pdomazin Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 25, 2009 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 25, 2009 Παιδιά θέλω γνώμες για την ποιότητα του εν λόγω τηλεσκοπίου. Έχει καλά οπτικά? Η διαφορά του με άλλα dob υψηλότερης ενδεχομένως ποιότητας είναι εμφανής? Μιλάμε για το 10'' Dob Skywatcher πάντα. 10'''''''' Skywatcher DOBNagler EyepiecesNagler Barlow x2
nik71 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 25, 2009 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 25, 2009 ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ.ΕΧΩ ΤΟ DOP 12" SKYWATCHER ΚΑΙ ΟΦΕΙΛΩ ΝΑ ΠΩ ΠΩΣ ΕΙΜΑΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ,ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΟΥΡΑΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΒΛΕΠΕΙΣ ΚΑΛΑ.ΕΣΥ ΕΚΕΙ ΠΑΝΩ ΠΙΣΤΕΥΩ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙΣ ΤΕΤΟΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΟΠΩΣ ΕΜΕΙΣ ΟΙ"ΑΤΥΧΟΙ"ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ.ΠΑΝΤΩΣ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΤΑ ΟΠΤΙΚΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΕΓΩ ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΝΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Γνωθι σαυτον μηδεν αγαν
KOSTAKIS Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 25, 2009 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 25, 2009 Φθηνο, χορταστικο, αποδοτικο, αξιοπρεπεστατο.Σιγουρη αγορα 100%.
HOMO Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 26, 2009 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 26, 2009 Νομίζω πως το GSO 880 10' συγκεντρώνει περισσότερα θετικά όπως μικροεστιαστή και προσαρμοσμένο ανεμιστηράκι .Έπίσης παρέχεται δωρεάν ένας προσοφθάλμιος 30άρης με 70 μοίρες πεδίο καλύτερος σε σχέση με τα προσοφθάλμια τύπου plosll που δίνει η skywatcher Αν δεν κάνω λάθος η meade και η orion αναθέτουν την κατασκευή των δικών τους DOBSONIAN στην GSO. Αυτό και μόνο διασφαλίζει την ποιότητα των οπτικών της συγκεκριμένης εταιρίας νομίζω....¨Όσον αφορά την τιμή το skywatcher είναι φθηνότερο κατά 80 ευρώ περίπου. Πάντως και τα δύο είναι αξιόπιστα τηλεσκόπια.. Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
pdomazin Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 26, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 26, 2009 Προσπαθούσα να δω την Ανδρομέδα μέσα απο το 10'' και το μόνο που κατάφερα να δω είναι ένα θολό πράγμα και λίγο πιο φωτεινό στη μέση. Ούτε υποψία για σπείρες 10'''''''' Skywatcher DOBNagler EyepiecesNagler Barlow x2
Laskos Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 26, 2009 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 26, 2009 Ούτε υποψία για σπείρεςΔεν φταιει το τηλεσκοπιο.Σπειρες στην Ανδρομεδα μονο σε φωτογραφιες.Ή με κανα 25ιντσο...
pdomazin Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 27, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 27, 2009 Ούτε υποψία για σπείρεςΔεν φταιει το τηλεσκοπιο.Σπειρες στην Ανδρομεδα μονο σε φωτογραφιες.Ή με κανα 25ιντσο... Υπάρχει κάποιος γαλαξίας που να μπορώ με το 10'' μου να διακρίνω σπείρες? 10'''''''' Skywatcher DOBNagler EyepiecesNagler Barlow x2
Laskos Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 27, 2009 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 27, 2009 Ναι υπαρχουν. Μερικοι ομως.Για παραδειγμα ο m57, o m33, o m82? στην μεγαλη αρκτο...
krisgym Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 27, 2009 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 27, 2009 Υπάρχουν μερικοί φίλε μου αλλά από τα Μετέωρα δεν νομίζω να δεις σπείρες, θες πολύ σκοτεινότερο ουρανό. Φιλικα Χρηστοs.
pdomazin Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 27, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 27, 2009 Υπάρχουν μερικοί φίλε μου αλλά από τα Μετέωρα δεν νομίζω να δεις σπείρες, θες πολύ σκοτεινότερο ουρανό.Δηλαδή για να καταλάβω, έχει τόσο μεγάλη διαφορά αν πάω σε πήχτρα σκοτάδι?Απο νεφελώματα φαντάζομαι θα υπάρχουν περισσότερα για να δει κανείς και μέσα απο την πόλη 10'''''''' Skywatcher DOBNagler EyepiecesNagler Barlow x2
krisgym Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 27, 2009 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 27, 2009 Και αυτό σχετικό είναι, αχ αυτή η φωτορυπανση τις πόλης φίλε μου. Κοίταξε φίλε μου το τηλε που έχεις είχα παλαιοτέρα και εγώ και ξέρω τι θα δεις μια και είμαστε και γείτονες. Φιλικα Χρηστοs.
planetman Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 30, 2009 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 30, 2009 Φίλε μου, το 10" είναι ένα πολύ δυνατό εργαλείο. Φύγε από την πόλη και ψάξε για σκοτεινό ουρανό και οι σπείρες θα εμφανιστούν ως δια μαγείας! ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΚΡΗΤΗΣ - το κινητό πλανητάριο
Μανούσος Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 30, 2009 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 30, 2009 Ούτε υποψία για σπείρεςΔεν φταιει το τηλεσκοπιο.Σπειρες στην Ανδρομεδα μονο σε φωτογραφιες.Ή με κανα 25ιντσο...Στην Ανδρομέδα ούτως ή άλλως δεν μπορείς να διακρίνεις σπείρες γιατί είναι σε κλίση και είναι και τεράστια (σχεδόν 3 μοίρες πεδίο). Αυτό που φαίνεται από σκοτεινό ουρανό είναι δύο σκοτεινές περιοχές στην εξωτερική άλω στη μια πλευρά της.Υπάρχει κάποιος γαλαξίας που να μπορώ με το 10'' μου να διακρίνω σπείρες?Την ίδια ακριβώς ερώτηση είχα κάνει κι εγώ πριν πάρω το τηλεσκόπιό μου. Κατατάσσεσαι αυτόματα στην κατηγορία: γαλαξιάκιας .Με το δικό μου τηλεσκόπιο (12" Dob) έχω καταφέρει σε πολύ σκοτεινό ουρανό όμως, να δω σπείρες στους παρακάτω γαλαξίες: Μ33, M51, M81, M83, M100, M101, NGC 2403, NGC 3953, NGC 5248, NGC 6907, NGC 6946. Σίγουρα σε κάποιους από αυτούς μπορείς να διακρίνεις σπείρες. Καλή αρχή... Φιλικά -- Μανούσος ΔημήτρηςΟι κατασκευές μου:https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=22270https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=17643https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=19201
Τάσος Βράτολης Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 30, 2009 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 30, 2009 Με τον Δημήτρη γράφαμε ταυτόχρονα, σε κάποια με πρόλαβε και στα είπε.. Οι γαλαξίες είναι πάντα από τις μεγαλύτερες προκλήσεις φίλε μου. Εκπέμπουν σε όλο το οπτικό φάσμα, κανένα φίλτρο φωτορύπανσης δεν βοηθάει με αυτούς (όπως κάνει με κάποια νεφελώματα, πλανητικά και μη) και θέλουν κανονικά, τον ΑΠΟΛΥΤΟ σκοτεινό ουρανό!! και ΙΝΤΣΕΣ!! Ίντσες λοιπόν έχεις...ουρανός σου λείπει..και η παραμικρή φωτορύπανση τους "ξεπλένει" πολύ εύκολα...άσε, τραγικό φαινόμενο!!! Φύγε τουλάχιστον 100km από πόλη, πάρε το θηριάκι σου και βρες το πιο σκοτεινό/ψηλό σημείο που μπορείς!!Μετά, οι σπείρες θα φανούν εφόσον έχεις τέτοιο ουρανό από πάνω σου, προσαρμόσεις τα μάτια σου στο σκοτάδι τουλάχιστον μισή ώρα και χαλαρώσεις για κάμποσα λεπτά στο προσοφθάλμιο με χαμηλή/μεσαία μεγέθυνση...Έχε βέβαια υπόψη σου, πως κάποιες περιπτώσεις σπειρών θα φαίνονται με την περιφερειακή όραση μόνο... Lasko, o m57 δεν είναι γαλαξίας, αλλά το πλανητικό νεφέλωμα "δαχτυλίδι" στη Λύρα. Είμαι σίγουρος όμως πως κατά λάθος το έγραψες... o m33 που του πρότεινες, είναι μακράν ο πιο δύσκολος για να δεις σπείρες λόγω απίστευτα μικρής επιφανειακής λαμπρότητας και επειδή αυτή είναι πολύ "απλωμένη"..με τρομερή δυσκολία και μόνο με περιφερειακή όραση τις διακρίναμε τις σπείρες κάπως, ακόμη και με το 20ιντσο του Γιώργου (geonik) στον Πάρνωνα!!!Ο m82 (Cigar galaxy) δεν έχει σπείρες από τη Γη που τον κοιτάμε, είναι irregular τύπου, θα δει μόνο τις νεφώσεις του πυρήνα καθώς ο γαλαξίας είναι edge-on προς εμάς. Οι πιο χαρακτηριστικοί σπειροειδείς γαλαξίες που θα σου πρότεινα (από τους σχετικά εύκολους εκτός του 101) φίλε μου, είναι ο m51, m81, m101 (Μεγάλη Άρκτος), m74 (Ιχθείς), m100 (Κόμη Βερενίκης) αν και οι 2 τελευταίοι αμυδροί... δες αυτούς για αρχή και το αποτέλεσμα θα σε αποζημιώσει, μόνο όμως σε πολύ σκοτεινό ουρανό!!!! «Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Laskos Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 30, 2009 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 30, 2009 Δηλαδή για να καταλάβω, έχει τόσο μεγάλη διαφορά αν πάω σε πήχτρα σκοτάδι? Kαι το ρωτας φιλε μου???Μια φορα να δεις απο σκοτεινο ουρανο και δεν υπαρχει επιστροφη πισω στην εστω και μετρια φωτορυπανση... Απλα πραγματα - τεραστια διαφορα.
Laskos Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 30, 2009 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 30, 2009 o m57 δεν είναι γαλαξίας, αλλά το πλανητικό νεφέλωμα "δαχτυλίδι" στη ΛύραΤον μ51 εννοουσα...Επισης μ82 + μ81 σουπερ θεαμα με αυτες τις νεφωσεις ουτως ή αλλως!
Τάσος Βράτολης Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 30, 2009 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 30, 2009 o m57 δεν είναι γαλαξίας, αλλά το πλανητικό νεφέλωμα "δαχτυλίδι" στη ΛύραΤον μ51 εννοουσα...Επισης μ82 + μ81 σουπερ θεαμα με αυτες τις νεφωσεις ουτως ή αλλως! Σωστός!! ΥΠΕΡθέαμα! «Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
pdomazin Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 30, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 30, 2009 Λοιπόν παιδιά, με έχετε "φτιάξει" για τα καλά!! Τα προσοφθάλμια που έχω αυτή τη στιγμη είναι ένα 17mm nagler 2'', ένα 7mm nagler, ένα 2Χ Barlow TELEVUE και φυσικά τα μαμίσια 10 και 25 plosl, τα οποία σημειωτέον σπανίως χρησιμοποιώ (μόνο το 10mm λίγο). Σκέφτομαι να πάρω και τον zoom nagler 3-6mm για πλανητικές παρατηρήσεις.Πού μπορώ να πάω στην περιοχή της Θεσσαλονίκης να παρατηρήσω απο σκοτεινό ουρανό? Έχω ακούσει ότι μαζεύονται κάπου στο Ρύσιο, υπάρχει συγκεκριμένο μέρος για τρελαμένους ατρόφιλους?? 10'''''''' Skywatcher DOBNagler EyepiecesNagler Barlow x2
DT Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 30, 2009 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 30, 2009 Το 10'' Dob Skywatcher είναι ένα μεγάλης διαμέτρου φτηνό τηλεσκόπιο. Για τον λόγο αυτό έχει και μέτρια – κακή ποιότητα κατασκευής. Φτάνει μία λίγο <σφιχτή αγκαλιά> του σωλήνα για να πάει περίπατο ή ευθυγράμμιση των κατόπτρων. Ή αξία της μεγάλης διαμέτρου φαίνεται σε σκοτεινό ουρανό και αφού το αφήσεις μία ώρα για να γίνει η θερμική εξισορρόπηση των κατόπτρων. Για να ελαχιστοποιήσεις το χρόνο αυτό τοποθέτησε ένα ανεμιστηράκι 12v στην υποδοχή που υπάρχει πίσω από το πρωτεύον.
Τάσος Βράτολης Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 1, 2009 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 1, 2009 Το 10'' Dob Skywatcher είναι ένα μεγάλης διαμέτρου φτηνό τηλεσκόπιο. Για τον λόγο αυτό έχει και μέτρια – κακή ποιότητα κατασκευής. Φτάνει μία λίγο <σφιχτή αγκαλιά> του σωλήνα για να πάει περίπατο ή ευθυγράμμιση των κατόπτρων Δημήτρη θα μπορούσες να το τεκμηριώσεις αυτό; Τι εννοείς ακριβώς με το "σφιχτή αγκαλιά" και που το στηρίζεις ότι έχει μέτρια-κακή ποιότητα κατασκευής; Στο ότι απλώς είναι μεγάλης διαμέτρου και φθηνό; «Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Μιχάλης Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 1, 2009 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 1, 2009 αυτο που εχω ακουσει μονο ειναι οτι τα οπτικα τους ειναι μεσσαιας ποιοτητας ,αλλα σε σχεση με την τιμη του δεν ειναι καθολου ασχημο! stargazeshots.com
krisgym Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 1, 2009 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 1, 2009 Εγώ πάλι μια και είχα τον σωλήνα (10’’dob) θα πω ότι για τα λεφτά του είναι πολύ καλό όργανο. Φιλικα Χρηστοs.
Τάσος Βράτολης Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 1, 2009 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 1, 2009 Αυτό ακριβώς λέω και εγώ παιδιά...γι'αυτό ρώτησα τον φίλο μας τον Δημήτρη πιο πάνω, τι ακριβώς εννοεί κακή ποιότητα κατασκευής..που στηρίζεται και το λέει αυτό...Εντάξει, δεν είναι και το Obsession των χιλιάδων Ευρώ, ούτε και το χειροποίητο που φτιάχνει κάποιος μόνος του και βάζει τα καλύτερα..Αυτό δε σημαίνει όμως πως δεν είναι αξιοπρεπέστατo κομμάτι. Ίσα ίσα, αξίζει κάθε cent! Εγώ πάντως διαφωνώ και ας έχω το 12άρι flex dob...το 8" και το 10" είναι απόλυτα best seller και μερικοί από τους πιο έμπειρους παρατηρητές εδώ μέσα το είχανε κάποτε (έχει περάσει από τα χέρια τους για κάποιο διάστημα) και ορισμένοι το έχουν ακόμη.. Κάτι που έχει τόσο "κακή ποιότητα κατασκευής"...δεν νομίζω ότι γίνεται τόσο εύκολα best-seller...απλά τα πράγματα , αν ήταν κάτι τόσο "στραβό" με τα τηλεσκόπια αυτά, θα είχε βουήξει ο τόπος.. «Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
pdomazin Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 1, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 1, 2009 Ένα άλλο θέμα έχει να κάνει με το collimation. Έχω πάρει ένα laser αλλά παρατηρώ ότι δεν κάθεται πολύ καλά μέσα στον εστιαστή με αποτέλεσμα να παίζει λίγο η ακτίνα στο κάτοπτρο. Αυτό το ελάχιστο παίξιμο που κάνει το laser πάνω στον εστιαστή προκαλεί όμως μια μετακίνηση της ακτίνας γύρω στα 2cm πάνω στο κάτοπτρο και είναι πολύ δύσκολο να κάνεις σωστό collimation. Εσείς έχετε δοκιμάσει το laser? ποια είναι η γνώμη σας? 10'''''''' Skywatcher DOBNagler EyepiecesNagler Barlow x2
netrionio Δημοσιεύτηκε Μάιος 30, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάιος 30, 2010 Ναι βρε παιδιά και εγώ ακριβώς το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζω με το Laser Collimator μου. Πώς θα το κάνω να δείχνει κέντρο χωρίς να κουνιέται στην υποδοχή του προσοφθαλμίου;
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα