχουμε στήσει ΠΑΝΩ στη παραλία της Ψάθας και μάλιστα με δυνατό άνεμο προερχόμενο από τη θάλασσα! Εκεί μάλιστα δεν είχαμε μόνο νευτώνεια, είχαμε και SCT, φακούς μηχανών SLR, διοπτρικά... Ποτέ δεν υπήρξε κάποιο πρόβλημα σε κανένα είδος οπτικών. Μπορώ να σου πω ότι η υγρασία που έχει "φάει" το νευτώνειό μου, σε σημείο να στάζει νερά από τη βάση του πρωτεύοντος, όταν περιστρέφεται ο σωλήνας είναι πολύ χειρότερη από τον υγρό αέρα των παραθαλάσσιων περιοχών. Και σε πληροφορώ, ότι το κάτοπτρο παραμένει 100% μάχιμο. Πέρσυ το καλοκαίρι, είχα την φαεινή ιδέα να στήσω το τηλεσκόπιο σε μια παραλία της Σερίφου για μια μικρή βραδιά κοινού! Φυσούσε τόσο πολύ, που αναγκάστηκα να στρεψω τον σωλήνα ώστε να κοιτά προς την φορά του ανέμου, για να μην μπαίνει μέσα η άμμος που ταξίδευε ανεξέλεγκτη! Παρόλα αυτά, πέρασε μέσα στον σωλήνα άμμος που στη συνέχεια μπορούσε να αφερεθεί, μόνο με αφαίρεση του πρωτεύοντος και καλό φύσημα του σωλήνα. Το κάτοπτρο έχει παραμείνει πιστεύω άθικτο, αν κρίνω και από την μετέπειτα απόδοσή του! Τα τηλεσκόπια έχουν πολύ μεγαλύτερες αντοχές από αυτές που πιστεύουμε, αρκεί μετά από την δοκιμασία που υπόκεινται, να τα περιποιούμαστε περισσότερο και από τις γυναίκες! Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 24, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 24, 2009 Σήμερα παρέλαβα το τηλεσκόπιο με την διορθωτική πλάκα να λάμπει. Όπως με ενημέρωσαν το πρόβλημα λύθηκε με καθαρισμό και απέδωσαν τον χρωματισμό σε εσωτερική υγρασία που με κάποιο τρόπο μπήκε στον σωλήνα και απλώθηκε όπισθεν της πλάκας. Αυτό που έκανα και την εγκλώβισα είναι πως κάποιες φορές το σκέπασα με την σακούλα του, από τον φόβο μήπως το... ξεσκονίσει από υπερβάλλοντα ζήλο η γυναίκα που μας καθαρίζει (η οποία είναι οπαδός του άσπρου σίφουνα για όσους θυμούνται).Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους ενδιαφέρθηκαν στο Forum και δύο ακόμη μεγαλύτερα στον κο Οργαντζή και τον κο Μυλωνά για τον τρόπο με τον οποίο προσέγγισαν το θέμα, την υπομονή και την κατανόησή τους, τον κόπο τους και την άψογη εξυπηρέτησή τους.Ο "Αρίσταρχος" θα στοχεύσει και πάλι τους Ουρανούς, καιρού επιτρέποντος. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
xaralam Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 25, 2009 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 25, 2009 Δυστυχώς το παραπάνω πρόβλημα φαίνεται να το έχει όλη η σειρά Nexstar. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετώπισα και εγώ και το τηλεσκόπιο καθαρίστικε από τους πολύ εξυπηρετικούς κυρίους στην αθήνα. Το θέμα είναι πως 8 μήνες μετά το πρόβλημα έχει επανέλθει βέβαια όχι στην μορφή που περιγράφεται παραπάνω και ενώ το τηλεσκόπιο έχει να χρησιμοποιηθεί 4 μήνες όταν βγήκε από το κουτί του είχε μαζέψει στο εσωτερικό μέρος της διορθωτικής υγρασια που έχει μετατραπεί σε σημάδι σαν συννεφο πάνω σε αυτή και φαίνεται μόνο υπο γωνία. Το θέμα είναι αν είναι κάτι που το αφήνουμε ή πρεπει καθε 6 μήνες να κάνουμε ενα καθαρισμό στην διορθωτική ;
babgia Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 25, 2009 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 25, 2009 Δυστυχώς το παραπάνω πρόβλημα φαίνεται να το έχει όλη η σειρά Nexstar. ........................ Δεν είναι θέμα τηλεσκοπίου αλλά υγρασίας που μπαίνει αν δεν κλείνει σωστά στο σημείο που τοποθετήται το γωνιακό.Μια καλή λύση κυρίως για νησιά ή όπου υπάρχει υγρασία είναι η προμήθεια ενός αφυγραντήρα - ξηραντή για το χώρο που έχουμε τα τηλεσκόπια, άλλη λύση αν υπάρχει κληματιστικό στο χώρο να δουλεύει κατά διαστήματα στην αφύγρανση. Μέλος Συλλόγων:Ελληνικής Αστρονομικης ΕνωσηςΣυλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας.Όμιλος Γερόντων Αστροπαρατηριτών.Ε.Λ.Φ.Ε.ΑΣhttp://users.otenet.gr/~babgia/
xaralam Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 25, 2009 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 25, 2009 Δυστυχώς το παραπάνω πρόβλημα φαίνεται να το έχει όλη η σειρά Nexstar. ........................ Δεν είναι θέμα τηλεσκοπίου αλλά υγρασίας που μπαίνει αν δεν κλείνει σωστά στο σημείο που τοποθετήται το γωνιακό.Μια καλή λύση κυρίως για νησιά ή όπου υπάρχει υγρασία είναι η προμήθεια ενός αφυγραντήρα - ξηραντή για το χώρο που έχουμε τα τηλεσκόπια, άλλη λύση αν υπάρχει κληματιστικό στο χώρο να δουλεύει κατά διαστήματα στην αφύγρανση. Μέσα στο κουτί ειχα τοποθετήσει 3 αφυγραντήρες και όλα τα καπάκια σωστά. Δεν νομίζω λοιπόν ότι είναι αυτό αλλά θέμα κατασkευής και αυτό γιατί επειδή την είχα πατήσει την πρώτη φορά είμαι πολύ προσεκτικός στα θέματα υγρασίας. Εξάλλου στον ιδιο χώρο φυλάω και προσοφθάλμια και barlow τα οποία δεν είχαν ίχνος υγρασίας το ίδιο και οι φακοί dslr.
eliasg2004 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 25, 2009 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 25, 2009 Το πρόβλημα σίγουρα δεν είναι κατασκευαστικό. Όπως μάντεψε σωστά ο Μπάμπης είναι θέμα υγρασίας, αλλά όχι στο κουτί ή στον περιβάλλοντα χώρο. Έχω επιστρέψει στο σπίτι πολλές φορές μετά από παρατήρηση με το C11 - και πριν από αυτό με το nexstar 8, ακόμα και με ένα C5 - να στάζει από υγρασία. Όμως δεν το αποθηκεύω ποτέ κατευθείαν, ούτε κλείνω το καπάκι του ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ για 24 ώρες προκειμένου να εξαφανιστεί εντελώς κάθε ύχνος υγρασίας και το τηλεσκόπιο να έλθει στη θερμοκρασία του περιβάλλοντος στο οποίο θα παραμείνει μέχρι την επόμενη χρήση. Στα καταδιοπτρικά κάτω από το στεφάνι που συγκρατεί τη διορθωτική πλάκα υπάρχει ένα περιθώριο μισού με ένα εκατοστό το οποίο αφενός επιτρέπει στο γυαλί να προσαρμόζεται στις αλλαγές θερμοκρασίας χωρίς να παρατηρούνται στρεβλώσεις και αφετέρου αφήνει περιθώριο ρυθμίσεων στη θέση και κλίση της πλάκας κατά την εργοστασιακή συναρμολόγηση και ευθυγράμμιση. Ταυτόχρονα όμως αυτό το "κενό" επιτρέπει και στον αέρα και σε υγρά να περάσουν μέσα στο σωλήνα. Ακόμα και στην περίπτωση που δεν φαίνεται να υπάρχουν ίχνη υγρασίας πάνω στο τηλεσκόπιο είναι πολύ πιθανό με τη διαφορά θερμοκρασίας από το έξω-μέσα να σχηματιστεί υγρασία και να περάσει μέσα αν το καπάκι είναι κλειστό. Φιλικά,Ηλίας.
xaralam Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 25, 2009 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 25, 2009 Το πρόβλημα σίγουρα δεν είναι κατασκευαστικό. Όπως μάντεψε σωστά ο Μπάμπης είναι θέμα υγρασίας, αλλά όχι στο κουτί ή στον περιβάλλοντα χώρο.Ηλία αυτό που είπα είναι πως η υγρασία πέρασε στο εσωτερικό του τηλεσκοπίου ενώ ήταν φυλαγμένο. Δεν οφείλεται σίγουρα στους λόγους που λες διότι στο ενδιάμεσο 2 μήνες μετά την αποθήκευση είχε ελεγχθεί και δεν είχε το παραμικρό . Τώρα 2 μήνες μετά η υγρασία είχε περάσει έστω και ελάχιστη αφήνοντας το γνωστό συννεφάκι πάνω παρόλο που ήταν στο κουτί του με αφυγραντήρες . Σίγουρα δεν είναι στη κατάστση που περιγράφει ο φίλος από το αλεποχώρι αλλά είναι κάτι που οι κάτοχοι SC θα πρέπει να έχουν υπόψην τους κατά την γνώμη μου. Αν ζεις σε νησί ή σε παραθαλάσσιο μέρος δύσκολα θα αποφύγεις κάτι τέτοιο. Κατά την γνώμη μου είναι κάτι που αργά ή γρήγορα σε μέρη με μεγάλη υγρασία θα εμφανιστεί.Φιλικά
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα