vtsamis Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 14, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 14, 2010 Γεια σας από τις χιονισμενες και ηλιόλουστες Άλπεις Κατ' αρχήν το τηλεγράφημα του αρχηγού της αποστολής εδώ, Thomas Widemann: We are sorry to report that after 3:45 UT Valle d'Aosta Observatory wasclouded out from the Southeast. Instrumentation was ready and working well: T81cm with Merlin/Raptor EMCCD Meudon camera, and T25cm with Watec 902H2 & 120N.Andrea Bernagozzi, OAVdAPaolo Calcidese, OAVdAAlbino Carbognani, OAVdAMatteo Soldi, OAVdAVagelis Tsamis, Sparta Astronomical AssociationThomas Widemann, Observatoire de Paris Για την εμπειρία μου εδώ ότι και να πω είναι λίγο. Το αστεροσκοπείο έχει καταπληκτικές εγκαταστάσεις και ανθρώπους, βασικά 5 νέους φυσικούς και αστρονόμους που επέλεξαν να διαμένουν μόνιμα εδώ και ασχολούνται και με την έρευνα και με την εκπαίδευση. Μας βοηθούσαν σε κάθε τι, πριν ακόμα το ζητήσουμε. Προσεχώς φωτό και video. Ο ουρανός ήταν απίστευτος στις 13 και στις 14, έναστρος ουρανός πάνω από το χιονισμένο τοπίο των Άλπεων, αλλά έκλεισε μόλις 1 ώρα και κάτι πριν την απόκρυψη. Κάποια στιγμή κάναμε και video conference με τον Bruno Sicardy.Από τα e-mails που έχω δει ως τώρα, έγινε καταγραφή σε 2 τοποθεσίες: στο Pic du Midi από τον Jean Lecacheux και στη Lu της Ελβετίας από τις Αμερικανίδες της παρατηρησιακής εκστρατείας. Αναμένονται όμως και οι αναφορές ερασιτεχνών με WATEC. Βαγγέλης https://ui.adsabs.harvard.edu/search/q=%20author%3A%22tsamis%2C%20v.%22&sort=date%20desc%2C%20bibcode%20desc"Αστέρας εισαθρείς, αστήρ εμός. Είθε γενοίμην ουρανός, ως πολλοίς όμμασιν εις σε βλέπω."Πλάτων
vtsamis Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 17, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 17, 2010 Είναι καταπληκτικό να γνωρίζεις ανθρώπους με τους οποίους μοιράζεσαι την αγάπη για την αστρονομία και την παρατήρηση. Η φιλοξενία των Ιταλών ήταν εγκάρδια και άψογη. Η συζήτηση μαζί τους και με τον Thomas Widermann άνοιξε νέους ορίζοντες και νέες προοπτικές συνεργασίας. Απ΄ότι συζητήσαμε, στην Ευρώπη υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα αστεροσκοπεία για παρατηρήσεις, αλλά λίγοι διαθέσιμοι παρατηρητές. Observers wanted! Η μετάβασή μας εκεί έγινε στο πλαίσιο της συνεργασίας της IOTA με το Obs. de Paris και μετά από ευγενική πρόσκληση των υπευθύνων του αστεροσκοπείου Valle D' Aosta. Κρίμα που την τελευταία στιγμή δε μπόρεσε να είναι μαζί μας και ο γνωστός και μη εξαιρετέος Wolfgang Beisker (ΙΟΤΑ), καθώς η σφοδρή χιονόπτωση στις Άλπεις θα δυσκόλευε τη μετάβασή του οδικώς από το Μόναχο. Το σχέδιο αυτό ήταν το plan C και τέθηκε σε εφαρμογή μόλις εκμηδενίστηκαν οι ελπίδες για παρατήρηση από την Ελλάδα. Το plan B ήταν παρατήρηση από τον Πάρνωνα, αλλά δυστυχώς ο δρόμος από τον Άγιο Πέτρο και μετά ήταν αδιάβατος, από τις χιονοπτώσεις. Η συμμετοχή μας σε αυτήν την παρατηρησιακή εκστρατεία αποτέλεσε πολύτιμη εμπειρία για τέτοιου είδους "καταδρομικές" αστρονομικές απιχειρήσεις, όπου απαιτείται πολύ καλή προεργασία εβδομάδων πριν, στο τηλεσκόπιο και τον υπολογιστή, οπωσδήποτε δοκιμαστικές λήψεις ανάλογα με τον υπό καταγραφή στόχο, για να επιτευχθεί το λεγόμενο "high speed - high quality photometry" και βέβαια GPS Acuracy timming. Συγκρίνοντας την εκστρατεία αυτή με την εμπειρία μας στο ανάλογο φαινόμενο της απόκρυψης αστέρα από την ατμόσφαιρα του Δία στις 3 Αυγούστου 2009, ήταν μια πιο δύσκολη παρατήρηση, δεδομένων των καιρικών συνθηκών και των τεχνικών δυσκολιών της καταγραφής, αλλά είχε πιο μεγάλη συμμετοχή από παρατηρητές και πιο οργανωμένη κινητοποίηση. Σίγουρα πάντως η εμπειρία του Δία βοήθησε πολλούς να τελειοποιήσουν την τεχνική και τον προγραμματισμό τους. Αυτό που αποτέλεσε ευχάριστη έκπληξη για μένα ήταν η απόλυτη αποδοχή των καμερών της Watec για τέτοιου είδους εξειδικευμένες παρατηρήσεις, πέρα από τη γνωστή χρήση τους για αποκρύψεις από αστεροειδείς και για μετέωρα, όπου διαπρέπουν. Ακόμα και το Pic du Midi έκανε καταγραφή με Watec 120N+. Για τα αποτελέσματα της συνολικής προσπάθειας μπορείτε να ενημερωθείτε εδώ. Παιδιά ένα video και μερικές φωτό για να πάρετε μια ιδέα για το κλίμα μέσα και έξω από το αστεροσκοπείο OAVdA: https://ui.adsabs.harvard.edu/search/q=%20author%3A%22tsamis%2C%20v.%22&sort=date%20desc%2C%20bibcode%20desc"Αστέρας εισαθρείς, αστήρ εμός. Είθε γενοίμην ουρανός, ως πολλοίς όμμασιν εις σε βλέπω."Πλάτων
tolis45 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 17, 2010 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 17, 2010 Είναι καταπληκτικό να γνωρίζεις ανθρώπους με τους οποίους μοιράζεσαι την αγάπη για την αστρονομία και την παρατήρηση. Η φιλοξενία των Ιταλών ήταν εγκάρδια και άψογη. Η συζήτηση μαζί τους και με τον Thomas Widermann άνοιξε νέους ορίζοντες και νέες προοπτικές συνεργασίας. Απ΄ότι συζητήσαμε, στην Ευρώπη υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα αστεροσκοπεία για παρατηρήσεις, αλλά λίγοι διαθέσιμοι παρατηρητές. Observers wanted! Η μετάβασή μας εκεί έγινε στο πλαίσιο της συνεργασίας της IOTA με το Obs. de Paris και μετά από ευγενική πρόσκληση των υπευθύνων του αστεροσκοπείου Valle D' Aosta. Κρίμα που την τελευταία στιγμή δε μπόρεσε να είναι μαζί μας και ο γνωστός και μη εξαιρετέος Wolfgang Beisker (ΙΟΤΑ), καθώς η σφοδρή χιονόπτωση στις Άλπεις θα δυσκόλευε τη μετάβασή του οδικώς από το Μόναχο. Το σχέδιο αυτό ήταν το plan C και τέθηκε σε εφαρμογή μόλις εκμηδενίστηκαν οι ελπίδες για παρατήρηση από την Ελλάδα. Το plan B ήταν παρατήρηση από τον Πάρνωνα, αλλά δυστυχώς ο δρόμος από τον Άγιο Πέτρο και μετά ήταν αδιάβατος, από τις χιονοπτώσεις. Η συμμετοχή μας σε αυτήν την παρατηρησιακή εκστρατεία αποτέλεσε πολύτιμη εμπειρία για τέτοιου είδους "καταδρομικές" αστρονομικές απιχειρήσεις, όπου απαιτείται πολύ καλή προεργασία εβδομάδων πριν, στο τηλεσκόπιο και τον υπολογιστή, οπωσδήποτε δοκιμαστικές λήψεις ανάλογα με τον υπό καταγραφή στόχο, για να επιτευχθεί το λεγόμενο "high speed - high quality photometry" και βέβαια GPS Acuracy timming. Συγκρίνοντας την εκστρατεία αυτή με την εμπειρία μας στο ανάλογο φαινόμενο της απόκρυψης αστέρα από την ατμόσφαιρα του Δία στις 3 Αυγούστου 2009, ήταν μια πιο δύσκολη παρατήρηση, δεδομένων των καιρικών συνθηκών και των τεχνικών δυσκολιών της καταγραφής, αλλά είχε πιο μεγάλη συμμετοχή από παρατηρητές και πιο οργανωμένη κινητοποίηση. Σίγουρα πάντως η εμπειρία του Δία βοήθησε πολλούς να τελειοποιήσουν την τεχνική και τον προγραμματισμό τους. Αυτό που αποτέλεσε ευχάριστη έκπληξη για μένα ήταν η απόλυτη αποδοχή των καμερών της Watec για τέτοιου είδους εξειδικευμένες παρατηρήσεις, πέρα από τη γνωστή χρήση τους για αποκρύψεις από αστεροειδείς και για μετέωρα, όπου διαπρέπουν. Ακόμα και το Pic du Midi έκανε καταγραφή με Watec 120N+. Για τα αποτελέσματα της συνολικής προσπάθειας μπορείτε να ενημερωθείτε εδώ. Παιδιά ένα video και μερικές φωτό για να πάρετε μια ιδέα για το κλίμα μέσα και έξω από το αστεροσκοπείο OAVdA: Τι να πω..μεχρι τωρα ειχα την εντυπωση οτι ειμουν εγω τρελλοs.
vtsamis Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 17, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 17, 2010 Άσε Τόλη, εσύ μας κόλλησες το μικρόβιο, και τώρα δεν υπάρχει γιατρειά... https://ui.adsabs.harvard.edu/search/q=%20author%3A%22tsamis%2C%20v.%22&sort=date%20desc%2C%20bibcode%20desc"Αστέρας εισαθρείς, αστήρ εμός. Είθε γενοίμην ουρανός, ως πολλοίς όμμασιν εις σε βλέπω."Πλάτων
Bi2L Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 17, 2010 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 17, 2010 Ωραιος ο Βαγγελης!!!! Μπραβο!!! Βασίλης ΜεταλληνόςOO 16 1600 f4ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200ED80 600 f7.5, Vixen9x63Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi1202009年7月22號日食 - 2017 Aug 21www.metallinos.net
Heal Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 17, 2010 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 17, 2010 Βαγγέλη χαίρομαι ειλικρινά και για την εμπειρία και για την δουλειά που γίνεται! Αυτές οι "καταδρομικές" παρατηρήσεις έχουν μεγάλη χάρη! Ο Τόλης είναι ο ηθικός αυτουργός αυτής της ιστορίας! Τώρα το επόμενο βήμα πιο είναι; Μήπως είναι καιρός τα (όχι και τόσο) ερασιτεχνικά αστεροσκοπεία που υπάρχουν διάσπαρτα στην Ελλάδα και δημιουργήθηκαν από το φιλότιμο και την αγάπη των ερασιτεχνών αστρονόμων να συντονιστούν σε ένα δίκτυο για συστηματικές καταγραφές; Αν υπάρχει διάθεση τότε είναι πολλά που μπορούν να γίνουν
ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ ΛΕΩΝ Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 18, 2010 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 18, 2010 Εχει δικιο ο Κωστας,αυτο θα ηταν το επομενο μεγαλο βημα.Βαγγελη,για αλλη μια φορα εκπροσωπησες την ελληνικη ερασιτεχνικη αστρονομια επαξια.Κριμα που σας τα χαλασε ο καιρος. Η αστρονομια μας βοηθαει να κοιταμε ψηλα. www.astrotheory.gr
themis_kart Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 19, 2010 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 19, 2010 Εγώ το έχω πει και το ξαναλέω τον Βαγγέλη τον θαυμάζω για το έργο του και της γνώσεις του επάνωστο αντικείμενο αυτό. Μπράβο Βαγγέλη οι εικόνες και το βίντεο απίστευτο!!! Gazing at the universe through the ΄Eyes΄ of an astrophotographer...!!! http://www.astrothemis.gr Greek Astrophotography Discord Chat! https://discord.gg/2DUPacrNfM
Γιάννης Ευφραιμίδης Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 19, 2010 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 19, 2010 Βαγγέλη μπράβο! Μετά από τη εμπειρία esop στην Πολωνία καταλαβαίνω απόλυτα το πως πέρασες Κρίμα που δεν μπόρεσα να σε ακολουθήσω στην ξαφνική απόφαση για το ταξίδι. Όσο για τον Wolfgang, το καλοκαίρι στο York! Εύχομαι πολλές πολλές παρόμοιες τρέλες Αστρονομική Ένωση Σπάρτης
vtsamis Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 20, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 20, 2010 Παιδιά νομίζω καταλαβαινόμαστε. Σαν ερασιτέχνες αγαπάμε αυτό που κάνουμε, και το κάνουμε μόνο και μόνο γι' αυτό το λόγο. Έχουμε κάνει πολλές "τρέλες" και "τρελά ταξίδια" μαζι, ως παρέα, και νομίζω ότι όλοι θα συμφωνήσετε ότι εάν αγαπάς αυτό που κάνεις, τρέλα δεν είναι να πας, αλλά το να ΜΗΝ ΠΑΣ!πχ Καστελλόριζο, Novosibirsk, Shanghai, κλπ. Σωστά; Κώστα, παρακολουθώντας το έργο και τις δυνατότητες πολλών Ελλήνων ερασιτεχνών αστροφωτογράφων, και έχοντας έρθει σε επαφή - επικοινωνία με αρκετούς, πχ η νεοσύστατη ομάδα αστροφωτογραφίας εδώ στο Astrovox, οι εντυπώσεις μου είναι οι καλύτερες. Υπάρχουν όντως αξιολογώτατα αστεροσκοπεία, σύγχρονος εξοπλισμός, γνώση της μεθοδολογίας και κυρίως ικανότατοι άνθρωποι. Θα έλεγα και πολύ ικανότεροι εμού. Η άποψή μου είναι ότι εάν υπάρξει κάποια στιγμή συντονισμός, πχ σε σχέση με ειδικού επιστημονικού ενδιαφέροντος αστρονομικά φαινόμενα, μπορεί να παραχθεί αξιολογώτατο υλικό που θα συνεισφέρει στην έρευνα. Απο την πλευρά μας, τόσο ως Αστρονομική Ένωση Σπάρτης, όσο ως IOTA, είμαι πρόθυμος να καταθέσω συγκεκριμένες προτάσεις για όσους ενδιαφέρονται.Νομίζω ότι η Ελλάδα αρχίζει και μπαίνει σιγά - σιγά στο χάρτη της Ευρώπης, και αυτό θα φανεί και στο άμεσο ή απώτερο μέλλον, με παρατηρήσεις που ήδη προγραμματίζονται. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας ότι έχουμε γερά πλεονεκτήματα ως χώρα σε σχέση με το κλίμα, τον καιρό και τη φωτορύπανση. Αυτό ίσως που χρειάζεται να γίνει κάποια στιγμή είναι μια ένημέρωση ως προς βασικά θέματα μεθοδολογίας και χρήσης του εξοπλισμού.Το "κλικ" εδώ είναι το κατά πόσο επιθυμεί κανείς να συνδιάσει την ιδιότητα του ερασιτέχνη αστρονόμου ή αστροφωτογράφου (που αναμφίβολα είναι η κύρια δραστηριότητα όλων μας, και αυτή που μας δίνει χαρά) με τη φαινομενικά πιο "άχαρη" (όχι πάντως για εμένα) ή ίσως και κοπιαστική, εξειδικευμένη παρατήρηση, πχ φωτομετρία. https://ui.adsabs.harvard.edu/search/q=%20author%3A%22tsamis%2C%20v.%22&sort=date%20desc%2C%20bibcode%20desc"Αστέρας εισαθρείς, αστήρ εμός. Είθε γενοίμην ουρανός, ως πολλοίς όμμασιν εις σε βλέπω."Πλάτων
Μανούσος Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 20, 2010 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 20, 2010 Βαγγέλη συγχαρητήρια. Να ξέρεις ότι είμαστε πάντα ετοιμοπόλεμοι και με τα τηλεσκόπια στον ώμο. Φιλικά -- Μανούσος ΔημήτρηςΟι κατασκευές μου:https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=22270https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=17643https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=19201
Heal Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 20, 2010 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 20, 2010 Κώστα, παρακολουθώντας το έργο και τις δυνατότητες πολλών Ελλήνων ερασιτεχνών αστροφωτογράφων, και έχοντας έρθει σε επαφή - επικοινωνία με αρκετούς, πχ η νεοσύστατη ομάδα αστροφωτογραφίας εδώ στο Astrovox, οι εντυπώσεις μου είναι οι καλύτερες. Υπάρχουν όντως αξιολογώτατα αστεροσκοπεία, σύγχρονος εξοπλισμός, γνώση της μεθοδολογίας και κυρίως ικανότατοι άνθρωποι. Θα έλεγα και πολύ ικανότεροι εμού. Η άποψή μου είναι ότι εάν υπάρξει κάποια στιγμή συντονισμός, πχ σε σχέση με ειδικού επιστημονικού ενδιαφέροντος αστρονομικά φαινόμενα, μπορεί να παραχθεί αξιολογώτατο υλικό που θα συνεισφέρει στην έρευνα. Απο την πλευρά μας, τόσο ως Αστρονομική Ένωση Σπάρτης, όσο ως IOTA, είμαι πρόθυμος να καταθέσω συγκεκριμένες προτάσεις για όσους ενδιαφέρονται. Νομίζω ότι η Ελλάδα αρχίζει και μπαίνει σιγά - σιγά στο χάρτη της Ευρώπης, και αυτό θα φανεί και στο άμεσο ή απώτερο μέλλον, με παρατηρήσεις που ήδη προγραμματίζονται. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας ότι έχουμε γερά πλεονεκτήματα ως χώρα σε σχέση με το κλίμα, τον καιρό και τη φωτορύπανση. Αυτό ίσως που χρειάζεται να γίνει κάποια στιγμή είναι μια ένημέρωση ως προς βασικά θέματα μεθοδολογίας και χρήσης του εξοπλισμού. Ακριβώς αυτό είχα υπόψιν μου. Ορισμένα φαινόμενα κοστίζει πολύ να παρατηρηθούν από μεγάλα τηλεσκόπια τα οποία είναι εν γένει απασχολημένα με άλλες παρατηρήσεις, αντίθετα είναι δυνατόν να εξαχθούν συμπεράσματα μέσα από ερασιτεχνικό εξοπλισμό. Καταλύτης σε τέτοιες περιπτώσεις είναι κάποια επιστημονική ομάδα η οποία θα στέλνει ενημερώσεις στους ενδιαφερόμενους ώστε να παρατηρούν τα φαινόμενα που έχουν ερευνητική αξία και έπειτα οι παρατηρήσεις να αξιοποιούνται ερευνητικά από τους ειδικούς. Δυστυχώς λόγω απόστασης δεν μπορώ να συνεισφέρω πρακτικά αλλά το ρίχνω σαν ιδέα, λαμβάνοντας υπόψιν το πλεονέκτημα της Ελλάδας όσον αφορά το κλίμα και τη φωτορύπανση σε σχέση με τη υπόλοιπη Ευρώπη.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα